روزنامه الشرق چاپ قطر نوشت: تحلیلگران سعودی از وجود دستور کار محرمانه در توافق نامه امنیتی آمریکا _ عراق نگران هستند.
به گزارش ایرنا، پایگاه اینترنتی الشرق روز یکشنبه در گزارشی تصریح کرد: برخی از نویسندگان و تحلیلگران سیاسی در عربستان سعودی در مورد توافق نامه امنیتی بغداد- واشنگتن، دیدگاه های متفاوتی دارند، بدین معنا که برخی موافق و برخی دیگر مخالف آن هستند.
بیشتر این افراد که الشرق نظرشان را جویا شد، با انتقاد از توافق نامه مزبور آن را تقویت نفوذ آمریکا در منطقه برشمردند و نگرانی خود را از طرح و نقشه آمریکا برای تقسیم عراق و توسعه نفوذ شیعه در این کشور به ضرر گروه های سنی ابراز داشتند.
به نوشته روزنامه قطری، این افراد همچنین از تسلط دولت شیعه که برخی از اعضای آن با ایران مرتبط هستند، ابراز نگرانی کردند.
بنابر گزارش، از سوی دیگر، آن دسته از تحلیلگران سعودی که موافق توافق نامه امنیتی بغداد- واشنگتن هستند، از بیم این که خروج نیروهای آمریکایی موجب بروز هرج و مرج و شکاف در عراق شود و امکان تثبیت تسلط برخی کشورهای منطقه بر عراق را فراهم آورد، بر اهمیت ساماندهی خروج نیروهای آمریکایی از عراق و تعیین تاریخ مشخص برای آن تاکید کردند.
الشرق افزود: در این میان، "محمد آل الزلفه"، عضو شورای مشورتی عربستان گفت که محور سیاست تغییر ناپذیر سعودی در قبال عراق، مبتنی بر جلوگیری از اعطای فرصت به هر قدرت منطقه ای برای دخالت در امور داخلی عراق و یا توسعه نفوذ خود در آن است.
بر پایه این گزارش، آل الزلفه سپس تغییر مواضع برخی از گروه های سیاسی و طایفه ای عراق به ویژه گروه های شیعه در قبال این توافق نامه را سوال برانگیز برشمرد و ابراز نگرانی کرد که این مواضع با موضع ایران در ارتباط باشد.
این مسئول سعودی سپس گفت: "تمام آن چه موجب نگرانی ما است وجود دستور کار محرمانه و پنهانی در توافق نامه امنیتی و یا معاملات سیاسی با ایران است که موجب شد موضع مخالفت جویانه تهران در قبال توافق نامه تعدیل شود".
وی گفت "ما همچنین از هرگونه نفوذ ایران درعراق یا استفاده از فرماندهان عراقی مرتبط با ایران نگران هستیم".
وی اضافه کرد: هر چند این توافق نامه شک برانگیز است اما مهم ترین نکات مثبت آن، خارج کردن عراق از فصل هفتم منشور سازمان ملل متحد و پایان قیمومیت بین المللی بر امکانات مالی و اقتصادی آن است که بار سنگینی بر عراق و ملت آن به شمار می آمد.
الشرق ادامه داد: از سوی دیگر "نایف الشمری " تحلیلگر سیاسی عربستانی گفت که تمام دنیا از دستور کار پنهانی واشنگتن در مورد عراق با خبر است و می داند که اصرار واشنگتن بر ادامه اشغال عراق، با هدف تسلط کامل بر نفت عراق و درآمدهای مالی آن و نیز فراهم کردن امکان سرمایه گذاری انحصاری شرکت های نفتی آمریکا بر ذخایر نفتی عراق است.
الشمری همچنین گفت: از سوی دیگر، اشغالگر آمریکایی نفوذ شیعه در عراق را افزایش داد و دست ایران و عوامل آن را برای ادامه دستور کار خود و تسلط بر حکومت عراق باز گذاشت و این همان موضوعی است که "سعود الفیصل" وزیر خارجه عربستان دو سال قبل در مورد آن هشدار داده بود.
وی افزود: تثبیت وضعیت شیعیان عراق در دولت بغداد می تواند، موجب تقویت شیعیان کشورهای خلیج فارس شود به گونه ای که درخواست های آنان افزایش یابد و دولت های خلیج فارس را در تنگنا قرار دهد.
الشمری تصریح کرد: ما نسبت به تسلط دولت شیعه بر عراق با توجه به آن که برخی از اعضای آن با ایران منافع مشترک دارند، نگران هستیم و این امر در آینده موجب بروز نگرانی در تمام کشورهای شورای همکاری خلیج فارس می شود.
وی افزود: بندهای علنی هر توافق نامه ای خلاصه و کوتاه است که امکان تفسیر آن از سوی یک قدرت تاثیر گذار فراهم است اما ضمایم و پیوست های آن معمولا خطرناک تر از بندهای علنی آن است.
الشمری همچنین گفت که امضای توافق نامه به آن اندازه که دستاوردی برای دولت بوش قبل از پایان دوره ریاست جمهوری خود است، به همان میزان پیروزی برای دولت "نوری مالکی" به شمار نمی آید.
الشرق در ادامه نوشت: "عبدا... الفوزان" از استادان دانشگاهی عربستان نیز توافق نامه امنیتی را "شری اجتناب ناپذیر" دانست زیرا خروج فوری نیروهای آمریکایی از عراق بدون ساماندهی اوضاع امنیتی و آمادگی ارتش و پلیس عراق در کنار فاجعه هایی که مردم عراق در سال های اشغالگری آمریکا شاهد آن بودند، فاجعه دیگری را در این کشور به دنبال خواهد داشت.
به گفته وی، نخست وزیرعراق با هوشمندی فراوانی این روند را اداره کرد زیرا پیشتر بر مخالفت خود با توافق نامه امنتیی تاکید می کرد که آن نیز بر اساس مانور سیاسی و با هدف سردرگم کردن دشمنان داخلی خود بود.
به نوشته روزنامه قطری، الفوزان افزود: نوری المالکی تنها به اداره این بازی با طرف های داخلی عراق اکتفا نکرد، بلکه این توافق نامه را برای کشورها ی همسایه ارسال داشت تا اطمینان آنان به ویژه ایران و سوریه را به این که، هدف قرار نمی گیرند، جلب کند.
الشرق همچنین نوشت: "سلطان الغامدی" محقق سعودی نیز معتقد است که این حق همسایگان عراق به ویژه ایران و سوریه و حتی کشورهای عربی خلیج فارس است که از مقاصد آمریکا در قبال آینده عراق نگران باشند بلکه باید احتیاط کنند و هوشیار باشند زیرا تمامی تجارب مشابه با آمریکا بسیار تلخ بوده، به ویژه این که این توافق نامه شامل عبارت ها و جملات مبهم و شک برانگیز و نگران کننده است. بنابر گزارش، الغامدی افزود: همه می دانند که تنها دوست آمریکا در منطقه، اسرائیل است و این به تنهایی فاجعه واقعی برای کشورهای منطقه به شمار می آید.