بیش از ٥٠٠ وب سایت ایرانی توسط شرکت های آمریکایی مسدود شده است
مدیر دفتر فناوری های نوین مرکز پژوهش های مجلس با انتقاد از اجرایی نشدن بخشنامه شورای عالی فناوری اطلاعات مبنی بر الزام کلیه سازمان های دولتی به انتقال وب سایت های خود به داخل کشور تا انتهای سال ٨٥ گفت: طبق بررسی های به عمل آمده متاسفانه این بخشنامه تنها در مورد ٦٨ درصد وب سایت های دولتی اجرا شده است و هنوز میزبانی ٣٢ درصد وب سایت های دولتی در خارج از کشور انجام می شود و در این میان همچنان بسیاری از وب سایت های مهم دولتی در کشورهایی همچون آمریکا، کانادا و انگلیس میزبانی می شوند.
مهندس رضا باقری اصل، در گفت و گو با خراسان همچنین خاطرنشان کرد: با توجه به رشد روند راه اندازی وب سایت ها و توسعه خدمات الکترونیکی ، میزبانی اطلاعات آن ها بسیار مهم است و در این بین محل میزبانی اطلاعات وب سایت های دولتی از اهمیتی صدچندان برخوردار است و ضروری است که به دلیل حفظ امنیت و منافع ملی، وب سایت سازمان های دولتی در داخل کشور میزبانی شود. این رویدادی است که اکثر کشورهای دنیا به آن پایبندند، نظیر کشورهای مالزی و ترکیه که وب سایت های مهم در داخل کشورشان میزبانی می شود. وی اضافه کرد: به طور کلی میزبانی مراکز داده، مراکز وب و میزبانی اینترنتی فارغ از بحث ارتباطات آن ها، مقوله هایی نزدیک به هم است.
براین اساس مراکز میزبانی، به مراکزی گفته می شود که از امنیت فیزیکی، سخت افزاری و نرم افزاری بسیار بالایی برخوردارهستندکه با درنظر گرفتن استانداردهای خاصی اطلاعات را نگه داری می کنند.
مسدود کردن بیش از ٥٠٠ وب سایت ایرانی و توقیف صدها دامنه اینترنتی متعلق به ایرانی ها توسط شرکت های آمریکایی که با استناد به قوانین تحریم اعمال شده از سوی آمریکا انجام شده بود، لزوم توجه کافی به راه اندازی، حمایت و استفاده از مراکز داده ایرانی را بیشتر مشخص می کند.
وی افزود: در عصر حاضر اطلاعات ارزش افزوده ای برای سازمان ها محسوب می شود. فرآیند«میزبانی» به معنای واگذاری فضایی است که توسط شرکت های ارائه دهنده این خدمات به دارندگان وب سایت ها صورت می گیرد تا بتوانند نرم افزار خدمت دهنده و اطلاعات مربوط به وب سایت خود را در آن قرار دهند و با توجه به این که امروزه داده های تولید شده توسط شرکت ها، سازمان ها و اشخاص هر روز در حال افزایش است، به کمک ابزارهای نوین، تولید داده ها به قدری پراکنده و انبوه شده است که تولیدکنندگان آن ها به سختی می توانند این داده ها را مدیریت کنند و از ذخیره و ارزش افزوده های آن ها به نحو مطلوب سود ببرند.
وی اضافه کرد: علاوه بر این ها، با توسعه شبکه های داخلی و جهانی و نیز حرکت سریع سازمان ها به سوی اطلاعات یکپارچه نیاز به فضایی برای ذخیره سازی، طبقه بندی، مدیریت، توزیع، برقراری ارتباطات پرسرعت و تامین امنیت داده ها به شدت احساس می شود. بر همین اساس مرکز داده به عنوان مجموعه ای پرظرفیت و ایمن، مانند مخزنی برای نگه داری ، طبقه بندی، مدیریت پردازش، توزیع و انتشار داده ها یک راه حل مناسب برای برآورده کردن این نیازها محسوب می شود.
وی می افزاید: در شرایط کنونی برای آن که دولت ها بتوانند از توانمندی های بالقوه فناوری اطلاعات استفاده کنند، از همین رویکرد برای بالا بردن بهره وری خود استفاده کرده اند وبه ارائه خدمات الکترونیک یا کسب و کار روی آورده اند و به دلیل عواید مطلوب ناشی از این نوع کسب و کار، شرکت های بسیاری در سراسر جهان درحال ارائه خدمات میزبانی هستند که در این بین آمریکا و کانادا به دلیل برخورداری از کیفیت مناسب در کنار قیمت رقابتی از شهرت بیشتری برخوردارند.
به گفته وی، در کشور ما تاکنون اقداماتی از سوی برخی سازمان ها برای ایجاد این ساختار های حیاتی صورت گرفته است و این سازمان ها برای خود مراکز داده ایجاد کرده اند مانند برخی بانک ها و ... اما بسیاری از این سازمان ها در مراکز داده ایجاد شده استانداردهای مورد قبول جهانی را رعایت نکرده اند، به طوری که این مراکز با چالش های عمده ای از قبیل ضعف زیرساخت ارتباطی، سطح پایین امنیت و کیفیت پایین خدمات مواجه هستند.
وی اضافه می کند: در بحث مراکز داده اینترنتی ما با ٢ مقوله متفاوت مواجه هستیم، یک مقوله به وب سایت هایی اشاره دارد که در داخل کشور میزبانی شده اند و بخش دیگر به وب سایت هایی که در خارج از کشور میزبانی شده اند.
در مورد وب سایت هایی که در داخل کشور میزبانی شده اند، معمولا بخشی از سرورهای داخلی برای وب هاستینگ اختصاص داده شده است و یا با استفاده از یک مرکز داده ایرانی این کار را انجام داده اند.
گروه دیگر وب سایت ها که شاید صاحبان آن ها احساس می کنند اطلاعات ذی قیمتی در آ ن ها وجود ندارد و یا به واسطه ارزان بودن و کیفیت خدمات وب هاست های خارجی، اطلاعات خود را در خارج از کشور میزبانی کرده اند که ٣٢ درصد وب سایت های دولتی کشور را دربر می گیرد، که البته با توجه به این که اکثر وب سایت های غیردولتی کشور نیز در خارج از کشور میزبانی می شوند، اگر کل این مجموعه را محاسبه کنیم، درصد پررنگ تری را شامل می شود.
وی اظهار می دارد:البته در سال های اخیر با یکپارچه شدن رسانه ها و همگرایی انواع اطلاعات، احداث مراکز داده کوچک و مستقل برای هر سازمان با اصل صرفه جویی در تضاد است و مشکلات تامین امنیت آن ها رویکردی غیرقابل توجیه است که متاسفانه در کنار میزبانی اطلاعات در خارج از کشور درحال رخ دادن است.
وی صرف هزینه های گزاف، به خطرافتادن امنیت اطلاعات و مسدودشدن سایت ها را از مضرات میزبانی اطلاعات در خارج از کشور عنوان کرد.
به گفته وی، استفاده از مراکز داده داخلی موجب افزایش توان و تخصص نیروی داخلی و استفاده از متخصصان در داخل کشور می شود و این می تواند پشتوانه خوبی برای توسعه فناوری اطلاعات و زیرساخت های آن باشد.