کودتای 28 مرداد؛ توطئة مشترک انگلیس و امریکا
انگلیسیها، تلاش داشتند امریکاییها را هم متقاعد کنند که وجود مصدق باعث سلطه و استیلای کمونیستها بر ایران خواهد شد. امریکا نیز هماهنگیهایی نشان میداد که از نمونههای آن، پیام مشترک «چرچیل» ـ «ترومن» به مصدق بود که پیشنهاد میکردند موضوع پرداخت و میزان غرامت به شرکت نفت، به حکمیت بینالمللی واگذار شود؛ که با مخالفت ایران و پافشاری انگلیس بر ادامة اقداماتش علیه ایران، دولت ایران روابط خود را ـ در همة زمینهها ـ با انگلیس قطع کرد. «قطع رابطه با انگلیس، به روابط ایران و امریکا هم لطمه زد و پیروزی حزب جمهوریخواه در انتخابات ریاست جمهوری نوامبر 1952 زمینه را برای همکاری نزدیکتر انگلیس و امریکا آمادهتر ساخت و اندیشة توسل به کودتای نظامی را قوت بیشتری بخشید.» 60
دربار و ایادی استعمار در به هم زدن جبهة متحد ملت موفق شدند و در این میان نقش کسانی چون دکتر مظفر بقایی کرمانی و برخی اطرافیان مشکوک دکتر مصدق و همچنین برخی از اطرافیان آیتالله کاشانی بارزتر بود.
با تمهیدات دشمنان نهضت ملی، و زمینهسازی مطبوعاتی همچون فرمان به مدیریت شاهنده، شاهد به مدیریت بقایی، آتش به مدیریت میراشرافی و مانند آن، که همگی در دشمنی با مردم و نهضت ملی همپیمان شده بودند، متّحدان سابق، رودرروی همدیگر قرار گرفتند; روزنامههای طرفدار دولت مانند باختر امروز به مدیریت دکتر فاطمی، توفیق، نیروی سومبه مدیریت خلیل ملکی، شورش به مدیریت کریمپورشیرازی، جبهه آزادی و مطبوعات وابسته به حزب توده نیز از موضع حمایت از دولت دکتر مصدق به حملات شدید و تحریک کننده علیه آیتالله کاشانی و سایر منتقدان و مخالفان دولت دست میزدند و آنان را همدست دربار و عامل انگلستان توصیف میکردند. 61 تا آنجا که از ابتدای بهار 1332 مطبوعات طرفدار دولت، هماهنگ و در کنار مطبوعات چپگرا و تودهای62 بر شدت حملات خود بر مخالفان میافزودند و چنین بود که بخشهای مهم و تعیین کنندهای از بدنة جامعه، سردرگم و مأیوس شدند تا کودتای امریکایی ـ انگلیسی 28 مرداد به ثمر رسد.
داستان کودتا معروفتر از آن است که در اینجا نیاز به شرح داشته باشد. کودتا، پس از فرار شاه از ایران، در دو مرحله (25 و 28 مرداد) ـ که در پی هم «پیشامد» کرد و مرحلة نخستین آن شکست خورد ـ روی داد و فضلالله زاهدی با فرمانی که از پیش نوشته شده بود، به نخستوزیری رسید.
چهارشنبه بیست و نهم 3 1387