از: کیوان باقری
در حالی که بیش از یک سال از تبلیغات عرضه ویندوز ویستا و اقدامات انجام شده برای بیبدیل بودن آن صورت گرفته و میگیرد، هم چنان این ویندوز در بوته آزمایش قرار دارد و گفته میشود که پاییز امسال عرضه خواهد شد.
شرکت مایکروسافت در اقدامی نمادین برای بیبدیل نشان دادن این ویندوز روز پنجشنبه گذشته از سه هزار هکر و کارشناس امنیتی شرکتکننده در همایش امنیتی "بلک هت" در لاسوگاس آمریکا درخواست کرد تا در صورت توان حفرههای امنیتی "ویندوز ویستا" را شناسایی کنند.
شاید این اقدام را بتوان در این راستا تعبیر کرد که شرکت
"مایکروسافت" در سالهای گذشته همواره با شناسایی پی در پی انبوهی از ایرادهای امنیتی بحرانی در مهمترین محصولات خود از جمله "ویندوز"، نرمافزارهای "آفیس" و مرورگر "اینترنت اکسپلورر" مواجه شده و مورد انتقاد گسترده کارشناسان امنیتی قرارگرفتهاست.
به همین دلیل این شرکت در تلاش است از طریق ویستا ثابت کند کیفیت امنیتی نسل جدید نرمافزارهای مایکروسافت متحول شدهاست.
"مایکروسافت" برای تقویت امنیتی نسل جدید نرمافزارهای خود به برنامهای گسترده موسوم به "چرخه تولید امنیتی نرمافزار" روی آوردهاست که "ویستا" نخستین محصول تولید شده برپایه این برنامه است.
طبق برنامه "چرخه تولید امنیتی نرمافزار"، برخلاف گذشته که در ابتدا برنامهنویسان مایکروسافت کد اصلی یک نرمافزار را نوشته و سپس به تقویت امنیتی آن اقدام میکردند، از این پس برنامهنویسان مایکروسافت ملزم خواهند بود از همان ابتدا و در هنگام نوشتن کد اصلی هر نرمافزار، جوانب امنیتی را در نظر گرفته و بررسی کنند که آیا کد اصلی نوشته شده برای نرمافزار میتواند مورد سوءاستفاده هکرها قرار بگیرد یا خیر.
به این ترتیب مایکروسافت تلاش دارد ضریب امنیت بالای ویستا را به رخ بکشد.
گفته میشود برخورداری از یک دیوارآتش (فایروال) قدرتند و دو طرفه که اطلاعات ورودی و خروجی از رایانه را بررسی میکند، فنآوری "ویندوز سرویسز هاردنینگ" که از اجرا شدن مخفیانه کدهای مخرب در رایانه و تغییرات ناخواسته تنظیمات سیستم عامل جلوگیری میکند، رمزنگاری تمامی اطلاعات موجود در هارد دیسک رایانه به منظور جلوگیری از سوءاستفاده از اطلاعات شخصی کاربران، فنآوری "یوزر اکاونت پروتکشن" به منظور محدود کردن اختیارات امنیتی کاربر با هدف حفاظت از رایانه، تنها بخشی از توانمندیهای جدید امنیتی سیستمعامل "ویندوز ویستا" است.
جدای از دلیل ضریب امنیتی بالای گفته شده برای ویستا که دلیل بنیادین برای جایگزین ساختن آن با دیگر ویندوزهای مایکروسافت است، میتوان دلایل دیگری را برای عرضه این ویندوز ارائه کرد که از جمله مهمترین آنها برخورداری از اینترنت اکسپلورر ۷است.
مایکروسافت با تقلید از مرورگر محبوب "فایرفاکس" تلاش کردهاست نگارش جدید "اکسپلورر" را به قابلیتهایی نظیر مشاهده چند وب سایت در یک پنجره مرورگر( ،(Tab Browsingمدیریت بهتر ویژگیهای امنیتی، امکان شناسایی وب سایتهای مشکوک به حملات "فیشنگ" و جلوگیری از دانلود و اجرا شدن کدهای مخرب از اینترنت بدون آگاهی کاربر، مجهز کند.
با تمامی این تفاسیر، برخی نکات منفی نیز در "ویندوز ویستا" به چشم میخورد که از جمله آنها به این موارد اشاره کرد:
- نخست آنکه "ویندوز ویستا" برای عملکرد بهینه نیازمند یک رایانه قدرتمند است و به همین علت کاربران رایانههای قدیمیتر بهتر است پیش از نصب آن به فکر ارتقاء رایانه خود باشند.
- "ویندوز ویستا" هنوز به یک نرمافزار ضد ویروس متمرکز مجهز نشدهاست.
- کار کردن با "ویستا" به ویژه با قابلیتهای در ظاهر پیچیدهای نظیر "فلدرهای مجازی"( ،(Virtual foldersاندکی مشکل بوده و تغییرات فراوان در منوی "استارت" ممکن است کاربران نسخههای قدیمیتر "ویندوز" را دچار سردرگمی کند.
- مایکروسافت برخی ویژگیهای استاندارد شده در "ویندوز"های قبلی را در "ویستا" تغییر داده که این امر میتواند سبب نارضایتی کاربران شود. به طور مثال پیش تنظیمات "ویندوز ویستا" به گونهای است که "ویندوز" به جای خاموش کردن (شات داون) رایانه، آن را "هایبرنیت" میکند و کاربر مجبور است برای "شات داون" کردن کامل رایانه، پیش تنظیمات "ویندوز ویستا" را تغییر دهد.
- برخی ویژگیهایی که مایکروسافت با تبلیغات فراوان به "ویستا" افزوده در واقع نگارشهای به روز شده ویژگیهای قدیمیتر هستند. به طور مثال برنامه "ویندوز میل"( (Windows Mailدر حقیقت همان "آوت لوک اکسپرس" با تغییرات جزیی است و "ویندوز دیفندر"( (Windows Defenderنیز همان "مایکروسافت آنتیاسپایور" است که تنها به روزنگاری شدهاست.
به هر ترتیب، سیستمعامل جدید "مایکروسافت" در پاییز سال جاری وارد بازار میشود و با توجه به استفاده بیش از ۹۰درصد رایانههای شخصی جهان از سیستم عامل "ویندوز"، میلیونها کاربر رایانههای شخصی باید کمکم خود را برای آشنایی با "ویستا" آماده کنند.