امروزه سواد رايانه بطور روزافزون يك مهارت ضروري براي كودكان محسوب ميشود. اما بهترين سن براي معرفي رايانه به كودكان چه زماني است و آيا دانش رايانه برتري در شروع تحصيل به آنها ميدهد يا خير؟
به گزارش منابع اينترنتي، برخي تحقيقات نشان داده است كودكان رايانه را به تلويزيون ترجيح ميدهند و سن استفاده از اين وسيله كاهش يافته است. مطالعات ديگر نيز بازيهاي خشن رايانهاي را با افزايش پرخاشگري در كودكان مرتبط دانستهاند.
درحال حاضر در بازار شمار زيادي رايانههاي كودكان موجود است.
بيشتر اين رايانهها بازيهاي آموزشي و امكان تعامل را براي كودكان فراهم ميكنند، اما ارتباط اينترنتي ايجاد نميكنند. فايده اين رايانهها آشنايي كودكان با صفحه كليد است. كودكان احساس ميكنند بر محيط خود نفوذ مستقيم دارند.
در مدرسهاي در شمال لندن هر شنبه صبح كلاسي براي پرورش مهارت رايانه كودكان و آمادهسازي آنها براي امتحانات بعدي برگزار ميشود.
بزرگترين شاگرد اين كلاس هفت سال و كم سنترين آنها چهار سال سن دارد. در اين كلاس به كودكان آموزش داده ميشود چگونه اطلاعات را در برنامه صفحهگسترده اكسل مايكروسافت وارد كنند.
سن كم افراد شركتكننده در اين كلاس و پيچيدگي كارهايي كه انجام ميدهند استفاده كودكان از رايانهها را مورد ترديد قرار ميدهد.
تا سن چهار سالگي ۴۵درصد از كودكان از ماوس براي كليك كردن و ۲۷ درصد از رايانه خانگي خودشان استفاده كردهاند.
"مايك رايد" كه يك آموزگار است ميگويد كودكان حتي ۱۸ماهه نيز در اين دورهها شركت ميكنند.
وي افزود: با اين وجود بسياري از اين كودكان مدت كمي از كلاس را با رايانه كار ميكنند.
در فاصله سني ۱۸ماهگي تا دو سال و نيم بسياري از كودكان كار با نحوه استفاده از صفحه كليد رايانه و ماوس آشنا ميشوند.
تحقيقات جهاني در مورد كودكان كم سن و سال و استفاده آنها از فناوري اطلاعات ITمحدود است. با اين حال خواندن گزارش اخير دانشگاه "شفيلد" در انگليس به نام "تازهكارهاي ديجيتال" جالب است.
براساس اين گزارش ، بطور مثال در چهار سالگي ۴۵درصد از كودكان تجربه استفاده از ماوس براي كليك كردن را پشت سرگذاشتهاند و ۲۷درصد از رايانههاي خانگي خود استفاده كردهاند. اين ميزان در شش سالگي به ۵۳درصد افزايش مييابد. همچنين ۳۰درصد كودكان در خانه وبسايتهاي ويژه كودكان را مشاهده كردهاند.
گروه "ارتباط تعامل رايانه و كودك" ( (ChiCIكه ارتباط پوياي كودكان و رايانهها را بررسي كرده است معتقد است استفاده از رايانه نبايد از سنين بسيار كم شروع شود.
جانت ريد از گروه ChiCIمعتقد است هجده ماهگي سن مناسبي براي كار با رايانه نيست.
وي گفت: تصور نشستن يك كودك ۱۸ماهه در پشت يك رايانه سنتي كمي خندهدار است.
جانت در پاسخ به اين سوال كه اگر كودكي در سن دو يا سه سالگي استفاده از رايانه را آغاز كند آيا به اين معني است كه عملكرد بهتري در مدرسه خواهد داشت ميگويد، كودكاني كه از رايانه استفاده ميكنند شروع بهتري خواهند داشت.
برخي از اين كودكان همانگونه كه جذب تلويزيون ميشوند به سمت رايانه نيز كشيده ميشوند بنابراين محرك اشتباهي دريافت ميكنند و يا محركي فاقد هرگونه ارزش دريافت ميكنند.