شبكه اينترنت ملي ابر شبكهاي است كه به شبكه جهاني اينترنت متصل بوده و در سراسر ايران گسترش خواهد داشت.
بر اساس گزارشي كه شوراي عالي فناوري اطلاعات در خصوص اينترنت ملي تهيه كرده، اين شبكه با اتصال شبكههاي رايانهاي كشور، امكان دسترسي و تبادل اطلاعات و خدمات را درسطح ملي و بينالمللي براي تمامي افراد جامعه، سازمانها و مراكز بخش خصوصي و دولتي فراهم ميكند.
لزوم ايجاد شبكه اينترنت ملي
............................
امروزه پيشرفت و توسعه كشورها به توسعه ارتباطات و فناوري اطلاعات به عنوان يك زيرساخت اساسي وابسته است، شبكه موجود در كشور ما هم اكنون به شدت وابسته به شبكه جهاني اينترنت است كه حاكميت آن در دست ما نيست.
در اين گزارش آمده است كه اين وابستگي نه تنها هزينههاي زيادي را بر كشور تحميل ميكند، از نظر پايداري و امنيت نيز قابل اعتماد است، از طرفي در شبكه موجود كاربران داخلي حتي اگر بخواهند با منابع و خدمات داخلي در كشور ارتباط برقرار كنند، اين امر بايد از مسير جهاني انجام شود كه موجب تحميل هزينههاي هنگفت، ناپايداري، عدم اطمينان و نيز تسلط بيگانگان بر اطلاعات داخلي كشور ميشود.
از طرفي توسعه فناوري اطلاعات در كشور امري اجتناب ناپذير است و استفاده مطلوب از اين فناوري توسعه اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي كشور را تسهيل ميكند.
در اين گزارش آمده است: براي ايجاد جامعه اطلاعاتي، دانايي محور و اجراي كاربردهاي مختلف براي امور اجتماعي و زندگي روز مره شهروندان، برخورداري از يك شبكه مطمئن، پايدار و امن با پهناي باند وسيع و ارزان مورد نياز است.
بنابراين شبكه اينترنت ملي با تامين پهناي باند وسيع، دسترسي آسان و ارزان قيمت، بستر مطمئن، پايدار و امني براي توسعه فناوري اطلاعات و به تبع آن توسعه اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي در كشور ايجاد ميكند كه نقش بسزايي در تحقق شعارهاي چهارگانه دولت نهم دارد.
اهداف شبكه اينترنت ملي
.......................
ايجاد بستر مناسب براي همه اقدامات در جهت افزايش سطح رفاه عمومي مردم در سراسر كشور، توسعه دسترسي به شبكه جهاني اينترنت، برخورداري از پهناي باند وسيع، دسترسي همگاني، آسان، پر سرعت و ارزان به منابع اطلاعاتي و كاربردي داخل كشور از جمله اين اهداف بر شمرده شده است.
همچنين فراهم كردن زيرساخت مطمئن براي اجراي كاربردهاي دولت ، تجارت، آموزش و سلامت الكترونيكي و ساير كاربردهاي خدمات الكترونيكي و ايجاد يكپارچگي در كل شبكه در سراسر كشور و برقراري ارتباط و تبادل اطلاعات بين شبكههاي خصوصي از جمله اين اهداف عنوان شده است.
اين گزارش، از ديگر اهداف راه اندازي شبكه اينترنت ملي را دسترسي عادلانه همه آحاد مردم به شبكه و امكلانات آن، امكان ميزباني سايتهاي داخلي و خارجي در داخل كشور، فراهم كردن زمينه تحقق هاب منطقه در كشور و زمينهسازي براي ايجاد بستر مشترك فناوري اطلاعات در كشورهاي اسلامي عنوان كرده است.
همچنين توسعه امنيت و پايداري شبكه و افزايش ضريب اطمينان آن براي كاربردهاي مختلف، امكان مديريت جامع بر كل شبكه، فراهم كردن زمينه ايجاد ميليونها شغل جديد، زير ساخت لازم براي رسيدن به جامعه اطلاعاتي و جامعه دانايي محور و توسعه و ارتقا، توان علمي و فناوري كشور از ديگر اهداف راه اندازي شبكه اينترنت ملي ذكر شده است.
ويژگيهاي شبكه اينترنت ملي
...........................
در اين گزارش، استفاده از فيبرنوري براي ايجاد زيرساخت شبكه و نيز استفاده از فناوري گيگابيت اترنت، ايجاد دهها مركز داده اينترنتي در كشور و اتصال آنها به شبكه اينترنت جهاني براي ارايه خدمات ميزباني به داخل و خارج از كشور از جمله ويژگيهاي اين شبكه مطرح شده است.
بر اساس اين گزارش، قابليت اتصال شبكههاي ADSLو يا هر شبكه خصوصي ديگر به اين شبكه، امكان اتصال به شبكه اينترنت جهاني با همان خط ارتباط براي كاربران و صرفه جويي در تجهيزات جانبي از ديگر ويژگيهاي اين شبكه است.
از ديگر ويژگيهاي ذكر شده ميتوان به تامين خطوط با سرعت بالا و اترنت سريع، تبادل ترافيك دادههاي درون شبكهاي در داخل كشور، IP Basedبودن ، قابليت برخورداري از " IPورژن "۶و امكان تضمين ارايه خدمات با كيفيت بالا ( (SLAاشاره كرد.
مزاياي شبكه اينترنت ملي
......................
همچنين در بخش مزاياي شبكه اينترنت ملي عنوان شده است كه برخورداري از يك شبكه پايدار و امن ملي، افزايش سطح رفاه عمومي مردم از طريق عرضه خدمات الكترونيكي، نظير آموزش، دولت، تجارت و سلامت الكترونيكي با اين شبكه محقق ميشود.
بستر مناسب براي ايجاد اشتغال و توليد و عرضه خدمات با ارزش افزوده بالا، گسترش دامنه فعاليتهاي اقتصادي اشخاص حقيقي و حقوقي، امكان توليد و عرضه گسترده خدمات در محيط مجازي و صرفه جويي در وقت و هزينههاي روزمره مردم از جمله تردد، از ديگر مزاياي اين شبكه ذكر شده است.
در اين گزارش عنوان شده كه دسترسي آسان به شبكه جهاني اينترنت از طريق انتقال ترافيك درون شبكهاي به داخل كشور، امكان واگذاري ۲۰ميليون اشتراك ADSLدر نقاط مختلف كشور ، اتصال تمامي مراكز دولتي و خصوصي، مدارس، دانشگاهها، مراكز علمي، تحقيقاتي به شبكه براي بهره برداري شبكه اينترنت ملي در صورت قطع خطوط ارتباطي با خارج از كشور از ديگر مزاياي اين شبكه است.
تسهيل در ارتباط بنگاههاي اقتصادي داخلي و خارجي براي توسعه تجارت الكترونيكي، برقراري ارتباط پر سرعت مردم با مراكز خدماتي، اقتصادي، آموزشي، فرهنگي و علمي، ايجاد بستر پرسرعت چند رسانهاي براي كاربردهاي تلويزيون تعاملي، حفاظت محيط و كنترل ترافيك از جمله ديگر مزاياي شبكه اينترنت ملي ذكر شده در اين گزارش است.
از ديگر مزاياي عنوان شده ميتوان به برخورداري از بزرگراههاي اطلاعاتي در سطح كشور، امكان تخصيص پهناي باند وسيع به كاربرهاي خانگي و شركتهاي تجاري با قيمت مناسب و برخورداري از استانداردها و مشخصات يكنواخت در سراسر شبكه اشاره كرد.
در پايان اين گزارش فراهم كردن مشاركت گسترده بخش خصوصي در ايجاد شبكه و عرضه خدمات و فراهم كردن زمينه فعاليتهاي اقتصادي مردم در سراسر كشور و جهان از طريق شبكه از ديگر مزاياي اين شبكه مطرح شده است.
اين گزارش در پايان "نشست اينترنت ملي" كه روز ۳۰تير در نمايشگاه الكامپ برگزار شد، در اختيار شركتكنندگان قرار گرفت.