کاهش قیمت خودرو سراب یا واقعیت؟
به رغم انتشار خبر لغو تحریمها از پایان دیماه سال جاری خودروسازان این موضوع را دلیلی برای کاهش قیمت خودرو نمیدانند.
صنعت خودرو و زیر مجموعههای آن مانند قطعه سازی، در میان سایر صنایع در کشور بیشترین تعداد نیروی شاغل را در بخش صنعت به خود اختصاص داده است. همین امر سبب شده است تا همواره دولتها در ادوار مختلف توجه ویژه به این صنعت داشته باشند. صنعت خودروی کشور یکی از صنایعی بود که از تیغ تحریمهای اقتصادی مصون نماند.
صنعت خودروی کشور از ابتدای تیرماه سال جاری به صورت یکجانبه توسط ایالات متحده آمریکا به لیست تحریمهای اقتصادی اضافه شد. این اقدام در حالی از سوی دولت اوباما انجام شد که صنعت خودرو هیچ ارتباطی با برنامههای صلح آمیز هستهای کشور ندارد. بنابراین میتوان این طور استنباط کرد که این اقدام دولت آمریکا تنها به دلیل افزایش فشار بر روی اقتصاد ایران صورت گرفته است.
بعد از روی کار آمدن دولت یازدهم و تلاشهای این دولت برای حل پرونده هستهای کشور، یکی از موضوعاتی که در جریان مذاکرات ژنو بر روی آن بحث شد، رفع تحریمهای صنعت خودرو کشور بود. این بحثها منتج به این شد که رفع تحریمها از صنعت خودرو کشور هم در تفاهم نامه ژنو گنجانده شد. این اقدام سبب شد تا دولت بتواند به یکی از مطالبات فعالان صنعت خودرو پاسخ مثبت دهد. فعالان این صنعت از دولت یازدهم خواسته بودند تا در جریان مذاکرات ژنو تحریمهای غیر قانونی ضد اقتصاد کشور را مورد توجه قرار دهد.
بعد از امضای تفاهم نامه ژنو و انجام چند دور مذاکرات در سطح کارشناسی بین تیم مذاکره کننده ایرانی و نمایندگان گروه 5+1، سرانجام نوبت به لغو تحریمها توسط گروه 5+1 و اقدامات متقابل و داوطلبانه ایران در مورد برنامههای صلح آمیز هستهای فرا رسیده است. طبق اخباری که در رسانهها منتشر شده است، 30 دیماه آغاز لغو تحریمها از صنعت خودرو سازی کشور آغاز خواهد بود. حال این سوال به صورت جدی در جامعه مطرح است که آیا لغو تحریمها از صنعت خودرو سازی کشور منجر به کاهش قیمت در بازار خواهد؟
مشکل صنعت خودرو تحریم نیست
محمد سلیمانی، عضو کمیسیون صنایع معتقد است: قصه صنعت خودرو، تبدیل به قصه غم انگیزی شده است. بعد از شروع تحریمها علیه اقتصاد کشور، مدیران این صنعت بارها شعار دادند و اعلام کردند که صنعت خودرو در کشور بومی شده است و این صنعت از گزند تحریمها مصون خواهد ماند.
این اقدام در حالی از سوی دولت اوباما انجام شد که صنعت خودرو هیچ ارتباطی با برنامههای صلح آمیز هستهای کشور ندارد. بنابراین میتوان این طور استنباط کرد که این اقدام دولت آمریکا تنها به دلیل افزایش فشار بر روی اقتصاد ایران صورت گرفته است
وی ادامه داد: اما شاهد بودیم که خودروسازان داخل به محض اعمال تحریمها علیه صنعت خودروسازی با مشکلات عدیده روبرو شدند.
سلیمانی تصریح کرد: یکی از اولین نشانههای تأثیر این تحریمها، کاهش سقف تولید در کشور در این صنعت بود.
وی اضافه کرد: البته باید به این نکته توجه کرد که تنها مشکل صنعت خودروسازی کشور مربوط به بحث تحریمها نبوده است.
این عضو کمیسیون صنایع مجلس تاکید کرد: عمدهترین مشکلی که صنعت خودرو با آن مواجه است، افزایش نرخ ارز در کشور است. این افزایش نرخ ارز سبب شده است تا خودروسازان با مشکلاتی روبرو شود.
سلیمانی با اشاره به رابطه لغو تحریمها و کاهش قیمت خودرو در بازار، گفت: هنگامی که وزیر صنعت، معدن و تجارت به عنوان متولی اصلی صنعت خودرو در کشور اعلام میکند، که شرایط تولید خودرو در کشور به گونهای نیست تا شاهد کاهش قیمت در بازار باشیم. در واقع به این نکته اشاره میکند که لغو تحریمها در صورت اجرایی شدن همتاثیر چندانی در قیمت خودرو در بازار نخواهد گذاشت،زیرا قیمت خودرو تابع شرایط دیگری است و لغو تحریمها در معادله تعیین قیمت خودرو آنچنان تاثیری ندارد.
بعد از شروع تحریمها علیه اقتصاد کشور، مدیران این صنعت بارها شعار دادند و اعلام کردند که صنعت خودرو در کشور بومی شده است و این صنعت از گزند تحریمها مصون خواهد ماند
وی افزود : در کنار مشکلات ناشی از افزایش نرخ ارز در بازار باید به این نکته هم توجه شود که تولید خودرو در کشور از ضعف مدیریت در بنگاههای تولیدی هم رنج میبرد و این مشکل به راحتی قابل حل نیست.
بی تردید سخنان مدیران این صنعت مبنی بر خودکفایی در تولید، شعاری بیش نیست. زیرا اگر تولید خودرو در کشور بومی شده بود، افزایش نرخ ارز و تحریمها تأثیر چندانی بر روی روند تولید محصولات کارخانههای خودروسازی به جای نمیگذاشت. این در حالی است که با افزایش نرخ ارز در بازار روند نزولی تولید خودرو را در کشور شاهد بودیم و با تحریم این صنعت این مسئله شتاب بیشتری به خود گرفت.
بخش اقتصاد تبیان
منبع :خبرانلاین