نخستین کارخانه تولید سلول در کشور راه اندازی می شود
معاون آموزشی و پژوهشی پژوهشگاه رویان از راه اندازی کارخانه تولید سلول در سال جاری خبر داد و گفت: در حال حاضر پژوهشگاه رویان خدمات تخصصی سلولی برای بیماریهای قلبی و سرطان به بیمارستانها ارائه میدهد که امیدواریم با راه اندازی این کارخانه بتوانیم خدمات تخصصی سلولی گستردهتری را عرضه کنیم.
دکتر عبدالحسین سلولهای بنیادی را علمی نوین در دنیا توصیف کرد و افزود: بسیاری از خدماتی که در سطح دنیا ارائه شده در سطح کارآزمایی بالینی است و بسیاری از خدمات نیز مراحل نهایی خود را طی میکند ولی این تحقیقات پایان یافته نیستند تا بتوان خدمات آن را در سطح جامعه مورد استفاده داد.

شاهوردی تشخیص پیش از لانه گزینی جنین به روشهای سلولی و مولکولی به ویژه برای بیمارانی که درمان آنها دشوار است را از جمله این خدمات ذکر کرد و گفت: نوزادان حاصل از این تکنیکها به دنیا آمدند و در سال 94 نیز امیدواریم خدمات تخصصی بیشتری ارائه شود.
وی ایجاد مرکز درمان ناباروری رویش با همکاری هلال احمر را از جمله اقدامات پژوهشگاه رویان در زمینه توسعه خدمات تخصصی در حوزه ناباروری عنوان کرد و با اشاره به تولد اولین نوزاد حاصل از روش های درمان ناباروری در مرکز اضافه کرد: در زمینه توسعه خدمات تحصصی ناباروری و سلول درمانی تعاملاتی را که با شهرداری و سازمان اوقاف و امور خیریه شروع کردیم تا با راه اندازی بیمارستانی، بتوانیم در فضای گستردهتر خدمات درمانی را به بیماران نیازمند در حوزههای درمان ناباروری و سلول درمانی ارائه دهیم.
شاهوردی افزود: کلنگ این بیمارستان سال گذشته در بلوار شهید باقری تهران به زمین زده شد و با قولی که داده شده امیدواریم ظرف مدت سه تا چهار سال آینده به بهره برداری برسد تا ضمن ارائه خدمات به مردم، پذیرش و درمان بیماران خارجی نیز در این مرکز انجام شود.
معاون آموزشی و پژوهشی پژوهشگاه رویان به برخی از اقدامات این پژوهشگاه در حوزه سلول درمانی اشاره کرد و گفت: از مهمترین اقدامات انجام شده راه اندازی شرکت دانش بنیان "سل تک" بوده است. از طریق این شرکت قادر خواهیم بود به صورت حرفهای سلولهای مورد نیاز را تولید و در اختیار مراکز تحقیقاتی و درمانی قرار دهیم.
وی با تاکید بر اینکه راه اندازی این شرکت یک پله ما را به خدمات تخصصی و صنعتی نزدیک خواهد کرد، اظهار داشت: این شرکت به ثبت رسیده است و امیدواریم در اواسط سال جاری کارخانه تولید سلول این شرکت به بهره برداری برسد.
معاون آموزشی و پژوهشی پژوهشگاه رویان در خصوص ضرورت ایجاد کارخانهای برای تولید سلول در حالی که بسیاری از تکنیکهای سلول درمانی در فاز آزمایشگاهی و کارآزماییهای بالینی هستند، توضیح داد: در حال حاضر بسیاری از تحقیقات سلولی رویان به کارآزماییهای بالینی و ثبت سلولها در وزارت بهداشت رسیده است و همزمان با این پیشرفتها نیاز است تا مقدمات تولید سلول در کشور فراهم شود تا در زمانی که مجوزهای لازم برای ارائه خدمات سلول درمانی اخذ شود، همزمان قادر به تولید سلولهای مورد نیاز باشیم.
وی در عین حال از ارائه برخی از خدمات سلولی در کشور خبر داد و گفت: در حال حاضر سلول درمانی برای بسیاری از بیماریهای پوستی چون ویتیلیگو (لک و پیس) و سوختگی در مجموعه رویان ارائه میشود ضمن آنکه بسیاری از بیمارستانها نیز این خدمات را از ما خریداری میکنند.
شاهوردی ارائه خدمات سلولی برای بیماریهای قلبی را از دیگر خدمات این پژوهشگاه نام برد و یادآور شد: مراکز درمانی سلولهای مورد نیاز خود را به رویان میدهند و رویان پس از فرآوری بر روی آنها، سلولها را به مراکز درمانی برمیگرداند.
معاون آموزشی و پژوهشی پژوهشگاه رویان ارائه خدمات سلولی برای بیماران مبتلا به سرطان را از دیگر خدمات عنوان کرد و گفت: بیمارستانها در تعاملاتی که با پژوهشگاه دارند، خون محیطی بیماران مبتلا به سرطان قبل از شیمی درمانی را گرفته و به رویان ارسال میکنند و در پژوهشگاه، سلولهای بنیادی از آنها جدا سازی و این سلولها حفظ میشود تا پس از شیمی درمانی به فرد منتقل شود.
وی با تاکید بر اینکه این خدمات در حالی ارائه می شود که ظرفیت پژوهشگاه در این زمینه محدود است، گفت: در صورتی که بتوانیم کارخانه تولید سلول را به بهره برداری برسانیم، مطمئنا خدمات حرفهایتر و صنعتیتر ارائه میدهیم.
شاهوردی با بیان اینکه این پژوهشگاه تا تکمیل شدن بیمارستان، کارهای مقدماتی دیگری را در دستور کار دارد، گفت: به همت موسسه خیرین پژوهش سلامت رویان، فضایی در مجاورت این پژوهشگاه ایجاد شده است که امیدواریم با بهره برداری از این فضا تا پایان بهار بتوانیم تعداد بیماران بیشتری را حمایت کنیم.
وی با اشاره به محدودیت فضای برای مرکز سلول درمانی پژوهشگاه رویان افزود: با ساختمان جدیدی که برای این منظور خریداری شده و توسعه کلینیکها امیدواریم در سال جاری، هم خدماتی در شان مردم ارائه کنیم و هم فضایی برای انجام کارهای تحقیقاتی و کارآزماییهای بالینی فراهم شود.
ایران در بازارهای جهانی زیست فناوری ۵۰۰ میلیون دلار
دبیر اجرایی سومین جشنواره زیست فناوری از تلاش برای توسعه صادرات محصولات ناشی از زیست فناوری و تامین نیازهای داخلی کشور خبر داد و گفت: اکنون سهم ایران در بازارهای جهانی ۵۰۰ میلیون دلار است.
دکتر سیروس زینلی با بیان اینکه زیست فناوری در عرصه پزشکی، کشاورزی، محیط زیست و صنعت دارای کاربردهای فراوان است اظهار کرد: زیست فناوری به معنای دستکاری و تغییرات ژنتیکی است به گونه ای که قابلیت خاصی ایجاد کند.
وی افزود: به عنوان مثال برای تهیه نیم گرم هورمون رشد باید هزاران مغز را شکافت و هورمون را استخراج کرد، اما زیست فناوری این امکان را به وجود آورده است تا بتوان به روش آزمایشگاهی داروی هورمون رشد را تولید کرد. در واقع این علم برای سلامتی، تامین غذا، حفظ محیط زیست و ... مفید فایده است و معمولا در ردیف پنج اولویت اول کشورها قرار می گیرد.
عضو هیئت علمی انستیتو پاستور ایران ضمن تاکید بر اینکه در تلاشیم با توسعه صادرات و تامین نیازهای داخلی کشور بتوانیم سهم ایران را از بازارهای جهانی در زمینه فرآورده های زیست فناوری افزایش دهیم به گونه ای که در سال ۱۴۰۴ سهم ایران را به ۳ درصد جهانی برسانی هم اکنون سهم ایران در بازارهای جهانی حدود ۵۰۰ میلیون دلار در سال است.
وی با اعلام اینکه سومین جشنواره زیست فناوری ایران از ۳۱ اردیبهشت تا ۲ خرداد ۹۴ در محل نمایشگاه بین المللی تهران و نهمین همایش ملی زیست فناوری در سالن همایش های بین المللی دانشگاه شهید بهشتی برپا میشود، اظهار کرد: این جشنواره به سفارش ستاد توسعه زیست فناوری کشور و به همت انجمن بیوتکنولوژی ایران برگزار میشود و برنامههای متنوعی برای آن تدارک دیده شده است.
زینلی افزود: شرکتهای متنوعی در این جشنواره حضور خواهند داشت و علاوه بر آنها سازمانها، نهادها، مراکز تحقیقاتی، انجمنهای علمی، صندوقهای حمایتی و ... در نمایشگاه بین المللی غرفه دارند و آماده ارائه عملکرد و برنامه های خود هستند.
وی با بیان اینکه محققان، دانشجویان، مسئولان اجرایی کشور و سایر علاقهمندان در زمره بازدیدکنندگان ما قرار میگیرند گفت: شرکت های حاضر توان زیست فناوری خود را در عرصههای مختلف نمایش می دهند.
عضو هیئت علمی انستیتوپاستور افزود: همچنین نهادهایی چون صندوق نوآوری و شکوفایی و صندوق حمایت از پژوهشگران درباره شیوههای حمایتی خود از شرکتهای دانش بنیان و پژوهشگران در سالنهای جنبی در نظر گرفته شده سخنرانیهایی ارائه میدهند.
به گفته وی در برنامه "فن بازار" و کریدور تجاری سازی نیز غرفه هایی برای ارائه انواع خدمات و راهنمایی در زمینه تجاری سازی، چگونگی ثبت شرکت، کارآفرینی، صادرات، تولید و ... در نظر گرفته شده است.
زینلی با بیان اینکه برای تسهیل ورود و خروج گردن آویزهایی با کد مخصوص در اختیار بازدیدکنندگان قرار می گیرد گفت: اقدام فوق، این امکان را فراهم می کند که بتوانیم برآورد آماری در انتهای کار نیز داشته باشیم. وی گفت که ورود افراد بعد از ثبت نام و داشتن گردن اویز امکانپذیر است.
سومین جشنواره و همایش زیست فناوری ایران با شعار "زیست فناوری : امنیت غذایی، سلامت ، محیط زیست و توسعه پایدار توسط ستاد توسعه فناوری ج.ا.ا ۳۱ اردیبهشت تا ۲ خرداد درنمایشگاه بین المللی سالن خلیج فارس برگزار می شود.
بخش دانش و زندگی تبیان
منابع : مهر و عصر ایران