گزارشهاي رصد هلال رمضان المبارک 1430
در شامگاه جمعه30 امرداد 1388 رصدگران هلال ماه در نقاط مختلف ايران، هر کدام با ابزارآلات نجومي خود و يا با چشم غير مسلح در آسمان افق غربي به دنبال هلال ماه رمضان مي گشتند. با جستجوي بسيار، بعضي از اين گروههاي مستقر در شهرها و مناطق مختلف ايران موفق به رؤيت هلال ماه تنها با ابزار آلات رصدي شدند. و هيچ کس تنوانست هلال ماه را با چشم غيرمسلح ببيند.
انجمن نجوم شباهنگ
گزارش دهنده : خانم ساغر بهادراني از گروه رويت هلال انجمن نجوم شباهنگ کانون فرهنگي تربيتي مطهره باغبهادران ، زير نظر دفتر امام جمعه باغبهادران
مكان رصد:اصفهان-شهر باغبهادران-پشت بام كانون فرهنگي تربيتي مطهره

زمان رصد:جمعه30امرداد1388
مختصات رصدگاه : 51:13 شرقي و 32:22 شمالي
ارتفاع از سطح دريا :1925متر
ابزار :دوربينهاي دوچشمي50*7و 70*15،2دوربين عكاسي ديجيتال
زمان حضوردر رصدگاه:ساعت14
وضعيت افق غربي:افق صاف وبدون ابردر زمان حضور در رصدگاه.
در زمان رصد در بعدازظهر ابروغبار رقيق در افق نمايان شد.
وضعيت جوي:آسمان صاف با غباراندك.
غروب ظاهري خورشيد:19:34
غروب واقعي ثبت شده:19:52
اذان: ساعت 20
گروه استهلال طبق برنامه ريزي قبلي براي رصد هلال رمضان در ساعت14دررصدگاه مستقر شده وبا مشقت تمام ابزار رصدي رامستقر كردند.باتقسيم وظايف بين اعضا كاررصد هلال را شروع كردند.حركت ماه وخورشيد رابا نرم افزار ودوربين دنبال كرده اما غبار موجود در جو رصد هلال را بامشكل مواجه كرد.
بانزديك شدن به غروب ، خورشيددر غبار وابر در افق فرو رفت وتلاش اعضا براي پيداكردن هلال دوچندان شد.اما انگار تلاش بي فايده بود وهلال دلرباي رمضان خود را ازنظر رصدگران گروه پنهان كرد و متاسفانه موفق به ديدن هلال نشديم.
گزارش اوليه حاکي از رويت هلال ماه مبارک رمضان1430 در پنج رصدگاه واقع در شهرضا , کاشان , اصفهان , شهر سي سخت استان کهکيلويه و بوبر احمد و انجمن نجوم زاهدان با ابزار آلات رصدي دارد. هيچ کس با چشم غيرمسلح هلال ماه را نديده است.
آقاي كامبيز خالقي
ابزار مورد استفاده : دو دستگاه دوربين دو چشمي 80*20 و دو دستگاه لپ تاپ
محل استقرار : ارتفاعات شهر رودهن (ارتفاع تقريبي از شهر 300 متر)
تاريخ:30 خرداد 1388
وضعيت افق : در محل غروب خورشيد افق 3 درجه ي مثبت و در محل غروب عطارد 0 و محل غروب ماه شاهد افق 2 درجه بوديم)
مشخصات هلال :
وضعيت هوا در افق : در تمامي طول رصد هلال در روز شاهد آسماني صاف و بدون هرگونه ابر بوديم ولي با توجه به وزش باد نسبتا شديد شاهد غباري نسبتا غليظ بوديم،مظاف بر اينکه مستقر سدن در شرق و نزديکي تهران غبار معمول تهران نيز يکي ديگر از کاستي هاي افق بود.
با شروع حرکت از تهران حوالي ساعت 12 بعد از ظهر، حدود ساعت 2 در رصدگاه مستقر شده و مبادرت به نصب نجهيزات کرديم ، با وجود تلاش هاي متناوب تمامي اعضاي گروه در طول روز موفق به رصد هلال تا لحظه ي غروب خورشيد نشديم.
با افزايش تاريکي هوا و کاهش ارتفاع هلال ماه در ساعت 7:44 بنده (کامبيز خالقي ) موفق به رصد هلال با دوربين دوچشمي در حالي که کمتر از يک درجه ارتفاع داشت ، شدم . اين در حالي بود که بعد از تخمين سمت محل رويت و تطبيق آن با دوربين هاي مدرج موجود و محاسبه ي سمت غروب ماه با نرم افزار استاري نايت از تطابق اطلاعات حاصله ، اطمينان اين جانب از رويت دوچندان شد . با اين وجود تا لحظه ي مذکور و همچنين بعد از غروب، تلاش هاي ساير اعضا براي تشخيص هلال بي نتيجه بود. در ساعت 7:48 دقيقه موفق به رويت اولين جرم غيرستاره اي يعني عطارد شديم که عکس آن در فايل ضميمه موجود مي باشد.تنها جرمي که تمامي اعضاي گروه موفق به ثبت و مشاهده آن شدند،سياره ي مذکور بود.
نتيجه رصد : هلال تنها توسط اينجانب (کامبيز خالقي) در حالي که کمتر از يک درجه ارتفاع داشت براي مدت زمان حدود 2 دقيقه با دوربين دوچشمي رويت شد ولي ساير اعضا موفق به تفکيک هلال مذکور نشدند.
مرکز مطالعات و پژوهش هاي فلکي نجومي و موسسه نجوم و علوم اسلامي
تاريخ رصد: جمعه سي ام مردادماه
رصدگاه:مارشينان

رصدگران: گروه مشترک مرکز مطالعات و پژوهش هاي فلکي نجومي و موسسه نجوم و علوم اسلامي کبرياء شامل حجة الاسلام سيد رضا قلمکاريان اصفهاني، عباس احمديان ،محمد مهدي فاتخي و محمد سلطان الکتابي
تجهيزات:دوربين هاي دوچشمي 80*20،100*30 ،70*15 . تلسکوپ 8 اينچ ويکسن همراه با وسايل جانبي و چندين دوربين عکاسي ديجيتال
وضعيت آب و هوا: ابري و غبار آلود
طبق برنامه ريزي قبلي و با هماهنگي هاي انجام شده غروب روز پنجشنبه در ايستگاه تلويزيوني صداو سيماي مرکز اصفهان واقع در رصدگاه مارشينان استقرار انجام گرديد .
آسمان کاملا ابري بوده و امکان مشاهده ستارگان نبود. ساعاتي قبل از طلوع خورشيد صبحگاه جمعه آسمان صاف شد و تلسکوپ در زماني معين

بر روي شعراي شامي قفل گرديد.
طبق محاسبات ،هلال چند ساعت بعد قرار بود از مختصاتي که تلسکوپ بر روي آن تنظيم شده بود عبور ميکرد. پس از طلوع خورشيد وضعيت آب و هوا بدتر شده و ابري رقيق تمام پهنه آسمان را پوشاند .
تلسکوپ ماه را رديابي مي کرد ولي اثري از ماه نبود. تلاش بي امان براي رويت هلال با دوربين هاي دوچشمي هم بي نتيجه بود؛ با نزديک شدن به زمان غروب خورشيد شرايط آب و هوا بدتر و ابرناکي آسمان بيشتر شد و در عين ناباوري تلاش چند ساعته جهت رويت هلال بي نتيجه ماند.
گروه ديگري هم از ستاد استهلال استان اصفهان با يکدستگاه دوربين دوچشمي 120*20 عصر روز جمعه به ارتفاعات آمدند که آنها هم نتوانستند هلال را رويت کنند.
خانه نجوم و ژئوفيزيك شهرضا و انجمن نجوم و جغرافياي بانوان استان اصفهان
اعضاي خانه نجوم و ژئوفيزيك شهرضا و انجمن نجوم و جغرافياي بانوان استان اصفهان در قالب دو گروه با همراهي اعضاي محترم انجمن نجوم سپهر شهرستان دهاقان در شامگاه جمعه عازم صحراي دامزاد واقع در شرق شهرستان شهرضا شدند.
گروه اول
به سرپرستي آقاي حسين جانقرباني با تجهيزات دو دستگاه دوربين دوچشمي 120*20 كه از سوي گروه مركز توپخانه ارتش اصفهان و تيپ زرهي بقيه ا... سپاه پاسداران شهرضا با همكاري ستاد استهلال استان اصفهان و اداره راه و ترابري استان اصفهان و همچنين دوربين هاي دوچشمي 80*20 و 170*15 و 50*7 و 42*7 و 35*7 كه از سوي خانه نجوم و ژئوفيزيك شهرضا در اختيار اين گروه قرار گرفت در دامنه كوه دامزاد مستقر شدند و گروه دوم به سرپرستي آقاي علي جانقرباني و به همراهي شهرام رحمتي و مجيد حيدري با تجهيرات يك دستگاه دوربين 90*20 و يك دستگاه دوربين 70*15 عازم ارتفاعات كوه دامزاد شدند.شرايط جوي تا حدود 20 دقيقه قبل از غروب خورشيد نيمه ابري همراه با غبار غليظ بود و حدود 10 دقيقه قبل از غروب خورشيد شرايط جوي نسبت به قبل بهتر شد به طوري كه ابرها كاملاً از افق دور شدند و باد ملايمي شروع به وزيدن گرفت كه منجر شد لحظاتي از غبارهاي غليظ كاسته شود و مجدداً لحظاتي غبارها غليظ شود.
در ساعت 19:40 همزمان با غروب حقيقي خورشيد ، هلال ماه به خاطر عوارض جوي و نوسان در غليظ و رقيق شدن ذرات آلاينده معلق در جو توسط آقاي حسين جانقرباني با دوربين دو چشمي 120*20 به صورت سوسو مشاهده شد و بعد از بررسي دقيق آن توسط ايشان در حدود 20 ثانيه مشخص شد كه مشاهده صحيح بوده و لحظاتي بعد با اعلام رؤيت خانم ها پريسا نادري و مرضيه صدري با دوربين 70*15 ، ناهيد حسيني و نفيسه حسيني با دوربين دوچشمي 42*7 ، فريبا باستان با دوربين دوچشمي 50*7 ، و آقايان محمدجواد نيك اقبال و با ديگر دوربين 120*20 ، داود جاوري با دوربين دوچشمي 80*20 ، رضا جانقرباني با دوربين هاي 120*20 و 70*15 ، رضا انسان دوست با دوربين 42*7 و مهدي صادقي و بهزاد فدوي با دوربين دوچشمي 42*7 و با نشان دادن شاخص يكسان جمعاً تا حدود 50 ثانيه هلال ماه به زحمت در ميان غبارها ديده شد و بعد به دليل غليظ شدن غبارها هلال مخفي شد تا اينكه در ساعتهاي 19:43 به مدت حدود 28 ثانيه و 19:54 به مدت حدود 54 ثانيه باز هم توسط نامبردگان همزمان هلال ماه رؤيت شد و پس از آن ديگر هلال ماه مشاهده نشد. گروه دوم كه در ارتفاعات كوه دامزاد اقدام به رصد نمودند موفق به رؤيت اين هلال نشدند.
البته تعداد ديگري از اعضاي محترم در اين سه زمان با دوربين هاي دوچشمي 35*7 تلاش نمودند كه هلال ماه را ببينند كه متأسفانه نتيجه اي در بر نداشت.
ستاد استهلال استان تهران (گزارش تصويري)
آقاي قاضي ميرسعيد، رکورددار جهاني رؤيت هلال ماه
ستاد استهلال استان قم
رصدگران ستاد استهلال استان قم جهت رصد هلال ماه رمضان، روز جمعه 30/5/1388 مطابق با 29/8/1430 در قالب گروههاي متعدّد در رصدگاههاي مختلف استان و کشور مستقر شدند كه نتيجة عملكرد آنان به شرح ذيل ميباشد:
گروه اوّل: متشكّل از آقايان: محمود روح الأمين، عليرضا خيرانديش و سيّد علي ميرسالاري و همچنين عليرضا اميري و اسماعيل احمديتبار ( از لشكر پيادة 17 علي بن ابيطالب (ع) ) که ساعت 16 روز جمعه 30/5/1388 همراه با تجهيزات کامل شامل: دو دستگاه دوربين دوچشمي غول پيكر 150 * 40 و 120 * 20 ، يک دستگاه رايانة همراه ، يک دستگاهGPS ، قطب نماي نظامي و ... عازم رصدگاه ارتفاعاتِ کوه پناه واقع در گردنة نقره کمر با مختصّات جغرافيايي49 درجه و 52 دقيقة شرقي و 34 درجه و 41 دقيقه شمالي و 2849 متر ارتفاع از سطح دريا، در جنوب غربي شهرستان تفرش در استان مرکزي شده و يک ساعت قبل از غروب خورشيد در محل مستقر گرديده و کار خود را جهت تنظيم دوربينو انجام استهلال آغاز نمودند. اگرچه آسمان منطقه تقريباً صاف و بدون ابر بود و افق رصدگاه فاقد موانع طبيعي همچون کوه بود، امّا متأسفانه به علّت وجود غبار نسبتاً غليظ تا ارتفاع 5 درجه در افق، تلاش فراوان رصدگران براي رؤيت هلال ناکام ماند و آنان موفّق به رؤيت هلال نشدند.
گروه دوّم: مركّب از آقايان حجت الاسلام و المسلمين سهرابي، حجت الاسلام و المسلمين الهي، سعيد صادقي، محمّدرضا صادقي، محمّدصالح نجف، عليزاده، مهدي پيوندزني، محمّدحسين نژادصداقت و نيز آقايان حيدري، فرّخي، آرامي و کشتکار ( از لشكر پيادة 17 علي بن ابيطالب (ع) ) كه با بهرهگيري از يک دستگاه دوربين دوچشمي غول پيكر120 * 20 ، دو دستگاه تلسكوپ کوچک، يک دستگاه دوربين دوچشمي80 * 15 ، قطب نما و... به رصدگاه بوستان علوي ( واقع در کيلومتر4 جادّة قم ـ نيزار ) با مختصّات جغرافيايي50 درجه و 48 دقيقة شرقي و 34 درجه و 34 دقيقه شمالي و 1021 متر ارتفاع از سطح دريا، عزيمت نموده و از 2 ساعت قبل از غروب خورشيد در محل استقرار يافتند و به امر استهلال پرداختند؛ لكن عليرغم دقّت زياد ، با توجّه به وجود غبار غليظ تا ارتفاع 4 درجه و غبار رقيق تا ارتفاع 9 درجه در افق، رصدگران مستقر در تپّههاي بوستان علوي توفيقي در رؤيت هلال پيدا نکردند.
شايان ذكر است عصر روز جمعه در اين رصدگاه، حدود 50 نفر از طلاب و روحانيون، عکاسان، خبرنگاران صدا و سيماي مرکز قم، و جمعي از اقشار مختلف مردم متديّن قم نيز حضور داشتند.
موسسه علوم و كيهان شناسي هفت آسمان کرج ( انجمن نجوم صفادشت کرج)
تاريخ : جمعه 30 مرداد ماه 1388 هجري شمسي
29 شعبان المعظم 1430 هجري قمري

مکان رصدگاه: تفرجگاه صفادشت کرج
زمان استقرار در رصدگاه : 18 ( 6 بعداز ظهر )
افق از لحاظ وجود غبار و ساير موانع رصد:
حدود 8 درجه مانع ( كوه ) در افق غربي به همراه وزش باد و گرد و غبار محلي
غروب ظاهري خورشيد : Seeming sunset :19:45
نوع ابزار رصدي :
تلسكوپ 90 ميلي متري شكستي Megrez
دوربين دوچشمي 90*20 Night Sky
دوربين دوچشمي 70*15 Night Sky
دو دستگاه رايانه قابل حمل مجهز به نرم افزار Starry Night
جمعي کارشناسان موسسه علوم و كيهان شناسي هفت آسمان و اعضاء انجمن نجوم صفادشت كرج در تاريخ جمعه 30 مرداد ماه 1388 هجري شمسي مصادف با 29 شعبان المعظم 1430 هجري قمري و 21 آگوست 2009 ميلادي راس ساعت 18 در رصدگاه حاضر شده و در ارتفاعات تفرجگاه صفادشت آماده شكار هلال زيباي ماه رمضان شدند . با توجه به موقعيت هلال رمضان در عرض جغرافيايي منطقه و ابزارهاي موجود و نيز غبار آلود بودن افق غربي متاسفانه كارشناسان موفق به رويت هلال زيباي رمضان 1430 نشدند . در اين برنامه که جمعي از مسئولين منطقه از جمله شهردار و امام جمعه محترم صفادشت ، دادستان شهريار و جمعي از علاقه مندان حضور داشتند طي يك شب رصدي زيبا و بياد ماندني ، حضار به رصد سيارات و ديگر اجرام آسماني قابل رويت پرداختند .
مركز نجوم دولت آباد
تاريخ رصد : جمعه 30 مرداد 1388 ،29 شعبان 1430 ، 21 آگوست 2009 ميلادي
رصدگاه : روستاي کشه از توابع نطنز ، استان اصفهان
وضعيت جوي : وجود غبار تا ارتفاع 5 درجه
ابزار هاي رصدي : دو عدد دوربين دوچشمي 90×20 ، دو عدد دوربين دوچشمي 80×20و يک دوچشمي 70×15
نتيجه رصد : هلال رؤيت نشد .
پس از حضور افراد در محل مرکز تصميم به آن گرفته شد که دو تيم براي استهلال هلال شامگاهي رمضان به رصد گاه ها اعزام شوند . تيم اول به رصد گاه پادنا واقع در شهرستان سميرم استان اصفهان اعزام شد . تيم دوم به رصدگاه کشه ، واقع در شهرستان نطنز استان اصفهان اعزام شد.
تيم اول پس از تماس با افراد مستقر در رصدگاه پادنا - که يک ايستگاه تلوزيوني بود – و آگاهي از وضعيت آشفته ي جوي موجود در آن رصد گاه ، تصميم گرفت که به تيم دوم بپيوندد . بنابراين دو تيم رصدي در يک رصد گاه مستقر شدند .حدود ساعت 4 بعد از ظهر به رصد گاه رسيديم و در ساعت 4:23 بعد از ظهر رصد را آغاز کرديم . مقداري غبار در آسمان وجود داشت و باد شديدي مي وزيد . خورشيد در ساعت 7:27 غروب کرد . با كمك محل غروب خورشيد ، محل حضور ماه ، مشخص شد . چيزي که افراد گروه را نگران مي کرد وجود غبار تا ارتفاع حدود 3 درجه در آسمان افق بود .
زمان با سرعت تمام سپري مي شد و ماه در غبار موجود در افق که لحظه به لحظه غليظ تر مي شد فرو مي رفت . در ساعت 8:2 با نا اميدي و ناراحتي بسيار به رصد پايان داديم .
منبع:
تنظيم براي تبيان:
ا.م.گميني