کد:
9997
پرسش
بسمه تعالی:
با عرض سلام:
لطفا در مورد اینكه چرا ما باید موقع دعا كردن به ائمه توسل بجوئیم توضیحاتی را بفرمایید.
باتشكر.
پاسخ
دوست گرامی!
لطفا به این مطالب توجه فرمایید:
1)دلیل اهتمام شیعه و توسل آنان به اهل بیت پیامبر(ص)، همان دلیل اهتمام و توسل به پیامبر است. زیرا اهل بیت(ع) همانند پیامبر اكرم(ص) مصون از خطا و گناه هستند و تمامی وظایف رسول خدا را در هدایت مردم به عهده دارند؛ تنها تفاوتی كه اهل بیت(ع) با رسول خدا(ص) دارند، این است كه پیامبر طرف وحی الهی و دارای كتاب است.
بر اساس این دیدگاه پیامبر و اهل بیت علیه و علیهم السلام، واسطه فیض الهی هستند و خداوند آنان را واسطه خود و بندگانش در هدایت قرار داده است. با توجه به این معنا، خداوند پیش از بندگان، اهل بیت را وسیله و واسطه میان خود و بندگانش قرار داده است و در حقیقت كسانی كه به اهل بیت متوسل می شوند، از همان طریقی با خداوند پیوند برقرار می كنند كه خداوند با بندگانش پیوند برقرار كرده است.
به ادله مشروعیت توسل به طور كلی، و توسل به پیامبر(ص) و اهل بیتش(ع) به طور خاص، در جای خود به طور مفصل پرداخته شده است. و توجیه درستی واسطه قرار دادن آن انسانهای كامل و معصوم این است كه هر چند به ظاهر، توجه به خود آن ها است، اما اگر باطن این توجه و توسل ها را بشكافیم، مطلوب واقعی و مسئول حقیقی، خود خداوند است؛ و در حقیقت توجه به اسباب، عین توجه به "مسبب الاسباب" می باشد.
كسانی كه با این وسائل به خداوند متوسل می شوند، برای این وسائل اصالت و استقلال قائل نیستند، بلكه آنان را وسائلی می دانند كه خدای سبب ساز آنها را مجرای فیض و طریق وصول رحمت خود قرار داده است.
اینكه چرا خداوند اولیای خود را واسطه فیض خود قرار داده و ما را به توسل به آنان فراخوانده، آن است كه بدین وسیله توجه بندگان خدا را به آن وجودات مقدس جلب نماید، تا مردم از آنان استفاده كنند.
ما از دو طریق به وجود معصومین(ع) نیاز داریم. یكی برای تبیین اسلام ـ هم از جهت تعالیم اعتقادی دین، و هم از نظر تعالیم ارزشی و فقهی آن ـ و دیگری برای آن كه ما احتیاج به الگو داریم. الگوی عینی برای انسان، توجیه گر منطقی برای ارزیابی احساسات و وجدان انسانی است. اگر انسان كامل نباشد، ما از كجا بدانیم احساسات ما ـ همان كه ما آن را فطرت می نامیم ـ القاء شیطان نیست؟ در تفاوت وجدانهای انسانی ـ كه بسیار شاهد آن هستیم ـ انسان كامل است كه می تواند منطقا ما را در تفكیك فطرت سالم از ناسالم یاری كند.
در خاتمه ذكر یك نكته مهم است.
جلالت و برتری خداوند به گونه ای است كه شناخت مستقیم كنه ذات باری تعالی برای انسان میسور نیست. وقتی ما تصویر ملموسی از خدا نداشته باشیم، فهم آنچه كه او از بندگانش می خواهد نیز مشكل است.
به نظر نگارنده این كه جوامع مختلف در طول تاریخ دین به سوی بت و بت پرستی گرایش پیدا كرده اند، همین است كه خواسته اند موجود غیر قابل درك را به موجودی ملموس تبدیل كنند تا بهتر بتوانند با او ارتباط برقرار نمایند. آنها بتها را واسطه فیض الهی و واسطه دعا می دانسته اند.
اسلام و به خصوص مذهب تشیع این واسطه قابل درك را انسان كامل قرار داده است، تا اولا قابل درك باشند، به گونه ای كه بتوان به راحتی خواست او دریافت، و ثانیا گویا باشد و هرگز خود را جای خدا ننهد. و ثالثا بتواند راهی برای هدایت بشر باشند.
مذهب تشیع مذهبی است كه انسانها را هیچگاه از وجود این انسان كامل محروم نمی بیند، ولو آن وجود مقدس در پرده غیبت به سر برد. تا كه از آن بهره مند گردد و كه خود را محروم سازد.
خدا نگهدار شما.
مشاور :
موسسه ذکر
| پرسش :
چهارشنبه 21/3/1382
| پاسخ :
چهارشنبه 21/3/1382
|
|
|
0
سال
|
معارف اسلامي
| تعداد مشاهده:
86 بار