کد:
66082
پرسش
با سلام
خدمت تمامی علما و مجتهدین شیعه سئوالی داشتم. خواستم بپرسم كه آیا سودی كه بانكها در قبال سپرده گذاری به مردم می پردازد حلال است یا حرام. یا بهره بلند مدتی كه بابت وام از مردم می گیرد آنهم با بهره های آن چنانی حلال است یا حرام (در رساله امام خوانده بودم كه برای بانكها مانعی ندارد چون در تقویت اقتصاد مملكت تاثیر دارد!!!!). و یا جریمه ای كه در قبال دیركرد اقساط ماهیانه دریافت می كنند اشكال شرعی دارد یا خیر؟ اگر واقعا این موارد حرام هستند چرا ساكت هستند و هیچ فتوایی در این رابطه صادر نمی كنند؟ آیا فقط در رابطه با فیلم مارمولك می توانند فتوا صادر كنند و آنرا توقیف كنند؟
با تشكر فراوان بابت ثبت این مطلب
پاسخ
66082
دوست گرامی با سلام: سودهایى كه بانك بر اساس عقود شرعى و مكانیسم تعیین شده براى بانكهاى جمهورى اسلامى مبتنى بر عقود اسلامى و مورد تایید شوراى نگهبان ،مىدهد ویا مىگیرد اشكالى ندارد و این نظر مراجع فعلى است و سود حاصله از آنها اگر مطابق قانون بانكدارى اسلامى عمل شود، ربا نمىباشد. عقود بانكى فعلى از این قرارند: 1- قرضالحسنه اعطایى (بدون سود) 2- مضاربه 3- مشاركت مدنى 4- مشاركت حقوقى 5- سرمایهگذارى مستقیم 6- فروش اقساطى بانكها 7- اجاره به شرط 8- جعاله 9- مزارعه 10- مساقات 11- خرید دین به عنوان وكیل از ناحیه سپردهگذاران طبق هر یك از عقود فوق مىتوانند به تناسب نوع نیاز تسهیلاتى درخواست كنندگان وارد معامله شوند و طبق اصول شرعى - به جز در مورد اول - سود دریافت دارند. از طرف دیگر بانك سود مقررى را به سپرده گذار مىدهد؛ زیرا سپردهگذار با توكیل بانك طرف معامله اصلى با تسهیلات گیرندگان است. سپس بانك مازاد آن سود را به عنوان حقالوكاله براى خود بر مىدارد. لازم بذكر است بدانیم در رابطه با سود بانكى چنین تصور شده است كه این همان رباست ولى با پوشش دیگر. چنین برداشتى ناشى از چند چیز است: الف) عدم درك صحیح ماهیت ربا از نظر اقتصادى. ب) خلط زیر بناهاى تئوریك معاملات اقتصادى با روبناهاى حقوقى آن. ج) دخالت دادن خواستها و انتظارات و گرایشها در تحلیل مسائل نظرى. د) عدم آشنایى با عقود اسلامى كه فقط یكى از آنها «قرض الحسنه» است و نیز ناآگاهى نسبت به قلمرو و كاربرد هر یك از این عقود. خلاصه این كه بیشتر مردم گمان مىكنند در نظام بانكدارى اسلامى فقط قرض الحسنه داده مىشود و این در واقع نوعى خواست و گرایش است. در حالى كه با دید عمیق و عقلى مىیابیم كه نه اسلام چنین خواسته و نه این گونه مىتوان بانكدارى نمود، امروزه صنعتبانكدارى با تجهیز پساندازها و هدایت آنها به سمت فعالیتهاى مولد اقتصادى، نقش مهمى در اقتصاد جوامع ایفا مىكند و این مهم، زمانى رخ مىدهد كه نظام بانكى، ابزارهاى مشروع و كارآمدى براى تشویق صاحبان وجوه مازاد به سپردهگذارى در بانك را داشته باشد .
پس از تغییر قانون عملیات بانكى و اجراى بانكدارى بدون ربا در ایران، ، سپردههاى ذیل ارائه شده،
1 . سپرده جارى;
2 . سپرده قرضالحسنه;
3 . سپرده پسانداز با سود ثابت;
4 . سپرده سرمایهگذارى با سود ثابت;
5 . سپرده سرمایهگذارى با سود متغیر .
وهیچ یك از این سپردهها كه بر اساس عقود قرض بدون بهره، قرضالحسنه و وكالت طراحى شدهاند، مشكل ربا را ندارد و تمام آنها در نظام بانكدارى بدون ربا قابل استفادهاند .چون طبق تعریف فقیهان، ربا در دو صورت پیش مىآید: یكى در پرداخت هر نوع زیاده (ثابتیا متغیر) بر اصل سرمایه در قرارداد قرض، و دوم وجود زیاده عینى یا حكمى در خرید و فروش اجناس ربوى (اجناسى كه با وزن و پیمانه خرید و فروش مىشود و عوضین معامله از یك جنس است)،ودر مورد اوّل ودوّم اصلاً بهره ای در كار نیست ،ودر موارد سه گانه آخر نیزاوّلاً سپرده نه قرض است و نه خرید و فروش اجناس ربوى; بلكه طبق تعریف، رابطه سپردهگذار و بانك، رابطه وكالت است و از مواردى شمرده مىشود كه موكل به وكیل خود مىگوید: متاع را بفروش و فلان مبلغ را به من بده و بقیه را بهصورت حقالوكاله براى خودت بردار . اگر وكیل، اینگونه معامله كند و متاع را بفروشد، طبق توافق، آن مبلغ را به صاحب متاع داده، بقیه را كم باشد یا زیاد، بهصورت حقالزحمه و حقالوكاله خودش برمىدارد . ثانیا بین تعهد حقوقى و تضمین حقیقى فرق است و چیزى كه ربا و حرام بهشمار مىرود، تعهد حقوقى است و آنچه در سپردهها رخ مىدهد، تضمین حقیقى است به این بیان كه گاه شخص حقیقى یا حقوقى، از فرد یا مؤسسهاى مبلغى وجه نقد را گرفته، با قطع نظر از اینكه این مبلغ را راكد نگه دارد یا بهكار گیرد، و با قطع نظر از اینكه محل مصرف آن مبلغ، هزینه مصرفى باشد یا فعالیت اقتصادى و با قطع نظر از اینكه فعالیت اقتصادى، سودى داشته باشد یا نه، و اگر دارد، سودش قطعى و معین استیا احتمالى و نامعین و با قطع نظر از اینكه برنامه روشمندى براى تحصیل سود دارد یا نه، متعهد مىشود اصل سرمایه را همراه با زیاده معینى برگرداند . این تعهد حقوقى و ربا است و تعریف ربا بر آن صدق مىكند; اما اگر مؤسسه خاصى مثل بانك با توجه به تجربه چندین ساله، برنامه مشخصى براى بهكارگیرى سپردهها در عقود معین با سود معینى، و راهكارهاى علمى و عملى براى كنترل و هدایت آنها داشته باشد و براى وصول مطالبات، شیوههاى متعدد و آزموده شدهاى را بهكار گیرد، اطمینان عقلایى مىیابد كه در پایان هر دوره مالى، چه اندازه سود خواهد داشت و اگر هم احتمال خطا مىدهد، آن احتمال به اندازهاى است كه به راحتى مىتواند آن را در بخش انعطافپذیر فرآیند، یعنى حقالوكاله قرار دهد . حال با توجه به این واقعیات، رقم خاصى را براى سپردهگذار اعلام مىكند و در عمل با صرفنظر از بخشى از سود بانك (كاستن از حقالوكاله) در موارد نیاز، رقم اعلام شده را به سپردهگذار مىپردازد و این روش را آن قدر ادامه مىدهد كه هم براى خود بانك و هم براى سپردهگذاران اطمینان آور مىشود . این تضمین حقیقى است كه به ربا ارتباطى نخواهد داشت .
براى آگاهى بیشتر ر . ك : 1- بانكدارى بدون ربا ترجمه: البنك الاربوى فى الاسلام سید محمد باقر صدر 2- عملیات بانكى داخلى چاپ موسسه بانكدارى ایران بانك مركزى جمهورى اسلامى ایران 3- مجموعه مقالات دومین سمینار بانكدارى اسلامى مؤسسه عالى بانكدارى، ص 69، سیدمحمود هاشمى.4-مقاله: طراحى سپردههاى جدید در بانكدارى بدون ربا، سید عباس موسویان .مراجعه نمایید.
موفق باشید.
مشاور :
آقای مرتجی
| پرسش :
دوشنبه 11/3/1383
| پاسخ :
دوشنبه 1/4/1383
|
|
|
0
سال
|
حوزه علميه
| تعداد مشاهده:
80 بار