• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
کد: 63811

پرسش

با سلام لطفا در باره عقاید فرقه ضاله بهائیت توضیح دهید و چند كتاب در این باره معرفی نمائید . با تشكر

پاسخ

دوست گرامی با سلام: بهائیت انشعابى از بابیگرى است و بابیت انشعابى از شیخیگرى است. در اوائل قرن نوزدهم شیخ احمد احسائى و سید كاظم رشتى، (شخصیت و اندیشه‏هاى كاشف الغطاء كتاب (الایات البینات) مؤلف آیت‏الله‏العظمى كاشف الغطاء به كوشش دكتر احمد بهشتى، كانون نشر اندیشه اسلامى) مدعى رابطه مستقیم با امام زمان(عج) شدند و خود را واسطه میان مردم مسلمان و آن حضرت معرفى كردند» از همین‏جا راه و رسم شیخى پدید آمد و جمعى از افراد ساده‏لوح و گروهى از فرصت‏طلب‏ها به آن گرایش پیدا كردند. شیخ ملاحسین بشرویه، پس از سید كاظم رشتى، هبرى فرقه را به عهده مى‏گیرد و در سفرى به شیراز با سید على محمد شیرازى (محمد باب) ملاقات نموده و مرید و سرسپرده او مى‏شود. محمد باب بعد از ادعاى بابیت امام زمان(عج)، ادعا مى‏كند كه خود امام زمان است و كار را تا ادعاى نبوت پیش مى‏برد و بعد از محاكمه و زندان در تبریز اعدام مى‏شود. بعد از اعدام سید باب عده‏اى از فریب‏خوردگان و به تشویق و تحریك فرصت‏طلبان و توطئه استعمار، عده‏اى به میرزا یحیى نورى (صبح ازل) و عده‏اى دیگر به میرزا حسینعلى نورى (بهاءالله) گرویدند، بهاء خود را پیامبر نامید و از همینجا فرقه بهایى پدید آمد. میرزا حسینعلى نورى و میرزا یحیى نورى دو فرزند میرزا عباس بودند كه در شهر نور مازندران زندگى مى‏كرد. «بهاء» همراه با برادرش در تهران پرورش یافت و مقدمات علوم را آموخت. بهاء و برادرش در ابتدا متمایل به تصوف شدند و به مسلك درویش‏ها درآمدند. سپس به باب گراییدند. این دو برادر ضمن ملاقات با على محمد باب، تصمیم گرفتند كه از طریق تلاش در راه بابیت به آب و نان و مقامى برسند، لذا بهاء و صبح ازل در تهران كار تبلیغات بابیت را آغاز مى‏كنند آنگاه به مازندران و جاهاى دیگر رفتند و همه جا گرد و غبار و فتنه را برمى‏انگیختند و باب هم به هنگام مرگ وصیتنامه‏اى نوشت و صبح ازل را جانشین خود كرد و بهاء را به محافظت او گماشت.
عقاید بهاییت: به چند مورد از عقاید آنها اشاره مى‏شود. 1- این فرقه مى‏گوید، سید على محمد باب امام زمان است كه ظهور كرده و با ظهور او اسلام پایان گرفته و اینك دین جدید ظهور كرده و مردم باید همگى بهایى شوند، (شخصیت و اندیشه‏هاى كاشف الغطاء كتاب (الایات البینات) به كوشش دكتر احمد بهشتى، ص 109، كانون نشر اندیشه اسلامى) 2- پنهان كردن دینشان را ضرورى مى‏دانند به اصطلاح قائل به تقیه هستند. 3- روزه نوزده روز است قبل از عید شروع و به عید نوروز ختم مى‏شود. 4- نماز جماعت باطل است مگر در نماز میت. 5- قبله آنها مرقد بهاءالله است در عكا. 6- حج براى مردان واجب است و بر زنان واجب نیست، آن هم (حج) در خانه‏اى است كه بهاء در آن اقامت داشته، یا در خانه‏اى كه سید على محمد باب در شیراز در آن سكنى داشته است به جا آورده مى‏شود. 7- پنج تا اعیاد دارند: - عید ولادت باب، اول محرم. - عید ولایت بهاء، دوم محرم. - عید اعلان دعوت باب، پنجم جمادى. - عید نوروز، (المدخل الى دراسة الادیان والمذاهب، العمید عبدالرزاق محمد اسود، ج 3، صص 311 - 308، انتشارات الدار العربیة للموسوعات) . 8- نماز پنج تكبیر دارد ودر دو وقت خوانده مى‏شود یكى هنگام تولد و یكى هم هنگام مرگ. و مطهرات پنج تا است: آب، هوا، آتش، خاك، بیان. همه چیز نجس است مگر آنچه آیه (الله اطهر) بر آن خوانده شود و عبادتگاه‏ها طبق وصیت بهاء باید از نه كناره و یك گنبد تشكیل بشود و این عبادتگاه‏ها در فرانكفورت در آلمان و سیدنى در استرالیا و كامپالا در اوگاندا، لیمیت در شیكاگو و پاناما سیتى در پاناما و دهلى نو در هندوستان است، (شخصیت و اندیشه‏هاى كاشف‏الغطاء، ص 111 و 139، دكتر احمد بهشتى) .
فرقه‏هاى بابیه و بهائیه: بعد از اعدام سید على محمد باب بابیت به سه فرقه تقسیم شد و بعد از مرگ بهاءالله نزاعى كه بین دو برادر عباس افندى و محمد على به وجود آمد دو فرقه دیگر اضافه شد، مجموعاً پنج فرقه شدند. 1- ازلیه (به رهبرى میرزا یحیى نورى، صبح ازل) 2- بهائیه (به رهبرى میرزا حسین على، بهاءالله) 3- بابیه خالص (فقط رهبرى سید على محمد را قبول دارند) 4- بابیه بهائیه عباسیه (رهبرى عبدالبهاء عباس افندى) 5- ناقضون (اتباع میرزا محمد على برادر عبدالبهاء)، (المدخل الى دراسة الادیان والمذاهب، ج 3، ص 312، العمید عبدالرزاق محمد اسود) . كتاب‏هاى بهائى‏ها عبارتند: 1- الاتقان ؛ 2- اشراقات والبشارات والطرزات ؛ 3- مجموعه الواح مباركه، كه وصایایى بهاء به پسران خود مى‏باشد ؛ 4- كتاب شیخ ؛ 5- الدرر البهیة ؛ 6- الحج البهیة ؛ 7- الفرائد ؛ 8- فصل الخطاب. این كتابها را به بهاء نسبت داده‏اند ولى در حقیقت او ننوشته است بلكه پیروان بهاء اینها را نوشته و به او نسبت داده‏اند، (المدخل الى دراسة الادیان والمذاهب، ص 311 و 312) . در كتاب شخصیت و اندیشه‏هاى كاشف‏الغطاء نیز از سه كتاب دیگر اسم آورده است. 1- هفت وادى، 2- هیكل، 3- اقدس. براى آگاهى بیشتر ر.ك: 1- شخصیت و اندیشه‏هاى كاشف الغطاء (الایات البینات) آیت‏الله‏العظمى جعفر كاشف الغطاء، دكتر احمد بهشتى، نشر اندیشه‏هاى اسلامى. 2- بهائیت چگونه پدید آمد، نورالدین چهاردهى، انتشارات فتحى. 3- ارمغان استعمار، محمد محمدى اشتهاردى، انتشارات نسل جوان.
موفق باشید.

مشاور : آقای مرتجی | پرسش : جمعه 25/2/1383 | پاسخ : شنبه 26/2/1383 | | | 0 سال | حوزه علميه | تعداد مشاهده: 89 بار

تگ ها :

UserName