کد:
61685
پرسش
با سلام
لطفا در مورد خمس وزكات واموالی كه
به انها تعلق میگیرد به طور كامل توضیح
دهید.
ایا به قرض الحسنه هم تعلق میگیرد؟
پاسخ
دوست عزیز سلام: شما باید از زمانى كه آغاز به كار مىكنید براى خود سال خمسى قرار دهید و در پایان سال اموال خود را محاسبه كنید. و هر مقدار كه بابت سرمایه بدهى دارید از موجودى خود در پایان سال خمسى كسر كنید و خمس باقىمانده را بپردازید. و اصل وام بانكى تا اقساط آن پرداخت نشود خمس ندارد.و در ضمن توجه شما را به توضیحات ذیل جلب می نمایم. خمس: ((خمس )) به یك پنجم از درآمدها و بهره هایى گفته میشود كه ازراههاى گوناگون به دست انسان میرسد و در زمان غیبت امام زمان (ع ) باید زیر نظر فقیه جامع الشرائط به مصارفى كه در شرع معین شده برسد.
در حقیقت خمس , بودجه اى است كه با آن درزمان غیبت , علاوه بر رفع نیاز سادات فقیر, اساس علمى وعملى حكومت اسلامى پایه گذارى میشود.
در احادیث , تأ كید زیادى نسبت به پرداخت خمس شده است در روایتى حضرت رضا(ع ) در جواب نامه یكى از تجار فارس مرقوم فرمودند: ((...همانا ما به وسیله خمس میتوانیم دین راتقویت و یارى نموده و نیازهاى كسانى را كه سرپرستى آنها به عهده ماست و نیازهاى شیعیان را تأ مین و آبروى خود را دربرابر دشمنان حفظ كنیم پس خمس را از ما دریغ نكنید وخودتان را از دعاى ما محروم نسازید و بدانید كه پرداخت خمس موجب گشایش رزق و وسعت درآمد شما و مغفرت وپاك شدن شما از گناه و ذخیره آخرتتان خواهد بود.
(مسأ له 1403) خمس هفت چیز واجب است : درآمد كسب و كار,معدن , گنج , مال مخلوط به حرام , جواهر دریا, غنیمت جنگ ,زمینى كه كافر ذمى (3) از مسلمان بخرد.
زكات: ((زكات )) یكى از وظائف مهم اسلامى است كه در قرآن و احادیث در ردیف نماز قرار گرفته است , بلكه كسى كه زكات نمیدهد مشرك و كافر شمرده شده است .
در قرآن میخوانیم فان تابوا واقاموا الصلوة و آتوا الزكوة فاخوانكم فى الدین (1) یعنى شرط مسلمانى نماز خواندن و زكات دادن است .
در آیه دیگرى میخوانیم و ویل للمشركین الذین لایؤتون الزكوة و هم بالاخرة هم كافرون (2) یعنى كسى كه زكات نمیدهد مشرك است .
وانگهى تأ مین معیشت فقرا و مستمندان جامعه و رفع بسیارى از كمبودهاى اجتماعى در گرو این فریضه بزرگ است .
در روایات متعددى آمده است كه خداوند قوت فقرا را در اموال ثروتمندان قرار داده و مقدار زكات متناسب بانیاز فقرا تنظیم شده است پس به خاطر زكات ندادن ثروتمندان است كه درجامعه فقیر و تهیدست وجود دارد.
زكات نه تنها موجب پاكى و وارستگى فرد بلكه مایه پاكسازى جامعه از فقر و بیكارى است كه این دو اساس بسیارى از جرائم و مفاسد اجتماعیاند.
از حضرت صادق (ع ) نقل است كه فرمودند: اموال خود را با پرداخت زكات حفظ كنید و بیماران خود را با دادن صدقه مداوا كنیدهیچ مالى در بیابان یادریا تلف نشد مگر به خاطر ندادن زكات (3).
به دیگر بیان , زكات بیمه مال است همانگونه كه فطریه بیمه عمر است .
(مسأ له 1503) ده چیز زكات دارد: گندم , جو, خرما, كشمش , طلا, نقره , شتر,گاو, گوسفند, و بنابر احتیاط مال التجاره .
موفق باشید.
مشاور :
آقای مرتجی
| پرسش :
جمعه 11/2/1383
| پاسخ :
شنبه 12/2/1383
|
|
|
0
سال
|
حوزه علميه
| تعداد مشاهده:
135 بار