کد:
5948
پرسش
با سلام چند سوال داشتم:
1-شنیده ام كه طولانی بودن سجده در نماز صواب دارد ضمن ذكر چند حدیث راهی برای طولانی كردن سجده بگویید(ذكر خاصی اگر وجود دارد).
2-بعد از مرگ اولین چیزی كه سوال می شود نماز است و اگر قبول نشود انسان جهنمی است لطفا بگویید چه چیز باعث رد شدن یا قبول شدن نماز ها میشود.
3-من 18 سال دارم و تازه شروع به نماز خواندن كرده ام البته قبلا به صورت تك و توك میخاندم حال نمی دانم چه مقدار نماز قضا دارم (چون قبلا مقداری خوانده ام)چه كنم آیا راهی برای نخواندن آنها وجود دارد.اگر قضا خواندم ولی به مقدار بدهی ام نشد آن دنیا چیزی بر گردنم است.
4-مسئله قبل در مورد روزه هم وجود دارد نمی دانم چه مقدار قضا دارد چه مقدار كفاره آیا راهی برای نگرفتن آنها وجود دارد كه حتی برای روزه های قضا نیز جریمه نقدی بپردازم.
با عرض پوزش از سوالات زیادم.
پاسخ
برادر محترم!
الف) سجده بهترین حالتی است كه انسان به خدا نزدیك می شود. تامل در مطالب ذیل، روح خضوع و خشوع را برای انسان به ارمغان خواهد آورد.
1- تفكر و تامل در سجده اولیاء خدا:
امام صادق(ص) فرمود: دلیل آنكه حضرت ابراهیم به مقام "خلیل اللهی" رسید، سجده های طولانی بود.(مستدرك وسائل،ج1، ص329)
حضرت موسی(ع) پس از اقامه نماز نافله، سمت راست و چپ صورت خود را بر خاك می مالید.(قصار الجمل)
امام سجاد(ع) سجده های خود را به قدری با توجه و تكرار نام خدا انجام می داد، كه هر گاه سر بلند می كرد، بدن مباركش خیس عرق بود.(بحار،ج82، ص137)
خداوند در وصف مومنین می فرماید: «سیماهم فی وجوههم من اثر السجود» یعنی اثر سجود در سیمایشان آشكار است.(فتح/29)
2- توجه به آثار و عظمت سجده:
شخصی خدمت پیامبر آمد و گفت: گناهانم بسیار و عملم اندك است. فرمود: سجده های خود را زیاد كن، زیرا آنگونه كه باد، برگ درختان را می ریزد، سجده هم گناهان را می ریزد.(بحار، ج82، ص162)
امام صادق(ع) فرمود: سجده های خود را طولانی كنید، زیرا سجده انسان سخت ترین ناراحتی را بر شیطان وارد كند. چرا كه خود مامور سجده بر آدم شد و نا فرمانی كرد ولی انسان اطاعت كرد و رستگار شد.(بحار،ج82، ص163)
پیامبر به یكی از یاران خود فرمود: اگر می خواهی در قیامت با من باشی، در پیشگاه خدا سجده های طولانی داشته باش.
در حدیثی دیگر امام صادق(ع) فرمود: سجده بر خاك امام حسین(ع) نورانیتی دارد كه پرده های مانع را پاره می كند.(بحار، ج103، ص135)
ضمنا ذكر خاصی برای سجده لازم نیست. می توان با تكرار صلوات آن را به جای آورد. در عین حال اذكار خاصی برای سجده ذكر شده است، كه با مراجعه به مفاتیح الجنان آن را می یابید.
ب)اعمالی كه باعث مردود شدن نماز می شوند عبارتند از:
1- بی تفاوتی به حال مستمندان: امام صادق(ع) فرمود: نماز كسانی كه نسبت به برهنگان و آوارگان جامعه بی تفاوتند، قبول نیست.(بحار، ج84، ص242)
2- حرام خواران: پیامبراكرم(ص) فرمود: نماز حرام خواران، مثل بنای ساختمان بر ریگ است.(بحار، ج84، ص258)
3-افراد لا ابالی: در حدیث آمده است كه نماز كسی كه اهل تقوا نیست، یا ركوع و سجودش را در نماز به طور مطلوب انجام نمی دهد، پذیرفته نیست.(بحار، ج84، ص253 و 258)
4- سبك شمردن نماز: پیامبر اكرم(ص) فرمود: كسی كه نماز را سبك شمارد، خداوند بركت و بهره و خیر را از عمر و مال او بر می دارد؛ پاداش كارهای او از بین می رود؛ دعاهایش مستجاب نمی شود؛ هنگام مرگ با احساس گرسنگی و تشنگی و ذلت مخصوصی از دنیا می رود؛ در برزخ شكنجه و ظلمت و فشار می چشد؛ و در قیامت حساب سختی از او كشیده می شود.(سفینه البحار، ج2، ص43)
ج) كسی كه نماز واجب خود را به هر دلیل در وقت آن نخوانده است، باید نمازها را قضا كند. هر چند كه نباید در خواندن آن كوتاهی كرد، ولی واجب نیست فوری آنرا بجا آورد.
شما دوست عزیز! با اراده و توكل بر خداوند در حال حاضر به طور مرتب نماز های روزانه را بخوانید و هر گاه حال معنوی داشتید، نماز های قضای خود را نیز بجا آورید. قابل توجه است كه اگر انسان شك كند كه مثلاً 100 نماز قضا بر عهده وی است یا 120 نماز، باید بنا را بر كمتر بگذارد، و فقط 100 نماز را بخواند.
به طور تقریبی نماز های قضای خود را محاسبه و در دفتری یاداشت كرده و هر از چند گاهی تعدادی از آنها را بخوانید. اما باز تاكید می شود، آنچه بسیار مهم است خواندن نماز های روزانه فعلی می باشد.
د) در تعین مقدار روزه قضا نیز، همانند نماز باید بنا را بر كمتر گذاشت و مقدار متیقن را بجای آورد.
نكته قابل توجه در روزه آن است كه اگر فرد به علت بی توجهی و با علم به حكم، روزه ماه مبارك رمضان را نگرفته باشد، كفاره نیز بر او واجب خواهد شد.
در پایان شما دوست عزیز را به خدا می سپاریم. هر وقت پرسشی داشتید ما را مطلع نمائید.
موفق و موید باشید.
مشاور :
موسسه ذکر
| پرسش :
شنبه 13/2/1382
| پاسخ :
شنبه 13/2/1382
|
|
|
0
سال
|
معارف اسلامي
| تعداد مشاهده:
163 بار