• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
کد: 50894

پرسش

لطفا درباره ی خواص پرتقال و سیب برای من بفرستید

پاسخ

با سلام ، مطالبی در این رابطه برایتان ارسال می كنم. امیدوارم مفید باشد.
"پرتقال"

از نظر شیمیایی پرتقال را منبع غنی ویتامینC می دانند و جالب آنكه پوست آن در بسیاری موارد حتی مغذی تر از پرتقال است. كارشناسان مؤسسه ملی سرطان آمریكا معتقدند موارد سرطان معده در آمریكا تقریباً كم است، زیرا در تمام ماه های سال پرتقال و مركبات در دسترس همه قرار دارد و بیشتر مردم آنها را مصرف می كنند. ویتامینC یكی از عوامل مهم مهاركننده سرطان است به طوری كه این ویتامین را دشمن نیرومندی بر علیه یكی از عوامل شناخته شده سرطان زا یعنی نیتروزامین ها(Nitrosamies) می شناسند.
مصرف زیاد پرتقال علاوه بر پیشگیری از سرطان معده ، در پیشگیری از انواع دیگر سرطانها نیز مؤثر است. از جمله سرطان مری در اشخاصی كه زیاد پرتقال می خورند، 50 درصد كمتر از اشخاصی است كه آن را كمتر مصرف می كنند و یا اصلاً نمی خورند. همچنین میزان ابتلا به سرطان لوزالمعده در مصرف كنندگان پرتقال در پایین ترین حد قرار دارد.
محققان دریافته اند كه پرتقال و سایر مركبات در پایین آوردن كلسترول خون نیز مؤثرند و این خاصیت مدیون وجود پكتین(Pectin) یا ماده الیافی پوست و ورقه های نازك مابین پره های پرتقال است. در مواردی كه هدف كاهش كلسترول و تأمین سلامت شریان ها باشد، برای استفاده از حداكثر نیروی درمانی پرتقال، توصیه می شود كه پرتقال را با لایه سفید رنگ زیر پوست و لایه های نازك داخل پرتقال كه حاوی پكتین هستند مصرف كنید.
پیشگیری از عفونت های ویروسی از خواص دیگر پرتقال است كه در عصاره آن وجود دارد. دانشمندان این خاصیت را فقط به دلیل ویتامینC موجود در آن نمی دانند، بلكه معتقدند كه ممكن است یك تركیب ناشناخته ضد ویروسی نیز در عصاره پرتقال موجود باشد.
لازم است بدانید كه یك لیوان آب پرتقال دارای 120 میلی گرم ویتامین C یعنی دوبرابر مقدار توصیه شده در روز است و علاوه بر آن دارای مقادیری كلسیم، پتاسیم، نیاسین و اسید فولیك است. آب پرتقال سرشار از الیاف (فیبر) است، به ویژه اگر با (Pulpe) یا گوشت میوه مصرف شود. آب پرتقال هر اندازه كه سردتر باشد و در یخچال نگهداری شود ویتامین Cآن بیشتر حفظ خواهد شد.

تركیب شیمیایی پرتقال:
از تجزیه قسمت خوراكی 100 گرم پرتقال علاوه بر آب، مواد زیر به دست می آید:
ویتامینA 75 واحد بین المللی
ویتامینB :25 میلی گرم-
ویتامینC :50 میلی گرم-
پروتئین :05/ تا 5/1 گرم-
موادقندی :5/5 تا 7/9 گرم-
سلولز :2/0 گرم-

اینوریتول، پكتین، لیگنین، هورمون های نمو، اسانس ها، آنزیم های پروكسیداز، موادمعدنی شامل: سدیم 3 میلی گرم، منیزیوم 12 میلی گرم، فسفر22 میلی گرم، گوگرد10 میلی گرم، كلر3 میلی گرم، پتاسیم 187 میلی گرم، كلسیم 43 میلی گرم، منگنز05/0 میلی گرم، مس 04/0 میلی گرم و روی 17/0 میلی گرم.

آب پرتقال صحیح چگونه به دست می آید؟
پرتقال را پوست كنده، البته مانند پوست كندن یك سیب، یعنی پوست دوم سفید رنگ روی آن بماند و بعد به قطعات كوچك ببرید و در ماشین آب میوه گیری بیندازید، درست مثل زمانی كه می خواهید آب هویج بگیرید. آب پرتقال شما باید شیری رنگ باشد و نه كاملاً نارنجی ( از دیدگاه طب نتروپت و درمان های طبیعی).

فشار خون بالا و نوشیدن آب پرتقال
افرادی كه فشار خونشان بالاست و برای كنترل آن دارو مصرف می كنند، به احتمال زیاد به دلیل استفاده از داروهای ضد فشار خون و یا به دلیل بالابودن سدیم در بدنشان، پتاسیم آنها از حد طبیعی(5-5/3) پائین تر آمده و مشكلاتی در وضع سلامت آن به وجود می آورد. این بیماران باید به طور مرتب پتاسیم خونشان را مورد آزمایش قرارداده و كاملاً زیر نظر باشند.
البته درمان كمبود پتاسیم به طور مصنوعی امكان پذیر است و با تجویز پزشك صورت می گیرد، ولی این بیماران باید همیشه در تغذیه روزانه خود از موادغذایی حاوی پتاسیم بالا استفاده كنند. آب پرتقال سرشار از پتاسیم است و در یك لیوان بزرگ آب پرتقال حدود 350 میلی گرم پتاسیم وجود دارد.
میوه های زرد مانند موز- انواع مركبات- زردآلو- هلو- انگور- خرما و طالبی نیز دارای پتاسیم فراوان هستند، ولی چون آب پرتقال كالری كمتری دارد مناسب تر است، زیرا مواد خوراكی كه كالری زیاد تولید می كنند برای مبتلایان به فشار خون مناسب نیستند.

توصیه هایی درباره مصرف پرتقال
1- آب پرتقال با مزه شیرین متمایل به ترش، سرشار از انواع ویتامین ها می باشد، مخصوصاً از نظر مقدار ویتامین C بسیار غنی است؛ بنابراین توصیه می شود به منظور تأمین ویتامین C و ایجاد نیرو و مقاومت در مقابل انواع بیماری ها، در طول 24 ساعت به میزان یك تا دو لیوان از آب پرتقال بنوشید.
هر 28 گرم پرتقال حاوی 11 كیلوكالری ارزش انرژی زایی است.
2- آب پرتقال به علت دارابودن پروتئین و كلسیم قابل جذب و نیز قند كافی، یك ماده مغذی و مقوی محسوب می شود كه می توان به منظور تقویت عمومی بدن از آن استفاده نمود.
3- وجود هورمون های نمو، كلسیم، فسفر، آهن، ویتامین A و ویتامین C در پرتقال، شرایط لازم را برای رشد ونمو استخوان ها و عاج سازی به منظور استحكام دندان ها فراهم می كند؛ برای تقویت و رشد اطفال و نیز تأمین موادلازم بدن، مصرف آن به زنان باردار و شیرده توصیه می شود.
4- مصرف پرتقال به دلیل این كه حاوی موادمعدنی كافی به ویژه پتاسیم است، منجر به افزایش حجم ادرار در طول شبانه روز می شود و از این طریق سموم بدن دفع می گردد؛ در نتیجه انسان را با نشاط می سازد.
لازم به ذكر است آن عده از بیماران آسمی، رماتیسمی و پوستی كه روزانه مقداری تركیبات كورتون مصرف می كنند برای جلوگیری از خیز و عوارض دیگر، پیوسته باید مقداری پتاسیم مصرف كنند كه البته طبیعی ترین راه، مصرف پرتقال است.
5- در فصولی كه پرتقال فراوان است، بهترین و طبیعی ترین راه مبارزه با یبوست خوردن روزانه یك تا دو لیوان آب پرتقال است.
6- قبل از این كه پرتقال كاملاً رسیده شود، با فشردن قسمت خارجی پوست پرتقال تازه، اسانس پرتقال به رنگ زرد و بوی معطر و طعم ملایم جدا می شود كه از آن در تهیه ادكلن، محلول های زیبایی و معطر كردن شربت های طبی استفاده می نمایند.
7- اسانس پرتقال خاصیت ضدعفوی كنندگی دارد؛ بنابراین در تهیه پمادهای ضدعفونی كننده به كار می رود.
8- پرتقال بهترین محرك برای افزایش اشتها است؛ به همین دلیل سعی كنید آن را قبل از غذا میل كنید نه بعد از آن.
"سیب ، معجزه طبیعت"




در طب چینی اعتقاد بر این است كه سیب حرارت را می زداید و اثر خنك كننده در ریه ها دارد. " اسید مالیك " و" تار تاریك " در سیب سبب مهار رشد باكتریهای بیماریزا در لوله گوارش می شود.

در هندوستان ، خوردن میوه سیب برای جلوگیری از یبوست ، متداول می باشد. سیب مانع تشكیل اسید اوریك در بدن می شود و خوردن آن برای نقرس، روماتیسم و تصلب شریانها مفید است. ویتامینهای سیب ، بیشتر در پوست آن قرار دارد ، بنابراین اگر سیب با پوست خورده شود (البته برای اشخاصی كه از لحاظ وضع معده، اجازه خوردن پوست سیب خام را داشته باشند) مفیدتر است. در مناطق خاور دور در جوشانده های برگ سیب از پوست میوه سیب به صورت خشك شده یا تازه نیز می ریزند تا آنرا مطبوع سازد.

مصرف سیب رسیده آبدار تازه برای ورم حاد روده اطفال، اسهال خونی و تبهای حصبه ای مفید است.

پوست سیب خشك شده به صورت جوشانده برای رفع ورم مفاصل، روماتیسم و ناراحتیهای كلیه كه منجر به كاهش ادرار می شود بسیار مفید است ، زیرا مدر بوده و دفع اسید اوریك را تسهیل نموده و فعالیت دستگاه گوارش را تنظیم می كند .

برای تهیه جوشانده پوست خشك میوه سیب ، 10گرم پوست برای 100 گرم آب كه در 15 دقیقه جوشیده شود، مصرف می شود.

خوردن سیب پس از صرف غذا، برای تقویت لثه ها مفید است.




- مصارف ویژه:

- بیماری قلبی: تعداد زیادی از مطالعات نشان داده است كه غذاهای حاوی مقادیر زیاد (كوئرستین) از قبیل سیب ، سبب بهبود فالعیت آنتی اكسیدانی خون و كاهش میزان تخریب كلسترول LDL به علت اكسیداسیون می گردند. این تحقیقات همچنین ثابت نموده اند كه افراد دارای مصرف بالای كوئرستین، كمتر در خطر ابتلا به بیماری قلبی و سكته مغزی قرار دارند. این مشاهدات به اثرات ضد تصلب شرایین و ضد لختگی خون در كوئرستین سیب تصریح نموده است.

- بالا بودن كسترول خون: سیب حاوی مقادیر خوبی از نوعی فیبر به نام (پكتین) است پكتین از دسته فیبرهای محلول است. یعنی زمانی كه مرطوب می شود، چسبنده و غلیظ می گردد. مطالعات كنترل شده مختلف نشان داده است كه افزودن پكتین به رژیم غذایی منجر به كاهش متوسطی در سطح كلسترول خون می شود. علت این امر ممكن است اتصال یافتن پكتین سیب به اسیدهای صفراوی باشد كه به كاهش كلسترول خون كمك می كند.

البته باید توجه شود كه تنها پكتین نمایانگر قدرت كاهش كلسترول سیب نیست و سیب صرف نظر از داشتن پكتین، با سایر موادی كه دارد، خود یك كاهنده نیرومند كلسترول است و حتی نیروی كلسترول زدایی آن ، از تمام پكتینی كه از یك سیب خارج می شود بیشتر است.

- سرطان: مطالعات تجربی بر روی نمونه های سلول تومور انسانی چنین پیشنهاد می كند كه مقادیر نسبتا" زیاد كوئرستین می تواند برخی از سرطانها را متوقف نماید. مطالعات جمعیتی در دنیا، با این وجود ، تاكنون تأثیر حفاظتی رژیمهای غنی از این ماده را برابر سرطانها نشان نداده است . در عین حال ، برخی تحقیقات چنین نشان می دهد كه كوئرستین به طور خاصی می تواند برای افراد سیگاری مفید باشد مواد سرطان زای تنباكو سبب تخریب دیواره مثانه می شوند و بدین ترتیب موجب رشد سلولهای سرطانی می گردند. چنین كشف شده است كه افراد سیگاری كه مصرف كننده مقدار زیادی فلاونوئیدها از جمله كوئرستین موجود در سیب هستند ، از تخریب دیواره مثانه ناشی از تنباكو حفاظت می شوند .




- دیابت: پكتین موجود در سیب می تواند كمك به حفظ سطح قند خون به طور ثابت نماید. قندهای طبیعی موجود در سیب به آهستگی هضم و جذب می شوند، بخشی از این امر می تواند ناشی از تأثیر پكتین باشد كه در دستگاه گوارش تشكیل ژل می دهد. افزایش آهسته در سطوح قند خون پس از مصرف سیب ، به این معناست كه سیب "شاخص گلیسمیك" پایینی دارد. بنابراین برای افراد مبتلا به بیماری دیابت ، سیب به طور خاص مفید است.

لازم به توضیح است كه شاخص گلیسمیك اندازه ای است كه تعیین می كند، پس از خوردن غذا قند خون با چه سرعتی بالا می رود. این امر نشان می دهد كه به رغم وجود قند طبیعی در سیب، خوردن سیب در افزایش سریع قند خون اثر نمی گذارد.

- فشار خون بالا: سیب در كاهش فشار خون نیز موثر است . یكی از مطالعات علمی جالب كه در این زمینه به عمل آمده نشان می دهد كه حتی بوییدن آن نیز فشار خون را كاهش می دهد.

- سرماخوردگی: بررسیهای علمی نشان داده است كه ویروسها نمی توانند در عصاره سیب مدت زیادی زنده بمانند. برای مقایسه قدرت ویروس كشی سیب با عصاره 18 نوع میوه دیگر در آزمایشی معلوم شد كه عصاره سیب، انگور و چای دارای قویترین امكان نابودی ویروسها هستند. پژوهشگران متوجه شده اند اشخاصی كه بیشتر از دیگران سیب می خورند ، كمتر به سرماخوردگی و ناراحتیهای قسمت فوقانی دستگاه تنفسی شامل عفونتهای مربوط به بینی، حنجره و نای مبتلا می شوند.

- چاقی: خوردن سیب با پوست ، سطح قند خون را به آهستگی و برای مدتی بالا نگه می دارد ، لذا پس از خوردن سیب كامل ، شخص احساس سیری بیشتری می كند ، بنابراین برای كاهش وزن بهتر است خود سیب به طور كامل و طبیعی خورده شود .

كارشناس تغذیه تبیان

مشاور : خانم ولدخاني | پرسش : چهارشنبه 6/12/1382 | پاسخ : يکشنبه 10/12/1382 | | | 0 سال | تغذيه | تعداد مشاهده: 57 بار

تگ ها :

UserName