کد:
49460
پرسش
با عرض سلام
خواهشمندیم در رابطه با لیتیم توضیحاتی ارائه بفرمایید.
دانش آموزان دوم ریاضی دبیرستان سالدورگر نجف آباد - اصفهان
با تشكر فراوان
پاسخ
لیتیم جزء عناصر قلیایی است كه ردیف اول عمودی جدول تناوبی را تشكیل میدهند. تمامی عناصر این گروه شدیداْْ الكتروپوزیتیو بوده و یونهای 1+ ایجاد مینمایند. این فلزات در میان تمامی گروههای جدول تناوبی اثر افزایش اندازه و افزایش جرم بر خواص شیمیایی را به روشنترین وجهی نشان میدهند.
لیتیم دارای نقطهی ذوب 180 درجه سانتیگراد و نقطهی جوش 1336 درجه سانتیگراد ، چگالی آن برابر 53/0 گرم بر سانتیمتر مكعب، شعاع اتمی 23/1 آنگستروم، شعاع یونی 6/0 آنگستروم، و پتانسیل الكترودی 05/3- ولت میباشد.
كاربرد اصلی لیتیم به صورت فلز و در سنتز آلكیلهای لیتیم است. نمكهای لیتیم در درمان برخی از اختلالات روانی مورد استفاده قرار میگیرد. پتانسیل اولین یونش لیتیم مانند همگروهایش پایین و برابر 4/5 الكترون ولت است. پائین بودن اولین پتانسیل یونش مؤید این واقعیت است كه یونهای Li مثبت حاصل شده كروی هستند و قطبشپذیری آنها پایین است. دومین پتانسیل یونش لیتیم مانند سایر همگروههایش بالا بوده و برابر 6/75 الكترون ولت است. بالا بودن دومین پتانسیل یونش سبب میشود كه یون 2+ در آنها تشكیل نشود.
كلاْْ عناصر گروه اول به غیر از سزیم، نقرهای رنگ هستند. این عناصر نسبتاْْ نرم بوده ( میتوان آنها را با چاقو برید) و نقاط ذوب و جوش پایینی دارند. نقطهی ذوب و نقطهی جوش این فلزات با افزایش عدد اتمی كاهش مییابد. این فلزات رساناهای خوبی برای گرما و الكتریسیته هستند. چگالی این فلزات بسیار پایین است.
لیتیم از الكترولیز نمكهای مذاب آن بدست میآید. لیتیم در 25 درجه تنها به كندی تحت تاثیر آب قرار میگیرد. لیتیم در واكنش با N2 منحصر به فرد است و در 25 درجه به كندی و در 400 درجه به سرعت با آن تركیب میشود و بلورهای قرمز یاقوتی رنگ نیترید، Li3N تولید مینماید.
مشاور :
خانم ايلي
| پرسش :
سه شنبه 28/11/1382
| پاسخ :
پنج شنبه 30/11/1382
|
دبیرستان
|
|
0
سال
|
شيمي
| تعداد مشاهده:
75 بار