• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
کد: 37762

پرسش

در مدار بالای 70 درجه وضعیت نماز چیست؟
و در كشتی وزیر در یایی و در فضا؟
چه دلیلی دارد كه اخوندها لباس خود را با زمان عوض نمیكنند؟
ما اول ایرانی هستیم یا مسلمان؟
چرا حوزه برای زدودن خرافات تلاش نمیكند؟
ولی فقیه امكان اشتباه دارد یا نه؟
چرا شما فكر میكنید بیشتر از دیگران میفهمید و بقیه عقل ندارند؟

پاسخ

با عرض سلام و تحیت.
دوست محترم!
پاسخ سؤالات شما به این قرار است:
1. اگر منظورتان نماز در قطب است كه شش ماه رز و شش ماه شب دارند باید گفت: در قطب، وظیفه هر شخص آن است كه براساس افق نزدیك ترین محل به آن جا عمل نماید و براساس روز و شب آن ها اعمال خود را تنظیم كند.
در كشتی و زیر دریایی هم جهت قبله قابل محاسبه است و اگر در حین نماز تغییر جهت حاصل شد و نماز گزار مقدار آن را دانست در حال نماز روی خود را به طرف قبله بگرداند.
2. در مورد لباس روحانیت باید گفت اگر نوع پوشش و لباس آن ها بر اساس مد روز و فرهنگ رایج در هر عصر و زمان بود، وجهی برای سؤال شما و تغییر لباس آنان بود؛ ولی واقعیت این است كه این لباس اقتباسی است از لباس حضرات معصومین(ع) و سنتی است كه در پوشش علمای دین از گذشته بوده است.
شاید بتوان گفت: علمایی كه پاسدار سنتهای دینی هستند كه از گذشته به ما رسیده، علی القاعده باید نماد خودشان را هم به نوعی حاكی از سنتها قرار دهند. لباس روحانیون مسیحی و یهودی هم كم و بیش این چنین است.
اساسا مد فلسفه ای دارد كه التزام افراطی به آن فلسفه صحیح نیست. به نظر معقول می رسد كه بگوییم كسی كه منادی خطرات این افراط است، نمی تواند خود دست خوش مد گردد.
در عین حال باید گفت اگر چه شاكله كلی این لباس به یك صورت باقی مانده است، ولی كم و بیش لباس روحانیت هم تغییراتی داشته است، كه به تدریج بوجود آمده است.
3. اما سؤال شما در مورد ایرانی یا مسلمان بودن افراد در صورتی جایگاه پیدا می كند كه این دو در تعارض با یكدیگر قرار بگیرند كه در آن موقع هر ایرانی متدین و متعهدی اعتقادات خود را مقدم داشته و مسلمان بودن خود را ترجیح می دهد؛ و این هم برگرفته از تعالیم و ارزش های اسلامی است كه به او می گوید: «إن أكرمكم عندالله أتقیكم» یعنی گرامی ترین شما در نزد پروردگار باتقواترین شما است؛ و نه ایرانی ترین شما! تقوا یعنی التزام به فرمان الهی.
البته باید توجه داشت كه عشق و علاقه به وطن از نشانه های ایمان است؛ كمااین كه در روایت آمده: "حب الوطن من الإیمان" یعنی از نشانه های ایمان، حب وطن است. از این رو هم ایرانی بودن و هم مسلمان بودن در جای خود اهمیت دارد، و حتی در حد و اندازه خود، التزام به ایرانی بودن ارزش دینی دارد.
4. اما در مورد خرافات و زدودن آن ها باید گفت كه نگارنده با شما موافق است كه كم كاری زیادی در این زمینه می شود. این در وهله اول وظیفه وعاظ و روحانیونی است كه ارتباط مستقیم با مردم دارند تا به طور موردی و با ح.صله و با ابزار وعظ به روشن مردم را نسبت به رواج بعضی خرافات و نسبتهای ناروا هدایت كنند. واقع امر این است كه بعضی از وعاظ ما نماینده های خوبی برای معارف دین نیستند، و به نوعی عوام زدگی در سخنان آنان هست.
البته باید توجه داشت كه این تنها وظیفه حوزه نیست كه در راستای رفع خرافات و ممانعت از ورود آن اقدام كند؛ بلكه حوزه به تنهایی از عهده این وظیفه برنمی آید، بلكه نیاز به كار و تلاش فرهنگی عمومی و مشاركت همه جانبه دارد. در این راستا خود مردم نیز سهم زیادی دارند؛ آنها باید التزام خود به سؤال كردن و همراهی با علمای با تقوا را حفظ كنند تا از این كه آموزش دین به دست نااهلان بیفتد، جلوگیری شود. وقتی مداح جای روحانی فاضل با تقوا را می گیرد و مردم بیش از توجه به سخنران به سخن مداح گوش می كنند، بهتر از این انتظاری نیست. مداحان عزیز در جای خود كار ارزشمندی می كنند، ولی شأن آنها آماده كردن مردم برای شنیدن معارف دین از زبان سخنران فاضل است، نه آن كه به جای علمای فاضل درس معرفت دهند؛ درسی كه هنوز خود آن را نخوانده اند.
روحانی فاضل باید خود را در معرض قرار دهد، ولی این وظیفه مردم است كه استقبال كنند و از او درس معرفت بگیرند.
5. هر انسانی غیر از معصومین(ع) امكان اشتباه و خطا در مورد او متصور و معمول است؛ و این بر عهده عموم مسلمانان است كه مراقب باشند، و با روشی مناسب و شرعی آن اشتباهات احتمالی را جبران، و انحرافات را اصلاح كنند. «كلكم راع و كلكم مسئول عن رعیته»
6. منظورتان از "شما" كیست؟
اگر منظور نگارنده است، این حقیر چنین ادعایی ندارد. گردن بنده از مو باریكتر!
پیروز باشید.
مشاوره مذهبی ـ قم.

مشاور : موسسه ذکر | پرسش : دوشنبه 3/9/1382 | پاسخ : چهارشنبه 12/9/1382 | | | 0 سال | معارف اسلامي | تعداد مشاهده: 93 بار

تگ ها :

UserName