کد:
32862
پرسش
با سلام .احادیث كتاب حلیت المتقین تا چه حد
معتبر است ؟آیا با توجه به زمانه و تغییر آداب و رسوم باز هم بهتر است طبق این احادیث عمل شود؟ چرا ÷وشیدن لباس زربافت كه برای مردان حرام است برای حضرت یوسف حرام نبوده است؟
با تشكر فراوان
پاسخ
با سلام و عرض تحیت!
1. هیچ یك از بزرگان ادعای اعتبار جمیع روایات كتاب حلیةالمتقین را نكرده است، گرچه برخی از آنها حتماً معتبر است. حتی گمان نمی كنیم خود مرحوم مجلسی هم چنین ادعایی داشته باشد.
2. چنانچه در سایر فروعات فقه و احكام حلال و حرام زمان و مكان تأثیر دارد، در این موارد هم می تواند جاری باشد، لكن متد استنباط و تأثیر دادن زمان و مكان در احكام استحبابی هم ظرایف خاص خود را دارد، و به كاری اجتهادی نیازمند است. گرچه، به طور قطع و وضوح بسیاری از روایات این كتاب تابع موقعیتهای خاص نیست و همیشگی است، مثل آداب نظافت یا ....
نكته مهم در این ارتباط آن است كه نقش زمان و مكان در وظائف ما نباید با تبعیت از فرهنگ غالب زمانه اشتباه شود؛ آنچه در ارتباط با نقش زمان و مكان در احكام اسلامی گفته می شود، به این معنا است كه فقیه باید با برداشتی كه از روایات ناظر به زمان و موقعیت خاص خود می كند، باید ببیند اگر امام معصوم(ع) امروز بودند چگونه فرمان و توصیه خود را بر زمان و مكان ما تطبیق می فرمودند؛ و این با آنچه امروزه گاه گفته می شود باید با زمانه بود و همرنگ آن شد فرق بسیار دارد.
3. اولا لازم است متذكر شویم كه لباس زربافت اگر از طلا باشد حرام است، نه صرف زرد بودن یا زری داشتن، بدون آن كه از جنس طلا باشد.
ضمنا در جای معتبری نیافتیم كه یوسف(ع) لباسی از جنس طلا پوشیده است. اگر سراغ دارید، منبع آنرا ذكر نمائید.
اما به فرض هم كه بوده باشد، می توان با اختلاف شرایع آنرا توجیه كرد. این گونه نیست كه شرایع گذشته در همه جزئیات عین شریعت اسلامی بوده باشند. ممكن است چیزی در آن زمانها حلال بوده باشد و در دین ما حرام یا بالعكس.
با التماس دعا.
مشاوره مذهبی ـ قم.
مشاور :
موسسه ذکر
| پرسش :
چهارشنبه 7/8/1382
| پاسخ :
دوشنبه 12/8/1382
|
|
|
0
سال
|
معارف اسلامي
| تعداد مشاهده:
69 بار