کد:
31073
پرسش
آیا زینت مساجد و قبور با طلا از نظر اسلام اشكالی ندارد و اگر دارد چرا مقبره امامان و ایت ا... خمینی را اینطور تزیین می كننند .
گذشته از نظر اشكال در دین آیا این درست است كه در كشوری مثل ایران كه اكثر مردم آن زیر خط فقر قرار دارند سرمایه های كشور را در این را خرج كنند . چرا امام خمینی با زندگی ساده ای كه داشتند و با علم بر محبت اطرافیان بر این موضوع تاكید نكردند كه برای من مقبره نسازید
من كه فكر نمی كنم كه امامان ما خودشون به این وضعیت راضی باشن كسی هم كه می خواد بره زیارت با همون سادگیش هم می ره
نباید ما به فكر رضایت واقعی اونا باشیم؟! تا اینكه خودمون تصمیم بگیریم چه جوری محبت مون رو بهشون نشون بدیم. فكر نمی كنید اینجوری می تونیم به دیگران یاد بدیم كه دوست داشتن واقعی یعنی چی ؟
پاسخ
با عرض سلام و تحیت.
دوست گرامی!
در پاسخ به سؤال خوب شما، توجه تان را به چند نكته مهم جلب مینمائیم:
1 ـ وظایف اسلامی گاهی در دو سویه است، اما یك جور نیست. برای نمونه بر ما تكریم عالم لازم است، اما متعاقباً بر عالم تواضع و خاكساری لازم است. این وظیفه او محملی برای عدم تكریم از سوی ما نمی شود.(دقت نمائید)
2 ـ در خصوص اهلبیت عصمت و طهارت ـ علیهم السلام ـ ما وظیفه تعظیم داریم، به انحاء متفاوت. در مقابل این تفكر، یك جریان تاریخی معاند در راستای تحقیر اهلبیت عصمت و طهارت ـ علیهم السلام ـ وجود داشته است. از جا دادن در خرابه گرفته تا اسیری بردن و زندان افكندن و سب و ناسزا گفتن و حتی مسخره كردن و دست انداختن و …. برای نمونه برخی خلفای عباسی، هم قبر و مزار سیدالشهداء را از بین می برد و زمین آن را شخم میزند، و هم دلقكی را ـ العیاذ بالله ـ به شكل حضرت علی ـ علیه السلام ـ درآورده، و با حركات مسخره موجب هتك حرمت آن حضرت می گردد.
با توجه به این واقعیت تاریخی و ریشه دار است كه تعظیم همه جانبه، امامان شیعه رسالتی عظیم شمرده شده است؛ از مدح و ذكر مناقب آنها گرفته، تا مجالس بزرگ و نذورات و موقوفات و حرمهای با شكوه و….
3 ـ چنین چیزی، در باره مسجد وجود ندارد. از این رو حتی در روایات است كه در زمان ظهور حضرت قائم ـ علیه السلام ـ تجملات از مساجد، جمع و منارهها و … ویران میشوند؛ چرا كه مسجد جایی برای عبادت و بندگی است، و هر چه مظاهر دنیوی در آن كمتر باشد، آن روح استحكام بیشتری دارد.(ر. ك. به خطبه قاصعه نهج البلاغه، امیرالمؤمنین ـ علیه السلام ـ در باره فلسفه عمارت كعبه دور از زخراف و در بیابان خشك)
4 ـ با این مقدمات هم فرق بین حرمهای امامان و خاصان از اولیا و مساجد مشخص شد، و هم وظیفه ما و وظیفه آنان.
خداوند در آیه 36 سوره نور به خوبی وظیفه ما نسبت به آنها را مشخص میفرماید:« فی بیوت أذن الله أن ترفع و یذكر فیها اسمه»
مراد از این بیوت به موجب روایات عدیده، مزار معصومین ـ علیهم السلام ـ است.
این به لحاظ شرعی و حكمت آن. اما به لحاظ اقتصادی و … باید توجه داشته باشید كه فقر فرهنگی، از فقر اقتصادی كمتر نیست.
به علاوه، زمینه سازی برای یك زیارت با معرفت، زمینه ساز بسیاری از گشایشهای اقتصادی در سطح اجتماع است. مگر این همه موقوفاتی كه برای رفع نیازهای اقتصادی و اجتماعی در طول تاریخ بوده است، جز در سایه همین ولایت به اهل بیت است؟! تبجیل و تعظیم معصومین ـ كه مظهر كامل یك انسان واقعی هستند ـ به نوعی تعظیم كارهای انسانی است، و جامعه امروز احتیاج به عزمی عمومی برای رفع نقاةص اقتصادی و اجتماعی خود دارد.
توسعه حرم و رفاه نسبی برای زوار در این راستا قابل توجیه است.
البته به این نكته توجه شود كه از پول مربوط به فقرا و محرومین خرج چنین چیزهایی نمیشود، بلكه حتی از سهم امام نیز امروزه بسیار كم برای چنین چیزهایی هزینه میشود. هزینه ها بیشتر، از موقوفات و نذورات مردم است كه به لحاظ شرعی امكان مصرف در جای دیگر ندارد.
با همه این تفاصیل نگارنده این سطور، وجود افراط در این نوع مسائل را انكار نمی كند، اما معتقد است كه تفریط هم نباید كرد.
باز هم اگر مطلبی باقی مانده است، حتماً با ما تماس بگیرد.
پیروز باشید.
مشاوره مذهبی ـ قم.
مشاور :
موسسه ذکر
| پرسش :
چهارشنبه 30/7/1382
| پاسخ :
شنبه 3/8/1382
|
|
|
0
سال
|
معارف اسلامي
| تعداد مشاهده:
71 بار