تبیان، دستیار زندگی

ضعف‌های امنیتی پلت‌فرم‌ها

داده‌کاوی بعدی گوگل تخت خواب شما

گوگل می‌خواهد لباس پوشیدن شما را اسکن کرده و به صدای مسواک زدنتان گوش دهد. به خانه هوشمند خود خوش‌آمدید!
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : سمیه جولایی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
گوگل
امروزه برای بسیاری از ما این موضوع امری عادی است که یک کلمه و یا حتی جمله را در نوار جستجوی گوگل تایپ کنیم و در فهرست نتایج، بسیاری از موارد مشابه را مشاهده کنیم. گاهی هم اصلاً نیازی به جستجو نیست و گوگل خواستۀ شما را بر اساس ایمیل‌ها، اطلاعات شخصی و مکان زندگی و حضورتان تشخیص می‌دهد. در واقع گوگل امیدوار است که به‌زودی کاربران، درب خانه‌هایشان را باز گذاشته و با توجه به اعتماد ایجاد شده، بتواند  به‌راحتی استراق سمع کند؛ آن‌هم از طریق ابزارهای به‌کاررفته در خانه‌های هوشمند!

توسعه خانه‌های هوشمند چالشی جدی به شمار می رود و تلاش برای برقراری ارتباط امن میان شبکه خانگی و اینترنت نیز این چالش را پیچیده‌تر می‌کند. به علاوه، افزایش تعداد برنامه‌های کاربردی گوشی‌های هوشمند که دسترسی از راه دور به دستگاه‌های خودکارسازی خانگی را امکان پذیر می‌سازند، این چالش‌ها را به ویژه با در نظر گرفتن هکرها به شدت افزایش می‌دهد.(1)

گوگل با بررسی‌های فراوان و برنامه‌ریزی‌های منسجم، ابزارهایی را پیش‌بینی کرده است که می‌تواند تمام خانه‌های هوشمند و محیط افراد را اسکن و سپس داده‌های حاصل شده را تجزیه‌وتحلیل کند و مطابق همین نتایج محتوای خاصی را ارائه کند. به‌طور مثال؛ دوربین‌های هوشمند صورت آقایی را که بر روی تی‌شرت فردی که روی زمین افتاده تشخیص می‌دهند و با تطابق دادن این داده با تاریخچه‌ی مرورگر شما، ابزار می‌تواند با صدای بلند بگوید که "به نظر می‌رسد شما به فلان شخصیت علاقه‌مند هستید؛ فیلم سینمایی جدیدی در سالن نمایش نزدیک شما با هنرنمایی این فرد در حال اکران است!"

نِت فلیکس انواع داده‌ها را دربارۀ کاربران بر پایۀ آنچه تماشا می‌کنند، دریافت می‌کند و سپس سرورها می‌توانند فیلم‌ها و برنامه‌های تلویزیونی هم‌سو با آن را ارائه دهند.



باید توجه داشت که این ارائه‌ی اطلاعات و پیشنهادات، تنها به فیلم سینمایی مربوط به آقای فلانی ختم نمی‌شود و گوگل می‌تواند توسط ابزار و سیستم‌های آنلاین به‌کار رفته در خانه‌های هوشمند، به تمامی اطلاعات خصوصی افراد دست پیدا کند.

ابزارهای جدید گوگل، با استفاده از اسکن کردن لباس‌ها و شیوۀ پوشش افراد در خانه‌های هوشمند، می‌توانند سلیقه مد و لباس را نیز تشخیص دهند و حتی درآمد را مطابق ابزارهای مکانیکی و الکترونیکی گران‌قیمتی که آن‌ها را تشخیص داده است محاسبه و گمانه‌زنی کنند.

درواقع در آینده‌ای نه چندان دور، این خانه‌های هوشمند هستند که توصیه می‌کنند چه چیزی را تماشا کنیم، کجا به خرید برویم و حتی چه غذایی بخوریم. البته اگر این فرآیند به نظر شما، تهاجمی می‌رسد، باید بدانید که این اتفاق در حال رخ دادن است، به‌صورت آنلاین! گوگل و فیس‌بوک، هر دو رفتار کاربران را ضبط و سپس تجزیه‌وتحلیل می‌کنند و سپس افراد را دسته‌بندی می‌کنند و درنهایت افراد دسته‌بندی شده را مورد هدف تبلیغات و آگهی‌های تجاری و سایر محتواها قرار می‌دهند. باتوجه به نحوه‌ی سرقت اطلاعات و جاسوسی‌های ثبت شده در کارنامه‌ی فیس‌بوک (Facebook)، احتمالاً این شبکه اجتماعی نژاد و دین شما را نیز می‌داند، در حالی‌که گوگل از ایمیل‌ها و تاریخچۀ جستجوهای شما برای دسته‌بندی آگهی‌ها استفاده می‌کنند.

همکاری نت‌فلیکس و گوگل

نِت فلیکس (Netflix) یک شرکت تولیدکننده مجموعه‌های تلویزیونی است که بیش از 80 میلیون مشترک در سراسر جهان دارد. نت‌فلیکس، انواع داده‌ها را دربارۀ کاربران بر پایۀ آنچه تماشا می‌کنند، دریافت می‌کند و سپس سرورها می‌توانند فیلم‌ها و برنامه‌های تلویزیونی مختص به سلیقه‌ی آن‌ها را ارائه دهند.

سیستم هوشمند گوگل احتمالاً به سایر ابزارهای هوشمند منزل متصل خواهد شد و داده‌های بیشتری را به شما ارائه خواهد داد.

 نت‌فلیکس یکی از ابزارهایی است که به گوگل کمک می‌کند تا به‌سادگی همۀ رفتارهای شما را از محیط دریافت می‌کند و از طریق تلفن همراه و لپ‌تاپ‌ها به اتاق‌خواب شما راه می‌یابد. حتی کودکان نیز از این مسئله مصون نیستند. 

سیستم هوشمند گوگل احتمالاً به سایر ابزارهای هوشمند چه در منزل و چه محیط کاری افراد نیز متصل خواهد شد و اطلاعات بیشتری را از رفتار و سلایق افراد کسب خواهد کرد. یکی از کاربردهای جدید زندگی هوشمند، در راستای تحقق اهداف درآمدزایی برای شرکت‌های بیمه است. شرکت‌های بیمۀ زندگی، می‌توانند از طریق تصاویر ضبط شده توسط دوربین‌های خانه‌ها و شهرهای هوشمند، افرادی را که دور از چشم شرکت بیمه سیگار می‌کشند و یا حیوانات خاصی را نگهداری می‌کنند، مورد جریمه قرار دهند. البته لازم به ذکر است که حتی اگر زیر بار دوربین‌ها هم نرویم، فقط با داشتن صداهای موجود در خانه، داده‌های بسیاری به گوگل منتقل خواهد شد که این قبیل شرکت‌ها را از دوربین‌ها بی‌نیاز می‌کند.

با تمام آنچه که گفته شد، در می‌یابیم که رشد تکنولوژی به موازات مزایای فراوان و رفاهی که برای افراد فراهم آورده است از نقاط ضعف امنیتی فراوانی نیز برخوردار است که آسیب‌های امنیتی فراوانی را در حوزه حریم خصوصی به بار خواهد آورد.

پی‌نوشت:
1. خانه‌های هوشمند دردسرساز شدند!، خبرگزاری ایسنا