تبیان، دستیار زندگی

با بالا رفتن قیمت ها،چگونه کتاب خوان بمانیم؟

دوئل با گرانی کتاب

غول بی شاخ و دم گرانی، حالا سراغ یک کالای فرهنگی دوست‌داشتنی یعنی کتاب آمده؛ چگونه با آن مبارزه کنیم و همچنان کتاب‌خوان بِمانیم؟ به‌جای تحریم و نخریدن، راه‌های دور زدن گرانی کتاب را یاد بگیرید.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
کتابخوانی
این روزها پیشنهاد خرید و خواندن کتاب به مخاطب، کمی جسارت می‌خواهد. در این اوضاع نابسامان اقتصادی و گرانی روزافزون، اگر جرئت کنید و به رسالت ترویج کتاب‌خوانی پایبند باشید، احتمالاً با یک جمله مشترک از زبان مردم کوچه و بازار مواجه می‌شوید: «تو این گرونی، کی کتاب می خره!!!»

از خدا که پنهان نیست، از شما چه پنهان! اگر حس و حال عشقِ کتاب خودم را کنار بگذارم، من هم با این مردم هم‌عقیده‌ام که در شرایط فعلی، خرید کتاب برای بسیاری از کسانی که اهل مطالعه هستند، مقرون‌به‌صرفه نیست، چه رسد به عامه مردم. این روزها یک سکانس تکراری در اغلب کتاب‌فروشی‌ها تکرار می‌شود، مشتری با دیدن قیمت پشت جلد کتاب، بی‌خیال خرید می‌شود و کتاب را به قفسه برمی‌گرداند. حالا و در این اوضاع، ما می‌خواهیم مثل دون کورلئونه در فیلم «پدرخوانده» پیشنهادی به شما بدهیم که نتوانید رد کنید. پیشنهادهایی برای اینکه چگونه کتاب‌خوان بِمانیم؟

با پس‌اندازتان کتاب بخرید

سال‌ها پیش در یک دورهمی کتاب با حضور یکی از نویسنده‌های مشهور و ریش‌سفید، حرف از گرانی و خرج و مخارجی شد که دیگر جایی برای خرید کتاب نمی‌گذارد. پاسخی که از آن نویسنده محبوب شنیدیم این بود: «شما فکر می‌کنید در زمان نوجوانی و جوانی ما، همه‌چیز گل‌وبلبل بود؟! گاهی می‌شد که پول کافی برای خرید بلیت برای برگشتن به خانه یا خوردن غذای موردعلاقه را نداشتیم. اما بااین‌حال از خیرِ کتاب خریدن نمی‌گذشتیم. ما عشق کتاب خواندن داشتیم و حتی پولِ خردهایمان را برای خرید کتاب پس‌انداز می‌کردیم

 

درست است که هیچ‌چیز جای خواندن یک کتاب چاپی و لذت ورق زدن و استشمام عطر کاغذ و جوهر را نمی‌گیرد، اما برای کسانی که فرصت در دست گرفتن یا خرید کتاب را ندارند، کتاب‌های الکترونیک بهترین گزینه است.


قطعاً ما هم از شما انتظار نداریم، به خودتان خیلی سخت بگیرید. اما باور کنید می‌توان باکمی صرفه‌جویی و حذف برخی خرج‌های اضافی، مبالغ ناچیزی را پس‌انداز کرد که حداقل بتوان هرازگاهی یک کتاب خرید؛ اگر کمی دقت کنید. اگر همین خوردنی‌های بی‌ارزش و پرضرری که هرروز نوش جان می‌کنید را کنار بگذارید، آن‌قدر می‌ماند که خرج یک کالای فرهنگی مثل کتاب کنید و روح و روانتان را با خوانش کتاب صیقل دهید.

کتاب اشتراکی بخوانید

تابه‌حال غذای دنگی خورده‌اید؟ قطعاً پاسختان مثبت است. حتماً درباره صندوق‌های قرض‌الحسنه فامیلی، چیزهایی شنیده‌اید؟ حالا چه اشکالی دارد همین تجریه ها را درباره خرید کتاب تکرار کنید؟ در جمع خانواده، دوستان و فامیل، هستند کسانی که اهل مطالعه هستند. خیلی راحت می‌توانید به‌صورت اشتراکی کتاب بخرید و دست‌به‌دست میان هم ردوبدل کنید. حتی اگر ذائقه‌تان هم متفاوت باشد، بالاخره درباره برخی کتاب‌ها و نویسنده‌های مطرح، شاید سلیقه‌تان به هم نزدیک باشد.

یکی از مزایای اشتراکی کتاب خریدن این است که بعد از مدتی می‌توانید یک کتابخانه جمع‌وجور خانگی هم داشته باشید که سرانه مطالعه را در جمع شما بالا می‌برد. ضمن اینکه سنت نیک امانت دادن را هم می‌توانید تجربه کنید. پس اگر میسر است کتاب‌های خوانده‌شده را به دیگران امانت دهید. حتی می‌توانید کتاب‌های دست‌دوم را در بازار بفروشید یا در مراکزی با کتاب‌های نو تعویض کنید.

ای بوک به‌جای لایک و کامنت

درست است که هیچ‌چیز جای خواندن یک کتاب چاپی و لذت ورق زدن و استشمام عطر کاغذ و جوهر را نمی‌گیرد، اما برای کسانی که فرصت در دست گرفتن یا خرید کتاب را ندارند، کتاب‌های الکترونیک بهترین گزینه است. کتاب‌هایی که در سایت‌ها و اپلیکیشن های موبایلی به‌راحتی قابل‌دسترسی است و اتفاقاً بهای دانلود آن‌هم بسیار کمتر از قیمت یک کتاب چاپی است. علاوه بر این در هرجایی می‌توانید از ای بوک ها یا همان کتاب‌های الکترونیک استفاده کنید.

یک جستجوی ساده در اینترنت کافی است تا با نصب یکی از این اپلیکیشن ها، کتاب موردعلاقه‌تان را در موبایل یا تبلت بخوانید. کتاب‌های گویا یا صوتی هم گزینه دیگری است که هرچند قیمت بیشتری از ای بوک ها دارد اما بازهم نسبت به خرید کتاب چاپی به‌صرفه‌تر است.

 

حتماً درباره صندوق‌های قرض‌الحسنه فامیلی، چیزهایی شنیده‌اید؟ حالا چه اشکالی دارد همین تجریه ها را درباره خرید کتاب تکرار کنید. در جمع خانواده، دوستان و فامیل، هستند کسانی که اهل مطالعه هستند.


بااین‌حال فراموش نکنید که خرید کتاب چاپی باید اولویت نخست اهالی کتاب و کتاب‌خوانی باشد. چراکه بخشی از صنعت نشر به کتاب وابسته است و درگرو همین چاپ و انتشار کتاب‌های کوچک، چرخ اقتصاد و زندگی بسیاری از هم‌وطنان ما می‌چرخد.

کتابخانه خوب کجاست؟

قطعاً درباره کتابخانه‌ها نیازی به توضیح اضافه نیست. همه می‌دانیم کتابخانه چه جور جایی است و چه محاسنی دارد. فقط کافی است کتابخانه‌ای را یدا کنید که نیاز شما را به کتاب‌های موردعلاقه‌تان تأمین کند.کتابخانه‌های محلی،کتابخانه‌های متعلق به شهرداری، کتابخانه دانشگاه و مدرسه و حتی کتابخانه‌های برخی سازمان‌ها و نهادهای دولتی و خصوصی و از همه مهم‌تر کتابخانه ملی ایران گزینه‌های مناسبی هستند که با توجه به گرانی کتاب می‌توان از آن‌ها برای مطالعه وامانت گرفتن کتاب استفاده کرد. پرداخت یک حق عضویت سالانه کافی است تا شما از گنجینه پُر از کتاب یک کتابخانه بهره‌مند شوید. علاوه بر اینکه فضای مطالعه و تالارهای یک کتابخانه، خلوتی دل‌چسب را برای مطالعه و کتاب‌خوانی فراهم می‌کند.

هزار راه نرفته برای کتاب‌خوانی

چند پیشنهادی که برایتان گفتیم، تنها چندراه ساده برای خرید یا مطالعه کتاب‌هاست. قطعاً راه‌های دیگری هم برای کتاب‌خوانی به‌صرفه و اقتصادی وجود دارد. مثل استفاده از تخفیفات طرح‌های تابستانه و پاییزه کتاب، نمایشگاه‌های استانی یا مسابقات کتاب‌خوانی که کتاب‌ها باقیمت کمتر به علاقه‌مندان عرضه می‌شود، استفاده از مرکز تبادل کتاب، شرکت در نشست‌های دور خوانی و کتاب‌خوانی و ... این ها راه‌های دیگری است که می‌توانید گرانی کتاب را دور بزنید.