تبیان، دستیار زندگی

راه حل های فناوری پیشرفته برای سالمندان

سالمندان مجهز به فناوری پیشرفته

یکی از ساده‌ترین فناوری‌ها نرم‌افزارهایی برای تعیین و برنامه‌ریزی روزهای مراجعه به سالمند و ارائۀ خدمات بهداشتی و نیز حس‌گر کوچک مراقبتی است؛ خدماتی که سعی می‌کند در منزل فرد ارائه شود.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : سمیه جولایی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
سالمندان
امروزه در بسیاری از کشورهای پیشرفته برای نگهداری از سالمندان به دنبال یافتن راه‌حل‌های دیگری به‌جز نگهداری آنان در خانه سالمندان هستند و یا تلاش می‌کنند نگهداری از آن‌ها را در هر محیطی به کمک فناوری‌های پیشرفته راحت‌تر و با سرعت بیشتری انجام دهند.

اینترنت، جی پی اس و سایر موارد

کشوری مانند ایالات‌متحده آمریکا، جمعیتی بالغ‌ بر پنجاه‌ویک میلیون فرد سالمند دارد (افرادی در سنین شصت‌وپنج و بالاتر) درحالی‌ که طبق پیش‌بینی‌های روند رشدی این قشر، تعداد سالمندان در سال 2060 دو برابر خواهد شد. از این رو، دانشمندان آمریکایی به دنبال آسان کردن مراقبت از سالمندان هستند. پس این نیاز احساس شده است که جمعیت افراد سالمند در این کشور به‌سرعت رو به افزایش است تا جایی که با افزایش چند تریلیون دلاری صنعت خدمات خانگی، درمان و نگهداری از سالمندان روبه‌رو خواهند شد.

یکی از ساده‌ترین فناوری‌های این حوزه، نرم‌افزارهایی برای تعیین و برنامه‌ریزی روزهای مراجعه به سالمند و ارائۀ خدمات بهداشتی و نیز استفاده از حس‌گر کوچک مراقبتی است؛ خدماتی که سعی می‌کند در منزل فرد ارائه شود. ایدۀ اولیۀ چنین فناوری‌هایی «سالمندی در خانه» بود که مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها در ایالات‌متحده آن را به‌عنوان توانایی زندگی هر فرد در داخل خانۀ خویش و در کنار اجتماع به‌صورت ایمن تعریف کرد؛ به‌طوری‌که وی راحت و بدون دغدغۀ افزایش سن و درآمد و سطح توانمندی خویش به حیاتش ادامه دهد. ارائه و فراهم کردن چنین خدماتی به فناوری‌های پیشرفتۀ کنونی بسیار وابسته است تاحدی که بدون آن‌ها امکان ارائۀ چنین خدماتی ناممکن به نظر می‌رسد.

سایر امکانات این سیستم، شامل برنامه‌ریزی دارویی، حس‌گر حساس، ابزارهای گزارش و کنترل بهداشتی مانند بررسی سطح گلوکز خون، نبض، وزن و... می‌شود. به این طریق پرستاران می‌توانند با پرتال این سیستم ارتباط برقرار کنند و ابزارهای وب آن نیز بهره ببرند.



ابزارهای این صنعت بر پایۀ استفاده از اینترنت تولیدشده‌اند مانند نرم‌افزارهایی مانند ردیابی با مکان‌یاب بر روی تب لت‌ها و تلفن‌های همراه هوشمند؛ کنترل از راه دور علائم حیاتی بدن، دستگاه‌های هشداردهندۀ پزشکی، ابزارهای حساس به صوت به‌طوری‌که با صوت کنترل می‌شوند و غیره.

در این مقاله چند نمونه از چنین فناوری‌هایی را معرفی می‌کنیم. از این نمونه‌ها می‌توان ایده گرفت و در جهت منویات مقام معظم رهبری مبنی بر گام برداشتن درراه اقتصاد مقاومتی، آن را در کشور عزیز خودمان تولید کنیم.

ابزارهای مراقبتی (Care Coordination)

این ابزارها، کمک‌کار ساده‌ای است که برای موارد بیماری‌های بحرانی به کار می‌رود. شیوۀ کار به این صورت است که دوستان و خانوادۀ فرد بیمار به سیستم وارد می‌شوند و از طریق گزارش‌های سیستم از وضعیت بیمار مطلع می‌شوند. تلفن‌های همراه آیفون و آی پدها با این سیستم هماهنگ هستند و می‌توان از آن‌ها در این راه استفاده کرد.

ابزارها و دستگاه‌های مدیریت پزشکی

گزارش‌ها نشان می‌دهد به‌طور متوسط، هر کس که در سنین بالاتر از شصت‌وپنج سال قرار دارد؛ روزانه پنج دارو دریافت می‌کند. دستگاه‌های مدیریت مراقبتی در سالمندان در این امر آن‌ها را یاری می‌کند. به این شکل، اعضای خانواده متوجه عدم مصرف یک وعده از داروها خواهند شد.
نمونۀ آن، کرزون (Care zone)   است که به‌صورت رایگان به کاربر خدمات‌رسانی می‌کند. درست در زمان مصرف دارو، تلفن همراه زنگ می‌زند تا فرد سالمند به یاد بیاورد که نوبت مصرف کدام داروی او فرارسیده است. برای استفاده از آن، لازم است کاربر، عکسی از جعبۀ دارو گرفته و در سیستم آپلود کند؛ نرم‌افزار دستور پزشک را از روی جعبه می‌خواند و مطابق همان تقسیم‌بندی زمانی، زمان مصرف را هشدار می‌دهد.

مِدمایندِر (MedMinder ) نیز نرم‌افزار پرکاربرد دیگری در این حوزه محسوب می‌شود. این نرم‌افزار نوبت مصرف دارو را با صدای یکی از نزدیکان فرد سالمند به او هشدار می‌دهد. پس پیش از به راه‌اندازی ضروری است صدای یکی از افراد خانواده  در سیستم ضبط شود. نرم‌افزار ریمایندِر رزی (Reminder Rosie)، صدای خود فرد را ضبط می‌کند و درواقع نوعی ساعت هشداردهندۀ صوتی محسوب می‌شود.

ابزارهای اجتماعی

در این زمینه نیز ابزارهایی تولیدشده که امکان برقراری ارتباط بیشتر را برای سالمندان فراهم می‌کند. نمونه‌ای از این ابزارها عبارت‌اند از: گرندکر(grandCARE ) سیستمی است که از مانیتورهای بزرگ لمسی بهره می‌برد و بیماران و سالمندان را قادر می‌سازد در دوره‌های درمانی درازمدت با سایر افراد ارتباط صوتی و تصویری برقرار کنند؛ اخبار را دریافت کرده و بازی کنند یا وب گردی نمایند و ...

سایر امکانات این سیستم، شامل برنامه‌ریزی دارویی، حس‌گر حساس، ابزارهای گزارش و کنترل بهداشتی مانند بررسی سطح گلوکز خون، نبض، وزن و... می‌شود. به این طریق پرستاران می‌توانند با پرتال این سیستم ارتباط برقرار کنند و ابزارهای وب آن نیز بهره ببرند.

گِری جوی(GeriJoy) ابزاری است مناسب افرادی که از میزان متوسط تا پیشرفتۀ آلزایمر رنج می‌برند. امکانی دارد که با فرد صحبت می‌کند. با زدن روی صفحه، یک سگ یا گربۀ مجازی بیدار شده و مکالمات آغاز می‌شود. درواقع این سیستم را کارمندان متخصص و آموزش‌دیده کنترل کرده و از طریق این صفحه با فرد بیمار ارتباط برقرار می‌کنند. هر فرد آموزش‌دیده، علاقه‌مندی‌های فرد سالمند را می‌داند و ممکن است از وی سؤالات شخصی هم بپرسد. اعضای خانواده هم می‌توانند با پرستار در ارتباط باشند و گزارش حوادث خانه را به وی گزارش کنند.

ابزارهای کمک‌رسان و ایمن کننده

دستگاه‌های پاسخ اورژانسی شخصی یا (PERS) مانند ساعت به مچ بسته می‌شوند این فناوری روزبه‌روز پیچیده‌تر می‌شود. با استفاده از آن‌ها می‌توان حوادث اورژانسی و مشکلات ناگهانی را گزارش کرد و درخواست کمک نمود. شرکت‌هایی همچون گریت کال و موبایل هلپ چنین محصولاتی تولید کرده‌اند. این ابزارها در هرجایی کار می‌کنند حتی در محیط کار. سیستم طوری طراحی‌شده است که اگر فرد بی‌هوش شده یا چینی‌جاید، سیستم تشخیص داده و اورژانس را خبر می‌کند.