تبیان، دستیار زندگی

چرا باید به حج اهمیت بدهیم؟

استاد دانشگاه امام صادق(ع) با بیان اینکه حج ظرفیت راهبردی برای همه جهان دارد، گفت: ما نتوانستیم رابطه میان حج و بشریت را به شکل دقیقی تدوین و اجرا کنیم و به همین دلیل هم کمتر از آثار و برکات آن بهره مند شده ایم.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
 
غلامرضا گودرزی

استاد دانشکده معارف اسلامی و مدیریت دانشگاه امام صادق(ع) درباره وحدت مسلمانان و کاهش اختلافات میان فرق مختلف مسلمان در موسم حج گفت: موضوع حج، مساله راهبردی و مهمی است و به چند دلیل می توان نگاه تمدن سازی هم به آن داشت. اول معنویتی است که حج در افراد ایجاد می کند. در هر موسم حج در حدود چند میلیون مسلمان از نقاط مختلف به دور یکدیگر جمع می شوند. در ایام حج نه فقط از کشورهای مسلمان بلکه مسلمانان از دیگر کشورهای جهان حضور پیدا می کنند. بنابراین فضای حج را می توان به دنیایی کوچک تشبیه کرد زیرا تقریبا مجموعه کشورهای جهان در آن دارای نماینده هستند.

وی افزود: معنویت تولید شده در حج از زمان ورود به این سرزمین تا ایام تشریع و بازگشت حجاج به کشورشان می تواند از منظر ایمان و اعتقاد و باور باعث وحدت میان مسلمانان شود.

گودرزی ادامه داد: حج بهترین مکان است برای اینکه مهم ترین مسائل جهان اسلام در آنجا بررسی شود و شاید یکی از فلسفه هایی که ایام حج در دوره زمانی مشخص در هر سال قرار داده شده به همین دلیل باشد. وقتی جمعیتی بزرگ از جهان اسلام و دنیا در زمان حج جمع می شوند، می توانند درباره مسائل مهم جهانی با تاکید بر دنیای اسلام بررسی و تصمیم گیری کنند یا اینکه برای آن شفاف سازی کنند.

استاد دانشگاه امام صادق(ع) با اشاره به دستاوردهای حج گفت: حج چند دستاورد مختلف دارد: اول دستاوردهای فردی است. فردی که به حج می رود با توجه به بصیرت شخصی دستاورد معنوی کسب می کند و سعی در حفظ آن می کند. دوم دستاوردهای خانواده حجاج است. ماهیت حج این گونه است که مسائل و مباحث حج در خانواده مطرح و بیان می شود. حج تمام احکام اسلامی را در خود نشان می دهد و خیلی از افراد با شنیدن گفته های حجاج دچار تغییرات روحی شوند.

وی ادامه داد: سوم دستاوردهایی است که در جامعه مسلمین رخ می دهد. حج می تواند عامل وحدت آفرین و ایجاد تفاهم و گفتمان مشترک شود و هم در افراد ایجاد حساسیت کند. مثلا تعدادی از افرادی که به حج می روند نسبت به بسیاری از موضوعات جهان اسلام آگاهی نداشتند اما وقتی در این دوران به مسائل آگاهی پیدا می کنند می توانند در بازگشت متولی توضیح و تبیین برای افراد دیگر شوند.

گودرزی اظهار کرد: از نظر اقتصادی حج می تواند به جامعه اسلامی کمک کند اما به این مساله کمتر توجه شده و باید کشور میزبان به آن بپردازد. ما نزدیک به ۵۰ کشور اسلامی داریم و اگر بازار کشورهای اسلامی در کنار این کنگره بزرگ معنوی و عبادی دستاوردهای اقتصادی و علمی و فرهنگی را عرضه کند، ظرفیت بسیار مهمی برای شناخت جهان اسلام محسوب می شود اما این دستاورد اکنون مغفول مانده و افراد به دنبال انجام اعمال و بازگشت به کشور خود هستند.

وی با اشاره به اینکه حج ظرفیت راهبردی برای همه جهان دارد، تصریح کرد: اگر به حج از منظر مهدوی نگریسته شود به تنهایی موضوع مهمی را شامل می شود اما این منظر تقریبا مغفول مانده و ما نتوانستیم رابطه میان حج و بشریت را به شکل دقیقی تدوین و اجرا کنیم و به همین دلیل هم کمتر از آثار و برکات آن بهره مند شده ایم.

وی در پایان سخنانش اظهار کرد: وجود امام زمان(عج) در همه مراسم حج نشان از این دارد که حج کانون و ظرفیتی ارزشمند و والاست و امام مسئولیت حجاج را در معنای معنوی به عهده دارند و روح زنده حج محسوب می شوند.  


منبع:
"حج ظرفیت بزرگی برای مسلمانان، جهان اسلام و حتی کل جهان دارد" / پایگاه خبری تحلیلی طلیعه
مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.