تبیان، دستیار زندگی

رشته کارشناسی زمین شناسی

زمین شناسی علمی است برای شناخت ویژگی های فیزیکی و تاریخی زمین و اجزای تشکیل دهنده آن و زمین شناس متخصص پژوهشگری است که تلاش می کند تا با شناخت زمین و کاوش درون آن، به اسرار آفرینش دست یابد
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
مرکز یادگیری تبیان - محبوبه همت
رشته کارشناسی زمین شناسی

زمین شناسی علمی است برای شناخت ویژگی های فیزیکی و تاریخی زمین و اجزای تشکیل دهنده آن و زمین شناس متخصص پژوهشگری است که تلاش می کند تا با شناخت زمین و کاوش درون آن، به اسرار آفرینش دست یابد و ذخایر و نعمات بی پایان الهی را که در زمین منشأ دارند، به دیگران معرفی کند و زمینه بهره برداری صحیح و بی خطر از آن را مهیا سازد.

اهمیت علم زمین شناسی در پرداختن به ثروت ملی و منابع خدادای کشورهاست: منابع فلزی و غیر فلزی، منابع انرژی، منابع زیرزمینی، آب و هر آنچه که به عنوان ثروت طبیعی و ملی شناخته می شود، در این علم مورد بررسی و کنکاش قرار می گیرد. زمین شناسان می توانند با تخمین و ارزیابی منابع معدنی کشور، ابزار لازم را برای برنامه ریزی و سیاست گذاری در اختیار دولتمردان قرار دهند و به همین دلیل است که زمین شناسی یکی از اولین رشته هائی است که در کشورهای استقلال یافته به آن پرداخته می شود.

اما این تنها یکی از کارکردهای اصلی زمین شناسی است؛ سدهایی که در جمع آوری آبهای سطحی ناتوانند، راه آهنی که با اندک رانش زمین ناکارآمد می شود و منازلی که بر روی گسلها بنا شده و هر دم احتمال وقوع فاجعه ای اسفبار را خبر می دهند، ناشی از بی توجهی به استفاده از زمین شناسان در عمران و آبادانی و بنا نهادن سازه هاست.

از این رو امروزه افزایش دانش بشری در پیشگیری از وقوع آسیب ها و بلایای طبیعی و کاهش اثرات سوء آن (نظیر زلزله، رانش زمین، آتشفشان، سیل و...) زمین شناسان را به یکی از اعضای ثابت تیم های تحقیقاتی و اجرایی تبدیل کرده است.

از مهمترین توانایی های کارشناسان زمین شناسی می توان به این موارد اشاره کرد:
الف: تهیه و تفسیر نقشه های زمین شناسی و معدنی.
ب: همکاری با گروههای اکتشاف، و تیم های عملیات صحرایی و کارگاهی مهندسی ژئوتکنیک.
ج: انجام فعالیت های کارشناسی در وزارتخانه های معادن و فلزات، نفت، نیرو، کشاورزی و سازمانها تابعه و نیز کلیه موسساتی که بنحوی ازانحاء از زمین شناسی استفاده می نمایند.
د: گسترش مرزهای دانش در حیطه زمین شناسی از طریق ادامه تحصیل در سطوح عالیه و نظریه پردازی، تحقیق و پژوهش.

امروزه بسیاری از علوم و فنون تأثیرگذار درکشورها نظیر اقتصاد، نفت، محیط زیست، هواشناسی، صنعت و معدن، راه و ترابری،... متکی بر زمین شناسی است و  بها دادن به آن از مهمترین شاخصهای توسعه یافتگی و پیشرفت جوامع محسوب می شود. موضوعی که در ایران هنوز آنطور که باید مورد توجه قرار نگرفته و افسوس متخصصین و دوستداران این رشته و علاقه مندان پیشرفت و آبادانی کشور را به دنبال داشته است.

در ادامه برای آشنایی بیشتر متقاضیان انتخاب رشته کنکور و نیز افرادی که در بازار کار و استخدام به دنبال آینده شغلی بهتری هستند، اطلاعات بیشتری شامل: برنامه درسی(سرفصل) زمین شناسی و تعداد واحد ها، دانشگاه های دارای رشته زمین شناسی، معرفی گرایشهای ارشد و دکترای زمین شناسی (به منظور ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر) و معرفی فرصت شغلی و بازارکار زمین شناسی ارایه می شود.
 
سرفصل دروس زمین شناسی و  تعداد واحدها:
دروس عمومی : 20 واحد
دروس پایه : 18 واحد
دروس اصلی : 54 واحد
دروس تخصصی : 26 واحد
دروس اختیاری : 14 واحد
جمع : 132 واحد

مطالب مرتبط:
رشته کارشناسی مهندسی عمران
رشته کارشناسی مهندسی بهداشت محیط
رشته کارشناسی مهندسی علوم باغبانی

منبع: http://iranianpath.com