تبیان، دستیار زندگی

رندان مجازی

پیشرفت تکنولوژی، ظهور ابزارهای متعدد اطلاع رسانی و دسترسی آسان آنها باعث شده اخبار و مطالب بسیار سریع و آسان در دسترس عموم قرار گیرد؛ اخباری که در برخی موارد، اعتبار و درستی آن مورد تردید است اما بدلیل گستردگی دامنه انتشار می تواند مخاطب را تحت تاثیر خود قرار دهد.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
 
     رندان مجازی

بی تردید این روزها مخاطبان فضای مجازی و شبکه های اجتماعی برای یکبار هم شده با جملات پندآموز، اشعار و حتی احادیثی مواجه شده اند که به نام بزرگان دین و علم و ادب به خورد آنها داده می شود و در این میان برخی بدون تحقیق و بررسی و بی توجه به منبع آن، مطالب را خوانده یا نخوانده بازنشر کرده و بدون لحظه ای تامل و ظرف چند ثانیه، آنها را به افراد و یا گروه های دیگر ارسال می کنند.
در این میان برخی هم از خواندن این مطالب و جملات قصار ابراز رضایت کرده و با تایید آن فاتحه ای هم نثار بزرگی که به نقل از وی، مطلبی منتشر شده می کنند.
اخیرا یک مثنوی منتسب به جلال‌الدین محمد بلخی (مولانا) از شاعران بنام و پارسی گوی ایران در فضای مجازی با موضوع دین منتشر شده که وزن آن با اشعار مولوی همخوانی دارد اما از وی نیست و به نظر می رسد، رندی قصد داشته نظر ضد دینی خود را به نام این شاعر برجسته ابراز کند؛ کاری که علاوه بر ارائه چهره ای نادرست از دین، از محبوبیت مولوی شاعر مسلمانی که اشعار وی تاثیر زیادی در منطقه هند، پاکستان، ترکیه و آسیای میانه داشته، می کاهد.

 

نشر مطالب غیرواقعی آفتی بزرگ است


شاعر آیینی کشور در این باره به خبرنگار فرهنگی ایرنا،می گوید: برخی افراد اشعار سست و ضعیف خود را به نام بزرگان ادبی و چهره های فرهنگی ثبت و در فضای مجازی منتشر می کنند؛ این مساله یک آفت جدی برای فرهنگ و ادبیات کشور شده است که روز به روز هم بر دامنه آن افزوده می شود.
رضا اسماعیلی با بیان اینکه این افراد چند هدف را از این کار خود دنبال می کنند، می افزاید: نشر و اشاعه باورها و آموزه های غیردینی یکی از این اهداف است که فرد در آن سعی می کند، به دلیل نداشتن جرات در بیان، عقاید خود را به بزرگانی چون حافظ و سعدی نسبت دهد، بدین ترتیب برای اینکه از بازخواست و مجازات در امان بماند، خود را پشت این بزرگان ادبی مخفی می کند.
وی هدف دوم از این کار را کسب شهرت دانسته و ادامه می دهد: برخی فرصت طلبان تشنه شهرت که دوست دارند ره صدساله را یک شبه طی کرده و وجهه ای مناسب کسب کنند، اشعار سست و ضعیف خود را که سرشار از غلط های املایی و اختلالات وزنی است به نام بزرگان ثبت می کنند تا نام و آوازه ای بر هم زنند، غافل از اینکه فرهیختگان ادبی ، شاعران و نویسندگان اصیل، به راحتی می توانند به جعلی بودن آنها پی ببرند.
نویسنده مجموعه شعر « این مریم همیشه» می گوید: شاید این افراد بتوانند برخی را که با ادبیات و فرهنگ کشور زیاد آشنا و مانوس نیستند ،فریب دهند اما حنای آنها برای اهل ادب و فرهنگ رنگی ندارد.
اسماعیلی هدف دیگر از انتشار مطالب دروغ و منتسب به بزرگان علم و ادب در فضای مجازی را به سخره گرفتن مردم دانست و افزود: این افراد با این کار چنین القا می کنند که مردمی که ادعای فرهیختگی و شعردوستی دارند، با شاعران خود بیگانه و با ادبیات و شعر نامانوس هستند.
این شاعر آیینی کشور وظیفه مردم بخصوص شاعران و اهالی ادب را در این عرصه سنگین دانست و افزود: باید برای جلوگیری از ادامه این کار و فعالیت این جریان، آگاهانه در فضای مجازی حضور یافته و هر مطلبی که به نام بزرگان ادبی ثبت می شود را قبل از تحقیق و اطلاع از صحت و سقم آن، به اشتراک نگذاریم.

   بی تفاوت نباشیم


نویسنده « ملکوت کلمات » یادآوری می کند: درصورتی که در کانال ها و شبکه های اجتماعی عضو و شاهد بازنشر چنین مطالبی هستیم باید به فرهنگ و ادب فارسی تعصب نشان داده و بلافاصله روشنگری کنیم زیرا چنین عکس العملی، این افراد مغرض را ناامید خواهد کرد.
به گفته اسماعیلی، گاهی برخی مطالب به دلیل زیبایی مضمون آن بازنشر می شود در حالیکه آنها فاقد آرایه های ادبی و وزن و قافیه مناسب هستند.
وی با بیان اینکه اخیرا شعری منتسب به قیصر امین پور نویسنده و شاعر فقید معاصر در فضای مجازی منتشر شد که دارای اختلالات وزنی و قافیه ای معیوب بود، خاطرنشان کرد: برخی این مطلب را با عنوان شعری از قیصر که تاکنون منتشر نشده، در شبکه های مجازی دست به دست کردند، بدون اینکه تحقیق کنند سبک آن به گفتار ادبی قیصر نزدیک است یا خیر.
اسماعیلی ادامه داد: این اتفاق اغلب به خاطر بی اطلاعی از سوی کاربران فضای مجازی رخ می دهد در حالیکه ضرورت دارد نسبت به موضوع حساس بوده، آگاهانه در این زمینه برخورد کنیم و از حالت بی تفاوتی و انفعال خارج شویم.

 

 انتساب مطالب به بزرگان دینی گناه است


نویسنده « آیینه و سنگ» با بیان اینکه در برخی موارد شاهد انتشار اخبار و احادیث جعلی منتسب به امام معصوم هستیم، افزود: این کار نیز دروغ و گناهی بزرگ است که می تواند افراد را از هویت دینی خود دور کند.
اسماعیلی گفت: پس از مرگ سیمین بهبهانی نویسنده و غزل سرای معاصر، برخی به تقلید از سبک وی، غزل هایی گفته و به نقل از بهبهانی آنها را در فضای مجازی منتشر کردند، در حالیکه هیچ قرابتی با آثار این شاعره نداشت، اما بعدها مشخص شد، اشعار مربوط به فردی دیگر است.
این شاعر آیینی تاکید کرد: در فضای مجازی فاقد تفکر نقادانه هستیم در حالیکه لازم است با آگاهی و احساس مسئولیت، به نشر و اشاعه خرافات و آموزه هایی که هیچ نسبتی با باورهای دینی ندارد، واکنش نشان دهیم زیرا در غیر این صورت دچار شلختگی فرهنگی خواهیم شد.

منبع : خبرگزاری ایرنا