تبیان، دستیار زندگی

رفع خستگی مغز!

خستگی معمولاً حاصل از دوره‌های طولانی‌مدت تحمل استرس ناشی از انتظارات برآورده نشده، شکست یا برآورده نشدن انتظارات غیرمنطقی است.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
فعالیت مغزی
برای قدم گذاشتن در مسیر بهبودی، نیازمند به یکی از قدرتمندترین سلاح‌های مغز هستید- دوپامین! دوپامین هورمونی است که در بدن ایجاد شادی می‌کند، سبب انگیزش کنجکاوی و انگیزه و بهبود حافظه می‌شود. دوپامین زمانی ترشح می‌شود که مغز شما متوجه می‌شود تا به یکی از اهداف خود دست پیداکرده‌اید (حتی به‌سادگی درک یک جوک یا حس رضایت از تکمیل یک جورچین).

برای دستیابی به لذت ناشی از دوپامین، نیازمند به برنامه‌ریزی هستید تا مغز شما بتواند پیشرفت و دست‌یابی به موفقیت را تجربه کند. در اینجا باید یک هدف برای خود تنظیم کنید. این هدف باید بر اساس ارزش و جاذبه آن هدف و قابلیت شما به تقسیم‌بندی فرآیند دستیابی به آن هدف انتخاب شود. درحالی‌که مغز شما خسته است نباید به دنبال هدف‌های بزرگ یا سخت بود. و اینکه مرحله‌ای کردن پیشرفت سبب می‌شود مغز شما در فواصل زمانی کوتاه‌تری پیشرفت در هر مرحله را تشخیص دهد و در طی مسیر دستیابی به هدف فعال باشد.

الآن زمان آن نیست که خود را با اهداف بزرگ به چالش بکشید یا چیزی باشد که خیلی علاقه‌ای به آن ندارید، مانند رژیم گرفتن.

دست‌یابی به یک هدف سبب ایجاد لذت می‌شود. به این صورت دوباره حس‌های خوش‌بینی، انتظارات مثبت درباره عملکرد خود به شما بازگشته و بر روی احساسات خود کنترل بیشتری داشته و قوه تخیل و قدرت حل مسئله شما تقویت می‌شوند.


این اهداف همان‌هایی هستند که شما همیشه دوست دارید انجام بدهید اما وقتی برای آن‌ها ندارید زیرا زمان‌بر هستند و همیشه فکر می‌کرده‌اید که وقتی برای آن‌ها ندارید. اهداف اولیه می‌توانند نتایج مشهود داشته باشند (مانند گل‌کاری، سفالگری یا نواختن یک ساز یا یادگرفتن یک ورزش جدید)، اما شاید هم هدف شما صرف زمان بیشتر برای فعالیت‌های کنونی شما باشد، مانند خاطره‌نویسی، یوگا یا نقاشی.

هدف خود را به‌خوبی برنامه‌ریزی کنید. اگر از دویدن لذت می‌برید، ممکن است بخواهید بتوانید 10 کیلومتر را راحت بدوید. آهسته شروع کنید. ابتدا تنها مسافتی که برای شما ساده است را بدوید. سپس طبق یک برنامه منظم این فاصله را بیشتر کنید، مثلاً روزی 100 متر بیشتر بدوید. با این کار یک هدف چالش‌برانگیز و هم ‌دست‌یافتنی دارید. زمانی که به هدف خود رسیدید شاید بخواهید هدف دیگری تعیین کنید، مثلاً دویدن 10 کیلومتر درزمانی کمتر و با سرعتی بیشتر.

اوقات فراغت: کارهای فوق‌برنامه همگی فرصت‌هایی هستند برای بهبود فرآیندهای مغزی. در اینجا نیز سعی کنید یک پیشرفت پله‌ای را فراهم کنید. برای مثال بازی دارت. از فاصله کم شروع کنید، فاصله باید کم اما چالش‌برانگیز باشد. هرچه بهتر می‌شوید عقب‌تر بروید. می‌توانید تمام پیشرفت را ثبت کنید تا میزان موفقیت خود را مشهود ببینید.

تمرینات مدیتیشن و خودآگاهی نیز از مداخله‌های مهم برای بهبود خستگی ذهنی هستند.

تکرار تجربیات تولیدکننده پاداش دوپامینی براثر مشاهده پیشرفت در تمرینات و تفریحات می‌تواند مدارهای عصبی ذهن شمارا تغییر داده و به شما نیروی ذهنی تازه ببخشد. چنین تجربیاتی سبب ایجاد نتایج مثبت در شبکه‌های عصبی مغز شما می‌شود. این تغییر به این دلیل ایجاد می‌شود که مغز شما ارتباطاتی قوی‌تر را در الگوی حافظه شما ایجاد می‌کند. دست‌یابی به یک هدف سبب ایجاد لذت می‌شود. به این صورت دوباره حس‌های خوش‌بینی، انتظارات مثبت درباره عملکرد خود به شما بازگشته و بر روی احساسات خود کنترل بیشتری داشته و قوه تخیل و قدرت حل مسئله شما تقویت می‌شوند.

حتماً سعی کنید که اهداف خود را به چالش‌های کوچک‌تر تقسیم کنید تا پیشرفت پله‌ای را شاهد باشید. این روش، با تأمین دوپامین برای شما در حفظ انگیزه و به پیشروی در مسیر رسیدن به اهدافتان کمک می‌کند.
منبع: کانون فرهنگی قلم‌چی