تبیان، دستیار زندگی

به دنبال کاهش سن مصرف مواد مخدر

وقتی اعتیاد مدرسه‌ای می‌شود!

گرایش به اعتیاد معضلی بزرگ برای همه جوامع است و همه نهادهای زیربط به دنبال پیشگیری و رفع آن هستند.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : مهری رفعتی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
مواد مخدر
معضل اعتیاد همواره از مشکلات حوزه اجتماعی بوده و پیشگیری از آن دغدغه‌ای بزرگ برای کارشناسان این حوزه است. این سوداگر مرگ تاکنون جان هزاران نفر را گرفته و بخش بزرگی از جامعه را به خود مشغول ساخته اما اینکه راه های مبارزه با آن چیست و چه مشکلاتی در افزایش آمارهای مربوطه به این بلای اجتماعی مؤثر بوده سؤال هاییست که ذهن همگان را به خود مشغول ساخته و عده ای از نیروی پلیس ، کارشناسان حوزه اجتماعی، روانشناسی و... با تناسب به مأموریت‌های محوله در پی پیشگیری از این معضل بوده و از هر تلاشی دریغ نمی کنند.

به هر حال معضلات اجتماعی در جوامع امروزی نسبت به گذشته افزایش چشم گیری یافته اما وجود اعتیاد به انواع مواد مخدر صنعتی و سنتی خود به تنهایی می تواند عامل بسیاری از مشکلات دیگر باشد. تلاش‌ها همیشه در جهت کاهش میزان مصرف مواد مخدر در جامعه صورت می پذیرد اما مسئله ناپسند این است که حالا سن مصرف به جای میزان استفاده، کاهش چشمگیری یافته و به اصطلاح در حال شکل گرفتن اعتیاد مدرسه ای نیز هستیم.


برخی از آمارها سن مصرف را  در محدوده سنی 13 الی 15 سال اعلام کرده اند که در این صورت باید گفت زنگ های خطر به صدا درآمده و باید فکری برای آن نمود. اگر سن اعتیاد کاهش یابد و ما به سمت مصرف نوجوانان از مواد مخدر برویم با چه مشکلاتی روبرو خواهیم شد. همه می دانیم که کاهش سن مصرف و به اصطلاح مدرسه ای شدن اعتیاد چه بلاهایی بر سر نسل آینده می آورد و کشور را با چه مشکلات بزرگی روبرو می سازد.

به هر حال سؤال اصلی این است که ریشه مسئله اعتیاد و کاهش سن مصرف آن در کجا باید جستجو کرد؟ آیا این مسئله ریشه در خانواده و محیط پرورش دارد یا موارد دیگری هم از جمله وجود سودجویانی در آن دخیل است؟ همه این سؤال‌ها که ذهن متخصصان حوزه اجتماعی را به خود مشغول ساخته دلیلی شد تا ما گزارشی از کاهش سن مصرف با هدف راهبردی در پیشگیری از این پدیده شوم به تحریر درآوریم ، پس ما را همراهی کنید.

اگر نوجوانی به سمت اعتیاد برود و شخصیت آن نیز با مصرف مواد مخدر گره بخورد قطعأ باید گفت که شخصیت او به خاکستر تبدیل می شود و بروز اعتیاد در این سن به دلیل ناخود آگاهی مصرف آن می تواند زمینه ساز معضلات دیگری از جمله گرایش به جرایم را رقم بزند تا به وسیله آن هزینه تهیه را بتوان کسب کرد.



کاهش سن مصرف مواد مخدر ریشه ای اجتماعی دارد یا خانوادگی؟

قطعأ مشکلات خانوادگی و تنش های موجود در آن می‌تواند در کاهش سن مواد مخدر مؤثر باشد چراکه همواره افرادی سود جو به دنبال طعمه های خود می گردد و در صورتی که نوجوان و افراد کم سن و سالی که از لحاظ قدرت تصمیم گیری هنوز به بلوغ نرسیده اند را جذب خود نموده و با طرح مسئله ایجاد آرامش فکری و دوری از فضای تنش زا، آنها را تشویق به مصرف مواد می نمایند.

کمبود عاطفی در محیط خانواده، عدم توجه به نوجوان مخصوصأ در سنین حساس بلوغ جسمانی و ... عواملی هستند که بعد از تنش می‌توانند در گرایش به مواد مخدر تأثیر گذار باشند. اما این امر می‌تواند ریشه اجتماعی نیز داشته باشد چرا که تهیه مواد مخدر در جامعه ما علی رقم تلاش های گسترده همه نهادهای ذی‌ربط بسیار آسان بوده و به قولی هرکس مشتری مواد مخدر باشد به راحتی و ارزان آن را بدست خواهد آورد. شاید فروش و مصرف گسترده مواد مخدر از هر نوعی که باشد همواره به سود ختم نشود و گاهی اوقات هدف از اعتیاد استثمار و نوعی بردگی برای عده‌ای سودجو خواهد بود که به دنبال گسترش فرهنگ گداپروری با استفاده از عوامل خود به منظور اخذ سودی پیوسته و زیاد هستند که کودکان و نوجوانان بعضأ فراری از منزل را با ترفندهای مختلف جذب و آنها را در این مسیر مخفوف قرار می دهند تا تبدیل به ابزاری برای پول سازی آنها شوند.

شخصیت‌هایی که تبدیل به خاکستر می‌شود

شکل گیری شخصیت هر انسانی در دوران بلوغ جسمی و جنسی نمود بیشتری از هر دوره زندگی دارد چرا که در این دوران، نوجوان آرام آرام به سمت فهمیدن و درک بسیاری از مسائل پیرامون خود گام برمی‌دارد و می‌خواهد بسیاری موارد را درک و تجربه کند. به هر حال اعتیاد و گرایش به مصرف در صورتی که توسط خانواده و اجتماع کنترل نشود می‌تواند نفوذ بسیاری در سنین نوجوانی داشته باشد.

اگر نوجوانی به سمت اعتیاد برود و شخصیت آن نیز با مصرف مواد مخدر گره بخورد قطعأ باید گفت که شخصیت او به خاکستر تبدیل می‌شود و بروز اعتیاد در این سن به دلیل ناخود آگاهی مصرف آن می‌تواند زمینه ساز معضلات دیگری از جمله گرایش به جرایم را رقم بزند تا به وسیله آن هزینه تهیه را بتوان کسب کرد.

سختی درمان اعتیاد در سنین پائین

معمولأ افرادی که در سنین پائین گرایش به مواد مخدر پیدا می‌کنند به دلیل ترس از مسائل مختلف سعی در پنهان کردن این امر دارند و تا والدین متوجه اعتیاد فرزندان خود شوند بعضأ چند سالی زمان می‌برد که هر چه از میزان طول مصرف مواد مخدر بگذرد طبیعی‌ست که درمان آن نیز سخت‌تر خواهد شد. به همین جهت کارشناسان حوزه روانشناسی و اجتماعی معتقدند که پیشگیری و گرایش به اعتیاد بیشتر می‌تواند جنبه خانوادگی داشته باشد و هرچه فرزند از والدین خود دورتر شود علاوه بر اعتیاد ممکن است دچار مشکلات بیشتری شود که در بسیاری از موارد رفع مشکل راهی طولانی را خواهد داشت.