تبیان، دستیار زندگی

هشدار ورود فناوری بلاک‌چین به ایران

صدای آژیر خطر "بلاک‌چین"

در حال حاضر پیامی که در تلگرام توسط فرستنده ارسال می‌شود، ابتدا به سرور تلگرام می‌رسد و بعد به شخص گیرنده ارسال می‌شود، این یعنی سرور و مرکز تلگرام مانند گمرکی بین پیام‌ها عمل می‌کند.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
بلاک چین
"انقلاب بلاک‌چین" نزدیک است. بله! بلاک‌چین در حال پیشرفت در فضای مجازی است و بزودی انجام بسیاری از امور را به خود وابسته می‌کند. شاید بهتر باشد ابتدا، درباره‌ی معنا و مفهوم "بلاک‌چین" (Blockchain) صحبت کنیم.

بلاک‌چین چیست؟

در واقع "بلاک‌چین" همان پلتفرمی است که بیت کوین را پدید آورده. بیت کوین در سال 2009 و روی فناوری Blockchain راه‌اندازی شد. بلاک چین یک بستر توزیع تراکنش است که در آن هر تراکنش به دیگر تراکنش‌های اطراف آن از طریق رمزگذاری متصل است. برای هک کردن آن، شما باید تمام تراکنش های وابسته به آن و تمام تراکنش های رونوشت شده را هک کنید که در حقیقت، امری غیرممکن است.

شاید بهتر باشد این طور بگوییم که بلاک چین دارایی های دیجیتالی شما را زیر نظر دارد تا فقط از طریق احراز هویت شناسایی شوند و کسی بدون اجازه نتواند کپی هایی از آن تهیه کند. چنین موضوعی سبب می شود که برای واحد پول چندان ارزشمند نباشد اما از طریق آن می توان بسیاری از مسائل دیجیتالی را حفاظت کرد. برای مثال، در آینده سند خانه شما دیگر یک برگه کاغذ نیست و یا کسی نمی‌تواند یک خانه را به چند نفر بفروشد و یا حتی رای گیری‌ها از این طریق کاملا بدون خطا انجام می شوند. (1)

امروزه شاهد رواج بی‌حد این فناوری در فضای اینترنت هستیم، چرا که اکثر شرکت‌ها، ارگان‌ها و حتی سازندگان نرم‌افزارها نیز تمایل شدیدی به استفاده از این فناوری نشان داده و بی‌تردید رواج آن افسارگسیختگی اطلاعاتی را به همراه خواهد داشت.



غیرممکن ممنوع!

بلاک‌چین فناوری جدیدی است که قابلیت اجرایی شدن روی هر بستری که بخواهید در آن "هر" داده‌ای را منتقل کنید، دارد. تاکید روی ۲ واژه "هر" به این دلیل است که "بلاک‌چین" تمام مرزها و محدودیت‌ها را از بین می‌برد. بلاک‌چین در چند سال آینده تحول شگرفی را در دنیا ایجاد می‌کند و اگر خود و ساختار خود را منطبق با این تغییرات نکنیم، دوباره در عرصه‌ رقابت فناوری و فرهنگ بازنده خواهیم بود.

بلاک‌چین در تلگرام

برای درک هر چه بهتر تعریف بلاک‌چین باید آن را در یک بستر پیام‌رسان مانند تلگرام مثال بزنیم؛ در حال حاضر پیامی که در تلگرام توسط فرستنده ارسال می‌شود، ابتدا به سرور تلگرام می‌رسد و بعد به شخص گیرنده ارسال می‌شود، این یعنی سرور و مرکز تلگرام مانند گمرکی بین پیام‌ها است. این مرکز بودن باعث می‌شود تلگرام در هر لحظه‌ای که بخواهد اجازه ارسال پیام یا هر فعالیت دیگری را از یک کاربر بر اساس هویتی که دارد بگیرد یا نگیرد، اصطلاحا از این طریق می‌تواند کاربر را مدیریت کند.

همین مثال ساده برای تمام بسترهایی که داده‌ای‌ در آن منتقل می‌شود صادق است. اساسا کاربران فضای مجازی بر عکس آنچه تصور می‌شود برای سرورهای ارتباطی از طریق شماره تلفن،‌ آی پی اینترنت یا آی‌پی دستگاهی که با آن به اینترنت متصل شده‌اند، شناخته‌شده هستند؛ این اطلاعات یا توسط اظهار شخص، برای مثال شماره‌ انحصاری که در ورود به تلگرام ملزم به وارد کردن آن هستیم یا توسط سرور برداشته می‌شود. قرار گرفتن تعریفی از هویت کاربر در کنار سرور باعث می‌شود سرور تسلط کاملی روی پیام‌های ارسالی و دریافتی داشته باشد. (2)


خطرناک شدن بلاک‌چین

"پاول دورف" اخیرا اعلام کرده است که فناوری جدیدی برای تلگرام در دست دارد که ارسال پیام‌ها را به یک سرور یا مرکزیت قطع می‌کند. در این حالت، پیام‌ها مستقیما به دست افراد رسیده و هیچ کانال و فیلتر خاصی نخواهند داشت. شاید برخی این موضوع را آزادی بیان تلقی کنند اما بی‌تردید این روند، آسیب‌های فراوانی را به امنیت ملی کشور وارد می‌کند چون می‌تواند زمینه‌ساز هرج‌ومرج سیاسی-اجتماعی شود.
بلاک چین
البته این روند فقط به آسیب‌های سیاسی و اجتماعی محدود نمی‌شود و آسیب‌های آن در حوزه‌ی اقتصادی نیز غیرقابل انکار است. همان‌طور که پیش‌تر گفته شد، بیت کوین نیز که امروزه روال مناسبی برای پول‌شویی شناخته شده از این بسر استفاده می‌کند تا به دور از هرگونه نظارت و کنترل و نامشخص گذاشتن مبدا و مقصد پول‌ها، به کار خود ادامه دهد.

کلام آخر

باتوجه به آنچه گفته شد امروزه شاهد رواج بی‌حد این فناوری در فضای اینترنت هستیم، چرا که اکثر شرکت‌ها، ارگان‌ها و حتی سازندگان نرم‌افزارها نیز تمایل شدیدی به استفاده از این فناوری نشان داده و بی‌تردید رواج آن افسارگسیختگی اطلاعاتی را به همراه خواهد داشت. مسئله‌ای که مشکلات و آسیب‌های سیاسی، اقتصادی و اجتماعی بی‌شماری را به همراه دارد. آنچه که در این میان از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است، آشکار شدن هدف این فناوری نوین و همچنین علت اصلی ایجاد آن می‌باشد. براستی چرا باید تلگرام از بلاک‌چین استفاده کند؟ و چرا این فناوری همه‌گیر شده و هیچ مرجعی توانایی مقابله و یا حتی محدودسازی آن را ندارد؟

پی‌نوشت:

1. فناوری Blockchain چیست و چطور با کاپیتالیسم مبارزه می کند؟، خبرنامه دیجیاتو، خرداد 1396
2. زنگ خطر "بلاک‌چین"، مشرق نیوز، بهمن 1396