تبیان، دستیار زندگی

نگاهی به تفاوت‌های جامعه دیروز و امروز ایران

قدیما چی بودیم، حالا چی شدیم!

این روزها با ابری شدن هوای اقتصاد و سخت شدن اوضاع معیشت مردم، عده ای در گوش خلایق از گل و بلبل بودن دوران رژیم پهلوی، حرف می زنند و جوان تر ها که آن روز های تاریک و پر از تبعیض را ندیده اند، با تعجب می‌پرسند: اگر اینهمه خوبی بود، پس چرا انقلاب کردید؟
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
دوران شاه
اتوبوس شلوغ و پر از جمعیت، خود را از ایستگاه بیرون کشید و راه آهن را به سمت ولی عصر ترک کرد. هوای خنک بی آر تی (BRT)، گرمای ظهر تابستان را برای مسافران قابل تحمل می‌کرد. زن چسب فروش، مصرانه از مردم تقاضای پول داشت که ناگهان صدای زن میانسالی بلند شد، "صد رحمت به زمان شاه، دیگه گدائی نداشتیم" و اینطوری بود که بحث در میان مسافران اتوبوس، شروع شد.  این روزها با ابری شدن هوای اقتصاد و سخت شدن اوضاع  معیشت مردم، عده ای در گوش خلایق از گل و بلبل بودن دوران رژیم پهلوی، حرف می زنند و جوان تر ها که آن روز های تاریک و پر از تبعیض را ندیده اند، با تعجب می‌پرسند: اگر اینهمه خوبی بود، پس چرا انقلاب کردید؟
راستی این سوالی است که باید برای فرزندان ایران زمین به وضوح پاسخ دهیم و بگوییم علاوه بر دستاوردهایی که برخی از آن ها را خواهیم شمرد، جمهوری اسلامی در حقیقت آزادگی و  استقلال را به ایران، هدیه کرد تا مردم بتواند بدون دخالت قدرت های بزرگ، برای سرنوشت خودشان تصمیم بگیرند. با این حال، خوبست تا در آستانه چهل سالگی انقلاب اسلامی، اجمالا مروری داشته باشیم بر آنچه در دوره حکومت 37 ساله پهلوی گذشت و آنچه انقلاب برای ملت ما پیشکش کرد.

دوران رژیم پهلوی
 شرایط اقتصادی- رفاهی مردم

  یونسکو از ایران به عنوان یکی از کشور هایی که در مبارزه با بیسوادی به خوبی تلاش می‌‌کند، تقدیر کرده و اکنون ایران در سال های اخیر رتبه نخست تولید علم در خاورمیانه را دارد و در سال ۲۰۱۲ میلادی ایران بالاترین میزان رشد مقالات علمی را داشته است.

1-در زمان رژیم پهلوی 40 درصد جمعیت شهری و65 درصد جمعیت روستایی کشور زیر خط فقر زندگی می‌کردند.
2- 35درصد مردم ایران دچار سوء تغذیه بودند. 3- تنها 45درصد مردم ایران با سواد بودند.
4- 75درصد کودکان واجب التعلیم به مدارس می‌رفتند.
5-تنها 5 شهر کشور از نعمت گاز به صورت پراکنده برخوردار بودند.
6-تولیدات کشاورزی ایران تنها مصرف 33 روز مردم را تامین می‌‌کرد.و 40 هزار مستشار نظامی آمریکایی در ایران حضور داشتند.
7- 35هزار متخصص خارجی در صنایع نفت، مخابرات، پزشکی، خودرو سازی، برنامه و بودجه و…در کشور حضور داشتند.
8-از کشورهای هند و پاکستان و بنگلادش و سریلانکا پزشک وارد می‌کردیم.
9-  سی درصد جمعیت کشور را خانوارهای ثروتمند تشکیل می‌دادند که معادل 90 درصد کل درآمد کشور را به خود اختصاص داده بودند و 70 درصد بقیه تنها 10 درصد درآمد کشور را در اختیار داشتند.
10-در سال 1357 کشور با یک اقتصاد بیمار که با تورم بیش از 16 درصد ، استقراض خارجی، کسری بودجه و کاهش تولید ناخالص ملی روبرو بود و در چنین شرایطی محمدرضا پهلوی با استفاده از پول بیت المال با هزینه ای بالغ بر سیصد میلیون دلار، جشن های دو هزارو پانصد ساله را برگزار کرد.     

اما پس از انقلاب

مبارزه با قاچاق مواد مخدر

طبق آمارهای بین المللی بیش از ۸۰ درصد مواد مخدر مکشوفه در سطح جهان در مرزهای ایران کشف و منهدم می‌شود که به همین جهت ایران بارها از سوی مجامع جهانی مورد تقدیر قرار گرفته  و کمیته مبارزه با مواد مخدر سازمان بهداشت جهانی، مرکز آموزش منطقه‌ای خود را در  ایران قرار داده است.

سیستم آب و فاضلاب

در زمان سقوط رژیم شاهنشاهی در سال 1357 تنها 5/1 میلیون نفر (4%) از جمعیت ایران، تحت پوشش آب و فاضلاب که رابطه زیادی با سلامتی و بهداشت جامعه دارد، قرار داشتند؛ اما هم اکنون حدود 23 میلیون نفر (40%) از جمعیت تحت پوشش سیستم آب و فاضلاب قرار دارند و 5/4 میلیون فقره انشعاب واگذار شده است.

بهبود وضعیت تغذیه
براساس گزارشات بین المللی منتشر شده، میزان متوسط کالری مصرفی ایران برای هر نفر در سال ۲۰۰۹، ۳۱۴۳ کالری است؛ درحالی که این میزان در سال 1961 برابر با 1747 کالری برای هر نفر بوده و این وضعیت نشان از رشد تقریبی ۳ برابری است که نمایانگر بهبود وضعیت مردم است.

افزایش سرمایه‌گذاری‌ها در بخش بهداشت و درمان

افزایش ١٠٠ برابری سرمایه‌گذاری در بخش بهداشت و درمان بعد از انقلاب اسلامی منجر به رشد ٤٠٠ درصدی شاخص‌های بهداشتی و درمانی طی سال‌های پس از پیروزی انقلاب شده است که شاخص "امید به زندگی" نیز در مقایسه با قبل از انقلاب از ٥٠ به ٧٥ سال رسید.

پیشگیری گسترده از بیماری‌ها با واکسیناسیون

مسئولان بهداشت ایران پس ازپیروزی انقلاب اسلامی، طی طرح‌های گسترده واکسیناسیون نظیر واکسیناسیون فلج اطفال، دیفتری، کزاز و از بسیاری از بیماری‌های مسری پیشگیری کرده‌اند. سازمان بهداشت جهانی دو بار ایران را به عنوان موفق‏ترین کشور جهان در کاهش نرخ مرگ و میر کودکان مورد تقدیر قرار داده است. 
جمهوری اسلامی در حقیقت آزادگی و استقلال را به ایران، هدیه کرد تا مردم بتواند بدون دخالت قدرت های بزرگ، برای سرنوشت خودشان تصمیم بگیرند.


در زمینه علمی

با توجه به آمار جمعیت ایران در سال پنجاه و شش از ۳۳ میلیون نفر و تعداد دانشجویان دکتری در سال پنجاه و هشت ۴۵۲ نفر بوده است. در صفحه ۲۵۳ کتاب ایران مدرن از مستر آبراهامیان، درباره وضع مردم در زمان پهلوی، می‌نویسد: شصت درصد از کودکان در ایران نمیتوانند دوران ابتدایی را به طور کامل طی کنند. همچنین جان فوران استاد دانشگاه کالیفرنای آمریکا در(ص۴۷۷) کتاب "مقاومت شکننده می نویسد: در ایران {تنها} پانزده درصد روستاییان سواد در حد ابتدایی یا بالاتر را دارند.
اما این آمار در سال هشتاد که جمعیت ایران تقریبا دو برابر می شود، بدون احتساب دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی، به بیست و سه هزار نفر میرسد. بطوری که در دهه‌ی اخیر و در حال حاضر هشتاد و پنج درصد زنان ایرانی باسوادند که علاوه بر میزان اهمیت به علم میزان اهمیت به زنان (نسبت به دوران پهلوی) را در جامعه نشان میدهد. ایران هر ساله در مجموع المپیاد های علمی در یکی از ده رتبه ی برتر دنیا قرار دارد.

سخن آخر

و اما چالش های اقتصادی، همه ناشی از تحریم ها و عدم اتکا به اقتصاد مقاومتی است. چرا که در شرایط کنونی تا به نیروهای ملی ومردمی و متخصصین داخلی اعتماد نکنیم و شریان واردات بی رویه را نبندیم، همچنان با اقتصاد بیمار و تورم قیمت ها در عمل مواجه هستیم و همین کم کاری در حوزه اقتصادی و نارضایتی مردم، سبب می‌شود تا همه دستاوردهای شگفت انگیز این سال هاس بالندگی ایران، زیر سوال برود. حقیقت اینست که در دهه چهارم انقلاب که مقام معظم رهبری به خوبی آنرا “دهه پیشرفت و عدالت” نامیده اند، لزوم تبیین دستاوردهای این انقلاب عظیم اسلامی خصوصاً برای نسلهای جوان انقلاب بیش از پیش احساس می‌‌شود.


پی نوشت:

1- چرا انقلاب کردیم؟ اگر انقلاب نمی شد الان وضع بهتری داشتیم؟!، تسنیم، بهمن 1393
2- مقایسه اوضاع مردم قبل و بعد از انقلاب ۵۷ ایران، سایت نای ونی، آبان 1396