تبیان، دستیار زندگی
هدف دانش آموزان از پژوهش حاضر بررسی تاثیر چای سیاه بر آهن مواد غذایی در بدن بود ...
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : مهدی رحمانی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

آهن قابل آشامیدن

هدف دانش آموزان از پژوهش حاضر بررسی تاثیر چای سیاه بر آهن مواد غذایی در بدن بود.

بخش پروژه های دانش آموزی - مهدی رحمانی

آهن قابل آشامیدن

دوازدهمین دوره  از پروژه ‌های دانش آموزی تبیان نیز با یاری خداوند و حضور پر شور شما دوستان و علاقمندان به پایان رسید اما کار ما هنوز تمام نشده است! این دوره نیز همچون سال ‌های گذشته دوستان بسیاری با ثبت طرح ‌ها و ایده ‌های خلاقانه خود در منوی "پیشنهاد موضوع" ما را در ارتقای تنوع پروژه ‌ها یاری نموده اند. هم چون گذشته بر آن شدیم تا با گردآوری این ایده ‌های جالب ، علاوه بر قدر دانی از این دوستان نوآور، زمینه ای را برای ایده بروری سایر پژوهشگران علاقمند فراهم آوریم. فراموش نکنید که ما همیشه منتظر طرح ‌های جدید شما عزیزان هستیم.

نام ایده: آهن قابل آشامیدن

نام ارائه دهنده/دهند گان: دیانا رشیدی، دیانا رعنایی و رکسانا گلستان

زمینه و نوع پروژه: فیزیک

درجه سختی: متوسط

نام مدرسه: مدرسه غیر دولتی رسا

مقدمه

چای، پس از آب، دومین نوشیدنی پرطرفدار و پرمصرف در کشور ما و برخی دیگر از کشورهای دنیاست. اگر شما هم از آن دسته افرادی هستید که زیاد چای می نوشند، لازم نیست نگران مضرات این عادت تان باشید چون بررسی ها نشان داده است نوشیدن چای به ویژه چای سبز فواید زیادی برای سلامت دارد. این روزها در اخبار سلامت، بیشتر از هر نوشیدنی و غذای دیگری درباره فواید چای سبز صحبت می شود.

چای از برگ های گیاه کاملیا سیننسیس تهیه می شود و در سه نوع اصلی سبز، اولانگ و سیاه در بازار وجود دارد اما چای سبز به خاطر خواص درمانی اش در جهان شناخته شده تر است. چای سبز حداقل ۴ هزار سال است که در چین به عنوان یک گیاه دارویی شناخته شده است. چینی ها از قدیم با خواص درمانی چای سبز آشنا بودند و از آن به عنوان دارو در درمان ناراحتی های مختلف مانند خون ریزی، ناراحتی های گوارشی، سردرد و افسردگی استفاده می کردند اما استفاده از چای سبز فقط به چینی ها و شرقی ها که عادت به نوشیدن چای دارند محدود نشد و کم کم به خاطر خواص درمانی ‌اش در سراسر جهان مورد استقبال قرار گرفت.

خوردن چای معمولی به طور مداوم باعث خشکی روده و معده، خشکی سر و سرد شدن مغز، بیماری های کبدی، گرفتگی عضلات و کمبود آهن می شود. خوردن قهوه به طور مداوم باعث اعتیاد به کافئین، نا آرامی، سردرد، بیماری های کبدی می شود. خوردن گل گاوزبان به طور مداوم باعث تپش قلب، کم شدن سوی چشم می شود.

آهن قابل آشامیدن

هدف

هدف دانش آموزان از پژوهش حاضر بررسی تاثیر چای سیاه بر آهن مواد غذایی در بدن بود.

روش

مواد و وسایل مورد نیاز:

1- لوله آزمایش درپیچ دار

2- قیف شیشه‌ای

3- کاغذصافی

4- آب میوه (آناناس، سیب، پرتقال، انگور و...)،60 میلی‌لیتر

5- چای سیاه (کلکته)، 5 گرم

6- آب گرم یا ترجیحاً جوش

7- ترازو

8- استوانه مدرج

9- دستکش پلاستیکی

10- قاشق غذاخوری

11- چراغ الکلی، توری نسوز و سه پایه و...

12- بشر 250 و 1000 میلی‌لیتر

13- ارلن

دانش آموزان ببتدا 5 گرم چای سیاه را را با ترازو به طور دقیق وزن کردند. سپس در یک بشر بزرگ (1000 میلی لیتری) چای را به آب جوش اضافه کرده و صبر کردند تا محلولی غلیظ از چای به دست آید.

دانش آموزان در یک بشر دیگر (250 میلی‌لیتری) به میزان 60 میلی لیتر (معادل 4 قاشق غذاخوری) از آب آناناس ریختند. در ادامه دانش آموزان همین کار را برای انواع دیگر آب میوه‌ ها (آب پرتغال، سیب، انگور و...) هم انجام دادند. سپس به هر کدام از بشر‌ها 60 میلی لیتر، چای اضافه کردند و آن را را هم زدند. بعد از آن محلول ها را دو ساعت در محلی قرار دادند. به ته هر ظرف نگاه کردند و ظرف هایی که رسوب داشتند را علامت گذاری کرده و در مرحله بعد رسب به دست آمده را توسط کاغذ صافی جدا کردند. نتایج نشان داد که ذرات سیاه بعد از 20 دقیقه در آب آناناس تشکیل می‌ شود، در آب انگور، آب پرتقال بعد از 2 ساعت، ذرات سیاه رنگ تشکیل می شود.

همچنین نتایج نشان داد که هرچه چای غلیظ تر باشد، زودتر آهن موجود در آب میوه دفع می‌شود. تشکیل این ذرات جامد، حاکی از یک نوع تغییر شیمیایی است. این ذرات سیاه به رنگ آب‌ میوه نیستند، پس این خود نشان می‌ دهد که باید یک ماده جدیدی تشکیل شده باشد. آهن موجود در آب میوه با مواد شیمیایی موجود در چای ترکیب می‌شود و ذرات سیاه را تشکیل می دهد. بنابراین نتایج پژوهش نشان داد که چای سیاه منجر به دفع آهن مواد غذایی در بدن می شود.

مهارت های کسب شده

1. روش ایده یابی (بارش مغزی)

2. مهارت کار در آزمایشگاه (رعایت نکات ایمنی)

3.  آشنایی با مهارت کاربرد ابزار و وسایل مورد نیاز

4.  آشنایی با پروپوزال نویسی

5. آَشنایی با مقاله نویسی

6. آشنایی با تهیه پاورپوینت

7. آشنایی با نحوه جستجوی اطلاعات

8. آشنایی نحوه فیش برداری

9. مهارت ساخت پوستر علمی

10. مهارت انجام کارگروهی

تنظیم کننده: محبوبه همت