تبیان، دستیار زندگی

بررسی اثر سالیسیلات بر مقاومت باکتریایی اشیرشیا کلای

هدف دانش آموزان از پژوهش حاضر تعیین بود که آیا سالیسیلات باعث القا مقاومت اشیرشیا کلای به آمپی سیلین می شود و اگر این اتفاق می افتد در چه غلظتی این اتفاق رخ می دهد...
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : مهدی رحمانی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

بررسی اثر سالیسیلات بر مقاومت باکتریایی اشیرشیا کلای

هدف دانش آموزان از پژوهش حاضر تعیین بود که آیا سالیسیلات باعث القا مقاومت اشیرشیا کلای به آمپی سیلین می شود و اگر این اتفاق می افتد در چه غلظتی این اتفاق رخ می دهد.

بخش پروژه های دانش آموزی - مهدی رحمانی

بررسی اثر سالیسیلات بر مقاومت باکتریایی اشیرشیا کلای

 

دوازدهمین دوره از پروژه ‌های دانش آموزی تبیان نیز با یاری خداوند و حضور پر شور شما دوستان و علاقمندان به پایان رسید اما کار ما هنوز تمام نشده است! این دوره نیز همچون سال ‌های گذشته دوستان بسیاری با ثبت طرح ‌ها  و ایده ‌های خلاقانه خود در منوی"پیشنهاد موضوع" ما را در ارتقای تنوع پروژه ‌ها یاری نموده اند. هم چون گذشته بر آن شدیم تا با گردآوری این ایده ‌های جالب ، علاوه بر قدر دانی از این دوستان نوآور، زمینه ای را برای ایده پروری سایر پژوهشگران علاقمند فراهم آوریم. فراموش نکنید که ما همیشه منتظر طرح ‌های جدید شما عزیزان هستیم.

 

نام ایده: بررسی اثر سالیسیلات بر مقاومت باکتریایی اشیرشیا کلای

نام ارائه دهنده/دهند گان: مهشید ذاکری و مدیا نصیری

زمینه و نوع پروژه: زیست

درجه سختی: متوسط

نام مدرسه: مجتمع آموزشی ضحی

 

مقدمه

اسید سالیسیلیک یک اسید طبیعی استخراج شده از اسید بتا هیدروکسی است که در درختان بید یافت می شود و یک ترکیب کاملا مفید برای مراقبت انواع پوست می باشد. این اسید در درمان انواع مشکلات پوستی از جمله آکنه، شوره سر و زگیل موثر است. از آن جایی که این اسید بسیار موثر است و بسیاری از مردم می توانند آن را روی پوست خود تحمل کنند، اولین انتخاب متخصصین پوست برای درمان آکنه می باشد.

 به ‌ندرت ممکن است‌ واکنش های حساسیت پوستی مشاهده ‌شود. علاوه بر این اسید سالیسیلیک به طور گسترده در خمیر دندان ها و کشاورزی استفاده می شود. این ماده همچنین ترکیب فعال آسپرین می باشد. متیل سالیسیلات برای تسکین موضعی دردهای عضلانی یا مفاصل و از بین بردن التهاب موضعی به کار می ‌رود. اسید سالیسیلیک اثر ضد درد موضعی خود را با متوقف کردن عامل‌ تولید تکانه درد اعمال می نمایند. مانند سایر داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی، این ماده مهارکننده آنزیم سیکلو اکسیژن از است. اکثر ما نمی دانیم که این مولکول خاص می تواند منجر مقاوم شدن باکتری ها شود. 

 

مقاومت به آنتی بیوتیک یعنی میکروب های بیماری زا که برای مبارزه با آنان آنتی ‌بیوتیک استفاده می ‌شوند، با جهش ژنی (موتاسیون) نسبت به این داروها مقاومت پیدا کنند و نسل های جدیدی به وجود بیایند که نتوان با آن ها مبارزه کرد. از مهم‌ ترین عوامل این نوع مقاومت دارویی، مصرف خودسرانه و یا بیش از حد آنتی بیوتیک ‌ها است. این پدیده کل جامعه انسانی را به خظر می اندازد به طوری که خطر آن را به تروریسم تشبیه کرده اند. مقاومت باکتری ها به آنتی بیوتیک ها یکی از بزرگترین چالش هایی است که سلامت انسان عصر مدرن را تهدید می کند.

مقاومت باکتری های خانواده آنتروباکتریاسه به عوامل ضد میکروبی مختلف به علت مکانیسم های مقاومت ذاتی و اکتسابی، بسیار متغیر است. مقاومت اکتسابی در نتیجه مواجهه با عوامل ضد میکروبی به دست می آید و این خانواده که جزء مهم ترین باکتری های بیماری زا به شمار می روند، عموما نسبت به آنتی بیوتیک ها مقاوم هستند. اکثر ما نمی دانیم که اسید سالیسیلیک هم می تواند منجر مقاوم شدن باکتری ها شود.

 

بررسی اثر سالیسیلات بر مقاومت باکتریایی اشیرشیا کلای

 

هدف

هدف دانش آموزان از پژوهش حاضر تعیین بود که آیا سالیسیلات باعث القا مقاومت اشیرشیا کلای به آمپی سیلین می شود و اگر این اتفاق می افتد در چه غلظتی این اتفاق رخ می دهد.

 

روش

 برای این کار ابتدا باکتری اشیرشیا کلای در حضور غلظت های مختلف 1، 3 و 5 میلی مولار سالیسیلات کشت داده شد. پس از رشد باکتری به منظور انجام آزمایش حساسیت ضد میکروبی و بررسی مقاومت فنوتیپی آن به آمپی سیلین، از روش انتشار دیسک کیربی بایر در روی محیط مولر هینتون آکار استفاده شد و بر اساس توصیه های کمیته ملی معیارهای آزمایشگاهی بالینی (NCCLS) هاله عدم رشد مورد بررسی قرار گرفت.

 

مهارت ‌های کسب شده

1. روش ایده یابی (بارش مغزی)

2. مهارت کار در آزمایشگاه (رعایت نکات ایمنی)

3.  آشنایی با مهارت کاربرد ابزار و وسایل مورد نیاز

4.  آشنایی با پروپوزال نویسی

5. آَشنایی با مقاله نویسی

6. آشنایی با تهیه پاورپوینت

7. آشنایی با نحوه جستجوی اطلاعات

8. آشنایی نحوه فیش برداری

9. مهارت ساخت پوستر علمی

10. مهارت انجام کارگروهی

 

تنظیم کننده: محبوبه همت