• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن نجوم > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
نجوم (بازدید: 4519)
پنج شنبه 15/12/1387 - 14:51 -0 تشکر 95661
*عطارد*

عطارد سیاره ی فراموش شده

   شاید به خاطر کوچکیش باشد که بندرت مورد توجه قرار می گیرد .نه کوچکترین سیاره است و نه گرمترین(این عناوین به ترتیب به پلوتون و زهره تعلق دارد).حلقه های یخی و آتشفشان های فعال هم ندارد.شرایط لازم برای زندگی موجودات زنده را هم ندارد و نخواهد داشت.بیش از 28 درجه از خورشید فاصله نمی گیرد و به همین دلیل فقط در هوای گرگ و میش هنگام سپیده دم و یا اوایل شب با چشم غیر مسلح قابل رویت است که در این وضعیت ارتفاع بسیار کمی نیز دارد اما اخترشناسان حرفه ای عطارد را در روشنی روز که ارتفاع کمتری در آسمان دارد رصد می کنند.نگاه کردن تلسکوپ فضایی هابل به عطارد ممنوع است چون ممکن است که به چشمهای مشهورترین تلسکوپ تاریخ صدمه بزند.بهترین روش; استفاده از رادار است که میزان جزئیات تفکیک شده به اندازه ایست که تلسکوپ های مستقر در زمین از ماه نشان می دهند.

   تفاوت دمای شب و روز آن می تواند به بیش از 600 درجه ی سلسیوس در استوای آن برسد.سراشیبی ها و صخره های آن بیش از یک کیلومتر ارتفاع دارند که احتمالا در اثر انقباض سیاره هنگام سرد شدن آن ایجاد شده اند. برخوردهای شدید پوسته ی سیاره را با دهانه هایی پوشانده  که بزرگترین این برخورد ها دشت کالوریس را بر جای گذاشته که حدود 1300 کیلومتر قطر دارد .

سال عطارد 88 روز زمینی طول دارد که تقریبا 1.5 برابر طولانی تر از زمان چرخش سیاره است .سیاره ای بسیار چگال است.شکل گیری و تکامل عطارد تقریبا به طور کامل ناشناخته مانده و ماموریت های فضایی ممکن است نقشی کلیدی در حل این مسئله داشته باشنداما مجاورت عطارد با خورشید نزدیک شدن به آن را دشوار می کندو به شدت تحت تاثیر گرانش خورشید است و سرعت مداری اش نیززیاد است  با این وجود:

آیا می دانید چطور می توان به سطح این سیاره دست یافت؟

خدایا;باور می کنی که گاهی دلنگرانی هایم را به خاطر نزدیک شدن به تو دوست دارم.

نمي دانم چه مي داني که انسان بودن و ماندن چه دشوار است چه رنجي مي کشد آنکس که انسان است و از احساس سرشار است

پنج شنبه 15/12/1387 - 16:35 - 0 تشکر 95689

موقعیت عطارد نسبت به زمین

عطارد نزدیکترین سیاره به خورشید و نیز کوچکترین سیاره خاکی است. هر سال در حدود سه بار به عنوان ستاره درخشان شامگاهی در نزدیکی افق غروب خورشید و نیز به عنوان یک ستاره صبحگاهی ظاهر می‌شود. بخاطر سرعت کم آن نسبت به زمین از لحاظ افسانه‌ای ، خدای روشنی نامیده شده است. در مواقعی ، عطارد در درخشندگی شبیه زحل می‌شود، اما معمولا بواسطه درخشندگی همسایه‌اش ، خورشید ، ناپدید می‌گردد.
Atarod

انجمن برق و روباتیکانجمن برق و روباتیک
منتظر حضور گرم شما در انجمن برق و روباتیک هستیم
پنج شنبه 15/12/1387 - 16:39 - 0 تشکر 95690

حرکت عطارد

عطارد در یک مدار با ثابت خروج از مرکز (e=0.02056) و میل زیاد (7 درجه نسبت به دایرة ‌البروج) با نیم قطر اطول 0.03871Au و یک دوره تناوب مداری نجومی 87.96 روز به دور خورشید می‌گردد. بزرگترین زاویه کشیدگی این سیاره که از زمین مشاهده شده است، از ˚18(قرین خورشیدی) تا ˚28 (بعید خورشیدی) ، با متوسط 23 قرار دارد. تصور می‌شد که دوره تناوب چرخشی نجومی ‌عطارد یا (مانند زمین) 24 ساعت یا بطور همزمان 88 روز باشد. اما در اوایل سال 1960 میلادی برای اولین بار تپشهای راداری منعکس شده از سطح عطارد دریافت شدند و در سال 1965 میلادی جی.اچ. پتنژیل (G.H.Pettengill) و آر.بی. وایس مستقیما با استفاده از فنهای راداری دوپلری نشان داده‌اند که دوره تناوب چرخشی عطارد در حدود 59 روز است. 
psote

انجمن برق و روباتیکانجمن برق و روباتیک
منتظر حضور گرم شما در انجمن برق و روباتیک هستیم
پنج شنبه 15/12/1387 - 16:41 - 0 تشکر 95691

گرانش سیاره

جاذبه سطحی عطارد به قدری ضعیف است که قادر به نگهداری ذرات اطراف خود نیست. در نتیجه عطارد تقریبا فاقد جو است. چگالی فضایی اطراف عطارد حدود 1000 میلیارد برابر کمتر از چگالی جو زمین است.

مشخصه‌های فیزیکی

شعاع عطارد 24400 کیلومتر است. جرم آن 33x1023kg می‌باشد که از اختلالات گرانشی بر روی فضاپیما محاسبه شده است. عطارد هیچ قمر طبیعی ندارد. چگالی متوسط آن 5420 کیلوگرم بر متر مکعب می‌باشد که نظیر یک سیاره خاکی است، اما برای اندازه عطارد زیاد است. از آنجا که گرانش کلی عطارد کمتر از زمین است (فشردگی آن کمتر است)، اما چگالی حجمی ‌آن در حدود چگالی حجمی‌ زمین می‌باشد، لذا باید در برگیرنده مقدار بیشتری از فلزات باشد.

حدس می‌زنیم که در داخل عطارد یک گوشته صخره‌ای و یک هسته بزرگ فلزی (شاید نیکل و آهن) وجود داشته باشد. عطارد هوا ندارد. در آن ، پس از سپری شدن روز بی‌درنگ شبی سرد فرا می‌رسد. از اینرو ، سطح آن در نتیجه فرسایش تغییر نمی‌کند. طی هزاران میلیون سال ، سطح عطارد مورد اصابت خرده سنگهای فضایی قرار گرفته است. به علت این بمباران مداوم اکنون سطح سیاره پر از گودال است. کف گودالها پوشیده از گرد و غباری است که از متلاشی شدن این خرده سنگها به‌وجود آمده است.

charactristics

انجمن برق و روباتیکانجمن برق و روباتیک
منتظر حضور گرم شما در انجمن برق و روباتیک هستیم
پنج شنبه 15/12/1387 - 16:44 - 0 تشکر 95696

میدان مغناطیسی

درسال 1974 میلادی (1353 شمسی) سفینه فضایی مارنیر 10 از کنار عطارد گذشت. مارینر 10 یک میدان مغناطیسی ضعیف سیاره‌ای را با شدتی در حدود 220nT ، 1nT=10-9T آشکار کرد. اگر چه این مقدار کوچک است. ولی برای قطع مغناطوسپهر در بادهای خورشیدی کافی است. در اینجا میدان مغناطیسی ، ذرات باردار (اکثرا پروتونها) را از باد خورشیدی اطراف سیاره منحرف می‌کند.

به نظر می‌رسد که میدان عطارد یک دوقطبی باشد که کم و بیش با محور چرخش سیاره ، در یک امتداد قرار گرفته است. دراین صورت ، بطور کلی میدان مغناطیسی عطارد شبیه میدان مغناطیسی زمین ولی ضعیفتر از آن است. حضور یک میدان مغناطیسی و همچنین چگالی زیاد سیاره دلالت بر آن دارد که عطارد مانند زمین دارای یک هسته فلزی است که عمدتا از آهن و نیکل تشکیل شده است. به نظر می‌رسد که این سیاره همانند یک آهنربای دائمی ‌است. میدان مغناطیسی زمین صدبار شدیدتر از میدان مغناطیسی عطارد است.

حوزه کالریس

حوزه کالریس به وسعت 1300 کیلومتر (800 مایل) بزرگترین حوزه ناشی از برخورد شهابسنگها به سطح عطارد است. حلقه‌های کوهستانی هم مرکز ناشی از برخورد شهابسنگهای عظیم ، این حوزه را محصور کرده‌اند. کف این حوزه پوشیده از گدازه سفت شده است، همچنین گودالهای کوچک و جوان نیز در کف این حوزه یافت می‌شوند. کالریس واژه‌ای لاتینی و به معنای گرما می‌باشد. این اسم به این دلیل انتخاب شده است که این حوزه هنگام نزدیک شدن عطارد به خورشید یک دور در میان ، رو به خورشید بوده و گرمترین نقطه سیاره می‌گردد.

انجمن برق و روباتیکانجمن برق و روباتیک
منتظر حضور گرم شما در انجمن برق و روباتیک هستیم
پنج شنبه 15/12/1387 - 16:45 - 0 تشکر 95697

گودالها

سطح سیاره عطارد پوشیده از گودالهای شهابسنگی است که حدود 3.5 میلیارد سال پبش بر اثر بمباران شهابسنگها بوجود آمده‌اند. اندازه گودالهای موجود در عطارد از چند متر تا 1000 کیلومتر (600 مایل) متغیر است. گودالهای بزرگتر ، حوزه نامیده می‌شوند. گودالها دارای مشخصاتی نظیر قله‌ها و حلقه‌های کوهستانی ، دیوارهای تراس دار و رگه‌هایی درخشان از توف (موادی که بر اثر برخورد شهابسنگ به بیرون پرتاب می‌شوند) هستند. مشخصات یک گودال به اندازه ، سرعت و جهت شهابسنگی که آنرا بوجود آورده بستگی دارد.

تحول سطح

چون ماه و عطارد هر دو فاقد جوهای قابل توجهی هستند، آب و هوا ، سطوحشان را فرسوده نمی‌کند. هر دو جهانهای کوچکی با ناحیه داخلی سردتر از ناحیه داخلی زمین هستند. اکنون نه آتشفشانهای فعال زیادی دارند و نه دستخوش تحول سطحی دائمی ‌می‌شوند که زمین از انتقال یافتن صفحات پوسته‌ای تجربه کرده است. فقدان جو و کوتاه بودن زمان تحول پوسته‌‌ای هر دو به جرمهای کوچک ماه و عطارد مربوط می‌شود و جو آنها برای مدت طولانی حفظ نمی‌شود.

همچنین جرمهای کوچک دلالت بر این دارند که حرارت داخلی‌شان از تلاشی مواد رادیواکتیو نسبت به مقدار مشابه برای زمین کمتر است و جریان گرمایی‌شان به طرف بیرون چنان سریع می‌باشد که هر دو جسم به سرعت سرد خواهند شد. داخل زمین داغ است و شارش گرمایی به طرف بیرون آن ، جریانهایی در گوشته پلاستیکی ایجاد می‌کند و اینها تحول پوسته زمین را نیرو می‌بخشند. ماه و عطارد هر دو فاقد این ترکیب درونی داغ و گوشته پلاستیکی هستند.
hole

منبع

انجمن برق و روباتیکانجمن برق و روباتیک
منتظر حضور گرم شما در انجمن برق و روباتیک هستیم
پنج شنبه 15/12/1387 - 16:45 - 0 تشکر 95698

هلال عطارد

رصد کردن سیاره عطارد دشوار است. نزدیک بودن مدار آن به خورشید سبب می‌شود که هیچگاه ˚27 دورتر از قرص خورشید دیده نشود. در نتیجه ، تنها قبل از طلوع و غروب آفتاب می‌توان آن را نزدیکی افق دید. حرکت مداری عطارد سریع است و به همین سبب ، در هر بار گردش به دور خورشید امکان دید آن به چند روز محدود می‌شود. عطارد نیز مانند ماه ، دوره هلالی دارد. از آنجا که هلالهای عطارد تنها به کمک تلسکوپ قابل روءیت است، اگر می‌خواهید عطارد را با تلسکوپ کاوش کنید، مواظب باشید که به طرف خورشید نشانه نروید.
well

منبع

انجمن برق و روباتیکانجمن برق و روباتیک
منتظر حضور گرم شما در انجمن برق و روباتیک هستیم
پنج شنبه 15/12/1387 - 20:57 - 0 تشکر 95751

چگونه می توان به سطح عطارد رسید؟

   این سیاره در فاصله ی 58 میلیون کیلومتری خورشید به شدت تحت تاثیرگرانش آن قرار دارد و تغییر سرعت قابل توجهی نیاز است تا بتوان از مدار زمین به مدار عطارد رسید.نخست باید فضاپیمای یک تنی با سرعت 11.2 کیلومتر بر ثانیه از سطح زمین بلند شود و تازه باید بعد از آن در حدود 18 کیلومتر بر ثانیه سرعت بگیرد تا با گردش سریعتر عطارد به دور خورشید هماهنگ شود.اگر چه به ما نزدیک است اما برای رسیدن به آن مقادیر زیادی انرژی لازم است.پس از مارینر 10 ناسا ماموریت های دیگر عطارد را کنار گذاشت چون در آن زمان کسی نمی دانست چگونه می توان فضاپیمایی را به مدار عطارد فرستاد بدون اینکه مقادیر فراوانی سوخت هزینه کرد ولی بعد این ماموریت ها دنبال شد.

فضاپیما باید با پرواز از کنار زهره و عطارد کسر کوچکی از انرژی مداری آنها را بگیرد تا در نهایت در مداری به دور عطارد  قرار بگیرد .اما اگرچه در این روش در سوخت صرفه جویی می شود به همان نسبت زمان از دست می رود.تقریبا 5 سال طول می کشد که به عطارد رسید.علاوه بر این فضا پیما باید چندین مرتبه با کمک گرفتن از گرانش سایر سیارات شتاب بگیرد .با این حال باز به مقادیر زیادی سوخت سنتی نیاز است که سبب می شود فضاپیما جرم زیادی داشته باشد.اما دانشمندان معتقدند این کار ارزش انجام دادن را دارد.

نمي دانم چه مي داني که انسان بودن و ماندن چه دشوار است چه رنجي مي کشد آنکس که انسان است و از احساس سرشار است

شنبه 17/12/1387 - 11:56 - 0 تشکر 96073

به نام خدایی که همین نزدیکی هاست

سلام

خیلی عالی بود، من که خیلی استفاده کرد، از مسعود اسعدی عزیز هم میخوام مطالبش رو خلاصه تر بزاره که سریع تر خونده بشه، از خانم ژرفا هم بابت مطالب عالی شون تشکر میکنم.
منم در ادامه مطالبی مفید در مورد عطارد میزارم، امیدوارم مفید واقع بشه.

سربلند و پیروز باشین...

التماس دعا

كار ما نیست شناسائی "راز" گل سرخ
كار ما شاید این است
كه در "افسون" گل سرخ شناور باشیم...
سه شنبه 20/12/1387 - 18:17 - 0 تشکر 97227

چند معما در عطارد

چگالی زیاد سیاره ی عطارد:با اینکه فقط کمی بزرگتر از ماه است چگالی آن تقریبا نزدیک به چگالی زمین است.در سیارات بزرگتر گرانش موجب تراکم ماده ی اولیه ی آنها و افزایش چگالی می شود;ولی اندازه ی کوچک عطارد نشان می دهد که ماده ی تشکیل دهنده ی سیاره باید شامل کسر بزرگی از عناصر چگال مانند آهن باشد.دانشمندان چندین نظریه برای توجیه این چگالی زیاد ارائه کرده اند.اگر عطارد نزدیک خورشید شکل گرفته باشد فقط عناصری مانند آهن که قادر بوده اند در دماهای بالا در سحابی خورشیدی متراکم شوند می توانسته اند در ترکیب سیاره قرار بگیرند.یا شاید گرمای سوزان خورشید هسته ی سیاره را سوزانده و جدا کرده باشد وفقط خاکستر آهن و نیکل را باقی گذاشته باشد.حتی ممکن است یک برخورد شدید; پوسته ی سبکتر وهمچنین گوشته ی واقع در زیر آن را جدا کرده و هسته ی فلزی را آشکار کرده باشد.نظر شما چیست؟

در سال 1991 تصاویر رادار مناطقی با بازتابندگی زیاد را در اعماق دهانه های نزدیک قطب های عطارد نشان داد. دانشمندان مشتاقند بدانند این ماده چیست.بهترین حدس اینست که در قطب ها یخ آب فقط چند سانتی متر زیر سطح سیاره پنهان شده است.بر خلاف زمین محور عطارد دقیقا 90 درجه نسبت به مدار سیاره به دور خورشید زاویه دارد.بنابراین در محل قطب ها خورشید همیشه روی افق می ماندو قسمت های پایینی دهانه های عمیق قطبی هرگز نور خورشید را نمی بینند.یخی که در آنجا از برخورد دنباله دارها یا از منابع دیگر جمع شده باشد هرگز ذوب نخواهد شدو روی یکی از داغترین منظومه های شمسی باقی خواهد ماند.

میدان مغناطیسی عطارد:این که چرا عطارد کوچک باید از لحاظ مغناطیسی فعال باشد.سیارات باید هسته ی مایع داشته باشند تا میدان مغناطیسی خود را حفظ کننداما هر چه سیاره کوچکتر باشد سریعتر سرد می شود بنابراین عطارد باید هسته ای به سردی ماه داشته باشد اما می بینیم که میدان مغناطیسی دارد. این امر ممکن است ناشی از وجود عناصری مثل گوگرد که وقتی با آهن ترکیب می شوند نقطه ی ذوب آنرا پایین می آورند و هسته را مذای نگه می دارند.نظر شما چیست؟

نمي دانم چه مي داني که انسان بودن و ماندن چه دشوار است چه رنجي مي کشد آنکس که انسان است و از احساس سرشار است

سه شنبه 20/12/1387 - 19:25 - 0 تشکر 97262

به نام خدایی که همین نزدیکی هاست

سلام

از خانم ژرفا تشکر میکنم بابت مطالب عالی که در مورد عطارد قرار دادین.

در مورد سوال اولی که مطرح فرمودین، تو ویکی پیدا خوندم:

تیر بر خلاف اندازهٔ کوچکی که دارد،بسیار سنگین است و از این جهت ستاره شناسان معتقدند، در زیر پوستهٔ سنگی نازک این سیاره،هستهٔ مرکزی بزرگی ساخته شده از آهن،وجود داشته باشد.

به نظر منم هسته آهنی داره این سیاره که خاصیت مغناطیسی داره.

در مورد سوال دوم هم فکر کنم، چون خیلی نزدیک به خورشید هست، شاید حرارت خورشید هسته این سیاره رو گرم نگه داشته!

میدونم نظراتم خیلی اشتباه بود، همینطوری ذهنیت خودم رو گفتم، ببخشید اگر خیلی غیر کارشناسانه بود!!!

سربلند و پیروز باشین...

التماس دعا

كار ما نیست شناسائی "راز" گل سرخ
كار ما شاید این است
كه در "افسون" گل سرخ شناور باشیم...
برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.