هوالعلیم
سلام
مقاله ای رو داخل مجله ی "زن روز" خوندم که به نظرم قابل تامل بود ، قسمت هایی از این مقاله رو اینجا قرار می دم تا همه ی دوستان استفاده کنند.
دوربین های مخفی سایبر در حریم های شخصی !
سلام ...،من را به خاطر می آورید ؟فلانی هستم، فلان جا آشنا شدیم و ... .
جملات فوق ،جملاتی است که بسیاری از ما هنگاهی که برای کنترل نامه های اینترنتی به صندوق پستی الکترونیکی
(Emailیا Gmail) سر می زنیم ، به منظور چت و یا ... برایمان ارسال می شود و آن را بر روی صفحه ی مانتیور مشاهده می کنیم .
نه تنها در عرف ما ،که در همه ی دنیا برای دادن آدرس و شماره تلفن منزل ،محل کار ،اقوام و ... افراد زیرک و عاقل با نهایت دقت و دیگر افراد به تناسب درجه زیرکی و تعقل حساسیت به خرج می دهند و در فرهنگ ما علاوه بر رعایت این امر ،دادن شماره و هرگونه اطلاعات شخصی به بیگانگان به خصوص نامحرم چه خانم و چه آقا دقت مضاعفی را به همراه دارد .
همه ی انسان ها از داشتن ارتباط با دیگران به خصوص در مواقعی که از تنهایی به تنگ آمده اند ، استقبال کرده و خوشحال می شوند.
در فضای سایبر(ciber) اعم از چت ،گوشی همراه ، پیامک،ایمیل و .. ارتباطات سهل و آسان ، در دسترس و به دور از چشم دیگران است .
از مزیت های این فضا- که البته خانمان برانداز نیز شده است- این است که حتی در حالتی که کسی به طور زنده پشت خط نیست - یعنی پیامی یا نامه ای را در زمان گذشته داده و اکنون شما آن را مشاهده می کنید- باز هم همان حس زنده بودن و همراه بودن را در شما زنده می کند و این احساس در عمق جان شما نفوذ می کند .در مورد پیامک همه این تجربه را داشته اند . پیش آمده پیامکی مثلا یک هفته بعد به دست شما می رسد .مثبت یا منفی ،هنگام دریافت همان حالتی را دارید که اگر آن را یک هفته قبل دریافت می کردید،داشتید.
همچنین است ،اگر هنگامی که سری به صندوق الکترونیکی تان (Email,Gmail) می زنید و نامه ای را باز می کنید که شاید برای 1 میلیون نفر هم رفته ،اما شما فکر می کنید این نامه مختص شماست و نوعی ارتباط میان شما و ارسال کنند که حتی تصوری اندک هم از او ندارید برقرار می شود و از آن بدتر اگر در اتاق یا سالن گفتگو این ارتباط برقرار شود ،این ارتباط به حدی عمیق است که شاید بدون اغراق بتوان گفت گاه اگر دو انسان مقابل هم به گفتگو بنشینند چنین ارتباط عمیقی حداقل با یک بار گفتگو پیش نخواهد آمد .
فضای سایبر(ciber) فضایی است که هر کاربر احساس می کند در فضایی کاملا اختصاصی و خصوصی نشسته و هر که را بخواهد به حریم خود راه می دهد و متقابلا می تواند به حریم هر کس که در را باز گذاشته است ،وارد شود.
متاسفانه در این فضا حریم محرم و نامحرم ،خانواده و غیر خانواده و حتی روابط اجتماعی و شان و شئونات افراد هم لحاظ نمی شود و قبح بسیاری از روابط نادرست در هم ریخته است و این را می توان در کامنت هایی که حتی دوستان متدین ما برای هم می گذارند مشاهده نمود.روانشناس محبوب جوانان ،آقای دکتر دهنوی در یکی از تذکراتشان به همسران هشدار دادند که برای حفظ حریم خانواده و اعتماد همسر از دوستانتان ،حتی خانم ها از دوستان شان که خانم هستند بخواهند از دادن پیامک ها احساسی اجتناب کنند.
با مرور مطالب ذکر شده ،شاید علت بسیاری از حوادث تلخ جامعه مان ،که مانیز در آن سهیم بوده ایم را دریابیم.
اینکه به راحتی آدرس شخصی خود را در اختیار دیگران قرار می دهیم، اجازه ی حضور هر محرم و نامحرم و آشنا و غریبه ای را در فضای شخصی مان می دهیم و در هرفضای ناشناخته ای قدم می گذاریم و از خطرات آن حتی به قیمت کیان خانواده بی خبریم و شاید استقبال هم بکنیم ،ساعت ها با اغیار خلوت می کنیم و ... همه و همه باعث شده دیوار های اعتماد فروبریزند و حریم امن خانه و خانواده ،به پاتوق های متعدد به تعداد کاربران موجود در خانه تبدیل شود.
منبع :مجله ی زن روز/سال چهل و چهارم /شماره 2197
با تشکر