• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن نصف جهان > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
نصف جهان (بازدید: 3500)
جمعه 4/2/1388 - 18:10 -0 تشکر 108334
در محضر اساتید

سروران عزیزی که در جلسه ی نکوداشت سومین سالروز تاسیس انجمن نصف جهان، زینت بخش جلسه بودند می توانند مطالبی را که در محضر اساتید معزز آقای شورشینی، حاج آقا رضا صغیرا و حاج احمد آقای صغیرا و حاج آقا عبدیزدان آموخته اند. در این مبحث به نمایش بگذارند.

لازم به ذکر است گزیده ای از مطالب درج شده در این مبحث، در ویژه نامه ی رحلت مرحوم صغیر ثبت خواهد شد

!!!!!!!!!!!!!تبيان !!!!!!!!!!!!

يعني جايي كه امضايت هم ويرايش مي شود

پنج شنبه 17/2/1388 - 15:20 - 0 تشکر 111091

بســـــــــــم رب المــهــدی

 سلاااااام و عرض ادب خدمت دوستان گلم دردیار زاینده رود

خب دوستان دیدم این تاپیک اون پائینا رفته ! گفتم یه خورده تغییر وضعیت بده هم بد نیست .. دوستان هم یه زحمتی بکشند که دیگه به چه خوبس

متاسفانه دقیق و کامل که ننشسته بودم توی مراسم ....برای همین یادم نمیاد به طور دقیق اساتید ما چیا گفتد و دقت و توجه کافی نشد شخصا داشته باشم اما اونایی که همین جسته گریخته میشندیدم رو مینویسم و دوستانی که احتمالا اشکالی ایرادی میبینند حتما بیان کنند .

اقای شورشینی :

_ ابتدا از شیخ بهائی(ره) نام اوردند و با تمجید و یاد و خاطره این عالم و سیاستمدار بزرگ عهد صفوی عنوان "بزرگ معمار" ایران رو به ایشان اطلاق کرد .
برای من جالب بود که تا کنون این عنوان رو برای شیخ بهائی نشنیده بودم
البته توضیحی که ایشان دادند از ایجاد ساختمان ها و بنای عظیم مسجد بزرگ امام و میدان نقش جهان به دست ایشان بود
که مهندسی به کار گرفته شده در این آثار هنری و تاریخی رو از نشانه تفکر این شخصیت عنوان میکردند و اینکه یه روحانی دینی میتونه در علوم مختلف فنی، اختر شناسی ، ریاضی و حتی پزشکی متبهر در زمان خودش باشه
_پس از معرفی اجمالی از شیخ بهائی به معرفی صاحب ابن عباد و چند تن از شخصیتهای مدفون شده در تخت فولاد پرداختند که متاسفانه توی جلسه نبودم و شخصا به خاطر ندارم صحبتهای دقیقشون رو .

زمانی که بع معرفی استاد صغیر رسید از تقریبا ابتدای زندگی ایشان اشاراتی رو داشتند و نکاتی که بیان کردند رو به صورت چند مورد مینویسم :

­_ استاد صغیر در زمان حیاتش مدح و وصف هیچ شخصیتی رو غیر از اهل بیت(علیهم السلام) نگفت و حتی در صورت پیشنهاد قبول نمیکرد. بودند شاعرانی که از نقاط مختلف شعری مدحی یا سخنی در وصف شاه زمان میگفتند و در قبالش هدیه یا پولی میگرفتند اما هنگامی که این مسئله به استاد صغیر پیشنهاد شد نه تنها اون رو رد کردند بلکه از کسب جایگاه، شهرت و رفعت مالی بیزاری میجست.


_ از دیگر افتخارات مرحوم صغیر به حکاکی اشعار ایشان در مزار و ضریحهای اهل بیت عصمت اشاره کردند.من جمله حرم مطهر حضرت ابالفضل(ع)، ضریح حضرت ابالفضل و حرم مطهر حضرت اباعبدالله در کربلا
حرم مطهر امیرالمونین (ع) در نجف
حرم مطهر امام رضا (ع) درمشهد
حرم مطهر حضرت زینب و رقیه (س) در سوریه
درب ورودی به قسمت ضریح حضرت معصومه(س) در قم
امامزاده اقا علی عباس
و مراکز دیگه که در خاطرم نیست

_ در مورد تخلص "صغیر" که مرحوم صغیر اصفهانی داشته اشاره کرده و بیان کردند این تخلص به چند دلیل بوده که یکی از اونها به علت صغارت در شاعری و اینکه در سن خردسالی به شعر پرداخته به ایشان لقب داده شده و دلیل دیگری که اقای شوشینی گفتند این بود که عالم بزرگ آن زمان به نام "میرزا عباس پاقلعه ای"(مدفون در تخت فولاد) این تخلص رو به ایشان نسبت داده

_ به فعالیت های ایشان اشاره کردند و از موارد بارز اون، فعالیت در بازسازی و همت در ساخت ساختمان مزار شاعرانی چون "صائب" نام بردند . مزار این شاعر بزرگ ایران مخروبه ای بوده که به همت و تلاش مرحوم صغیر اصفهانی و همچنین با سرودن شعری در این زمینه شهرداری رو مجبور به تلاش جهت بازسازی این مقبره میکنند .
مزار یکی دو نفر دیگه رو هم نام بردند که من فراموشم شده!

_ از جمله فعالیتهای دیگر ایشان تربیت شاگردانی در مکتب اهل بیت بوده و برخی از افراد بودند که به عنوان لات و الوات شراب خوار محله شناخته شده بودند اما در جریانهایی که برای اونها توسط مرحوم صغیر رخ میده از کردار گذشته خود پشیمان شده و حتی روی به مداحی و شاعری می آوردند

_ تولد و وفات مرحوم صغیر اصفهانی رو بیان کردند که هر کسی ازابتدای تولد و از بچه گی خودش نشان میده چه کارست .
اینکه تولدشان مصادف با ولادت امیرالمونین(ع) در روز 13 رجب باشه با برکتی که از تربت امام حسین (ع) به دست میاد ، بوده و نام مبارک حضرت اباعبدالله (محمد حسین) برای ایشان انتخاب میشه.
وفاتشان در نزدیکی شهادت حضرت زهرا (س) به شکلی که قبل از وفات به نزدیکان خود میگویند حضرت فاطمه در خواب به من فرمود مرگ تو با شهادت من توام خواهد بود و پس از مدتی در اول جمادی الثانی یعنی دو روز قبل از شهادت حضرت فاطمه از دار دنیا میروند


خب دوستان اینها مطالبی بود که اگر چه دقت کافی توی جلسه نداشتم اما در ذهنم مونده بود .
اگر چیزی از قلم جا افتاده و به خاطر دارید میشنویم.... یعنی میخونیم

آقا جان اگر قرار باشد من هم مثل ژول ورن دور دنيا را درهشتاد روز بچرخم ،
ترجيح ميدهم دور تو بچرخم
چون تو هم دنياي مني هم عقبي مني
پنج شنبه 17/2/1388 - 15:28 - 0 تشکر 111092

بســـــــــــم رب المــهــدی

فرزند ارشد مرحوم صغیر :

_ایشان نیز از ولادت پدر خود گفتند .
زن محترمه ای بوده در اصفهان که تسبیحی رو در خواب از حضرت فاطمه زهرا(س) دریافت میکنه و هنگامی که بیدار میشه آن تسبیح رو در دستانش میبینه !
به برکت این تسبیح مشکلات خیلی از مردم حل و فصل میشده . مادر مرحوم صغیر که فرزند پسری نداشته و توسط خانواده اش تحت ازار قرار میگیره به این خانم مراجعه میکنه و از آبی که این تسبیح درش قرار میگیره مینوشه ! و نیت میکنه اگر فرزند پسری خدا بهش داد نام او رو "محمد حسین" بگذاره!
به برکتی که از تربت اباعبدلله (ع) به وجود میاد تولد استاد صغیر مصادف میشه با میلاد حضرت علی(ع)

_ ادامه دادند پدر ما از سن 5 تا 6 سالگی آغاز به سرودن شعر میکنه با این مطلع که :
نه گفته خدا و نه گفته امام 

که اطفال مردم کنید روی بام

(بر اساس جریانی که در آن ، بچه های خردسال رو در مراسم روضه ای به روی پشت بام میبرند و از دادن شام به آنها خودداری میکنند!!)

_ علت تخلص ایشان رو از زبان خود استاد صغیر با این شعر بیان کردند :
مرا صغیر تخلص به جا بود که سه چیز
مــراد  دارم  و هســتم  از آن  دلشــاد

و در توضیح این شعر صحبتهایی رو داشتند

...ادامه دارد

آقا جان اگر قرار باشد من هم مثل ژول ورن دور دنيا را درهشتاد روز بچرخم ،
ترجيح ميدهم دور تو بچرخم
چون تو هم دنياي مني هم عقبي مني
پنج شنبه 17/2/1388 - 15:37 - 0 تشکر 111093

بســـــــــــم رب المــهــدی

خب دوستان عزیز

مثه اینکه وقتش شده و باید بریم مدرسه هههه ببخشید یعنی همون دانشگاه ....

بریم کلاس و بیاییم ایشالله دو نفر بعدی رو هم مینویسم .
در پناه حضرت دوست
علی علی


آقا جان اگر قرار باشد من هم مثل ژول ورن دور دنيا را درهشتاد روز بچرخم ،
ترجيح ميدهم دور تو بچرخم
چون تو هم دنياي مني هم عقبي مني
يکشنبه 20/2/1388 - 11:33 - 0 تشکر 111636

هو العزیز

سلام

شرمنده که بنده دیر این مطالب را ثبت می کنم (از دست این مشغله ها)

چکیده ای از مطالب استاد شورشینی در مورد شیخ بهایی و اصفهان :

شیخ بهایی معمار اصفهان و دست راست شاه عباس برای ساخت اصفهان بود راجرد فندری در کتاب خود از شیخ بهایی به عنوان دست راست شاه عباس یاد کرده اصفهان را به این لحاظ اصفهان می خوانند که محل جمع شدن سپاه بوده کم کم شهر کسترش می یابد و در زمان هخامنشیان به دو قسمت تقسیم می شود .اصفهان اولیه در حوالی پل شهرستان و جی اصفهان قرار داشته و قسمت دوم معروف به دار الیهود بوده که کلیساهای قوم یهود را می توان هنوز مشاهده کرد.در قرن دوم هجری شهر به سمت قسمت دوم کشیده شد و وجود یهودیان در این قسمت کمرنگ تر شد. دوره های اصفهان : دوره آل بویه : در این دوره اصفهان پایتخت ایران بود و علمای زیادی در این دوره در اصفهان حضور داشتند مثل صاحب ابن عبٌاد

««« تبیان »»»

 

يکشنبه 20/2/1388 - 11:35 - 0 تشکر 111637

هو العزیز

سلام

چکیده ای از مطالب استاد شورشینی در مورد صاحب ابن عبٌاد:

صاحب یکی از علمای بزرگ بودندکه در ابتدای قرن چهار در سال 326 هجری قمری در محلی به نام طالقان در اطراف اصفهان متولد شدند که مقبره ایشان در فلکه طوقچی اصفهان قرار دارد.البته در محل تولد ایشان اختلاف وجود دارد بعضی ایشان را متولد طالقان خراسان ، طالقان فارس و طالقان اصفهان می دانند اما قول یکی از دانشمندان نزدیک به دوران او به نام طعالبی در کتاب حکمت دهر ذکر می کند که مرحوم صاحب ابن عبٌاد در طالقان جی متولد می شود.پدر ایشان از بزرگان صاحب کمال روستای خویش بوده و در بین مردم به نام شیخ الامین معرف بوده و همچنین او صاحب منسب آل بویه نیز بوده است.اسماعیل ابن عبٌاد نام کامل صاحب ابن عبٌاد بوده که پدرش عبٌاد این نام را برای او انخاب کرده است.

عواملی که در شکل گیری شخصیت صاحب تاثیر گذار بوده :

اول از همه ویژگی های پدرش که معروف به امین در بین مردم بوده و مورد دوم این خاطره از خود صاحب که مادر ایشان هر روز یک درهم و دینار به ایشان می داده و به فرزند خود می گفته این پول را در مسیر به اولین مستمندی که رسیدی بده و این عامل باعث سخاوتمندی صاحب شده است.

در خصوص سخاوتمندی او قولی هست و آن اینکه:

زمانی که ایشان شاگرد ابن عمید قمی بوده یک جلسه درسی د رماه مبارک رمضان تشکیل شده و ابن عمید درس خود را به شاگردان داده و نزدیک افطار می شود ، این عمید شاگردان را تا دم درب همراهی کرده و از همه خداحافظی می کند ، این حرکت باعث می شود که صاحب با خود عهد کند اگر روزی خود به مقام و مرتبه ای رسید و استاد شد اگر این اتفاق افتاد نگذارد کسی از خانه اش برود و به آن ها افطاری بدهد می گویند زمانی که خودش به مقام استادی رسید زمان هایی می رسید که مهمانی بعد از ظهر برای او می آمد و ایشان نمی گذاشتند بدون خوردن افطاری منزلش را ترک کند.می گویند روز هایی نیز بوده است که هزاران نفر در ضیافت افطاری ایشان شرکت می کردند و حتی عنوان شده که مبلغی که صاحب در ماه رمضان صدقه و هدیه می داده برابر کل مبلغ در طول سال بوده است.

««« تبیان »»»

 

يکشنبه 20/2/1388 - 11:36 - 0 تشکر 111638

هو العزیز

سلام

چکیده ای از مطالب استاد شورشینی در مورد صاحب ابن عبٌاد:

از فعالیت های مهم صاحب

تشکیل کتابخانه در حدود هزار سال پیش بوده استاین کتابخانه های یکی در اصفهان و دیگری در شهر ری احداث شده و قریب 117 هزار جلد کتاب داشته است که این رقم در آن زمان رقم بی سابقه ای بوده است.زمانی که صاحب می دید کتابی تالیف شده سعی می کرد آن کتاب را تهیه کند و آن را می خواند اگر آن کتاب ارزش کتاب را به کتابخانه خود اضافه می کرد و اگر ارزش نداشت آن را به صاحبش باز می گرداند این نکته نشان دهنده این است که کتاب های کتابخانه صاحب میزان و معیاری داشته است.مقداری از این کتاب ها را به کتابخانه مسجد عتیق منتقل کردند ولی متاسفانه در سال 915 هجری قمری،در درگیری بین اسماعلیه (یا فدائیان حسن سباع) با سلاجقه مسجد جامع به آتش کشیده می شود و تعداد زیادی از این کتاب ها از بین می رود.

««« تبیان »»»

 

يکشنبه 20/2/1388 - 11:38 - 0 تشکر 111640

هو العزیز

سلام

چکیده ای از مطالب استاد شورشینی در مورد صاحب ابن عبٌاد:

القاب صاحب ابن عبٌاد:

مشهورترین آن صاحب می باشد ، این این لقب را می شنویم ناخودآگاه در ذهنمان نام صاحب تداعی می شود.

این لقب را معید الدوله دیلمی(آل بویه) برای ایشان انتخاب کرد که سه دلیل داشت :یک) اینکه صاحب از زمان کودکی همنشین و مصاحب معید الدوله بوده است.دو) در سفر و خلوت همراه فخر الدوله دیلمی بوده است سه) به خاطر مصاحبت و همنشینی در حلقه مریدان ابن عمید قمی لقب دیگر صاحب کافی الکفات است به این معنی که او بی نیاز کننده بی نیازان می باشد.

این لقب را معید الدوله دیلمی به او داده است به این دلیل که او لیاقت و کاردانی زیادی در حل و فصل امور داشته است.

سومین لقب ایشان کنیه ابوالقاسم است.

««« تبیان »»»

 

يکشنبه 20/2/1388 - 11:39 - 0 تشکر 111642

هو العزیز

سلام

چکیده ای از مطالب استاد شورشینی در مورد صاحب ابن عبٌاد:

مرحوم صاحب هیچگاه پسر نداشتند و تنها یک دختر داشتند و چون ارادت خاصی به سادات داشتند او را به عقد سیدی در آوردند و فرزند دخترش را نیز عبٌاد نامیدند تا اسم پدرشان در ذهن ها باقی بماند. در مورد شیعه شدن مردم اصفهان به وسیله مرحوم صاحب داریم مردم اصفهان در آن زمان سنی ناصبی بوده اند و مرحوم صاحب به مدت ده شب ویژگی ها و صفات یک نفر را بیان می کردند و مردم شیفته این فرد و مشتاق شناختن این شخص شده بودند و مرحوم صاحب در آخرین جلسه نام این فرد را که حضرت علی (ع) بوده را می برند و اکثر مردم اصفهان شیعه می شوند.

مرحوم صاحب زمانی به اصفهان می آیند و در این سفر مجمعی با عنوان مجمع علماء و فضلا را تشکیل می دهند که در زمان خود بی نظیر بوده است و برای این منظور خانه ای را نیز می سازند و وصیت می کنند که وقتی فوت کردند او را در دهلیز این خانه دفن کنند و این همان جایی بوده که صاحب در این مکان مشکلات مردم را حل و فصل می کرده است.

مرحوم صاحب در 24 صفر سال 385 هجری قمری در شهر ری از دنیا می روند.

««« تبیان »»»

 

يکشنبه 20/2/1388 - 11:41 - 0 تشکر 111644

هو العزیز

سلام

چکیده ای از مطالب استاد شورشینی در مورد مرحوم صغیر اصفهانی:

در اصفهان علماء و شعرای بزرگی را داریم که به آن ها افتخار می کنیم یکی از این بزرگواران معاصر زمان ما مرحوم محمد حسین صغیر اصفهانی است.ایشان از بزرگان و رجال زمان خود بودند

مرحوم صغیر اصفهانی در سال 1274 هجری شمسی مصادف با سال 1290در شهر اصفهان متولد شدند تولد ایشان در 13 رجب مصادف با ولادت حضرت علی (ع) ذکر شده است.

مرحوم صغیر از کودکی علاقه به سرودن شعر داشتند ایشان سرودن شعر را از سن 6 سالگی آغاز کردند و در همان ابتدا تخلص صغیر را برای خود انتخاب کردند و دلیل آن اینگونه بیان می کنند که روز ایشان به همراه پدرشان به جلسه ای رفتند که یکی از بزرگان نیز آنجا حضور داشتند ، پدر مرحوم صغیر به ایشان می گویند شعرشان را در محضر آن بزرگ بخوانند و مرحوم صغیر نیز این کار را انجام می دهند و آن بزرگ از صغر سنی ایشون به وجد می آیند و او را به عنوان شاعر صغیر می خوانند و به همین دلیل مرحوم صغیر این تخلص را برای خود انتخاب می کنند.ایشان ابتدای کار شاعری خود را از انجمن ادبی دانشکده که در آن زمان مسئول و رییس آن انجمن مرحوم میرزا عباس خان دهکردی متخلص به شیدا بود ، آغاز کرد همچنین در آن زمان با انجمن های دییگر مثل انجمن اصفهان و خاکیار و کمال نیز در ارتباط بودند و در نهایت خود ایشان انجمن ادبی مکتب اصفهان را افتتاح می کنند.

««« تبیان »»»

 

يکشنبه 20/2/1388 - 11:42 - 0 تشکر 111645

هو العزیز

سلام

چکیده ای از مطالب استاد شورشینی در مورد مرحوم صغیر اصفهانی:

یکی از کار های مهم مرحوم صغیر جلوگیری از ورود و استفاده نامربوط از اشعار بی ربط به مداحی ها و جلوگیری از به انحراف رفتن اشعار مداحی بود که برای این منظور هیئت مداحان را بنیان گذاری کردند.از فعالیت ای دیگر مرحوم صغیر می توان به باز سازی مقبره صاحب ابن عبٌاد و مرحوم کمال الدین اسماعیل اصفهانی اشاره کرد.

««« تبیان »»»

 

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.