از نمونه های دیگر و جلوه های بارز این فرهنگ می توان به نخستین جنگ مسلمین اشاره كرد. در جنگ بدر تعداد جنگجویان مسلمان 313 تن ذكر شده است و آنها با وجود اینكه از هر نظر چه سلاح ، چه اسب و چه امكانات و نفرات از مشركین بسیار كمتر بودند، توانستند با تكیه بر فرهنگ ناب ایثار و شهادت خود را به سلاح ایمان مجهز كنند و چنان ضرب شستی به مشتركین نشان دهند كه تا امروز در تاریخ به نیكی از آن یاد می شود. با یك مطالعه دقیق در تاریخ اسلام در می یابیم كه هرجا مسلمانان براین فرهنگ پربار و غنی تكیه كرده اند با وجود تمام كاستی ها توانسته اند به پیروزی های درخشان دست یابند و هرگاه بر تعداد نفرات و تجهیزات غزه شده اند خداوند آن ها را از پیروزی و نصرت بازداشته است، مثلا در جنگ احد وقتی از فرهنگ دیگر دوستی و فداكاری تخطی شد و مسلمین به فكر جمع آوری غنائم افتادند چنان شكستی متحمل شدند كه در باورشان نمی گنجید. در انی جنگ با وجود پیروزی نخست با تكیه بر فرهنگ ایثارگری بلافاصله بعداز اینكه دیگران را فراموش كردند و به فكر مال و جمع آوری مطاع دنیا شدند از نصرت الهی بی بهره مانده و شكست را چشیدند.
یافته ها و دستاوردهای تاریخی از صدر اسلام تا كنون بیانگر این واقعیت شگرف است كه فرهنگ شهادت طلبی به عنوان كارآمدترین و موثرترین عنصر در پیشبرد اهداف و حفظ ارزش ها و مقابله با دشمنان داخلی و خارجی به شمار می آمده است.
فرهنگ شهادت طلبی یعنی باور اعتقاد تمام و راسخ به خداوند واحد ، معاد و ایمان به درستی و حقانیت را هاسلام و آموزه های دینی پیامبر (ص) , ایستادگی در مقابل دشمن , ایثار و فداكاری برای حفظ ارزش های انقلاب و اسلم ناب , خستگی ناپذیری و اعتقاد به احدی الحسین، پیروزی یا شهادت در راه خدا و ترجیح دادن منافع دیگران به جای خود.
بگو: هرگز به ما جز آنچه باریما مقرر داشته نمی رسد, او مولای ماست و مومنان باید بر خدا توكل كنند.