• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 791
تعداد نظرات : 47
زمان آخرین مطلب : 3575روز قبل
سلامت و بهداشت جامعه

علائم مسمومیت را با عفونت دستگاه گوارش اشتباه نگیرید


یک متخصص بیماری‌های داخلی گفت: اولین علایم مسمومیت شبیه استفراغ و اسهال است و گاهی افراد آن را با عفونت دستگاه گوارش اشتباه می‌گیرند.

 

 

دکتر ماری عطایی  گفت: ارگانوفسفرها سموم دفع آفات نباتی هستند که مسمومیت با آن در انسانها گاهی عمدی اتفاق می‌افتد و گاهی به اشتباه در افراد مسن و کودکان بروز می‌کند.وی با بیان اینکه مخاطرات سم دفع آفات نباتی بسته به نوع آن متفاوت است، افزود: این سم‌ها با آنزیمی به نام کولین استراز وصل می‌شوند و قدرت این سموم و وصل شدن آنها به این آنزیم متفاوت است. برخی از این سموم قوی بوده و غیرقابل برگشت به این آنزیم وصل می‌شوند و برخی نیز برای مدت کوتاهی وصل و بعد دفع می‌شوند. هرچه میزان مصرف آنها بیشتر باشد علایم آن خطرناک‌تر است.

 

عطایی با بیان اینکه شایع‌ترین راهی که این سم وارد بدن می‌شود از طریق دستگاه گوارش است، تصریح کرد: به دلیل اینکه این سم قابلیت جذب از طریق پوست را نیز دارد باید لباسهای فرد را از تنش بیرون بیاوریم و شستشوی چشم و پوست بسیار مهم است. تحریک به استفراغ نیز یکی از اقدامات مفید در این زمینه است.

اگر بیمار هوشیار نبود نباید وی را تحریک به استفراغ کرد چون ممکن است مواد استفراغ شده وارد ریه و منجر به عفونت ریه شود. فرد مسموم را باید به سرعت به بیمارستان رساند تا شستشوی معده انجام گیرد.این متخصص بیماریهای داخلی اظهار کرد: اولین علایم مسمومیت شبیه استفراغ و اسهال است که بیماران فکر می‌کنند دچار عفونت دستگاه گوارش شده‌اند و دیر مراجعه می‌کنند در حالی که اولین شروع مسمومیت است.
 

منبع : Salamatnews.com
جمعه 23/3/1393 - 22:6
سلامت و بهداشت جامعه


ویتامین های محافظ قلب
غلات، سبزیجات، حبوبات و گوشت ها همه حاوی ویتامین های گروه B می باشند.

بیماری های قلبی عروقی از شایع ترین بیماری های عصر حاضر به شمار می روند و درصد بالایی از مرگ و میرها را شامل می شوند. شیوه زندگی از جمله تغذیه مناسب و فعالیت بدنی نقش مهمی در پیشگیری از این بیماری ها ایفا می کنند. 

تحقیقات اخیر در هند نشان داد که مصرف مقادیر کافی اسید فولیک و سایر ویتامین‌های گروه B در کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی موثر است. غلات، سبزیجات، حبوبات و گوشت ها همه حاوی ویتامین های گروه B می باشند و می بایست به میزان مناسب در تغذیه روزانه گنجانده شوند.

این گروه تحقیقاتی همچنین معتقد است غنی سازی مواد غذایی پرمصرف با ویتامین های گروه B به ویژه اسید فولیک و B12 نقش مهمی درپیشگیری از ابتلا به بیماری های قلبی عروقی دارد.
جمعه 23/3/1393 - 22:4
سلامت و بهداشت جامعه


5 دلیل برای نپوشیدن کفش پاشنه بلند
اگرچه در مد پاپوش‌ها در طول زمان تغییراتی ایجاد شده، ولی گرایش به پوشیدن کفش‌های پاشنه دار همچنان بدون تغییر مانده است.

کفش‌هایی با پاشنه تیز، پاشنه بلند بدون بند، لژ یکسره، پاشنهٔ بلند دوک شکل و لژهای بلند، از جمله کفشهایی به شمار می‌روند که اکثر خانم‌ها را به هیجان می‌آورند! خانم‌ها کفش‌های پاشنه بلند را بسیار جذاب و کامل کنندهٔ زیباییشان می‌دانند و دوست دارند با یک جفت پاشنهٔ خیره کننده قدشان را بلند‌تر کنند. اگرچه در مد پاپوش‌ها در طول زمان تغییراتی ایجاد شده، ولی گرایش به پوشیدن کفش‌های پاشنه دار همچنان بدون تغییر مانده است. البته باید به یاد داشت که هرچیز خوبی، بدی‌هایی هم دارد.

هنگام پوشیدن کفش‌های پاشنه بلند بهتر است به عوارض جانبی پوشیدن آن‌ها نیز توجه کنید:

۱. کمر درد
در زمان راه رفتن با کفش پاشنه بلند تمام فشار بدن روی کمر متمرکز می‌شود. این مساله گردش خون را در آن نواحی کاهش می‌دهد که با درد در کمر و مفاصل ران همراه است.

۲. فشار پا
در کفش پاشنه بلند پایتان در معذب‌ترین وضع ممکن قرار دارد. فشار روی پاشنهٔ پا‌ها نهایتا درد شدیدی در پا‌هایتان ایجاد خواهد کرد. کفش راحتی تمام وزن بدن شما را حمل می‌کند، و زمانی که کفش پاشنه بلند پایتان باشد، این وزن روی پاشنهٔ کفش شدید و غیر قابل کنترل می‌شود.

۳. راه رفتن نامتعادل
حالت بدن خانم‌ها با پوشیدن کفش پاشنه بلند تغییر می‌کند. بعضی خانم‌ها نمی‌توانند در چنین موقعیتی تعادل خود را حفظ کنند. راه رفتن برایشان به شدت سخت می‌شود. ممکن است با از دست دادن تعادل و لغزیدن به زمین بیافتند. در چنین شرایطی احتمال پیچ خوردن و رگ به رگ شدن مچ پا وجود دارد. همچنین ممکن است عضلات و تاندون‌ها هم دچار کشیدگی و التهاب شوند. پیاده روی معمولا یک ورزش خوب تلقی می‌شود ولی نه با کفش‌های پاشنه بلند!

۴. بیماری‌های ستون فقرات
تراز طبیعی ستون فقرات با پوشیدن کفش پاشنه بلند به هم می‌خورد، که باعث درد بسیاری خواهد شد. بعلاوه کرختی و سوزش هم محتمل است.

۵. فرورفتگی ناخن‌های پا
مطالعات نشان داده که کفش‌های پاشنه بلند، علت اصلی فرو رفتن ناخن‌ها در گوشت پا هستند. برداشتن این ناخن‌ها، زمانی که پزشک از ابزار تیزی برای اینکار استفاده می‌کند، درد بسیاری خواهد داشت. کفش‌های پاشنه بلند بدون شک یک نماد فشن هستند، ولی آیا نباید قبل از به خطر انداختن بدنمان بیشتر فکر کنیم؟


منبع : خانوم‌ها
جمعه 23/3/1393 - 22:3
سلامت و بهداشت جامعه


ذخیره مواد غذایی خانه را اصلاح کنید
یک فاکتور مهم در تغذیه کودک این است که همه افراد خانواده در کنار هم غذا بخورند.

فرقی نمی کند که فرزند شما چه سنی دارد، کودک نوپاست، مدرسه می رود و یا نوجوان است، تشویق کردن او به خوردن مواد غذایی مفید و ضروری، برای والدین یک مشکل بزرگ به نظر می رسد. راهنمایی کودکان برای داشتن یک الگوی غذایی صحیح نیاز به کمی زحمت دارد، اما سلامتی کودکان شما به این دردسر می ارزد.

کودکان به چه غذاهایی نیاز دارند؟
نیازهای تغذیه ای در سنین مختلف کمی متفاوت است اما صرف نظر از سن، همه کودکان به غلات سبوس دار، میوه ها و سبزیجات، لبنیات و گوشت ها نیاز دارند. دقت کنید که در تنظیم برنامه غذایی کودکان همه گروه های غذایی را در نظر بگیرید.

ذخیره  مواد غذایی خانه را اصلاح کنید
یک اصل خوب و مهم این است که اگر مایلید کودک شما ماده غذایی خاصی را نخورد، آن را در منزل نگهداری نکنید. در هنگام خرید، غلات کامل مانند نان های سبوس دار (مثلا نان سنگک)، مغزها، میوه های تازه و خشک و سبزیجات برای میان وعده ها، لبنیات کم چرب به جای لبنیات طعم دار و شیرین شده و گوشت های کم چرب را انتخاب کنید. اگر در منزل شکلات، شیرینی و آب میوه های آماده دارید، آنها را دور از دید و دسترس کودکان قرار دهید.

اجازه دهید که کودکان در برنامه ریزی تغذیه خود شرکت کنند
با کودکان در مورد غذاهایی که دوست دارند، صحبت کنید. این کار به معنی محدود کردن وعده های غذایی به سلیقه کودک نیست اما توجه شما به خواسته ها و نظر کودک نکته مهی در تغذیه اوست.
مواد غذایی مد ظر خود را همراه با غذاهای مورد علاقه او سرو کنید. در این حالت او حتما مواد غذایی مورد نظر شما را نیز امتحان خواهد نمود. همچنین مواد غذایی را که دوست دارد با شیوه ای سالم طبخ کنید. مثلا سیب زمینی تنوری یا بخارپز انتخاب مناسب تری نسبت به سیب زمینی سرخ شده است. در همه وعده های غذایی از سبزیجات خام یا پخته  استفاده کنید. در تغذیه کودکان ناهار یک وعده غذایی مهم است. از او درباره ناهارش نظرخواهی کنید.

سعی کنید غذا را با اعضای خانواده بخورید
یک فاکتور مهم در تغذیه کودک این است که همه افراد خانواده در کنار هم غذا بخورند. در این حالت کودک شما عادات غذایی صحیح را از شما می آموزد.

الگوی خوبی برای کودکتان باشید
کودکان در رفتار و اعمال شما بسیار دقیق هستند. اگر شما آنها را به داشتن عادات غذایی مناسب تشویق کنید ولی خود از غذاهای آماده، چرب و شیرینی ها استفاده کنید، او هرگز به توصیه های شما عمل نمی کند. بنابراین از مواد غذایی سالم در رژیم غذایی خانواده استفاده کنید. 


جمعه 23/3/1393 - 22:2
سلامت و بهداشت جامعه


10 ملاحظه اخلاقی درباره سرطان
حواسمان باشد که سرطان پایان راه نیست...

1. پیش از ابتلا به سرطان و در احوال سلامت، مرگ‌اندیش باشیم و خیال نکنیم یاد مرگ، زندگی‌مان را مختل می‌کند. برعکس، مرگ‌اندیشی، هیبت سختی‌های روزگار را می‌شکند و ما را برای مواجهه‌ای آرام و معقول با مصایب آماده می‌کند.

2. حواسمان باشد که سرطان پایان راه نیست. 40 درصد مبتلایان به سرطان به ساحل سلامت می‌نشینند و بهبود می‌یابند. از این رو با ابتلا به سرطان افسار روزگار را رها نکنیم و خود را نبازیم. حتی اگر سرطانی سخت، ما یا اطرافیانمان را دربرگرفته است بدانیم که در قبال روزهای مانده، مسئولیم.

3. به بیمار مبتلا به سرطان نگوییم بیمار سرطانی. سرطان جزو کوچکی از وجود اوست.

4. به مبتلایان سرطان ترحم نکنیم. این بیماران از آنچه فکر می‌کنیم پس از بیماری باهوش‌تر می‌شوند و تمایز احترام و ترحم را به دقت درمی‌یابند. ترحم، مسئولیت‌پذیری بیمار در قبال خودش را می‌ستاند و او را آزرده و گاه وابسته می‌کند. بیمار مبتلا به سرطان با احترام، تسکین می‌یابد نه با ترحم.

5. سخت مراقب باشیم برای درمانی که نتیجه‌اش معلوم نیست چوب حراج به خانمان خود نزنیم و کفگیر خانواده‌مان را به ته دیگ سرطان نرسانیم. این مهم، وظیفه اخلاقی سیاست‌گذاران سلامت و پزشکان است که درمان سنگین و گران را جز در موارد مشخص و علمی‌ توصیه و تجویز نکنند.

6. به نگاه تازه‌ای که سرطان برایمان به ارمغان می‌آورد، دقت کنیم. سرطان ژرف‌اندیش‌تر و مهربان‌ترمان می‌کند و دریچه جدیدی رو به جهان به رویمان می‌گشاید. بیمارانی را می‌شناختم که سالگرد سرطان گرفتنشان را جشن می‌گرفتند چراکه معتقد بودند پس از بیماری، معنای زندگی را دریافته و مزه آن را چشیده‌اند!

7. اگر مدیر یا سیاست‌گذار یا مسئول کارخانه یا هر بخش از صنعت هستیم، وظیفه اخلاقی‌مان در قبال سلامت مردم را بدانیم و در قالب کدهای اخلاقی برای محیط درونی و بیرونی سازمانمان آنها را اعلام کنیم. فقدان کدهای اخلاقی به بی‌عملی اخلاقی می‌انجامد.

8. از ترس اینکه «مبادا چیزی توش دربیاد» از غربالگری و چکاپ و آزمایش نگریزیم. ما در برابر تن و جانمان و نیز اطرافیانمان مسئولیت داریم و اخلاقی نیست که جسممان را با بی‌ملاحظگی تاراج کنیم.

9. ژنتیک در ابتلا به سرطان نقشی اساسی دارد و گرچه با شیوه زندگی مناسب و پیشگیری، می‌توان از بسیاری سرطان‌ها جلوگیری کرد، اما اگر به هر دلیل خود یا اطرافیانمان گرفتار سرطان شدیم، باید از سرزنش و علت‌یابی‌های بی‌دلیل بپرهیزیم. علت ابتلا به بیماری‌ها پیچیده است و با قضاوت‌های عامیانه جور نمی‌آید. بارگران سرطان را با این حرف‌ها سنگین‌تر نکنیم.

10. ما انسان‌ها دشواری وظیفه‌ایم. زندگی و مرگ، سلامت و بیماری، داشتن و از دست دادن، غم و شادی 2 ساقه از درخت زندگی‌اند. از خویشتن نگریزیم و مسئولیتمان را بپذیریم. قدر حال را بدانیم و درنگ کنیم؛ طعم گس جهان با طعم وقت، گوارا می‌شود!

دکتر حمیدرضا نمازی، عضو گروه اخلاق پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران


منبع : salamatiran.ir
جمعه 23/3/1393 - 22:2
سلامت و بهداشت جامعه


4 گیاه موثر برای درمان نفخ
می‌توانید این 4 گیاهی که نام بردیم را به‌صورت پودر دربیاورید و هر بار مقداری از آنها را روی غذایی که سرو کرده‌اید، بپاشید.

برای درمان نفخ، ابتدا باید علت ابتلا به آن تشخیص داده شود. اگر بیماری یا دلیل پزشکی نگران‌کننده‌ای برای نفخ‌کردن شما وجود نداشت و نفخ‌هایتان ناشی از سوء‌هاضمه، هضم نکردن قند موجود در برخی از خوراکی‌ها یا مصرف خوراکی‌های نفاخ باشد، می‌توانید از برخی داروهای حاوی ترکیب‌های گیاهی برای درمان نفخ و دل‌دردتان استفاده کنید.

معمولا مصرف داروهای گیاهی که حاوی ترکیب‌هایی مانند زیره سبز، زیره سیاه،نعناع و رازیانه هستند، می‌توانند برای درمان نفخ شما موثر باشند. البته اگر علاقه‌ای به مصرف دارو ندارید و می‌خواهید کمی سنتی‌تر مشکل گوارشی‌تان را برطرف کنید، می‌توانید این 4 گیاهی که نام بردیم را به‌صورت پودر دربیاورید و هر بار مقداری از آنها را روی غذایی که سرو کرده‌اید، بپاشید. اگر هر روز و به‌صورت دوره‌ای از پودر یکی از این گیاهان ضدنفخ به‌عنوان چاشنی غذا نیز استفاده بکنید، غذای شما هم تنوع طعم خواهد داشت و هم مصرف مداوم یکی از این ادویه‌ها‌ دلتان را نخواهد زد. در ضمن، شما می‌توانید برگ‌های تازه نعناع را هم همراه غذای خود میل کنید و از خاصیت ضدنفخی آن بهره‌مند شوید. ضمن اینکه شربت نعناع یا شربت‌های کم‌شیرین خانگی که عصاره نعناع، پودر زیره یا عرق رازیانه در آنها ریخته شده باشد هم می‌توانند نوشیدنی خوبی در کنار غذای افرادی باشند که از مشکل نفخ، رنج می‌برند.

شما می‌توانید گاهی از دمنوش نعناع، زیره یا رازیانه هم به‌جای استفاده از پودر و شربت این گیاهان برای کاهش علایم نفخ، کمک بگیرید. یعنی افرادی که زیاد نفخ می‌کنند، می‌توانند یک لیوان از این دمنوش‌ها را به‌جای یک وعده از چای روزانه یا در کنار یکی از میان‌وعده‌هایشان مصرف كنند. 

دکتر غلامرضا امین، متخصص فارماکوگنوزی، استاد دانشکده داروسازی دانشگاه علوم‌پزشکی تهران


منبع : salamatiran.ir
جمعه 23/3/1393 - 22:1
سلامت و بهداشت جامعه


چرا بیماران از عصب‌کشی می‌ترسند؟
دندان‌پزشکان برحسب تجربه، می‌توانند بیماران مضطرب را شناسایی کنند.

بیشتر بیماران از درمان کانال ریشه (عصب‌کشی) می‌ترسند. عصب‌کشی با وجود تمام تلاش دندان‌پزشکان برای راحت‌ کردن آن برای بیماران، درمان خوشایندی نیست چون ممکن است درمان برای بیمار آزاردهنده باشد و بعد از درمان و رفع بی‌حسی هم دچار درد شود.

معاینه بیمار به‌وسیله دندان‌پزشک، از لحظه ورود او به مطب شروع می‌شود. دندان‌پزشکان برحسب تجربه، می‌توانند بیماران مضطرب را شناسایی کنند. نوع نشستن بیمار روی صندلی اتاق انتظار، نوع نشستنش روی یونیت دندان‌پزشکی، سوال‌هایی که می‌پرسد و عکس‌العمل‌هایی که نشان می‌دهد، نشانه‌هایی هستند که به دندان‌پزشک می‌فهمانند با بیمار مضطرب مواجه شده‌ است.

چرا بیماران از عصب‌کشی می‌ترسند؟ واقعیت این است که عصب‌کشی نباید برای بیمار ترسناک باشد چون با بی‌حسی موضعی حین کار، دردی احساس نخواهند کرد. بعد از تمام شدن کار هم با مصرف ضددرد‌ها در یکی، دو روز اول، دردی بعد از درمان حس نخواهد کرد اما یک تجربه ناخوشایند قبلی یا آنچه اطرافیان بیمار به او منتقل می‌کنند، باعث می‌شود به عصب‌کشی بدبین شود و از آن هراس داشته باشد! اصطلاح رایج «عصب‌کشی» هم که ترکیبی از واژه‌های «عصب»، «کشتن» یا «کشیدن» است، استرس بیشتری به بیماران منتقل می‌کند در حالی که اصطلاح درست «درمان کانال ریشه» است.

توضیح کاری که در درمان ریشه (همان عصب‌کشی) انجام می‌شود، ساده است؛ دندان‌پزشک بعد از برداشتن پوسیدگی‌ها یا نسج دندانی، به کانال‌هایی که داخل ریشه دندان قرار دارند، دسترسی پیدا می‌کند. این کانال‌ها فقط حاوی عصب نیستند و حتی در بعضی موارد عصب آنها ممکن است به علت کاهش خونرسانی، از بین رفته باشد، اما باکتری‌ها و محصولات آنها در این کانال‌ها وجود دارند. به علاوه، عروق خونی، سلول‌های مختلف و حتی احتمالا عروق لنفی در این کانال‌ها وجود دارد. این کانال‌ها که با پوسیدگی یا ورود میکروب‌ها از ترک‌ها آلوده شده‌اند، عفونت را تا پای ریشه می‌برند و باعث می‌شوند در اثر واکنش‌های التهابی، استخوان دور ریشه دچار التهاب و تحلیل شود و از بین برود.

کاری که دندان‌پزشک انجام می‌دهد، این است که جلوی این روند را قبل از اتفاق افتادن بگیرد یا اینکه بعد از اتفاق افتادن، آن را درمان کند. این کار با خارج کردن محتویات کانال ریشه و تمیز کردن آنها، شکل دادن کانال‌های ریشه به نحوی که مواد دارویی شستشودهنده تا انتهای کانال‌ها برسد و در آخر با پرکردن کانال‌های ریشه طوری که کاملا چفت و بست شوند و امکان عبور میکروب‌ها و محصولاتشان از مسیر آنها کاهش یابد، انجام می‌شود. این اقدام‌ها 1 تا 3 جلسه طول می‌کشند. درمان کانال ریشه (عصب‌کشی) به هیچ‌وجه درمان دردناک یا ترسناکی نیست و فقط درصد خیلی کمی‌ از بیماران بعد از تمام شدن کار، ممکن است دچار درد شدید شوند که آن نیز در نهایت با داروها قابل کنترل است، بنابراین از عصب‌کشی نترسید.

پس از درمان کانال ریشه (عصب‌کشی)
بعد از اتمام درمان کانال ریشه (عصب‌کشی)، دندان تازه آماده پرشدن و انجام مراحل بعدی از جمله روکش و... می‌شود. تا زمان شروع این درمان‌ها، دندان باید با یک ماده موقت پر شود و به هیچ‌وجه روی آن خالی نماند. پانسمان‌هایی که در جلسه آخر درمان عصب‌کشی روی دندان قرار می‌گیرند، همین کار را انجام می‌دهند.

بعد از رفع بی‌حسی پس از درمان عصب‌کشی، ممکن است درد وجود داشته باشد. همه بیماران این درد را ندارند ولی اگر هم بروز کند، با مسکن‌های ساده مثل ایبوپروفن (در صورتی که برای بیمار منع مصرف نداشته باشند) قابل‌کنترل است. در درصد بسیار کمی‌ از بیماران، به‌خصوص در خانم‌ها (به دلیل شرایط هورمونی) و در دندان‌های خاص، ممکن‌است بیمار بعد از درمان یا در طول جلسه‌های درمان با درد شدید و حتی تورم مواجه شود. حتی این شرایط هم با ضددرد‌های قوی‌تر و عوامل ضدالتهابی که دندان‌پزشک تجویز می‌کند، قابل‌کنترل است تا دوره آن (که یک واکنش التهابی است) سپری شود. پس اگر این مشکل برایتان پیش آمد، نگران «عفونت» نباشید، التهاب دندان شما به زودی برطرف خواهد شد. داروهای تجویزشده هم قدرت مدارای شما را با این شرایط افزایش می‌دهند!

دکتر علی مرسلی، متخصص درمان ریشه دندان


منبع : salamatiran.ir
جمعه 23/3/1393 - 22:0
سلامت و بهداشت جامعه


گل گاوزبان را تنها مصرف نکنید
بهترین شیرین‌کننده‌ای که می‌توان همراه این دمنوش مصرف کرد، مقداری نبات است.

خیلی از افراد به مصرف روزانه دمنوش گل گاوزبان علاقه دارند، آیا این عادت اشتباهی است؟ 

به‌طور کلی، مصرف روزی یک وعده دمنوش گل‌گاوزبان برای افراد سالم مشکلی ایجاد نمی‌کند اما باید برای خرید گل‌ها و برگ‌هایی که می‌توان از آنها دمنوش‌های گیاهی تهیه کرد، توجه لازم داشت و از مکان‌های معتبر، چنین محصولاتی را خریداری كرد چون گاهی در مخلوط کردن برگ‌ها و گل‌ها در برخی عطاری‌ها و مراکز فروش این محصولات تقلب اتفاق می‌افتد. خوردن این خوراکی‌های تقلبی هم باعث بروز مشكلاتی می‌شود. با این حال، ‌اگر گل‌گاوزبان را از مراکز معتبر تهیه کنید، می‌توانید دمنوش آن را با مخلوط کردن گل و آب‌جوش و دم کردن آن به مدت حدود 10 دقیقه روی حرارت غیرمستقیم مانند بخار کتری یا سماور آماده کنید.

افرادی که به مصرف دمنوش گل‌گاوزبان علاقه دارند، باید بدانند این نوشیدنی می‌تواند باعث افزایش فشارخون در برخی افراد حساس شود. به‌همین دلیل بهتر است دمنوش آن را با افزودن چند قطره آبلیمو میل كرد. مخلوط کردن گل گاوزبان با سنبل‌الطیب، قبل از دم‌کردن آن هم می‌تواند خاصیت افزایش‌دهنده فشار خون دمنوش گل گاوزبان را تعدیل كند. بهترین شیرین‌کننده‌ای هم که می‌توان همراه این دمنوش مصرف کرد، مقداری نبات است. شما می‌توانید نبات را از همان ابتدا داخل قوری دمنوش بیندازید تا طعم آن با طعم نوشیدنی‌تان ترکیب شود. 

گل گاوزبان، گلبرگ خالص است و دم کردن آن بیش از 10 دقیقه، لازم نیست. از طرفی ممکن است عطر، طعم و خاصیت آن در اثر دم کردن طولانی‌مدت از دست برود. افرادی که رنگ سیاه گل‌گاوزبان را دوست ندارند هم می‌توانند با افزودن یک عدد لیموعمانی کوچک به قوری دمنوش یا چند قطره آبلیمو هنگام سرو آن، باعث ارغوانی شدن رنگ این نوشیدنی آرام‌بخش و مدر شوند. خاصیت آرام‌بخشی گل‌‌گاوزبان باعث می‌شود مصرف آن به‌عنوان نوشیدنی پس از شام توصیه شود.

دکتر غلامرضا امین، متخصص فارماکوگنوزی و استاد دانشکده داروسازی دانشگاه تهران


منبع : salamatiran.ir
جمعه 23/3/1393 - 22:0
سلامت و بهداشت جامعه


زنانه: دستشویی بین‌راهی عامل عفونت تناسلی است؟
علت بروز سوزش ادرار هم مانند عفونت‌های تناسلی، خود فرد است تا استفاده از دستشویی‌های بین‌راهی.

یکی از دغدغه‌هایی که برای برخی خانم‌ها در طول سفر ایجاد می‌شود، اجبار به استفاده از دستشویی‌های بین‌راهی است که برخی از آنها بهداشت مناسبی ندارند. گروهی از افراد معتقدند رفتن به دستشویی‌های بین‌راهی، شانس ابتلا به عفونت‌های واژن را افزایش می‌دهد و گروه دیگری هم می‌گویند با رفتن به این دستشویی‌ها، دچار مشکلاتی مانند سوزش ادرار یا عفونت‌های قارچی شده‌اند. به‌همین بهانه سراغ دکتر طاهره افتخار، متخصص زنان و عضو هیات علمی دانشگاه علوم‌پزشکی تهران رفتیم تا با درست و غلط این باورهای رایج درباره دستشویی‌های بین‌راهی بیشتر آشنا شویم.

چرا احتمال ابتلا به عفونت‌های دستگاه تناسلی در طول سفر بیشتر می‌شود؟
برخلاف باور بیشتر مردم، استفاده از دستشویی‌های بین‌راهی، بزرگ‌ترین و مهم‌ترین عامل افزایش ابتلا به عفونت‌های دستگاه تناسلی در خانم‌ها نیست و خود خانم‌ها ناخواسته در طول سفر شرایط ابتلا به این عفونت‌ها را فراهم می‌کنند.

چطور؟
از آنجا که در طول سفر، مدت زمان زیادی را در اتومبیل می‌نشینیم، امکان عرق کردن و ایجاد رطوبت و گرما در ناحیه تناسلی به وجود می‌‌آید. از سوی دیگر، برخی خانم‌ها هم عادت به پوشیدن شلوارهای تنگ و چسبان دارند. این دو عامل می‌توانند فرد را مستعد ابتلا به عفونت‌های واژن یا عفونت‌های قارچی کنند.

چاره رهایی از شر این عفونت‌ها در سفر چیست؟
اینکه اولین عامل زمینه‌ای ایجاد آن را حذف کنید. مثلا به‌جای شلوارهای تنگ و چسبان، شلوارهای نخی و آزاد بپوشید. لباس‌ زیرتان هم حتما نخی باشد. در صورت امکان،‌ هر یکی دو ساعت یکبار هم توقفی داشته باشید و از ماشین پیاده شوید تا امکان ایجاد تعریق، رطوبت و گرما (که جزو عوامل ابتلا به عفونت‌های قارچی محسوب می‌شوند) در ناحیه تناسلی کم شود.

خیلی از افراد در طول سفر، دچار سوزش ادرار هم می‌شوند. آیا می‌توان این مشکل را به استفاده از دستشویی‌های بین‌راهی نسبت داد یا دلیل دیگری برای ابتلا به آن مطرح است؟
علت بروز سوزش ادرار هم مانند عفونت‌های تناسلی، خود فرد است تا استفاده از دستشویی‌های بین‌راهی. مثلا برخی افراد، در طول سفر آب و مایعات کافی نمی‌نوشند و همین مساله می‌تواند باعث غلیظ شدن ادرار آنها و در مواردی هم احساس سوزش ادرار شود بنابراین خانم‌ها حتما در طول سفر هم مانند روزهای عادی سال، باید به‌اندازه کافی و حدود 6 تا 8 لیوان آب و مایعات بنوشند تا مشکلی از این نظر برایشان ایجاد نشود. ضمن اینکه نباید به‌هیچ‌وجه در طول سفر، ادرار خود را نگه دارند و با این کار، باعث تشدید سوزش ادرار شوند.

پس به‌نظر شما، دستشویی‌های بین‌راهی، حتی اگر بهداشت مناسبی هم نداشته باشند، نمی‌توانند باعث ابتلا به بیماری در ناحیه تناسلی شوند؟
معمولا این اتفاق نمی‌افتد؛ مگر اینکه آن دستشویی به اندازه غیرقابل تحملی آلوده باشد. اگر هم می‌خواهید از بیمار نشدن خود در صورت استفاده از دستشویی‌های بین‌راهی مطمئن شوید، از شلنگ‌های دستشویی که روی زمین افتاده‌اند یا حتی آویزان هستند، استفاده نکنید. با استفاده‌نكردن از این شلنگ‌ها، دیگر نیازی به دست زدن به شیرهای احتمالا آلوده آب هم نیست. به جای استفاده از این شلنگ‌ها، می‌توانید یک بطری کوچک آب تمیز با خودتان ببرید و برای شستشو از آن استفاده کنید.

آلوده بودن دست‌های خودمان هم می‌تواند عاملی برای ابتلا به مشکلات تناسلی در طول سفر باشد؟
بله، بنابراین پیش از رفتن به دستشویی بین‌راهی یا در مواردی که ساعت‌هایی بیرون از منزل بوده‌اید و دستتان آلوده است، ابتدا دست‌های خود را با آب و مواد شوینده مناسبی بشویید. با این کار، در صورت تماس دستتان با پوست ناحیه تناسلی یا با دستمالی که قرار است خودتان را با آن خشک کنید، دیگر امکان ایجادبیماری‌های عفونی در ناحیه تناسلی ‌وجود نخواهد داشت. به‌طورکلی، اگر خودتان در طول سفر نظافت و بهداشت فردی را رعایت کنید، شانس ابتلا به عفونت‌های ادراری، عفونت‌های قارچی یا سوزش ادرار تاحد مطلوبی کاهش می‌‌یابد. نکته دیگر هم این است که اگر در بین‌راه، امکان شستن دست‌ها وجود نداشت، قبل از رفتن به دستشویی می‌توانید یک دستکش یکبار مصرف، دستتان کنید تا هم از تماس با آلودگی‌های دستشویی درامان بمانید و هم مشکلی از نظر شستشو برایتان پیش نیاید.

آیا استفاده از دستمال‌های مرطوب به‌جای شستن ناحیه تناسلی با شلنگ‌های آلوده دستشویی‌های بین‌راهی كار درستی است؟

از آنجا که رطوبت، تاریکی و گرما می‌توانند شانس ابتلا به عفونت‌های قارچی را بالا ببرند، استفاده از دستمال‌های مرطوب و مخصوص پاک کردن ناحیه تناسلی در صورتی توصیه می‌شود که بعد از پاک کردن بدن، با یک دستمال کاغذی معمولی هم این ناحیه خشک شود تا شرایط ابتلا به عفونت‌ها به‌وجود نیاید.

پس خشک کردن ناحیه تناسلی بعد از شستن آن در طول سفر هم ضروری است؟
بله، با این کار احتمال ایجاد شرایط مناسب برای رشد قارچ‌ها در ناحیه تناسلی کم می‌‌شود. به‌همین دلیل بهتر است ناحیه تناسلی بچه‌ها (به‌خصوص دختربچه‌ها) را هم بعد از رفتن به دستشویی با دستمال خشک و کاملا تمیز و البته دست‌هایی پاکیزه، کاملا خشک کرد. بهتر است برای پیشگیری از ایجاد تحریک‌های پوستی، از کشیدن دستمال روی ناحیه خودداری کنید و فقط آن را برای جذب آب، روی پوست بدن بگذارید و بردارید.

برخی افراد مجبور به استفاده از آب‌های روان برای شستن ناحیه تناسلی در طول سفر می‌شوند. آیا این کار مشکلی برای آنها ایجاد نخواهدکرد؟
معمولا آب‌های روان و شفاف که گل‌آلود نیستند، مشکل چندانی ندارند و می‌توان برای شستن ناحیه تناسلی در موارد اضطراری از آنها استفاده کرد اما آب‌های راکد، آب‌های گل‌آلود و حتی برخی آب‌های روان هم می‌توانند در مواردی باعث ایجاد حساسیت‌های پوستی یا ابتلا به کهیر در ناحیه تناسلی شوند. به‌همین دلیل استفاده از آنها با اما و اگرهای زیادی همراه خواهد بود و نمی‌توان اطمینان کاملی به این آب‌ها داشت.

حرف آخر؟
حتما برای سفر، چند دست لباس زیر نخی با خودتان ببرید تا در صورت تعریق ناحیه تناسلی یا آلوده شدن لباس زیرتان، امکان عوض کردن سریع و مداوم آن و پیشگیری از ابتلا به مشکلات مربوط به ناحیه تناسلی وجود داشته باشد.

منبع : salamatiran.ir
جمعه 23/3/1393 - 21:59
سلامت و بهداشت جامعه


اگر گوشت نخوریم کم‌خون می شویم؟
عادت‌های غذایی نادرست خود را اصلاح کنید تا باعث الگوبرداری نادرست فرزند خود در نوع غذا خوردن نشوید.

می گوید «من علاقه‌ای به مصرف انواع گوشت‌های قرمز و گوشت مرغ ندارم. متاسفانه دخترم هم مانند من فقط آب گوشت، آب مرغ یا آب انواع خورش‌ها را می‌خورد و لب به خود گوشت و مرغ نمی‌زند. می‌خواهم بدانم ممكن است مشکلی از نظر کمبود آهن یا کمبود پروتئین برای من و دخترم ایجاد ‌شود؟»

به‌طورکلی، زمانی كه گوشت یا مرغ می‌پزد، بخشی از ریزمغذی‌های آنها وارد آب غذا می‌شود و بخشی از آن هم داخل بافت گوشت باقی می‌ماند بنابراین افرادی که آب گوشت یا مرغ می‌خورند، بخشی از مواد مغذی آن را دریافت می‌کنند و به بدن آنهایی هم که فقط خود گوشت یا مرغ را مصرف می‌کنند، بخشی دیگر از ریزمغذی‌ها می‌رسد. درواقع، افرادی می‌توانند از دریافت کامل تمام ریزمغذی‌های گوشت‌ها در بدنشان مطمئن باشند که هم خود گوشت را می‌خورند و هم آب گوشت یا خورش را.

نکته دیگر در مورد دریافت پروتئین از طریق منابع حیوانی است؛ تمام پروتئین‌های حیوانی، فقط در گوشت قرمز و مرغ ذخیره نشده‌اند و اگر شما یا فرزندتان علاقه‌ای به گوشت‌ قرمز یا گوشت مرغ ندارید، می‌توانید پروتئین بدن خود را از طریق مصرف شیر و لبنیات، ماهی، میگو یا سفیده تخم‌مرغ تامین كنید. ضمن اینکه بخشی از پروتئین مورد نیاز بدنتان هم با مصرف پروتئین‌های گیاهی موجود در انواع حبوبات یا سویا تامین می‌شود. در مورد نگرانی‌تان درباره احتمال کمبود دریافت آهن و ابتلا بهکم‌خونی ناشی از مصرف نکردن گوشت و مرغ، باید یادآور شوم در درجه اول، عادت‌های غذایی نادرست خود را اصلاح کنید تا باعث الگوبرداری نادرست فرزند خود در نوع غذا خوردن نشوید.

بهتر است بدانید اگر به‌هیچ‌وجه به خوردن گوشت‌های قرمز و سفید یا جگر تمایل ندارید،‌ می‌توانید برای تامین آهن بدنتان سبزی‌های مختلف، به‌خصوص سبزی‌های برگ سبز تیره مصرف كنید. البته باید بدانید جذب آهن موجود در گوشت‌ها از جذب آهن موجود در سبزی‌ها بیشتر است. پس اگر بخواهید آهن موجود در سبزی‌های مختلف به‌خوبی جذب بدنتان شوند، باید این گروه از مواد غذایی را همراه با خوراکی‌های حاوی ویتامین C مانند آبلیموی تازه، پرتقال و آب پرتقال یا حتی آلو مصرف کنید. 

دکتر سعید حسینی، متخصص تغذیه، استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران


منبع : salamatiran.com
جمعه 23/3/1393 - 21:58
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته