• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 1637
تعداد نظرات : 162
زمان آخرین مطلب : 3379روز قبل
آشپزی و شیرینی پزی


تغذیه > غذای اصلی - همشهری آنلاین:
املت را این بار، درون فنجان‌های گوجه فرنگی تجربه کنید.

مواد لازم:

گوجه‌ فرنگی:  چهار عدد

جعفری : ساطوری شده 1/4 پیمانه

پنیر پیتزا: رنده شده:  3/4 پیمانه

تخم‌مرغ: چهار عدد

نمک و فلفل‌ سیاه: به میزان لازم

طرز تهیه

*  فر را از قبل با دمای 400 درجه فارنهایت یا 200 درجه سانتی‌گراد روشن کنید.

*  سرگوجه ‌فرنگی‌ها را با چاقوی تیزی جدا کرده و کلاهک آن را کنار بگذارید.

* تخم درون گوجه ‌فرنگی‌ها را با قاشق خارج کنید و داخل آن، نمک، فلفل، جعفری و پنیرپیتزا بپاشید.

* هر تخم‌مرغ را درون یک گوجه‌فرنگی بشکنید و روی آنها باز هم جعفری و پنیر بپاشید.

* کلاهک گوجه‌ فرنگی‌ها را روی آنها بگذارید و در یک ظرف مناسب قرار داده و آن را به مدت ده دقیقه یا تا زمانی که تخم‌مرغ سفت و پنیر آب شود درون فر داغ قرار دهید.

* املت‌های فنجانی آماده شده را با کمی جعفری ساطوری شده، تزئین کنید.


جمعه 3/11/1393 - 22:33
ریزه کاری های خانه داری


تغذیه > تدارک - مهتاب خسروشاهی:
آیا شما از آن دسته خانم‌هایی هستید که برای آشپزی و آماده‌کردن مواد آن حسابی وقت می‌گذارند

و همیشه از مواد غذایی تازه استفاده می‌کنند، یا اینکه شماهم مثل خیلی از زنان شاغل فرصت ندارید از گوشت تازه  برای پخت و پز استفاده کنید و مجبورید سرفرصت خریدتان را کرده و مواد را برای وعده‌های غذایی آینده فریز کنید؟ بهتر است بدانید تازگی مواد غذایی هنگام پخت و پز اگرچه ایدئال است اما با به‌کاربردن روش صحیح فریزکردن، می‌توانید تا حد زیادی خواص آن را حفظ کنید. نکاتی درباره فریزکردن گوشت قرمز، سفید و ماهی

انتخاب درست، کلید شروع
انتخاب صحیح گوشت قرمز، سفید و ماهی مهم‌ترین نکته برای حفظ کیفیت و ارزش غذایی آن در طول نگهداری در فریزر است. برای انتخاب صحیح، به این نکات دقت کنید:
- گوشت انتخاب شده، اعم از قرمز، سفید یا ماهی نباید زیاد به پاک‌کردن نیاز داشته باشد. چربی گوشت قرمز و سفید، باید حداقل باشد. کاهش مدت‌زمان خرید تا فریزکردن باعث می‌شود تا ماده غذایی با کیفیت بهتری وارد فریزر شود. بنابراین ماده غذایی ما نباید زیاد به پاک‌کردن نیاز داشته باشد تا بتوانیم آن را سریع‌تر فریز کنیم.
- مواد گوشتی پاک شده، بسته‌بندی شده اما یخ نزده به خرید مواد گوشتی بسته‌بندی نشده ترجیح دارند، هر چند قیمت آن بالاتر باشد. کیفیت مواد غذایی بسته‌بندی شده بالاتر از موادغذایی بسته‌بندی نشده است.
- برای انتخاب انواع گوشت و ماهی باید به دقت به رنگ، بو و وضعیت ظاهری آن توجه کنیم. رنگ گوشت قرمز باید صورتی رنگ یا قرمز کم‌رنگ، بدون کبودی یا رگه‌های بنفش باشد. گوشت سفید هم باید صورتی- سفید باشد و هیچ گونه کبودی، زرد شدگی یا تغییر رنگی در آن دیده نشود. شفافیت فلس، چشم و پوست ماهی و سفت بودن گوشت آن، به ویژه در ناحیه شکم نشان‌دهنده سلامت ماهی است. اگر از انواع گوشت‌ها و ماهی بوی ترشیدگی، بوی شبیه به سرکه و بوی تند چربی به مشام برسد، نشان‌دهنده کیفیت نامناسب آن است.
- انتخاب گوشت با کیفیت باعث می‌شود کیفیت و ارزش غذایی آن در طول فریزکردن حفظ شود. هنگام پختن نیز مواد غذایی با کیفیت بهتر و سریع‌تر پخته می‌شوند. گوشت قرمز، سفید و ماهی نیاز به آنزیم بری ندارند. فریزکردن مواد غذایی گوشتی خود به خود باعث توقف فعالیت آنزیم‌های موجود در آنها شده و از طرفی فریزکردن باعث توقف فعالیت باکتری‌ها، کپک‌ها و قارچ‌ها می‌شود. پاک‌کردن، شستن و سپس بسته‌بندی مناسب انواع گوشت و ماهی 3 نکته مهم نگهداری مناسب مواد گوشتی در فریزر  است.

بسته بندی، قدم دوم
- بعد از خرید، باید به دقت گوشت را تمیز کنیم. منظور از تمیز‌کردن، جدا‌کردن چربی‌های گوشت قرمز، جدا‌کردن پوست مرغ و درباره ماهی، تمیز‌کردن شکم و کندن فلس‌های آن است.
- مرحله بعدی شست‌وشو است. برای شستن باید از آب نیم گرم و سرد استفاده کرد تا به بافت و کیفیت مواد گوشتی آسیب نرسد.
- یک ربع تا 20 دقیقه بعد از شست‌وشو باید صبر کنیم تا آب آنها کاملا خالی شود ( آب ناشی از شستن).
- مرحله بعدی تقسیم‌کردن است. بهتر است ماهی به صورت قطعه نشده و گوشت مرغ و ماهی به اندازه‌ای که در زمان پختن غذا به آن نیاز داریم، قطعه شوند. مثلا گوشت‌های خورشی باید به همان اندازه مورد نیازقطعه شوند. بهتر است مرغ به شکل قطعه شده برای کباب و جوجه‌کباب یا قیمه‌شده تقسیم نشود.
- برای بسته‌بندی، کیسه‌های پلاستیکی ضخیم، یا کیسه‌های ایجاد کننده خلاء استفاده کنیم. کیسه‌های ایجاد کننده خلاء کیسه‌هایی با در زیپی هستند که با بستن در آنها هیچ هوایی داخل بسته نمی‌ماند. نبودن هوا باعث می‌شود تا کیفیت و ارزش غذایی ماده بهتر حفظ شود.
- اگر در حین بسته‌بندی کیسه به هر دلیل آسیب دید، لازم است آن را عوض کنیم. کیسه فریزر نباید هیچ گونه منفذی داشته باشد.
- قطعه‌ها را در هر بسته به تعداد نیاز برای هر بار مصرف بگذاریم؛ چون مواد غذایی فریز شده به هیچ وجه نباید دوباره به فریزر بازگردانده شوند.
- به هیچ وجه نباید بسته‌های گوشت قرمز، مرغ یا ماهی‌ای را که از سوپر مارکت‌ها می‌خریم، به همان شکل فریز کنیم. این بسته‌ها مناسب فریزکردن نیستند چون پوشش پلاستیکی روی آنها بسیار نازک است و این باعث می‌شود تا رطوبت طبیعی ماده غذایی از بین برود. از طرفی مواد غذایی داخل این بسته‌ها شسته شده و بهداشتی نیست و باعث آلوده شدن فریزر می‌شوند و آلودگی آنها به مواد غذایی دیگر هم منتقل می‌شود.

تاریخ بنویسید
دقت در خرید، آماده سازی و بسته‌بندی مواد غذایی گوشتی و غذاهای دریایی به این معنی نیست که می‌توانیم آنها را به صورت نامحدود در فریزر نگه داریم. هر ماده غذایی را مدت مشخصی باید در فریزر نگهداری کرد تا کیفیت و ارزش غذایی آن از بین نرود. به این مدت مشخص، که برای هر ماده غذایی گوشتی متفاوت است، «مدت ماندگاری» می‌گویند. به جدول توجه کنید. برای هر ماده غذایی فریزری بهترین زمان مصرف، حداکثر تا قبل از رسیدن به نصف زمان مورد نظر برای نگهداری آن در فریزر است. مثلا مدت ماندگاری انواع ماهی‌های بدون چربی 4 تا 6 ماه است؛ که بهترین زمان مصرف آن 3 ماه پس از تاریخ فریزکردن آن است. پس بهتر است هنگام بسته بندی مواد غذایی، روی آن برچسب تاریخ بچسبانید تا هنگام مصرف بدانید چقدر از زمان فریز‌کردن آن گذشته است.

یخ‌ها را با دقت آب کنیم
برای اینکه به مواد غذایی فریزری آسیب نرسد و ارزش غذایی آنها از بین نرود، باید بعد از خارج‌کردن از فریزر به صورت صحیح یخ این مواد غذایی را آب کرد و بعد آنها را مصرف کرد. 3 روش برای این کار وجود دارد؛ یخ‌زدایی در یخچال، یخ‌زدایی در آب سرد و یخ‌زدایی با مایکروویو.
- در شیوه یخ‌زدایی در یخچال، 24 ساعت قبل باید بسته را از فریزر به یخچال منتقل کرد. بسته را نباید باز کرد یا روی آن نمک پاشید تا زودتر یخ آن باز بشود. این کارها به شدت به ماده غذایی آسیب می‌رساند.
- در یخ‌زدایی با آب سرد باید بسته غذایی بدون آنکه از کیسه خارج شود، داخل آب سرد قرار بگیرد. آب باید هر نیم ساعت یک بار عوض شود تا بسته غذایی ما تا موقع بازشدن یخ آن در آب سرد باشد. در غیر این صورت عوامل بیماری‌زای احتمالی موجود در ماده غذایی شروع به فعالیت کرده و ماده غذایی را آلوده می‌کنند.
- برای یخ‌زدایی با مایکروفر هم باید براساس دستور آن عمل کنید. فقط لازم است دما را به دقت تنظیم کنید تا ماده غذایی به جای یخ زدایی، نیم پز نشود. درضمن باید موادی را که توسط مایکروویو یخ‌زدایی شده سریع مصرف کنید.
- از نمک‌زدن، باز‌کردن بسته‌های غذایی برای سریع‌تر‌کردن یخ‌زدایی آنها، گرفتن آنها زیر آب جوش، باز‌کردن بسته و قرار دادن آنها در محیط اتاق و یا داخل آب گرم و به‌طور کلی هر حرکتی که باعث تغییر ناگهانی دمای بسته می‌شود، جدا خودداری کنید.


جمعه 3/11/1393 - 22:33
خواص خوراکی ها


تغذیه > خواص خوراکی‌ها - همشهری آنلاین - شهره فرجی:
زرشک، خواص درمانی فراوانی دارد از جمله کاهش فشارخون،درمان اسهال، تب و مشکلات کلیوی و ...

زرشک درختچه‌ای است با ساقه‌های خاردار که برگ‌های آن بیضی شکل و گل‌های آن خوشه‌ای و زرد رنگ است.  شاخه‌های زرشک دارای تیغ‌های زیادی است و میوه این درخت، به شکل بیضی و قرمز رنگ و دارای طعم ترش است.

جالب است بدانید برخی افراد، این درختچه را به‌خاطر ساقه‌های پرتیغش، در اطراف خانه‌اشان می‌کارند تا از ورود هرمیهمان ناخوانده‌ای به خانه محافظت کند.

این درختچه را در برخی مناطق، مانند مناطق کشاورزی نمی‌کارند، چرا که باعث ایجاد آفتی به نام "زنگ ساقه گندم" می‌شود.

این گیاه، دارای خواص دارویی فراوانی است که بیش از 3000 سال پیش در طب سنتی چین از آن استفاده می‌شده است.

از جمله خواص دارویی این گیاه:

1 - در درمان اسهال و نوع حادتر آن، وبا، موثر است

[نکته بهداشتی روز: داروهایی که ممکن است اسهال ایجاد کنند

 2- برای درمان تب و کم‌خونی و مقابله با مالاریا و عفونت‌های ریوی کاربرد دارد

[چطور خطر کم‌خونی را کاهش دهیم؟]

3 -  آرام‌بخش قوی است

4 -  فشار‌خون را کاهش می‌دهد [گیاهان فشارخون را درمان می‌کنند]

5 -  محرک رحم است و به رشد صحیح طحال کمک می‌کند

6 -  دارای مقادیر فراوانی ویتامین C است

7 -  خاصیت ضدباکتری و ضد التهاب دارد

8 -  سیستم هاضمه را تحریک می‌کند

9 -  دردهای دستگاه گوارش را کاهش می‌دهد

10 - مرهم خوبی برای مشکلات کلیوی است

11 -غرغره دم کرده زرشک برای رفع ناراحتی‌های دهان و گلو موثر است

 توضیحات: مصرف زیاد زرشک، برای خانم‌های باردار توصیه نمی‌شود.


جمعه 3/11/1393 - 22:28
خواص خوراکی ها


تغذیه > خواص خوراکی‌ها - کاهو یکی از پرمصرف‌ترین سبزیجات دنیاست که تاریخ کهنی دارد.

 این سبزی انواع مختلفی دارد ولی رایج‌ترین آنها کاهوی معمولی ایرانی و کاهوی پیچ است که کاهوی ایرانی از ارزش غذایی بیشتری برخوردار است.

کاهو طبیعتی سرد و مرطوب دارد. برخلاف تصور عام، پرخاصیت‌ترین قسمت کاهو، برگ‌های خارجی آن است که سبز تیره‌تر بوده و به لحاظ کلروفیل غنی‌تر است. اگرچه کاربرد کاهو معمولا به‌صورت خام و در انواع سالادهاست ولی برای ته‌دیگ و به‌ندرت در بعضی از خوراک‌ها نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد. البته پخته آن مصارف درمانی نیز دارد. 

 ارزش غذایی

کاهو سرشار از بتاکاروتن، اسیدفولیک، ویتامین C، مقدار کمی ویتامین‌های B1، B2، B3 و B5، ویتامین E، کلسیم، منیزیم، فسفر، پتاسیم، سدیم، آهن، مس و روی است.

  خواص درمانی

- کاهو یک مسکن و آرام‌بخش طبیعی است و به‌خاطر اینکه دارای مقدار کمی از ماده شیمیایی لاکتوسین است، ‌مصرف زیاد آن سبب رخوت و سستی می‌شود.

- کاهو برخلاف انتظار از جمله سبزیجاتی است که معده را تقویت می‌کند؛ در ضمن ادرارآور بوده و یبوست را نیز از بین می‌برد.

- کاهو دارای آهن فراوان است و به عمل خون‌سازی بدن کمک می‌کند. 
- به بانوان شیرده توصیه می‌شود که کاهو بخورند چون شیر را زیاد می‌کند.

- کاهو برای درمان سیاه‌سرفه، رماتیسم، برونشیت، تشنج، تپش قلب، یرقان، انسداد مجاری طحال و کبد مفید بوده و همچنین تصفیه‌کننده خون است. 
- برای رفع سرفه‌ و درد سینه کاهو را بپزید و بخورید.

- اگر شب‌ها از مشکل بی‌خوابی رنج می‌برید، پیش از خواب کاهو بخورید.


جمعه 3/11/1393 - 22:28
آشپزی و شیرینی پزی


تغذیه > میوه و سبزی - پوره خرما و پسته به جهت داشتن جو، شیر، خرما و پسته سرشار از مواد مغذی مختلف و به‌خصوص فیبر است

 به همین علت، خوردن آن به عنوان صبحانه، وعده غذایی کاملی برای یک روز پرمشغله به حساب می‌آید. البته می‌توان آن را به صورت دسر نیز پس از صرف غذا مصرف کرد.

  مواد لازم برای 4 نفر:

- 250 گرم یا 2 پیمانه خرمای تازه
- 225 گرم یا 2 پیمانه جو نیمکوب
- 475 میلی‌لیتر یا 2 پیمانه شیر کم‌چرب
- 50 گرم یا یک‌دوم پیمانه مغز پسته خام (خرد شود)
- نوک قاشق چای‌خوری نمک

طرز تهیه:

1 - ابتدا خرماها را با چاقو به 2 نیم کرده و هسته‌های آنها را جدا کنید. سپس آنها را در کاسه‌ای حاوی آب جوشیده بریزید و 30دقیقه صبر کنید تا نرم شوند.

توجه داشته باشید آب باید روی خرماها را دربر بگیرد. حالا پس از کنار گذاشتن 6 قاشق سوپ‌خوری از همین آب، بقیه آب خرماها را خالی کنید.

2 – پوست خرماها را بکنید و آنها را با همان مقدار آب کنار گذاشته شده [6 قاشق سوپ‌خوری] در غذاساز یا مخلوط‌کن بریزید و خرماها را به پوره‌ای نرم تبدیل کنید.

3 – قابلمه‌ای کوچک آماده کنید، جوی نیمکوب را همراه شیر و یک‌چهارم پیمانه آب و نمک در آن بریزید، قابلمه را روی شعله زیاد اجاق گاز بگذارید تا جوش بیاید.

سپس حرارت را کم کنید و برای مدت 4 تا 5 دقیقه مرتب هم بزنید تا این مخلوط پخته و کرم‌مانند شود.

4 – در پایان این مخلوط کرمی شکل را در کاسه‌ای بریزید و پس از ریختن پوره خرما روی آن، سطح غذا را با پسته خرد شده تزئین کنید.


جمعه 3/11/1393 - 22:28
آشپزی و شیرینی پزی


تغذیه > میوه و سبزی - اگر از خوردن غذاهای آماده گوشتی خسته شده و هوس کرده‌اید امشب به عنوان شام یک بشقاب سبزیجات پخته فصل بخورید، این سبزیجات را در مایه‌ای خمیری فرو کرده و به صورت پفکی میل کنید

چرا که هم خوشمزه‌تر و هم پرانرژی‌تر خواهد بود. مدت زمان آماده‌سازی مواد این غذا 20 دقیقه و مدت زمان پخت آن نیز همین اندازه است.

مواد لازم:
- سه‌چهارم پیمانه آرد سنگک
- 4 قاشق چای‌خوری روغن زیتون
- 12 قاشق سوپ‌خوری آب سرد
- 100 گرم کلم بروکلی و 100 گرم گل کلم
- 50 گرم لوبیا سبز (به صورت درسته یا نصف شده)
- یک عدد هویج بزرگ (خلالی خرد شود)
- یک عدد فلفل دلمه‌ای قرمز (خلالی خرد شود)
- 2 عدد سفیده تخم‌مرغ (زده شود)
- روغن به مقدار کافی برای سرخ کردن
- نمک و فلفل به میزان کافی
- نصف قاشق چای‌خوری پودر سیر

مواد لازم برای تهیه سس:
ـ دو‌سوم پیمانه آب آناناس
ـ دو‌سوم پیمانه آب سبزیجات
ـ 2 قاشق سوپ‌خوری سرکه سفید
ـ 2 قاشق سوپ‌خوری شکر
ـ 2 قاشق سوپ‌خوری آرد ذرت
ـ 2 عدد پیازچه (خرد شود)

طرز تهیه:
1 - ابتدا یک کاسه بلوری آماده کنید و آرد و کمی نمک و فلفل را در آن بریزید و با قاشق با هم مخلوط کنید. قسمت‌ میانی آرد را با یک قاشق گود کنید و کم‌کم روغن زیتون و آب سرد را در آن فضای گود بریزید و با قاشق هم بزنید تا خمیری نرم ایجاد شود.
2 - سبزیجات را پس از شست‌وشو به مدت 5 تا 10 دقیقه در آب بپزید.
3 - سفیده‌های تخم‌مرغ را در کاسه کوچکی بریزید و با همزن یا قاشق آن‌قدر هم بزنید تا سفت شود و با خم کردن ظرف، به راحتی از آن بیرون نریزد، حالا آن را به خمیر اضافه کنید و به آرامی  هم بزنید. 
4 - در یک قابلمه کوچک مقداری روغن بریزید و روی شعله اجاق گاز قرار دهید تا داغ شود. در این فاصله چنگال را مرتب داخل هر تکه از سبزیجات بزنید و در مایه خمیری فرو کنید به صورتی که سبزی به طور کامل به مایه آغشته شود، سپس آن را بلافاصله داخل روغن داغ شده قرار دهید. برای سرخ شدن در روغن، یک یا 2 دقیقه یا تا وقتی که سبزیجات طلایی رنگ شوند، زمان لازم است.
5 ـ سبزیجات را با چنگال یا کفگیر سوراخ‌دار از داخل روغن خارج کرده و روی دستمال کاغذی حوله‌ای آشپزخانه قرار دهید تا روغن اضافی آن گرفته شود.
6 ـ همزمان با سرخ‌کردن سبزیجات، سس را نیز آماده کنید. برای این منظور، همه مواد لازم برای سس را داخل قابلمه کوچکی بریزید و روی شعله اجاق گاز قرار دهید تا جوش آمده و کم‌کم غلیظ شود. در پایان، این سبزیجات پفکی را همراه سس نوش جان کنید.


جمعه 3/11/1393 - 22:28
آشپزی و شیرینی پزی


تغذیه > تدارک - همشهری آنلاین:
سیر در آشپزی هم به شکل پخته کاربرد دارد و هم خام و به غذا طعم و مزه خوبی می‌دهد.

هرچند بوی تند سیر آزاردهنده است اما طعم خوب و خواص درمانی بی‌نظیرش سبب شده طرفداران زیادی داشته باشد. [در مورد خواص درمانی سیر]

سیر را تقریبا در هر غذایی می‌توان ریخت. این روزها پودر آن در میان آشپزها طرفدار زیادی دارد هرچند سرآشپزهای حرفه‌ای ترجیح می‌دهند از سیر تازه استفاده کنند که عطر و طعم بهتری دارد.

هر کله سیر از مجموعه چند حبه تشکیل شده است که با پوسته نازکی به هم متصل شده‌اند. اگر برای خرید سیر به بازار می‌روید ترجیحا سیر خورد و حبه‌ای نخرید.

یک توصیه هم از آشپز همشهری آنلاین بشنوید که سیرهای چینی که در بازار موجودند هرچند قیافه تمیز و شسته رفته‌ای دارند اما طعم و عطر خوبی ندارند. همان سیرهای گیلان و مازندران را تهیه کنید که از همه سیرهای دنیا بهترند.

در هنگام خرید دقت کنید سیرهای انتخابی گوشتالو و سفت باشند. هیچ‌گاه هم سیر را بیش از اندازه‌ای که طی یک تا دو هفته مصرف می‌کنید نخرید و سیر را در جای خنک، تاریک و خشک نگه‌داری کنید.

سیر خام مزه تند و بوی شدیدی دارد اما وقتی پخته می‌شود طعم آن به شیرینی می‌زند.

پوست کندن سیر

برای پوست کندن سیر، حبه آن را روی تخته بگذارید و یک کارد آشپزخانه پهن را از پهلو روی آن قرار دهید. حال به کارد فشار وارد کنید. (مواظب لبه تیز کارد باشید.) پوسته نازک و خشک حبه سیر به راحتی جدا می‌شود.

ریز کردن سیر

با یک کارد آشپزخانه قسمت انتهایی حبه را که به ریشه متصل می‌شود جدا کنید. بعد حبه را از طول ببرید و تکه‌های آن را روی هم قرار دهید و آنها را از عرض ریز کنید. ریز کردن را تا زمانی که به اندازه دلخواه برسید ادامه دهید.

نرم کردن سیر

حبه‌های پوست گرفته سیر را در داخل هاون بریزید و آن را بکوبی. به جای هاون از انبرهای ویژه خرد کردن سیر هم می‌توانید استفاده کنید.


جمعه 3/11/1393 - 22:28
آشپزی و شیرینی پزی


تغذیه > تدارک - سارا حسنلو:
«اگرموادغذایی به طریقه صحیح و کامل سرخ شوند، روغن زیادی به خودشان جذب نمی‌کنند.» این جمله را تا به‌حال شنیده‌بودید؟ یک کارشناس تغذیه این جمله را گفته‌است.

 این، خلاف همه چیزهایی است که تا حالا، بارها و بارها، درباره زیان‌ها و خطرهای سرخ کردن مواد غذایی، از زبان کارشناسان تغذیه سراسر دنیا شنیده‌اید. اگر عاشق غذاهای سرخ‌کرده، سیب‌زمینی، پیاز و قارچ هستید، حتما از شنیدن این جمله کلی ذوق کرده‌اید. حالا از خودتان می‌پرسید، این «طریقه صحیح و کامل» چی هست؟ زیاد خرج ندارد، اما شاید به کمی وقت و حوصله شما نیاز دارد.

نمی‌خواهیم کاسه و کوزه همه متخصصان تغذیه را به هم بریزیم. ما هم قبول داریم که سالم‌ترین روش پخت غذا، آب‌پز کردن است، اما چه می‌شود کرد؟ گاهی هم آدم ناچار است غذای سرخ‌کرده درست کند. مهمان داریم، هوس کرده‌ایم یا گاهی شاید چون غیر از این بلد نیستیم. اولین نکته اساسی این است که باید از روغن مخصوص سرخ کردنی استفاده کرد.

اما اگر قصد دارید روغنی را که یک بار در آن چیزی سرخ کرده‌اید، دوباره استفاده کنید، باید روغنی را انتخاب کنید که نقطه دود بالایی دارد، یعنی روغنی که قبل از این‌که سطح آن تولید دود کند، بتوان تا درجه بالایی آن را حرارت داد. وقتی روغن به نقطه دود می‌رسد، ترکیب آن شروع به تغییر می‌کند و کف‌هایی حاوی «آکریلامید» روی آن تشکیل می‌شود و چشم را می‌سوزاند.

این که نقطه دود هر روغن چه‌قدر است، روی برچسب‌ روغن‌ها نوشته‌شده و اگر می‌خواهید، می‌توانید به جدول این صفحه نگاهی بیندازید.

پنج تکنیک صحیح سرخ کردن

1 - برای سرخ کردن، از روغن مایع استفاده کنید. البته، بعد از هر بار مصرف، روغن غذا را بگیرید و آن را دور بریزید زیرا روغن مایع بعد از یک بار سرخ شدن، نباید برای بار دوم استفاده شود.

2 - شروع سرخ‌کردن باید با حرارت کامل باشد و بعد حرارت کم شود، طوری‌که غذا به آهستگی سرخ شود. حواس‌تان باشد که روغن نباید دود کند.

3 - غذا را به قسمت‌های کوچک تقسیم کنید و هر دفعه، مقداری از آن را سرخ کنید.

4 - تکه‌های غذای سرخ‌شده را با یک انبرک یا سبد سیمی از داخل روغن بردارید ( با قاشق معمولی برندارید چون روغن همراه غذا باقی می‌ماند). سپس آن را فشار دهید تا روغن اضافی خارج شود. (این کار را در یک ظرف مشبک انجام دهید.)

5 - هنگام سرخ کردن باید از بستن در ظرف خودداری کرد، زیرا باعث می‌شود رطوبتی که از غذا بخار می‌شود، به داخل روغن برگردد. همین، باعث تخریب سریع روغن می‌شود.

 پنج نکته برای سرخ کردن سالم‌تر

1 - قبل از این که مواد غذایی را به داخل روغن بیندازید، باید ابتدا روغن را تا درجه حرارت مناسبی گرم کنید (مثلا تا حدود190 درجه سانتی‌گراد).

در این حرارت، در سطح مواد غذایی، سریع یک لایه محافظ شبیه به یک لایه عایق تشکیل می‌شود که باعث می‌شود روغن نتواند از ماده غذایی عبور کند و ماده غذایی فقط با حرارت غیرمستقیم و با هدایت گرمایی از این عایق، پخته و سرخ شود.

اگر روغن تا این درجه حرارت مشخص داغ نشده‌باشد، قبل از این‌که لایه عایق تشکیل شود، روغن به درون غذا نفوذ می‌کند و باعث می‌شود غذا حالت روغنی(گریسی) پیدا کند. اگر هم روغن زیادتر از حد داغ شود، این لایه محافظ می‌سوزد و از بین می‌رود.

2 - نکته بعدی این که همیشه اول روغن را هفت تا هشت درجه بیشتر از حرارت سرخ کردن (190 درجه سانتی‌گراد) داغ کنید، زیرا اضافه کردن غذا به روغن باعث می‌شود حرارت روغن چند درجه پایین بیاید. توجه داشته باشید که اگر این حرارت از هفت تا هشت درجه بیشتر شود، به ساختمان مولکولی روغن آسیب می‌رساند.


3 - قبل از سرخ کردن به غذا نمک نزنید. نمک نقطه دود روغن را پایین می‌آورد و باعث می‌شود زودتر تخریب شود. هم‌چنین، نمک باعث می‌شود رطوبت در سطح غذا جذب شود و وقتی غذا به داخل آن اضافه می‌شود، روغن به بیرون پاشیده شود.


4 - از ظرف‌های آلومینیومی برای سرخ کردن غذا و نگه‌داری روغن استفاده نکنید. نمک به‌کار رفته در غذا، ظروف آلومینیومی را خراب می‌کند و باعث می‌شود آلومینیوم وارد روغن شود که مسمومیت‌زاست. ظروف آهنی و مسی هم به درد این کار نمی‌خورند، چون روند تخریب روغن را تسریع می‌کنند.

سبزی‌های منجمد را وقتی هنوز یخ زده‌اند، سرخ کنید تا کمتر روغن را به خود جذب کنند. (بیشتر ما تصور می‌کنیم بهتر است بگذاریم کاملا ماده غذایی از حالت انجماد خارج شود، بعد آن‌ را بپزیم.)

5 - یک کار اشتباه دیگر این است که کوهی از مواد غذایی را در تابه پر از روغن تلنبار کنید. این کار حرارت روغن را می‌گیرد. به این ترتیب، قبل از آن که آن لایه عایق مفید تشکیل شود، روغن داخل غذا نفوذ می‌کند و غذا را چرب می‌کند. ترد نشدن خوراکی‌هایی که در چنین‌تابه‌هایی انباشته شده‌اند، به همین دلیل است. 

  پنج روغن خراب کن‌

آیا می‌توان روغن را بعد از یک بار مصرف، دوباره مصرف کرد؟ این بستگی دارد به این‌که چه‌طور از آن روغن استفاده و چه‌طور نگه‌داری‌اش کرده‌باشید. مواردی که می‌تواند کیفیت روغن شما را بعد از یک بار استفاده از بین ببرد، این‌ها هستند:


1 - نور و حرارت، روند اکسیداسیون و تخریب روغن را تندتر می‌کند، بنابراین به مدت زمانی که روغن را در معرض نور، حرارت و اکسیژن قرار داده‌اید، توجه کنید.

2 - هرچه مقدار رطوبت جذب شده توسط روغن و میزان رطوبت ماده غذایی بیشتر باشد، روغن زودتر تخریب می‌شود. اگر در ظرف را موقع سرخ‌کردن غذا گذاشته‌اید، از خیر روغن اش بگذرید. چون در این‌صورت رطوبت را به خود جذب کرده‌است.

3 - هرچه ناخالصی‌هایی همچون نمک، ذرات غذا، چاشنی‌ها و... بیشتر به روغن وارد شود، روغن سریع‌تر اکسید می‌شود.

4 - روغن هرچه بیشتر استفاده شود، سریع‌تر اکسید می‌شود. تغییرات ایجاد شده در ساختمان مولکولی روغن، باعث می‌شود غلظت آن تغییر کند و مشکل‌ و غیر روان از ظرف ریخته شود.

5 - مخلوط کردن روغن‌های مختلف با هم، نقطه دود آن را پایین می‌آورد.

 پنج نکته در استفاده از روغن‌های دست دوم

اگر به دلیل صرفه جویی یا هر دلیل دیگری، نمی‌خواهیم با یک بار مصرف کردن روغن آن را دور بریزیم، در این صورت چه کار باید بکنیم؟ به نکته‌های زیر دقت کنید:

1 - به محض اتمام سرخ کردن، حرارت را خاموش کنید.

2 - اجازه بدهید تا روغن سرد بشود.

3 - وقتی روغن سرد شد، آن را از صافی ریز عبور دهید و تصفیه کنید. سپس در ظرف شیشه‌ای بریزید و در ظرف را محکم ببندید تا هوا وارد آن نشود. از مخلوط کردن این روغن با روغن تازه خودداری کنید.

4 - این ظرف را در جای تاریک، ترجیحا در یخچال نگه داری کنید.

این روغن در یخچال ممکن است ظاهر ابرمانند پیدا کند که این حالت باید با خارج کردن آن از یخچال برطرف شود.

5 - با بروز نشانه‌های زیر روغن را دور بریزید: دیدن کف روی سطح روغن، تیره شدن روغن، بوی نامطبوع، عدم تشکیل حباب روی روغن، هنگامی که ماده غذایی را به داخل آن می‌اندازید و آخرین مورد این‌که، غیر روان بودن روغن، هنگام ریختن آن در ظرف.

البته با رعایت این نکته‌ها می‌توانید غذاهای سرخ کرده سالم تری تهیه کنید، اما همیشه به یاد داشته باشید که «سرخ نکردن از سرخ کردن بهتر است.»

راهنما: روغن‌های مختلف و نقطه دودشان
 روغن گلرنگ: 265 درجه سانتی گراد 
روغن آفتاب ‌گردان: 246 درجه سانتی گراد
روغن سویا: 241 درجه سانتیگراد
روغن کانولا یا کلزا: 238 درجه سانتی گراد
 روغن ذرت: 236 درجه سانتی گراد
روغن بادام‌زمینی: 231 درجه سانتی گراد 
روغن زیتون: 190درجه سانتی گراد (که در مقایسه با روغن‌های بالا نقطه دود پایین‌تری دارد، به این دلیل برای سرخ کردن‌هایی که به زمان کمتری نیاز دارند، مناسب تر است.)


جمعه 3/11/1393 - 22:28
خواص خوراکی ها


تغذیه > خواص خوراکی‌ها - همشهری آنلاین – شهره فرجی:
گل کلم دارای خواص بسیاری است که در اینجا به 8 مورد از آن‌ها پرداخته‌ایم. 

هشت مورد از خواص سبزی گل‌ کلم عبارتند از:

پیشگیری از سرطان

مصرف گل کلم، احتمال ابتلا به انواع سرطان‌ها به خصوص سرطان‌های پروستات، سینه، روده، تخمدان و مثانه را کاهش می‌دهد. محققان کانادایی در بررسی‌های خود دریافتند مصرف نصف پیمانه گل کلم در روز، احتمال ابتلا به سرطان پروستاترا تا 52 درصد کاهش می‌دهد.

کمک به هضم بهتر

گل کلم منبع خوبی از فیبر رژیمی محسوب شده که برای هضم بهتر غذا از اهمیت اساسی برخوردار است. اگر به مقدار کافی فیبر در برنامه غذایی خود داشته باشید مواد غذایی به نرمی از روده‌ها عبور می‌کنند. ترکیبی در گل کلم موسوم به" گلوکورافین"
وجود دارد که می‌تواند از شکم و روده‌ها در برابر ابتلا به برخی بیماری‌ها از جمله سرطان و زخم‌معده پیشگیری کند.

آنتی‌اکسیدان‌ها

گل کلم‌، حاوی مقادیر فراوانی از آنتی‌اکسیدان‌ها بوده که می‌توانند از ابتلا به انواع سرطان‌ها، بیماری‌های قلبی و سکته مغزی پیشگیری کنند. آنتی‌اکسیدان‌‌ها،‌همچنین در تخریب رادیکال‌های آزاد که موجب پیری زودرس می‌شوند، ‌دارای اهمیت اساسی هستند.

ضد التهاب

وجود اسیدهای چرب امگا3 و ویتامین K در این سبزی، به پیشگیری از ایجاد التهاب مزمن که منجر به برخی بیماری‌ها مانند آرتروز، سرطان، دردهای مزمن و بیماری‌های خاص روده‌ می‌شود، کمک موثری می‌کند.

بارداری

گل کلم دارای مقادیر فراوانی فولات (B9)، یک ویتامین B که برای یک بارداری سالم توصیه می‌شود ، است. کمبود فولات در زنان باردار می‌تواند منجر به بروز برخی بیماری‌ها از جمله ایجاد برخی نقائص هنگام تولد و نیز کم وزنی نوزاد شود.

گل کلم

ویتامین‌های B

علاوه بر فولات، گل کلم سرشار از ویتامین‌های دیگر مهم B مانند نیاسین، ریبوفلاوین، اسید پانتوتنیک و تیامین نیز هست.

سلامت قلب

گل کلم به روش‌های بسیاری از ابتلا به بیماری‌های قلبی در فرد پیشگیری می‌کند. گل کلم دارای ماده‌ای موسوم به آلیسین است که احتمال بروز بیماری‌های قلبی وسکته مغزی را کاهش می‌دهد.

کاهش وزن

گل کلم ماده غذایی فوق‌العاده‌ای برای کاهش وزن محسوب می‌شود چرا که کم کالری بوده و به روش‌های مختلف می‌توان از آن استفاده کرد برای نمونه می‌توانید آن را درون انواع سالادها رنده کرده و یا همراه با برنج آن را بپزید و یا آن را پخته و پوره کرده سپس آن را با پوره سیب‌زمینی مخلوط کنید.


جمعه 3/11/1393 - 22:25
خواص خوراکی ها


تغذیه > میوه و سبزی - همشهری آنلاین:
به دلایل بسیاری باید این سبزی پرخاصیت و سرشار از آنتی‌اکسیدان مصرف شود که در این جا به 10 مورد از آن‌ها پرداخته‌ایم.

1- گوجه‌فرنگی حاوی هر چهار کارتینوئید می‌باشد: کارتینوئید آلفا و بتا، لوتئین، و لیکوپن. هریک از این کارتینوئیدها خواص خاص خود را دارند اما در کنار یکدیگر نیز فوایدی را ایجاد می‌کنند.

2-  به طور خاص، گوجه‌فرنگی حاوی مقدار بسیار زیادی لیکوپن است که گفته میشود بالاترین فعالیت آنتی‌اکسیدانه را در بین کارتینوئیدها داراست.

3-  گوجه‌فرنگی و بروکلی در کنار هم بسیار پرفایده هستند و احتمال ابتلا به سرطان پروستات را کاهش می دهند. در یک تحقیق مشخص شد که در موش‌های صحرائی که به آنها گوجه‌فرنگی و کلم بروکلی داده شده بود، نسبت به موش‌هایی که به آنها لیکوپن بعنوان یک مکمل غذایی داده شده بود یا گوجه‌فرنگی و کلم بروکلی جداگانه به آنها داده شده بود، تومورهای پروستات بسیار کندتر رشد می‌کند.

4-  طبق تحقیقی که در دانشگاه مونترآل انجام گرفت، مشخص شد رژیم‌های غذایی سرشار از گوجه‌فرنگی، به کاهش احتمال ابتلا به سرطان لوزالمعده نیز کمک می‌کند. در این تحقیق محققان دریافتند که لیکوپن می‌تواند تا 31 درصد احتمال سرطان لوزالمعده را در میان آقایان با بالاترین و پایین‌ترین مقدار مصرف از این کارتینوئید، کاهش دهد.

5-  گوجه‌فرنگی حاوی 3 آنتی اکسیدان بسیار مهم است: بتا-کاروتیئن (که فعالیت ویتامین A را در بدن دارد)، ویتامین E، و ویتامین C.

6-  گوجه‌فرنگی سرشار از پتاسیم است، ماده معدنی که اکثر ما با کمبود آن مواجه هستیم. یک لیوان آب گوجه‌فرنگی حاوی 543 میلی‌گرم پتاسیم بوده و ½ فنجان سس گوجه‌فرنگی حاوی 454 میلی‌گرم از این ماده است.

7-  وقتی گوجه‌فرنگی همراه با سایر چربی‌های مفید مثل آوکادو یا روغن زیتون، مصرف شود، جذب کارتینوئیدهای گیاشیمیایی در گوجه‌فرنگی، 2 تا 15 مرتبه بیشتر می‌شود.

8-  گوجه‌فرنگی بخش مهمی از رژیم‌های غذایی مدیترانه‌ای را تشکیل می‌دهد. در بسیاری از غذاهای مدیترانه‌ای از گوجه‌فرنگی یا سس آن استفاده می‌شود. برخی تحقیقات نشان می‌دهد افرادی که معمولاً از رژیم‌های مدیترانه‌ای استفاده می‌کنند، کمتر از سایرین به خاطر مشکلات قلبی و سرطان جان می‌سپارند.

9-  وقتی خانم‌های شیرده از محصولات گوجه‌فرنگی استفاده کنند، غلظت لیکوپن شیرشان افزایش می‌یابد. در این مورد، بهتر است گوجه‌فرنگی پخته باشد. محققان همچنین دریافته‌اند که خوردن محصولات گوجه‌فرنگی مثل سس گوجه بیشتر از خوردن گوجه‌فرنگی تازه، غلظت لیکوپن را در شیر مادر افزایش می‌دهد.

10- برش های گوجه‌فرنگی حاوی غلظت بسیار بالایی کارتینوئید هستند. مقدار جذب کارتینوئید توسط سلول‌های روده انسان در رب گوجه‌فرنگی که حاوی پوست گوجه‌فرنگی باشد، بسیار بیشتر از نوع رب فاقد پوست گوجه‌فرنگی است. پس برای بالاتر بردن فواید غذایی گوجه‌فرنگی، از پوست کندن آن خودداری کنید.


جمعه 3/11/1393 - 22:25
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته