• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 85
تعداد نظرات : 145
زمان آخرین مطلب : 4428روز قبل
کامپیوتر و اینترنت

مسئول اجرایی نخستین جشنواره رادیویی جوان و رسانه (جوانه):
جشنواره "جوانه" به گستره ایران زمین برگزار خواهد شد
سید حسین موسوی گفت: این جشنواره با برخورداری از رنگ ملی، محملی برای كشف استعداد جوانان این مرز و بوم در عرصه تولیدات رسانه ای بویژه رادیو خواهد بود.

به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران؛ در نشستی كه ظهر امروز در راستای برگزاری نخستین جشنواره "جوانه" رادیو جوان برگزار شد بهنام احمدپور مباركه مدیر رادیو جوان گفت: نخستین جشنواره جوان رسانه با عنوان جوانه بر پایه تعامل بیشتر مخاطب با رادیو جوان طراحی شده و ترسیم نگاهی واقع بینانه از نیازهای مخاطب جوان، شناسایی نیروهای مستعد در حوزه برنامه سازی و تعمیق شناخت مخاطب از رسانه رادیو و ویژگی های آن از اهداف این جشنواره بزرگ خواهد بود.

وی افزود: نخستین جشنواره برنامه سازی رادیوی جوان و رسانه "جوانه" در دو بخش رقابتی و ویژه برگزار خواهد شد و در بخش رقابتی برنامه های ارسالی مخاطبان آماتور در چهار بخش برنامه سازی مستند مورد ارزیابی قرار می گیرد و در بخش جنبی نیز آثار غیر صورتی شركت كنندگان بررسی می شود.

مدیر رادیو جوان ادامه داد: بخش ویژه این جشنوراه با عنوان جوان و رادیو مختص به علاقمندان است كه خلاقیت های خود را در خارج از چهارچوب رادیو از جمله شعر، پیامك، كاریكاتور، بلوتوث، و داستانك ارائه داده اند.

احمدپور مباركه دبیر جشنواره اظهار داشت: امیدواریم این جشنواره بتواند فرصت مناسبی در راستای مخالفت در حوزه رسانه بویژه رادیو را برای هر جوان مستعد ایرانی به ارمغان آورد و همینطور رادیو جوان با ارسال آثار غنی از سوی مخاطبان بتواند با دست پر و نگاه عمیق برای تولید برنامه در سال آینده گام بردارد.

وی كه خود دبیر نخستین جشنواره جوان و رسانه"جوانه" را بر عهده دارد، ادامه داد: این جشنواره به صورت دو سال برگزار خواهد شد و هر سال نیز هم اندیشی آن در رادیو جوان صورت خواهد گرفت. علاقمندان برای شركت در این جشنواره می توانند از فردا 28 شهریور تا 15 آذرماه آثار خود را از طریق سایت www.radiogavan.ir‌ ارسال و یا از طریق پست به نشانی صندوق پستی 5747-19395 دبیرخانه جشنواره جوانه ارسال كنند. همچنین شركت كنندگان در بخش آثار پیامكی می توانند آثار خود را به شماره پیامك 3000088 ارسال كنند و از روز 15 آذر ماه داوری ها آغاز شده و 20 مهر ماه نیز آثار برگزیده انتخاب خواهند شد.

احمدپور مباركه با بیان اینكه نوع ایده برنامه سازی، پردازش تولید و كیفیت فنی از ملاك های بخش داوری این جشنواره خواهد بود، افزود: اختتامیه این جشنواره اول اسفندماه سال جاری در یكی از سالن های شهر تهران برگزار خواهد شد.

همچنین سید حسین موسوی مسئول اجرایی نخستین جشنواره جوانه" نیز اظهار داشت: این جشنواره از فستیوال هایی خواهد بود كه رنگ ملی دارد و به گستردگی همه مردم ایران برگزار خواهد شد تا شور و شوق ملی در جوانان این مرز و بوم بیش از پیش هویدا شود.

وی ادامه داد: برای برگزاری هر چه بهتر این جشنواره دست همه ارگان ها و سازمان های دولتی و غیر دولتی را به گرمی خواهیم فشرد تا بتوانیم دست در دست هم فرصتی را ایجاد كنیم كه همه جوانان علاقمند به حوزه رادیو در سراسر كشور دیده و شنیده شوند؛ بنابراین ستاد برگزاری این جشنواره همه امكانات رفاهی لازم را درخصوص حضور جوانان ایران فراهم خواهد كرد. همچنین این جشنواره در استان ها و شهرستان های كشور نیز برگزار خواهد شد.

در حاشیه این نشست یداله گودرزی مدیر گروه علمی رادیو جوان نیز با بیان اینكه رادیو جوان نقش بسزایی در پرورش نیروهای خلاق و كارآمد داشته است،افزود: جشنواره جوانه ملی در راستای شناسایی نیروهای مستعد و استعدادهای درخشان در حوزه رسانه بویژه رادیو خواهد بود و بستری برای حضور جوانان ایران در صحنه تولید برنامه های غنی مطلوب و فراگیر خواهد شد به گونه ای كه هر جوان از هر كجای این كشور می تواند خود را نشان دهد.

وی ادامه داد: كمیته علمی رادیو جوان در مدت برگزاری جشنواره "جوانه"‌ سه نشست علمی آموزشی با سه موضوع رادیو در زندگی جوان امروز، موسیقی در رادیو و خلاقیت در برنامه سازی رادیو برپا می شود.

احمدپور مباركه خاطرنشان كرد: امیدواریم این جشنواره با همكاری و همیاری همه مردم بتواند جشنواره ای پربار و پر استقبال باشد.

گفتنی است؛ علاقمندان برای كسب اطلاعات بیشتر می توانند به سایت شبكه جوان www.radiogavan.ir مراجعه و یا با شماره 888849360 تماس حاصل نمایند.

دوشنبه 30/8/1390 - 17:55
کامپیوتر و اینترنت

صدایتان را به گوش همه برسانید.

آشنایی با پادکست و روش ساخت آن

محمد جواد ملکوتی
آشنایی با پادکست و روش ساخت آنما همواره عادت داریم وقتی درباره‌ی تمایل نوع بشر به نشر افکار و نظریاتش صحبت می‌کنیم، از عبارتی مثل «رساندن صدای خود به گوش جهانیان» استفاده کنیم. تاکنون به دلیل محدودیت‌های تکنولوژیک، این «صدا» بیشتر از طریق «نوشتار» و یا حداکثر توسط رسانه‌های رادیو-تلویزیونی پرهزینه‌ای که هر کدام تمایلات سیاسی و فرهنگی خاص خود را دارند، منتشر شده است. اکنون به نظر می‌رسد که فناوری اطلاعات به‌تدریج این امکان را برای همگان فراهم کرده که «صدای» خودشان را از طریق «گفتار» به‌سادگی، بی‌واسطه و بدون توسل به رسانه‌های رادیو-تلویزیونی به گوش جهانیان برسانند.

شما می‌توانید با كمترین هزینه، صدای خود را ضبط كرده فایل صوتی آن را آپلود كرده و آن را منتشر كنید. این فایل‌های صوتی می‌توانند شامل اخبار روزانه‌ی یک رسانه‌ی خبری، جدیدترین آهنگ‌ها، مشروح سخنرانی‌های یک کنفرانس، مصاحبه با افراد مختلف و یا صحبت‌های خودمانی یک وبلاگ‌نویس باشد. درحقیقت می‌توان آن را نوعی وبلاگ صوتی نامید.

این شیوه برای افراد نابینا كه قادر به نوشتن و خواندن مطالب به‌صورت عادی نیستند هم می‌تواند بسیار مفید و كاربردی باشد و امكان ارائه‌ی افكار و نظریات برای همه، به‌صورت عادلانه برقرار می‌شود. ضمن اینكه شنیدن، خیلی راحت‌تر از خواندن است. همچنین كاربران می‌توانند فایل‌های صوتی مورد نظر را توسط ام‌پی‌تری پلیر یا گوشی موبایل و كلا دستگاه‌های پخش، غیر از كامپیوتر نیز استفاده كنند و در زمان استفاده، لزوما نیازی به دسترسی به کامپیوتر نیست. در نتیجه کاربر در هر زمان و مکانی قادر به استفاده از محتوای صوتی خواهد بود.

برای ارائه‌ی محتوا به‌صورت صوتی، از دو شیوه می‌توان استفاده كرد. یكی ضبط صدا و آپلود آن و گذاشتن لینك آن در وبلاگ است و دیگری استفاده از روش پادكستینگ. تفاوت این دو روش فقط در نحوه‌ی ارائه و دریافت آن‌هاست، نه محتوا و ساخت آن‌ها. در سطور بعدی راجع به آن به تفصیل توضیح خواهم داد.

نسل جدید رادیو یا نسل جدید وبلاگ؟
پادکست (Podcast) یا پادپخش، انتشار مجموعه‌ای از پرونده‌های رسانه‌ی دیجیتال است که توزیع آن در اینترنت با استفاده از فید صورت می‌گیرد و توسط کاربران، معمولاً بر روی یک پخش‌‌کننده‌ی موسیقی دیجیتال مثل (mp3 player) قابل دریافت و پخش است. این روش ارائه‌ی محتوا، در سال 2004 محبوبیت و گسترش یافت. این تکنولوژی را نسل جدید وبلاگ‌ها، همچنین نسل جدید رادیو دانسته‌اند.

قابل ذکر است که عمل دریافت پادکست را پادکچ (Podcatch) می‌گویند.

اصطلاح پادكست مانند كلمه‌ی «رادیو» می‌تواند هم به معنای محتوا و هم به معنای شیوه‌ی ارائه باشد. یعنی هم به فایل‌های صوتی مورد نظر و هم به نحوه‌ی ارائه‌ی آن، می‌توان پادكست گفت. واژه‌ی پادکست از هم‌آمیزی واژه‌های iPod (آی‌پاد) و broadcasting (پخش) پدید آمده است. به تولیدكننده‌ی پادكست هم پادكستر (podcaster) گفته می‌شود.

آی‌پاد (iPod) نام دستگاه پخش موسیقی دیجیتالی شرکت اپل است که برای نخستین بار در 23 اکتبر سال 2001 به بازار عرضه شده است. آی‌پاد محبوب‌ترین دستگاه پخش موسیقی دیجیتال همراه است، بطوری که در فوریه سال 2007، بیش از 73 درصد سهم بازار را به خود اختصاص داده بود.

واژه‌نامه‌ی جدید آمریکایی آکسفورد، واژه‌ی پادکست را برترین واژه‌ی سال 2004 نامیده است. این لغت‌نامه تعریف لغوی این واژه را نیز بدین شکل آورده: «برنامه‌ای رادیویی یا مشابه که دیجیتالی ضبط شده و جهت دانلود کردن برای دستگاه‌های شخصی پخش صدا، در اینترنت گذاشته می‌شود.»

این روش با افزایش محبوبیت دستگاه پخش موسیقی دیجیتالی آی‌پاد، به عنوان روشی آسان برای به اشتراک‌ گذاشتن محتویات صوتی از طریق اینترنت، به‌وجود آمد.

البته تا پیش از این هم امکان قرار دادن فایل‌های صوتی بر روی اینترنت و دریافت فایل صوتی از آن وجود داشته است؛ اما آنچه که سیستم پادکست را از سایر روش‌ها متمایز می‌کند، استفاده از تکنولوژی جدید آر‌‌اس‌اس (RSS) به منظور جمع‌آوری اطلاعات پادکست‌هاست.

به عبارتی، شما در ابتدا نرم‌افزارهای خاصی را دریافت و بر روی سیستم‌تان نصب می‌کنید، بعد نام و آدرس پادکست‌های مورد علاقه‌تان را به این نرم‌افزار می‌دهید و هنگامی که شما به اینترنت متصل می‌شوید، این نرم‌افزار به طور اتوماتیک، به آدرس پادکست‌های مورد علاقه‌ی شما سرمی‌زند و فایل صوتی هر کدام که به روز شده باشند را بر روی سیستم شما دانلود می‌کند. این فرایند پس از مرحله‌ی اولیه‌ی تنظیمات، کاملاً به طور اتوماتیک اتفاق می‌افتد و شما در هر زمان، بدون نیاز به اتصال به اینترنت یا دسترسی به دستگاه کامپیوتر، فقط با دستگاه پخش موسیقی می‌توانید پادکست‌های جدید را گوش کنید.

این روش وبلاگ‌نویسی تا سال 2003 پیشرفت کرد و وبلاگ‌نویسی را به سمت جدیدی برد. نمونه‌ی تأثیرگذار استفاده از این فناوری، در وبلاگ کریستوفر لیدون، نویسنده‌ی سابق نیویورک تایمز، بود. در اکتبر سال 2003 بود که اولین بار از iTunes برای انتقال محتوای آراس‌اس به آی‌پاد استفاده شد. آدام کوری برنامه‌ای برای انتقال از آراس‌اس به آی‌پاد ارائه کرد که iPodder نام داشت.

در فوریه 2004، بن همرسلی در روزنامه‌‌ی گاردین مقاله‌ای نوشت که در آن به کار لیدون اشاره می‌کرد و برای شرح این کار، کلمات مختلفی به‌کار برد که در بین آن پادکست هم به چشم می‌خورد. به این ترتیب اولین استفاده از این کلمه، توسط بن همرسلی بود. یافته‌های موتورهای جستجوگر از عبارت Podcast در سال 2004 به سرعت زیاد شد. بعد از این، وب‌سایت‌ها و ابزارهای مختلف، با موضوع پادکست گسترش پیدا کرد.

در سال 2004 گسترش و محبوبیت این پدیده به حدی بود که حتی کاخ سفید هم تعدادی از سخنرانی‌های جرج بوش را به‌صورت پادکست آماده کرده و بر روی وب‌گاه رئیس جمهور امریکا قرار داد.

از سوی دیگر با انتشار یک پرونده‌ی آوایی بر روی وب‌گاه ناسا که در آن یکی از متخصصین حاضر در فضاپیمای دیسکاوری -استیو رابینسون- راجع به مأموریت این سفینه توضیح می‌داد، رسانه‌ها با هیجان بسیار از «اولین پادکست ارسال شده از خارج از زمین» نوشتند.

چگونه پادكست بسازیم؟
برای ساخت پادكست دو دسته نیاز اساسی وجود دارد: سخت‌افزار لازم برای ضبط صدا، یعنی میكروفن، و نرم‌افزار لازم برای ضبط و ویرایش صدا. كیفیت میكروفن قطعا در نتیجه‌ی كار تأثیر دارد؛ اما با توجه به كاهش كیفیت كار در انتها برای كاهش حجم كار، استفاده از میكروفن‌های آماتور و ارزان‌قیمت موجود در بازار هم جوابگوی نیاز سخت‌افزاری است.

برای ضبط و ویرایش صدا، نرم‌افزارهای بسیاری مورد استفاده قرار می‌گیرند که اغلب این نرم‌افزارها توانایی‌های متعددی را برای كاربرانشان به همراه می‌آورند؛ ‌اما به همان میزان كه بر توانایی این نرم‌افزارها اضافه می‌شود، بر پیچیدگی آن‌ها هم افزوده می‌شود. به همین دلیل برنامه‌ای خاص برای ضبط صدا و ویرایش آن برای پادكست‌ها ساخته شده است.

نرم افزار Audacity با وجود آنكه ظاهری ساده دارد و كار با آن چندان دشوار نیست، تمام نیازهای ما برای ساخت یك پادكست را برطرف می‌كند. با دریافت این برنامه‌ی رایگان و نصب آن در چند دقیقه، شما می‌توانید كار را آغاز كنید.

 آشنایی با پادکست و روش ساخت آن

متن مورد نظرتان را بنویسید و تمرین كنید تا روان و بدون غلط بخوانید. شما می‌توانید برای صدای پس‌زمینه‌ی پادکست خود، از موسیقی‌های ملایم و افكت‌های صوتی استفاده کنید تا پادکست جذاب‌تری داشته باشید.

در ابتدا برنامه را اجرا كنید. برای ضبط صدا تنها كافی است دكمه‌ی قرمزرنگ ركورد را در بالای صفحه فشار داده و در میكروفن شروع به صحبت كنید. برنامه شروع به ضبط صدای شما می‌كند و تا زمانی كه دكمه‌ی «استاپ» فشرده نشده، این كار ادامه دارد. در برنامه هر فایل صوتی جداگانه، در یك كانال نگهداری می‌شود تا ما بتوانیم با جابه‌جایی كانال‌ها، صداها را در زمان‌های مناسب پخش كنیم. این كار این امكان را به ما می‌دهد كه روی صدای گوینده، موسیقی متن را بیفزاییم یا هم‌زمان چند صدای مختلف را پخش كنیم. بنابراین هر بخش از برنامه را جداگانه و در یك كانال ضبط كنید؛ یعنی پس از ضبط هر بخش دكمه‌ی «استاپ» را فشار داده و برای ادامه، دوباره ركورد را بزنید تا صدا در كانال جدیدی ضبط شود.

ما همچنین از طریق منوی Project و با گزینه‌ی Import Audio می‌توانیم فایل‌های صوتی‌ای را كه پیش‌تر ضبط كردیم، یا فایل‌های موسیقی را به برنامه وارد كنیم. تمامی این فایل‌هایی كه وارد می‌شوند یك كانال جدید صوتی را در برنامه تشكیل می‌دهند كه قابل ویرایش هستند.

پس از آنكه ما تمامی صداهای استفاده شده در پادكست را در برنامه آماده كردیم، نوبت به ویرایش و مونتاژ می‌رسد. در این بخش دو دسته ابزار از طریق این برنامه در اختیار شماست؛ یكی ابزارهای ویرایش كه در سمت چپ بالای پنل وجود دارد و دیگری افكت‌هایی كه در منوی Effect هستند و به ما در تغییر صداها كمك می‌كنند.

توضیح منوی افكت از حوصله‌ی این یادداشت خارج است. ‌شما می‌توانید با امتحان این افكت‌های صوتی روی یك كار تست، از چگونگی عملكرد هر كدام از آن‌ها مطلع شوید. ‌اما در ابزار منویی كه در اختیار دارید، دو عمل اصلی وجود دارند؛ اولی Selection tool كه از طریق آن شما بخشی از صدای یك كانال یا چند كانال را انتخاب می‌كنید برای حذف، ‌كپی، ‌وارد كردن افكت و یا... و دیگری Time shift tool كه به شما امكان تغییر زمانی یك كانال و بخشی از صدا را می‌دهد و شما را در مدیریت زمان پخش هر تكه از برنامه یاری می‌كند.

از یاد نبردید كه در هر مرحله از كار، برای اطمینان از آنكه تغییراتی كه می‌دهید آسیبی به كار شما نمی‌زند، ‌می‌توانید از طریق گزینه‌ی File save project اقدام به ذخیره‌ی تمامی اطلاعات در قالب یك فایل قابل شناسایی در برنامه كنید. همچنین در پایان ویرایش صدا باید از طریق یكی از دو گزینه‌ی Export As a Wave و یا Export As a Mp3 از فایل مذكور خروجی بگیرید. اولی یك فایل با كیفیت بالا و حجم بسیار بالا به شما می‌دهد كه باید توسط یك برنامه‌ی فرعیِ تبدیل صدا، مثلJet Audio ، آن را به فایل كم‌حجم Mp3 تبدیل كنید تا به سادگی قابل آپلود و یا دانلود باشد. برای این کار می‌توانید به اینجا مراجعه كنید.

برای گزینه‌ی دوم هم، برنامه از شما یك پلاگین اضافه می‌خواهد كه می‌توانید از طریق این آدرس ‌آن را دانلود كنید.

پس برای طی این مراحل و آماده شدن فایل مورد نظر برای انتشار آن، دو راه وجود دارد؛ یا می‌توانید به سایت‌های رایگان آپلود فایل از قبیل HotShare مراجعه کنید و یا می‌توانید به یكی از سرویس‌های پادكستینگ مراجعه كنید و آن را منتشر كنید. مثلا سایت http://cast.ir یا ‌ http://www.persiancast.com ‌كه اولین سرویس پادکست فارسی است، علاوه بر یک وبلاگ جمع و جور، یک پادکست نیز به شما می‌دهد که فایل‌های صوتی گفتارهای خود را در آن آپلود کنید و دیگران علاوه بر دیدن متن وبلاگ شما، صدای شما را نیز بشنوند. از بهترین نمونه‌ سایت‌های انگلیسی برای پادكست نیز می‌توان به Gcastیا Odeo اشاره نمود.

چگونه پادکست خود را در موتورهای جستجو ثبت کنیم؟
سایت یاهو بزرگ‌ترین سرویس جستجو و ثبت پادکست‌ها را راه‌اندازی نموده است و شما را قادر می‌سازد تا در میان میلیون‌ها پادکست جستجو کنید. این سرویس را می‌توانید از طریق
این آدرس مشاهده کنید.

آشنایی با پادکست و روش ساخت آن

همچنین در این سایت، شما می‌توانید به‌راحتی پادکست خود را با موضوع خاصی ثبت کنید. برای ثبت پادکست خود به این آدرس ‌مراجعه کرده و لینک فید پادکست خود را وارد کنید تا پادکست‌های شما نیز در نتایج جستجوی یاهو ظاهر شوند.

آشنایی با پادکست و روش ساخت آن

مزایا
علاوه بر مزایای ذكر شده می‌توان فایل‌ها را پس از دریافت از اینترنت، بدون نیاز به ارتباط با اینترنت، استفاده كرد؛ در حالی که در سایر روش‌ها، نیاز به حفظ ارتباط اینترنتی برای استفاده از آن وجود دارد.

همچنین ‌امکان شنیدن هر بخش از فایل صوتی، جلو و عقب بردن آن، شنیدن محدوده‌ای خاص و سایر کنترل‌ها از طرف کاربر ممکن است. کاربر به هر تعداد بار که بخواهد می‌‌تواند آن را گوش دهد در حالی که در رادیوی اینترنتی، چنین امکانی به خودی خود وجود ندارد.

همچنین نیازی به مراجعه به وب‌گاه‌های مختلف برای دسترسی به انواع محتویات نیست و با تنظیم نرم‌افزار و افزودن نشانی پادپخش مورد نظر به فهرست، کپی آن به رایانه و در نهایت به دستگاه پخش آن به‌طور اتوماتیک انجام شده و کاربر همیشه آخرین و جدیدترین اطلاعات را در دستگاه پخش محتوای صوتی خود خواهد داشت.

 معایب
سرعت پایین اینترنت كه باعث می‌شود فایل‌های حجیم صوتی به سختی دریافت شود، دشواری نسبی مراحل ساخت پادکست و پیدا کردن فضایی مجانی و یا با پهنای باند مناسب برای قرار دادن فایل‌های صوتی، از جمله عواملی است که باعث شده پادکست‌های فارسی همچون وبلاگ‌های فارسی، با استقبال گسترده‌ی کاربران مواجه نشوند.

منبع: شماها

دوشنبه 30/8/1390 - 17:41
کامپیوتر و اینترنت

شبكه اجتماعی شیعیان یا «شیعه نت‌وورك» نخستین شبكه اجتماعی‌ای است كه برای ایجاد تبادل میان شیعیان به راه افتاده است. این شبكه به آدرس www.shianetwork.ir در دسترس است. در صفحه نخست این شبكه اجتماعی و در توضیح فعالیت‌های آن آمده است:

به اولین شبکه اجتماعی شیعیان خوش آمدید.
نخستین شبکه اجتماعی شیعیان به شما این امکان را می دهد تا با انتشار متن ،صوت ،تصویر (و بزودی ویدئو) به ترویج فرهنگ غنی تشیع بپردازید و با دیگرشیعیان ، در سراسر جهان پیوند دوستی برقرار کنید و نوشته های یکدیگر را دنبال کنید و به گفتگوی زنده بایکدیگربپردازید.ما معتقدیم با تلاش و همت شما و دیگر شیعیان در اقصی نقاط جهان می توان در ترویج فرهنگ غنی شیعه و مقابله با فرق ضاله و اعتقادات و افکارمنحرف، قدم های جدی برداشت.با امکانات "شیعه نتورک" می توانید مطالب خود را منتشر کنید،گروه های تخصصی تشکیل دهید،لینک های خود را به اشتراک بگذارید و با استفاده از مرکز تخصصی مقالات ، مقاله های خود را منتشر کنید.
وجه تمایز شیعه نتورک؛
بزرگترین تمایز "شیعه نتورک" با دیگر شبکه های اجتماعی ، رعایت کامل قوانین اسلامی ، جلوگیری از انتشار عکس ها و مطالب خلاف شرع ، کنترل کامل مطالب ارسالی توسط کاربران و تولید محتوای دینی تحت سیستم کاربر محور است.

البته این كه شیعیان جهان بتوانند برای ایجاد ارتباطی شبكه‌ای با یكدیگر در تعامل باشند، فی‌نفسه مسأله بسیار مبارك و میمونی است. اما متأسفانه هنوز مسئولان این وب‌سایت، افزونه "چندزبانه" را به آن اضافه نكرده‌اند. بنابراین تنها شیعیان فارسی‌زبان می‌توانند از خدمات آن بهره ببرند. در حالی كه شیعیان اردو و هندی‌زبان در شبه‌قاره، عرب‌زبان در خاورمیانه و دیگر نقاط جهان و نیز ترك‌زبانان و آذری‌ها از مهم‌ترین گروه‌های شیعی هستند كه می‌توانند در این سایت جایی برای به‌اشتراك‌گذاری مطالب خود بیابند. البته زبان انگلیسی نیز به عنوان پیوند دهنده همه اقوام و قبایل گوناگون و اقلیت شیعه و مسلمان در سراسر جهان، باید جای این حلقه مفقوده را پر كند.

در هر صورت برای این دوستان كه در راه گسترش فرهنگ تشیع تلاش فراوانی می‌كنند، آرزوی موفقیت می‌كنیم.

دوشنبه 30/8/1390 - 17:29
کامپیوتر و اینترنت

در آغاز راه:

شبکه‌ اجتماعی سایت تبیان راه‌اندازی شد

وی همچنین به مدل‌های غربی موفق شبكه‌های اجتماعی مجازی غربی اشاره كرد و مهم‌ترین وجه تمایز شبكه اجتماعی تبیان نسبت به آن شبكه‌ها را نگاه بومی و اسلامی تبیان و پاك و امن بودن آن برشمرد.
فاز اول شبكه اجتماعی مؤسسه فرهنگی و اطلاع‌رسانی تبیان، با شعار «شبكه اجتماعی تبیان؛ سرای پاك ایرانیان» با هدف ایجاد عرصه‌ای برای تعاملات مجازی فراخور شأن فرزندان ایران اسلامی و متناسب با فرهنگ متعالی ایرانی ـ اسلامی، هم‌زمان با ولادت كوثر پیامبر، حضرت زهرا(س)، آغاز به كار كرد.

به گزارش ایسنا، فاز اول شبكه اجتماعی مؤسسه فرهنگی و اطلاع‌رسانی تبیان، امروز سوم خردادماه، طی مراسمی با حضور «زهره غفوری» مدیر شبكه اجتماعی تبیان، «زهره حسینی» معاونت شبكه اجتماعی تبیان، «محمدرضا واحدی» مدیر فنی سایت تبیان و جمعی از اصحاب رسانه، در محل سالن كنفرانس مؤسسه تبیان راه‌اندازی شد.

بنا بر اعلام شیوه فعالیت شبكه اجتماعی تبیان همانند سایر شبكه‌ها بوده و تبیان كوشیده است تا به‌گونه‌ای عمل كند تا اعضا بتوانند با استفاده از كاربری آسان این شبكه به راحتی با آن انس بگیرند. این شبكه با پایگاه اینترنتی تبیان كاملاً در ارتباط و عضویت هر دو یكسان است.

از قابلیت‌های این شبكه اجتماعی آن است كه اعضای تبیان بدون نیاز به عضویت جدید می‌توانند در شبكه نیز فعالیت كنند با سهولت محتوای تبیان را به اشتراك بگذارند.

زهره حسینی - معاون شبكه اجتماعی تبیان - در مراسم راه‌اندازی شبكه اجتماعی تبیان، پتانسیل موجود در پایگاه تبیان و كاربران آن و نیز كمبود فضایی برای به‌اشتراك‌گذاری محتویات و علاقه‌مندی‌های كاربران را از عوامل راه‌اندازی این شبكه ذكر كرد.

وی همچنین به مدل‌های غربی موفق شبكه‌های اجتماعی مجازی غربی اشاره كرد و مهم‌ترین وجه تمایز شبكه اجتماعی تبیان نسبت به آن شبكه‌ها را نگاه بومی و اسلامی تبیان و پاك و امن بودن آن برشمرد.

حسینی با اشاره به این‌كه فاز اول این شبكه با ایجاد شجره ‌نامه خانوادگی تبیان در آذرماه سال گذشته راه‌اندازی شد، گفت: هدف از اجرای برنامه شجره‌نامه خانوادگی پیوند و ارتباط اعضای خانواده در محیطی امن و پاك بود كه با استقبال كاربران مواجه شد و 14 هزار گره خانوادگی ایجاد شد.

معاون شبكه اجتماعی مؤسسه فرهنگی و اطلاع‌رسانی تبیان، با تأكید بر امنیت و سلامت فضای این شبكه اجتماعی نسبت به نمونه‌های غربی آن، بیان كرد: شبكه تبیان در واقع جامعه مجازی شبیه‌سازی ‌شده همان زندگی واقعی افراد است و در واقع كوشیده است تا به هویت واقعی افراد بها بدهد؛ این شبكه به اعضای خود امكان می‌دهد تا در محیطی امن، به اتفاق خانواده خود حضور یابند و این امنیت را به دیگر اعضای حاضر در این شبكه تسری دهند.

حسینی با اشاره به شبكه‌های اجتماعی موجود در این طرح عنوان كرد: در شبكه اجتماعی تبیان افراد می‌توانند با توجه به نوع ارتباطات خود، واقعیت‌های جامعه خود را در ریزشبكه‌هایی مانند شبكه‌ خانوادگی، هم‌محلی، هم‌مدرسه‌ای، هم‌مسجدی‌، هم‌دانشگاهی و مانند آن شبكه‌ها شبیه‌سازی ‌كنند.

معاون شبكه اجتماعی مؤسسه فرهنگی و اطلاع‌رسانی تبیان با اشاره به برخی دیگر از امتیازات شبكه مجازی تبیان اظهار كرد: گردش محتوایی در شبكه اجتماعی تبیان كم‌نظیر است و با محتوای غنی سایت تبیان سازگاری دارد و كابر می‌تواند محتوای مورد نظر خود را از پایگاه تبیان برای دیگران به اشتراك بگذارد.

وی حفظ هویت واقعی افراد در این شبكه را مهم‌ترین استراتژی شبكه اجتماعی تبیان دانست و افزود: در فاز اول این شبكه سعی شده است تا افراد شناخته شده و كسانی كه سال‌ها عضو تبیان بوده‌اند به عضویت درآیند و این امر خود به حفظ هویت واقعی افراد و تفاوت نداشتن شخصیت حقیقی و مجازی آنان كمك می‌كند.

 در میانه راه:

در باب هدف‌ها و برنامه‌های اولین شبکه اجتماعی داخلی

سایتی که قرار است فیس‌بوک ایرانی باشد

گفته می‌شود این شبکه اجتماعی با رویکردهای اسلامی پا به عرصه رقابت با دیگر سایت‌ها گذاشته است. از قوانین جالب‌توجه این شبکه اجتماعی یکی این است که برای عضویت در آن باید کپی شناسنامه و عکس ارائه دهید چرا که شعار اصلی این سایت بهاء دادن به هویت حقیقی اشخاص است.
قانون: شبکه اجتماعی اینترنتی این روزها دیگر نامی آشناست. صحبت از عضویت در این شبکه‌ها نیست بلکه بحث بر سر تأثیرگذاری این شبکه‌ها در انقلاب‌های زنجیره‌ای اعراب و ... سیاست‌مدارارن را نیز به خود مشغول کرده است.

حضور میلیون‌ها کاربر به این شبکه‌ها قدرتی داده است که گاه می‌توانند بیشتر از تمام شبکه‌های خبری تأثیر‌گذار و جریان‌ساز شوند. به تازگی در ایران شبکه‌ای اینترنتی توسط پایگاه فرهنگی تبیان راه‌اندازی شده است که قرار است شبکه‌ای اجتماعی برای ایرانیان باشد.

گفته می‌شود این شبکه اجتماعی با رویکرد اسلامی پا به عرصه رقابت با دیگر سایت‌ها گذاشته است.

 از قوانین جالب‌توجه فیس‌بوک ایرانی یکی این است که برای عضویت در آن باید کپی شناسنامه و عکس ارائه دهید چرا که شعار اصلی این سایت بها دادن به هویت حقیقی اشخاص است.

باید دید آیا با چنین رویکردی این شبکه می‌تواند به جنگ فیس‌بوکی برود که کاربرانش از مرز 700 میلیون نفر عبور کرده‌ است؟ در خصوص این سایت با فاطمه غفوری، مدیر آن گفت‌و‌گویی انجام داده‌ایم که در پی می‌آید:
 
هدف از تأسیس این شبکه اجتماعی چه بود؟

تبیان با توجه به فعالیت‌های فرهنگی‌ که انجام می‌دهد تصمیم به تأسیس یک شبکه اجتماعی گرفت. فاز اول شبکه اجتماعی مؤسسه فرهنگی و اطلاع‌رسانی تبیان، با شعار «شبکه اجتماعی تبیان؛ سرای پاک ایرانیان» با هدف ایجاد عرصه‌ای برای تعاملات مجازی درخور شأن فرزندان ایران اسلامی و متناسب با فرهنگ متعالی ایرانی ـ اسلامی تأسیس شد. شیوه فعالیت شبکه اجتماعی تبیان همانند سایر شبکه‌های اجتماعی بوده و این شبکه با پایگاه اینترنتی تبیان کاملاً در ارتباط است و عضویت هم در پایگاه و هم شبکه اجتماعی به صورت یکسان انجام می‌شود.
 
از چه زمانی تصمیم به راه اندازی این سایت گرفتید؟

در فاز اول این پروژه که در سوم خرداد ماه سال جاری از آن رونمایی شد امکانات اولیه برای این سایت تعبیه شده است. این پروژه از اواسط سال 89 مورد بررسی قرار گرفت و بعد از 9 ماه تحقیقات، افتتاح شد. پتانسیل موجود در پایگاه تبیان موجب شد تا ما تصمیم به راه‌اندازی این شبکه بگیریم و نیاز کاربران که کمبود فضایی برای به ‌اشتراک‌گذاری محتویات و علاقه‌مندی‌های آنان است را پوشش دهیم وبرای این کار تمام تلاش خود را می‌کنیم.

 آیا فیلتر بودن فیس‌بوک را فرصتی برای بالا بردن کاربران خود می‌دانید؟

متأسفانه علیرغم این که سایت‌هایی مثل فیس‌بوک فیلتر هستند اما شاهد افزایش تعداد کاربران این سایت در ایران هستیم و امیدواریم که بتوانیم با ایجاد کارایی و همچنین جذابیت به تعداد کاربران خود بیافزاییم. فیلتر بودن این نوع سایت‌ها به طبع در اجرای برنامه‌های این پروژه بی‌تأثیر نبوده است.

تا چه حد خود را رقیب فیس‌بوک در ایران می‌دانید؟

ما تمام تلاش خود را روی این قضیه می‌گذاریم تا بتوانیم نیاز کاربران را پاسخ دهیم. از آن‌جایی که نیازمندی‌های این شبکه سنجیده شده است. امیدواریم بتوانیم با رویکردهای اسلامی به نیاز کاربران که می‌توان آنها را همراهان نامید جامه عمل بپوشانیم.
 
با چه برنامه‌هایی وارد میدان شده‌اید تا در این عرصه که تجربه‌های موفق جهانی وجود دارد بتوانید کاربر داشته باشید؟

حفظ هویت واقعی افراد در این سایت مهم‌ترین استراتژی شبکه اجتماعی تبیان است. در فاز اول این شبکه سعی شده است تا افراد شناخته شده و کسانی که سال‌ها عضو تبیان بوده‌اند به عضویت درآیند و این امر خود به حفظ هویت واقعی افراد و تفاوت نداشتن شخصیت حقیقی و مجازی آنان کمک می‌کند.
 
 با توجه به شرایط تعیین شده برای عضویت کاربر چقدر امیدوار هستید که این سایت به موفقیت برسد؟ فکر نمی کنید که بسیاری ترجیح می دهند در فضای مجازی خود را حداقل کامل معرفی نکنند؟

اتفاقاً همین مسأله جزو مزیت‌های ماست. امنیت و سلامت فضای این شبکه اجتماعی نسبت به نمونه‌های غربی آن یک مزیت به حساب می‌آید. شبکه تبیان در واقع جامعه مجازی شبیه‌سازی ‌شده همان زندگی واقعی افراد است و در واقع سعی شده تا به هویت واقعی افراد بها دهد. این شبکه به اعضای خود امکان می‌دهد تا در محیطی امن، به اتفاق خانواده خود حضور یابند و این امنیت را به دیگر اعضای حاضر در این شبکه انتقال دهند. در شبکه اجتماعی تبیان افراد می‌توانند با توجه به نوع ارتباطات خود، واقعیت‌های جامعه خود را در ریزشبکه‌هایی مانند شبکه‌ خانوادگی، هم‌محلی، هم‌مدرسه‌ای، هم‌مسجدی‌، هم‌دانشگاهی و مانند آن شبکه‌ها شبیه‌سازی ‌کنند.

در حال حاضر این سایت چند کاربر را به خود اختصاص داده است؟

در این خصوص اطلاعاتی دقیقی ندارم؛ چون روز‌به‌روز بر تعداد كاربران شبكه افزوده می‌شود. اما در مدت هشت روز پس از افتتاح این سایت، تعداد کاربر این شبکه اجتماعی به چهار هزار نفر رسید.

و اكنون...

www.net.tebyan.net

دوشنبه 30/8/1390 - 17:5
کامپیوتر و اینترنت

فیس‌بوك عامل تزلزل بنیان خانواده

یكی از جدیدترین رویدادهایی كه موجب تشدید اعتراض ها به عملكرد فیس بوك در این زمینه شده برنامه ای در این سایت موسوم به Breakup Notifier است كه به كاربران امكان می دهد وضعیت روابط دوستانشان را در سایت فیس بوك پیگیری كنند.

كارشناسان معتقدند استفاده زوج ها و به خصوص زوج های جوان از فیس بوك بر روابط عاطفی و زناشویی آنان تاثیر منفی می گذارد.

به گزارش دیجیتال ترندز، یكی از جدیدترین رویدادهایی كه موجب تشدید اعتراض ها به عملكرد فیس بوك در این زمینه شده برنامه ای در این سایت موسوم به Breakup Notifier است كه به كاربران امكان می دهد وضعیت روابط دوستانشان را در سایت فیس بوك پیگیری كنند.

این برنامه تنها سه روز پس از عرضه توسط بیش از 3.7 میلیون نفر از كاربران فیس بوك مورد استفاده قرار گرفت.
برنامه یاد شده در واقع به هر كاربر اجازه می داد حریم شخصی دوستانش را نقض كند و در مورد روابط خصوصی و عاطفی وی فضولی كند. این مساله باعث اعتراض بسیاری از كاربران فیس بوك نیز شده بود.

اعتراض ها به این برنامه تا بدان حد گسترش یافت كه فیس بوك برای حفظ اعتبار خود مجبور شد استفاده از آن را ممنوع و بلوكه كند. برنامه یاد شده بعد از تغییر وضعیت روابط عاطفی هر كاربر با ارسال ایمیلی دوستان وی در فیس بوك را از این مساله مطلع می كرد كه این امر به مذاق بسیاری از كاربران فیس بوك خوش نیامده بود.

در سال های اخیر فیس بوك بارها به علت انتشار برنامه هایی كه موجب جاسوسی در احوال شخصی كاربران یا نقض حریم شخصی آنان می شد، مورد انتقاد شدید قرار گرفته است.

"فیس‌بوك، مخوف‌ترین شبكه‌ جاسوسی"

جولین آسانژ، بنیان‌گذار "ویكی‌لیكس " در گفت‌وگویی با نشریه‌ "راشیا تودی "، شبكه‌ اجتماعی "فیس‌بوك " را "مخوف‌ترین شبكه‌ی جاسوسی كه تا به‌حال ساخته شده است " نامید.

جولین آسانژ گفت: "فیس‌بوك " بانك اطلاعاتی از نام و احوال و سابقه‌ی افراد است كه كاربران به شكل داوطلب این داده‌ها را تكمیل می‌كنند و به دست خود در اختیار سرویس‌های اطلاعاتی و امنیتی و در راس اش سرویس امنیتی آمریكا یعنی "سیا " قرار می‌دهند.

جولین آسانژ، بنیان‌گذار "ویكی‌لیكس " در گفت‌وگویی با نشریه‌ "راشیا تودی "، شبكه‌ اجتماعی "فیس‌بوك " را "مخوف‌ترین شبكه‌ی جاسوسی كه تا به‌حال ساخته شده است " نامید.

آسانژ در گفت‌وگو با این نشریه‌ روسی گفته است به عقیده‌ی او "فیس‌بوك " بانك اطلاعاتی از نام و احوال و سابقه‌ی افراد است كه كاربران به شكل داوطلب این داده‌ها را تكمیل می‌كنند و به دست خود در اختیار سرویس‌های اطلاعاتی و امنیتی و در راس اش سرویس امنیتی آمریكا یعنی "سیا " قرار می‌دهند.

جولین آسانژ گفته است: هركس كه دوستی را به صفحه‌ی خود در فیس‌بوك اضافه می‌كند، باید بداند كه به شكل مجانی دارد به سرویس امنیتی و اطلاعاتی آمریكا سرویس می‌دهد و بانك اطلاعاتی آن‌ها را تكمیل می‌كند. " اوالبته تاكید می‌كند كه به هیچ‌وجه فكر نمی‌كند مالك اصلی "فیس‌بوك " دولت آمریكاست، اما این حقیقت كه سرویس اطلاعاتی امنیتی آمریكا به داده‌های ثبت‌شده در "فیس‌بوك " دسترسی دارد، به اندازه كافی خطرناك و نگران‌كننده است.

آسانژ معتقد است: آمریكا هر زمان بخواهد می‌تواند فشار سیاسی و حقوقی لازم را به فیس‌بوك وارد كند تا این داده‌ها در اختیارش قرار گیرد.

آسانژ در گفت‌وگو با "راشیا تودی " از صنعت رسانه‌های جهانی و به‌ویژه رسانه‌های جریان اصلی نیز انتقاد كرده و گفته است این رسانه‌ها حقیقت را دست‌كاری شده در اختیار افكار عمومی قرار می‌دهند و كار چندانی برای جلوگیری از وقوع جنگ یا مقابله با نظام‌های فاسد انجام نمی‌دهند.

منبع: فارس

دوشنبه 30/8/1390 - 15:35
موسيقي

چند نرم‌افزار بسیار جالب برای ساخت پادكست یا رادیو آفلاین

نرم‌افزار كول‌ادیت:

این نرم‌افزار بسیار قوی، در راستای ساخت موسیقی، تدوین صدا، ساخت پادكست و هر فعالیت دیگری از این دست كه برای كار با فایل‌های صوتی مورد نیاز است، استفاده می‌شود. بسیاری از شبكه‌ها و ایستگاه‌های رادیویی مشهور دنیا از این نرم‌افزار برای ساخت برنامه‌های صوتی خود استفاده می‌كنند.

http://www.tebyan.net/index.aspx?pid=18390&softwareID=3764

نرم‌افزار اسكایپ

این نرم‌افزار مشهور در فضای وب كه مورد بسیاری از سایت‌های اجتماعی و فروم‌هاست، مخصوص ضبط صوت است. خروجی آن نیز به شكل ام‌پی‌تری است.

http://www.tebyan.net/index.aspx?pid=18390&softwareID=6133

نرم‌افزار صداهای سه‌بعدی (سری اول)

ین مجموعه شامل چندین صدای سه بعدی است که باید با هدفون گوش کنید.
فایل صدای سه بعدی یک فایل چند رسانه‌ای استریو (STEREO) است؛ مانند یک فایل MP3 . متدوال‌ترین کاری که برای بعد دادن به صدا انجام می‌شود این است که یک فایل استریو معمولی را با نرم‌افزارهای ویرایش صدا (مانند GOLD WAVE) باز می‌کنند. سپس مقدار حجم صدا را در دو کانال به تناسب ریتم صدا تغییر می‌دهند؛ به گونه‌ای که در یک زمان مشخص هر دو کانال صدا، دارای شدت صوت برابر نباشند.

http://www.tebyan.net/index.aspx?pid=18390&softwareID=6716

مجموعه صداهای سه‌بعدی (سری دوم)

http://www.tebyan.net/index.aspx?pid=18390&softwareID=6770

مجموعه صداهای سه‌بعدی (سری سوم)

http://www.tebyan.net/index.aspx?pid=18390&softwareID=6785

دوشنبه 30/8/1390 - 15:27
آموزش و تحقيقات

آشنایی با سایت ویکی پدیا

آشنایی با سایت ویکی پدیا
سایت ویکی‌پدیا به‌ عنوان یک دایره‌المعارف زنده شناخته شده است

هرکاربر اینترنت می‌تواند به عنوان یک «محتوا ساز» آخرین اطلاعات خود را درباره هر موضوعی در این سایت وارد کند.

ویکی پدیا دانشنامه آزادی است که همگان می‌توانند به نوشتن و ویرایش نوشتارها در آن بپردازند. در واقع ‌این دایره‌المعارف، جولانگاهی‌برای محتواسازان در شبکه جهانی اینترنت است.

هرکسی می‌تواند صفحات ویکی‌پدیا را ویرایش کند، حتی شما ! کافی است پیوند ویرایش Edit را در بالا یا پایین صفحه‌ای که فکر می‌کنید لازم است بهتر و اصلاح شود، انتخاب کنید.

برای ویرایش این دایره‌المعارف عظیم، صلاحیت خاصی لازم نیست فقط کافی است که با عضویت در این سایت یک شناسه کاربری و رمز عبور داشته باشید. شما می‌توانید به راحتی به «ویکی‌پدیا» بپیوندید و به ‌ایجاد محتوای فارسی و مفید در بزرگترین دانشنامه زنده و الکترونیکی جهان بپردازید.

این نوشتارها و ویرایش‌ها باید بر پایه آئین‌نامه ویکی‌پدیا باشد، به طوری که مطالب، بی‌طرفانه و بدون پایمال کردن حق نشر دیگران نوشته شود. مدیریت و بررسی مطالب ارسالی شما، توسط گروهی از گردانندگان سایت صورت می‌گیرد که به هم زبانان خود کمک می‌کنند تا در امر گردآوری دایره‌المعارف جهانی سهمی داشته باشند.

ویکی پدیا، ایجاد محتوا و ویرایش آنها در این‌سایت را به ماسه‌بازی تشبیه کرده و می‌گوید:«شما هم سری به گودال ماسه‌بازی بزنید.

جایی که می‌توانید هر چقدر دلتان می‌خواهد تمرین ویرایش کنید.» ویکی پدیا از کاربران می‌خواهد در ویرایش صفحه‌ها جسور باشند و سیاست‌های این سایت‌ مانند رعایت استانداردهای یک‌مقاله، دیدگاه بی‌طرفانه، اثبات‌پذیری مطالب و رعایت حق تکثیر را در نظر بگیرند.

در حالی که سایت ویکی پدیا ۲۳۰زبان دنیا را پشتیبانی می‌کند ، بیشترین مقاله‌های این سایت به زبان انگلیسی با تعداد یک میلیون و  ۴۲۷هزار است و پس از آن زبان‌های آلمانی، فرانسوی، لهستانی و ژاپنی قرار دارد.

مقاله‌های فارسی زبان نیز با تعداد حدود  ۱۵هزار در رتبه سی و هفتم قرار دارد در حالی که مقاله‌های عربی با تعداد حدود  ۱۸هزار در رتبه سی و پنجم و ترکی در رتبه بیست و ششم قرار دارد. بسیاری از کارشناسان بر این عقیده‌اند که کار با ویکی‌پدیا به‌ترویج و توسعه زبان فارسی و فرهنگ ایرانی کمک می‌کند.

به گفته این کارشناسان و صاحبنظران، بهتر است کاربران ایرانی ‌با استفاده از چنین ابزار آماده‌ای در شبکه‌اینترنت به‌جای اینکه فقط نقش استفاده‌کننده را بازی کنند، تولیدکننده محتوا نیز باشند.

دایره المعارف زنده «ویکی پدیا» از طرف بنیاد غیرانتفاعی «ویکی مدیا» پشتیبانی می‌شود و یکی از  ۲۰وب گاه برتر جهان از لحاظ تعداد بازدیدکنندگان به شمار می‌آید. در زمان حاضر بیش از چهار میلیون مقاله در این سایت وجود دارد و بیش از سه میلیون کاربر در روز به آن مراجعه می‌کنند.

منبع: همشهری آنلاین

دوشنبه 30/8/1390 - 14:50
آموزش و تحقيقات

آشنایی با 12 سایت حوزه علوم ارتباطات

آشنایی با 12 سایت حوزه علوم ارتباطات
ارتباطات > رسانه‌های آنلاین  - همشهری آنلاین:
مرکز مطالعات و تحقیقات رسانه‌ای روزنامه همشهری فهرستی از 12 سایت داخلی و خارجی مرتبط با علوم ارتباطات را تهیه کرده است

• سایت مطالعات سایبر ژورنالیسم

مطالعات سایبر ژورنالیسم یکی از مراکز مطالعاتی موجود در دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات است که به همت دانشجویان دکترای تخصصی علوم ارتباطات این دانشگاه و تحت نظر معاونت پژوهشی دانشگاه در سال 1384 آغاز به کار کرده است.  تحقیق در محیط سایبر، تکنولوژی‌های جدید ارتباطی، وبلاگ و نشریات الکترونیک، فصلنامه سایبر ژورنالیسم، روزنامه نگاری الکترونیک، جامعه اطلاعاتی و آموزش عنوان لینک‌های این سایت است

.http://www.ertebatat.net 

• سایت اطلاعات رسانه ای و ارتباطات آسیا     

مرکز اطلاعات رسانه‌ای و ارتباطات آسیا کار خود را با هدف اشاعه پیشرفت‌های متخصصان رسانه و ارتباطات در منطقه آسیا و اقیانوسیه در سال 1971 و تحت حمایت دولت سنگاپور آغاز کرد.  در سایت این مرکز عناوینی چون: درباره مرکز، پژوهش (دورنمای پژوهشهای مرکز، رسالت و اهداف پژوهشهای مرکز، برنامه های پژوهشی، پروژه های در دست اجرا و پروژه های کامل شده به صورت خلاصه ، انتشارات که شامل اطلاعات شناسنامه‌ای و خلاصه کتب منتشره در مرکز با امکان خرید آنلاین قرار دارد.

http://www.amic-web.org/index.php

• سایت بین المللی ارتباطات

موسسه بین المللی ارتباطات یک موسسه مستقل و غیر انتفاعی با انگیزه ایجاد موقعیتی جهانی برای مباحثه درباره گرایشات ارتباطات و گسترش دسترسی به ارتباطات برای تمامی افراد جهان است. مهمترین بخش این سایت ، مربوط به انتشارات بوده و در آن مقالات ، مجلات و کتابهایی که در این موسسه به انتشار رسیده اند، قرار دارد. عنوان تعدادی از کتاب‌هایی که در این موسسه به چاپ رسیده است عبارتند از:  اکولوژی فرهنگ، مدیریت رسانه و کنترل آن ، تاثیر ارتباطات و...  است.

http://www.iicom.org/index.htm 

• سایت ارتباطات و فرهنگ یوریکام  Euri com

یوریکام(Euri com) یک موسسه غیر‌دولتی در کشور اسلوونی به منظور پژوهش در زمینه ارتباطات جمعی و  مطالعات رسانه‌ای ، فرهنگی تاسیس شده است . خلاصه مقالات مجله javnost در این سایت از سال 1995 تا سال 2004 قرار دارد. عناوین موجود ؛ درباره این موسسه، دانشکده ارتباطات و فرهنگ، اخبار سایر بخشهای و...است.

 http://www.euricom.si 

• سایت پژوهش ارتباطات

کنسرسیوم اروپایی پژوهش ارتباطات یکی از موسسات معتبر و غیر‌دولتی است و سایت آن مشتمل بر بخش‌هایی با عناوین : درباره این کنسرسیوم ، تاریخچه‌، اعضا، خدمات و آخرین رویدادها و....

 http://www.eccr.info 

• سایت علوم ارتباطات در آسیا

این موسسه سایت پژوهشی حوزه علوم ارتباطات در آسیا است. فعال در انتشار کتاب و مجله و اقدام به انجام پروژه‌های متعدد پژوهشی و.... است. در این سایت شما فهرست و خلاصه‌ای از پژوهشهای در حال انجام، پژوهشهای انجام شده و سایر برنامه‌های پژوهشی این موسسه، دسترسی خواهید داشت. همچنین به عناوین تعدادی از کتابهای منتشره این موسسه مانند : رسانه در دنیای مملو از تروریسم ، حقوق فرهنگی در دنیای جهانی شده ، اخبار رسانه و رسانه جدید ، چالش اینترنت برای دموکراسی در آسیا و ..... دسترسی خواهید داشت. علاوه بر این، تالار گفتگوی سایت محل مناسبی برای بحث و تبادل نظر میان پژوهشگران در زمینه علوم ارتباطات است

.http://www.amic.org.sg

• سایت پژوهشگران اینترنتی

موسسه پژوهشگران اینترنتی یک موسسه آکادمیک است که به طور اختصاصی در زمینه مطالعات و پیشرفتهای اینترنتی فعالیت می‌کند.سایت این موسسه منابع مفیدی برای پژوهشهای اینترنتی از جمله کتاب ، لینکهای موجود ، اعضا ، فهرست آدرس‌های پستی اینترنتی و عضویت در آدرس‌های پستی که در سایت ارائه شده است.

http://www.aoir.org

• سایت شرقی ارتباطات

سایت موسسه شرقی ارتباطات دارای اطلاعاتی درباره موسسه، اخبار ، اطلاعات مفید ، معرفی لینکها ، منابع اینترنتی ، اعضاء ، فرصت‌های شغلی و ... است. این سایت متعلق به موسسه شرقی ارتباطات است که به عنوان قدیمی ترین موسسه حرفه‌ای ارتباطات در ایالات متحده آمریکا در سال 1910 آغاز به کار کرده است. این موسسه مجلات متعددی با عناوین ؛ فصلنامه ارتباطات، گزارش از پژوهش‌های ارتباطات، گزارشهای پژوهش کیفی در ارتباطات چاپ می‌کند.

www.ecasite.org  

• سایت پژوهش ارتباطات دانشگاه ایلی نویز

سایت فوق اطلاعاتی برای دانشجویان و نیز تاریخچه ، اخبار موسسه ارتباطات دانشگاه ایلی نویز ، مطالعات رسانه‌ای و ... ارائه می دهد. در خصوص موسسه فوق باید گفت: موسسه پژوهش ارتباطات دانشگاه ایلی نویز در زمینه آموزش بین رشته‌ای و سرویسهای عمومی در ارتباطات فرهنگی فعالیت می‌کند.


http://www.comm.uiuc.edu 

• سایت فدراسیون بین‌المللی ارتباطی

سایت فوق یکی از موسسات ارتباطی در دنیاست که تحت عنوان فدراسیون بین‌المللی موسسات ارتباطی فعالیت می کند. این سایت دارای اطلاعاتی درباره موسسات تحت پوشش خود، کنفرانسها ، منابع اینترنتی ، فرصتهای شغلی ، آموزش و... می باشد.


      http://www.acs.ucalgary.ca

• سایت بین المللی ارتباطات

سایت بین المللی ارتباطات در زمینه ارتباطات فرا مرزی فعالیت می کند .عناوین موجود در این سایت شامل: درباره موسسه، عضویت، بخشهای مختلف سایت، رویدادها، اعضا ، فروشگاه و .... تقسیم می شود. این سایت ، موسسه بین المللی ارتباطات در واشنگتن است.

http://www.icahdq.org 

 • سایت مطالعه ارتباطی
در این سایت لینک های مربوط به ارتباطات به صورت طبقه بندی موضوعی مانند: ارتباطات تجاری، روشهای پژوهش، تکنولوژیهای آموزش ارتباطات، ارتباطات مبتنی برکامپیوتر، جنسیت و ارتباطات، مطالعات صورت گرفته برروی فیلم، زبان و زبانشناسی، آرشیو اطلاعات آماری، پژوهش ارتباطات علوم اجتماعی، مراکز رسانه‌ای مستقل،رسانه جمعی و فرهنگ و .... ارائه شده‌ است. این سایت متعلق به یک مرکز مطالعه ارتباطی درآمریکاست که به منظور جمع‌آوری و تدوین نمایه‌ای کلاسه ، منابع وب در زمینه پژوهشهای ارتباطاتی اقدام به راه اندازی این سایت کرده است.

http://www.americancomm.org

نویسنده: هلن صدیق بنای

منبع: همشهری آنلاین

دوشنبه 30/8/1390 - 14:47
کامپیوتر و اینترنت

شبکهٔ اجتماعی ساختاری اجتماعی است که از گره هایی(که عموما فردی یا سازمانی هستند) تشکیل شده‌است که توسط یک یا چند نوع خاص از وابستگی به هم متصل اند، برای مثال: قیمت‌ها، الهامات، ایده‌ها و تبادلات مالی، دوست‌ها، خویشاوندی، تجارت، لینک‌های وب، سرایت بیماری‌ها (اپیدمولوژی) یا مسیرهای هواپیمایی. ساختارهای حاصل اغلب بسیار پیچیده هستند. تحلیل شبکه‌های اجتماعی روابط اجتماعی را با اصطلاحات رأس و یال می‌نگرد. رأس‌ها بازیگران فردی درون شبکه‌ها هستند و یال‌ها روابط میان این بازیگران هستند. انواع زیادی از یال‌ها می‌تواند میان رأس‌ها وجود داشته باشد. تحقیق در تعدادی از زمینه‌های آکادمیک نشان داده‌است که شبکه‌های اجتماعی در بسیاری از سطوح به کار گرفته می‌شوند از خانواده‌ها گرفته تا ملت‌ها و نقش مهمی در تعیین راه حل مسائل، اداره کردن تشکیلات و میزان موفقیت افراد در رسیدن به اهدافشان ایفا می‌کند.

در ساده‌ترین شکل یک شبکهٔ اجتماعی نگاشتی از تمام یال‌های مربوط، میان رأس‌های مورد مطالعه‌است. شبکهٔ اجتماعی هم چنین می‌تواند برای تشخیص موقعیت اجتماعی هر یک از بازیگران مورد استفاده قرار گیرد. این مفاهیم غالبا در یک نمودار شبکهٔ اجتماعی نشان داده می‌شوند که درآن، نقطه‌ها رأس‌ها هستند و خط‌ها نشانگر یال‌ها.
آنالیز شبکه‌های اجتماعی

آنالیز شبکه‌های اجتماعی(مرتبط با نظریه شبکه‌ها) به عنوان یک تکنیک کلیدی در جامعه شناسی، انسان شناسی، جغرافیا، روانشناسی اجتماعی، جامعه شناسی زبان، علوم ارتباطات، علوم اطلاعات، مطالعات سازمانی، اقتصاد و زیست شناسی مدرن همانند یک موضوع محبوب در زمینهٔ تفکر ومطالعه پدیدار شده‌است.

بالغ بر یک قرن است که مردم، شبکهٔ اجتماعی مجازی را برای اشاره‌های ضمنی به مجموعه روابط پیچیده میان افراد درسیستم‌های اجتماعی در تمامی مقیاس‌ها از روابط بین فردی گرفته تا بین‌المللی مورد استفاده قرار می‌دهند. در سال ۱۹۴۵ J. A. Barnes برای نخستین بار از اصطلاح قاعده مند برای مشخص کردن الگوهایی از رشته‌ها استفاده کرد که مفاهیم را مشخص می‌کنند و به صورت رایج توسط عموم و دانشمندان علوم اجتماعی مورد استفاده قرار می‌گیرد : گروه‌های محدود (مانند: قبایل و خانواده‌ها) و طبقات اجتماعی(مانند: جنسیّت و قومیت). دانشورانی چون : S.D. Berkowitz, Stephen Borgatti, Ronald Burt, Linton Freeman, Mark Granovetter, Peter Marsden, Nicholas Mullins, Anatol Rapoport, Stanley Wasserman, Barry Wellman, and Harrison White کاربرد شبکه‌های اجتماعی را به تفصیل بیان کرده‌اند.

آنالیز شبکه‌های اجتماعی از طریق احکام نظری و روش‌ها و تحقیق‌های مربوط به آن از یک صنعت ضمنی به معبری تحلیلی برای پارادایم‌ها تغییر یافته‌است. براهین تحلیلی از کل گرفته تا جزء؛ از ساختار گرفته تا روابط و افراد، از اخلاق گرفته تا رفتار همگی شبکه‌های سراسری را مورد بررسی قرار می‌دهند که در آن‌ها، همهٔ رشته‌ها شامل روابط ویژه‌ای در میان جمعیت ِ تعریف شده‌اند و یا شبکه‌های فردی را مورد بررسی قرار می‌دهند که شامل رشته‌ها یی است که افراد مشخصی آن‌ها را دارند از قبیل انجمن‌های خصوصی.

گرایش‌های تحلیلی متعددی آنالیز شبکه‌های اجتماعی را تمیز می‌دهند: هیچ فرضی وجود ندارد که گروه‌ها، بلوک‌های بنا کنندهٔ اجتماع هستند:این معبر برای مطالعهٔ سیستم‌های اجتماعی با محدودیت کمتر باز است از اجتماعات غیر محلی گرفته تا لینک‌های درون وب‌گاه‌ها.

آنالیز شبکه‌های اجتماعی علاوه بر سروکارداشتن با اشخاص (افراد، سازمان‌ها، ایالات) به عنوان واحدهای گسستهٔ تحلیل، برروی چگونگی ساختار رشته‌ها که اشخاص و روابط میان آن‌ها را تحت تاثیر قرار می‌دهد نیز تمرکز می‌کند.

برخلاف تحلیل‌هایی که بر این فرض استوارند که هنجارهای اجتماعی تعیین کنندهٔ رفتارها هستند، آنالیز شبکه‌های اجتماعی به بررسی وسعت تاثیرگذاری ساختار و ترکیب رشته‌ها بر هنجارها می‌پردازد.

شکل یک شبکهٔ اجتماعی به تعیین میزان سودمندی شبکه برای افراد آن شبکه کمک می‌کند. به طور جزئی شبکه‌های محکم برای اعضایشان نسبت به شبکه‌هایی که تعداد زیادی اتصالات ضعیف برای افراد خارج از شبکهٔ اصلی دارند، کمتر مفید واقع می‌شوند. بیشتر شبکه‌های باز با اتصالات اجتماعی و رشته‌های ضعیف، شانس بیشتری برای دسترسی به ایده‌ها و دست آوردهای جدید نسبت به شبکه‌های بسته با رشته‌های طویل فراهم می‌آورد. به بیان دیگر گروهی از دوستان که تنها دارای ارتباط با یکدیگر هستند، اطلاعات و دست آوردهای یکسانی را به اشتراک می‌گذارند. اما گروهی از افراد که دارای ارتباط با بخش‌های اجتماعی دیگر هستند شانس بیشتری برای دسترسی به محدودهٔ وسیعتری از اطلاعات دارند. افراد برای دستیابی به موفقیت بهتر است که با شبکه‌های گوناگونی ارتباط داشته باشند تا اینکه ارتباطات زیادی درون یک شبکه داشته باشند. به طور مشابه افراد می‌توانند تأثیرگذاری و ایفای نقش به عنوان واسطه در برقراری ارتباط بین دو شبکه که به هم متصل نیستند را تمرین کنند.(این کار پر کردن سوراخ‌های ساختاری نامیده می‌شود.)
 

آنالیز شبکه‌های اجتماعی چشم انداز متناوبی را ایجاد می‌کند که در آن خواص افراد نسبت به ارتباطات و رشته‌های میان آن‌ها در شبکه از اهمیت کمتری برخوردار است. این معبر ایجاد شده‌است تا برای توضیح بسیاری از پدیده‌های جهان واقعی مفید واقع شود، اما مجال کمتری برای نمایندگی‌های فردی باقی می‌گذارد تا توانمندی‌های فردیشان روی موفقیت تأثیرگذار باشد زیرا بخش زیادی از این توانمندی‌ها درون ساختار شبکه باقی می‌ماند.

شبکه‌های اجتماعی برای بررسی چگونگی تأثیرات متقابل میان تشکیلات، توصیف بسیاری از اتصالات غیررسمی که مجریان را به یکدیگر متصل می‌کند، نیز مورد استفاده قرار گرفته‌است و در این زمینه‌ها نیز به خوبی برقراری ارتباطات فردی میان کارمندان در سازمان‌های مختلف عمل می‌کند. شبکه‌های اجتماعی نقش کلیدی در موفقیت‌های تجاری و پیشرفت‌های کاری ایفا می‌کنند. شبکه‌ها راههایی را برای شرکت‌ها فراهم می‌کند که اطلاعات جمع آوری کنند، از رقابت بپرهیزند و حتی برای تنظیم قیمت‌ها و سیاست‌ها با هم تبانی کنند.

آشنایی با شبکه‌های اجتماعی اینترنتی

فضای مجازی مجال شکل‌گیری اجتماعات جدید از کاربران را فراهم می‌کند. از زمان تونیس (Tonnies) و تلاش او برای تعریف دو گونه تجمع انسانی یعنی «اجتماع» در مقابل «جامعه» (گزلشافت و گمنشافت) به بعد همه متفکران علوم اجتماعی و فرهنگی «رو در رو بودن»، «محدودیت تعداد»، و «ابتناء بر روابط عاطفی و نه روابط عقلانی را از خصائص بنیانی»اجتماع" عنوان کرده‌اند.

هر چند روابط کاربران فضای مجازی رابطه‌ای با واسطه‌است و نه رو در رو، بسیاری از مطالعه کنندگان اینترنت تمایل دارند از اصطلاح «اجتماع» برای اشاره به جمع کاربران استفاده کنند.

در این میان تلاش‌های متعددی در حال انجام است تا حوزه و دامنه معنایی کاربردهای جدید این اصطلاح را برای اشاره به تجمعات کاربران فضای مجازی، روشن سازد. ازجمله می‌توان به تلاش‌های خانم شلینی ونچرلی اشاره کرد.

نظرات ونچرلی در سایت USINFO ارائه شده‌است. او به شبکه‌ها و سازمان‌های رسمی که به سامان بخشیدن به روابط و مقررات ارتباطاتی در فضای مجازی اشتغال دارند می‌پردازد و در ادامه به موضوع اجتماعات کاربران و خصوصیت‌های آنها اشاره می‌کند.

شبکه‌های اجتماعی برپایه اینترنت از قبیل facebook.com و myspace.com در بین جوانان آمریکایی محبوبیت به سزایی کسب کرده‌اند. این شبکه‌های اجتماعی درعین حال که فضاهایی هستند که درآنها افراد دوستان جدیدی پیدا می‌کنند و یا دوستان قدیمی خود را در جریان تغییرات زندگی شان قرار می‌دهند، مکان‌هایی برای تبادل نظر هستند که در آنها جوانان عقاید و نظرات خود را با هم به اشتراک می‌گذارند.

این قابلیت که یک جوان بتواند با امثال خود در کشورهای دیگر جهان ارتباط برقرار کند باعث می‌شود تا این شبکه‌ها به مکانی تبدیل شوند که در آنها ایده‌های جدید معرفی می‌شوند و مورد بحث قرار می‌گیرند.


شبکه‌های اجتماعی اینترنتی در دنیا

استفاده از خدمات شبکه‌های اجتماعی، روزبه‌روز محبوبیت بیشتری پیدا می‌کند. هم‌اکنون سایت‌های شبکه‌های اجتماعی، بعد از پرتال‌های بزرگی مثل یاهو یا ام‌اس‌ان موتورهای جستجو مثل گوگل، تبدیل به پراستفاده‌ترین خدمت اینترنتی شده‌اند.

خیلی از نهادهای مختلف جهانی و اینترنتی با اهداف گوناگون که مهم‌ترین آنها تجاری و تبلیغاتی است، دست به‌راه‌اندازی شبکه‌های اجتماعی زده یا درصدد خرید سهام مهم‌ترین شبکه‌های اجتماعی دنیا هستند؛ مثل رقابت اخیر گوگل و مایکروسافت برسر سایت مای‌اسپیس و فیس‌بوک.

در رقابت مای‌اسپیس، پرکاربرترین سایت شبکه اجتماعی دنیا گوگل و در رقابت برسر فیس‌بوک، مایکروسافت برنده‌شد. ضمن اینکه یاهو هم بعد از راه‌اندازی نه‌چندان موفق «۳۶۰درجه»، به دنبال راه‌اندازی یک شبکه اجتماعی دیگر به‌اسم «مش» است.

ناسا هم برای جذب جوانان علاقمند به موضوعات هوافضا، یک شبکه اجتماعی را بر پایه استانداردهای نسل آینده وب و تنظیمات سایت خود راه اندازی کرد.

این شبکه اجتماعی جدید که مای ناسا نام دارد، بخش‌های بسیار پیشرفته‌ای دارد که کاربران می‌توانند از طریق آنها تصاویر و تفکرات خود را درباره موضوعات فضایی با سایر کاربران به‌اشتراک بگذارند. مای ناسا یک نمونه بسیار اصلی از شبکه‌های اجتماعی است و یک محیط مجازی را می‌سازد که در آن کاربران می‌توانند تمام موضوعات و مقولات مورد نظر و شخصی خود را جمع‌آوری کنند.

کاربران می‌توانند در این شبکه اجتماعی جدید برای خود وبلاگ درست کنند و از وبلاگ‌هایی نظیر وبلاگ یکی از مدیران ناسا که روایت بسیار شگفت‌انگیزی را از ماموریت‌های فضایی خود نقل کرده‌است، استفاده کنند.

شبکه‌های اجتماعی، به‌خصوص آن‌هایی که کاربردهای معمولی و غیرتجاری دارند، مکان‌هایی در دنیای مجازی هستند که مردم خود را به‌طور خلاصه معرفی می‌کنند و امکان برقراری ارتباط بین خود و همفکرانشان را در زمینه‌های مختلف مورد علاقه فراهم می‌کنند. البته در بعضی از این موارد مثل مای‌ناسا سمت و سوی اصلی این علایق (فضا) مشخص است.

به نظر می‌رسد شبکه‌های اجتماعی در اینترنت، در آینده بیش از این هم اهمیت پیدا می‌کند. این شبکه‌ها هم‌اکنون هم روزبه‌روز محبوب‌تر می‌شوند. با شبکه‌های اجتماعی، دیگر افراد برای پیداکردن همفکران خود در موارد گوناگون تنها نیستند؛ یک دوست آرژانتینی برای تحلیل بازی‌های بوکاجونیورز، یک دوست سوئدی برای صحبت در مورد فناوری اطلاعات، یک دوست فرانسوی برای صحبت در مورد فیلم‌های سینمای مستقل یا یک دوست مصری برای بحث در مورد مسائل خاورمیانه.

مسلما در دنیای حقیقی هیچ‌گاه افراد علاقه‌مند، موضوعات موردعلاقه خود را به این گستردگی نمی‌یافتند. این دلیل و شاید دلایل مشابه این، سرویس‌های شبکه‌های اجتماعی را به یکی از مهم‌ترین ارکان اینترنت در دو، سه سال اخیر تبدیل کرده‌است.
شبکه‌های اجتماعی اینترنتی در ایران

حدود ۴ سال پیش بود که مفهوم شبکه‌های اجتماعی به‌طور گسترده با حضور اورکات در میان کاربران ایرانی رواج پیدا کرد و در مدت کوتاهی آن‌قدر سریع رشد کرد که پس از برزیل و آمریکا، ایران سومین کشور حاضر در اورکات شد.

اما درهمان زمان شایعاتی هم رواج پیدا کرد که نسبت به عضویت در این انجمن هشدار دادند. می‌گفتند که گوگل (گرداننده اورکات) از این طریق به اطلاعات شخصی، علایق و نظرات و ارتباطات خصوصی افراد دست پیدا می‌کند و ممکن است این کار باعث ازبین‌رفتن امنیت شخصی افراد شود.

چندی پیش دادگاهی در برزیل، از گوگل تقاضای اجرای محدودیت‌هایی در سرویس اورکات کرد تا گروه‌های نژادپرستانه از اورکات حذف شوند. البته گوگل از اجرای این تقاضا سرباز زده‌است.

گوگل اعلام کرده چون سرورهای گوگل که مرتبط با اورکات هستند، در آمریکا قرار دارند، کلیه امور مربوط به آن مطابق قوانین آمریکا بوده و نمی‌توان قوانین برزیل یا سایر دولت‌ها را در آن دخیل کرد اما گروه‌های خاصی را که بر خلاف قوانین داخلی اورکات بوده‌اند، شناسایی و بسته‌است.

هرچند که یاهو ۳۶۰ هنوز مورد استفاده قرارمی‌گیرد، اما کاربران ایرانی به سراغ سایت‌های شبکه‌های اجتماعی کمتر معروف و حتی شبکه‌های اجتماعی ایرانی می‌روند.

با نگاهی به تعداد کاربران ۲۴ شبکه اجتماعی پرطرفدار دنیا، به آسانی می‌شود میزان تاثیرگذاری این شبکه‌ها را درک کرد. این شبکه‌ها مجموعاً بیش از یک میلیارد کاربر دارند و اگرچه تعامل زیادی بین کاربران آنها هست، اما به‌هرحال رقم فوق‌العاده‌ای است.

دوشنبه 30/8/1390 - 14:34
آموزش و تحقيقات

برنامه‌سازی رادیویی-1

درسنامه - زهرا صفاییان

درست دیدن

در طول عمرتان حتماً یکبار به رادیو گوش کرده‌اید. حتی اگر رادیو نشنیده‌ باشید؛ برنامه‌های تلویزیون را تماشا کرده‌اید! اماآیا تا به بحال به این فکر کرده‌اید که یک برنامه چگونه تولید می‌شودو چه عواملی دست اندرکار ند تا یک برنامه شکل بگیرد.

تصور می‌کنید قدم نخست در تولید یک برنامه رادیو- تلویزیونی چیست؟نقطه شروع؛ که قدم‌ها و مراحل بعدی حتماً باید پس از عبور از این نقطه باشد، مثل پله‌های نردبان  برای رسیدن به پله دوم و بالاتر  حتماً باید طی شود.

نیاز نیست در جستجوی پاسخ‌های عجیب باشید! شاید بهتر باشد به جای جستجو در زوایای تنگ و تاریک ذهن؛ کمی دقت کنید. پاسخ خیلی سهل  و انکار نمی‌کنم که در عین حال ممتنع است.

به چه پاسخی رسیدید؟ سرمایه (یا به تعبیری پول)؛ نیروی انسانی؛ تحقیق؛حمایت و ... .

بی‌راه نرفته‌اید. مواردی را که ذکر کردید شرط لازم برای تولید یک برنامه است، اما هیچ کدام قدم نخست نیست.

قدم نخست دقت؛ تامل و در واقع خوب دیدن و یا به تعبیر دقیق‌تر: درست دیدن است! 

اوقاتی پیش آمده که از کنار وقایعی که در اطرافمان می‌گذرد به سادگی و با بی‌تفاوتی گذشته‌ایم. راننده‌هایی که به گونه‌ای رانندگی می‌‌کنند که گویی صاحب خیابان هستند. مسافرانی که در مترو نشسته‌اند و برای این که برای پیرزن و پیرمردی که بالای سرشان ایستاده‌اند  از جا برنخیزند؛ چشم‌ها را به حالت خواب بسته‌اند. جوی سرکوچه که همیشه پر از زباله است و بوی بد و متعفن آن هر روز صبح بعد از خروج از خانه؛ تا ساعتی از روز مشام وذهن را می‌آزارد. و یا از سویی جوانه زدن نهالی که کاشته‌اید؛ شاخه درخت هلوی همسایه که از خانه‌ شما سر بر آورده و با وسوسه نسیم بهاری جابجا می‌شود، گویی برای شما دست تکان می‌دهد و یا تولد کودک همسایه که شوری شیرین در همسایه‌ها ایجاد کرده است.

کدام یک ازاین مثال‌ها ذهن شما را مشغول کرده است؟ کدام یک از این وقایع می‌تواند دستمایه برنامه باشد؟ راننده بی ملاحظه؛ مسافر پیر مترو؛ جوی متعفن؛ نهال تازه جوانه زده؛ شاخه پر شکوفه و یا تولد کودک همسایه.

و شاید هیچ‌کدام!

برای اینکه بتوانید در راه برنامه‌سازی قدم بردارید؛ لازم است خوب ببینید. خوب دیدن یعنی چه؟ یعنی دیدن اشیاء، اشخاص و یا مسائل و موضوع‌هایی که کمتر به آنها توجه کرده‌ایم و از کنار آنها با بی‌تفاوتی گذشته‌ایم. این نوع دیدن خود راهنمای مراحل بعدی کارمان خواهد بود. اجازه بدهید ذهنتان آنچه را می‌بینید و در گذشته به سادگی از کنار آنها عبور می‌کردید،پردازش کند. بر عادت‌های فکری پیشین غلبه کنید. از من شخصی خارج شوید و به من اجتماعی نزدیک شوید.

چرا؟

برنامه‌سازی مستلزم گسترش زاویه نگاه است. تنها از یک زاویه به مسئله و موضوع ننگریم. زیرا با ساخت برنامه می‌خواهیم شنیده شویم.

قرار نیست برنامه‌ای تولید کنیم که فقط خودمان از آن لذت ببریم. قرار است برنامه‌ای بسازیم که مخاطبانی بی‌شمار(البته از گروه مخاطبان هدف) را جذب کند. مخاطبانی که نه تنها شنونده باشند؛ بلکه گوش دهند؛ عمل کنند و شاید رفتار؛ نگرش و ... آنها تحت تاثیر این برنامه قرار گیرد.

قطعاً مصادیقی از برنامه‌هایی که به تغییر رفتار منتهی شده‌اند رابه خاطر می‌آوریم. اما فراموش نکنیم ما در تولید برنامه در جستجوی دستیابی به اهداف کوتاه مدت و جزئی هستیم، نه حل تمامی مشکلات بشریت.

اکنون اگر تمایل داشتید ساخت برنامه  رادیویی را امتحان کنید برای قدم اول:

• امروز که از خانه خارج شدید، از درب ورودی آپارتمان تا فاصله 50 متری با چند سوژه و یا ایده برنامه سازی رو به رو شدید. فهرستی از این سوژه‌ها را برایمان ایمیل کنید.ضمناً سعی کنید سوژه‌هایی را انتخاب کنید که در حوزه‌ی مسائل شهری باشد. (لطفاً سوژه‌هایتان را در همین فاصله انتخاب کنید.)

نکته آخر آنکه مطئمن باشید شما هم می‌توانید برنامه رادیویی تولید کنید به شرط آنکه با ما همراه شوید.

منبع: مدرسه همشهری

دوشنبه 30/8/1390 - 13:38
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته