• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 227
تعداد نظرات : 6
زمان آخرین مطلب : 4052روز قبل
اهل بیت

فاطمه از نظرگاه امامان علیهما السلام


نویسنده: احمد عیسی فر


 
امام علی علیه السلام
«انّ الله عزّ و جلّ لیغضب لغضب فاطمه و یرضا لرضاها»
‍‍[بدرستی که خدای عزّ و جلّ هر آینه غضب می کند به عضب فاطمه و خوشنود می شود به خوشنودی فاطمه]. (1)

امام علی علیه السلام

«وقتی به خانه می آمدم و به زهرا نگاه می کردم تمام رنج و اندوهم برطرف می شد». (2)

امام حسن مجتبی علیه السلام

«ما کان فی الدّنیا اعبد من فاطمه کانت تقوم حتّی تتورم قدماها»
[زهرا علیه السلام در عبادت خداوند عابدترین مردم بود. آنقدر بر پا می ایستاد تا پاهایش ورم کرد]. (3)

امام علی بن الحسین علیه السلام

«و لم یولد لرسول الله من خدیجه علی فطره الاسلام الّا فاطمه الزّهراء»
‍[پیغمبر اسلام را از همسرش جناب خدیجه فرزندی جز فاطمه بر نهاد اسلام زاده نشد].(4)

امام باقر علیه السلام

«و کانت فاطمه مفروضه الطّاعه علی جمیع من خلق الله من الجنّ و الانس و الوحش و الطّیر و الانبیاء و الملائکه»
‍[فاطمه واجب الاطاعه بود، یعنی اطاعت او بر همه آفریدگان اعم از پریان و انسان ها و وحوش و درندگان و مرغان و پیغمبران و فرشتگان واجب بود]. (5)

امام باقر علیه السلام

«ما عبدالله بشیء افضل من تسبیح فاطمه کلّ یوم دبر کلّ صلوه و لو کان شیء افضل منه لنحله رسول الله فاطمه»
‍‍[خداوند به چیزی برتر از تسبیح فاطمه که هر روز بعد از نماز بخوانند عبادت نشده است و اگر چیزی بهتر از آن بود، رسول خدا آنرا به فاطمه می بخشید]. (6)

امام صادق علیه السلام

«من سبّح تسبیح فاطمه الزّهراء فی دبر الفریضه قبل ان یثنی رجلیه غفر الله له»
[هر فردی از افراد تسبیح حضرت فاطمه زهرا علیه السلام را بعد از هر نماز واجب پیش از آنکه پایش را حرکت دهد؛ به زبان جاری سازد، خداوند گناهانش را می آمرزد]. (7)

امام صادق علیه السلام

«من عرف فاطمه علیهما السلام فقد ادرک لیه القدر»
[هر کس فاطمه علیهما السلام را بشناسد، مانند کسی است که شب قدر را درک کرده باشد]. (8)

امام صادق علیه السلام

«انما سمّیت فاطمه لانّ الخلق فطموا عن معرفتها»
‍[فاطمه برای آن فاطمه نامیدند که مردم نمی توانند حقیقت او را درک کنند]. (9)

امام صادق علیه السلام

«لو لا ان الله تبارک و تعالی خلق امیرالمؤمنین لفاطمه علیهما السلام ما کان لها کفو علی ظهر الارض من آدم و من دونه».
«اگر خدای تعالی امیرالمؤمنین را برای همسری فاطمه خلق نمی کرد برای زهرا همسری در روی زمین نبود از آدم گرفته تا دیگران». (10)

امام صادق علیه السلام

«فاطمه کوکب دریّ من بین نساء العالمین»
[فاطمه ستاره ای درخشان از بین زنان عالم است.]

امام صادق علیه السلام

«فاطمه برای آن فاطمه نامیدند که مردم نمی توانند حقیقت او را درک کنند». (11)

امام موسی کاظم علیه السلام

«لا یدخل الفقر بیتاً فیه اسم محمد و احمد او علی او الحسن و الحسین او فاطمه من النساء»
[در خانه ای که اسامی محمد و احمد و یا علی یا حسن و حسین و یا از زنان اسم فاطمه باشد فقر هرگز داخل نمی شود]. (12)
امام کاظم علیه السلام از پیامبراکرم صلی الله علیه و آله و سلم روایت کرده اند که «همانا خداوند اختیار کرده از زنان چهار نفر را؛ مریم و‌ آسیه و خدیجه و فاطمه.»(13)

امام موسی بن جعفر علیه السلام

‍[در خانه ای که اسامی محمد و احمد یا علی یا حسن و حسین یا از زنان اسم فاطمه باشد فقر هرگز داخل نمی شود]. (14)

امام رضا علیه السلام

امام رضا علیه السلام از پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم روایت کرده اند که: حسن و حسین علیه السلام خیری بر روی زمین هستند بعد از پدرشان و مادرشان بهترین زنان روی زمین است. (15)

امام جواد علیه السلام

امام از پدرش و ایشان از پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم روایت کرده اند که: «همانا فاطمه رحمش نیکو شد و خدا آتش جهنم را بر او و خاندانش حرام گردانید».(16)
امام هادی از پدرش و ایشان نیز از علی علیه السلام روایت کرده اند که علی گفت: «ای رسول خدا! چه کسی در نزد تو محبوبتر است؟» ایشان فرمودند: «فاطمه دخترم».(17)

امام حسن عسکری علیه السلام

«نحن حجج الله علی خلقه و جدّتنا فاطمه حجّه الله علینا»
‍‍‍[ما حجّت های خداوند بر آفریدگانش هستیم و جدّه ما فاطمه حجّت خداوند بر ماست]. (18)

امام عسکری علیه السلام در تفسیر سوره قدر می فرماید:

«شب قدر فاطمه است، پس هر کس فاطمه را به درستی که حقش است شناخت، شب قدر را درک کرده است». (19)

پی نوشت ها :

1. کنزالعمال، ج12، ص 111.
2. همان کتاب، ص 191.
3. بحارالانوار، ج43، ص 76.
4. شرح کافی، ج12، ص 460.
5. فاطمه الزهرا، ص 88.
6. فاطمه الزهرا، ص 302.
7. من لا یحضره الفقیه، ج2، ص 320.
8. بحارالانوار، ج23، ص 65.
9. همان کتاب، ص 65.
10. اصول کافی، ج2، ص 480.
11. بحارالانوار، ج43، ص 76.
12. سفینه البحار، ج1، ص 662.
13. قدسیه الاسلام.
14. سفینه البحار، ج1، ص 662.
15. قدسیه الاسلام.
16. همان کتاب.
17. همان کتاب.
18. تفسیر اطیب البیان، ج13، ص 226.
19. قدسیه الاسلام.

منبع: عیسی فر، احمد؛ (1384)، زنان نامدار شیعه، تهران: رایحه عترت، (1387).
پنج شنبه 1/1/1392 - 12:34
ایرانگردی
چرا مغزتان به استراحت نیاز دارد؟

 





آخرین مسافرتتان را یادتتان نمی آید؟ بدانید که تنها نیستید. اکثریت قریب به اتفاق ایرانی ها به اندازه کافی برای استراحت و برطرف کردن خستگی هایشان وقت نمی گذارند.
ما به مسافرت نیاز داریم. مسافرت انرژی از دست رفته را دوباره به شما برمی گرداند و باعث می شود موثرتر و کارامدتر باشید. مشکل اینجاست که خیلی از مسافرت هایی که ما این روزها می رویم، واقعاً مسافرت به حساب نمی آیند.
ما ایرانی ها جمیعاً از مشکلی به نام "اختلال کمبود مسافرت" رنج می بریم و حتی قبول هم نمی کنیم که دچار چنین مشکلی هستیم. ما ایرانی ها علیرغم وقت زیادی که برای کار کردن می گذاریم، به اندازه کافی مسافرت نمی رویم. متوسط مسافرت در کشور ما سه تا چهار روز است. و طبق تحقیقات اخیر امسال فقط یکی از هر هفت نفر ایرانی به مسافرت رفته است.
مشکل اینجاست که از این زمان کمی که به مسافرت اختصاص می دهیم نمی توانیم بهره کافی ببریم. برای برطرف کردن خستگی ها به زمان بیشتری نیاز هست. باید به مدت کافی از منابع تولید استرس دور باشید تا به فکر و جسمتان استراحت بدهید. حداقل باید دو هفته به بدنتان فرصت بدهید تا دوباره به حالت نرمال برگردد.
اما هربار بیشتر از یک هفته وقت پیدا کردن برای مسافرت خیلی سخت است مخصوصاً در وضعیت کار امروز. همه باید از کارفرمای خود مرخصی را گدایی کنند. بیشتر وقت ها هم خودشان از مرخصی گرفتن با وجود آنهمه کار احساس گناه می کنند و مسافرت به نظرشان روا نیست.
این روزها در کشور ما خیلی از مردها دو یا سه شغله شده اند و اکثر شاغلینمان برای اضافه کار ساعت های بسیار بیشتری در محل کار خودمی مانند. کار کردن بیشتر از 48 ساعت در هفته میزان استرس را دوبرابر می کند و فرد را در معرض بیماری های قلبی قرار می دهد.
این باور که اروپایی ها و امریکایی ها افراد تنبلی هستند و مثل ما کار نمی کنند کاملاً اشتباه است. مسئله اینجاست که آنها در زمان کمتر کار بیشتری انجام می دهند. اما اینجا مدیران تصور می کنند که باید همه کارمندانشان همیشه پشت میزهایشان باشند، درغیراینصورت شرکت جلو نخواهد رفت. اضافه کار هم بازده چندانی ندارد چون حاصل مغز خسته است. تحقیقات بسیاری نشان می دهند که خیلی از ما به خاطر کار زیاد دچار کم خوابی هستیم.
و واقعیت این است که هر زمانی که افراد برای مسافرت می گذارند باز هم کارشان و فکر کارشان را هم با خودشان به مسافرت می برند. مسئله فقط لپ تاپ نیست. مشکل این طرز تفکر است که اکثریت دارند و می خواهند ببینند در طول روز چقدر کار انجام می دهند یا چند جا را می توانند بازدید کنند.
قبل از اینکه بارو بنه سفرتان را ببندید، باید یکسری باروبندیل را خالی کنید. لیستی از وسایلی تهیه کنید که این مدت نباید به هیچ وجه کاری با آنها داشته باشید مثل نگرانی های کاری، رئیستان، پیشرفت شغلی، لپ تاپ ها، تلفن های همراه و .... اینها را تا موقع برگشتن از مسافرت کنار بگذارید.
وقتی این وسایل را خانه می گذارید و می روید، به احساس گناهتان برای مسافرت رفتن اضافه می شود. باید مقیاس سنجش بازده کار را هم کنار بگذارید و یادتان باشد که فقط باید خوش بگذرانید.
در زیر به چند توصیه اشاره می کنیم:
• به علایقتان توجه کنید و مسافرتتان را حول کارها و فعالیت هایی تنظیم کنید که دوست دارید.
• یاد بگیرید که چطور باید بدون هیچ هدف دیگری به سفرهای اکتشافی بروید.
• به همراه یک دوست برای شام بیرون بروید.
• کلاه فرزندتان را سرتان بگذارید و مثل او بازی کنید.
سفر بخیر!
منبع: http://www.mardoman.net
پنج شنبه 1/1/1392 - 12:26
ایرانگردی
سفر با کودکان آداب دارد

 

منصور بهرامی / کارشناس ارشد روانشناسی




14 توصیه به والدینی که می‌خواهند با کودکانشان به مسافرت بروند

برای بیشتر والدین، سفر کردن به معنی ایجاد تغییری در زندگی روزمره است. هنگام سفر آنها می‌توانند مدتی کار و وظایف روزمره را کنار بگذارند و آزاد و رها زندگی کنند اما برای بیشتر کودکان، سفر نمی‌تواند مانند تعطیلات باشد زیرا آنها به احساس امنیت در خانه، اسباب‌بازی‌ها، رخت‌خواب و غذای خانگی وابسته هستند. پس هنگام برگشت از سفر بلافاصله برای سفر دیگر برنامه‌ریزی نکنید. به این ترتیب کودک شما می‌داند که وسایل محبوب او مانند اسباب‌بازی‌ها، پتوها و لباس‌ها که سرگرمی‌هایش هستند در اختیارش قرار دارند.
هنگام سفر معمولا امکانات رفاهی خانه در دسترس نیست. لذا باید به کودک بیاموزید که این تغییر را پذیرفته و از تجارب جدید لذت ببرد. اگر کودک مشتاقی داشته باشید که در محیط جدید احساس امنیت کند انجام این وظایف آسان‌تر خواهد بود. 14 توصیه زیر را فراموش نکنید:

1 صندلی اتومبیل و کمربند ایمنی را بررسی کنید

صندلی اتومبیل یا کمربند ایمنی را قبل از سفر بازدید کنید. اقدامات ایمنی‌ که قبل از ترک منزل به عمل می‌آورید میزان راحتی و آسایش شما و فرزندانتان را هنگام سفر بیشتر می‌کند. این عمل را در موقع مناسب خود انجام دهید تا مجبور نباشید به خاطر نبود یکی از عناصر حیاتی سفر یعنی صندلی ایمنی یا دیگر وسایل، سفرتان را به تعویق بیندازید.

2 مقررات را با کودک تمرین کنید

قبل از آنکه بخواهید با اتومبیل به سفری طولانی بروید، چند بار به طور تمرینی آزمایش کنید تا کودک بتواند آموزش اولیه را کسب کرده و برای سفر واقعی آماده شود. کودک را به درست نشستن روی صندلی یا بستن کمربند ایمنی تشویق کنید و به این ترتیب به او نشان دهید که وقتی درست در اتومبیل بنشیند جایزه می‌گیرد.

3 مقررات را جدی بگیرید

این قانون را وضع کنید که اتومبیل تنها زمانی حرکت می‌کند که کمربند ایمنی بسته شده باشد. بگویید: «تو کمربند ایمنی را نبسته‌ای؛ اگر این کار را انجام ندهی ماشین حرکت نمی‌کند.» آماده باشید و تا هنگامی که همه سرنشینان این قانون را اجرا نکرده‌اند، حرکت نکنید.

4 وسایل سرگرمی کودک را مهیا کنید

اسباب‌بازی‌هایی را برای سفر بردارید که به لباس و رویه صندلی‌ها آسیب نمی‌رسانند. به عنوان مثال، مداد شمعی خوب است اما قلم‌های جوهردار مناسب نیستند چون اگر تصادفا بیفتند ممکن است رویه صندلی را خراب کنند. اگر با وسایل نقلیه عمومی سفر می‌کنید، بازی‌هایی را همراه ببرید که در فضای محدود قابل استفاده باشند و تا حد امکان سر و صدا نداشته باشند و بتوانند برای مدتی طولانی باعث سرگرمی کودک شوند.

5 برنامه سفر را به کودک بگویید

برنامه‌های سفر را با کودک در میان بگذارید تا او هم بداند که چه مدت دور از خانه خواهد بود. در این مدت اتاق او چه خواهد شد و چه زمانی باز خواهد گشت. عکس‌ها و نقشه محلی را که به آنجا سفر می‌کنید به او نشان دهید. با او درباره مردم، مناظر و برنامه‌هایی که خواهید دید و کارهایی که انجام خواهید داد صحبت کنید. ماجرا و خاطرات سفرهای گذشته را تعریف کنید. محل موردنظر را با مکانی که کودک با آن آشناست، مقایسه کنید تا اضطراب او از رفتن به مکانی ناشناخته کاهش یابد.

 

6 کودک را در تدارک سفر شرکت دهید

به کودک اجازه دهید تا در بخشی از برنامه تدارک سفر، شرکت داشته باشد. به او اجازه دهید در جمع‌آوری لباس‌هایش، انتخاب اسباب‌بازی‌ها، حمل ساک و غیره کمک کند.

7 مقررات سفر را توضیح دهید

پیش از ترک خانه، به کودک بگویید که در سفر چه بازی‌ها و فعالیت‌هایی ممنوع است. به عنوان مثال، برای توقف‌های بین راه تا مقصد، قانون سر و صدا، قانون بازی، قانون شنا و قانون رستوران را توضیح دهید.

8 به موقع تشویقش کنید

از رفتار خوب او تعریف کنید. رفتار خوب کودک را به‌طور مرتب تحسین کنید. مثلا برای ماندن او روی صندلی اتومبیل به او جایزه دهید. به او بگویید: «لذت می‌برم از اینکه به همه درخت‌ها و خانه‌ها نگاه می‌کنی. چه روز خوبی است. حالا که آن‌قدر خوب توی ماشین نشستی خیلی زود می‌توانیم بیرون برویم و بازی کنیم.»

9 قوانین را اجرا کنید

اگر کودک از صندلی‌اش بیرون آمد یا کمربند ایمنی‌اش را باز کرد، اتومبیل را متوقف کنید. مطمئن شوید که کودک فهمیده است که قانون مربوط به صندلی اتومبیل حتما اجرا می‌شود و اینکه نقض قانون، چه پیامدهایی خواهد شد.

10 بازی‌های مخصوص سفر را انجام بدهید

در جریان سفر از خانه تا مقصد به شمارش اشیا، تشخیص رنگ‌ها و پیدا کردن حیوانات بپردازید و به این ترتیب کودک را طی سفر مشغول کنید. بدیهی است که توجه او نمی‌تواند برای مدت طولانی به یک بازی معطوف بماند بنابراین پیش از سفر فهرستی از باز‌ی‌های مختلف تهیه نمایید و در هر ساعت یکی از آنها را شروع کرده و به نوبت به این بازی‌ها بپردازید تا رضایت شما و کودک تامین شود.

11 در فواصل متناسب توقف کنید

کودکان زیر شش سال معمولا بی‌قرار هستند حتی اگر در اوایل سفر آرام باشند ولی پس از مدتی محصور ماندن در اتومبیل، هواپیما یا قطار که با طبیعت ماجراجوی آنها سازگار نیست، بی‌قرار شده و تحرک خود را از سر می‌گیرند. به کودک فرصت بدهید تا گاهی، مثلا در محوطه کنار جاده از نظر جسمی انرژی خود را تخلیه کند، در غیر این صورت شاهد طغیان کلامی او خواهید بود.

12 در استفاده از تنقلات دقت کنید

خوراکی‌های بسیار شیرین یا شور نه تنها بر میزان انرژی تخلیه نشده کودک می‌افزایند بلکه احتمال دارد سبب تهوع و دل به هم خوردگی او نیز بشوند. در سفر از تنقلات پروتئین‌دار یا کم‌نمک به جای خوراکی‌های شیرین استفاده کنید تا سلامت و نشاط خانواده تضمین شود.

13 از قانون مادربزرگ استفاده کنید

بگذارید کودک بداند که رفتار خوب در طی سفر با جایزه همراه است. مثلا بگویید وقتی روی صندلی بنشینی و بدون نق زدن با ما حرف بزنی، آن وقت اتومبیل را نگه می‌داریم و یک نوشیدنی می‌خوریم.

14 به وعده‌هایتان عمل‌کنید

در مورد چیزهایی که طی سفر ممکن است ببینید، هیچ قولی به کودک ندهید چون ممکن است همان زمان که صحبتش را می‌کنید، انتظار دیدنش را داشته باشد. مثلا اگر بگویید که در جنگل ممکن است اسب ببیند و بعد کودک آن را نبیند، زمان خروج از جنگل احتمالا گریه و زاری کودک بلند می‌شود که شما قول داده بودید که اسب می‌بینیم پس چی شد؟
منبع: www.salamat.com
پنج شنبه 1/1/1392 - 12:25
ایرانگردی
توصیه هایی برای سفر هوایی

 





 
سفر با هواپیما اگرچه ساده ترین و کم دردسرترین نوع سفر است اما همین سفر، ریزه کاری هایی دارد که اگر به آنها توجه کنید، می تواند هزینه کمتر و سادگی و سهولت بیشتری برای شما به ارمغان بیاورد. اگر شما هم جزو کسانی هستید که به دلیل کار، سبک زندگی یا هر مورد دیگری زیاد با هواپیما سفر می کنید، خواندن این مطلب می تواند برایتان مفید باشد.

سفر سبک‌بار

- اگر بار و بنه‌ زیادی ندارید و یا سفرتان کوتاه‌مدت است، بهتر است ساک کوچک ببندید و آن را همراه خود به هواپیما ببرید. با این کار، هم در وقت، هم در هزینه‌ی سفرتان صرفه‌جویی می‌کنید. چون در فرودگاه مقصد منتظر چمدان‌تان نمی‌مانید، امکان گم‌شدن یا دزدیده‌شدن بارتان کم‌تر است، هزینه‌ی اضافی‌ را هم که بسیاری از شرکت‌های هواپیمایی بابت هر چمدان می‌گیرند، نمی‌پردازید.
- حتماً محدودیت‌های اندازه و وزن بار همراه و این‌که آیا لپ‌تاپ و کیف دستی هم جدای از بار می‌توانند در هواپیما همراه‌تان باشند یا نه را از شرکت هواپیمایی‌تان بپرسید. کنترل امنیت (security) فرودگاه هم محدودیت‌های سفت و سختی را برای وسایلی که می‌توانید در کیف همراه‌تان داشته باشید قرار داده است. مثلاً این که حق حمل هیچ‌گونه ابزاری را که بتواند به عنوان اسلحه تلقی شود ندارید یا این‌که مایعات را فقط در بطری‌های کوچک می‌توانید ببرید. پس برای این‌طور سفرهای سبک بار، هم مقررات شرکت هواپیمایی‌ را چک کنید هم قوانین فرودگاه را.
- اگر قرار است هم چمدان داشته باشید و هم کیف دستی، می‌توانید از شرکت‌هایی که سیستم حمل بار دارند (که بار شما را از مبدأ تحویل می‌گیرد و به هر آدرسی که بخواهید در مقصد تحویل می‌دهد) استفاده کنید.

Check-in اینترنتی

- غیر از روش معمول و همیشگی Check-in در فرودگاه، شرکت‌های هواپیمایی امکان Check-in اینترنتی در اختیار شما می‌گذارند. به‌طور معمول 24 ساعت قبل از پرواز، این امکان باز می‌شود. با Check-in اینترنتی شما می‌توانید شماره‌ی صندلی‌تان را پیشاپیش انتخاب کنید، تعداد چمدان‌هایی را که باید به بار بفرستید به شرکت هواپیمایی اطلاع دهید و نیز کد اشتراک خود را در شرکت هواپیمایی اعلام کنید تا این سفر هم به Mileage سفرهای شما افزوده شود. مقررات، امکانات و مزایا و معایب Check-in اینترنتی هر شرکت هواپیمایی با دیگری، یا حتی فرودگاه با فرودگاه، متفاوت است. مثلاً ممکن است شرکت هواپیمایی‌تان به این شرط امکان Check-in اینترنتی در اختیار شما قرار دهد که از فرودگاه مشخصی پروازکنید. پس حتماً بررسی کنید که آیا فرودگاه مبدأتان امکان Check-in اینترنتی دارد یا نه.
- بعضی شرکت‌های هواپیمایی به مسافران اجازه‌ی پرینت کارت پرواز boarding pass را هم می‌دهند و لازم نیست حتماً از فرودگاه کارت پرواز بگیرید. به‌علاوه ممکن است اصلاً امکان Check-in اینترنتی فقط برای کسانی باشد که بلیت‌شان را هم اینترنتی خریداری کرده‌اند. اگر شرکت هواپیمایی‌تان اجازه‌ی پرینت کارت پرواز را به‌تان نمی‌دهد، حتماً آماده باشید که تمام اطلاعات دیگر مربوط به پروازتان را که در پایان Check-in اینترنتی به شما می‌دهد یادداشت کنید تا در فرودگاه معطل نمانید.
- معمولاً یک صف جدا وجوددارد برای افرادی که Check-inاینترنتی انجام داده‌اند. حواس‌تان باشد از آن استفاده کنید تا سریع‌تر پیش بروید.
- نمی‌دانید کارت پروازتان را کجا پرینت کنید؟ چاره‌ شما کارت پرواز الکترونیکی است. بعضی خطوط هوایی مثل American Airline،Air Canada و KLM این امکان را برای مسافرها گذاشته‌اند. تنها چیزی که لازم دارید یک WAP است و یا یک گوشی موبایل که امکان WiFi داشته باشد. بسته به سیستم شرکت هواپیمایی‌تان، می‌توانید به‌صورت اینترنتی یا از طریق موبایل Check-in را انجام دهید. به این ترتیب یک لینک به کارت‌پروازتان دریافت کنید، یا به‌جای لینک، کارت پرواز برای‌تان اس‌ام‌اس یا ایمیل می‌شود. این کارت الکترونیکی یک بارکد دارد که وقت عبور از گیت پرواز اسکن می‌شود. اگر یک پرواز محلی دارید تنها چیزی که برای پرواز لازم دارید، غیر از کارت شناسایی، گوشی موبایل‌تان است، و البته کارت پروازی که روی آن ذخیره شده.

توصیه هایی برای سفر هوایی

صندلی مناسب در هواپیما

- روش‌های زیادی وجوددارد که شما از بین صندلی‌های مختلف هواپیمای پروازهای Economy راحت‌ترین صندلی را برای خودتان انتخاب کنید. صندلی‌های کنار پنجره (که چشم‌انداز خوب دارند)، صندلی‌های راهرو (که فضای راحت‌تر و بیشتری برای تحرک دارند) یا صندلی‌های وسطی (که امکانات دوتای دیگر را ندارند).
- صندلی‌های جلو و عقب هواپیما، هرکدام مزایا و معایبی دارند. در بسیاری از هواپیماهای جت، یکی از بزرگ‌ترین معایب صندلی‌های عقب، سرو صدای داخل کابین است. که دلیلی کافی‌ است برای ناراحت بودن صندلی. اصولاً یکی از مهم‌ترین دلایل جلو بودن صندلی‌های پروازهای First Class همین دور شدن از سر و صدای موتور است.
- در پروازهای Economy، صندلی‌های عقب‌تر هواپیما، چشم‌انداز زیباتری دارند، درحالی‌که چشم‌انداز صندلی‌های جلوتر با بال هواپیما کور می‌شود. تلاطم و تکا‌ن‌خوردن‌های هواپیما در صندلی‌های وسط و نزدیک به بال کمتر احساس می‌شود. و بالاخره این‌که آمارهای موجود از تصادفات هوایی، نشان می‌دهد که مسافران صندلی‌های عقب هواپیما شانس بیشتری برای نجات داشته‌اند.

توصیه های پلیسی

1- برای تردد در مسیر فرودگاه ها از وسایل نقلیه مطمئن استفاده کنید.
2- بلیط ، گذرنامه و سایر مدارک شناسایی خود را به افراد ناشناس و غیر مسوول تحویل ندهید.
3- در صورت مشاهده هر حرکت مشکوک در فرودگاه ها یا حین پرواز مورد را به مقامات مسوول گزارش دهید.
4- در طول سفر از نشان دادن محتویات کیف به وی ‍ ژه وجه نقد ، زیور آلات و سایر اشیاء قیمتی به افراد ناشناس جدا خودداری کنید.
5- از همراه داشتن اشیاء ممنوعه با خود در مسافرت هایی هوایی خودداری کنید.

توصیه هایی برای سفر هوایی

6- در صورتی که شرایط ویژه ای از قبیل بیماری و ... دارید مراتب را به مسوولان مربوطه اطلاع دهید ؛فقط از پلیس ، مهماندار و افراد مسوول داخل هواپیما یا فرودگاه کمک بخواهید.
7- هنگام تحویل و دریافت بار وسایل خود دقت کنید تا دچار مشکل و یا درگیر حوادث ناخواسته نشوید.
8- هیچ شی ء و وسیله ای را حتی برای زمان کوتاه از کسی که او را نمی شناسید به امانت نپذیرید یا امانت ندهید.
9- از نشان دادن یا تحویل دادن اسناد و مدارک شناسایی خود به افراد ناشناس خودداری کنید.
10- از پذیرفتن هر گونه مواد خوراکی ، آشامیدنی ، آرایشی ، عطریات و اسپری های خوش بو کننده از افراد ناشناس جدا بپرهیزید.
11- اهداف، انگیزه و مدت اقامت خود را برای افراد ناشناس و بیگانه باز گو نکنید.
12- به توصیه ها و هشدار های پلیس هواپیما ، مهمانداران و دیگر افراد مسوول در فرودگاه و داخل هواپیما توجه کنید.
14- پول و اشیاء قیمتی خود را در جای مطمئن نگهداری کنید.
منبع:www.tebyan.net
پنج شنبه 1/1/1392 - 12:25
ایرانگردی

آداب سفر

« در تعطیلات عده بسیاری از هموطنان عزیز به سفر می‏روند، چه مسافرتهای دیداری و صله رحم، چه برای زیارت، چه به قصد تفریحات سالم، كه هر سه نوع آن خوب و پسندیده است. به همین مناسبت، نگاهی به سفر از دید معارف اسلامی داریم، تا سفرهایمان هم مكتبی و خداپسندانه باشد.»
بسیار سفر باید، تا پخته شود خامی!
امام صادق(علیه السّلام) در حدیثی فرموده است:
مسافرت باید برای یكی از این سه امر باشد:
1 ـ تهیه توشه آخرت
2 ـ تأمین معاش و زندگی
3 ـ لذّت مباح و تفریح غیر حرام1
بنابراین، در سفرها باید آدابی را كه از پیشوایان دین نقل شده است، به عنوان رهنمود گرفتن از مكتب، رعایت كرد.
فواید مسافرت بسیار است. كسب تجربه و پخته شدن، آشناییها و ارتباطات جدید، از آن جمله است.
سفر، آزموده كند مرد را
هم از دل براند غم و درد را
ز گیتی بدو نیك، بنمایدش
وز آن گنج دانش بیفزایدش
نگاهی به مجموعه روایات اسلامی، نكاتی را به عنوان «آداب سفر» به ما می‏آموزد كه مهمترین آنها، آموختنِ «آیین همراهی و همسفری» است. تأكید شده است كه پیش از سفر، همسفر مناسبی پیدا كنید. چرا كه مسافرت تنهایی مكروه است. رسول خدا(صلّی الله علیه و آله و سلّم) از سه كس مذّمت كرده است:
یكی آنكه غذایش را تنها می‏خورد.
یكی آنكه در خانه‏ای تنها می‏خوابد.
سوّم آنكه تنها به مسافرتهای دور و دراز می‏رود.
آداب دیگر سفر را طبق تعالیم دینی، فهرست‏وار اینگونه می‏یابیم:
1 ـ خداحافظی كردن از خانواده و بستگان از سوی مسافر، بدرقه كردن كسی كه به سفر می‏رود، از سوی اهل خانه و بستگان.
2 ـ شروع كردن سفر با «صدقه»، جهت سلامتی و رفع و دفع بلاها.
3 ـ خواندن دو ركعت نماز، دعا كردن و جان و مال خانواده را به خدا سپردن و بر او توكل كرد.
4 ـ خواندن این دعا: «بسم اللّه‏، آمَنتُ باللّه‏، توكّلتُ عَلَی اللّه‏، ماشاءَ اللّه‏، لا حولَ و لا قوَّة الاّ باللّه‏.»
5 ـ برداشتن عصا، یا وسیله‏ای جهت دفع شرّ و خطرات احتمالی و حمل ابزار دفاعی.
6 ـ همراه داشتن مسواك و شانه و لباس و ظرف.
7 ـ همراه برداشتن مواد غذایی و خوراكهای مورد نیاز و رهتوشه سفر.
8 ـ همراه داشتن داروهای مورد نیاز، سوزن، نخ، طناب و زیرانداز.
9 ـ رعایت اخلاق خوب با همسفر در طول مسافرت.
10 ـ در سفر، بار بر دوش دیگران نبودن، خرج خود را به گردنِ دیگران نینداختن.
11 ـ مراعات حال همسفر، در صورتی كه خسته یا مریض باشد.
12 ـ همكاری در كارها، برعهده گرفتن كارهای سنگین در مسافرت.
13 ـ گوش كردن به حرف بزرگترها.
14 ـ مشورت با همسفران در انجام كارها و تصمیم‏گیریها.
15 ـ مواظبت بر خواندنِ نماز در اول وقت.
16 ـ پس از سفر، نقل نكردن سختیها و ناملایمات مسافرت.
17 در بازگشت از سفر، برای اهل خانه، هدیه و سوغات آوردن
18 ـ هنگام مراجعت از مسافرت به وطن، خدا را شكر كردن و بر نعمتِ سلامتی، حمد كردن.
برای تك تك آنچه یاد شد، احادیث مكرری در متون دینی آمده است كه مجال طرح آنها نیست.2
به علاوه، سفر وسیله شناخت است، هم شناختِ خود، هم شناختِ دیگران. چون رنجها و سختیهای مسافرت و حالتهای فوق‏العاده، جوهره انسان را می‏نمایاند و خصلتهای درونی بروز می‏كند. حتی انسان میزان تحمّل و مقاومت و كاردانی و تجربه خود را هم در سفر به محك می‏تواند بزند.
از جمله سفرهای پسندیده، مسافرت به شهرهای مذهبی و زیارتگاه ها و دیدن اماكن تاریخی و دیدار با بزرگان و شخصیت های علمی و اخلاقی است.
زیارت خانه خدا، مرقد حضرت رسول، قبور مطهر ائمه معصومین(علیهم السّلام) ، مزار پاكِ شهدای راه حق، زیارت قبر انبیا و اوصیاء و اولیا و صحابه و تابعین. دیدار از مرقد علمای بزرگ، فرزندان اهل بیت و قبور مؤمنان و صالحان، همه از مواردی است كه در متون دینی به آنها تشویق شده است و زیارت قبور امامان، نوعی تجدید عهد و پیمان با صاحبانِ ولایت است. امام سجاد(ع) بیست و پنج بار به سفر حج رفت.
به فرموده حضرت رضا(علیه السّلام) :
«هر امامی بر گردن دوستان و پیروانش، عهد و پیمانی دارد. از جمله اموری كه وفای به این عهد و پیمان است، زیارت قبور ائمه است.»3
امید است كه هر جا باشید، چه در سفر و چه حضر، ایامی خجسته و روز و شبی پربركت داشته باشید.
«سفر آخرت»، سفر دیگری است كه همه در پیش داریم.
آن هم آداب و شرایط و پیش‏نیاز و تهیه مقدمات و رهتوشه لازم دارد كه موضوعی جداست و نیازمند نگاهی دوباره و جدّی.
ما ... همه مسافریم، و نیازمند آمادگی برای آن «سفر بی‏بازگشت».
علی(علیه السّلام) ، رهتوشه آن سفر را «تقوا» می‏داند.

پی نوشت :

1 ـ اِنّ العاقلَ لا یكونُ طاعِنا الاّ فی تَزوّدٍ لِمعادٍ، او مَرَمّةٍ لِمَعاشٍ، اَوْ لذّةٍ فی غیرِ محرّمٍ (مكارم‏الاخلاق، طبرسی، ص 240).
2 ـ از جمله در كتابهای: مكارم‏الاخلاق، ص 240؛ محاسن برقی، ص 345؛ بحارالانوار، ج 73 (بیروت)؛ سفینة البحار، ج 1، واژه سفر؛ میزان الحكمه، ج 4، ص 467.
3 ـ اِنّ لِكلّ امامٍ عهدا فی عُنُقِ اولیائه و انّ مِن تمام الوفاء بالعهد زیارة قبورهم (محجة البیضاء، ج 4، ص 45).

پنج شنبه 1/1/1392 - 12:23
ایرانگردی
آنچه در سفر باید رعایت شود

نویسنده:حجت الاسلام جواد محدثى
در این مقاله نگاهى به سفر از دید معارف اسلامى داریم، تا سفرهایمان هم مكتبى و خداپسندانه باشد.
بسیار سفر باید، تا پخته شود خامى!
امام صادق(ع) در حدیثى فرموده است:
مسافرت باید براى یكى از این سه امر باشد:
1 - تهیه توشه آخرت‏2 - تامین معاش و زندگى‏3 - لذت مباح و تفریح غیر حرام‏بنابراین، در سفرها باید آدابى را كه از پیشوایان دین نقل شده است، به عنوان رهنمود گرفتن از مكتب، رعایت كرد.
فواید مسافرت بسیار است. كسب تجربه و پخته شدن، آشناییها و ارتباطات جدید، از آن جمله است.
سفر، آزموده كند مرد را هم از دل براند غم و درد را ز گیتى بدو نیك، بنمایدش وز آن گنج دانش بیفزایدش نگاهى به مجموعه روایات اسلامى، نكاتى را به عنوان «آداب سفر» به ما مى‏آموزد كه مهمترین آنها، آموختن «آیین همراهى و همسفرى‏» است. تاكید شده است كه پیش از سفر، همسفر مناسبى پیدا كنید. چرا كه مسافرت تنهایى مكروه است. رسول خدا(ص) از سه كس مذمت كرده است:
یكى آنكه غذایش را تنها مى‏خورد.
یكى آنكه در خانه‏اى تنها مى‏خوابد.
سوم آنكه تنها به مسافرتهاى دور و دراز مى‏رود.
آداب دیگر سفر را طبق تعالیم دینى، فهرست‏وار این گونه مى‏یابیم:
1 - خداحافظى كردن از خانواده و بستگان از سوى مسافر، بدرقه كردن كسى كه به سفر مى‏رود، از سوى اهل خانه و بستگان.
2 - شروع كردن سفر با «صدقه‏»، جهت‏سلامتى و رفع و دفع بلاها.
3 - خواندن دو ركعت نماز، دعا كردن و جان و مال خانواده را به خدا سپردن و بر او توكل كرد.
4 - خواندن این دعا: «بسم الله، آمنت‏بالله، توكلت على الله، ماشاء الله، لا حول و لا قوة الا بالله.»
5 - برداشتن عصا، یا وسیله‏اى جهت دفع شر و خطرات احتمالى و حمل ابزار دفاعى.
6 - همراه داشتن مسواك و شانه و لباس و ظرف.
7 - همراه برداشتن مواد غذایى و خوراكهاى مورد نیاز و رهتوشه سفر.
8 - همراه داشتن داروهاى مورد نیاز، سوزن، نخ، طناب و زیرانداز.
9 - رعایت اخلاق خوب با همسفر در طول مسافرت.
10 - در سفر، بار بر دوش دیگران نبودن، خرج خود را به گردن دیگران نینداختن.
11 - مراعات حال همسفر، در صورتى كه خسته یا مریض باشد.
12 - همكارى در كارها، برعهده گرفتن كارهاى سنگین در مسافرت.
13 - گوش كردن به حرف بزرگترها.
14 - مشورت با همسفران در انجام كارها و تصمیم‏گیریها.
15 - مواظبت‏بر خواندن نماز در اول وقت.
16 - پس از سفر، نقل نكردن سختیها و ناملایمات مسافرت.
17 در بازگشت از سفر، براى اهل خانه، هدیه و سوغات آوردن‏18 - هنگام مراجعت از مسافرت به وطن، خدا را شكر كردن و بر نعمت‏سلامتى، حمد كردن.
براى تك تك آنچه یاد شد، احادیث مكررى در متون دینى آمده است كه مجال طرح آنها نیست.
به علاوه، سفر وسیله شناخت است، هم شناخت‏خود، هم شناخت دیگران. چون رنجها و سختیهاى مسافرت و حالتهاى فوق‏العاده، جوهره انسان را مى‏نمایاند و خصلتهاى درونى بروز مى‏كند. حتى انسان میزان تحمل و مقاومت و كاردانى و تجربه خود را هم در سفر به محك مى‏تواند بزند.
از جمله سفرهاى پسندیده، مسافرت به شهرهاى مذهبى و زیارتگاهها و دیدن اماكن تاریخى و دیدار با بزرگان و شخصیتهاى علمى و اخلاقى است.
زیارت خانه خدا، مرقد حضرت رسول، قبور مطهر ائمه معصومین، مزار پاك شهداى راه حق، زیارت قبر انبیا و اوصیاء و اولیا و صحابه و تابعین. دیدار از مرقد علماى بزرگ، فرزندان اهل بیت و قبور مؤمنان و صالحان، همه از مواردى است كه در متون دینى به آنها تشویق شده است و زیارت قبور امامان، نوعى تجدید عهد و پیمان با صاحبان ولایت است. امام سجاد(ع) بیست و پنج‏بار به سفر حج رفت.
به فرموده حضرت رضا(ع):
«هر امامى بر گردن دوستان و پیروانش، عهد و پیمانى دارد. از جمله امورى كه وفاى به این عهد و پیمان است، زیارت قبور ائمه است.»
امید است كه هر جا باشید، چه در سفر و چه حضر، ایامى خجسته و روز و شبى پربركت داشته باشید.
«سفر آخرت‏»، سفر دیگرى است كه همه در پیش داریم.
آن هم آداب و شرایط و پیش‏نیاز و تهیه مقدمات و رهتوشه لازم دارد كه موضوعى جداست و نیازمند نگاهى دوباره و جدى.
ما ... همه مسافریم، و نیازمند آمادگى براى آن «سفر بى‏بازگشت‏».
على(ع)، ره توشه آن سفر را «تقوا» مى‏داند.
منبع: ماهنامه كوثر
پنج شنبه 1/1/1392 - 12:23
ایرانگردی
چرا با اینکه سفرها آسان گردیده باز هم احکام مسافر جاری است؟
منبع: مجله پرسمان
این كه اسلام دستور داده كه مسافر نماز چهار ركعتی‏اش را دو ركعتی بخواند و روزه‏اش را افطار نماید، مربوط به زمانی است كه سفرها طولانی و با مشقت بوده است؛ اما در این زمان با توسعه فناوری و پیدایش وسایل پیشرفته و سفرهای راحت، این دستور چرا اجرا می‏گردد؟
اگر واقعا علت تامه قصر (شكسته) خواندنِ نمازهای چهارركعتی و نگرفتن روزه در سفر، همان باشد كه در سؤال آمده است، باید چنین باشد؛ ولی با یك بررسی اجمالی روشن می‏شود كه چنین چیزی صحیح نیست؛ زیرا اگر این حرف صحیح باشد، باید
تمامی سفرهای با مشقت و طولانی، مشمول چنین حكمی باشند و حال آن كه به طور مثال در سفر معصیت ـ هر چند هم با مشقت و طولانی باشد ـ باید نماز تمام خوانده و روزه گرفته شود. همچنین باید هر چه سفر طولانی‏تر و با مشقت‏تر باشد، تخفیف بیشتر باشد و حال آن كه مشاهده می‏شود كسی كه شغلش مسافرت است و دائما سفر می‏كند، باید نمازش را تمام بخواند و روزه‏اش را نیز بگیرد.
خلاصه این كه یكی از حكمت‏های این حكم، تخفیف است و این تخفیف یك هدیه الهی است كه شامل برخی از مسافران می‏شودو لزوما و در تمام موارد، ربطی به طولانی بودن ومشقت داشتن سفر ندارد و معمولاً سفر خسته كننده و ملال آور است.
پیامبر اكرم صلی‏الله‏علیه‏وآله می‏فرماید: «ان الله تعالی وضع عن المسافر الصوم و شطر الصلاة؛14 خداوند متعال، روزه و مقداری از نماز را از مسافر برداشته است» و همین تعبیر وضع، یعنی، باری را از دوش این افراد برداشت و چون این حكم امتنانی است و یكی از حكمت‏های تخفیف است و علت تامه (اصلی) قصر نماز و بطلان روزه تخفیف نیست و از این جهت، در مواردی كه به هر دلیلی خستگی یا مشقت نباشد، این حكم منتفی نمی‏شود.
امام صادق علیه‏السلام از پدران خود و آنان از رسول خدا صلی‏الله‏علیه‏وآله نقل كرده‏اند كه: «انّ الله اهدی الیَّ و الی امتی هدیة لم یهدها الی احد من الامم كرامة من الله لنا، قالوا و ماذاك یا رسول الله؟ قال: الافطار فی السفر و التقصیر فی الصلاة. فمن لم یفعل ذلك، فقد رد علی الله عزوجل هدیته؛15 خداوند متعال هدیه‏ای به من و امتم كرامت فرموده كه به امت‏های گذشته نداده است. عرض كردند: آن هدیه چیست؟ فرمود: اجازه افطار روزه و نصف شدن نماز [نمازهای چهار ركعتی] در مسافرت؛ پس هر كسی چنین نكند، هدیه خداوند را رد كرده است».
حضرت علی علیه‏السلام می‏فرماید: «من قصر الصلاة فی السفر و افطر، فقد قبل تخفیف الله عزّوجل و كملت صلاتُهُ؛16 هر كس نماز را در مسافرت شكسته بخواند و روزه‏اش را افطار كند، تخفیف [و هدیه] خداوند را پذیرفته و نمازش كامل است».
برای این كه به این پرسش بهتر پاسخ دهیم، توجه شما را به چند نكته جلب می‏كنیم:
1. گرچه این روزها، وسایل نقلیه و ابزار مسافرت با گذشته فرق كرده است، ولی در عین حال، هم اكنون نیز مسافرت دارای محذورات زیادی است. شما اگر به تجربه خودتان مراجعه كنید، ملاحظه خواهید كرد كه اصولاً در سفر ـ به ویژه در میان راه ـ آن آرامش لازم وجود ندارد؛ به ویژه آن كه در سفر با وسایل سریع، دغدغه‏ها بسیار زیاد و فرصت اندك است. بنابراین، با توجه به مشكلات زیاد و عدم آرامش، دستور قصر نماز مسافر صادر شده است.
2. خستگی ناشی از طی مسافت ـ كه طبعا با وسایل نقلیه در روزگاران گذشته دشوارتر بود ـ یكی از حكمت‏های مهم قصر نماز است و نه آن كه علت تامه (اصلی) باشد. نه در روایتی و نه به هیچ دلیل عقلی ما دسترسی پیدا نكردیم كه دلیل قصر، منحصراً همین امر بوده است تا اشكال مذكور وارد باشد.
3. روایاتی كه بیان‏گر قصر نماز مسافر است، بر دو دسته است:
الف) ملاك قصر را «ثمانیة فراسخ» (هشت فرسخ) رفت و برگشت می‏داند.
ب) ملاك قصر نماز مسافر را «مسیرة یوم» (مسیر یك روز) می‏داند.
مشهور فقیهان ـ بلكه اجماع فقها ـ به روایات «ثمانیة فراسخ» تمسك كرده‏اند و روایات «مسیرة یوم» را حمل نموده‏اند بر این كه در زمان‏های قدیم، یك روز مسافرت، با هشت فرسخ مساوی بوده است و نظر به این كه «مسیرة یوم» یك روز مسافرت با «ثمانیة فراسخ» منطبق بوده است؛ در احادیث معصومان، گاهی ملاك شكسته شدن نماز با عنوان 8 فرسخ بیان شده است و گاهی با عنوان یك روز مسافرت.
به عبارت دیگر، «مسیرة یوم» عنوان مشیر است نه عنوان وصفی.
4. مسافر به كسی می‏گویند كه از وطن خویش خارج شده است و خروج از وطن، اصل و اساس در مسافرت است؛ یعنی، اگر كسی از وطن خویش خارج نشود، دیگر مسافر نیست. زمان معرِّف و نشانه مسافرت است؛ نه اصل مسافرت و به همین جهت در عرف، مسافر به كسی می‏گویند كه از منزل خارج شده، قصد هشت فرسخ را دارد.

جمع بندی

نظر به این كه از منظر مشهور فقیهان، موضوع قصر نماز، «مسیرة یوم» نیست؛ بلكه «ثمانیة فراسخ» (8 فرسخ) است، دیگر شبهه این كه «مسافرت در گذشته با اسب و شتر بوده و امروزه ممكن است با هواپیما باشد و كمتر از یك ساعت طول بكشد و حكم مسافر شرعی را ندارد، وارد نیست؛ زیرا این اشكال در صورتی وارد است كه موضوع قصر نماز «مسیرة یوم» (یك روز كامل) باشد و نه هشت فرسخ؛ در حالی كه از روایات استفاده می‏شود كه موضوع قصر نماز هشت فرسخ است و نه «مسیرة یوم». بنابراین، حكم نماز شكسته ـ كه در فقه مطرح شده است ـ برای زمان حال و آینده نیز، مانند گذشته صادق است.

پی نوشت

1. بقره (2)، آیه 153.
2. طه (20)، آیه 14.
3. نساء (4)، آیه 43.
4. همان، آیه 43.
5. عنكبوت (29)، آیه 45.
6. مصباح یزدی، 28 گفتار پیرامون مسائل اعتقادی و اخلاقی، ص 89.
7. هود (11)، آیه 7؛ ملك (67)، آیه 2.
8. 28 گفتار پیرامون مسائل اعتقادی و اخلاقی، ص 144ـ145.
9. مطالعه اثر نفیس آیة‏الله مصباح یزدی، تحت عنوان «خودشناسی برای خودسازی»، در این زمینه بسیار سودمند است.
10. بقره (2)، آیه 183 ـ 185.
11. مشكوة المصابیح، ص 179،(حاشیه).
12. همان.
13. سید عبدالأعلی‏سبزواری، مهذّب الاحكام، ج 10، ص 210.
14. كنزالعمال، ج 8، ص 503.
15. شیخ حر عاملی، وسائل الشیعه، ج 5، ص 540.
16. میرزا حسین نوری، مستدرك الوسائل الشیعه، ج 1، ص 503.

پنج شنبه 1/1/1392 - 12:22
ایرانگردی
بایدها و نبایدهای تغذیه در مسافرت






داشتن الگوی تغذیه‌ای صحیح، یکی از نکات اساسی است که باید در طول سفر به آن توجه شود؛ یعنی باید این امکان فراهم آید که افراد در یك روز از چهار گروه غذایی شامل نان و غلات، میوه و سبزی‌ها، لبنیات و گوشت استفاده کنند؛ البته در حد متعادل و متناسب.
در حالی که متأسفانه دیده می‌شود در اغلب مسافرت‌ها برخی از این گروه‌های غذایی بیش از بقیه حذف می‌شوند؛ زیرا امکان تهیه‌شان محدودتر است. مهم‌ترین گروه‌های غذایی كه مصرفشان محدود می‌شود، میوه‌ها و سبزی‌ها هستند؛ حال آن‌که این گروه از منابع غذایی تأمین‌کننده ویتامین‌ها و مواد معدنی به حساب می‌آیند و باید به مصرف آنها توجه ویژه داشت؛ زیرا در صورتی كه این كاهش مصرف طولانی شود، کمبودهایی مانند کمبود ویتامین C و اسید فولیک و فیبر را به همراه دارد كه زمینه‌های بروز یبوست را در سفر به بار خواهند آورند. از این رو، به خانواده‌ها توصیه می‌شود امكانی را فراهم آورند که بتوان میوه و سبزی حداقل دوبار در روز به شکل میان‌وعده یا همراه با غذا، به شکل سبزی خوردن یا سالاد، مصرف شود. البته باید به منظور پیشگیری از ابتلا به آلودگی‌های انگلی، به تمیزی و تازگی سبزی‌ها نیز توجه خاص داشت.
شیر و سایر لبنیات هم اغلب در طول سفر به دست فراموشی سپرده می‌شوند یا مصرفشان محدود می‌شود. نتایج بررسی‌ها در کشور نشان داده است که مصرف سرانه شیر و لبنیات در میان ایرانیان از مصرف سرانه جهانی بسیار کمتر است؛ كه می‌تواند عاملی برای بروز کمبود کلسیم در میان مردم باشد؛ چون با کمترخوردن شیر و ماست که از منابع کلسیم به حساب می‌آیند، کمبود کلسیم شیوع پیدا می‌كند.
اگر مصرف لبنیات در سفر محدود شود این مشکل بزرگ‌تر خواهد شد. از این رو، توصیه می‌شود که حداقل ماست تازه در طول سفر به مصرف برسد، خصوصاً اینكه ماست می‌تواند از بروز بسیاری از عفونت‌های روده‌ای مولد اسهال جلوگیری كند.
تغییر دیگری که اغلب در طول سفر در برنامه غذایی افراد دیده می‌شود، مصرف آب و نوشیدنی‌هاست که خشکی بدن را به دنبال دارد و به اختلالات عملكرد دستگاه گوارشی و یبوست منجر خواهد شد. از این رو، توصیه می‌شود در طول همه سفرها، چه هوایی و چه زمینی، در هر شرایطی، بطری آب به همراه مسافران باشد و از غذاهایی که نیاز به آب را افزایش می‌دهند هم پرهیز شود. حتماً می‌پرسید چه غذاهایی؟ باید در جوابتان بگوییم غذاهایی که پروتئین بالایی دارند،مثل انواع کباب‌ها، زیرا این ماده مغذی برای هضم و جذب، به آب بیشتر نیاز دارد. به علاوه، از آنجا كه کنسروها نیز در سفر بیشتر مورد استفاده قرار می‌گیرند و نمک موجود در آنها نیاز به آب را افزایش می‌دهد، توصیه می‌شود که از آنها نیز کمتر استفاده شود.
حتی در طول سفر دیده می‌شود که افراد از نوشابه‌ها و نوشیدنی‌های کولادار بیشتر استفاده می‌کنند، که این هم موجب بروز خشکی بدن یا دهیدراتاسیون می‌شود و چون ترکیباتشان پلی‌فنولی هستند، حرکات دودی روده‌ها را نیز کاهش می‌دهند و از دو طریق موجب بروز یبوست می‌شوند. بنابراین، انتخاب نوشیدنی‌ها هم بسیار مهم است. حتی چای، قهوه و نسکافه اگر بیش از حد میل می‌شوند، ادرارآور هستند، موجب خروج زیاد آب از بدن می‌شوند و تعادل میان الکترولیت‌ها در بدن را برهم می‌زنند.
به این دلیل، بهترین نوشیدنی، آب است. توصیه می‌شود آب را جرعه‌جرعه میل كنید تا در طول روز، آب به‌تدریج به بدن برسد.

همه چیز‌خوار نباشید!

تا به حال، در طول مسافرت به مسمومیت دچار شده‌اید؟ احتمال بروز اسهال و استفراغ در این ایام بسیار زیاد است، كه نه تنها لذت سفر را از بین می‌برد، بلكه افراد را به جای تفریح راهی بیمارستان‌ها می‌كند. دلیلش این است كه امکان همراه بردن غذا کم است و افراد مجبور می‌شوند غالباً از بیرون غذا بگیرند، و به این ترتیب، امکان آلودگی بسیار زیاد است. در ضمن، بسیاری از غذاها در رستوران‌های بین راهی میل می‌شوند و چون این رستوران‌ها دور هستند، نظارت چندانی بر آنها نیست. پس باید بیشتر مراقب بود. غذاها یا بر اثر ماندگی و بیات‌شدن خاصیت خود را از دست داده‌اند یا فاسد شده‌اند، كپك زده‌اند و با انواع میكروب‌ها آلوده شده‌‌اند. پس در انتخاب رستوران‌ها وسواس به خرج دهید و به وضعیت بهداشتی آنها و کارکنانشان توجه كنید.
اما در صورتی كه فرد در طول سفر به اسهال مبتلا شود، بسته به شدت و ضعف بیماریش لازم است آب و الکترولیت‌های از دست‌رفته بدنش تأمین شود. مایع‌درمانی بهترین کار است؛ اما انواع اسهال، روش‌های درمانی متفاوتی را می‌طلبد. به طور مثال، اسهال‌هایی که عامل آن میکروب ایکلای هستند، خفیف‌اند اما اسهال‌هایی که بر اثر میکروب شیگلا به وجود آمده‌اند و خونی هستند، یا مسمومیت‌های بر اثر میکروب سالمونلایی که بر اثر مصرف گوشت مرغ آلوده ایجاد می‌شوند، ظاهر متفاوتی دارند و باید اقدامات ویژه‌ای برای آنها صورت پذیرد. اما مجموعا می‌توان پودر او.آر.اس را در چهار لیتر آب حل کرد و در فواصل زمانی معین به بیمار داد. در غیر این صورت، یك لیوان آبمیوه تازه را با یک قاشق مرباخوری شکر و یک قاشق چای خوری نمک مخلوط کنید و به او بدهید، تا به این ترتیب آب و الکترولیت‌های مورد نیاز به بدن بیمار برسد. در ضمن، در ابتدا باید غذا كمتر میل می‌كند.
به علاوه، به افرادی که در حال کاهش وزن هستند، توصیه می‌شود به منظور ادامه رژیم لاغری‌شان، بیشتر از غذاهای پرحجم و کم کالری استفاده کنند تا دچار اضافه‌وزن نشوند و در عین حال، به همراه سایر همسفرهایشان غذا بخورند. در ضمن، باید به دمای مكانی که به آن سفر کرده‌اند، نیز توجه شود؛ زیرا افراد در هوای سرد، بیشتر به غذاهای شیرین و پرکالری تمایل دارند و به این ترتیب، الگوی غذایی‌شان به هم می‌خورد و ممكن است اضافه وزن پیدا كنند.
منبع:www.hegmataneh.org
پنج شنبه 1/1/1392 - 12:22
ایرانگردی
سفر و شارژ سلامت روان

گفتگو با دکتر محمدمهدی قاسمی، روانپز شک
 

دکتر پرویز ذوالعین، پرسفرترین جهانگرد ایرانی بود که موفق شد به 190 کشور جهان سفر کند. چند سال پیش از مرگش، خبرنگاری از او پرسید شما چگونه برنامه‌ریزی کردید که توانستید این‌همه سفر کنید؟ دکتر ذوالعین پاسخ داد که: «اگر می‌خواستم برنامه‌ریزی کنم 190 کشور که هیچ به 10 کشور هم نمی‌توانستم سری بزنم؛ توصیه می‌کنم سفر را سهل و آسان بگیرید و خود را درگیر قیود و زواید آن نکنید تا آرامش بیشتری را تجربه کنید.» گفتگوی ما با دکتر محمدمهدی قاسمی، روان‌پزشک درباره نقش سفر و مسافرت در ارتقای سلامت روان است؛ پدیده‌ای که معمولا در ماه شهریور و تا قبل از بازگشایی مدارس دوباره اوج می‌گیرد.

ویژگی شخصیتی افرادی که مسافرت می‌کنند چیست؟
 

این که ما چگونه سفر کنیم تابعی است از شخصیت، تربیت و تحصیلات ما. همچنان که می‌بینیم توانایی اقتصادی و یا میزان بهره‌وری از ابزارها و تجهیزات خاص، بیشتر از آنکه آموختنی باشد موضوعی حسی، عاطفی و درونی است. همچنان که انتظار نمی‌رود همه آدم‌ها از یک قطعه موسیقی فاخر و ارزشمند لذت ببرند نباید انتظار داشت همه آدم‌ها لذت یک شب زیبا در کنار یک دریاچه آرام و یا در زیر آسمان پرستاره کویر را بدانند.

از نظر روان‌شناسی سفر، چه‌طور می‌توانیم مسافر خوبی باشیم؟
 

به نکته جالبی اشاره کردید. شرط اول این است که لذت بردن از سفر را یاد بگیریم. در واقع باید به سفر نه آنچنان که معمول است (تفریحی پرهزینه و گاه مشقت‌بار) نگاه کنیم بلکه به سفر می‌توان به عنوان هنری که کاملا قابل دستیابی و لذت‌بخش است، نگاه کرد. هنگامی که آموختید می‌توان بی‌ هیچ برنامه‌ریزی قبلی، بدون هیچ نیازی به مقدمات طولانی و بدون هیچ پروایی، حضور در مقاصدی دور از محل سکونت را تجربه کرد؛ آن وقت می‌توانید خود را یک جهان‌گرد، یک مسافر یا یک سالک بدانید.

آثار روانی مسافرت را چگونه ارزیابی می‌کنید؟
 

همین که وقتی به دست می‌آوریم تا چند روزی را از فشارهای روزانه زندگی دور باشیم و به استراحت بپردازیم تاثیر بسیار زیادی بر میزان سلامت جسم و روان ما می‌گذارد به ویژه در افرادی که پراسترس هستند سفر کردن، در افزایش سلامت روانی‌شان نمود بیشتری دارد. همچنین در نظر داشته باشید که مسافرت یکی از جذاب‌ترین تفریحات است که در افزایش سلامت روان به شدت موثر است. احادیث مشهوری از پیامبر گرامی اسلام درباره سفر و فواید آن روایت شده است. یکی از مشهورترین این احادیث «سفر کنید تا سالم و تندرست باشید» است. همچنین قرآن کریم در 10 آیه مردم را به سیر و گردش در زمین فرمان داده است.

اغلب مردم فصل تابستان را برای مسافرت انتخاب می‌کنند. آیا این زمان فرصت خوبی برای مسافرت است؟
 

تابستان بهترین فصل مسافرت است زیرا والدین دغدغه درس و مشق فرزندان را ندارند و می‌توانند با ترتیب دادن یک مسافرت در مکانی ساکت و آرام، چند روزی را بدون استرس سر کنند و تغییر روحیه دهند و تا حدودی از دردسرها و تنش‌های زندگی خلاصی یابند.

خیلی از اوقات با افرادی برخورد می‌کنیم که فقط به کار فکر می‌کنند و شاید هیچ‌وقت نتوانند چند روزی را برای مسافرت خود و خانواده درنظر بگیرند. سرنوشت چنین افرادی چیست؟
 

برای روشن‌شدن این موضوع مثالی می‌زنم. هنگامی که نخستین باران پاییزی شروع به باریدن می‌کند همه ما سری به پشت بام می‌زنیم تا مطمئن شویم راه ناودان باز است. دلیل وارسی سقف خانه و آشیانه این است که سقف خانه نم نکشد و خراب نشود. آیا برای سقف روان‌مان هم همین‌قدر دقت می‌کنیم و در صدد بازکردن راهی برای تخلیه هیجانات و استرس‌‌های زندگی هستیم تا سقف روان‌مان نم نکشد؟ به یاد داشته باشید که مسافرت با افزایش سلامت روانی جامعه، به توسعه کشور نیز کمک می‌کند. بنابراین نباید تصور کنید افرادی که همیشه کار می‌کنند و به سفر نمی‌روند کمتر از دیگران به توسعه کمک می‌کنند.

سفر و مسافرت علاوه بر ارتقای سلامت روان در سلامت معنوی‌مان نیز موثر است؟
 

همان‌گونه که سنت اسلام از همه مومنان می‌خواهد که دست کم یک بار در زندگی‌شان سفر زیارتی به خانه خدا را انجام دهند، در واقع چنین مسافرتی موجب افزایش سلامت معنوی انسان نیز می‌شود. در سایر ادیان نیز چنین مشابهت‌هایی وجود دارد برای مثال پائولوکوئیلو نویسنده مشهور جهان، سفری معنوی را همانند مسلمانان تجربه کرد. پائولوکوئیلو برزیلی پس از پیمودن جاده سانتایگو که از کوه‌های پیرنه فرانسه آغاز می‌شود به شبه جزیره لیری در اسپانیا رفت و خاطرات خود را در کتابی به نام «خاطرات یک مغ» نوشت. پائولوکوئیلو در این سفر، اسرار و رموز معنوی فراوانی را آموخت به طوری که بر زندگی و سلوک معنوی وی تاثیر به سزایی داشت و از آن به بعد رویه زندگی این فرد تغییر کرد.
منبع: http://www.salamat.com
پنج شنبه 1/1/1392 - 12:20
ایرانگردی
سفر و آداب سفر زیارتی

تعریف آداب

از امیر مؤمنان على (ع) نقل شده كه فرمودند: «الآداب حلل مجدّدة» بهترین زیور براى انسان ادب است،
نیز فرمود: «الآداب تلقیح الأفهام و نتائج الأذهان» ادب باعث رشد فهم و ثمر دادن ذهن است.
حفظ حد و اندازه هر چیزى و تجاوز ننمودن از آن را ادب آن چیز گویند.
مثلا زبان انسان باید چیزى را كه باعث خوارى و ذلت انسان است نگوید بنا بر این اگر كسى فحش و ناسزا مى‏گوید چون زبان او حدّ و مرز خود را رعایت نكرده از ادب زبان خارج شده و مى‏توان او را بى‏ادب نامید. اما او بى‏اخلاق یا بد اخلاق نیست. زبیدى گوید: «حقیقت ادب همان دعا است. سپس گوید استادم از اساتید خود نقل كرده كه ادب ملكه‏اى است كه صاحب خود را از آنچه ناپسند بوده و باعث خوارى مى‏گردد باز مى‏دارد، فیومى نیز در «المصباح المنیر» گوید:
«ادب تمرین دادن نفس به ارزشهاى اخلاقى است. » و ابو زید انصارى گفته است:
هر ورزش پسندیده كه انسان را داراى فضیلتى نماید ادب نامیده مى‏شود، و كتاب تهذیب نیز شبیه آن را گفته است. و در كتاب التوشیح آمده است كه:
ادب بكارگیرى سخن یا عمل پسندیده است. و نیز بدست آوردن هر چه نیكو شمرده مى‏شود و نیز تعظیم نسبت به افراد برتر، و نرمى نسبت به افراد پایین را ادب گویند. و خفاجى در كتاب عنایه از شرح ادب الكاتب جوالیقى نقل كرده است كه از نظر لغت، اخلاق پسندیده و انجام دادن خوبیها را ادب نامند. و در میان مسلمانان اصطلاح جدید پدید آمده كه به علوم عربى نیز ادب گفته مى‏شود».[1]
حال با توجه به آنچه که از آداب تعریف شد میتوان گفت برای خط دهی و اصلاح رفتارهای یک زائر مسلمان، در سفر زیارتی، آدابی در دین مبین اسلام ذکر شده است که در صورت رعایت آنها رفتار یک زائر به رفتاری پسندیده و خوب تغییر می یابد و باعث می شود که در این سفر، به اهدافی که در پی آنست به نحو احسن برسد.

آداب سفرزیارتی

سفر، موجب تكامل و تعالی انسان و بیانگر عروج اوست به خصوص که اگر این سفر، سفر زیارتی باشد؛ سرشت آدمیتوجیه كننده سیر وسفر وسیاحت و گردشگری است. با سیری در تاریخ و مروری بر احوالبزرگان علم واخلاق ، به این نكته پی می بریم كه سفر برای خود آدابی دارد که به سه قسم آداب پیش از سفر،آداب حین سفر وآداب پس از سفر تقسیم می شود که به ذکر آنها می پردازیم:

آداب پیش از سفر

نیت[2]:

اولین ادبی كه زائر باید به آن در زیارت خویش توجه داشته باشد «نیت» است.
نیت: قصد زیارت كردن؛ این كه قصد كنی زائر شوی و بر یافته خویش عهد بندی. نیت تو باید نیت زیارت ولی خدا باشد نه دیدن حریم حرم. مانند نیت نماز كه قصدت نزدیكی به خداست برای زیارت نیز باید قصدت نزدیكی به خدا از طریق توسل به ولی خدا باشد و این اولین پله از نردبان قرب الهی‌ست.. وقتی قصد زیارت می‌كنی باید آن را با دیگر مقاصد دنیایی آلوده نسازی و منظور تو تنها تجدید عهد با ولی خدا و اجابت دعوت وی و طلب شفاعت از آنان باشد نه چیز دیگری، هنگامی كه می‌گویی: «انی قصدتك» من قصد تو را كردم، یعنی از هر آن چه غیر توست دل بریدم و به سوی تو پناه آوردم؛ زیرا هر كه با شماست، با خداست. شما شفیعان سرای جاویدید و واسطه رحمت خداوند، هر كه به شما معتصم شود و از شما پیروی كند بهشت جایگاه ابدی اوست.» وقتی بدانی قصدت از زیارت چیست، پای در كدامین خاك می‌گذاری، پای بوس خاكی می‌شوی كه روزانه صدها هزار فرشته خاك بوسش می‌شوند كم كم حجاب‌ها از جلوی چشمانت كنار می‌روند. با چشم سر نمی‌شود دید، باید چشم دل را گشود و خود را در ساحت حریمش پیدا كرد آن وقت می‌شود قصد زیارت نمود.
«نبیند چشم نابینا خصوص اسرار پنهانی»
این حس ذره ذره به تو حیا می‌دهد حیایی كه پیش زمینه ترك گناه است. نیت دل كندن از غیر و پیوستن به یار، آن جاست كه مصداق این بیت شعر می‌شوی «ما سمیعیم و بصیریم و هشیم، با شما نامحرمان ما خامشیم»

تدارك ره توشه كافی[3]:

دومین ادب این كه ره توشه كافی برای سفر تدارك دیده باشی، حضرت رسول در این باره می‌فرمایند: «از شرف آدمیست كه توشه خود را نیكو گرداند» و امام صادق(ع) نیز متذكر می‌شوند: چون به سفر روید سفره با خود بردارید و طعام‌های نفیس در آن قرار دهید.

حلال بودن خرجی سفر[4]:

سومین؛ در حلال بودن خرجی سفر دقت كنی و از آلودگی آن به مال حرام به شدت احتراز نمایی. لقمه‌ای كه قرار است بر تو قوت بخشد باید طیب و طاهر باشد و اگر غیر آن در بطن تو باشد لذت چشیدن طعم شیرین زیارت را از تو می‌گیرد پس در آنچه زاد و توشه خود می‌كنی مطمئن باش كه قصد زیارت فقط سبك معرفت است كه رسیدن به آن با لقمه غیر دست نیافتنی ست.

آگاه‌سازی بستگان از سفر[5]:

چهارمین؛ بستگان، نزدیكان و دوستان دینی خود را از سفر خویش آگاه‌سازی و با آنها وداع كنی، در حدیثی از امام صادق(ع) كه از سیره جدشان حضرت رسول(ص) ذكر می‌كنند اهمیت وداع را می‌توان احساس كرد. ایشان می‌فرمایند: وقتی حضرت رسول(ص) با مؤمنی وداع می‌كردند می‌فرمودند: خداوند شما را رحمت كند و پرهیزگاری را توشه شما داند و شما را به سوی هر خیری متوجه گرداند و جمیع حاجات شما را برآورد و دین و دنیای شما را سالم دارد، شما را به راحت برگرداند به سوی جمعی كه ایشان به سلامت باشند.

غسل طهارت[6]:

پنجمین؛ غسل طهارت جسم كه متن دعای آن در كتب دینی ذكر شده است كه ما در این جا به برگرفته‌ای از معنی آن اشاره می‌كنیم. به نام خدا و به مدد خدا، هیچ نیرو و قدرتی جز به مدد الهی وجود ندارد، بر آئین رسول خدا و سخنگویان راستگوی خدا كه درود خدا بر تمامی آنها باد. خدایا به وسیله این غسل دلم را پاك و سینه‌ام را گشاده ساز و قلبم را نورانی كن. خدایا این غسل را مایه نورانیت و پاكی و محفوظ ماندن و سبب شفای من از هر درد و بیماری و آفت و بدی‌ای كه از آن هراس دارم و می‌پرهیزم قرار بده و قلب و اعضا و استخوان‌ها و خون و مو و پوست و مغز و اعصابم و آنچه زمین از من می‌كاهد را به وسیله این غسل پاك گردان. خدایا در روز نیازمندی و تهی‌دستی و بی‌چیزی‌ام در پیشگاه تو این غسل را شاهدی به سود من قرار ده ای پروردگار جهانیان كه همانا تو بر هر چیز توانایی.
اللهم طهر قلبی و اشرح لی صدری و أجر علی لسانی مدحتك و الثناء علیك. اللهم اجعله لی طهوراً و شفاء و نوراً انك علی كل شیء قدیر . اللهم اجعله لی نورا و طهورا و حرزاً و كافیاً من كل داء و سقم و من كل آفه و عاهه و طهر به قلبی و جوارحی و عظامی و لحمی و دمی و شعری و بشری و مخی و عصبی و ما اقلت الارض منی و اجعله لی شاهداً یوم القیامه یوم حاجتی و فقری و فاقتی.
طهارتی دیگر كه برای نایل ماندن به دیدار امام لازم است طهارت ذهنی است. فكر نیز مانند جسم احتیاج به طهارت دارد. در روایات آمده است كه می‌دانید چه چیز ذهن شما را آلوده می‌كند؟ پاسخ روشن است! سوء‌ظن به امام معصوم(ع). من و تو وقتی می‌خواهیم به زیارت بیاییم می‌گوئیم با این همه گناه امام مرا می‌پذیرد؟ این نوع گفتار سوء ظنی است به امام معصوم(ع). آری اگر به خودمان نگاه كنیم كه ذره‌ای گذشت در وجودمان نیست پندارمان درست است اما امام خدای كرم است روی زمین، او مانند مونسی دلسوز، پدری مهربان و برادری همدل است. و این نص صریح قرآن است كه خداوند خطاب به گناهكاران می‌فرماید: اگر همه گناهان را كردی و از بخشش ناامید هستی از رحمت من (خدا) ناامید مشو چرا كه گناه همه توبه‌كنندگان را می‌بخشم.

همراه داشتن انگشتر عقیق[7]:

ششمین؛ انگشتر عقیق با نگین زرد رنگ كه نقش روی آن «ماشاء الله لاقوه الا بالله استغفرالله»: هر چه خدا بخواهد است. نیرویی جز به مدد الهی وجود ندارد از او طلب مغفرت می‌كنم، و نقش روی دیگر آن محمد و علی باشد به دست كنی و اگر انگشتر فیروزه بود بهتر است نگینی داشته باشد كه یك روی آن «الله الملك» خدا فرمانرواست، و روی دیگر آن «الملك لله الواحد القهار» فرمانروایی تنها از آن خدای یكتا و قهار است، نقش شده باشد.

همراه داشتن تربت امام حسین(ع)[8]:

هفتمین؛ مقداری تربت امام حسین(ع) را با خود برداری، به راستی اگر نبود این خاك هیچ تربتی دیگر نبود كه شفیع شود بین تو و خدا كه به واسطه این خاك كه همراه خویش ساخته‌ای نظری حسینی به دلت بیندازد و سببی شود برای نجات و قبولی زیارتت. منقول است هنگام برداشتن آن این دعا را بخوانی: «خدایا این خاك قبر امام حسین(ع) است كه ولی تو و فرزند ولی تو هست آن را بر گرفتم تا از آنچه می‌ترسم و نمی‌ترسم پناهم باشد و همچنین روایت است هنگامی كه حضرت صادق(ع) به عراق آمدند گروهی نزد وی جمع شدند و پرسیدند كه می‌دانیم تربت امام حسین(ع) شفای هر ذرداست. آیا باعث ایمنی از هر خوف و بیم نیز می‌شود؟ ایشان فرمودند: هر گاه كسى خواهد كه او را از هر بیمى امان بخشد باید تسبیحى كه از تربت آن حضرت ساخته باشند در دست بگیرد و سه مرتبه این دعا را بخواند أَصْبَحْتُ [أَمْسَیْتُ‏] اللَّهُمَّ مُعْتَصِما بِذِمَامِكَ وَ جِوَارِكَ الْمَنِیعِ الَّذِی لا یُطَاوَلُ وَ لا یُحَاوَلُ مِنْ شَرِّ كُلِّ غَاشِمٍ وَ طَارِقٍ مِنْ سَائِرِ مَنْ خَلَقْتَ وَ مَا خَلَقْتَ مِنْ خَلْقِكَ الصَّامِتِ وَ النَّاطِقِ [فِی جُنَّةٍ] مِنْ كُلِّ مَخُوفٍ بِلِبَاسٍ سَابِغَةٍ حَصِینَةٍ وَ هِیَ وِلاءُ أَهْلِ بَیْتِ نَبِیِّكَ عَلَیْهِمُ السَّلامُ [مُحَمَّدٍ صَلَّى اللَّهُ عَلَیْهِ وَ آلِهِ‏] مُحْتَجِزا [مُحْتَجِبا] مِنْ كُلِّ قَاصِدٍ لِی إِلَى أَذِیَّةٍ بِجِدَارٍ حَصِینٍ الْإِخْلاصِ فِی الاعْتِرَافِ بِحَقِّهِمْ وَ التَّمَسُّكِ بِحَبْلِهِمْ جَمِیعا مُوقِنا أَنَّ الْحَقَّ لَهُمْ وَ مَعَهُمْ وَ مِنْهُمْ وَ فِیهِمْ وَ بِهِمْ أُوَالِی مَنْ وَالَوْا وَ أُعَادِی مَنْ عَادَوْا وَ أُجَانِبُ مَنْ جَانَبُوا فَصَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ وَ أَعِذْنِی اللَّهُمَّ بِهِمْ مِنْ شَرِّ كُلِّ مَا أَتَّقِیهِ یَا عَظِیمُ حَجَزْتُ الْأَعَادِیَ عَنِّی بِبَدِیعِ السَّمَاوَاتِ وَ الْأَرْضِ إِنَّا جَعَلْنَا مِنْ بَیْنِ أَیْدِیهِمْ سَدّا وَ مِنْ خَلْفِهِمْ سَدّا فَأَغْشَیْنَاهُمْ فَهُمْ لا یُبْصِرُونَ پس تسبیح را ببوسد و بر هر دو چشم بمالد و بگوید اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُكَ بِحَقِّ هَذِهِ التُّرْبَةِ الْمُبَارَكَةِ وَ بِحَقِّ صَاحِبِهَا وَ بِحَقِّ جَدِّهِ وَ بِحَقِّ أَبِیهِ وَ بِحَقِّ أُمِّهِ وَ بِحَقِّ أَخِیهِ وَ بِحَقِّ وُلْدِهِ الطَّاهِرِینَ اجْعَلْهَا شِفَاءً مِنْ كُلِّ دَاءٍ وَ أَمَانا مِنْ كُلِّ خَوْفٍ وَ حِفْظا مِنْ كُلِّ سُوءٍ پس تسبیح را بر جبین خود بگذارد پس اگر در صبح چنین كند در امان خدا باشد تا شام و اگر در شام چنین كند در امان خدا باشد تا صبح.

قرائت قرآن[9]:

هشتمین ادب؛ سوره‌های حمد، فلق و ناس، آیه الكرسی و قدر و آخر سوره آل عمران را بخوانی.

قرائت دو ركعت نماز[10]:

نهمین گام برای وصول به ساحت امام(ع) این است كه اعضای خانواده خود را به گرد خویش جمع كنی و دو ركعت نماز بخوانی و از خدا طلب خیر كنی و سوره آیه الكرسی را بخوانی و بعد از حمد و ثنای پروردگار اعضای خانواده خویش را به خدا بسپاری به یمن تلاوت این سوره، امام محمدباقر(ع) نیز هرگاه عزم سفر می‌كردند خانواده خود را در حجره‌ای جمع می‌نمودند و این دعا را می‌خواندند: اللهم انی استودعك الفداة نفسی و مالی و اهلی و ولدی الشاهد منا و الغائب. اللهم احفظنا و احفظ علینا. اللهم اجعلنا فی جوارك. اللهم لا تسلبنا نعمتك و لا تغییر ما بنا من عافیتك و فضلك.

خداحافظی[11]:

دهمین ادب از آداب پیش از سفر این است كه با خانواده خود خداحافظی كنی و بر در خانه بایستی و تسبیحات حضرت زهرا(س) را بگویی و هر یك از سوره‌های حمد و آیه الكرسی را بر 3 جانب خود یعنی سمت راست و چپ و پیش رو بخوانی و خواندن دعایی كه شرح آن در كتاب حلیه المتقین علامه محمدباقر مجلسی آمده است و به جهت اكمال آن وارد شده است. «اللهم احفظنی و احفظ ما معی و سلمنی و سلم ما معی و بلفنی و بلغ ما معی ببلاغك الحسن الجمیل.»

زمزمه سوره توحید[12]:

یازدهمین؛ یازده مرتبه سوره توحید را زمزمه كنی و همچنین سوره‌های قدر و آیه الكرسی و فلق و ناس را و سپس عطر تلاوت این سوره‌ها را با لمس بدن خود تا همیشه ماندگار كنی در اعضا و جوارحت.

خواندن دعا[13]:

دوازدهمین؛ دعایی بخوانی جهت در امان ماندن در سفر در این باره حكایت زیر خواندنی است در حدیثی معتبر منقول است دو نفر به خدمت حضرت رسول(ص) رسیدند و به ایشان گفتند: ما می‌خواهیم برای تجارت به شام برویم حرزی به ما یاد بده تا در راه بخوانیم. فرمود كه چون در منزلی فرود آیید و نماز خفتن بكنید، بعد از نماز پهلو را به رختخواب بگذارید و تسبیح حضرت فاطمه علیها السلام را بخوانید و پس از آن آیه الكرسی را بخوانید چون چنین كنید تا صبح محفوظ می‌مانید. وقتی آنها روانه شدند جمعی از دزدان در پی آنها رفتند. اعمالی كه حضرت رسول(ص) تعلیم فرموده بودند انجام دادند شب هنگام دزدان غلام خود را فرستادند تا از آنها خبر بگیرد، چون به نزد آنان رسید دو دیوار را دید و خبری از آن دو تن نبود. وقتی به دزدان گفتند آنها نیز آن مسیر را طی نمودند و همان دیدند كه غلام دیده بود.
سپیده صبح كه سر زد دزدان نزد آن دو تن آمدند و پرسیدند كه شما دیشب در كجا به سر بردید؟ گفتند: در همین مكان. گفتند: ما آمدیم به تفحص شما و به غیر از دو دیوار چیز دیگری ندیدیم راز این واقعه چیست؟ و تجار تعلیم حضرت رسول(ص) را به آنها گفتند. دزدان در حالی كه انگشت حیرت به لب داشتند گفتند: بروید كه دزدی به شما دست نخواهد یافت.

خواندن دعا پیامبر[14]:

سیزدهمین ادب خواندن این دعا هنگام ترك منزل است كه از حضرت رسول(ص) منقول است كه هیچ خلیفه‌ای آدمی در اهلش نمی‌گذارد بهتر از آن كه در وقت بیرون رفتن دو ركعت نماز بخواند و سپس بگوید: اللهم انی استودعك نفسی و اهلی و مالی و ذریتی و دنیای و آخرتی و امانتی و خاتمة عملی.

صدقه دادن[15]:

چهاردهمین گام از آداب پیش از سفر دادن مقداری صدقه است، صدقه‌ای كه در عین ناچیزی هفتاد نوع بلا را از انسان دفع می‌كند.

تسبیحات حضرت زهرا(س)[16]:

پانزدهمین و آخرین گام از آداب پیش از سفر این است كه در هنگام سوار شدن به وسیله‌ای كه قرار است ركاب تو باشد برای رسیدن به عرش الهی این آیه را تلاوت كنی و پس از آن به یاد هفت آسمان عاشقی، هفت كهكشان دلدادگی به حضرت زهرا(س) تسبیحات خاصه ایشان كه تعلیم پدر بزرگوارشان به وی بود را در وقت اضطرارشان زمزمه كنی. «سبحان الذی سخرلنا هذا و ما كنا له مقرنین و انا الی ربنا لمنقلبون» : پاك و منزه است كسی كه این (مركب، وسیله سفر را) مسخر ما كرد و ما خود بر آن توانا نبودیم و همانا ما به سوی پروردگارمان باز می‌گردیم.

پی‌نوشت‌ها:

[1] - الآداب الدینیة للخزانة المعینیة با ترجمه عابدى ص199
[2] - عبد العلى محمدى شاهرودى‏، آداب سفر در فرهنگ نیایش،1 چاپ اول‏،جلدی، نشر آفاق‏ تهران، 1381ش،‏ ص75
[3]- محمد باقر كمره‏اى، آداب و سنن (ترجمه جلد شانزدهم بحار الانوار)، چاپ اول، 1جلدی، نشراسلامیه تهران، 1365ش ص175
[4]- آداب سفر در فرهنگ نیایش ، ص140
[5] - آداب و سنن (ترجمه جلد شانزدهم بحار الانوار)، ص178
-[6] آداب سفر در فرهنگ نیایش ، ص83
[7] - آداب سفر در فرهنگ نیایش ، ص119
[8] -همان، ص65
[9] - آداب و سنن (ترجمه جلد شانزدهم بحار الانوار)، ص145
[10] - آداب سفر در فرهنگ نیایش ، ص64
[11] - آداب و سنن (ترجمه جلد شانزدهم بحار الانوار)، ص178
[12] -همان، ص145
[13] - همان، ص145
[14] - آداب و سنن (ترجمه جلد شانزدهم بحار الانوار)، ص145
-[15] آداب سفر در فرهنگ نیایش ، ص64
[16] -همان، ص239

پنج شنبه 1/1/1392 - 12:20
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته