• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 26
تعداد نظرات : 24
زمان آخرین مطلب : 4620روز قبل
بیماری ها

با سلام:

اولین قدم برای سلامت، پیشگیری از بروز بیماری و درمان آن در مراحل اولیه می‌باشد. هر فردی در طول زندگی خود دو سری دندان دارد: دندانهای شیری و دائمی دندانهای شیری از سن 6 ماهگی تا 3 سالگی در دهان رویش می‌یابند. از سن 6 تا 12 سالگی به مرور این دندانها می‌افتند و بجای آنها دندانهای دائمی رویش می‌یابند و تا پایان عمر در دهان باقی می‌مانند.

از وظایف مهم و اختصاصی دندانهای شیری موارد زیر را می‌توان نام برد:

  • نقش اساسی در جویدن، تغذیه و سلامت عمومی

  • حفظ زیبایی، تلفظ صحیح كلمات و كمك به سلامت روحی و روانی كودك

  • حفظ فضای لازم جهت رویش دندانهای دائمی و در نهایت جلوگیری از به هم‌ریختگی دندانها و كاهش نیاز به درمانهای ارتدونسی (یكی از دلایل مهم كج بودن دندانهای دائمی، از دست رفتن زود هنگام دندانهای شیری است)

  • نهایتاً‌ پوسیدگی دندانهای شیری موجب آسیب به جوانه دندانهای دائمی می‌گردد.

 دندان 6 سالگی

اولین دندان دائمی، نخستین آسیای بزرگ (دندان شماره 6) است كه در سن 6 سالگی، روی قوس فكی، پشت دندانهای شیری رویش می‌یابد. (قبل از رویش این دندان هیچ دندان شیری نمی‌افتد و به همین دلیل والدین تصور می‌كنند كه این دندان شیری است.)

عوامل پوسیدگی زا

  1.       عدم رعایت بهداشت دهان و دندان (عدم استفاده از مسواك و نخ دندان) در زمان مناسب منجر به تشكیل لایه میكروبی می‌شود. 2 الی 5 دقیقه بعد از استفاده از مواد قندی و غذا، اسیدهای مخرب ناشی از فعالیت میكروبهای موجود در لایه میكروبی تولید شده و به مدت 20 دقیقه الی 1 ساعت در دهان باقی می‌مانند اسید تولید شده مینای دندان را تخریب و منجر به شروع پوسیدگی می‌شود.

  2.        مصرف نامناسب مواد قندی

  • استفاده از مواد قندی چسبنده‌ (مانند شكلاتها، تافی‌ها، آدامس‌ها و) این مواد به علت خاصیت چسبندگی به دندانها مدت زیادی در دهان می‌مانند.

  • بالا بودن میزان مصرف مواد قندی

  • بالا بودن تعداد دفعات مصرف مواد قندی (بویژه در بین وعده‌های اصلی غذا)

   این نكته بسیار حائز اهمیت است و باید بسیار بر آن تاكید كرد كه مواد قندی در طول روز در یك وعده مصرف شوند و از تدریجی خوردن آن در طول روز خودداری گردد.

تغذیه صحیح

  • استفاده از مواد قندی موردنیاز بدن همراه وعده‌های اصلی غذایی

  • مصرف شیر لبنیات و مواد غذایی حاوی فلوراید مانند ماهی و چای

  • استفاده از میوه و سبزیجات تازه در بین وعده‌های غذایی مانند هویج و كاهو

سه شنبه 8/6/1390 - 22:56
شخصیت ها و بزرگان

ولادت

استاد شحّات محمد انور قارى مسجد امام رفاهى در روز 1 ژوئیه 1950میلادى در روستاى كفرالوزیر كه مركزى دور افتاده در استان قهلیه است در یك خانواده كم جمعیت متولد شد. بیش از 3 ماه از ولادت او نگذشته بود كه پدرش وفات یافت و كودك خردسال نتوانست لذت پدر داشتن را بچشد. او در حالى كه طفل خردسال و یتیمى بود با امواج زندگى و گردش روزگار با همه شیرینىها و تلخى هایش مواجه شد.

و چون هیچ مهر وعطوفتى مانند مهرمادرى نیست، مادرش فرزند كوچك را به دامن گرفته و براى اقامت در منزل پدرش رهسپار شد تا با دائى هاى او زندگى كند چرا كه دائى او وى را همچون پسر خود در برمىگرفت و بهترین امانت دار او بود،او به یادگیرى و حفظ قرآن اقدام كرد او در مكانی قرار گرفته بود كه تأثیر زیادى در رشد و نمو او داشت. وی به واسطه دائى اش از محضر استاد حلمى محمد مصطفى در حفظ قرآن كریم مستفیض شد و در سن هشت سالگی حافظ قرآن گردید. وقتى به سن 10 سالگى رسید دائى اش او را به یكى از روستاهاى مجاور(كفرالمقام ) برد تا تجوید قرآن را به دست مرحوم استاد سید احمد فرارحى كه سرپرستى او را به عهده داشت  و رعایت واهتمام خاصى به او داشت فرا گیرد چرا كه استعدادى كه او را شایسته مى ساخت تا یكى از مشهورترین قاریان مصر بلكه همه جهان باشد را در خود داشت، استاد شحّات خاطرات ایام كودكى را اینگونه به یاد مى آورد:

" در آن دوره من با حفظ كردن قرآن كریم سعادتى وصف ناشدنى یافتم مخصوصاً پس از اتمام حفظ قرآن و در اثناء یادگیرى تجوید آن، و به خاطراین كه صداى زیبائى داشتم واداءِ لحن من شبیه اداء قاریان بزرگ بود بر هم دوره اى هایم پیشى گرفته و در میان آنان به استاد كوچك شناخته مىشدم و این موضوع  ایشان را خشنود مى ساخت، هم كلاسى هایم در مكتب به دنبال فرصت بودند كه استاد مشغول كارى شود تا از من بخواهند كه با تجوید، آیات قرآن را برایشان بخوانم و چنان مرا تشویق مى كردند كه گویى من قارى بزرگى هستم، و یك بار استاد از دور صداى مرا شنید، همانجا ایستاد و به من گوش مى داد تا این كه از تلاوت فارغ  شدم و از آن پس اهتمام بیشترى به من مى كرد و تمركز بیشترى به من داشت چرا كه آینده خوب  و روشنى را از من متوقع بود. به یاد مى آورم كه در ضمن یادگیرى قرآن كریم براى همكلاسى هایم، زیاد تلاوت مىكردم روزى یكى از ایشان فكرى كرد، او یك قوطى كبریت تهیه كرد و جعبه آن را توسط یك نخ بلند به كِشُو آن متصل كرد، من یك قسمت را در مقابل دهانم مى گرفتم و مىخواندم گویى كه میكرفون است و هر یك از دوستانم قسمت دیگر را به گوش مى چسباندند تا طنین صدا را از آن بشنوند كه زیبا و قوىّ مىشد…

همه اینها راه و هدفم را در حالى كه طفلِ خردسالى بودم مشخص كرد و باعث شد كه من هر راه و هر وسیله اى را كه بواسطه آن از قرآن كریم متمكّن مىگردیدم را جستجو كنم كه از دستم نرود، بالاخص پس از آن كه جوانى شدم و بعد از وفات دائى ام كه سرپرستى خانواده را به عهده داشت من باید به خود و مادر و پدر بزرگم تكیه مىكردم، هر گاه مى شنیدم یكى از بزرگان فوت كرده است و از یكى از مشاهیر قُرّاء براى احیاء مجلس عزا دعوت به عمل آمده من در حالی كه طفل 12 الى 15 ساله اى بودم به مكان عزا مى رفتم تا به قرآن گوش فرا دهم  و از قارى چیزى یاد بگیرم و در فضاى آن مناسبت قرار بگیرم تا این كه اگر به چنین مجلسى دعوت شدم مثل همین مشاهیر باشم."

 

رقابت

استاد جوده ابوالسعود و السعید عبدالصمد الزناتى و الشیخ جمدى الزامل كسانى بودند كه با حضورشان آتش رقابت را درمنطقه شعله ور كردند، ولى حقیقت این است كه استعداد این جوان مستعد ناگهان درخشید و در آن میان او را منحصر به فرد كرد و به مقامى انكار ناشدنى رسید و على رغم سن كم؛ مانند یك قارى بزرگ كه تمامى سر انگشتان به سوی او نشانه رفته است، درخشید و اینها همه قبل از 20 سالگى بود.

ابتداى كار استاد شحّات با هر میزانى كه بسنجیم ابتداى سختى بود، دگرگونى هاى زندگى به كودكى كه هنوز نیاز داشت تا كسى دستش را بگیرد و سفره مهربانى برایش بگسترد و حصار عطوفت اطرافش بكشد به او رحم نكرد بلكه به جاى اینها بى خوابى و شب بیدارى را راه رسیدن دانست و به راستى چگونه چشمان او آرام بگیرد و بخوابد در حالی كه باید به یك خانواده كامل خرجى بدهد، بنابراین شروع  به پاسخگویى دعوتهایى مىكرد كه از هر جا به سمت او روان شده بود این در حالى بود كه پسرى 15 ساله بود قرآن كریم را در همه روستاهاى شمال مصر با دستمزد كمى مىخواند دستمزدى كه از سه چهارم یك جُنیه(واحد پول مصر) تجاوز نمىكرد، چرا كه مَحفل در مركز(میت غمر) بود كه به ماشین نیاز داشت و گاهى (اگر لازم مى شد كه ماشینى از هر نوع كه مى خواهد باشد اجاره شود) به هفت جُنیه مى رسید بنابراین از آنجا كه باز مى گشت باقیمانده دستمزدش را به جدّ و مادرش تقدیم مىكرد، دعوتها پیاپى به او مى رسید دعوتهایى كه او را بر تحمل سختیهایى كه در راه رسیدن به زندگى با شرافت و كرامتى كه تاج عزّت و كرامتِ تلاوت قرآن كریم برفرق آن مىدرخشید شجاع  و صبور مىساخت.

استاد شحّات توانست درزمان بسیار اندكى از خود یك شخصیت قوى بسازد و در این امر آنچه خداوند در او از بلند نظرى و عزت نفس و روشن بینى و هوش  قوى به ودیعت گذارده بود او را كمك مى كرد.

 

ملحق شدن به رادیو

این چنین جوانى كه مرتباً مى درخشید و قرآن كریم از حنجره او مانند آب جارى در آب راه، جریان داشت و شهرت او بر سن او بسیار سبقت گرفته بود شایسته بود تا رئیس مركز شهر(میت غمر) در سبعینات دعوت نامه اى به او بفرستد كه او را به یكى از مناسبتهاى دینى كه مرحوم دكتر كامل البوهى اولین رئیس رادیو در آن حضور داشت فرا مىخواند و این در سال 1975 بود استاد شحات مىگوید:

"من دوست كارمندى در مجلس شهر میت غمر داشتم او به من گفت: رئیس مركز براى مراسم افتتاحیه یك محفل دینى، تو را دعوت كرده است كه مسؤولین بلند پایه و رئیس رادیو در آن حضور دارند و محفل در مسجد زنفلى در شهر میت غمر برگزار خواهد شد من قبول كردم و رفتم، وقتى مرحوم دكتر البوهى صداى مرا شنید گفت: شما با این استعداد چرا اقدام نمىكنى كه در رادیو قرائت كنى؟  و مرا تشجیع كرد… من رفتم و تقاضا نامه اى نوشتم و نامه اى با تاریخ آزمون برایم آمد، طبق تاریخ رفتم ولى هیئت داوران على رغم اعجاب شدیدشان نسبت به خواندن من گفتند: تو باید یك مدّت براى فراگیرى نغمه ها و دستگاه ها كلاس ببینى من از استاد محمود كامل و استاد احمد صدقى از چگونگى كار سوال كردم ایشان مرا به آموزشگاه موسیقى راهنمائى كردند من 2 سال رفتم و همه مقامات موسیقى را با كیفیت عالى فرا گرفتم و در 1979 تقاضا نامه را دوباره نوشتم … سرانجام موفق شده و برنامه اى براى تلاوت هایم به من داده شد و از آن پس به رادیو راه یافتم."

 

سفر به كشورها

شحات انور پس از آن كه پایه شهرت خود را بنا نهاد بر او تكیه زد تا آزادانه بناى خود را چیده و با رفتن و جستن مجد و عظمت بیشتر در سراسر دنیا آن را بپوشاند، هیچ قارّه اى از دنیا نبود مگر این كه در ماه مبارك رمضان از سال 1985 تا1996 به آنها مسافرت كرد، بارها از طرف وزارت اوقاف مصر و بسیارى از اوقات به دعوتهاى خصوصىِ میلیونها نفر از دوستداران قرآن كریم در خارج مصر( لندن، لوس آنجلس، آرژانتین، اسپانیا، فرانسه، برزیل، دولتهاى حاشیه خلیج فارس، نیجریه، زَئیر، كامرون و بسیارى از دولتهاى آسیائى مخصوصاً ایران) كه به او وابسته شده اند، به آن كشورها سفر كرد و به قول خودش در همه این مسافرتها جز رضاى خداوند و بهروزى مسلمین در هنگام تلاوت آیات قرآن مجید، نیّت دیگری نداشته است.

سه شنبه 8/6/1390 - 22:53
ازدواج و همسرداری

 

 

سلامت -باید به خانم‌ها تبریك بگوییم چون سرانجام قرص‌های پیشگیری از بارداری، مخصوص آقایان ساخته شد. شاید این خبر لبخندی را بر لبان بانوان بنشاند، چرا كه بعد از این همه روش‌های پیشگیری از بارداری ویژه بانوان، سرانجام محققان به فكر آقایان نیز افتادند.

این قرص‌های ضدبارداری جدید كه ویژه آقایان ساخته شده‌اند خصوصیات منحصر به فردی نیز دارند. یكی از ویژگی‌های اصلی این قرص‌ها این است كه فقط كافی است آقایان یك بار و یك دوز از این قرص را مصرف كنند. مصرف این دوز از این قرص‌ها می‌تواند انزال را از اسپرم پاك كند. جالب‌تر اینكه این قرص‌های ضد بارداری مردانه اصلا حاوی هورمون نیستند. این در حالی است كه قرص‌های ضدبارداری زنانه،‌ حاوی هورمون هستند و مصرف آنها در تمام دوره جنسی روی ترشح هورمون‌ها از بدن بانوان اثر می‌گذارند. با این حساب معلوم می‌شود قرص‌های ضدبارداری مردانه، روشی آسان و بی‌خطر برای كنترل بارداری در بین زوج‌‌ها به شمار می‌روند.

این بار آقایان؛ همیشه خانم‌ها

این قرص‌های ضد بارداری مردانه با تلاش محققان انگلیسی ساخته شده‌اند و هنوز مراحل تحقیقاتی را طی می‌كنند ولی در طول پنج سال آینده این قرص‌ها به بازار راه می‌یابند. شاید در آن سال‌ها همسران بتوانند با مشورت یكدیگر و كمك گرفتن از متخصص زنان و زایمان، تصمیم بگیرند كه برای پیشگیری از بارداری، قرص‌های ضدبارداری مردانه را مصرف كنند و یا به سراغ نمونه جدید این قرص‌ها بروند.

این قرص‌ها فقط در یك دوز مصرف می‌شوند. زمان مناسب برای مصرف این دوز واحد، چند ساعت پیش از نزدیكی است. مكانیسم اثر این دارو به گونه‌ای است كه بر انقباض عضلاتی كه كنترل انزال را برعهده دارند، موثر است ولی هیچ اثری بر روی میل جنسی و احساس فرد از رابطه جنسی ندارد (هیچ اثری بر لذت جنسی نداشته و موجب كاهش لذت جنسی نمی‌شوند.)

دكتر كریستوفر اسمیت، از كالج سلطنتی لندن به خبرگزاری NBS نیوز می‌گوید: "این قرص‌ها از تولید اسپرم پیشگیری نمی‌كنند. این روش پیشگیری از بارداری به هیچ‌وجه روشی هورمونی به شمار نمی‌آید. مكانیسم اثر این دارو بسیار ساده است.

این قرص ضدبارداری جدید فقط در كار عضلاتی كه اسپرم‌ها را در طول لوله‌های جنسی مردانه پیش می‌برند، تداخل ایجاد می‌كند." جرقه تولید این داروی ضد بارداری جدید هنگامی در ذهن محققان زده شد كه آنها مشاهده كردند داروهایی كه در درمان اسكیزوفرنیا و یا كنترل فشارخون استفاده می‌شوند، در پیشگیری از انزال در مردان موثرند. نتیجه این گزارش اخیر در یك روزنامه انگلیسی به نام "Gardion unlilnited" به چاپ رسیده بود.

به نظر می‌رسد استفاده از قرص‌های ضدبارداری مردانه مورد پسند آقایان نیز قرار گرفته است و افرادی كه در این گروه تحقیقاتی شركت كرده‌اند، آن را از سایر روش‌های پیشگیری از بارداری مردانه مثل وازكتومی، تزریق و... بهتر می‌دانند. محققان مزیت دیگری نیز برای این قرص‌ها در نظر می‌گیرند و آن اینكه پس از مصرف این قرص به وسیله آقایان فقط پس از گذشت یك نصفه روز، دوباره اسپرم‌ها حركت خود را باز می‌یابند. بنابراین، این روش پیشگیری از بارداری یك امتیاز مثبت دیگر نیز به خود اختصاص خواهد داد و آن این است كه به راحتی برگشت‌پذیر است و اثرات آن در كمتر از یك روز باقی خواهد ماند. با این حساب هیچ نگرانی از بابت ایجاد ناتوانی جنسی باردار نشدن دوباره بین زوجین در آینده وجود نخواهد داشت.

در صورتی كه این قرص‌ها مراحل تحقیقاتی كلینیكی را به خوبی پشت سر بگذارند، استفاده از آنها روشی مطمئن برای زوج‌هایی است كه از عوارض مصرف قرص‌های ضدبارداری هورمونی نگران هستند.

نتایج مطالعات گوناگون نشان می‌دهد آقایان این روزها در سراسر دنیا تمایل دارند در پروسه تنظیم خانواده، در كنار همسر خود نقش داشته باشند و مشاركت كنند، بنابراین به بازار آمدن این قرص‌های جدید، مژده‌ای برای این گروه از آقایان است. محققان تاكید می‌كنند كه مصرف این قرص نیز موجب پیشگیری از انتقال بیماری‌های جنسی از زوجی به زوج دیگر نخواهد شد.

مردان فراری

همیشه هنگامی كه نام روش‌های پیشگیری از بارداری به میان می‌آید همه هدف‌ها به سمت بانوان نشانه می‌رود و در برنامه‌های تنظیم خانواده نقش اصلی را بانوان برعهده دارند. استفاده از قرص‌های ضدبارداری هورمونی LD و HD، استفاده از كپسول‌هایی كه در زیر پوست بازو كاشته می‌شوند، آ یو‌دی های فلزی و بستن لوله‌ها (توبكتومی) همه و همه روش‌های پیشگیری هستند كه هر روز و هر روز در سراسر جهان به وسیله بانوان استفاده می‌شوند. آقایان دلایل گوناگونی برای استفاده نكردن از روش‌های تنظیم خانواده دارند كه مهم‌ترین آن، ترس از بین رفتن خصوصیات مردانه و مردانگی است. هنوز هم آقایانی هستند كه تصور می‌كنند با انجام وازكتومی خصوصیات مردانه خود را از دست می‌دهند و به همین دلیل از انجام آن طفره می‌روند.

آقایان، خانم ها، رای دهید

شما با شنیدن این خبر چه تصمیمی گرفته‌اید؟ فكر می‌كنید آقایان حاضر هستند این قرص‌های ضدبارداری مردانه را مصرف كنند؟ می‌توانید اول از هر كس، از همسرتان سوال كنید؟ شما به عنوان خانم تا چه اندازه به استفاده از این قرص‌ها به وسیله همسرتان اعتقاد دارید؟ آیا فكر می‌كنید روش مطمئنی برای پیشگیری از بارداری است؟ نتایج یك نظرسنجی اینترنتی نشان می‌دهد كه در صورتی كه این قرص‌ها به بازار راه یابند، 34 درصد آقایان كاملا به آن اطمینان دارند و حاضرند از آن استفاده كنند ولی 46 درصد آقایان تمایل دارند پس از مطالعه كامل درباره این داروی ضدبارداری جدید و آگاهی كامل از اثرات جانبی آن، این دارو را مصرف كنند. 20 درصد آقایان هم جبهه‌گیری منفی علیه آن داشته و به هیچ عنوان حاضر به استفاده از آن نیستند. 44 درصد از بانوان نیز از آن استقبال كرده ولی استفاده از آن را به مشورت با همسر خود و پذیرش او موكول كرده‌اند

تهیه و تنظیم : سامانه اینترنتی سایت روز

سه شنبه 8/6/1390 - 11:18
آموزش و تحقيقات

پژوهشگران اعلام كردند افرادی كه از دوزهای بالای داروی سیلدنافیل برای  درمان اختلال نعوظ استفاده می‌كنند، ممكن است دچار كاهش عملكرد بویایی شوند.

این مطالعه جدید كه در آلمان به‌وسیله پژوهشگران دانشگاه درسدن انجام شده، روی 20 مرد جوان سالم صورت گرفته است. در این تحقیق، محققان به این افراد در دو دوره دوزهای 50 و 100 میلی‌گرم از داروی معروف ویاگرا تجویز كردند. پس از هر مرحله، قدرت حس بویایی افراد بعد از استشمام یك عطر مورد اندازه‌گیری قرار گرفت.

در نهایت پژوهشگران دریافتند كه در صورت استفاده از دوز 100 میلی‌گرم این دارو، افت بیشتری در عملكرد بویایی فرد ایجاد می‌شود. مردانی كه از دوز بالای این دارو استفاده می‌كردند درشناسایی بوهای مختلف مشكل داشتند. در ضمن، غلظت و شدت بو هم باید بیشترمی بود تا آنها بتوانند بو را شناسایی كنند. برعكس، دوز 50 میلی‌گرمی این دارو، هیچ‌گونه اثر نامطلوبی روی قدرت بویایی فرد نداشت.

البته پژوهشگران زیاد نگران این مشكل نیستند، چرا كه معتقدند علت بروز این اختلال بویایی تنها یك احتقان موقتی بینی است. عملكرد این دارو در دستگاه تناسلی مردان گشادكردن عروق است، همین مساله موجب می‌شود مردانی كه دچار اختلال نعوظ هستند، از این اثر سود ببرند .

به‌نظر می‌رسد كه همین اثرات در بینی هم ایجاد شود. به عبارت دیگر، عروق موجود در بینی فرد گشاد می‌شوند و این احتقان موجب می‌شود كه مجاری هوایی بینی بسته شوند و در پی آن مشكلاتی در سیستم بویایی ایجاد شود. هرچه دوز دارو بالاتر باشد میزان بروز این مشكلات هم بالاتر است اما در مجموع این‌طور استنباط می‌شود كه بیشتر این عوارض موقتی هستند و معمولا پس از گذشت مدت زمان مشخص از بین می‌روند.

به هر حال باید در این باره تحقیقات بیشتری انجام داد و به بیماران نیز گوشزد كرد كه از بالابردن سرخود و بی‌دلیل دوز دارو خودداری كنند. بسیاری از بیماران تمایل دارند كه برای كسب اثرات درمانی بیشتر و بهبود بیشتر عملكرد جنسی، سرخود دوز دارو را بالا ببرند اما این كار ممكن است با عوارض نامطلوبی به‌ویژه روی عملكرد قلبی - عروقی و عملكرد دستگاه بویایی فرد همراه باشد. پس احتیاط كنید و منطقی‌تر رفتار نمایید.‌

تهیه و تنظیم : سامانه اینترنتی سایت روز

سه شنبه 8/6/1390 - 11:15
ایرانگردی

 

 

اهواز از مراکز اصلی شیعه در ایران و سابقه تشیع آن از قرن اول هجری است. شاید این تعبیر را به جز اهواز، تنها بتوان در باره قم بکار برد. تشیع اهواز به سبب پیوند نزدیک آن با کوفه و رفت آمد اهالی این شهر به یکدیگر است. رفاعة بن شداد که از شیعیان کوفه و درگیر در ماجرای توابین بود، از طرف امام علی (ع) قاضی اهواز بود و حضرت در نامه ای نصایحی به او کردند که قطعاتی از آن در دعائم الاسلام برجای مانده است (مستدرک: 2/450، 14/126، 17/347). بنابرین نفوذ تشیع در اهواز از قرن اول امری عادی بوده و اخبار و اقوالی در این باره در منابع آمده است. طبق معمول مهم ترین شواهد مربوط به رجال شیعی این شهر است. ابراهیم بن میمون از کوفیان شیعی است که برای کار تجاری به اهواز رفت و آمد داشت ودر این باره از قصر و اتمام نماز و سجده بر قیر از امام صادق (ع) پرسید (تهذیب: 2/298). وقتی امام رضا علیه السلام از اهواز می گذشت برخی از شیعیان نواحی اهواز با وی دیدار کردند (الخرائج:‌ 2/660) نامه‌ ای از امام هادی (ع) به مردم اهواز در باره مسأله جبر و تفویض در دست است. (مستدرک: 7/254 ـ 255). در نقلی دیگر آمده است که گروهی از شیعیان اهواز یاد شده که به سامراء آمدند تا امام عسکری (ع) را در یک مراسم ببینند (الخرائج: 1/441). از دوره غیبت صغری هم نقل شده است که مردی متهجد در اهواز به نام سرور، گنگ بود و برای شفا به بغداد آمد تا ابوالقاسم بن روح او را نزد حضرت برده شفا پیدا کند و کرد. (خرائج: 3/1123).
در این دوره، تشیع قم نیز استوار شده و اهواز و قم با یکدیگر پیوند شیعی استواری دارند. یك نمونه روشن آن ارتباط دو تن از شیعیان برجسته اهواز این دوره با قم و رفت و آمد به این شهر و یا سکونت در آن است. یكى على بن مهزیار اهوازی دورقی و دیگرى حسین بن سعید بن حماد اهوازى است كه هر دو در نیمه دوم قرن دوم و اوائل قرن سوم هجری با قم در ارتباط بودند. حسین بن سعید به قم آمد و همانجا در گذشت و مدفون شد و سی کتاب داشت (رجال ابن دواد: 124) که قمی ها از او روایت کرده اند.
در اینجا نام شمارى از اصحاب ائمه (ع) را كه اهوازى بوده و برخى از آنان از مؤلفان شیعی در قرن دوم و سوم بوده اند مرور می کنیم:
* ابوبجیر عبدالله بن نجاشى بن عثیم بن سمعان ابوبجیر اسدی ـ كه در برخی نقلها اول زیدی بوده و سپس امامی شده (رجال العلامه: 109) ـ از طرف منصور حاكم اهواز بود. وى نامه اى به امام صادق (ع) نوشت و در این نامه مسائلى را پرسید و امام به وى پاسخ داد. پاسخ امام به عنوان «رسالة ابی عبدالله بن النجاشى» در منابع آمده است. (وسائل: 17/208 ـ 209) حکایتی که در کافی:‌ 2/190 – 191 در باره حضور نجاشی در اهواز به عنوان حاکم و درخواست یکی از شیعیان از امام صادق (ع) برای وساطت نزد وی آمده، باید همین نجاشی باشد. گفتنی است که احمد بن علی نجاشی، نویسنده کتاب رجال، از همین خانواده است و به این مطلب در چند جای کتاب خود اشاره کرده است (بنگرید: میراث مکتوب شیعه:‌ 348). نجاشی از خاندان بنی اسد، از قبایل شیعی عرب است و لاجرم باید مهاجرت بنی اسد را به این شهر، پایه تشیع آن به شمار آورد.
* فضالة بن ایوب ازدى، عرب خالص، از اصحاب امام موسى بن جعفر(ع) که ساکن اهواز شد و از فقهای آنجا بود (رجال ابن داود:‌ 271) و مؤلف چند كتاب از جمله كتاب الصلاة (نجاشى: 310). گفته شده: حسن بن سعید اهوازی با وی نزدیک بود (اما حسین بن سعید نه) (نجاشی: 311).
* عبدالله بن محمد بن حصین حصینى عبدى (عبدالقیسى) از اهواز و از اصحاب امام رضا علیه السلام كه كتاب حدیث هم داشته است (رجال نجاشى: 227).
* احمد بن محمد حصینى (حضینی یا خصیبی) عبدى [عبدقیسی] اهوازى از اصحاب امام عسكرى (ع) (رجال طوسى: 397).
* جعفر بن حمدان خصیبی همو که در روایت علی بن ابراهیم بن مهزیار، امام از وی ستایش می کند [دلائل الامامه: 296، خرائج:‌ 3/1099)
* محمد بن ابراهیم حصینى اهوازى. برادرش حمدان گوید: به ابو جعفر ثانى علیه السلام عرض كردم: برادرم در گذشت. حضرت فرمود: رحم الله أخاك فانه من خصیص شیعتى; خداى برادرت را رحمت كند; او از نزدیكترین شیعیان به من بود (کشی: 563)
* حمدان بن محمد حصینى. از روایت (كشى: 2/835) چنین به دست مى آید كه او نیز از شیعیان اهوازى بوده است. طوسى در رجال: 356 از او به عنوان یكى از اصحاب امام جواد(ع) یاد كرده است.
* ابوالحصین بن حصین (ابوالحسین بن حسین) ساكن اهواز از اصحاب امام هادى(ع) (رجال طوسى: 393). علامه حلی او را از اصحاب امام جواد (ع) دانسته که در اهواز ساکن شد و از اصحاب امام هادی (ع) هم بود. (رجال العلامه: 187).
* عبدالله بن محمد اهوازى، به نوشته نجاشى وى كتابى داشته كه در آن مسائلى را از موسى بن جعفر (ع) پرسیده و در آن آورده بوده است (نجاشى: 227).
* احمد بن محمد بن موسى بن الصلت، از علماى شیعه در اواخر قرن سوم كه نامش در طُرُق روایى نجاشى و طوسى(فهرست طوسى: 34ـ58) آمده است.
* حسین بن سعید بن حماد بن مهران اهوازى. جد وی حماد بن مهران از موالى امام على بن الحسین (ع)بود. امام حسین بن سعید، از امامان رضا، جواد و هادى (ع) روایت کرده و مؤلف سى جلد كتاب است كه از آن جمله كتاب الزهد نام دارد. وى كوفى بود; مدتى در اهواز ساكن شد و سپس به قم منتقل گردید و همانجا در گذشت و مدفون شد. وی در قم بر حسن بن ابان وارد شد (رجال العلامه:‌ 49) (همین مطالب را با اسامی آثار وی بنگرید:‌ فهرست طوسی: 58). ابن الولید گوید: این کتابها را حسین بن حسن بن ابان در حالی که به خط حسین بن سعید بود به دست ما رساند. او گفت که وی میهمان پدرش حسن بن ابان بوده است. (فهرست طوسی: 58 ـ 59). شیخ صدوق در آغاز تهذیب از اتکای خود به آثار حسین بن سعید اهوازی و علی بن مهزیار اهوازی یاد کرده است (من لایحضر: 1 / 2). بخش عمده ای از کتاب المؤمن و کتاب الزهد وی برجای و قطعاتی هم از کتابهای دیگر او برجای مانده است.
داستان حسین بن سعید، تبادل و تعامل علمی ـ حدیثی میان شیعیان قم و اهواز را نشان می دهد. على بن مهزیار متأثر از حسین بن سعید است (فهرست طوسى: 152). جعفر بن یحیى بن سعید احول، دایى حسین بن سعید از اصحاب امام هادى علیه السلام بود.
* حسن بن سعید بن حماد اهوازى. وى با برادرش در تألیف تمامى آثار او مشاركت داشت، اما كتاب ها به نام برادرش شهرت یافت (نجاشى: 58).
کشی گوید: حسن و حسین فرزندان سعید بن حماد بن سعید از موالی علی بن الحسین بودند. حسن بن سعید همان است که اسحاق بن ابراهیم حضینی (اهوازی) و علی بن ریان را به امام رضا (ع) پیوند داد. همین طور عبدالله بن محمد حضینی را. حسن بیش از پنجاه تألیف دارد و سعید ملقب به دندان بود. (رجال کشی:‌552) همان طور که گفتیم، جد اینان، حماد بن مهران دست پرورده امام سجاد (ع) بوده است. (نجاشی:‌ 58).
* على بن مهزیار از محدثان و دانشمندان شیعه در نیمه اوّل قرن سوم هجرى است، كسى كه آن اندازه اعتبار داشت كه مزارش از همان ایام براى شیعیان منطقه خوزستان و در شهر اهواز زیارتگاه باشد. نجاشى مى نویسد اصل او از منطقه دورق است كه در اهواز سكونت كرده و پدرش نصرانى بوده و مسلمان شده است (نجاشى: 253). در نقلى دیگر آمده است كه او از هندیجان فارس بود و در اهواز ساكن شد. در رجال کشی (549) آمده است که او نصرانی بود که مسلمان شد و در اصل از یکی از قرای فارس بود، سپس در اهواز ساکن شد و همانجا ماند. از بس سجده کرده بود پیشانی اش پینه بسته بود. وی بعد از درگذشت عبدالله بن جندب جای وی را گرفت. بیش از سی کتاب دارد و محتوای برخی از مکاتبات وی با امامان در منابع نقل شده است (کشی: 550 ـ 551)
در روایتی آمده است: زمانی از ابوجعفر علیه السلام اجازه خواست که به خاطر فراوانی زلزله های اهواز از آنجا منتقل شده جای دیگری برود. امام به وی نوشتند: از آنجا نروید، چهارشنبه و پنج شنبه و جمعه را روزه بگیرد. غسل کنید و لباس خویش را طاهر کرده روز جمعه بیرون روید دعا کنید. او گوید:‌ چنین کردیم. زلزله ها متوقف شد. (علل الشرائع: 2/555، من لایحضر:‌ 1/544). از خاندان مهزیار شماری محدث و مؤلف در منابع روایی و رجالی شیعه یاد شده است. یکی از آنها ابراهیم بن مهزیار اهوازی است که کتاب البشارات داشته است (نجاشی: 16). محمد بن علی بن مهزیار که اخباری از او نقل شده و چند نسل بعد، ابوجعفر محمد بن حسن بن علی بن مهزیار اهوازی (رسالة ابی غالب زراری: 150). سلامة بن محمد بن حسین بن علی بن مهزیار از مشایخ نعمانی استاد کلینی (طبقات اعلام الشیعه: قرن چهارم: 136)
* احمد بن حسین بن سعید بن حماد اهوازى ملقب به «دندان» كه غالى بود. كتابى با عنوان كتاب الاحتجاج داشته است (نجاشى: 77، فهرست طوسى: 65).
* محمد بن جبرئیل اهوازى; كتابى در حدیث داشته است (نجاشى: 339).
* محمد بن جعفر بن عنبسه حداد معروف به ابن رویده; متهم به غلوّ بوده، چندین اثر از جمله كتاب «الخصال» و «كتاب الكمال» داشته است (نجاشى: 376).
*احمد بن ابراهیم بن احمد بن معلى عمى اهوازى، از مؤلفان شیعه كه شیخ طوسى در فهرست: 76 از او یاد كرده و كتابى در مناقب امیرالمؤمنین (ع) و كتابى در اخبار صاحب الزنج دارد. اینها تمیمى بودند كه از آن خارج شده با حِلف، به قبیله تنوخ پیوسته و در اهواز ساكن شدند (فهرست طوسى: 76).
تعداد بیشتری اهوازی در میان رجال حدیث و مؤلف و راوی از امامان در اخبار شیعی وجود دارد که باید در باره آنان تحقیق صورت گیرد، مانند یحیی بن سعید اهوازی، احمد بن محمد بن صلت اهوازی، محمد بن مخلد اهوازی، علی بن ازهر اهوازی، جعفر بن سلمة اهوازی، علی بن عروه اهوازی، احمد بن محمد اهوازی، عمر بن ریاح اهوازی، عبدالله بن محمد اهوازی، احمد بن روح اهوازی، ابوعبدالله حسین بن علی اهوازی.

سه شنبه 8/6/1390 - 11:9
بیماری ها

1- حداقل سی سانتیمتر از افرادی كه سرفه یا عطسه می كنند فاصله بگیرید.
قطره های ریزعطسه یا سرفه حدوداً تا مسافت 30 سانتی متری پراكنده می شوند. دكتر دنیس موری ، پزشك اطفال از دانشكده پزشكی ایالت میشیگان، خاطرنشان می كند كه اگر یكی از این قطره ها روی چشم یا بینی شما قرار بگیرد، چند روز بعد به بیماری سرماخوردگی مبتلا می شوید . هرگاه در آسانسور با فردی كه سرفه می كند مواجه شدید، رویتان را برگردانید.
2- در هر فرصتی دستهایتان را بشویید.
اكثر میكروب های سرماخوردگی از طریق تماس فیزیكی غیرمستقیم منتقل می شوند. به طور مثال ، فرد بیماری كه ویروس سرماخوردگی را از بینی به دستهایش منتقل می كند، به هر شیئی كه دست بزند آن را آلوده می كند ( ویروسهای سرماخوردگی به مدت 3 ساعت بر روی اشیاء ، زنده می مانند.) افرادی كه این اشیاء را لمس كنند و بعد بینی یا چشمهایشان را بمالند به بیماری مبتلا می شوند. پس نتیجه می گیریم كه شستشوی مدام دستها مهمترین كاری است كه می توانید برای پیشگیری از سرماخوردگی انجام دهید. بنابراین دستهایتان را در هر فرصتی بشویید.
3- در محیط هایی كه تهویه مناسب ندارد، از خودتان بیشتر مراقبت كنید.
ساختمانهای اداری كه از تهویه هوای مناسب برخوردار نیستند یكی از محیط هایی محسوب می شوند كه خطر ابتلا به سرماخوردگی را افزایش می دهند، زیرا در این مكانها ویروس سرماخوردگی راه خروج ندارد. بدتر از آن رطوبت كم است كه باعث خشكی مخاط بینی می شود، در نتیجه ، مخاط را برای شكار ویروسها مستعد می سازد. به همین دلیل هواپیماها هم محیط های مشابه دیگری برای ابتلا به سرماخوردگی محسوب می شوند. دكتر مارگارت گرادیسون از انجمن پزشكی دانشگاه دوك می گوید: بهترین پادتن ، مرطوب كردن سوراخهای بینی با اسپری محتوی آب نمك مخصوص بینی است .
4- مایعات مختلف بنوشید.
نوشیدن مایعات گوناگون ، میكروبهای فعال سرماخوردگی را از بین می برند و همینطور از كمبود آب بدن كه معمولاً با بیماری سرماخوردگی همراه است جلوگیری می كنند. دكتر ترادیسون می گوید: " تنفس از راه دهان ، دمیدن به داخل بینی و مصرف داروهای آبریزش بینی ، كمبود آب بدن را افزایش می دهد. برای مقابله با این كمبود ، حداقل روزی هشت لیوان آب، آب میوه و یا مایعات بدون كافئین بنوشید.
5- از مالیدن بیش از حد چشم و بینی خودداری كنید.
با توجه به بررسی های انجام شده ، افراد در هنگام سرماخوردگی این اعضاء صورت خود را سه بار در ساعت می مالند. اگر احساس می كنید كه باید این كار را انجام دهید، بهتر است به جای نوك انگشت از بند انگشتانتان استفاده كنید، چون این قسمت كمتربه میكروب سرماخوردگی آلوده می شود.
6- از رختخواب بیرون بیایید و به ورزش بپردازید.
نیال مونیا ، زیست شناس می گوید : " شما می توانید سه بار در هفته و به مدت 30 تا 45 دقیقه به انجام ورزشهای ساده ، مثل پیاده روی و دوچرخه سواری بپردازید و با این كار مقاومت بخش بالایی مجرای تنفسی را نسبت به عفونتها افزایش دهید.
7- اسكاچهای ظرفشویی را ضد عفونی كنید.
اكثر میكروبهای سرماخوردگی در آشپزخانه منتقل می شوند. مهمترین عامل اسكاچهای ظرفشویی هستند كه برای رشد و نمو میكروب های سرماخوردگی محیطی گرم و مرطوب را فراهم می كنند .
بهتر است برای جلوگیری از ابتلا به سرماخوردگی ، روزی دو تا سه مرتبه این اشیاء را در جریان آب جوش قرار دهید. اگر یكی از اعضای خانواده بیماراست ، برای احتیاط بیشتر بهتر است تمام لوازم منزل را كه بیشتر با آنها در تماس هستند، ضدعفونی كنید.


8- ویتامین "E " مصرف كنید.
ویتامین "E " نقش مهمی درعملكرد سیستم ایمنی بدن ایفا می كند. اما از آنجایی كه این ویتامین بیشتر در مواد غذایی پرچرب وجود دارد ، افرادی كه رژیم لاغری دارند ، نمی توانند از آن استفاده كنند. دكتر جان – اچ ویسبرگر توصیه می كند كه روزانه 100 تا 200 واحد ( واحد بین المللی )، مكمل ویتامینE مصرف كنید.
اكثر افراد برای افزایش توانایی بدنشان در مصرف این قرص ، باید آن را همراه با نهار و شام ( غذاهای اصلی) مصرف كنند. در مورد خاصیت ضد سرماخوردگی ویتامین "C" هیچ گونه شواهدی وجود ندارد. اما چند تحقیق حاكی از آن است كه این ویتامین تا اندازه ای دوره و شدت سرماخوردگی را كاهش می دهد. به خاطر داشته باشید، روزانه، بیشتراز 500 میلی گرم از آن مصرف نكنید ، چون مصرف بیش از حد این ویتامین باعث اختلال در دستگاه گوارش می شود.

9- سرفه را تسكین دهید.
برای سرفه های خشك و تك سرفه ها از شربتی كه حاوی مواد التیام دهنده است استفاده كنید. برا ی سرفه هایی كه با خلط همراه است ، از شربت سینه و داروی خلط آور استفاده كنید كه باعث می شود مقدار ترشح مخاطی افزایش یافته ، در نتیجه فرد راحت تر سرفه كند.
10- خواب شبانه آرامی داشته باشید.
با توجه به تحقیقات انجام شده در مؤسسه بهداشت سنتیاگو ، خواب خوب و آرام موجب تقویت سلولهای سیستم ایمنی بدن می شود. در این بررسی ، 43 نفر ( افرادی كه به سرما خوردگی مبتلا نبوده اند) به طور داوطلبانه تنها نیمی از شب را در خواب سپری كردند . فردای آن روز 30% از سلولهای مدافع بدن آنها از بین رفتند .اما شب بعد، زمانی كه این افراد ، حداقل هشت ساعت را در خواب سپری كردند، سلولهای نابود كننده بدن آنها كاملاً مقاوم شدند.
11- از بازكننده های ( مجرای بینی و سینه) مناسب استفاده كنید.
برای التیام گرفتگی بینی ، بهتراست از اسپری و قطره های باز كننده استفاده كنید، زیرا این نوع داروها علائم بیماری را سریع تر از داروهای خوراكی از بین می برند و نیز اثرات جانبی كمتری را به دنبال دارند. داروهای خوراكی باعث افزایش ضربان قلب می شوند. بنابراین افرادی كه مبتلا به فشار خون بالا با بیماری هستند . نباید از آنها استفاده كنند.
بازكننده های بوییدنی را نباید بیش از سه روز پیاپی مصرف كرد، چون ممكن است اثر این دارو كاهش یابد و گرفتگی بینی بدتر از قبل شود.

12- گلو درد را تسكین دهید.
دكترموری ازایالت میشیگان معتقد است غرغره كردن با آب نمك گرم برای تسكین گلو درد فوق العاده مؤثر است .
( یك قاشق چایخوری نمك برای هر لیوان آب ) او می گوید :" هیچ گونه شواهدی وجود ندارد كه برای التیام درد مكیدن آب نباتهای دارویی معمولی از آب نباتهای سفت و محكم بهتراست . هر دوی این مواد ، مقدار بزاق دهان را افزایش داده و سطح گلو را پوشش می دهند . به همین دلیل است كه نوشیدن " چای وعسل " برای التیام گلو درد تأثیر بسزایی دارد. آب نباتهای دارویی حاوی " منتول" بهتر از آب نباتهای سفت و محكم كارایی دارند چون باعث بی حسی گلو می شوند.

13- در هر وعده از غذاهای اصلی " نهار و شام "، سوپ كم چربی بخورید.
مایعات گرم در بی اثر كردن ویروس سرماخوردگی نقش مهمی را ایفا می كنند و نوعی مُسكن محسوب می شوند. سوپ جوجه برای تسكین این بیماری تأثیر فوق العاده ای دارد. دكتر گرادیسون معتقد است : " این سوپ حاوی پروتئین ، ویتامین و مواد معدنی است ، كه همگی به از بین بردن ویروس سرماخوردگی كمك می كنند."
در هنگام سرماخوردگی سعی كنید سرفه های آرام و آهسته كنید تا سرماخوردگی شما به دیگران منتقل نشود . این اصل را به كودكانتان نیز آموزش دهید
. گرادیسون می گوید : " اگر هر فردی اصول ساده بهداشتی را رعایت كند، مطمئناً به نتایج فوق العاده ای در این زمینه خواهیم رسید

 

منبع:

تهیه و تنظیم : سامانه اینترنتی سایت روز

سه شنبه 8/6/1390 - 11:4
خواص خوراکی ها
کمک به حذف ضایعات روده بزرگ و درمان اسهال از جمله خواص درمانی انبه است.

این میوه، سرشار از مواد غذایی و فایتوکمیکال‌ها است و به عنوان شاه میوه نیز معروف است. در آیین بودا، از این میوه به عنوان میوه بهشتی یاد شده است.

ارتفاع درخت انبه حدود 35  تا 40 متر است و قطر شاخه آن تا 10 متر نیز می‌رسد.

شکوفه‌های این درخت کوچک و سفید است و هر کدام از شکوفه‌ها دارای 5 گلبرگ، 5 کاسبرگ و 5 پرچم می‌باشد.

برخی از درخت‌های انبه با 300 سال سن هنوز میوه می‌دهند.

در وسط میوه این درخت هسته درشتی وجود دارد که بسته به نوع درخت اشکال متفاوتی دارد.

حدود 3 تا 6 ماه طول می‌کشد تا میوه‌های این درخت کاملا برسند و وزن هر میوه بین 500گرم تا 5/2 کیلوگرم است.

این میوه علاوه بر مصرف خوراکی دارای مصارف متعدد دیگری از جمله طعم دهنده، رنگ دهنده و عطر نیز می‌باشد.

خواص درمانی انبه:

1- فیبر نامحلول موجود در انبه به حذف ضایعات روده بزرگ کمک می‌کند و در درمان یبوست، موثر است.

2- وجود اسید تارتریک، اسید مالیک و اسید سیتریک در این میوه، به حفظ قلیایی بودن مایعات بدن کمک می‌کند.

3- مخلوط شیر و انبه به افزایش وزن بدن کمک می‌کند.

4-  عصاره پوست درخت، ساقه، برگ و میوه نرسیده انبه، دارای خواص ضد باکتری هستند.

5- گل‌های خشک شده این میوه، برای درمان اسهال، اسهال خونی مزمن و برخی مشکلات مثانه مفید است.

6- مغز هسته انبه، ضد اسهال است.

7- آنتی اکسیدان‌های موجود در انبه، نقش مهمی را در پیشگیری از سرطان و بیماری‌های قلبی ایفا می‌کنند.[آنتی‌اکسیدان‌ها به جنگ آنفلوانزا می‌روند]

8- برخی از فلانوئید‌های موجود در این میوه، باعث تقویت سیستم ایمنی بدن انسان می‌شوند.

 

منبع: تغذیه > میوه و سبزی  - همشهری آنلاین- شهره فرجی

سه شنبه 8/6/1390 - 10:58
عقاید و احکام
الف) دانش
از سودمندترین نعمت هاى خداوند علم و دانش است در بسیارى كه از تقوا گریزانند و تحمل آن را را بر خود دشوار مى بینند، این حالت برخاسته از بى دانشى آنهاست.
آنها مقررات دینى را دست و پا گیر، دشوار، محدویت آفرین و تنها مناسب براى زندگى آن جهانى مى پندارند و بدیهى است، چنین برداشتى از دین نمى تواند جاذبه اى در دل كسى پدید آورد. از این رو از آن كناره مى گیرند در حالى كه اگر اینان در پى دانش دین بودند درمى یافتند كه رسالت اصلى دین هر چند تأمین زندگى جاودانه آن جهانى بشر است، ولى آن هدف را در سایه آبادانى مادى و معنوى همین جهان جستجو مى كند.
در قرآن كریم، مأموریت پیامبران آزادى بشر از قید و بند هواها، ستمگران، خرافات و بندگى ذلت بار از غیر خدا، ایجاد عدالت اجتماعى و تعلیم و تربیت بیان شده است، و این خواسته و آرزوى بشر از آغاز حیات خود تاكنون و براى همیشه است و كسى كه داراى مقام تقواست، در درون خود حقیقتى را احساس مى كند كه به واسطه آن میل به گناه ندارد و از فرمانبردارى از خداوند رضایت دارد و بى آن نمى توان پیوسته این گونه بود.
از سودمندترین نعمت هاى خداوند علم و دانش است در بسیارى كه از تقوا گریزانند
و تحمل آن را را بر خود دشوار مى بینند، این حالت برخاسته از بى دانشى آنهاست.
تمامى مكتب هاى سیاسى، اجتماعى و فلسفى بشرى به همین منظور پدید آمده اند و این جز در سایه تقوا و خدامحورى بدست نمى آید. اساسا تمامى نابسامانى ها، تجاوز به حقوق انسان ها، ستم ها و جنایت ها، برخاسته از خدانشناسى و دورى گزینى بشر از تعلیمات پیامبران بوده و هست از این رو اگر احكام و دستورات دین به درستى شناخته شوند، دلیلى ندارد كسى از آن فاصله بگیرد و آن را نخواهد.
امیرمؤمنان(ع) مى فرماید: «الناس اعداء ما جهلوا؛ مردم نسبت به آنچه نمى دانند دشمنى مى ورزند.»
پرده نادانى كه برداشته شد تازه انسان مى فهمد كه آب در خانه داشته و او تشنه لب مى گشته و نیز: آنچه خود داشته ز بیگانه تمنا مى كرده این شناخت كه بدست آمد، جاذبه آن انسان را به سوى خود مى كشد و رفته رفته صفت تقوا پدید مى آید.
 
ب) عمل 
اگر درسى از آموزگار گرفته شود، ولى آموزهاى آن تمرین و ممارست نشود، آن یافته ها در حافظه جاى نمى گیرد و به تدریج از صفحه ذهن پاك مى گردند.
عمل صالح، در حقیقت تمرین یافته ها و گرایش هاى قلبى است.
امیرمؤمنان(ع) مى فرماید: «العلم مقرون بالعمل: فمن علم عمل و العلم یهتف بالعمل فان اجابه والاّ ارتحل عنه؛ علم و عمل، نزدیك به هم اند، كسى كه چیزى را فرا گرفت به آن عمل مى كند. علم به عمل فرا مى خواند اگر پاسخ شنید مى ماند وگرنه كوچ مى كند»
بى تردید مداومت بر عمل صالح، روز به روز بر ایمان آدمى مى افزاید، آن را ارتقا مى دهد و او را تا ساحل امن تقوا مى رساند.
از سفارش هاى جناب لقمان به فرزندش این است: «یابنىّ ان كنت تحبّ الجنة فانّ اللّه یحبّ الطاعة فاحب ما یحبّ و ان كنت تكره النار فانّ ربك یركه المصیة فاكره ما یكرهه لینجیك مما تكره؛ فرزندم! اگر بهشت را دوست مى دارى، خداوند هم فرمانبردارى خود را دوست دارد. پس آنچه او مى خواهد، محبوب خویش دار و اگر آتش قهرش، ناخوش آیند توست، او نیز از نافرمانى خود ناخرسند است، پس آنچه او بدان رضایت ندارد، دلخواه خویش مدار، تا از آنچه تو ناپسندیده مى دارى رهایى ات بخشد»
 
ج) بصرت و اخلاص 
علم و عمل آنگاه كارسازاند كه با بینش و اخلاص همراه باشند. كارهاى نیكى كه از ما صادر مى شوند، ظاهرى دارند و باطنى و بین این دو پیوند برقرار است. براى دستیابى به تقوا باید از ظاهر آن عبور كرد و به باطن آن رسید و براى این منظور، بینش و اخلاص لازم است بینش توجه به عمق و ملكوت كار است و اخلاص پیراستن آن از انگیزه هاى غیرخدایى است. درجات و مراتب اعمال انسان ها كه از صفر تا بى نهایت است نیز به تفاوت در بینش و اخلاص آنها باز مى گردد وگرنه صورت عمل ها در مردم عادى و اولیاى خدا یكسان است و یا تفاوتى ناچیز دارند.
على(ع) مى فرماید: «كم من صائم لیس له من صیامه الاّ الجوع الظّمأ و كم من قائم لیس له من قیامه الاّ السهر و العناء، حبّذا نوم الاّكیاس و إفطارهم؛ بسا روزدارى كه از روزه اش جز گرسنگى و تشنگى سودى نمى برد و بسا شب زنده دارى كه از نماز خود جز بیدارى و رنج (بیهوده) بهره اى ندارد، (در این صورت) خوشا خواب زیركان و افطار آنها»
نماز و روزه، قربى ترین عمل صالح است، وقتى این دو بركنار از بینش و اخلاص تأثیرى در ایجاد تقوا در روح بنده نداشته باشند، وضعیت سایر كارها روشن است.
سه شنبه 8/6/1390 - 10:52
عقاید و احکام
شیعه دوازده امامی، یگانه مذهبی است كه بر سنت اصیل اسلام واقعی استوار مانده و عقیده دارد كه اسلام، مكتب جامع و جاوید است و برای تمام اعمال و اخلاق و عقاید انسان از ساده ترین مسایل مثل خوردن و خوابیدن گرفته تا عالی ترین مسایل مثل مبدء و معاد دستور و برنامه دارد. به عقیده شیعه چنین مكتبی امكان ندارد در مسأله بسیار مهم رهبری و امامت و تعیین جانشین برای پیامبر اسلام - صلی الله علیه و آله- سكوت اختیار كند و یا انتخاب چنین منصبی را به عهده انسانهای معمولی بگذارد.
این عقیده صحیح را قرآن و سنت و عقل تایید می كند. در این قسمت به شواهد قرآنی بسنده و به نمونه هایی از آیات قرآنی اشاره می كنیم و تفصیل آنرا به منابع مربوطه ارجاع می دهیم .
اول: آیه «الیوم اكملت لكم دینكم و اتممت علیكم نعمتی و رضیت لكم الاسلام دیناً»[1] در كنار آیه شریفه «یا ایّها الرسول بلّغ ما انزل الیك من ربّك و ان لم تفعل فما بلّغت رسالته و الله یعصمك من الناس ...»[2] با توجه به شأن نزول این آیات كه در حجه الوداع نازل شده و پیامبر ـ صلی الله علیه و آله ـ صریحاً علی بن ابیطالب ـ علیه السلام ـ را به عنوان مولا و سرپرست مسلمین معرفی كردند، جای هیچ شك و تردیدی را باقی نمی گذارد كه: حق با مذهبی است كه امام منصوص را اطاعت و تبعیّت می كند.
در منابع مهم تفسیری ذیل این دو آیه، قراین و شواهد متعددی بر نصب حضرت علی ـ علیه السلام ـ وارد شده است كه در این مقال نمی گنجد، و در این قسمت به ذكر نمونه ای بسنده می شود: جوینی در كتاب «فرائد السمطین» به اسنادی كه دارد نقل می كند كه در زمان خلافت عثمان در مسجد رسول اللّه ـ صلی الله علیه و آله ـ مجلسی با شركت بیش از دویست تن از جمله سعد بن ابی وقاص، عبدالرحمن بن عوف، طلحه، زبیر، مقداد، ابوذر، حسن ـ علیه السلام ـ و حسین ـ علیه السلام ـ و ابن عباس و ... تشكیل شده بود كه قریش و انصار، هر یك فضایل خود را یادآور می شدند. علی ـ علیه السلام ـ كناری نشسته و ساكت بودند، جمعیت از او خواستند فضایل خود را یادآور شود. علی ـ علیه السلام ـ شماری از فضایل اهل بیت ـ علیهم السلام ـ و فضیلتهای خویش را بر شمرد و از آنان تصدیق و گواهی خواست و آنان گواهی دادند از جمله فرمودند: شما را به خدا سوگند می دهم آیا می دانید هنگامی كه آیه: «انما ولیكم الله و رسوله و الذین آمنوا الذین یقیمون الصلوه و یؤتون الزكوه و هم راكعون» و آیه «ام حسبتم ان تتركوا و لمّا یعلم الله الذین جاهدوا منكم و لم یتخذوا من دون الله و لا رسوله و لا المؤمنون ولیجه» نازل شد مردم گفتند یا رسول الله این آیه ها مخصوص برخی از مومنان است یا شامل همه؟ اینجا بود كه خداوند پیامبرش را امر فرمود، تا سرپرستان آنان را در امور، برای آنان معرفی كند همانگونه كه نماز و زكات و حج را معرفی كرده است و امر فرمود تا مرا در غدیر خم نصب كند لذا فرمود: «من كنت مولاه فهذا علی مولاه اللهم وال ...» در این هنگام سلمان برخاست و گفت یا رسول اللّه این چه ولایتی است؟
فرمود: همان ولایتی كه من دارم ... آنگاه این آیه نازل شد: «الیوم اكملت لكم ...» آنگاه ابوبكر و عمر برخاستند و گفتند: یا رسول الله این آیه مخصوص علی است؟ فرمود: آری و علی و دیگر اوصیاء من تا روز قیامت. گفتند یارسول اللّه آنها را معرفی بفرما، فرمود: علی سپس فرزندم حسن و سپس حسین و ...[3]

چنانكه در منابع متعدد اهل سنت از پیامبر اكرم ـ صلی الله علیه و آله ـ روایت شده كه فرمودند: وصی و جانشین بعد از من علی بن ابیطالب ـ علیه السلام ـ است و بعد از او، دو فرزندم حسن سپس حسین كه نه امام دیگر از صلب حسین پی هم می آیند ... یعنی وقتی حسین از دنیا رفت پسرش علی، بعد پسرش محمد، بعد پسرش جعفر، بعد پسرش موسی، بعد پسرش علی، بعد پسرش محمد، بعد پسرش علی، بعد حسن، سپس حجت ابن الحسن، اینها امامان دوازده گانه اند به تعداد نقبای بنی اسرائیل[4]

دوم: «یا ایّها الَّذین آمنُوا أطیعُوا اللَّه وَ اَطیعُوا الرَسولَ وَ اُولی الأمرِ مِنْكُمُ، فَاِنْ تَنَازَعْتُمْ فی شیء فَرُدُّوهُ الی اللّه»[5]

آیه شریفه دستور به اطاعت مطلق و بی چون و چرا از خدا را می دهد سپس با همان لحن و سیاق دستور اطاعت از پیامبر را صادر می كند، شكی نیست كه خداوند، معصوم مطلق و بری از خطاء و گناه و سهو است، پس دستوراتش همواره صحیح و همیشه مطاع است، از اینكه قرآن عین همین اطاعت را برای پیامبر از مردم خواسته است معلوم می شود پیامبر هم كاملا معصوم است چنانكه در آیه دیگر هم دستور داده و فرموده است: «وَ اَطیعُوا اللّهَ وَ الرَّسُولَ لَعَلَّكم تُرحَمون»[6] كه در آن بدون تكرار لفظ «اطیعوا» اطاعت پیامبر عین اطاعت خداوند است. در قدم سوم مؤمنین را به اطاعت مطلق و بی چون و چرا، از اولوالامر می خواند كه معلوم می شود اولوالامر هم معصومند هیچگاه دستور به گناه و ناصواب نمی دهند وگرنه اطاعت مطلق از آنها صحیح نبود چنانكه قرآن در سایر موارد كه پای خطا و اشتباه در ناحیه مطاع متصور است، اطاعت را مقید می كند مثلا در مورد احترام و اطاعت پدر و مادر می فرماید: «وَ وَصینا الأنسانَ بِوالِدَیهِ حُسناً وَ اِنْ جاهَداكَ لِتُشْرِكَ بی ما لَیْسَ لَكَ بِهِ عِلمٌ فَلا تُطِعْهُما» [7]

تا اینجای استدلال فخر رازی از علمای مشهور اهل سنت ما را همراهی می كند. اما اینكه اولوالامر معصوم چه كسانی هستند، حق این است كه آنها اهل بیت ـ علیهم السلام ـ و امامان دوازده گانه از فرزندان پیامبر خاتم هستند.
دلایل ما ـ اول: حدیث منزلت ـ در حدیثی كه حاكم حسكانی در شواهد التنزیل[8] در تفسیر آیه اولی الامر آورده به اسناد خویش از مجاهد روایت كرد: آیه كریمه در مورد امیرالمؤمنین علی ـ علیه السلام ـ نازل گردید، آنجا كه رسول اللّه ـ صلی الله علیه و آله ـ در مدینه وی را جانشین خویش قرار داد آنگاه علی ـ علیه السلام ـ فرمود: مرا بر زنان و كودكان جانشین قرار می دهی؟ پیامبر ـ صلی الله علیه و آله ـ فرمود: آیا نمی پسندی كه نسبت به من به منزله هارون نسبت به موسی باشی. آنجا كه به او گفت: «اخلفنی فی قومی» در میان قوم من جانشینم باش و اصلاح كن، اینجا بود كه و «اولی الامر منكم» نازل شد در حق علی ـ علیه السلام ـ ، این گفته مورد تأیید مجاهد مفسر بزرگ می باشد; حاكم حسكانی می گوید: این همان حدیث منزلت است كه شیخ ما ابو حازم حافظ می گفت من آنرا به پنج هزار سند تخریج كرده ام پس در اعتبار حدیث تردیدی نیست و محدّثان بزرگ مانند ابن عساكر از صحابه بسیار روایت كرده اند.[9]

دوم: «حدیث اطاعت» ، حاكم نیشابوری در مستدرك نقل می كند كه پیامبر ـ صلی الله علیه و آله ـ فرمود: «كسی كه مرا اطاعت كند خدا را اطاعت كرده و كسی كه مرا معصیت كند خدا را معصیت كرده و كسی كه علی ـ علیه السلام ـ را اطاعت كند مرا اطاعت كرده و كسی كه علی ـ علیه السلام ـ را معصیت كند مرا معصیت كرده»[10] این حدیث به طور واضح دلالت بر واجب الاطاعه بودن علی ـ علیه السلام ـ مانند خود پیامبر اسلام ـ صلی الله علیه و آله ـ و عصمت علی ـ علیه السلام ـ دلالت دارد و در واقع حدیث مفسر آیه شریفه « اولی الامر» است.
سوم: همانگونه كه فخر رازی با استدلال به این نتیجه رسید كه اولوالامر باید معصوم باشد[11] شیعه نیز همین عقیده را دارند. از طرفی اهل سنت، پیامبر را معصوم می دانند و اهل تشیع پیامبر و ائمه دوازده گانه را معصوم می دانند. بنابراین اجماع قائم است ك غیر از پیامبر و ائمه اهل بیت، معصومی كه مصداق اولوالامر باشد نداریم.[12]

توضیح اینكه امام باید معصوم باشد; در میان امت اسلامی دو قول بیشتر نیست عده ای می گویند عصمت شرط امامت نیست، عده ای می گویند عصمت شرط امامت است. اما قول اول با آیه شریفه اولوالامر و به اقتضای سخن وتفسیر فخر رازی باطل شد. پس حق منحصر در قول دوم می شود یعنی امام باید معصوم باشد و تمام كسانی كه عصمت را شرط امامت می دانند اجماعاً و اتفاقاً علی بن ابیطالب را امام می دانند.[13]

در اینجا به چند نمونه دیگر از آیات قرآنی كه مسأله نصب و معرفی امامت و حقانیت مذهب اهل بیت را می رساند یادآور می شویم و در ذیل هر كدام منابع مهم اهل سنت را كه دلالت آیات را پذیرفته اند ذكر می كنیم.
1- « ... فقل تعالوا ندع ابنائنا و ابنائكم و نسائنا و نسائكم و انفسنا و انفسكم ثم نبتهل فنجعل لعنه الله علی الكاذبین»[14] زمخشری می گوید: این آیه كریمه، قوی ترین دلیل بر فضیلت اصحاب كساء است.[15]

آلوسی می گوید: دلالت آیه كریمه بر فضیلت آل پیامبر كه آل الله اند برای هیچ مؤمنی قابل تردید نیست...[16]

در صحیح مسلم[17] و سنن ترمذی[18] و مسند احمد بن حنبل[19] وارد شده كه پیامبر ـ صلی الله علیه و آله ـ حضرت علی ـ علیه السلام ـ و فاطمه ـ علیها السلام ـ و حسن ـ علیه السلام ـ و حسین ـ علیه السلام ـ را با خود به صحرای مباهله آوردند، در این آیه از علی ـ علیه السلام ـ تعبیر به نفس پیامبر شده و ابتهال و دعا خواندن كار مشترك پیامبر و اهل بیتش بوده كه در نزول لعنت بر كاذبین مؤثر بوده است.
2- «انما یرید اللّه لیذهب عنكم الرجس اهل البیت و یطهركم تطهیراً»[20] این آیه عصمت اهل بیت را بیان می كند و تا معصوم باشد نوبت به غیر معصوم در ولایت و امامت و ریاست مذهب نمی رسد.
لذا وقتی كه با توجه آیات قرآن و روایات صحیح فریقین، امامت و ولایت متعلق به جانشین به حق بعد از پیامبر اسلام- صلی الله علیه و آله- می باشد و آن جانشینان كسانی نیستند مگر امیرالمومنین حضرت علی و فرزندانش - علیهم السلام-. پس واضح و مسلّم است كه تبعیت واقعی از امامت ائمه اطهار - علیهم السلام- مهمترین دلیل روشن است بر حقانیت مذهب تشیّع.

[1] . مائده/3.
[2] . مائده/67.
[3] . ابراهیم بن محمد جوینی، فرائد السمطین، بیروت، مؤسسه المحمودی للطباعه والنشر، ج1، ص312.
[4] . فرائد السمطین، تحقیق شیخ محمد باقر محمودی، بیروت، موسسه المحمودی، چاپ اول، 1400 هـ ، ج 2، ص 134.
ایضاً سبط ابن جوزی، تذكره الخواص، بیروت، مؤسسه اهل البیت، 1401 هـ ، ص 327.
ایضاً سلیمان قندوزی، ینابیع الموده، اسلامبول، مطبعه اختر، 1301 هـ ، ص 444، باب 77.
[5] . نساء/59.
[6] . آل عمران/32.
[7] . عنكبوت/8.
[8] . حاكم حسكانی، شواهد التنزیل، مؤسسه الطبع و النشر، ج 2، ص 190.
[9] . همان، ص 195.
[10] . حاكم نیشابوری، المستدرك علی الصحیحین، مؤسسه طبع و نشر، ج 3، ص 195.
[11] . فخر رازی، تفسیر، تهران، دارالكتب العلمیه، چاپ دوم، سطر 2، ج 10، ص 144.
[12] . حلی، كشف المراد، تحقیق آیت الله سبحانی، انتشارات مؤسسه امام صادق ـ علیه السلام ـ ، چاپ اول، ص 188.
[13] . كشف المراد، تحقیق استاد حسن زاده، جامعه مدرسین قم، چاپ چهارم، ص 367.
[14] . آل عمران/61.
[15] . جار الله زمخشری، تفسیر الكشاف، بیروت، دار الكتاب العربی، ج 1، ص 370.
[16] . آلوسی، روح المعانی، بیروت، دار احیاء التراث العربی، ج 3، ص 189.
[17] . صحیح مسلم، كتاب فضایل الصحابه باب فضایل علی بن ابیطالب، مؤسسه عز الدین للعباده والنشر، ج 5، ص 23، حدیث 32.
[18] . سنن ترمذی، دارالفكر، ج 5، ص 565.
[19] . مسند احمد بن حنبل، بیروت، دار صادر، ج 1، ص 185.
[20] . احزاب/33.
سه شنبه 8/6/1390 - 10:50
اخلاق

تقوا
كسى كه متصف به همه مراتب تقوا شد،دین و عقل و روح و قلب او و جمیع قواى ظاهره و باطنه اش سالم ماند و حفظه وموكلین او نیز سالم مانند و از او ملول و منضجر نشوند و معاملات و معاشرات چنین شخصى با صدیق و عدوّش به طریق سلامت شود بلكه ریشه عداوت از باطن قلبش منقطع شود هر چند مردم با او عداوت ورزند.[1]
شرح: قرآن كریم راه فلاح و رستگارى را در تهذیب نفس و پالایش آن از آلودگیها مى داند. «قد افلح من تزكى»[2] و عاقبت بى توجهى به تهذیب نفس و آلوده كردن آن را مایه بدبختى و خسران دانسته است. «وقد خاب من دسیها»[3] پیامبران الهى بیش و پیش از هر چیز مردم را به تهذیب نفس تشویق كرده،و آنها را از بدیها و زشتى ها بازداشته اند. علت آنكه انبیاء این همه به موضوع اخلاق و تهذیب روح و نفس اهمیت مى داده اند براى آن بوده كه، ریشه همه نابسامانیها،كج رویها،گناهان ومفاسد روى زمین را در آلودگیهاى روح آدمى یافته بودند.به همین خاطر تقوا به عنوان پایه و عامل اساسى پالایش روح و تطهیر جان آدمى این همه مورد تأیید اسلام و ادیان توحیدى بوده و بى تقوایى منشأ تمام شرور و مفاسد عنوان شده است.
تقوا در اصل وقوى و از ماده وقى به معناى نگهدارى است. تقوا را حفظ كردن چیزى از چیزهاى آزار دهنده و زیان رسان معنا كرده اند.[4] تقوا به این معناست كه انسان هنگام
تهییج تمایلات،شهوات و غضبهاى نفسانى بتواند با این نیرو خود را كنترل كرده و آن قوا را تحت فرمان عقل در آورد.انسان زمانى مى تواند بر نیروهاى درونى خود غلبه كرده و آنها را در فرمان عقل و منطق در آورد كه تقوا به عنوان نیرویى باز دارنده به صورت ملكه در جان او در آمده باشد به گونه اى كه به راحتى از بین نرود.با این تعبیر انسان متقى به كسى مى گویند كه تقوا در او به شكل ملكه در آمده باشد؛یعنى همیشه با او بوده و وى را در موارد و زمینه هاى گوناگون یارى كرده و از گناهان و حتى امور مشكوك به حرام نیز باز دارد. آنچه از آن با عنوان تقوا یاد كردیم هیچگاه به راحتى حاصل نمى شود.بلكه بر اثر ممارست و ریاضتهاى فراوان سالك مى تواند به نهایت مراتب آن برسد.پس از این به برخى مراتب آن اشاره مى كنیم.
آثار تقوا در متقین بسیار است و خداوند به بسیارى از آنها در قرآن اشاره فرموده است كه بررسى همه آنها زمان طولانى مى طلبد كمتر سوره اى در قرآن است كه سخن از تقوا در آن نشده باشد. ما به برخى آثارى كه در قرآن بیان شده اشاره اى كوتاه مى كنیم.
1. از دیدگاه قرآن نیكى تنها در تقوا پیشگى حاصل مى شود. «ولكن البرّ من اتقى»[5]
2. بهره مندى از معرفت تمییز حق از باطل توسط تقوا براى سالك حاصل مى شود. «یا ایّها الذین آمنوا ان تتقوا اللّه یجعل لكم فرقانا»[6]
3. در امان ماندن از وسوسه هاى شیطان
تنها با تقوا بدست مى آید. «ان الذین اتقوا اذا مسّهم طائف من الشیطان تذكروا فاذا هم مبصرون»[7]
4. تقوا انسان را از نصرت و یارى الهى بهره مند مى نماید. «و ان تصبروا و تتقوا لا یضركم كیدهم شیئا»[8]
5. همراهى و یارى پروردگار نصیب تقوا پیشگان مى شود. «واعلموا انّ الله مع المتقین.»[9]
6. آرامش قلب تنها با تقوا بدست مى آید. «فمن اتقى و اصلح فلا خوف علیهم ولا هم یحزنون»[10]
7. تقوا راه نجات است. «وانجینا الذین آمنوا و كانوا یتقون»[11]
8. تقوا در زندگى دنیوى و گسترش رزق و روزى و رهایى از مشكلات تأثیر دارد.
«ومن یتق الله یجعل له مخرجا»[12] «ومن یتق الله یجعل له من امره یسرا»[13]
9. رستگارى براى متقین است. «ومن یطع الله و رسوله و یخش الله و یتّقه فاولئك هم الفائزون»[14]
10. متقین محبوب خداوند هستند. «فانّ الله یحب المتقین»[15]
11 و 12. خداوند به متقین دو هدیه بزرگ عطا مى كند.یكى آنكه تقواى ایشان را به مثابه نور و چراغى قرار مى دهد تا راه حق را به آن بپیمایند(یعنى آنها را در مسیر سلوك یارى مى دهد)و دوم اینكه گناهانشان را مى بخشاید. «یا ایها الذین آمنوا اتقوا الله و آمنوا برسوله یؤتكم كفلین من رحمته ویجعل لكم نورا تمشون به ویغفر لكم و الله غفور رحیم»[16]
13. همچنین خداوند ارجمندى و كرامت را در رعایت تقوا قرار داده است. «انّ اكرمكم عند الله اتقیكم»[17]
در مراتب تقوا.كه یكى تقواى عامه است و آن اجتناب از محرمات و كبائر مى باشد. دیگرى تقواى خاصه و اجتناب از شبهات و مكروهات است.و آخر تقواى اخص است. این مرتبه اخیره از تقوا براى سالكین اجتناب از نظر به دنیاست. براى مقربین اجتناب از نظر به غیر حق،براى مجذوبین،ترك وصول به مقامات و مكاشفات است براى رسیدن به حق وهكذا براى هرگروهى به مقتضاى حال خود. كسانى كه به تقواى اخص نائل مى شوند طبق فرمایش امام (كه در ابتداى این نكته ذكر شد) دین و عقل و روح و قلب آنها و جمیع قواى ظاهره و باطنه شان سالم مى ماند و معاملات و معاشرات چنین اشخاصى با دوست و دشمن به طریق سلامت مى شود.
امام خمینى در ضمن شرح و توضیح پیرامون ورع به مراتب آن نیز اشاره كرده، مى فرمایند: از براى ورع مراتب بسیار است، چنانچه ورع عامه اجتناب از كبائر است، و ورع خاصه اجتناب از مشتبهات است براى خوف از وقوع در محرمات و ورع اهل زهد اجتناب از مباهات است براى احتراز از وزر آن، و ورع اهل سلوك ترك نظر به دنیاست براى وصول به مقامات، و ورع مجذوبین ترك مقامات است براى وصول به باب الله و شهود جمال الله، و ورع اولیا اجتناب از توجه به غایات است. و از براى هر یك شرحى است كه اشتغال به آن به حال ما مفید نیست. و آنچه در این مقام باید دانست آن است كه ورع از محارم الله پایه كمالات معنویه و مقامات اخرویه است، و از براى هیچ كس مقامى حاصل نشود، مگر به ورع از محارم الله. و قلبى كه داراى ورع نباشد، بطورى زنگار و كدورت او را فرو مى گیرد كه امید نجات بسا باشد كه از آن منقطع گردد. صفاى نفوس و صقالت آنها به ورع است. و این منزل براى عامه مهمترین منازل است، و تحصیل آن از مهمات مسافر طریق آخرت است. و فضیلت آن به حسب اخبار اهل بیت عصمت، علیهم السلام، بیش از آن است كه در این اوراق مذكور گردد. و ما به ذكر بعض احادیث در این باب اكتفا مى كنیم و طالب بیشتر به كتب اخبار رجوع نماید.[18]
مرحوم ملا مهدى نراقى(ره) مى فرمایند: بعضى از علماء ورع و تقوا از محارم الهى را به
چهار درجه تقسیم كرده اند: اول، ورع اهل عدل و آن اجتناب از هر چیزى است كه مستلزم فسق و گناهكار بودن است و موجب خروج از عدالت است. دوم ورع صالحین است.و آن اجتناب از شبهات است. سوم اجتناب است از انجام آن امورى كه خوف آن مى رود به حرامى یا شبهه حرامى مبدل شود یا حرامى را به دنبال داشته باشد. چهارم ورع صدیقین است و آن اجتناب از هر چیزى است كه براى خدا نباشد. چنانچه امام صادق فرمود: تقوا برسه وجه است.اول تقوا از خوف نار و عقاب كه همان ترك حرام است كه در واقع تقواى عوام مى باشد. دوم تقواى از خدا(نه از خوف جهنم) كه ترك شبهات است و این مرتبه تقواى خواص است. سوم تقواى فى الله و آن ترك حلال است به خاطر دچار نشدن به شبهه.[19]
از امام صادق روایت شده كه پیغمبر فرمود: بیشترین چیزى كه امت من به سبب آن به بهشت وارد مى شوند دو مورد است: تقواى خداوند و حسن اخلاق.[20]


پی نوشت:
[1] . آداب الصلاه،امام خمینى،ص 369.
[2] . سوره اعلى، آیه 14.
[3] . سوره شمس، آیه 10.
[4] . مفردات راغب اصفهانى،ص 881.
[5] . سوره بقره، آیه 189.
[6] . سوره انفال، آیه 29.
[7] . سوره اعراف، آیه 201.
[8] . سوره آل عمران، آیه 120.
[9] . سوره بقره، آیه 194.
[10] . سوره اعراف، آیه 35.
[11] . سوره نمل، آیه 53.
[12] . سوره طلاق، آیه 2.
[13] . سوره طلاق، آیه 4.
[14] . سوره نور، آیه 52.
[15] . سوره آل عمران، آیه 76.
[16] . سوره حدید، آیه 28.
[17] . سوره حجرات، آیه 13.
[18] . شرح چهل حدیث امام خمینى، ص 474.
[19] . جامع السعادات،ملامهدى نراقى،ج2، ص 138.
[20] . مشكاة الانوار،شیخ طبرسى،ص 392.
سه شنبه 8/6/1390 - 10:45
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته