• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 118
تعداد نظرات : 232
زمان آخرین مطلب : 4828روز قبل
پوست و مو
بهترین طرز برخورد با جوش‌های چرکی
بهترین طرز برخورد با جوش‌های چرکی


شاید شما هم هر از گاه جوش‌های چرکی‌ و بزرگ را تجربه کرده باشید. بعضی‌ها عادت دارند این جوش‌های بزرگ و دردناک را دستکاری کنند. به این جوش‌ها فرونکل می‌گوییم. فرونکل نوعی عفونت پوستی است که فولیکول مو و بافت پوستی اطراف‌اش را درگیر می‌‌کند. این مشکل بسیار شایع است. فرونکل معمولا توسط استافیلوکوک اورئوس ایجاد می‌شود ولی سایر باکتری‌ها یا قارچ‌های سطح پوست نیز می‌توانند عامل ایجاد آن باشند.
فرونکل به شکل انفرادی یا متعدد ممکن است در فولیکول مو در هر نقطه‌ای از بدن رخ دهد ولی شایع‌ترین مکان‌ها، صورت، گردن، آرنج، باسن و ران‌ها هستند.
اغلب فرونکل‌ با ایجاد یک ندول دردناک به رنگ صورتی تا قرمز و متورم شدن پوست ایجاد می‌شود، سپس چرکی شده و درد آن بیشتر می‌شود و در هنگام لمس درد شدیدی دارد. درد با تخلیه آن بهتر می‌شود.
سایز فرونکل معمولا در حد نخودفرنگی است ولی گاهی تا اندازه یک توپ‌گلف بزرگ می‌شود. ممکن است مرکز سفید یا زرد داشته باشد که در آن صورت پوسچول نامیده می‌شود. در عین حال می‌تواند با فرونکل دیگر مرتبط شود و یا به بخش‌های دیگر پوست انتشار پیدا کند، رشد کرده و با ترشح و چرک همراه باشد.
سایر نشانه‌های آن خستگی و تب، احساس بیماری، خارش قبل از بروز فرونکل و قرمزی و التهاب اطراف ضایعه است. تشخیص آن معمولا بالینی است ولی کشت بیوپسی پوست یا مخاط رشد استافیلوکوک با سایر باکتری‌ها را نشان می‌دهد.
فرونکل ممکن است خود به خود در زمان شروع همراه با خارش یا درد ملایم شود و سپس بهبود پیدا کند ولی غالبا چرکی می‌شود که با تخلیه آن بهبود ایجاد خواهد شد.
بهتر است فرونکل‌ها قبل از اینکه خود به خود خوب شوند، تخلیه شوند، که با این اقدام زمان بهبودی به دو هفته کاهش خواهد یافت. در موارد زیر لازم است برای درمان و بررسی فرونکل به پزشک مراجعه کنید.
1) اگر فرونکل بیشتر از دو هفته طول بکشد و عود کند.
2) روی طناب نخاعی یا نیمه صورت باشد.
3) همراه تب و سایر نشانه‌های انتشار عفونت و همراه با بروز عوارض باشد.
کمپرس آب گرم به درناژ یا تخلیه شدن فرونکل کمک می‌کند، بنابراین کمپرس با یک پارچه مرطوب و گرم چند بار در روز مفید است. ضایعات عمیق یا بزرگ نیاز به تخلیه جراحی توسط پزشک دارد، بنابراین سعی در باز کردن فرونکل در خانه کار غلطی است، چرا که باعث انتشار عفونت و بدتر شدن ضایعه می‌شود.
منبع: salamat



چهارشنبه 30/4/1389 - 15:56
بیماری ها
وقتی كلیه‌ از نفس می‌افتد
وقتی كلیه‌ از نفس می‌افتد

دانستنی‌های همو دیالیز
كلیه‌های سالم با خارج كردن مایع، مواد معدنی و مواد زاید اضافی خون شما را پاك نگه‌می‌دارند. آنها در عین حال هورمون‌هایی را می‌‌سازند كه استخوان‌های شما را مستحكم نگه می‌دارد و به تولید خون در بدن كمك می‌كند. هنگامی كه كلیه‌ها دچار نارسایی می‌شوند،‌ مواد زاید زیان‌بار در بدن شما تجمع پیدا می‌كنند، فشار خون شما ممكن است بالا رود، مایعات در بدن شما تجمع پیدا می‌كند و ممكن است سلول‌های قرمز خون به اندازه كافی در بدن شما تولید نشود. همودیالیز شایع‌ترین روش برای درمان نارسایی پیشرفته و دایمی كلیه است. همودیالیز برای اولین بار در دهه 1960 میلادی به صورت یك درمان عملی برای نارسایی كلیه درآمد، تا به امروز درمان با این شیوه كارآمدتر شده و عوارض جانبی آن به حداقل رسیده است. در سال‌های اخیر ماشین‌های دیالیز كوچك‌تر و قابل‌حمل‌تر و ساده‌تر شده‌اند و در نتیجه، جذابیت بیشتری برای بیماران پیدا كرده‌اند. اما حتی با داشتن بهترین شیوه‌ها و تجهیزات، همودیالیز هنوز یك درمان پیچیده است كه استفاده از آن نیاز به كار هماهنگ یك گروه كامل مراقبت‌های بهداشتی از جمله متخصص كلیه، پرستار دیالیز، تكنسین دیالیز، متخصص تغذیه و مددكار اجتماعی دارد و البته همكاری خودتان و اعضای خانواده‌تان.

همودیالیز چگونه عمل می‌كند؟

همودیالیز فرآیندی است كه در آن در افراد دچار نارسایی كلیه،‌ خون از بدن بیمار خارج می‌شود و پس از تصفیه‌شدن در دستگاه دیالیز به بدن بازگردانده می‌شود. دستگاه دیالیز یا كلیه مصنوعی ماشینی است كه می‌تواند مواد زاید نامطلوب را از خون جدا كند یا مواد مورد نیاز را به آن بیفزاید. دستگاه دیالیز با انجام این عمل تعادل اسید و باز، و مقدار آب و مواد محلول در بدن را كنترل می‌كند. در همودیالیز خون به تدریج از بدن خارج می‌شود، از میان یك فیلتر مخصوص كه مواد زاید و مایعات اضافی را جدا می‌كند می‌گذرد، و خون پاك‌‌شده دوباره به بدن باز گردانده می‌شود. خارج كردن مواد زاید زیان‌بار و نمك و مایعات اضافی فشار خون شما را كنترل می‌كند و تعادل مواد شیمیایی مانند پتاسیم و سدیم را به بدن شما باز می‌گرداند. البته این كلیه مصنوعی یك كار مهم كلیه طبیعی - تولید هورمون‌هایی كه از جمله بر فشار خون و خون‌سازی تاثیر می‌گذارند - را نمی‌تواند انجام دهد. یكی از بزرگ‌ترین تغییراتی كه در زندگی شما هنگام شروع درمان با همودیالیز رخ می‌دهد، این است كه باید از برنامه دقیقی پیروی كنید. اغلب بیماران باید سه بار در هفته برای 3 تا 5 ساعت یا بیشتر به درمانگاه دیالیز بروند تا به دستگاه دیالیز وصل شوند. پژوهشگران در حال بررسی این موضوع بوده‌اند كه آیا جلسات كوتاه‌تر دیالیز یا جلسات طولانی دیالیز را به‌طور شبانه هنگام خواب بیمار می‌تواند به همان اندازه در دفع مواد زاید موثر باشد یا نه. ماشین‌های جدیدتر دیالیز كه می‌توان در خانه از آنها استفاده كرد، این گزینه‌‌های جایگزین را عملی‌تر كرده است. با یك دوره آموزشی كوتاه‌مدت می‌توان یكی از اعضای خانواده یا دوستان بیمار را برای انجام درمان دیالیز در خانه آماده كرد. دیالیز در خانه به شما انعطاف‌پذیری بیشتری از لحاظ برنامه روزانه‌تان می‌دهد. در این صورت زمان هر جلسه دیالیز یا شمار جلسات در هفته ممكن است متفاوت باشد، اما در هر حال باید برنامه منظمی برای دیالیز مانند هنگامی كه به درمانگاه دیالیز می‌روید، داشته باشید.

ایجاد دسترسی عروقی

یكی از مهم‌ترین اقدامات پیش از شروع همودیالیز، آماده كردن یك راه عروقی برای اتصال به دستگاه دیالیز است، یعنی محلی از بدن‌ شما كه بتوان از آن خون را خارج كرد و دوباره به بدن بازگرداند. این راه عروقی باید هفته‌ها یا ماه‌ها پیش از شروع دیالیز آماده باشد. این اتصال عروقی امكان خارج كردن و جایگزینی موثرتر خون شما را با عوارض كمتر فراهم می‌كند.
معمولا این راه عروقی در مچ شما با انجام یك جراحی كوچك و اتصال شریان و ورید ایجاد می‌شود. فشار خون بالای شریان، ورید را گشاد می‌كند، و یك راه عروق مناسب برای وارد كردن سوزن دستگاه دیالیز ایجاد می‌شود.

تجهیزات و شیوه‌های دیالیز

ماشین دیالیز در حدود اندازه یك ماشین ظرف‌شویی است. این ماشین سه كار عمده را انجام می‌دهد:
• پمپ كردن خون و نظارت بر جریان خون از لحاظ ایمنی
• پاك كردن خون از مواد زاید
• نظارت بر فشار خون و میزان خارج كردن مایعات از بدن شما
دیالیزور یك محفظه بزرگ حاوی هزاران فیبر كوچك است كه خون از میان آنها می‌گذرد. محلول دیالیز، مایع پاك‌كننده،‌ در اطراف این فیبرها پمپ می‌شود. این فیبرها به آب و مایعات اضافی امكان می‌دهند تا از خون شما به محلول دیالیز وارد شوند و بعد به بیرون حمل شوند. این بخش دیالیزور را گاهی كلیه مصنوعی می‌گویند.

محلول دیالیز

محلول دیالیز كه مایعی است كه در بخش دیالیزور به خارج كردن مواد زاید و مایعات اضافی از خون شما كمك می‌كند. این مایع حاوی مواد شیمیایی است كه به صورت اسفنج عمل می‌كنند. دكتر شما برای درمان شما محلول دیالیز خاصی را تجویز می‌كند. تركیب این مایع بر اساس میزان تحمل شما نسبت به درمان با دیالیز و آزمایش‌های خونی شما ممكن است تغییر داده شود.

سوزن‌ها

بسیاری از افراد وارد كردن سوزن‌های دیالیز را یكی سخت‌ترین بخش‌های این درمان می‌دانند. اما اغلب افراد پس از چند جلسه به آنها عادت می‌كنند. اگر وارد كردن سوزن برای‌تان دردناك باشد، ممكن است از یك كرم یا اسپری بی‌حس‌كننده روی پوست‌‌تان استفاده شود. اغلب مراكز دیالیز از دو سوزن استفاده می‌كنند- یكی خون را به دیالیزور وارد می‌كند و دیگری كه خون را پاك‌شده را به بدن شما باز می‌‌گرداند. البته گاهی هم از سوزن‌‌های مخصوصی استفاده می‌شود كه دارای دو منفذ هستند و جریان دوطرفه خون را ممكن می‌كنند، اما این سوزن‌ها كارایی كمتری دارند، و زمان جلسه دیالیز را افزایش می‌دهند. سوزن‌هایی كه برای دیالیز با كارایی بالا یا دیالیز جریان سریع استفاده می‌شوند، باید اندكی بزرگ‌تر از آنهایی باشند كه در دیالیزورهای معمولی استفاده می‌شوند.
منبع: salamat
چهارشنبه 30/4/1389 - 15:54
بیماری ها
مراقبت از دندان‌ها در دوران بارداری
مراقبت از دندان‌ها در دوران بارداری






«باید دندان‌هایم را زودتر درست کنم؛ چون می‌گویند در دوران بارداری نمی‌شود دندانپزشکی رفت.» این، حرف‌ خیلی از خانم‌های جوانی است که می‌خواهند باردار شوند. آنها وقتی روی صندلی دندانپزشکی مطب می‌نشینند، از این جور حرف‌ها کم نمی‌زنند و من از خودم می‌پرسم واقعا چه کسی گفته است که در این دوران، دندانپزشکی رفتن قدغن است؟ اگر شما هم باردارید یا قصد باردار شدن دارید، خواندن این 5 نکته را درباره مراقبت از دندان‌ها در دوران بارداری به‌تان توصیه می‌کنیم.

1 لثه‌تان حساس و متورم می‌شود

به دلیل تغییرات هورمونی در دوران بارداری لثه حساس می‌شود و ممکن است برجستگی و تورمی در قسمتی از بافت لثه از ماه سوم بارداری به بعد ایجاد شود و روی بعضی از دندان‌ها را بپوشاند که به آن تومور بارداری می‌گویند. حساسیت لثه و تومور بارداری ممکن است موجب شود خانم باردار به خوبی از مسواک یا نخ دندان استفاده نکند. در نتیجه پلاک میکروبی که عامل پوسیدگی است مدت زیادی روی سطح دندان‌ها باقی می‌ماند.

2 بیماری صبحگاهی به سراغ‌تان می‌آید

در 3 ماهه اول بارداری ممکن است صبح‌ها نوعی حالت کسالت، تهوع و استفراغ وجود داشته باشد که به آن «بیماری صبحگاهی» می‌گویند. این حالت در اثر استشمام بوی بعضی مواد یا غذاها تشدید می‌شود. استفراغ مکرر موجب می‌شود سطح دندان به طور متناوب در معرض اسید معده قرار گیرد. ضمنا خانم باردار ممکن است نوعی عادت غیرطبیعی داشته باشد که عامه مردم به آن «ویار» می‌گویند؛ به این ترتیب که از مواد ترش یا شیرین به طور مکرر و زیاد استفاده کند. این مواد می‌تواند موجب پوسیدگی دندان‌ها شود.

3 ظرفیت معده‌تان کم می‌شود

در دوران بارداری، به‌خصوص در ماه‌های آخر، ظرفیت معده کاهش می‌یابد. خانم باردار به مقادیر کمتر ولی در دفعات بیشتری غذا می‌خورد و کمتر هم مسواک می‌زند. بنابراین امکان تشکیل پلاک میکروبی که عامل پوسیدگی است، افزایش می‌یابد.

4 پوسیدگی در کمین دندان‌های شماست

بهتر است در همان ماه‌های اول بارداری برای معاینه دندان‌ها به دندانپزشک مراجعه کنید تا دندانپزشک روش‌های بهداشتی لازم برای پیشگیری از پوسیدگی و بیماری لثه را به شما آموزش دهد. بعد از هر بار مصرف مواد غذایی، به‌خصوص مواد قندی، دندان‌هایتان را مسواک کنید. بعد از هر بار استفراغ دندان‌ها را مسواک کنید و یا حداقل دهان را به طور کامل با آب بشویید.

5 زمان مناسب برای درمان دندانپزشکی زنان باردار

به‌طور کلی دوران بارداری را که تقریباً 9 ماه است به 3 دوره 3 ماهه تقسیم می‌کنند که به نام‌های 3 ماهه اول، دوم و سوم موسوم است. زمان‌های مناسب مراجعه به دندانپزشک شامل دو بار در 3 ماهه اول، حداقل یک بار در 3 ماهه دوم و یک بار در 3 ماهه سوم است. در طول این دوره تغییرات مختلفی در بدن مادر و جنین ایجاد می‌شود:

• 3 ماهه اول :

بافت‌های مختلف بدن جنین در این دوره تشکیل می‌شود و جنین به مواد و تحریکات مختلف بسیار حساس است و احتمال سقط جنین زیاد است. همچنین در این دوره مادر از کسالت‌هایی چون تهوع و استفراغ صبحگاهی، بی‌میلی به غذا و تغییرات قلبی عروقی رنج‌ می‌برد. بنابراین بهتر است درمان‌های دندانپزشکی طولانی مدت در این دوره انجام نشود در ملاقات اول، دندان‌های مادر معاینه و رادیوگرافی‌های دندانی که قبل از بارداری گرفته شده‌اند، بررسی می‌شود و دندان‌هایی که قبل از زایمان ممکن است برای مادر مشکل ایجاد کند معین می‌شود و برای ترمیم آنها در 3 ماهه دوم بارداری به بیمار نوبت داده می‌شود. همچنین چگونگی مسواک زدن صحیح و استفاده از نخ دندان به خانم باردار آموزش داده می‌شود. ملاقات دوم 3 ماهه اول برای ارزیابی رعایت بهداشت دهان از سوی خانم باردار است. تغییرات بافت‌های لثه در اثر هورمون‌ها بررسی می‌شود و دستورات بهداشتی لازم داده می‌شود.

• 3 ماهه دوم :

این دوره بهترین زمان جهت انجام درمان‌های دندانپزشکی است چون بافت‌های مختلف بدن جنین تشکیل شده‌اند و در حال رشد و تکامل هستند. هم چنین حالت کسالت و تهوع ابتدای بارداری تا حدودی برطرف شده است. خانم باردار معمولاً راحت تر از 3 ماهه اول می‌تواند در وضعیت مناسب روی صندلی دندانپزشکی قرار گیرد. در این دوره می‌توان تمام درمان‌های دندانی لازم را انجام داد. استفاده از بی‌حس‌کننده موضعی مانعی ندارد. همچنین در صورت لزوم دندانپزشک ممکن است بعد از درمان، آنتی‌بیوتیک یا مسکن تجویز کند که استفاده از آنها بلامانع است.
باید توجه داشت که درمان دندان‌هایی که قبل از زایمان برای خانم باردار مشکلی ایجاد نمی‌کنند، باید به بعد از زایمان موکول شود.

• 3 ماهه سوم :

در این دوره رشد و تکامل جنین ادامه دارد و سرعت آن بیشتر از6 ماهه اول بارداری است. خانم باردار به دلیل افزایش وزن جنین نمی‌تواند مدت زیادی در حالت خوابیده به پشت روی صندلی دندانپزشکی قرار گیرد
بنابراین بهتر است فقط درمان‌های کوتاه مدت و اورژانسی در این دوره انجام شود. همچنین در ملاقات دندانپزشکی این دوره نکات لازم در مورد چگونگی رویش دندان‌های نوزاد، مراقبت‌های منزل و زمان مراجعه برای معاینه دندانپزشکی نوزاد توصیه خواهد شد.
خانم‌های باردار باید توجه داشته باشند که درمان‌های اورژانس دندانپزشکی در هر دوره و زمانی از بارداری می‌تواند انجام شود. بنابراین به هیچ‌وجه نباید برای تسکین درد دندان خود به مدت طولانی از مسکن‌ها استفاده کنند، بلکه باید سریع به دندانپزشک مراجعه کنند. همچنین باید توجه داشته باشند که مصرف خودسرانه هر دارویی ممکن است برای مادر و جنین خطرناک باشد. بنابراین لازم است هیچ دارویی را بدون اجازه پزشک یا دندانپزشک استفاده نکنند. در مواردی که پزشک یا دندانپزشک معالج با اطلاع از بارداری بیمار دارویی را تجویز می‌کنند مصرف آن دارو بلامانع و حتی ضروری است و اجتناب از مصرف آن ممکن است برای بیمار و جنین زیان داشته باشد.
منبع: salamat



چهارشنبه 30/4/1389 - 15:47
سلامت و بهداشت جامعه
فست فود بخورید به پنج شرط
فست فود بخورید به پنج شرط

دل‌کندن از فست‌فودها برای بیشتر ماچندان هم آسان نیست. ولی اگر این بار نیز در هنگام عبور از جلوی یک رستوران وسوسه شدید که ناخنکی به غذاهای خوشمزه آن بزنید ، می‌توانید با رعایت دستورات زیر ، کمترین ضرر را از استفاده از فست‌فودها ببرید.

▪ برای منزل سفارش دهید :

مطالعات نشان می‌دهند هنگامی که افراد پشت میز غذاخوری در منزلشان غذا میل می‌کنند، بیشتر از خارج از منزل غذا می‌خورند. بنابراین بهتر است شما با یک فروشگاه عرضه فست‌فودها تماس بگیرید و بخواهید غذا را به منزل شما بیاورند. در این شرایط شما ممکن است غذاهای سالم دیگری مثل انواع سبزی‌ها و میوه‌ها را روی میز غذا تدارک ببینید که ممکن است با میل‌کردن از آن غذاهای سالم، کمتر شکمتان را با فست‌فودها پر کنید.

▪ منو (فهرست غذاهای سالم) را انتخاب کنید :

رستوران‌های ارایه‌دهنده غذاهای حاضری در برخی نقاط دنیا دست به ابتکار جالبی زده‌اند. آنها فهرست فست‌فودهای سالم را از فست‌فودهای معمولی جدا کرده‌اند و یا حتی فضای داخل رستوران را به دو بخش تقسیم کرده‌اند که در یک بخش فقط فست‌فودهای سالم به مشتریان عرضه می‌شود. گاهی در فهرست غذاها آورده شده است که هر غذای حاوی چه موادی است و حتی فرآیند تهیه آن چگونه است. اگر شما طریقه آماده کردن هر غذا حاضری را بدانید، می‌توانید متوجه شوید که آیا خوردن آن غذا با رژیم شما جور درمی‌آید یا نه. غذاهای کبابی (کبابی شده)، آب‌پز شده و بخارپز شده به‌طور معمول سالم‌تر هستند. سالاد‌های مملو از سبزی‌ها و میوه‌های تازه به‌طور معمول سالم‌تر از سالادهای حاوی پنیر، گوشت و سس هستند.

▪ از سفارش‌دادن غذاهای سالم خجالت نکشید :

شاید اگر به یکی از فروشگاه‌های عرضه غذاهای فست‌فود سر بزنید و از پیشخدمت بخواهید آن غذا را به روش سالم‌تری برای شما تهیه کند، چندان با استقبال خوبی روبه‌رو نشوید. ولی این اتفاقی است که این روزها در بیشتر فروشگاه‌های فست‌فود در سراسر دنیا می‌افتد. مشتریان می‌توانند از صاحبان رستوران بخواهند به جای اینکه غذای‌شان را در روغن یا کره سرخ کند، غذا را کبابی برایشان آماده کند و یا انواع سس‌های موجود در غذا را حذف کند. صاحبان این رستوران‌ها عمل به این خواسته مشتریان خود را، راهی برای جلب رضایت مشتری و جمع کردن مشتریان بیشتر می‌دانند. پس شما از همین امروز این فرهنگ را رواج دهید، خجالت نکشید.

▪ سایز (اندازه) کوچک‌تر سفارش دهید :

به‌طور معمول در بیشتر رستوران‌ها، آنچه به‌عنوان یک <پرس> غذا به مشتریان ارایه می‌شود، گاهی حاوی دو، سه برابر کالری است که فرد باید از یک وعده‌ غذایی به‌دست بیاورد. بنابراین در صورتی که سایز‌های کوچک‌تر از غذاهای مورد علاقه‌تان موجود است، آن سایز‌های کوچک‌تر را سفارش دهید ولی اگر چنین امکانی فراهم نیست، از همان ابتدا غذایتان را نصف کنید و با دوست و یا فردی از خانواده‌تان که با شما به رستوران آمده است، شریک شوید. حتی می‌توانید نیمه دیگر غذا را با خود به منزل ببرید و در وعده‌ای دیگر آن را نوش‌ جان کنید.

▪ سس را جدا سفارش دهید :

از مسوولان رستوران بخواهید سس را روی غذای شما نریزند، بلکه آن را در ظرفی جداگانه کنار غذایتان قرار دهند. در این صورت شما می‌توانید مقدار سسی را که همراه غذایتان می‌خورید کنترل کنید و یا به‌طور کل آن را حذف کنید.
منبع: seemorgh
چهارشنبه 30/4/1389 - 15:46
تغذیه و تناسب اندام
غذا خوردن با حفظ تناسب اندام
غذا خوردن با حفظ تناسب اندام

با به کار بستن توصیه‌های ویژه متخصصان تغذیه می‌توانید بدون استفاده از رژیم‌های سفت و سخت لاغر شوید
همه ما می‌‌دانیم که کلید اصلی کاهش وزن، کمتر خوردن و بیشتر ورزش کردن است. اما چند نفر از ما برای جلوگیری از چاقی و حتی پیشگیری از اضافه وزن به آنها عمل می‌‌کنیم؟ به نظر می‌‌رسد برای کاهش وزن رعایت همین دو نکته کافی باشد اما بعضی وقت‌ها پیش می‌‌آید که نمی‌‌توانیم از خوردن بعضی چیزها بگذریم یا اینکه برویم و ورزش کنیم.
حالا با این اوصاف چگونه می‌‌توانیم با موفقیت وزن کم کنیم؟ برای پیداکردن جواب این سوال‌ به این توصیه‌ها توجه کنید:

آب بخورید: سعی کنید روزانه مقدار فراوانی آب یا نوشیدنی‌ بنوشید که کالری کمی‌ داشته باشد. می‌‌توانید با خوردن یک لیوان آب خنک یا یک نوشیدنی خنک کم‌کالری به خوردن غذاهای پرکالری خاتمه بدهید. یعنی وقتی دیدید که دارید زیاد غذا می‌خورید، یک لیوان آب بردارید و دیگر بعد از آن غذا نخورید. اگر دوست ندارید بعد از خوردن غذا آب خالی بخورید، می‌‌توانید کمی‌ آب مرکبات مثل لیمو یا چند قطره از آب میوه دیگری مثل انبه یا آب هلو که کالری کمتری دارد به آن اضافه کنید، طوری که فقط طعم آن عوض شود.
5 تا 9 وعده میوه بخورید: فکر کنید ببینید چه غذای کم‌کالری را می‌‌توانید به رژیم خود اضافه کنید نه اینکه چه چیزی را از رژیم خود حذف کنید. این کار را با میوه و سبزی شروع کنید. سعی کنید روزانه 5 تا 9 وعده از میوه و سبزی‌های تازه استفاده کنید. شاید این مقدار زیاد به نظر برسد اما این حجم از میوه و سبزی بسیار با ارزش است چون بدن‌تان مقدار زیادی فیبر دریافت می‌‌‌کند و در هنگام صرف غذا احساس رضایت‌مندی بیشتری می‌‌کنید. با خوردن میوه و سبزی هم کمتر می‌‌خورید و هم این مواد جایگزین چربی هایی می‌‌شوند که ممکن است از سایر غذاها به شما برسد. این تنها مزیت میوه و سبزی نیست. بیش از 200 مطالعه نشان می‌‌دهد که میوه و سبزی خاصیت پیشگیری از بیماری‌ را به دلیل سرشار بودن از مواد شیمیایی مفید دارند. کارشناسان تغذیه پیشنهاد می‌‌کنند حتما سر میز غذا سبزی داشته باشید و سعی کنید در هر فصل حتما میوه و سبزی‌ همان فصل را بخورید. میوه و سبزی را تازه به تازه مصرف کنید و از جوشاندن و سرخ‌ کردن بیش از اندازه آن بپرهیزید.
وقتی گرسنه هستید، بخورید: اینکه زمان گرسنگی خود را بدانید خیلی مهم است. ببینید واقعا چه زمانی گرسنه هستید؟ هر زمانی که احساس کردید گرسنه هستید چیزی بخورید، نه اینکه هر وقت و هرماده غذایی که نزدیک‌ دست‌‌تان بود یا به شما تعارف شد بخورید. به دنبال علایم گرسنگی باشید. از خود‌تان بپرسید آیا واقعا گرسنه‌ام هستم؟ گرسنگی به معنی این است که بدن‌‌تان نیاز به سوخت دارد. بنابراین زمانی که علامتی از گرسنگی در خود نمی‌‌بینید غذاخوردن اصلا دلپذیر نیست. وقتی به این نحو غذامی‌‌خورید احساس بهتری دارید. معده هر کسی به یقین کمی‌ بزرگتر از مشت اوست پس به اندازه قابل قبول غذا بخورید این‌ طوری نه زیاد گرسنه‌ می‌‌مانید و نه آنقدر می‌‌خورید که احساس پری و نفخ کنید.

میوه بعد از شام: اگر عادت دارید شب‌ها هم بعد از شام چیزی بخورید، کم‌کالری آن را انتخاب کنید. گاهی اوقات اتفاق می‌‌افتد که افراد بدون فکر و طبق عادت شب‌ها بعد از شام هم اسنک‌ می‌‌خورند. بهتر این است که خودمان را عادت به خوردن میوه بدهیم. خوردن چیپس و پفک و انواع و اقسام اسنک‌ها بعد از شام زمانی که همه دورهم نشسته‌اند و در حال دیدن تلویزیون هستند، در چاق شدن افراد بسیار موثر است.
آنچه را که دوست دارید بخورید: از خوردن غذاهای مورد علاقه‌خود لذت ببرید. البته از مقدار به اندازه آن چون مصرف بیش از اندازه این غذاها موجب وزن‌گیری بیشتر می‌‌شود. به جای اینکه غذاهای مورد علاقه خود را از رژیم خود حذف کنید کمتر این غذاها را بخورید.
کم خوردن بیرون خانه: از غذاهای بیرون از خانه هم لذت ببرید. وقتی احساس می‌‌کنید که دوست دارید بیرون از خانه غذا بخورید برای خوردن یک بستنی یا غذاهای اندک آماده با خانواده برنامه‌ریزی کنید. با این کار شاید وسوسه زیاد غذا خوردن در خانه در شما کم شود.
غذایتان را تقسیم کنید: در طول روز چند وعده کوچک بخورید. اگر مقدار کالری بیشتری از آنچه غذا می‌خورید، بسوزانید، وزن از دست می‌‌دهید. مطالعات نشان می‌‌دهد کسانی که چهار تا پنج وعده در روز غذا می‌‌خورند بهتر قادرند تا اشتها و وزن خود راکنترل کنند بنابراین بهتر است کل کالری که باید در طول روز دریافت کنید را به چند بخش کوچک تقسیم کنید و در تمام طول روز از غذای خود لذت ببرید. با این برنامه‌ریزی شام باید آخرین وعده‌ای باشد که می‌‌خورید.

ادویه بخورید: از ادویه استفاده کنید. سعی کنید برای عوض شدن مزه‌ غذا به آن کمی‌ ادویه اضافه کنید. برای مثال به انواع غذاهایی که با سبزی‌های تازه درست می‌‌شود ادویه بزنید البته زیاد از ادویه و طعم‌دهنده‌ها استفاده نکنید. چون باعث خوشمزه‌تر شدن غذاها و بیشتر شدن اشتها می‌‌شود. سعی کنید از ادویه‌‌ها تنها برای غذاهای سالمی‌ که احتمالا دوست‌شان ندارید استفاده کنید.
غذاهای کوچک بخورید: آشپزخانه را با انواع غذاهای سالم پرکنید. داشتن غذاهایی که سریع آماده می‌‌شوند و می‌‌توان مثل یک ساندویچ کوچک و با یک دست خورد برای کاهش وزن بسیار موثر است. اگر غذاهایی به اندازه یک ساندویچ کوچک که ظرف مدت 5 یا 10 دقیقه آماده می‌‌شوند در خانه داشته‌ باشید کمتر پیتزا سفارش می‌‌دهید. پس سعی کنید این مواد را همیشه در آشپزخانه داشته‌ باشید. پف‌فیل یا ذرت با 94 درصد چربی که هر یک فنجان آن 20 تا 25 کالری دارد را شما می‌‌توانید ظرف دو دقیقه یا کمتر از آن تهیه کنید. سبزی‌های فریزشده، حبوبات، گوجه فرنگی، کنسرو حبوبات، تکه‌های کوچک مرغ که به‌سرعت پخته و یا کباب می‌‌شوند، نیز مناسب هستند.

غذای بچه بخورید: در رستوران‌ها برای بچه‌ها غذای بچه سفارش دهید. زمانی که به همراه خانواده بیرون غذا می‌‌خورید، برای بچه‌ها مینی‌ساندویچ و مینی پیتزا سفارش دهید حتی بهتر است برای خود‌تان هم این اندازه غذا را سفارش دهید. با این کار از دریافت غذایی با کالری زیاد و به دنبال آن وزن اضافی جلوگیری کرده‌اید. اگر غذایی سفارش می‌‌دهید که پلو و خورشت دارد سعی کنید در بشقاب بچه‌گانه سفارش غذا دهید. این کار کمک می‌‌کند هم از نظر روانی راضی باشید و هم غذا بیشتر به نظر برسد.
غذای فصل بخورید: در هر فصل مطابق آن فصل غذا بخورید. اگر میوه و سبزی دوست ندارید، شاید به این دلیل است که میوه و سبزی‌ را در فصل خاص خودش نمی‌‌خورید. زمانی که میوه‌ها و سبزی‌های فصل خاص را می‌‌خورید هم تازه‌تر هستند و هم خوشمزه‌تر و هم اینکه بهترین نوع این مواد وجود دارند.
با استرس غذا نخورید: برای رفع استرس غذا نخورید. درست است که بیشتر ما در هنگامی‌ که استرس داریم یا وقتی در موقعیت‌های استرس‌زا قرار می‌‌گیریم، شروع می‌‌کنیم به خوردن اما سعی کنید به جای روی آوردن به غذا برای اینکه از شر استرس فرار کنید، یک فصل از یک کتاب رمان را بخوانید، به موزیک گوش کنید، چیزی بنویسید، نفس عمیق بکشید یا به آلبومی‌ نگاه کنید که شما را به یاد خاطرات خوب می‌‌اندازد.
منبع:salamat
چهارشنبه 30/4/1389 - 15:41
بیماری ها
حمله قلبی- Heart Attack اگربه هرعلتی جریان خون به قلب كاهش یابد و یا حتی برای لحظه ای قطع شود. اكسیژن رسانی به قلب دچاراختلال شده فرد دچارحمله ی قلبی می شود. علایم ونشانه ها دراغلب موارد این عارضه پیش آگهی خاصی ندارد.اما عموماً می تواند با نشانه های زیر همراه باشد: - درد شدید درقفسه ی سینه و دربالای شكم كه ممكن است تا دست چپ،گردن و صورت و پشت جناق بیمار انتشاریابد. - بی نظمی (آریتمی) ضربان قلب. - سرگیجه و تهوع شدید كه ممكن است همراه با استفراغ هم باشد. - بی قراری،ضعف و تعریق سرد. - احساس خفگی، بی نظمی و درد در هنگام تنفس. نكته ی قابل توجه اینكه:سالمندان افراد مبتلا به دیابت و معتادان به مواد مخدر ممكن است درد و سایرعلایم فوق را تجربه نكنند كه این موضوع به وخامت وضعیت می افزاید: چون تشخیص اولیه را با مشكل مواجه می كند! دلایل وقوع حمله ی قلبی عبارتند از: - استرس و اضطراب شدید و فشارهای عصبی مكرر و زیاد. - انسدادسرخرگی و وجود لخته:انسداد سرخرگی ووجود لخته های خون و رسوب چربی كه مانع گردش خون شده و در مسیر شریانها اختلال ایجاد می كنند. - چاقی و افزایش وزن. - پرفشاری خون و ابتلا به بالا بودن چربی،بویژه كلسترول خون. -استعمال دخانیات و عدم فعالیت های مناسب جسمی. - عوامل ژنتیكی و آمادگی های مادرزادی و فامیلی. روشهای تشخیصی دراغلب موارد علایم بالینی،پزشك و بیمار را به سوی عارضه و اختلال در عملكرد قلب رهنمون می سازند؛اما با ثبت ضربان قلب (EKG) وانجام آزمایشهای تخصصی می توان به تشخیص قطعی رسید. درمان راههای درمانی با توجه به علل و عوامل بیماریهای قلبی متفاوتند،اما علاوه بردرمان دارویی و استفاده از داروهای رقیق كننده خون مسكن های كنترل كننده ی درد وداروهای پیشگیری كننده،روش آتژیوپلاستی (استفاده ازبالن برای بازكردن مسیرهای بسته)و انجام عمل جراحی قلب بازیا بای پس(Bypass surgery) نیز از روشهای درمانی متداول به شمار می روند. راههای پیشگیری از بروزحمله های قلبی 1- بطور روزانه و منظم ورزش كنید انجام حركتهای ورزشی بطور مرتب و مداوم برای سلامتی قلب موثراست. 2- از استرسهای روانی و فشارهای روحی خود بكاهد. 3-اگردچارافزایش وزن و عارضه ی چاقی هستید،حتماً از وزن خود بكاهید و از مصرف بی رویه ی قند،شكر و چربی های اشباع شده خودداری كنید. كلسترول بد (LDL) خونتان را مهاركنید.این نوع كلسترول با رسوب در رگها سبب تنگی جداره های شریانی شده منجر به اختلالات و عوارض قلبی-عروقی می شوند. 4-ازرژیم غذایی و برنامه ی تغذیه ای مناسبی پیروی كنید مصرف نمك،گوشت قرمز،مواد غذایی سرخ شده و پر ادویه و همچنین فرآورده های پروتئینی آماده و نیمه آماده و انواع كنسروها را محدود كنید و از سبزیجات تازه و میوه ها خوراكیها حاوی امگا3(ماهی،سویا و...)لبنیات و غذاهای حاوی فیبرو ویتامین بیشتراستفاده كنید. 5-درسنین میانسالی می توانید با توصیه و تجویزپزشك ازآسپرین بچه استفاده كنید. این دارو با رقیق كردن خون ازایجاد لخته جلوگیری كرده درپیشگیری ازسكته های قلبی و مغزی موثرواقع می شود. چنانچه با حمله ی قلبی مواجه شدید،لطفاً به توصیه های زیر عمل كنید: 1- فعالیتهای بیماررا سریعاً متوقف كرده او را در حالت درازكش و یا نیمه نشسته قرار دهید. 2- بیمار را به آرامش دعوت كنید و این اطمینان خاطررا بدهید كه به او كمك خواهید كرد.سپس هرچه سریع تر از مراكز اورژانس درخواست كمك كنید. 3-اگرمشكلی در مصرف آسپرین وجود ندارد بیمار می تواند این دارو را مصرف كند. 4-بیمار را به نزدیكترین مركز درمانی منتقل كنید تا تحت مراقبتهای ویژه و كنترل مونیتورینگ قرار گیرد. چند نكته ی مفید در باره ی قلب - درحال حاضر بزرگترین عامل مرگ و میر درجهان بیماریها و اختلالات قلبی است. -مردها بیشترزنان درمعرض حمله های قلبی هستند،اما زنان آسیب پذیرند. -حملات قلبی بیشتردرساعاتی بین 4 تا 10 صبح اتفاق می افتد (به علت افزایش آدرنالین درخون و همچنین غلظت بالای خون در صبح). -اندازه ی قلب هركس تقریباً به اندازه ی مشت بسته ی اوست. -افرادی كه حمله های قلبی را پشت سر گذاشته اند شش برابربیشتر از سایرین در معرض سكته ی قلبی قرار دارند. -عفونت های مزمن و بیماریهای دهان و دندان ریسك حمله و سكته ی قلبی را افزایش می دهد.
چهارشنبه 30/4/1389 - 15:38
بیماری ها
شیوه زندگی دوستدار قلب
شیوه زندگی دوستدار قلب

برای آنکه قلبی سالم داشته باشید، باید شیوه زندگی دوستدار قلب را انتخاب کنید. شیوه زندگی شما دوستدار قلب است اگر 7 توصیه زیر را جدی بگیرید:
1) از کالری موجود در غذا و نوشیدنی‌ مصرفی خود، آگاه باشید. میزان کالری به ازای مقدار سرو شده، اغلب در برچسب محصولات غذایی ذکر می‌شود. حجم یک وعده از غذای مذکور نیز باید در برچسب آن ذکر شود.
2) مراقب وزنتان باشید یعنی تحرک فیزیکی را فراموش نکنید و کالری دریافتی خود را کنترل کنید. به خاطر بسپارید که حفظ وزن مناسب نیازمند تعادل کالری دریافتی شما با سوزاندن آن در بدن است.
3) غذایتان را بجوید. قبل از شروع هر وعده غذا یک لیوان آب میل کنید.
4) تا می‌توانید، کمتر پای تماشای تلویزیون، مرور سایت‌های اینترنتی و بازی‌های رایانه‌ای بنشینید.
5) بعد از هر وعده غذا، پیاده‌روی کنید یا با کودکتان بازی کنید.
6) تحرک فیزیکی را در برنامه روزانه خود بگنجانید. باغبانی، پیاده‌روی با دوستان و پرکردن هر اوقات فراغتی با ورزش، بسیار مفید است.
7) سیگار نکشید و از سایر محصولات دخانی استفاده نکنید. در صورت ابتلای به استعمال دخانیات، هرچه زودتر با پزشکتان برای ترک مشورت کنید.

حال که با توصیه‌های کلیدی شیوه زندگی دوستدار قلب آشنا شدید، با توجه به اینکه بخش عمده‌ای از این توصیه‌ها در مورد رژیم غذایی دوستدار قلب می‌باشد، توجه شما را به 15 نکته کلیدی در تغذیه دوستدار قلب جلب می‌کنیم:
1) در هنگام خرید محصولات غذایی به جدول ترکیبات غذایی آن توجه کنید. غذاهایی را بخرید که سدیم، شکر، چربی و به‌ویژه اسید چرب ترانس کمتری دارند.
2) سبزی، میوه‌جات تازه و نگهداری‌شده در درجه حرارت مناسب و یا کنسرو شده‌ای را مصرف کنید که فاقد افزودنی‌های پرکالری یا نمک و شکر اضافی باشد. از مصرف سس‌های پرچرب یا ممتاز خودداری کنید. ذایقه خود را به غذاهای کم‌نمک عادت دهید.
3) به جای محصولات غذایی پرکالری، میوه و سبزی بخورید. با این کار می‌توانید به جای یک تکه کوچک از غذای پرکالری، مقدار زیادتری میوه و سبزی بخورید.
4) برای افزایش مصرف فیبر، لوبیا، غلات کامل (سبوس‌دار) و سبزی بخورید. فیبر موجب می‌شود احساس سیری کنید. برای اجتناب از نفخ، آب بیشتری میل کنید.
5) از روغن‌های مایع گیاهی به جای روغن‌های جامد استفاده کنید. روغن‌های جامد دارای مقادیر زیادی چربی‌های اشباع هستند و به خاطر انجام فرآیند هیدروژناسیون در تولید آنها دارای مقدار زیادی اسید چرب ترانس هستند.
6) مصرف نوشیدنی‌ها و غذاهای سرشار از شکرهای حاوی سوکروز، گلوکوز، مالتوز، دکستروز، عصاره ذرت، عسل و آب‌میوه‌های تغلیظ شده را محدود کنید. با اسامی انواع شکر آشنا شوید و به دنبال محصولات عاری از این افزودنی‌ها باشید.
7) مصرف شیرینی و کیک‌های پرکالری مثل پیراشکی و دونات را تقلیل دهید. قطعه‌ای میوه تازه یا یک وعده ماست میوه‌ای کم‌چرب بخورید تا هوس شما به شیرینی مرتفع شود.
8) غذاهای حاوی غلات سبوس‌دار نظیر نان‌های سبوس‌دار، جوی دوسر، چاودار، جو و نیز ذرت، ذرت بو داده، برنج قهوه‌ای و محتوی سبوس بیشتر، گندم سیاه، گندم پرک‌شده، ارزن، کنجد، ذرت خوشه‌ای را انتخاب کنید. این غذاها حاوی پروتئین و فیبر بالایی هستند که می‌تواند جایگزین پروتئین حیوانی گردد.
9) شیر و فرآورده‌های کم‌چرب یا بدون چربی را انتخاب کنید. مراقب باشید که به این محصولات شکر اضافه نشده باشد.
10) تکه‌های کوچک گوشت را مصرف کنید و مراقب باشید که پوست مرغ قبل از پختن از آن جدا شده باشد. برای کاستن از چربی این غذاها، از سرخ‌کردن گوشت، خودداری کنید.
11) مصرف گوشت‌های فرآوری شده (کالباس، سوسیس‌و...) پرچرب و شور را محدود کنید. به‌ویژه سوسیس و انواع گوشت‌های فرآوری شده برای وعده غذای اصلی سرشار از نمک هستند.
12) گوشت، ماهی و مرغ را کبابی کنید و پخته بخورید و از مصرف آنها با سس‌های تند و بسیار چرب اجتناب کنید.
13) گوشت‌های گیاهی را در برنامه غذایی خود وارد کنید. پروتئین سویا را جایگزین گوشت ماکارونی یا خوراک لوبیا کنید.
14) مصرف میوه کامل را به آب میوه یا شربت آن ترجیح دهید. با این کار شکر کمتر و فیبر بیشتری می‌خورید.
15) مصرف نمک را با انتخاب غذاها یا محصولات کم‌نمک کاهش دهید. سس سویا و کچاب حاوی مقادیر زیادی نمک است. مواظب باشید که میزان سدیم ذکر شده روی برچسب این محصولات بیش از 2400 میلی‌گرم در روز نباشد.
سرانجام اینکه باید از مصرف هر نوع غذایی که حاوی اسید چرب ترانس باشد، اجتناب کنید. روغن‌های مایع فاقد اسید چرب ترانس هستند اما روغن‌های جامد و نیمه جامد که از فرآیند هیدروژناسیون در تولید آنها استفاده می‌شود، حاوی اسید چرب ترانس هستند. این چربی مضر، میزان LDL (کلسترول بد) خون را بالا می‌برد و از میزان HDL (کلسترول خوب) خون می‌کاهد و در نتیجه خطر ابتلا به بیماری‌های قبلی را افزایش می‌دهد.
منبع: salamat
چهارشنبه 30/4/1389 - 15:38
خواص خوراکی ها
مقایسه روغن‌های رایج هرچند که بیماری‌های ناشی از شیوه زندگی در سراسر دنیا رتبه اول را دارند اما هنوز آگاهی مردم برای پیشگیری از بیماری‌ها چندان كافی نیست؛ برای مثال، در چند سال اخیر موج عظیمی برای مقابله با مصرف روغن‌های جامد که در بروز بسیاری از بیماری‌ها نقش داشتند به راه افتاد و اگرچه تا اندازه‌ای مفید بود و تغییراتی در عادات غذایی برخی خانواده‌ها ایجاد کرد ولی در این هشدارها به این نکته مهم کمتر پرداخته شد که: «فقط مایع بودن روغن کافی نیست؛ بلکه ما با انواع روغن‌های مایع خوراکی روبه‌رو هستیم که نحوه استفاده‌شان با هم متفاوت است و در صورت بی‌توجهی به این موضوع ممکن است با مشکل مواجه شویم.» . در حال حاضر، رایج‌ترین روغن‌های مصرفی مایع، گیاهی بوده و شامل کانولا، آفتابگردان، زیتون، سویا، ذرت و هسته انگور هستند. درباره این روغن‌ها دکتر محمدرضا وفا، متخصص تغذیه و رژیم درمانی، با یک نگاه کلی می‌گوید: « اولا از آنجا که این روغن‌ها همگی از فرآورده‌های گیاهی و به اصطلاح عوام روغن مایع هستند بر روغن‌های جامد به دلیل سرشار بودن از اسید‌های چرب اشباع ارجحیت دارند. اما در میان روغن‌های فوق ،ترکیب اسیدهای چرب کمی با یكدیگر متفاوت است و در دانش تغذیه حفظ یک نسبت متعادل بین دریافت این اسیدهای چرب توصیه شده است. به‌طوری که مصرف انواع مختلف روغن‌های گیاهی در برنامه غذایی یك عادت تغذیه ای مناسب تلقی می‌شود. کانولا، مقاوم‌ترین روغن كانولا، گیاهی است كه 700 سال پیش برای تولید روغن چراغ از ایران به لهستان برده شد و در سیر تکاملی خود توسط کشورهای اروپایی به صورت روغن کانولای امروزی درآمد. كانولا، روغنی است كه با برخورداری از مقادیر قابل توجهی اسیدهای چرب اشباع نشده نه تنها باعث افزایش كلسترول نمی‌‌شود بلكه می‌تواند در كاهش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی نیز موثر باشد. دکتر ابوالفتح شجاعی، فوق تخصص میکروبیولوژی مواد غذایی از ویتامین E فراوان این روغن گیاهی می‌گوید. ایشان می‌افزاید از آنجا که این روغن خالی از کلسترول بوده و 60 درصد اسید اولئیك و 20 درصد اسید لینولئیك (یك اسید چرب ضروری) دارد برای كاهش احتمال ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی بسیار موثر است. علاوه بر اینها، نقطه جوش این روغن 220 درجه سانتی‌گراد است به طوری كه تا 200 درجه سانتی‌گراد حرارت، هیچ‌گونه پراكسیدی تولید نمی‌‌شود و در بین روغن‌های گیاهی موجود در برابر حرارت دوام بیشتری دارد. روغن زیتون، نگهبان قلب اگر از آن دسته افرادی هستید که به جای سس از روغن زیتون برای طعم و مزه سالاد استفاده می‌کنند، دکتر کشاورز، مدیر گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی تهران به شما می‌گوید:«به این طریق شادابی و طراوت پوست، سلامتی قلب و عروق خود را افزایش می‌دهید. این روغن عملکرد محافظتی برای معده داشته و این ارگان را از زخم و التهاب مصون نگه می‌دارد. ناگفته نماند كه این روغن سبب افزایش ترشح صفرا و هورمون‌های لوزالمعده می‌‌شود، در نتیجه می‌‌تواند از تشکیل سنگ‌های صفراوی نیز جلوگیری کند.» به تازگی نتایج تحقیقی نشان داده است که در روغن زیتون نوعی آنتی‌اکسیدان وجود دارد که گلبول‌‌های قرمز خون را از صدمه دیدن محافظت می‌‌کند. اما به رغم تمامی این فواید بهتر است از حرارت دادن زیاد روغن زیتون پرهیز کنید. دکتر کشاورز تاکید می‌کند مواد غذایی حاوی روغن زیتون باید با حرارت ملایم و آرام پخته شوند. اما در كل نباید فراموش كرد که روغن زیتون (از هر نوعی که باشد)، در مقایسه با روغن‌های دیگر، بهترین است. روغن آفتابگردان مثل روغن زیتون این روغن كه به تازگی جایگاه ویژه ای از مصرف خانگی را به خود اختصاص داده است برای سرخ کردن و پخت و پز مواد غذایی، کاربرد گسترده‌ای دارد و حاوی 5 تا 16 درصد اسیدهای چرب اشباع شده است و بر همین اساس برخی متخصصان قلب و عروق آن را در كنار روغن زیتون از بهترین روغن‌ها برای پیشگیری از مشکلات قلبی و عروقی می‌دانند. اما متأسفانه مصرف زیاد از حدش نیاز به ویتامین E را بالا می‌برد بنابراین نباید تنها روغن مصرفی خانواده‌ها باشد. روغنی از سویا اگر می‌خواهید از فواید روغن سویا بهره ببرید از آن برای سرخ کردن مواد غذایی استفاده نکنید بلكه آن را برای دم کردن برنج ، پختن موادغذایی با حرارت پایین و سالاد وارد سبد غذایی تان كنید. دکتر کشاورز می‌گوید:«تحقیقات مشخص کرده اند که مصرف غذاهای حاوی سویا یا سایر فرآورده‌هایش، موجب پیشگیری بسیاری ازبیماری‌های قلب و عروق، سرطان‌ها از جمله سرطان‌های وابسته به هورمون نظیر پستان و پروستات می‌شود.» بنابراین چه بهتر كه روغن این گیاه نیز در برنامه غذایی روزانه، سهمی داشته باشد. روغن‌های ضدكلسترول منبع روغن هسته انگور که از تفاله میوه تهیه می‌شود، شامل ساقه، هسته‌ها و پوست دانه انگور است. دکتر کشاورز می‌گوید: «روغن هسته انگور منبع خوبی از اسیدهای چرب غیراشباع به شمار می‌رود و در نتیجه احتمال ابتلا به بیماری‌های قلبی، دیابت و فشار خون را کاهش می‌دهد.» این روغن سرشار از ویتامین E است بنابراین با مصرفش احتمال بروز سکته، سرطان و بیماری‌های قلبی کم می‌شود. این روغن کلسترول ندارد، HDL (کلسترول خوب) را افزایش و LDL (کلسترول بد) را کاهش دهد پس اختصاص دادن سهمی به آن خالی از فایده نیست. از سال‌ها قبل، روغن ذرت نیز به‌عنوان ماده كاهش دهنده كلسترول شناخته شده، ولی نكته اینجاست كه روغن ذرت هر دو جزء بد و خوب كلسترول یعنی HDL و LDL را كاهش می‌دهد، یعنی به اصطلاح كلسترول توتال را كم می‌كند، در حالی كه HDL جزء مفید كلسترول است و چه بهتر كه كاهش داده نشود. علاوه بر اینها، روغن ذرت برای درمان اگزما و بیماری‌های پوستی نیز مفید است. یادتان نرود كه این روغن دارای پایداری زیادی نسبت به اكسیداسیون بوده و برای مصارف مختلفی از جمله پخت و پز، سرخ كردن و همراهی سالاد گزینه مناسبی بوده و دارای مقاومت نسبتا خوبی در برابر حرارت است. در پایان، تمامی متخصصان یاد شده بر این نكته مشترك تأكید داشتند كه نباید در مصرف روغن‌ها زیاده روی كرد زیرا به هر حال انرژی فراوانی دارند و به راحتی موجب اضافه وزن می‌شوند به علاوه در حین مصرف شان باید به اصل تنوع و تناسب توجه داشت و هرگز نباید یك روغن خاص را هرچند سالم مورد استفاده قرار داد. منبع: salamatiran
چهارشنبه 30/4/1389 - 15:34
قرآن
موضوع غذا خوردن در قرآن
موضوع غذا خوردن در قرآن

سوره اعراف ؛ آیه ۳۱
یَا بَنِی آدَمَ خُذُواْ زِینَتَکُمْ عِندَ کُلِّ مَسْجِدٍ وکُلُواْ وَاشْرَبُواْ وَلاَ تُسْرِفُواْ إِنَّهُ لاَ یُحِبُّ الْمُسْرِفِینَ
ترجمه :اى فرزندان آدم، نزد هر مسجد (به هنگام نماز) لباس و زینت‏هاى خود را برگیرید و بخورید و بیاشامید و اسراف نکنید، همانا خداوند اسرافکاران را دوست ندارد.
شاید بتوان گفت: آنچه در قرآن با خطابِ «یا بنى آدم» بیان مى‏شود، مربوط به تمام انسان‏ها و همه‏ى ادیان و از مشترکات آنان است.
قرآن در سوره کهف، آیه ۴۶ به مال و فرزند،«زینت» گفته است: «المال و البنون زینه الحیاه الدّنیا». بنابراین ممکن است، آیه بیانگر این باشد که مال و فرزند خود را هنگام رفتن به مسجد همراه داشته باشید، تا با مال خود، به حل مشکلات اقتصادى مسلمین بپردازید و با حضور فرزند در مساجد و جماعات، مشکلات تربیتى نسل آینده را حل کنید.
اسراف در غذا و پرخورى، منشأ بسیارى از بیمارى‏هاى جسمى و روحى و مایه‏ى سنگدلى و محروم شدن ازچشیدن مزه‏ى عبادت است.
گرچه استفاده از زینت و طعام، امرى فطرى و طبیعى است، ولى در شرایط خاص مانند وجود نیازمندان ومحرومان، باید با آنان همدردى کرد.
امام صادق علیه السلام فرمودند: کسى که رزق یک روز خود را داشته باشد، ولى قانع نباشد و از مردم سؤال و تکدّى کند، از مسرفان است.
اسراف در غذا و پرخورى، منشأ بسیارى از بیمارى‏هاى جسمى و روحى و مایه‏ى سنگدلى و محروم شدن ازچشیدن مزه‏ى عبادت است. چنانکه پیامبر(صلّی الله علیه و آله و سلّم) فرمودند: «المعده بیت کلّ داء»: معده، کانون هر بیمارى است.
پزشکى مسیحى پس از شنیدن این آیه و حدیث گفت: تمام علم طب، در این آیه و این سخن پیامبر شما نهفته است.
امام صادق علیه السلام فرمودند: آنچه باعث از بین رفتن مال و زیان رساندن به بدن باشد، اسراف است.
در روایت دیگرى مى‏خوانیم: آن چه در راه خدا مصرف شود ،هرچند بسیار زیاد باشد، اسراف نیست و آنچه در راه معصیت خدا استفاده شود، هرچند اندک باشد، اسراف است.

نتیجه گیری:

۱ - اوّل نماز، آنگاه غذا «عند کلّ مسجد و کلوا و اشربوا» اوّل توجّه به روح و معنویّت، آنگاه توجّه به جسم.
۲- صرفه‏جویى، محبوب خداوند است و بهره‏گیرى از زینت و غذا، باید دور از اسراف باشد.
چهارشنبه 30/4/1389 - 15:31
اخلاق
آرامش دل با یاد خدا
آرامش دل با یاد خدا

یكی از بزرگ‏ترین مشكلات بشر امروزی، اضطراب و فشارهای روانی است، كه پیامدهای منفی فروانی هم به دنبال داشته است. انسان در راه رسیدن به آرامش كوشش‏های فراوانی را به كار برده است، اما چون راه صحیح آن را نیافته است، تلاشش بی‏ثمر مانده است. پیشرفت علم و تكنولوژی نیز با همه‏ی غوغایش، بیش از پیش او را در گرداب ناآرامی و اضطراب و تردید غوطه‏ور ساخته است.
اضطراب و دلهره از راه‏های گوناگونی ممكن است به وجود آید:

الف- ترسیم آینده‏های تاریك؛

افرادی كه برای خود آینده‏های تاریك ومبهم تصور می‏كنند، هر آن ممكن است دچار بیماری و درماندگی و ... شوند و از این نگرانی و ترس، بسیار رنج می‏برند.

ب- ضعف و ناتوانی؛

گاه انسان در برابر مشكلات فراوان زندگی به این فكر فرو می‏رود كه ممكن است از عهده‏ی حل آن‏ها برنیایم، همین تصور او را مضطرب میسازد.

ج- احساس پوچی در زندگی؛
د- دنیا پرستی و ترس از مرگ.

امروز، نه تنها جوامع غیر دینی و سكولار، كه جوامع دینی نیز به دلیل غفلت از گنجینه‏ی غنی و گران ‏بهایی كه از ایمان در اختیار دارند، از فشارهای روانی و دلهره‏های بی‏مورد در رنجند. خدایی كه انسان را آفرید و برای هدایت و راهنمایی او كتابهای آسمانی و پیامبران را فرستاد، بی‏شك عوامل آرامش و آسایش او را از زبان پیامبران خود بیان كرده است.
انسان هنگامی كه كارهای خود را با تفكر و تعقل انجام دهد و به این بیندیشد كه كارهایش برای سعادت اخروی سودمند است، این كارِ فكری با آرامش خاطر وبدون هیچ‏گونه تزلزل و اضطرابی صورت می‏گیرد؛ اما اگر تنها زندگی مادی را ببیند و از هوی و هوس پیروی كند، وهم و خیال به سراغ او آمده و او را از راه راست منحرف می‏سازد و اورا در تصمیم خود مضطرب و در اقدام به كارهای مهم سست میگرداند.
آرامش دل و اطمینان خاطر مقدمه‏ای است برای نشاط. كسی دارای روحیه شادابی است كه از فشار روانی و دلهره در در امان باشد. خداوند در آیه‏ی بیست و هشت سوره‏ی رعد مهم‏ترین عامل آرامش را یاد خود میداند:
الَّذِینَ آمَنُواْ وَتَطْمَئِنُّ قُلُوبُهُم بِذِكْرِ اللّهِ أَلاَ بِذِكْرِ اللّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ (رعد/28) كسانی كه ایمان آورده‏اند و دل‏هایشان به یاد خدا آرام می‏گیرد، آگاه باش كه (تنها) با یاد خدا دل‏ها آرامش می‏یابد.
مقصود از این‏كه یاد حق آرامش دهنده‏ی قلب‏هاست، تنها ذكر زبانی نیست. هر چند ذكر لفظی (یك واژه را چند بار تكرار كردن) در انسان تأثیر دارد و موجب تلقین مفهوم آن واژه به دل می‏شود، بلكه علاوه بر ذكر زبانی، ذكر قلبی نیز نیاز است تا با تمام وجود متوجه عظمت خداوند شده، حضور خدا را در همه جا و تمام حالات درك كند، تا اگر صحنه‏ی گناهی برایش پیش آمد، بتواند یوسف‏وار از آن چشم پوشی كند. چرا كه حضرت علی( علیه‏السلام ) می‏فرماید: ذكر بر دو نوع است، یاد خداوند در هنگام مصیبت و از آن بالاتر، یاد خداوند است در هنگامی كه حرامی پیش بیاید و از آن چشم بپوشی.(1)
هیچ كُنجی بی‏دد و بی‏دام نیست
جز به خلوتگاه حق آرام نیست
گر گریزی بر امید راحتی
زان طرف هم پیشت آید آفتی
(مولوی)
نام خدا بر لب، همانند آبیاری شاخه‏ی درخت است كه تنها گرد گیری از آن می‏كند، ولی یاد خدا در دل مثل آبیاری ریشه‏ی درخت است كه مایه‏ی بالندگی و ثمر بخشی آن خواهد بود. اثر چنین یادی این است كه انسان را با شور و نشاط به تولید، كار، اشتغال و تأمین نیازهای جامعه وامی‏دارد تا از هر گونه تنبلی و تن‏پروری بپرهیزد و نیز هیچ كار سود آوری او را از یاد خدا غافل نسازد تا از كار حلال دست بردارد و یا به كار حرام روی آورد. چنان‏چه خداوند می‏فرماید:
«مردانی كه نه تجارت و نه داد و ستدی آنان را از یاد خدا و برپا داشتن نماز و دادن زكات به خود مشغول نمی‏دارد و از روزی كه دل‏ها و دیده‏ها در آن زیرورو می‏شود، می‏هراسند.»(نور/37)
این مردان الهی در اثر یاد خدا، نه تنها از عبادت‏های بدنی امتناعی ندارند، بلكه از زكات و انفاق به مستمندان نیز غافل نیستند.
یكی از مصادیق یاد خداوند، یاد پیامبر اكرم و امامان معصوم - صلوات الله علیهم - است؛ زیرا امام صادق( علیه‏السلام ) در مورد آیه‏ی «الابذكرالله...» می‏فرمایند:
«به محمد علیه و آله السلام تطمئن القلوب و هو ذكر الله» (منظور از آیه این است كه با یاد پیامبر دل‏ها آرام می‏گیرد كه او یاد خداست)(2)
رسول خدا( صلی‏الله‏علیه‏و‏آله ) - فرمودند: «مراد از» «الَّذِینَ آمَنُواْ» شیعیان است و مراد از «ذِكْرِ اللّهُِ» امیرالمؤمنین و ائمه - صلوات الله علیهم - است.(3)
كه یاد آن حضرات مایه‏ی آرامش است، این‏كه ما شیعیان در شادی آنان خوشحال و در غم آنان اندوهگین هستیم، گذشته از آرامش به نشاط می‏رسیم، كه بارها آن را آزموده‏ایم.
پیامبران و امامان معصوم( علیهم‏السلام ) بالاترین مرحله‏ی آرامش را دارا بودند. به یك نمونه در این زمینه نگاه می‏كنیم:
امام سجاد( علیه‏السلام ) می‏فرمایند: «هنگامی كه كار جنگ در نبرد كربلا سخت شد، پدرم حسین بن علی( علیه‏السلام ) در آرامش كامل بود و هر لحظه رنگ چهره‏ی او روشن‏تر و بشّاش‏تر می‏گشت، برخی بر خلاف پدرم رنگشان زرد شده و ترس بر اندامشان افتاده بود و دل‏هاشان می‏لرزید، حسین بن علی( علیه‏السلام ) به آنان فرمود: ای بزرگ‏زادگان صبر كنید، مرگ جز پلی بیش نیست كه شما را از این سختی‏ها به بهشت وسیع عبور می‏دهد. ...»(4)

چگونگیِ آرامش دل با یاد خدا:

ذكر حضرت حق دل را صیقل داده، انسان خاكی و مُلكی را به مَلكوت متصل می‏سازد. او با كمال مطلق ارتباط پیدا می‏كند و این ارتباط آرامشی بسیار لذت‏بخش به او عنایت می‏كند. در پرتو چنین ارتباطی احساس می‏كند به غیر خدا پناه بردن جز فرومایگی چیزی بر او نمی‏افزاید. دریچه‏ی دل چون با یاد پروردگار باز شد، انسان احساس می‏كند خدا هم او را یاد كرده است، كه خود می‏فرماید:
«فَاذْكُرُونِی أَذْكُرْكُمْ وَاشْكُرُواْ لِی وَلاَ تَكْفُرُونِ»(بقره/152)
مرا یاد كنید، تا شما را یاد كنم، و شكر مرا به‏جا آورید و كفران نعمت‏های من نكنید. شما از طریق بندگی خداوند و با تمام وجود و دل وجان به یاد او باشید، تا خداوند هم به یاد شما باشد و نعمت‏هایش را بر شما افزون كند.
امام صادق( علیه‏السلام ) می‏فرمایند: «بدانید هر كس از مؤمنان خدا را یاد كند، خداوند او را به‏خوبی یاد می‏كند، پس در اطاعت خداوند بكوشید.» (5)
توجه به خدا در ایجاد آرامش قلبی بدین جهت است كه: 1- خداوند، هدف نهاییِ فطرت انسان است و انسان ناخودآگاه در طلب این مطلوب نهایی در حركت است و تا به او نرسد، آرام نمی‏گیرد. 2- كسی كه توجه به خدا ندارد در واقع به غیر او كه همان دنیا و مظاهر آن باشد، دل بسته است. این فرد هر مقدار از نعمت‏ها و بهره‏های دنیا برخوردار گردد در هراس و دلهره‏ی بیش‏تری قرار میگیرد؛ زیرا دایم در حسرت امری است كه نصیب او نشده و در اضطراب است كه آنچه دارد از دست ندهد. بنابراین گرفتار رنج و اندوه دایمی میشود و با كوچك‏ترین سختی و مصیبتی تعادل روحی خود را از دست داده، زندگی سخت و محنت باری را خواهد داشت. ترسیم قرآن از این بحران روحی چنین است:
«وَمَنْ أَعْرَضَ عَن ذِكْرِی فَإِنَّ لَهُ مَعِیشَةً ضَنكًا وَنَحْشُرُهُ یَوْمَ الْقِیَامَةِ أَعْمَی»(طه/124) و هر كس از یاد من روی (و دل) بگرداند، در حقیقت زندگی تنگ (و سختی) خواهد داشت و روز رستاخیز او را نابینا محشور می‏كنیم.
روی گردانی از یاد خدا دو ثمره‏ی بسیار تلخ دارد: 1) داشتن زندگی ناگوار و تنگ 2) دوست شدن با شیطان همان‏گونه كه قرآن می‏گوید:
«وَمَن یَعْشُ عَن ذِكْرِ الرَّحْمَنِ نُقَیِّضْ لَهُ شَیْطَانًا فَهُوَ لَهُ قَرِینٌ»(زخرف/36) و هر كس از یاد (خدای) رحمان دل بگرداند، بر او شیطانی می‏گماریم تا برای وی دم‏سازی باشد.
اگر انسان غرق در لذات دنیا شود به صورتی كه او را از یاد خدای مهربان ـ كه رحمت وسیعش همه‏ی موجودات را شامل می‏شود ـ باز دارد، خداوند شیطانی را بر او مسلط می‏سازد تا همواره با او هم‏نشین باشد، رشته‏هایی در گردن او افكنده، هر جا كه خاطرخواهش باشد، او را ببرد.

یاد خدا و بقای نشاط

خداوند در این زمینه می‏فرماید:
«یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُواْ إِذَا لَقِیتُمْ فِئَةً فَاثْبُتُواْ وَاذْكُرُواْ اللّهَ كَثِیرًا لَّعَلَّكُمْ تُفْلَحُونَ» (انفال/45)
ای گروه مؤمنان هنگامی كه دست‏هایی از دشمنان را در میدان نبرد در برابر خود دیدید، ثابت قدم باشید و خدا را فراوان یاد كنید، باشد كه رستگار و پیروز شوید. هنگامی كه سرباز مجاهد، به یاد قدرت بی‏پایان و رحمت گسترده‏ی الهی باشد، احساس می‏كند در میدان مبارزه تنها نیست. این امر می‏تواند در تمام صحنه‏های زندگی او در برابر ناملایمات مقاوم سازد.
خداوند برای دلداری رسول اكرم( صلی‏الله‏علیه‏و‏آله ) در برابر سختی‏ها، خطاب به او میفرماید:
«وَلَقَدْ نَعْلَمُ أَنَّكَ یَضِیقُ صَدْرُكَ بِمَا یَقُولُونَ فَسَبِّحْ بِحَمْدِ رَبِّكَ وَكُن مِّنَ السَّاجِدِینَ»(حجر/97 و 98)
ما می‏دانیم كه سخنان مشركان سینه‏ی تو را تنگ و ناراحت می‏سازد، روح لطیف و قلب حساس تو نمی‏تواند در برابر بدگویی‏های آنان ساكت بنشیند و سخنان كفر آمیز آنان را تحمل كند، به همین دلیل اندوهگین می‏شوی. برای برطرف شدن این ناراحتی به تسبیح پروردگارت بپرداز و در برابر ذات پاكش سجده به‏جای آور. ذكر خداوند اثرات بد گفتار آنان از بین برده، به تو نیرو و توان تحمل بیش‏تر می‏بخشد.
هر چند خطاب آیه به پیامبر اكرم( صلی‏الله‏علیه‏و‏آله ) است، ولی در نهایت آن شامل همه‏ی افراد می‏شود. هر كس می‏خواهد در برابر سختی‏ها مقاوم باشد و همیشه به یاد خدا باشد و او را حاضر و ناظر بر كردار خویش بداند.
قرآن آرامش اولیای الهی را چنین بیان می‏كند:
«أَلا إِنَّ أَوْلِیَاء اللّهِ لاَ خَوْفٌ عَلَیْهِمْ وَلاَ هُمْ یَحْزَنُونَ الَّذِینَ آمَنُواْ وَكَانُواْ یَتقون»(یونس/62 و 63) آگاه باشید كه بر دوستان خدا نه بیمی است و نه آنان اندوهگین می‏شوند؛ همانان كه ایمان آورده و پرهیزگاری ورزیده‏اند.
ترس و اندوه، دو حالت روانی و برهم زننده‏ی آرامشند. نفی آن دو از سوی اولیای خدا، مساوی با حصول آرامش و برطرف شدن اضطراب دوستان راستین خدا آن‏قدر به خدا نزدیك شده‏اند كه میان آنان و خدا فاصله‏ای نیست، آنان از هر گونه وابستگی به جهان ماده آزادند، نه با از دست دادن امكانات مادی فریادشان بلند میشود، و نه ترس از آینده افكارشان را به خود مشغول می‏سازد. اولیای خدا، كسانی هستند كه حوادث ناگوار روزگار در دیدگاه آنان زشت و ناخوشایند جلوه نمی‏كند، هر چه از دست بدهند غمی به دل راه نداده و اندوه بر چهره‏شان نمی‏نشیند، اینان برخوردار از اطمینان و آرامش نفس هستند.
آرامش اولیای خدا بشارتی از سوی خداوند به آنان است، كه از راه ایمان وتقواپیشگی به این مقام رسیده‏اند كه نه در دنیا و نه در آخرت از هیچ نترسند و بر هیچ امری نگران نباشند؛ جز مواردی كه خدا خواهد، و خداوند خواسته تا از پروردگار خویش و از دست رفتن كرامت الهی، ناراحت باشند كه این ترس و حزن، تسلیم در برابر خداست.(6)
در آیات و روایات متعددی یاد خداوند را از جنبه‏هایی چون تشویق به آن، فواید دنیوی و اخروی آن، زمان ومكان آن و كیفیت ذكر، را تأكید كرده‏اند؛ كه بسیاری ازخطاهایی كه بشر انجام می‏دهد به سبب غفلت او از خداست؛ بی‏شك اگر انسان همواره به یاد خدا باشد و خود را در پیشگاه الهی حاضر ببیند، از كردارهای ناپسند خودداری می‏كند.

پی نوشت ها:

1. مجلسی، محمد باقر؛ بحار الانوار؛ )چاپ ایران( ج71، ص93، ح48. و نیز همان، ج77، ص51 ح3
2. تفسیر العیاشی، ج2، ص227
3. تفسیر كنز الدقایق، ج6، ص447
4. صدوق؛ معانی الاخبار؛ ص288
5. تفسیر كنز الدقایق، ج2، ص194
6.- ر.ك: المیزان، ج10، ص88 . تفسیر نمونه، ج8، ص332
چهارشنبه 30/4/1389 - 15:31
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته