• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 8163
تعداد نظرات : 2195
زمان آخرین مطلب : 3410روز قبل
تغذیه و تناسب اندام
اگر عادت دارید در روزهای گرم تابستان، آب خیلی خنک و شاید خیلی یخ بنوشید، بهتر است بدانید با این کار استرس حرارتی به دستگاه گوارش‌تان وارد می‌کنید و در ضمن تشنگی‌تان نیز برطرف نخواهد شد.

 

درباره موضوع اول باید گفت این استرس باعث بی قراری و مشکلات گوارشی می‌شود بنابراین آبی بنوشید که دمای آن متناسب با دمای بدن‌تان باشد زیرا تفاوت دمایی بین آب و بدن می‌تواند باعث بروز استرس‌های حرارتی در شما شود.

 

بوعلی سینا می‌فرماید: آب یخ خوردن، ضرر خود را اگر در جوانی نشان ندهد، در پیری حتماً ضربه‌اش را به تو خواهد زد!

 

یک متخصص تغذیه گفت: استفاده از آب بسیار خنک نه تنها موجب رفع تشنگی نمی‌شود بلکه احساس تشنگی را بیشتر کرده و منجر به سردردهای میگرنی خواهد شد.

 

سوسن خدام در خصوص مصرف مایعات در ایام تابستان به ویژه روزهای ماه مبارک رمضان اظهار کرد: همه افراد باید روزانه بین شش تا هشت لیوان آب مصرف کنند تا بتوانند از کمبود یا از دست رفتن آب بدن در روزهای گرم جلوگیری کنند.


وی با اشاره به اینکه در تابستان میزان تعرق و دفع املاح بدن زیاد است و ممکن است در صورت عدم مصرف آب کافی صدمات بسیاری به بدن وارد شود، گفت: تنها مایعی که می‌تواند آب بدن را تأمین کند آب آشامیدنی است و نمی‌توان آب میوه‌ یا نوشابه را جایگزین آن کرد.

 

خدام با تأکید بر اینکه در این ایام مصرف میوه و سبزیجات سالم و تازه فراموش نشود، گفت: میوه‌ها و سبزیجات حاوی آب فراوانی هستند که به تدریج جذب می‌شود و با مصرف آنها می‌توان آب مورد نیاز بدن را تأمین کرد.

 

وی استفاده از میوه‌های فصل همچون هندوانه، خربزه و طالبی که حاوی آب فراوان هستند و مصرف نوشیدنی‌های مفیدی همچون شربت بیدمشک را توصیه و بر کاهش مصرف چای، مواد کافئین‌دار و نوشابه در ایام ماه مبارک رمضان تأکید کرد و افزود: مصرف چای باعث دفع آب بدن می‌شود به نحوی که با مصرف یک لیوان چای دو لیوان آب بدن دفع می‌شود و این امر قطعاً بدن را در ماه رمضان با کم‌آبی مواجه می‌کند، بهتر است که در این ایام مصرف چای به حداقل برسد و ترجیحاً کمرنگ صرف شود.

 

کارشناس تغذیه مرکز بهداشت استان عنوان کرد: مصرف غذاهای پر حجم و چرب و سرخ شده نیاز بدن به آب را افزایش می‌دهد و ضرورت دارد در این ایام از مصرف چنین غذاهایی اجتناب شود.

 

ورلد نیوز" مردی 44 ساله ساکن لندن به خاطر مصرف بیش از اندازه آب یخ جان باخت. گویا وی دو و نیم گالن آب یخ (معادل ده لیتر) را در مدت هشت ساعت نوشیده بود تا دردهای ناشی از بیماری لثه‌ی خود را کاهش بدهد. وقتی وی به مراکز پزشکی انتقال یافت تصور می‌شد مست باشد زیرا به لکنت زبان مبتلا شده و تعادل مغزی خود را از دست داده بود که این‌ها نشانه‌های مسمومیت ناشی از مصرف زیاد آب یخ بود. زیاده‌روی در مصرف آب یخ سبب شده بود توازن آب موجود در مغز این مرد انگلیسی به هم بخورد.

 

به گفته‌ی دکتر مایکل بِیدن مصرف زیاد آب یخ سبب کاهش شدید پتاسیم موجود در بدن می‌شود. کاهش پتاسیم نیز به این دلیل که توازن الکترودی بدن را برهم می‌زند می‌تواند به بروز حملات قلبی منجر می‌شود. به گفته‌ی متخصصان مصرف زیاد آب یخ سبب می‌شود شکم از هم پاشیده شود بدین معنا که در آن سوراخ‌هایی بروز می‌کند. از گذشته به صورت سنتی این باور وجود داشته که مصرف زیاد آب یخ زیان آور است اما نتایج تحقیقات، مرگبار بودن آن را نیز اثبات کرده است. چینی‌ها در گذشته برای شکنجه متهمان از این شیوه قدیمی بهره می‌گرفتند به طوری که آب یخ را به مقادیر زیادی در درون حلق آن‌ها می‌ریختند.

 

شنبه 14/4/1393 - 8:11
رمضان
یکی از نکات حائز اهمیت درماه رمضان رعایت آداب تغذیه در افطار و سحر برشمرد می باشد که با رعایت نکاتی ساده می توان سلامتی را در این ماه تضمین کرد.

 انجام کارهایی بعد از افطار باعث آسیب های شدیدی به بدن می شود که باید از آن ها پرهیز کرد.

1- سیگار نکشید: تحقیقات ثابت کرده است که اثرات کشیدن یک سیگار بعد از غذا مساوی است با کشیدن 10 سیگار در زمان‌های دیگر.

 

2- بلافاصله بعد از غذا میوه نخورید: خوردن میوه بعد ازغذا باعث می شود تا میوه به همراه غذا در معده بماند و بموقع به روده‌ها نرسد، ماندن غذا در معده باعث فاسد شدن آن می شود، پس توصیه می شود حداقل 1 ساعت بعد از غذا میوه خورده شود.

 

3- چای نخورید: چای حجم زیادی اسید از خود بجای می گذارد.

 

4- کمربند خود را سست نکنید: این بدان معنا است که زیاد خورده اید! شاید اغوا شوید تا بیشتر بخورید.

 

5- حمام نروید: حمام کردن بعد از غذا باعث می شود تا جریان خون به دست‌ها، پاها و دیگر جاهای بدن افزایش یابد و در معده تان کاهش یابد که در هضمیت غذا اثر کمتری دارد.

 

6- نخوابید: این کار باعث عدم هضم غذا می شود که منجر به زخم معده و تورم روده ها می شود.

 

شنبه 14/4/1393 - 8:4
رمضان
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران با بیان اینکه نیاز طبیعی خواب در افراد بزرگسالان حدود 7.5 تا 8.5 ( هفت و نیم تا هشت و نیم )ساعت است گفت: خوابیدن پس از خوردن سحری برای روزه داران سبب کامل شدن خواب شبانه آنها می شود.


به گزارش سرویس علمی جام نیوز، دکتر خسرو صادق نیت در گفت و گو با ایرنا افزود: خواب و استراحت یکی از نیازهای اساسی و فیزیولوژیک انسان است. خواب فرآیندی است که مغز برای عملکرد مناسب به آن نیاز دارد.پس این روند باید کامل شود تا تاثیر لازم را برای بدن داشته باشد.

 

وی به روزه داران توصیه کرد که سعی کنند پس از خوردن سحری ساعاتی را استراحت کنند تا نیاز ضروری خواب جبران شود و روز خوبی را شروع کنند.

فلوشیب اختلالات خواب اظهارکرد : درماه مبارک رمضان برنامه خواب افراد تغییر می کند و اگر کمبود خواب افراد جبران نشود در طول روز همراه با خستگی و کسالت مواجه خواهند شد.

 

به گفته صادق نیت، خواب خوب و با کیفیت در ماه رمضان آن هم با برنامه ریزی مناسب و اصولی انسان را از مزایای معنوی در این ماه بهره مند خواهد کرد.

وی اضافه کرد: روزه داران سعی کنند با برنامه ریزی برای ایام ماه مبارک رمضان تاثیرات بی خوابی و کم خوابی را به حداقل برسانند و باید برنامه مناسبی برای خواب خود در این ایام در نظر بگیرند.

 

صادق نیت اضافه کرد: افرادی معمولا شب ها دیرتر می خوابند و صبح دیرتر بیدار شوند. اغلب این افراد هم سحر سخت بیدار می شوند و هم کمبود خواب دارند.

وی با اشاره به افرادی که پس از سحری خوابشان نمی برد توصیه کرد: استفاده ازحداقل روشنایی (نور لامپ در منزل ) کمک مناسبی برای بازگشت به خواب پس از ساعت سحرگاهی است، زیرا با کم کردن نور این امکان به بدن برای بازگشت به خواب داده می شود.

 

صادق نیت همچنین توصیه کرد افراد بد خواب و کم خواب از نوشیدن چای و قهوه هنگام سحری پرهیز نمایند.

به گفته وی کم کردن نور هنگام خواب مفید خواهد بود زیرا نور مانع از ورود مغز به مرحله خواب می شود، حتی اگر برخی از افراد عادت به استفاده از چراغ خواب دارند، باید نور آن بسیار کم باشد.

 

صادق نیت یاد آور شد: برای شب های احیای ماه مبارک، روزه داران عصر آن روز خوب بخوابند تا بتوانند شب بیدار باشند. علاوه براین می توان برای بیدار ماندن از موادی مانند قهوه و چای استفاده کرد.

 

شنبه 14/4/1393 - 7:59
خواص خوراکی ها

شکلات تلخ منبع غنی از آنتی اکسیدان‌هایی با نام پلی فنول‌هاست. محققان بر این باورند پلی فنول‌ها می‌توانند از طریق زیست شیمیایی‌هایی که تحریک کننده رگ‌هاست، جریان خون به سمت پاها را تقویت کنند.

به گفته محققان، بدن مواد شیمیایی ترشح می‌کند که به طور طبیعی رگ‌های خون را در واکنش به محرک‌های خاص متسع می‌کند و جریان خون به سمت نقاط مختلف بدن را افزایش دهد که برخی از مواد شیمیایی موجود در شکلات تلخ می‌تواند بر روشی که این آنزیم‌ها در بدن سوخت و ساز می‌شوند، تاثیر بگذارد.

در این بررسی 20 فرد 60 تا 78 سال مبتلا به بیماری عروق محیطی که موجب می‌شود رگ‌های انتقال دهنده خون از قلب به پاها و دیگر نقاط بدن باریک شود مورد مطالعه قرار گرفتند. کاهش جریان خون می‌تواند مشکلاتی همچون درد،‌ گرفتگی یا خستگی در پاها و لگن را به هنگام راه رفتن ایجاد کند.

به گزارش ایسنا به نقل از هلث دی نیوز، به گفته محققان ایتالیایی در این مطالعه از این افراد درخواست شد میزان 40 گرم شکلات تلخ درروز مصرف کنند که مشاهده شد این بیماران پس از مصرف شکلات به طور متوسط می توانند 11 درصد بیشتر و مسافت طولانی تری را پیاده روی کنند.
شنبه 14/4/1393 - 7:57
داستان و حکایت
 

بشار مكارى گفت در كوفه خدمت حضرت صادق (علیه السلام ) مشرف شدم . آنجناب مشغول خوردن خرما بود فرمود بشار، بیا جلو بخور. عرض كردم در بین راه كه مى آمدم منظره اى دیدم كه مرا سخت ناراحت كرد، اكنون گریه گلویم را گرفته نمى توانم چیزى بخورم بر شما گوارا باد. فرمود به حقى كه مرا بر تو است سوگند مى دهم پیش بیا و میل كن . نزدیك رفته شروع به خوردن كردم .
پرسید در راه چه مشاهده كردى ؟ عرض كردم یكى از ماءمورین را دیدم كه با تازیانه بر سر زنى مى زد و او را بسوى زندان و دارالحكومه مى كشانید. آن زن با حالتى بس تاءثیرانگیز فریاد مى كرد ( المستغاث بالله و رسوله ) هیچكس به فریادش نرسید. پرسید از چه رو اینطور او را مى زند؟ عرض ‍ كردم من از مردم شنیدم آن زن در بین راه پایش لغزیده و به زمین خورده است در آنحال گفته ( لعن الله ظالمیك یا فاطمة ) خدا ستمكاران تو را لعنت كند اى فاطمه زهرا علیها السلام . از شنیدن این موضوع حضرت صادق شروع به گریه كرد. آنقدر اشك ریخت كه دستمال و محاسن مبارك و سینه اش تر شد.
فرمود بشار با هم به مسجد سهله برویم دعا كنیم براى نجات یافتن این زن . یكى از اصحاب خود را نیز فرستاد تا به دارالحكومه رود و خبرى از او بیاورد. وارد مسجد شدیم ، هر یك دو ركعت نماز خواندیم حضرت صادق دستهاى خود را بلند كرده دعائى خواند و به سجده رفت . طولى نكشید سر برداشته فرمود حركت كن برویم او را آزاد كردند. در بین راه برخورد كردیم با مردى كه او را براى خبرگیرى فرستاده بودند. آنجناب جریان را پرسید؛ گفت زن را آزاد كردند، از وضع آزاد شدنش سوال كرد. گفت من در آنجا بودم دربانى او را به داخل برد پرسید چه كرده اى ؟ گفته بود من به زمین خوردم گفتم ( لعن الله ظالمیك یا فاطمة) دویست درهم امیر به او داد و تقاضا كرد او را حلال كند و از جرمش بگذرد ولى آن زن قبول نكرد. آنگاه آزادش كردند.
حضرت فرمود از گرفتن دویست درهم امتناع ورزید؟ عرض كرد آرى با اینكه به خدا سوگند كمال احتیاج را دارد. حضرت از داخل كیسه اى هفت دینار خارج نموده فرمود این هفت دینار را برایش ببر و سلام مرا به او برسان . بشار گفت به در خانه آن زن رفتم . سلام حضرت را به او رسانیدم . پرسید شما را به خدا قسم حضرت صادق مرا سلام رسانیده . جواب دادیم آرى ، از شنیدن این موهبت بیهوش شد. ایستادیم تا به هوش آمد دینارها را به او تسلیم كردیم گفت ( سلوه ان یستوهب امته من الل ) از حضرت بخواهید آمرزش كنیز خود را از خداوند بخواهد. پس از بازگشت جریان را به عرض امام (علیه السلام ) رساندیم ، آنجناب به گفته ما گوش فرا داده بود و در حالى كه مى گریست برایش دعا مى كرد.
(1)


1- بحارالانوار، ج 11، ص 225.

چهارشنبه 11/4/1393 - 11:15
رمضان

 

 از حضرت علی (علیه السلام) روایت شده است : ((نگویید رمضان ؛ زیرا نمى دانید رمضان چیست ؟ اگر كسى گفت ؛ باید صدقه داده و روزه بگیرد؛ همانطور كه خداوند فرموده است بگویید ماه رمضان .))
در اینجا گوشه اى از آداب این ماه مبارك و ماه میهمانى خدا را ذكر مى كنیم :
1 - مستحب است كه در سحر و افطار، قبل از شروع و بعد از گفتن بسم اللّه الرحمن الرحیم سوره قدر خوانده شود.
2 - بهترین دعایى كه خوب است قبل از افطار خوانده شود، دعایى است كه در اقبال آمده و مفضل بن عمر آن را روایت كرده است : اللهم رب العظیم ...
(1)
3 - از مراقبت هاى ماه رمضان ، پاك كردن دل با توبه صادقانه است .
4 - از دیگر مراقبت هاى این ماه ، پاكیزه نمودن مال با دادن خمس است تا غذا، لباس ، مكان و هر چیزى كه روزه دار در آن دخل و تصرف مى كند، پاك شود.
5 - باید براى شروع خوب سال ، تلاش كند. روایات زیادى داریم كه : ((ماه رمضان ، ابتداى سال است : اگر انسان در این ماه ، خود را سالم نگه دارد، تمام سال سلامت خواهد ماند.))
6 - از مراقبات این ماه ، توسل در شب اول است . مهمترین كارى كه سالك باید انجام دهد این است كه در شب اول ماه به یكى از معصومین (علیهم السلام ) كه حامى و نگهبان آن شب است ، مراجعه و با چهره آبرومند و نورانى او نزد پروردگارش ، به درگاه خدا روى آورد.
7 - از مراقبات این ماه ، انجام دادن متناسب نوافل و مستحبات است . سزاوار است كه سالك حال خود را بررسى و نشاط، كسالت ، كار، فراغت ، نیرو و ضعف خود را نسبت به نوافل و مستحبات سنجیده و بعد از مراعات حال خود، به ترتیب ، بهترین ها را انتخاب نماید. در روایات زیادى آمده است كه نوافل در این ماه ، بیش از هزار ركعت است .
8 - از كارهاى مهم در این ماه ، قرائت قرآن ، دعا و ذكر است كه باید از هر كدام مقدار معینى انتخاب و در هر روز انجام شود. دعاى ((ابى حمزه ثمالى )) را نیز باید به اندازه اى كه مى تواند، در تمام شب ها یا یك شب درمیان بخواند. هر روز یكى از دعاهاى روز را خوانده و براى توفیق در شب قدر و شب عید فطر زیاد دعا نماید و نباید در روزهاى جمعه ، نمازى را كه روایت شده است ، ترك كند. از مهمترین دعاها در شب و روز، دعا براى ولى امر، خلیفه خداوند، امام زمان (عج ) مى باشد. و باید براى پدر، مادر، معلمین ، برادران دینى ، نزدیكان ، همسایگان و هر كسى كه حقى به گردن او دارد همچنین تمام مؤ منین ، دعا و استغفار نموده و آنان را در دعاهایى كه براى خود مى نماید، شریك كند.
9 - از اعمال مهم این ماه ، غسل در شب و روز اول و شب هاى فرد است . در روایت آمده است : ((كسى كه شب اول ماه رمضان ، در رودى جارى غسل كرده و سى مشت آب بر سرش بریزد، تا ماه رمضان آینده پاك مى شود)) و ((كسى كه در اولین روز سال ، در آب جارى غسل كرده و سى مشت آب بر سرش بریزد، این عمل ، داروى یك سال او خواهد بود)).
10 - خوردن سحرى مستحب است . روایت شده است : ((سحرى بخورید، گر چه جرعه آبى باشد. توجه داشته باشید كه خدا بركسانى كه سحرى مى خورند، درود مى فرستد.)) باید به نیت استحباب سحرى نزد خدا و نیرو گرفتن بر عبادتها در طول روز، سحرى خورد.
11 - در روایتى آمده است صدبار خواندن سوره دخان تا شب بیست و سوم براى شناخت این شب مفید است . در روایت دیگر نیز آمده است كه به جاى آن مى توان هزار بار سوره قدر را خواند.
12 - از كارهاى مهم در این ماه ، افطارى دادن به روزه داران است كه پاداش ‍ آن زیاد مى باشد.
13 - از كارهاى مهم دیگر در این ماه براى اهل علم ، امامت جماعت و وعظ مى باشد.
14 - از اوقات مهم در ماه رمضان ، شب قدر است . شبى كه از هزار ماه ، بهتر مى باشد. روایتى داریم مبنى بر این كه از هزار ماه جهاد، بهتر و از سلطنت هزار ماه ، بهتر و عبادت آن ، بهتر از عبادت هزار ماه مى باشد. در روایات اهل بیت نیز آمده است : ((فرشتگان در شب قدر فرود آمده و در زمین پخش ‍ مى شوند، بر مجالس مؤ منین گذشته ، بر آنان سلام مى كنند و براى دعاهاى آنها آمین مى گویند، تا آنگاه كه سپیده دم طلوع مى كند.))
سزاوار است كه شیعه امیرالمؤ منین (علیه السلام ) تمام سعى خود را جهت آمادگى براى اعمال این شب به كار گیرد؛ مثلا مكان ، لباس مناسب ، عطر و صدقه اى تهیه و مضامین لطیفى را براى مناجات با پروردگار و كلمات برانگیزنده اى را در خطاب به معصومین (علیهم السلام ) انتخاب كند. همچنین میهمانان مخصوصى را كه مناسب با این شب مى باشند و چند فقیر را براى صدقه دادن در نظر بگیرد.
15 - سزاوار است كه براى شب قدر براى ذكر و دعا وقت مناسبى تعیین كند. همچنین وقت مناسبى را كه در آن خواب آلود یا سیر یا گرسنه نبوده و موانع دیگرى نیز نداشته باشد، براى تفكر معین كند.
16 - نمازهاى مستحبى شب قدر و این ماه ، در بخش نمازهاى مستحبى ذكر شده است كه ثوابهاى زیادى بر آنها مترتب مى باشد.
17 - از اعمال شب قدر، خواندن دعاى گشودن قرآن و روى سر گذاشتن قرآن مى باشد. به این نیت كه عقل و او با این عمل تقویت شده و با دانشهاى قرآن كامل شود و نور عقل با نور قرآن ضمیمه گردد.
18 - در شب قدر، خواندن زیارت امام حسین (علیه السلام ) با بعضى از زیارتهایى كه وارد شده است ، مستحب مى باشد.
19 - خواندن سوره روم ، عنكبوت و دخان در شب بیست و سوم ، مستحب مى باشد.
20 - خواندن دعاهایى كه در این شبها وارد شده است ، بخصوص دعایى كه سید از بعضى كتابهاى كهن نقل نموده و اول آن چنین است : اللهم ان كان الشك فى اءن لیلة القدر فیها تقدمها واقع فانه فیك و فى وحدانیتك و تزكیتك الاعمال زائل . مستحب مى باشد.
21 - خواندن دعایى كوچك از امام سجاد (علیه السلام ) در این شب ، مستحب مى باشد كه اول آن ((یا باطنا فى ظهوره )) مى باشد؛ دعایى كه در یكتا دانستن خداوند كامل مى باشد.
22 - سزاوار است كه ساعتى از شب را مخصوص مراقبت قرار داده و در آن ساعت علم پروردگارش را به بدحالى او، قدرتش را بر نجات دادن او، فضل ، بخشش و كرم او را در نظر گرفته و سپس با امیدوارى ، بر در بخشش و كرم او چشم دوخته و در انتظار رحمت و عنایت او باشد.
23 - سزاوار است كه شب هاى قدر را با توسل به حامیان معصوم (علیهم السلام )، سپردن عمل به آنان ، عرضه آن به خداوند با دستهاى آنان ، تضرع به درگاه آنان براى اصلاح عمل ختم نماید براى این كه آنان به درگاه خداوند تضرع نموده تا او این عمل را قبول و آن را به عمل صالح تبدیل نموده و آن را پرورش دهد.
24 - كار مهم دیگر، وداع ماه رمضان و متاءثر شدن به خاطر جدایى از آن است . در این رابطه دعاها و مناجاتهایى پر ارزش با ماه بزرگ خدا رسیده است .
25 - خوب است كه در ساعات پایانى آخرین روز ماه رمضان ، كه روز عرضه اعمال ماه است ، با نگهبان روزش كه از معصومین (علیهم السلام ) مى باشد، با رعایت آداب تواضع و توسل ، مناجات نماید و آنگونه سخن بگوید كه محبت آنان را برانگیخته و باران رحمت و كرامت آنان بر او ببارد. همچنین با معذرت خواهى ، اعمالى را كه در این ماه انجام داده است را به آنان واگذارد و با درخواستى تضرع آمیز بخواهد كه با شفاعت و دعایشان اعمالش را اصلاح نموده و با تضرع از خدا بخواهند كه با عفو فراوان خود، آن را پذیرفته و به چندین برابر اعمال خیر تبدیل نماید. اگر این امور را در اواخر روز، در سجده انجام دهد و این ماه را به حال سجده و گرسنگى به پایان برساند و با این حال وارد شب عید شود، امید است كه به كرامتى از جانب خداوند متعال برسد كه بالاتر از آرزویش باشد
(2).


چهارشنبه 11/4/1393 - 11:12
رمضان

سه شنبه 10/4/1393 - 8:37
سخنان ماندگار
 
سه شنبه 10/4/1393 - 8:31
دعا و زیارت

خدایا!
من دلم قرصه!

كسی غیر از تو با من نیست
خیالت از زمین راحت، كه حتی روز روشن نیست.
كسی اینجا نمیبینه، كه دنیا زیر چشماته , یه عمره یادمون رفته، زمین دار مكافاته
فراموشم شده گاهی، كه این پایین چه ها كردم كه روزی باید از اینجا، بازم پیش تو برگردم
خدایا وقت برگشتن، یه كم با من مدارا كن ,شنیدم گرمه آغوشت اگه میشه منم جا كن...


سه شنبه 10/4/1393 - 8:27
تغذیه و تناسب اندام
 رسول خدا (ص) می فرمایند: محبوب ترین غذا نزد خدا آن است که دست ها بسیار بر آن باشد. جمعی غذا بخورید و پراکنده نباشید چراکه برکت در اجتماع است.

 فرا رسیدن ماه مبارک رمضان و توجه به سلامتی جسم با روزه داری و پرهیز از خوردن و آشامیدن فرصتی مغتنم است تا مروری داشته باشیم بر نگاه اسلام و آموزه های روایی درباره تغذیه و آداب غذا خوردن. یکی از اصلی ترین آداب پیش از غذا خوردن در اسلام توجه به بهداشت است از این رو است که امام صادق (ع) می فرمایند: شست و شوی دستان پیش از غذا و پس از آن روزی را بیفزاید. (الکافی، ج 6، ص 290)


دیگر آداب غذا خوردن در اسلام آغاز کردن آن با نام خدا است و پیامبر اکرم (ص) در این باره می فرمایند: با جماعت بخورید و بسم الله الرحمن الرحیم بگویید تا برکت غذا زیاد شود. (مکارم الاخلاق، ص 149)
شکرگذاری به درگاه الهی پس از اتمام غذا دیگر آداب غذا خوردن در اسلام است که در این باره نیز پیامبر اکرم (ص) می فرمایند: پاداش کسی که می خورد و سپاس آن را می گذارد همانند کسی است که برای خدا روزه می گیرد. (الکافی، ج 2، ص 365)


ممکن است روزه داری و پرهیز از خوردن و آشامیدن در ساعات طولانی این باور را ایجاد کند که باید در ساعات غیر از روزه تا حد امکان با خوردن و آشامیدن ذخیره لازم را فراهم کرد در حالی که این باوری غلط است. امام رضا (ع) درباره رعایت تناسب و اندازه غذا می فرمایند: به اندازه ای غذا بخور که متناسب با بدنت باشد و بیشتر از آن ارزش غذایی ندارد و هر کس به اندازه بخورد او را سود ببخشد و همچنین است آشامیدن آب. (مستدرک الوسائل، ج 16، ص 220)


همچنین ایشان در تاکید به اهتمام به وعده غذایی شام و عدم اجتناب از آن فرموده اند: در جسم انسان رگی به نام عشاء وجود دارد چنانچه شخصی شام نخورد آن رگ تا صبح وی را نفرین کند و گوید: خدا تو را گرسنه و تشنه کند چنانکه مرا گرسنه و تشنه کردی، پس هیچ یک از شما شام خوردن را ترک نکند هر چند لقمه ای از نان یا جرعه ای از آب باشد. (الکافی، ج 6، ص 289) یکی از آداب و رسوم زیبای ماه مبارک رمضان برگزار میهمانی های افطاری و جمع شدن اقوام و خانواده دور یکدیگر است که دلنشینی و شیرینی ضیافت الله را در جمع صمیمی خانواده ها بیشتر می کند؛ رسول خدا (ص) می فرمایند: محبوب ترین غذا نزد خدا آن است که دست ها بسیار بر آن باشد. جمعی غذا بخورید و پراکنده نباشید چراکه برکت در اجتماع است. (طب النبی، ص 19)


همچنین، آن حضرت (ص) می فرمایند: هر گاه غذا خوردن با چهار ویژگی همراه باشد کامل خواهد بود: از حلال باشد، دست بر آن بسیار باشد و با بسم الله آغاز شود و با الحمدالله پایان پذیرد. (الکافی، ج 6، ص 292)اسلام همچنین به پذیرش دعوت به سفره نیز نگاهی خاص دارد و از این رو است که رسول خدا (ص) می فرمایند: سه کار از مصادیق و موارد جفا است:... اینکه کسی به غذایی فرا خوانده شود ولی نپذیرد یا بپذیرد ولی نخورد...


همچنین، ایشان می فرمایند: هر گاه بر برادر مسلمانی وارد شدید و شما را به غذا یا نوشیدنی فرا خواند بخورید و بنوشید و از آن نپرسید.(مفاتیح الحیات، ص 148) از این رو، امید است هیچ یک از ما به بهانه مشغله و کار دعوت اطعام افطاری ماه مبارک رمضان را رد نکنیم و با توجه به آنکه پرهیز از خوردن و آشامیدن در این ماه در کنار توجه به سلامت جسم نظر به سلامت روح و نفس نیز دارد به تغذیه خود اهمیت بیشتری دهیم و سعی کنیم با رعایت آداب اسلامی در تغذیه بهره های جسمی و روحی ناشی از آن را ببریم.

سه شنبه 10/4/1393 - 8:17
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته