• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 227
تعداد نظرات : 28
زمان آخرین مطلب : 5986روز قبل
رمضان
شَهْرٌ هُوَ عِنْدَ اللَّهِ أَفْضَلُ الشُّهُورِ وَ أَيَّامُهُ أَفْضَلُ الْأَيَّامِ وَ لَيَالِيهِ أَفْضَلُ اللَّيَالِي وَ سَاعَاتُهُ أَفْضَلُ السَّاعَاتِماهى كه نزد خدا بهترين ماه هاست و روزهايش بهترين روزها و شب هايش بهترين شبها و لحظاتش بهترين لحظات .
جمعه 23/6/1386 - 1:35
رمضان
عَنِ الرِّضَا عَنْ آبَائِهِ عَنْ عَلِيٍّ عَلَيْهِ الْسَّلام قَالَ :إِنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى الْلّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ خَطَبَنَا ذَاتَ يَوْمٍ فَقَالَ :امام رضا از پدرانشان از على عليه السلام نقل مى فرمايد كه :روزى پيامبر خدا صلى الله عليه و آله و سلم براى ما خطبه اى خواندند و فرمودند: اَيُّها النَّاسُ :إِنَّهُ قَدْ أَقْبَلَ إِلَيْكُمْ شَهْرُ اللَّهِ بِالْبَرَكَةِ وَ الرَّحْمَةِ وَ الْمَغْفِرَةِاى مردم : ماه خدا با بركت و رحمت و غفران الهى به شما روى آورده است .
جمعه 23/6/1386 - 1:34
رمضان
حضرت علي(ع) فرمودند : اُوصيكُمْ بِالزَّكاةِ فَإ نّي سَمِعْتُ نَبيَّكُمْ صلى الله عليه و آله يَقُولُ: اَلزَّكاةُ قَنْطَرَةُ الا سلامِ فَمَنْ اَدّاها جازَ الْقَنْطَرَةَ، وَ مَنْ اِحْتَبَسَ دُونَها وَ هِىَ تُطْفى غَضَبَ الرِّبِّ. شما را به زكات وصيّت و سفارش مي كنم ، از پيامبر شما كه درود خدا بر او و خاندانش باد شنيدم كه مي فرمود: زكات پل اسلام است ، پس كسي كه زكات بپردازد از پل مي گذرد، و كسي كه آن را نگهدارد به پايين آن سقوط خودهد كرد، و (پرداخت ) زكات خشم پرودگار را فرو مي نشاند. (بحارالا نوار، ج 77، ص 407)
جمعه 23/6/1386 - 1:32
دانستنی های علمی

عيد نوروز[*]

 

مرتضى عبدالهى

ارزشها و ضد ارزشهاى

اعياد چهار نوع است

نظافت و خانه تكانى

غسل عيد

نماز عيد

نظافت و لباس تميز

ديد و باز ديد

هديه و عيدى

توجه به قرآن

دعا

روزه گرفتن

زيارت اهل قبور

 



ارزشها و ضد ارزشهاى

 

نوروز روز نو، روز تازه و روز جديدى است اول فروردين، روز نو سال جديد آغاز مى گردد و كهنگى سال قبل كه با سرما، خستگى و تكرار كارها و روزها همراه بوده، با نوروز به روز نو و سال جديد كه طراوت طبيعت آن را ترو تازه ساخته تبديل مى گردد. اين روز براى بسيارى از ملتها روز عيد محسوب مى شود. عيد به معنى بازگشت است كه از ريشه «عود» گرفته شده است.

 

 

به گفته راغب اصفهانى [1] عيد به معناى بازگشت به وضعيت مطلوب گذشته است و به روزهاى سرور و شادى نيز گفته مى شود.

 

 

عيد يكى از بزرگترين و مهيج ترين مظاهر حيات اجتماعى يك ملت است.

 

 

با ما باشيد تا پيرامون عيد بيشتر بدانيد.

 


اعياد چهار نوع است

 

اول، اعياد دينى مانند عيد فطر و عيد قربان كه مسلمانان جهان اين روزها را عيد مى گيرند.

 

 

دوم، اعياد مذهبى مانند عيد غدير و عيد نيمه شعبان كه شيعيان جشن مى گيرند.

 

 

سوم، اعياد ملى مانند روز آزادى و استقلال برخى از ملتها از چنگ استعمار.

 

 

چهارم، عيد طبيعى و تكوينى مانند عيد نوروز كه در آغاز بهار و سال نو مطرح مى شود.

 

 

در اسلام روزهايى به عنوان عيد اعلام گرديده است كه مهمترين آنها عبارتند از: اول شوال (عيد فطر)، دهم ذيالحجه (عيد قربان)، هيجدهم ذى الحجه (عيد غدير)، بيست و هفت رجب (روز مبعث) و جمعه و تمام اين روزها به نوعى بازگشت به خويشتن و احساس مسووليت و به انگيزه تحول و انقلاب درونى است نه صرف شادى و شادمانى.

 

 

بنابراين عيد نه جامه رنگارنگ پوشيدن است كه اين عيد كودكان است. نه شربت و شيرينى و غذاهاى متنوع خوردن است كه اين عيد شكمبارگان است. نه به سياحت و تفرج بى محتوى پرداختن است كه اين عيد ولگردان است. نه بى بندوبارى و هرزگى و عياشى كردن است كه اين عيد بوالهوسان است. نه قاه قاه خنديدن و همديگر را به مسخره گرفتن است كه اين عيد غافلان است و نه سبزه روياندن و سفره هفت سين چيدن و آتش بازى كردن است كه اين عيد خرافه پرستان است.

 

 

هيچ كدام از اينها مفهوم عيد از ديدگاه اسلام نيست كه عيد اسلامى براى موفقيت در راه انجام وظيفه و تطهير نفس و تصفيه جان از ناپاكيها و تمرين صبر و استقامت و شكستن غرور و خودخواهى است.

 

 

و اگر بخواهيم عيد نوروز براى ما يك عيد واقعى باشد بايد به ارزشهاى اسلامى اين عيد كه در سايه تعاليم اسلامى رنگ دينى پيدا كرده توجه نموده و از ضد ارزشهاى عيد كه احياى ارزشهاى جاهلى و از سنتهاى دوران آتش پرستى است دورى نماييم در اين جا مرورى داريم به ارزشها و ضد ارزشهاى عيد نوروز.

 


نظافت و خانه تكانى

 

از ارزشهاى عيد نوروز نظافت و خانه تكانى است كه مردم قبل از رسيدن سال نو تحولى در زندگى خود ايجاد مى كنند و با خريد لباس نو تغيير ظواهر زندگى نشاط خاصى را به زندگى خود مى دهند.

 


غسل عيد

 

از امام صادق(ع) روايت شده كه فرمود: در نوروز غسل كن و تميزترين لباسهاى خود را بپوش و به بهترين عطر خود را خوشبو كن و اين روز را روزه بگير. [2]

 

 

و به استناد اين دستور بسيارى از فقها همچون: مرحوم نائينى، صاحب جواهر، آيت الله حكيم و امام خمينى(ره) غسل روز عيد نوروز را به عنوان يك تكليف مستحبى و يك دستور اخلاقى و بهداشتى مورد توصيه قرار داده‏اند. [3]

 


نماز عيد

 

شيخ طوسى(ره) فرموده است: نماز ظهر و عصر روز نوروز را كه خواندى چهار ركعت نماز با دو سلام (دو ركعت دو ركعت) مى خوانى ركعت اول پس از حمد ده بار سوره «قدر» ركعت دوم پس از حمد ده بار سوره «كافرون» ركعت سوم پس از حمد ده بار سوره «توحيد» ركعت چهارم پس از حمد ده بار سوره «ناس» و «فلق» (معوذتين). و در پايان نماز سجده شكر بجاآور و در آن دعاكن تا خداوند گناهان 50 ساله ات را ببخشد. [4]

 


نظافت و لباس تميز

 

نظافت و رعايت بهداشت و نيز پوشيدن لباس تميز و استفاده از عطر و بوى خوش در صورت امكان از وظايف اخلاقى و اجتماعى نوروز است. از امام صادق(ع) نقل شده است كه فرمود: «و البس انظف ثيابك و تطيب باطيب طيبك». [5]

 

 

تميزترين لباست را بپوش و با بهترين عطرت خود را خوشبوى ساز.

 


ديد و باز ديد

 

يكى از ارزشهاى عيد نوروز ديدوبازديد از بستگان، دوستان، همسايگان و بزرگان شهر و روستااست و ديدار جمعى از مصيبت ديدگان در سال گذشته.

 

 

در اين ديدوبازديدها از غمها و مشكلات يكديگر آشنا مى شوند. چه بسيار كدورتهايى كه در اين ايام با نگاهى دوباره فرو مى ريزد و به عشق و محبت مبدل مى گردد و به قول حافظ:

 

درخت دوستى بنشان كه كام دل به بارآرد نهال دشمنى بركن كه رنج بى شمارآرد

 

 

در اين رابطه امام خمينى(ره) در يك سفارشى مى فرمودند: در ايام نوروز به مريضخانه ها برويد و احوال اينها را بپرسيد. [6]

 


هديه و عيدى

 

هديه و عيدى دادن از رسوم معمول عيدهاست و در ميان مردم معمول بوده است. در روايتى آمده است كه شخصى هديه اى براى امام على(ع) آورد و عرض كرد: اين هديه به مناسبت نوروز است. حضرت فرمود: «نيروزناكل يوم»؛ هر روز براى ما نوروز و روز نوى است.

 

اى خواجه چه جويى زشب قدر نشانى هرشب شب قدر است اگر قدر بدانى

 

 

آقاى رحيميان در كتاب سايه آفتاب مى نويسد: در روز عيد نوروز به خدمت امام خمينى(ره) رسيديم. حضرت امام با نشاطتر از روزهاى گذشته و متبسم و با قباى نو وارد شدند و به افراد حاضر چندبار «مبارك باشد.» گفتند. سپس خودشان سراغ سكه هاى يك ريالى را گرفتند و در كف دست قرار دادند. افراد حاضر نيز بعد از دست بوسى هر كدام چند عدد برداشتند. مشابه اين برنامه در نوروز سالهاى ديگر نيز تكرار مى شد. [7]

 

 

منتهى در اين باب مى بايست از افراط و تفريط و اجحاف و تكلف خوددارى شود و شرايط اقتصادى افراد و جامعه اسلامى بايد مورد توجه قرار گيرد. [8]

 

 


توجه به قرآن

 

حضور قرآن به صورت ثابت و گسترده در آداب اجتماعى نوروز به گونه اى كه قرآن اين كتاب آسمانى مسلمانان، امروز جزو يكى از اركان سفره عيد است و نيز قرائت قرآن و بوسيدن آن در ساعات تحويل سال از جمله آداب سال تحويل است.

 


دعا

 

براى روز اول سال، دعا و درخواست خير وبركت، موفقيت و سعادت و بالاخره تقاضاى تعالى و رشد فضايل انسانى از جمله آداب اين روز مقرر گرديده است.

 

 

علامه مجلسى(ره) خواندن اين دعا را در نوروز مناسب دانسته است:

 

 

«اللهم هذه سنه جديده و انت ملك قديم اسإلك خيرها و خيرمافيها و اعوذبك من شرها و شرمافيها و استلفيك موونتها و شغلها يا ذالجلال و الاكرام.»

 

 

بارالها! اين سال جديد است و تو خدايى ازلى و قديم هستى. خير اين سال و خير آنچه را در اين سال پيش مى‏آيد، از تو خواستارم و از شر اين سال و شرآنچه در اين سال پيش خواهد آمد، به تو پناه مى برم...

 

 

محدث قمى رضوان الله عليه براى هنگام تحويل و لحظه حلول سال جديد اين دعا را از برخى بزرگان نقل كرده است:

 

 

«يا محول الحول والاحوال حول حالنا الى احسن الحال». [9]

 


روزه گرفتن

 

روزه گرفتن در عيد نوروز يكى ديگر از دستورهاى اسلامى مطلوب و مستحب در اين روز است. امام صادق(ع) با عبارت «تكون ذلك اليوم صائما» آن را [10] بيان داشته است. امام خمينى(ره) و سيد محمد كاظم يزدى و بسيارى از فقهايى كه بركتابهاى آنان حاشيه نوشته اند، روزه گرفتن مستحبى نوروز را مورد سفارش و تإييد قرار داده‏اند. [11]

 


زيارت اهل قبور

 

رفتن به زيارت اهل قبور در آغازين روزهاى سال نو و نيز برگزارى مراسم تحويل سال در كنار قبور شهدإ از ديگر آداب دينى نوروز است.

 

 

تشرف و حضور در اماكن مقدسه و مشاهد مشرفه و برگزارى مراسم تحويل سال نو در آن مكانها نيز از جمله آداب نوروز مى باشد.

 

 

و بسيارى از ارزشهاى مثبت ديگر.

 

 

البته در حواشى اين عيد باستانى خرافاتى وجود دارد كه بايد زدوده شود. همچون مراسم چهارشنبه سورى و آتش افروزى، ترقه بازى، هفت سين، شب نشينى ها و تشكيل جلسات آلوده اى كه بسيارى از مردم به بهانه شبهاى عيد در عيش و نوش و بى خبرى به سر مى برند. جلساتى كه در آن پر است از زمينه هاى گناه: اختلاط محرم و نامحرم. آن هم با شرايط مبتذل، پخش موسيقى هاى مبتذل، مسابقه خودنمايى و تفاخر در لباس و زينت، ريخت و پاش و اسرافكارى و بسيارى از ضد ارزشهايى كه در اين ايام مطرح مى شود.

 

 

در خاتمه لازم است به نكاتى چند توجه شود:

 

 

1. هر تشكيلاتى در پايان سال حساب كار خود را مى كند و به بررسى كم وكاستيها و ضعفها و قوتها مى پردازد. لازم است ماهم به حساب خود برسيم و يك بازنگرى همه جانبه به گذشته خويش داشته باشيم. شخصى در روز عيد نوروز مى گفت: اين روز را به شما تبريك و تسليت مى گويم. تبريك به جهت فرصتى جديد كه خدا به شما داده و تسليت براى از دست دادن فرصتهايى كه داشته‏اى.

 

 

2. بايد از گذران عمر و زمان و طبيعت درس گرفت. طبيعت بيدار شد و فعاليتش را دوباره آغاز كرد آيا ماهم بيدارشديم، آيا درماهم تحول ايجاد شد؟ خانه ها از گردوغبار و آلودگيها پاكسازى شد، آيا قلبهاى ما نيز از زنگارهاى گناه و رذايل اخلاقى پاكسازى شد...؟

 

 

3. بايد توجه نمود كه در سال جديد چه طرحى براى خودسازى خويش داريم؟

 

پى نوشتها:

[*]. ماهنامه فرهنگ كوثر.

 

[1]. مفردات راغب.

 

[2]. «روى المعلى بن خنيس عن الصادق(ع) فى يوم النيروز، قال: اذاكان يوم النيروز فاغتسل و البس انظف ثيابك و تطيب بإطيب طيبك و تكون ذلك اليوم صائما... » (وسايل الشيعه، ج 8، ص 172 و ؛173 ميزان الحكمه، ج 7، ص 133.)

 

[3]. تحريرالوسيله، ج 1، ص؛95 جواهر، ج‏5، ص‏41.

 

[4]. سى مقاله،رضااستادى،انتشارات اسلامى،ص‏376.

 

[5]. بحارالانوار، ج 56، ص 101.

 

[6]. صحيفه نور، ج 16، ص 80.

 

[7]. درسايه آفتاب، حسن رحيميان، ص 228.

 

[8]. سى مقاله، ص 377.

 

[9]. همان؛ مفاتيح الجنان.

 

[10]. بحار، ج 56، ص 101.

 

[11]. تحريرالوسيله، ج 1، ص ؛288 العروه الوثقى، ص 277.
جمعه 24/1/1386 - 15:23
دانستنی های علمی

عيد در فرهنگ اسلامى[*]

 

سيد عباس رفيعى پور علوى علوى

عيد در فرهنگ اسلامى

واژه عيد در قرآن

عيد از منظر حضرت على(ع)

عيد نوروز از منظر امام صادق(ع)

امام كاظم(ع) و جلوس عيد نوروز

نوروز از نظر دانشوران اسلامى

سنت هاى نوروزى

 



عيد در فرهنگ اسلامى

 

به بهانه عيد نوروز و يكصدومين سال تولد حضرت امام خمينى(ره) مطالبى پيرامون موضوع فوق، تقديم خوانندگان گرامى مى شود:

 

 

واژه «عيد» در اصل از فعل عاد (عود) يعود است و براى آن معانى مختلفى گفته اند: از جمله «خوى گرفته»، «روزفراهم آمدن قوم» و «هر روز كه در آن، انجمن يا تذكار فضيلتمند يا حادثه بزرگى باشد.»

 

 

گويند از آن رو به اين نام خوانده شده است كه هر سال شادى نوينى باز آرد. [1]

 

 

و برخى برآن هستند كه اصل واژه «عيد» از «عادت» است. زيرا آنان (قوم) و فاميل و خانواده ها برگرد آمدن دورهم در آن روز عادت كرده‏اند. [2]

 

 

در لغتنامه تاج العروس درباره عيد آورده است: عيد در نزد عرب، زمانى است كه در آن شاديها و يا اندوه ها، باز مى گردد و تكرار مى شود. [3]

 

 

و در فرهنگ معين در اين باره آمده است: عيد، روز مباركى است كه در آن مردم جشن مى گيرند و شادى مى كنند و در اين روز به همديگر عيدى مى دهند از قبيل هديه، پول، خلعت. [4]

 

 


واژه عيد در قرآن

 

واژه عيد در قرآن فقط يك بار آمده است.

 

 

(اللهم انزل علينا مائده من السمإ تكون لنا عيدا لاولنا و آخرنا و آيه منك). [5]

 

 

خدايا! نازل كن براى ما مائده‏اى از آسمان كه براى اولين و آخرين از ما عيد باشد و نشانه‏اى از تو.

 

 

در تفسير اين آيه آمده است: عيد در لغت از ماده عود به معنى بازگشت است. به روزهايى كه مشكلات از قوم و جمعيتى برطرف مى شود و بازگشت به پيروزيها و راحتى هاى نخستين مى كنند، عيد گفته مى شود. و در اعياد اسلامى به مناسبت اين كه در پرتو اطاعت يك ماه مبارك رمضان و يا انجام فريضه بزرگ حج، صفا و پاكى فطرى نخستين به روح و جان باز مى گردد و آلودگى ها كه برخلاف فطرت است از ميان مى رود «عيد» گفته شده است و از آنجا كه روز نزول مائده، روز بازگشت به پيروزى و پاكى و ايمان به خدا بوده است؛ حضرت مسيح(ع) آن را «عيد» ناميده است. [6]

 

 


عيد از منظر حضرت على(ع)

 

عيد از نظر على(ع) اين است كه: هر روزى كه در آن روز، معصيت خدا نشود و گناهى انجام نگيرد، آن روز را عيد خوانده است.

 

 

«كل يوم لا يعصى الله تعالى فيه فهو يوم عيد»

 

 

و اين فرمايش اميرمومنان(ع) اشاره به اين موضوع دارد كه روز ترك گناه، روز پيروزى و پاكى و بازگشت به فطرت نخستين است. [7]

 

 

از سويد بن عفله نقل شده است كه گفت: در روز عيد بر اميرالمومنين(ع) وارد شدم و ديدم كه نزد حضرت نان گندم و خطيفه (نان شيرمال) و ملبنه (حلوا شكرى) است. پس به آن حضرت عرض كردم:

 

 

روز عيد و خطيفه؟!

 

 

حضرت فرمود: «انما هذا لمن عيد من غفرله»؛ اين عيد كسى است كه آمرزيده شده است. [8]

 

 

در خبر است: چيزى به رسم هديه نوروزى خدمت اميرالمومنين(ع) تقديم شد، حضرت پرسيد: اين چيست؟ عرض كردند: يا اميرالمومنين! امروز نوروز است. فرمود: هر روز را براى ما نوروز سازيد. [9]

 

 


عيد نوروز از منظر امام صادق(ع)

 

امام صادق(ع) به يكى از اصحابش به نام معلى بن خنيس در باره عيد نوروز فرمود:

 

 

«ان يوم النيروز هواليوم الذى اخذ فيه النبى(ص) لاميرالمومنين(ع) العهد بغديرخم... و هواليوم الذى ظفرفيه باهل النهروان... و هواليوم الذى يظفرفيه قائمنا اهل البيت» . [10]

 

 

نوروز، روزى است كه پيامبراكرم (ص) در غديرخم براى ولايت اميرالمومنين(ع) از مردم پيمان گرفت؛ روزى است كه آن حضرت برخوراج نهروان پيروز شد و روزى است كه قائم ما اهل بيت(عليهم السلام) ظهور خواهد كرد.

 


امام كاظم(ع) و جلوس عيد نوروز

 

از آنجايى كه عيد نوروز ريشه در سنتهاى ما ايرانى ها دارد و اين موضوع به زمانهاى بسيار دور برمى گردد، پس از اسلام، بنا به نوشته مورخين، با اندك تغييراتى كه در آن به عمل آمده است، تاكنون در بين ايرانيان جاودانه است، بنابراين در صدر اسلام ايرانى هايى كه در مركز خلافت به سر مى بردند، طبق سنت ملى شان به اين عيد پاى بند بودند و هداياى نوروزى را براى سلاطين خود مى بردند. پس ازامويان، عباسيان مورد توجه بعضى از مردم بودند و ايرانى ها با مراجعه به دربار آنها، هدايايى را به آنها تقديم مى كردند.

 

 

در بحارالانوار روايت ذيل آمده است:

 

 

«ان المنصور تقدم الى موسى بن جعفر (ع) بالجلوس للتهنيه فى يوم النيروز و قبض ما يحمل اليه...». [11]

 

 

منصور دومين خليفه عباسى به امام كاظم(ع) پيشنهاد كرد عيد نوروز جلوس نمايد تا مردم نوروز را به او تبريك گويند و هداياى آنها را دريافت نمايد... و امام(ع) با اكراه پذيرفت.

 

 

بنابراين عيد نوروز مانند بسيارى از سنتهاى ملى كه با شئون اسلامى مخالفتى نداشته است، پس از اسلام درميان ايرانيان باقى مانده است.

 


نوروز از نظر دانشوران اسلامى

 

سيدبن طاووس (يكى از دانشمندان بزرگ شيعه است.) كه در باره نوروز مى نويسد:

 

 

هنگامى كه آغاز آفرينش جهان هستى در مثل چنين روزى است، شايسته است اين روز به عنوان روز عيد و شادى تلقى گردد.

 

 

ابن فهد حلى در اين زمينه مى نويسد:

 

 

«يوم النيروز، يوم جليل القدر»، نوروز، روزى گرانمايه و با منزلت است.

 

 

حضرت امام(ره) به مناسبت عيد نوروز هرسال پيامى داشت و در ديوان شعرش، ابياتى ويژه درباره عيد نوروز سروده است كه در پى خواهد آمد.

 

 

و مقام معظم رهبرى در پيام نوروزى سال 1369 شمسى فرمودند:

 

 

«تحويل سال جديد شمسى كه مصادف با نوعى تحول در عالم طبيعت مى باشد، فرصتى است براى اين كه انسان به تحول درونى و به اصلاح امور روحى، معنوى و مادى خود بپردازد، ايجاد تحول كار خداست... اما ما موظفيم كه براى اين تحول در درون خود، در زندگى خود و در جهان اقدام كرده وهمت و تلاش به عمل آوريم.»

 


سنت هاى نوروزى

 

يكى از سنت هاى حسنه و با ارزش عيد نوروز كه تا روز سيزده رايج است، ديد و بازديدها است كه ميان فاميل، دوستان انجام مى گيرد و در كتب روايى ما به عنوان «صله رحم»نام برده شده است.البته لازم است، در اين باره به اولويت هايى توجه داشت:

 

 

1. ديدار از خانواده شهدا و جانبازان.

 

 

2. ديدار از بستگان نزديك.

 

 

3. ديدار از دوستان.

 

 

4. عيدى دادن مخصوصا به نونهالان.

 

 

5. آشتى دادن برادران وخواهران دينى و رفع كدورت از بين آنها.

 

پى نوشتها:

[*]. ماهنامه فرهنگ كوثر.

 

[1]. لغتنامه دهخدا، ذيل واژه عيد.

 

[2]. لسان العرب، ابن منظور، ج 3، ص 319.

 

[3]. همان، ج 8، ص‏43.

 

[4]. فرهنگ معين، واژه عيد و عيدى

 

[5]. سوره مائده، آيه 114.

 

[6]. تفسير نمونه، ج 5، ص 131.

 

[7]. تفسير نمونه، ج 5، ص 131.

 

[8]. بحارالانوار، ج 40، ص 326.

 

[9]. وسائل الشيعه، ج 12، ص 214.

 

[10]. بحارالانوار، ج 56، ص 119.

 

[11]. همان، ج 98، ص 419.
جمعه 24/1/1386 - 15:18
دانستنی های علمی
گزارش كامل فيلم هاي نوروزي در تلویزیون

صداو سيما در نوروز امسال 78 فيلم براي پخش در ايام نوروز از شبكه‌هاي مختلف سيما در نظر گرفته است. 

به گزارش فارس از مجموع اين فيلم ها: شبكه اول 15 فيلم، شبكه دوم 17 فيلم، شبكه سوم 15 فيلم، شبكه چهارم 16 فيلم و شبكه تهران 16 فيلم را پخش خواهند كرد.

شبكه اول:

شبكه اول فيلم هاي خود را در قالب برنامه سينما يك هر روز ساعت 16 پخش خواهد كرد.

«ماشينها»

انيميشن سينمايي ماشين‌ها به كارگرداني مشترك «جان لسه‌تر» و «جو رنفت» ساخته شده و روز اول فروردين ماه پخش خواهد شد.

فيلمنامه «ماشين‌ها» را «يورگن كلوبين»، «دن فوگلمن»،«كايل موراي» و «فيل لوريس» نوشتند و اين انيميشن در سال 2006 ساخته شد.«اوون ويلسن»، «پل نيومن»، «باني هانت»، «مايكل كيتن»، «تام هنكس»، «تيم آلن»، «بيلي كريستال» و «جان گودمن» صداپيشگان اين اثر هستند.

اين انيميشن كه محصول كشور آمريكاست در 116 دقيقه ساخته شده و «رندي نيومن» موسيقي آن را ساخته است. اين انيميشن نامزد اسكار بهترين موسيقي متن و بهترين فيلم انيميشن و برنده گلدن گلوب بهترين انيميشن سال و نامزد 9 جايزه از مراسم اني شده است.
ماشين ها براي سازندگانش120 ميليون دلار هزينه داشت و پس از اكران در آمريكاي شمالي 244 ميليون دلار براي سازندگان خود به ارمغان آورد.

داستان ماشين ها درباره لايتنينگ مك كوئين اتومبيل تندرو مسابقات اتومبيلراني است كه در مسير رسيدن به مسابقه نهايي به صورت كاملاً اتفاقي از شهري دورافتاده سر درمي آورد و براي ساكنان آنجا مشكلاتي درست مي كند. اهالي از وي مي خواهند تا مشكلات را برطرف نكرده، شهرشان را ترك نكند و اين در حالي است كه مك كوئين فرصت چنداني ندارد، اما در هر حال او خيابان شهر را بازسازي مي كند و سر موقع به مسابقه مي رسد، در حالي كه اهالي شهر او را ترك نكردند و ...
اين فيلم روز اول فروردين پخش خواهد شد.

«اينجا چراغي روشن است»

نويسنده و كارگردان اين فيلم سينمايي «سيد رضا ميركريمي» است كه روز دوم فروردين ماه پخش خواهد شد.

فيلم سينمايي اينجا چراغي روشن است در سال 85 در سينماهاي ايران اكران شد و جوايز بسياري را از جشنواره هاي مختلف داخلي و خارجي كسب كرد.

در اين فيلم بازيگراني چون حبيب رضايي، الله قلي نظري، محمود راسخ فر، سعيد پورصميمي و فلامك جنيدي بازي كرده‌اند.

فيلم اينجا چراغي روشن است پس از فيلمهاي كودك و سرباز و زير نور ماه سومين فيلم بلند رضا ميركريمي است و در خلاصه آن آمده است:متولي امامزاده‌ي به علت بيماري قلبي دنبال جانشيني براي خود مي‌گردد و مردم به دليل شريط سختي كه پيش رو دارند و اعتقاد خود را به امامزاده از دست داده‌اند، حاضر نيستند جانشين او شوند و متولي ناچار مي‌شود توليت اين امامزاده را به برادرزاده كم عقلش بسپارد.

«مادر را از قطار پياده كن»

اين فيلم محصول سال 1987 به كارگرداني «دني دويتو» با بازي بازيگراني چون «دني دويتو»، «بيلي كريستال»، «كيم گريست»، «آن رمزي» و «كيت مولگرو» است.

اين فيلم كه اقتباسي كمدي از فيلم «بيگانگان در ترن» نوشته «آلفرد هيچكاك» است در 88 دقيقه ساخته شده و ماجراي آن درباره دو مرد است كه هركدام اشخاصي را دارند كه از صميم دل آرزوي مرگشان را در دل مي‌پرورانند.

يكي همسر سابقي دارد كه زندگي‌اش را تبديل به جهنم كرده و ديگري مادري زورگو كه زندگي او را خراب كرده است.

چه كاري آسان تر از جابه جايي جنايتها براي گمراه كردن پليس و از بين بردن است؟ اين دو نفر جاي خود را عوض مي‌كنند...

اين فيلم روز سوم فروردين ماه از سينما يك پخش خواهد شد.

«وكيل هادساكر»

روز چهارم فروردين فيلم سينمايي «وكيل هادساكر» محصول دو كشور آلمان و آمريكا در سال 1994 پخش خواهد شد. اين فيلم به كارگرداني «جوئل كوئن» بر اساس فيلمنامه‌اي از اتان و جوئل كوئل ساخته شده است.

در اين فيلم كه موضوعي كمدي فانتزي دارد بازيگراني چون «جان ماهوني»، «بيل كابس» و «بروس كمپ بل» به ايفاي نقش مي‌پردازند. اين فيلم در 111 دقيقه ساخته شده است.

زمانيكه هودساكر خودكشي مي‌كند، هيات رئيسه به رياست «سيدني ماسبرگر» با پروژه‌اي طلايي درصدد آن بر مي‌آيد تا بدين وسيله كوهي از پول و سرمايه را بوجود آورد.
بورس سقوط مي‌كند و سيدني و دوستانش با خريد مقدار بسياري سهام كنترل كمپاني هودساكر را در دست مي‌گيرند و...

«ورطه»

اين فيلم كه روز پنجم فروردين ماه پخش خواهد شد در سال 1989 به مدت 146 دقيقه در آمريكا توليد شده است.

نويسنده و كارگردان اين فيلم «جيمز كامرون»‌ است و بازيگراني چون اد هريس، ماري اليزابت، ماسترانتونيو و مايكل بين بازي كرده‌اند.

يك زير دريايي اتمي آمريكايي در زمان جنگ سرد مورد حمله قرار مي‌گيرد و غرق مي شود. بعد از جنگ نيروي دريايي از كاركنان يك سكوي نفتي مي‌خواهد كه براي جستجو و يافتن اين زير دريايي و كشف علت تصادف به افرادش ملحق شود اما در حين انجام ماموريت مشكلات و مواردي پيش مي‌آيد كه ...


«طوفان در جامائيكا»

اين فيلم كه روز ششم فروردين ماه پخش خواهد شد، توليد سال 1965 كشور انگليس به كارگرداني الكساندر مكندريك است.

اين فيلم 103 دقيقه زمان دارد و بازيگراني چون آنتوني كويين، جيمز كابرن، دنيس پرايس و ليلا كدرووا بازي مي‌كنند.

والدين كودكي كه در جامائيكا زندگي مي‌كنند ناراحت اين هستند كه كودكانشان بدور از تمدن رشد كنند، پس تصميم مي‌گيرند آنها را با كشتي به انگلستان بفرستند اما در اين راه گروهي از دزدان دريايي به كشتي حمله مي‌كنند و عده اي از كودكان را مي‌دزدند...

«هيات منصفه فراري»

اين فيلم روز هفتم فروردين ماه پخش خواهد شد و مدت زمان آن 127 دقيقه است.
كارگردان اين فيلم «گري فلدر» است و «برايان كاپمن» فيلمنامه آن را بر اساس رماني از «جان گرشام » نوشته است.

در اين فيلم «جان كيوزاك»، «جين هاكمن»، «داستين هافمن»، «ريچارد وايز»، «بروس ديويد سون» و «بروس مگ گيل»‌ بازي كرده اند.

وقتي كه يك قاضي در كمال خونسردي در محل كارش به قتل مي‌رسد همه مدير يك شركت بزرگ اسلحه سازي را مسوول اين موضوع مي‌دانند و وكيلي به نام «ون دل روهر» را استخدام مي‌كنند تا به اين موضوع رسيدگي كند.

«وقتي همه خواب بودند»

اين فيلم كه روز هشتم فروردين ماه پخش مي‌شودبه كارگرداني و نويسندگي فريدون حسن پور در سال 1384 ساخته شد. اين فيلم قصه بي بي سليمه، ماماي پير و محبوب روستاي تازه آباد است كه سرانجام پس از سال ها انتظار نوبت سفرش به خانه خدا فرارسيده، بي بي در حال خداحافظي و حلاليت طلبي از اهالي ده است كه خبر مي رسد اجازه سفر ندارد.

در اين فيلم گلاب آدينه، محمدرضا فروتن، صادق صفايي، غزل شاكري و نازنين فراهاني به ايفا نقش پرداختند. اين فيلم 84 دقيقه است و در دوره بيست و چهارم جشنواره بين المللي فيلم فجر در بخش سينماي معناگرا برگزيده سيمرغ بلورين فيلم (فرشته طائرپور) و در بخش جوايز جنبي برگزيده لوح تقدير نگاه لطيف و روابط انساني و تأكيد بر باورهاي ملي و مذهبي و توجه به سالمندان شد.

«سياه و سفيد»و «اتاق امن»

فيلم سينمايي «سياه و سفيد روز نهم فروردين ماه پخش خواهد شد و روز دهم فروردين فيلم «اتاق امن» به كارگرداني «ديويد فينچر» پخش خواهد شد.

اين فيلم به مدت 112 دقيقه محصول كشور آمريكاست و بازيگراني چون «جودي فاستر»‌، «كريستين استوارت»، «دوايت ياوكام»،‌ «جاردلتو» و « فارست ويتاكر» در آن به ايفاي نقش پرداخته‌اند.

زني كه به تازگي از همسرش طلاق گرفته خانه‌اي مي‌خرد تا با دخترش در آن ساكن شود. خانه يك اتاق دارد كه نام آن اتاق امن است و براي پنهان شدن و پناه گرفتن در زمان دزدي ساخته شده است.

يك شب سه نفر به خانه اين زن هجوم مي‌آورند. او به همراه دخترش در اين اتاق پنهان مي‌شود غافل از اينكه اين مردان به دنبال چيزي هستند كه در اين اتاق مخفي شده است.

«استالين گراد»

اين فيلم مقاومت قهرمانانه سربازان ارتش روسيه در مقابل حمله ارتش آلمان نازي را به تصوير مي‌كشد.

«استالين گراد» روز يازدهم فروردين ماه پخش خواهد شد.

«كوئيمادا»،«تعقيب در شاهراه»‌

كوئيمادا روز دوازدهم فروردين ماه و تعقيب در شاهراه روز سيزدهم فروردين ماه از شبكه اول سيما پخش خواهد شد.

تعقيب در شاهراه به مدت 110 دقيقه توسط «استيون اسپيلبرگ» كارگرداني شده است.
در اين فيلم بازيگراني چون «گلدي هاون»، «بن جانسون»، «مايكل ساكنت» و «ويليام اترتون»‌ بازي مي كنند.

لو جين يك زن موطلايي است كه به همسرش پيشنهاد مي‌كند با هم فرار كنند.
آنها نقشه مي‌كشند كه تنها فرزندشان را كه نزد خانواده‌اي به فرزند خواندگي سپرده شده به گروگان گيرند.

فرارشان موفق آميز است تا اينكه با پليس ها برخورد مي‌كنند.

«ديويد كاپرفيلد»

اين فيلم پس از وقفه‌اي دو روزه در دو قسمت روزهاي شانزدهم و هفدهم فروردين ماه از شبكه اول سيما پخش خواهد شد.

وقتي پدر ديويد مرد مادر او دوباره ازدواج كرد. پدر خوانده ديويد مرد خشني بود كه عقايد سخت گيرانه‌اي در مورد تربيت بچه‌ها داشت.

پس از مدتي مادر ديويد مرد و پدر خوانده‌اش ديويد را به لندن فرستاد تا براي تامين زندگي‌اش كار كند اما ديويد فرار مي‌كند و به عمه‌اش پناه مي‌برد تا زندگي‌اش روز به روز بهتر شود...

شبكه دو:

شبكه دو سيما در ايام نوروز فيلمهاي خود را ساعت 23:30 براي مخاطبان خود پخش خواهد كرد.

«اوهام»

فيلم سينمايي «اوهام» شنبه 26 اسفندماه ازاين شبكه پخش خواهد شد.اين فيلم به كارگرداني كاظم معصومي ساخته شده است و شهاب حسيني در آن بازي كرده است.
داستان اين فيلم درباره زوج جواني به نام شروين و ستاره است كه براي گذراندن ماه عسل خود ويلايي را در شمال اجاره مي كنند. صبح اولين روز اقامت ستاره مفقود مي شود و شروين در جستجوي او متوجه مي شود ...

«شمشير زن يكدست»

فيلم سينمايي « شمشيرزن يك دست » محصول كشور چين يكشنبه 27 اسفندماه پخش خواهد شد.

كارگردان اين فيلم چانگ چيون است و داستان آن درباره شمشير زن ماهري به نام وانگ يو فانگااست. او با دختر استاد خود درگير مي شود و در اين مبارزه دست خود را از دست مي دهد.يك زن روستايي از او پرستاري مي كند تا ...

«قرباني»

فيلم سينمايي «قرباني» به كارگرداني كاظم معصومي روزدوشنبه 28 اسفندماه پخش خواهد شد.
ياسمن و سعيد در نيروي انتظامي فعاليت مي كنند.آنها از توليد و توزيع كراك از نوع شيميايي و صنعتي با خبر مي شوند . در همين حين ياسمن متوجه مي شود سعيد به ايدز مبتلاست.

«بيد مجنون»

فيلم سينمايي بيد مجنون محصول سال 83 به كارگرداني «مجيد مجيدي» است. مدت زمان اين فيلم 93 دقيقه است و بازيگراني چون پرويز پرستويي، رويا تيموريان، ليلا اوتادي و آفرين عبيسي بازي كرده‌اند و داستان آن درباره مردي است كه بعد از سالها بينايي خود را باز مي‌يابد و در مواجه با زندگي جديد با مسائل مختلفي روبرو مي‌شود.

بيد مجنون ششمين فيلم مجيد مجيدي است كه براي اولين بار در آن از بازيگران حرفه‌اي در نقش‌هاي اصلي استفاده كرده است.

«در راه خانه»

اين فيلم كه روز اول فروردين ماه پخش خواهد شد محصول سال 1999كشور چين است كه بر اساس نوشته‌اي از «بااوشي» به كارگرداني «ژان گيمو»‌ به مدت 89 دقيقه ساخته شده است.
در اين فيلم «‍ ژانگ زي»، «سان هونگلي»و «ژانگ هاو» بازي كرده‌اند و داستان آن درباره يك تاجر شهر نشين به نام «يوشنگ او» است كه به دهكده زادگاهش در شمال چين برمي‌گردد تا در مراسم تدفين پدرش شركت كند.

در طول اين مراسم مادر پير او اصرار دارد تا تمام مراسم خاكسپاري به روش سنتي و با لباسهاي سنتي انجام شود. در طول اين مراسمات مرد تاجر در مي‌يابد كه با وجود گذر زمان، مادرش و بسياري از افراد اين ده هيچ تغييري نكرده‌اند.

«دشت باز»

اين فيلم محصول سال 2003 كشور آمريكاست كه به كارگرداني «مايكل گمبون» ساخته شده است.

زمان اين فيلم 139 دقيقه است و «گريك استوپر» آن را بر اساس رماني از «لائوران پين» نوشته است.

بازيگراني چون «رابرت دوال»، «كوين كاسنر» و «آنت بنينگ» در آن بازي كرده‌اند.
در اين فيلم يك كشاورز كه قبلا هفت تير كش بوده‌است مجبور مي‌شور عليه قاضي فاسدي كه دارايي‌هاي او را مورد تهديد و تجاوز قرار داده است دوباره مسلح شود.

اين فيلم روز دوم فروردين ماه پخش خواهد شد.

«شمشير بدون سايه»

اين فيلم به كارگرداني «كيم يونگ جون»‌ در سال 2005 با مشاركت كره جنوبي و آمريكا ساخته شده كه به علت وفور صحنه هاي خشونت آميز درجه R دريافت كرده است.
اين فيلم 104 دقيقه زمان دارد و بازيگراني چون «چوي جيو»، «جيونگ هوبين»و «كيم سورو» در آن بازي كرده‌اند.

فيلم سينمايي شمشير بدون سايه روز سوم فروردين ماه پخش خواهد شد.

«معجزه برن»

اين فيلم محصول سال 2003 آلمان است كه 118دقيقه زمان دارد و روز چهارم فروردين ماه پخش خواهد شد.

كارگردان آن «زونكه وردمن» است و بازيگراني چون «لوئيس كلاموس»،‌ «پيتر لومير»،‌ «جوانا گاستورد»‌ در آن بازي كرده‌اند.

داستان اين فيلم درباره مسابقات قهرماني تيم فوتبال آلمان در سال 1954 است كه به دو داستان ديگر ارتباط پيدا مي‌كند.

داستان اول درباره خانواده يك پسر جوان است كه خانواده‌اش در خلال جنگ جهاني دوم از هم پاشيده شده وپدرش پس از 13 سال اسارت از روسيه باز مي‌گردد در حاليكه با خاطراتي كه از همسر و فرزندش به ياد دارد براي بازگشت به دنياي واقعي دچار مشكل شده است و داستان دوم ماجراي يك خبرنگار و همسرش است كه از مسابقات ورزشي گزارش تهيه مي‌كند.

«سواركاري به نام مرگ»

اين فيلم محصول سال 2004 روسيه به كارگرداني «كارن شاخنازارو» است كه 106 دقيقه زمان دارد و بازيگراني چون «آندري پانين»و «كسانيا راپاپورت» در آن بازي كرده‌اند.
روز پنجم فروردين ماه اين فيلم پخش خواهد شد.

«شينوبي»

فيلم سينمايي شينوبي محصول سال 2005 كشور ژاپن است كه به كارگرداني «تن شيموياما» به مدت 107 دقيقه ساخته شده است.

«كينا هيراتا» داستان اين فيلم را بر اساس رماني از «فيوتارو يامادا» نوشته است و بازيگراني چون «يوكي ناكاما»، «جوادا گيري»،‌ «توموكا كوروتاني» و «اريكا ساواجيري» در آن بازي كرده‌اند.
شوگان امپراطوري بزرگ براي نابودي ده تن از جنگجويان شوبي كه آخرين بازماندگان نسل مبارزان در تاريكي هستند روياروي آنها قرار مي گيرد و ...
شينوبي روز ششم فروردين ماه پخش مي‌شود.

«دسته ببرها»

اين فيلم در مدت زمان 125 دقيقه محصول سال 2005 كشور فرانسه است كه «جروم كورناو» آن را كارگرداني كرده است.

در اين فيلم كه روز هفتم فروردين ماه پخش خواهد شد «كلويس كورنيلاك»، «ديان كروگر»، «ادوارد بئر» و «اليور گورمت» بازي كرده‌اند.

داستان اين فيلم در سال 1912 ميلادي اتفاق مي‌افتد كه پليس فرانسه گروهي را براي مبارزه با افراد تبهكار و شورشي تشكيل مي‌دهد...

«سوفي شل»

اين فيلم به كارگرداني «مارك رودموند» سال 2005 در كشور آلمان ساخته شده است.
در اين فيلم بازيگراني چون «جوليا جنتس»، «فابيان هنريك»و «جوانا گاستادورف» بازي كرده اند.

در سال 1943 يك زن جوان در مقابل نازي‌ها ايستادگي مي كند. او دانشجوي اهل مونيخ است كه به همراه برادرش گروه مقاومت «رزهاي سفيد» را تشكيل مي‌دهد.سوفي توسط نازي‌ها تيرباران و دليري‌هايش به افسانه تبديل شد.

روز هشتم فروردين ماه اين فيلم از شبكه دو سيما پخش خواهد شد.

« روزهاي شكوه»

«ريچارد بوچارب» اين فيلم را در سال 2006 به مدت 120 دقيقه ساخته است. روزهاي شكوه محصول مشترك كشورهاي فرانسه، مراكش، الجزاير و بلژيك است.

در اين فيلم بازيگراني چون «جامل دبوز»، «سامي ناصري»و «برنارد بلنكان» در آن بازي كرده‌اند و روز نهم فروردين ماه پخش خواهد شد.

در زمان جنگجهاني دوم، چهار مرد متعلق به شمال آفريقا براي شركت در جنگ در ارتش فرانسه ثبت نام مي‌كنند تا در مقابل ستمهاي ارتش نازي و آزادي آن مقاومت كنند...

«تيغ پنهان»

اين فيلم محصول سال 2004 كشور ژاپن است كه به مدت 132 دقيقه ساخته شده است.
كارگردان آن «يوجي يامادا» و «يوشيتاكا آساما» نويسنده آن است.

فيلم سينمايي تيغ پنهان روز دهم فروردين ماه پخش خواهد شد.

«مجردها»

فيلم سينمايي مجردها توليد سال 1383 به كارگرداني اصغر هاشمي است كه روز يازدهم فروردين ماه پخش خواهد شد.

در اين فيلم بازيگراني چون آتيلا پسياني، محمد رضا فروتن، مجيد صالحي، مريلا زارعي و الناز شاكر دوست بازي كرده‌اند.

چند جوان تصميم مي‌گيرند براي به دست آوردن زندگي بهتر ايران را ترك كنند اما با وقوع اتفاقهايي از تصميم خود منصرف مي‌شوند.

مجردها پس از فيلم هاي روزهاي انتظار، زير بامهاي شهر، در آرزوي ازدواج، دو همسفر، مهريه بي بي، گروگان، زندگي و نگين نهمين فيلم اصغر هاشمي‌است.

«پنج كودك و آن»

اين فيلم محصول سال 2004 كشورهاي انگلستان، آمريكا و فرانسه است.
اين فيلم 89 دقيقه است و «جان استفان» كارگرداني آن را برعهده داشته است.

در اين فيلم بازيگراني چون «تارا فيتزگراد»، «فردي هيمور»، «آلكس جنينگر» و «جاناتان بايلي» بازي كرده‌اند.

فيلم سينمايي پنج كودك و آن روز دوازدهم فروردين ماه پخش خواهد شد.

«بلوك 13»

اين فيلم كه روز سيزدهم فروردين ماه پخش خواهد شد محصول كشور فرانسه است كه به كارگرداني «پير مول» ساخته شده و «ديوي بل» در آن بازي كرده است.

اين فيلم درگيري‌هاي داخل يك گروه قاچاق مواد مخدر را به تصوير مي‌كشدكه يكي از اعضاء آن به نام باليو مقدار زيادي مواد مخدر را به سرقت مي‌برد. پس ازاين حادثه روساي تشكيلات خواهر باليو را به گروگان مي‌گيرند...

«با هم در خانه»

فيلم سينمايي «با هم در خانه» در گروه فيلم و سريال شبكه دو سيماتوليد شده است و موضوع آن درخصوص بهادر و رجب دو پيرمردي است كه با هم باجناقند و با همسرانشان، دو دختر و دو داماد خود همگي در ساختماني زندگي مي كنند.

اين خانواده بزرگ قرار است روز سيزده بدر به پارك جنگلي بيرون شهر بروند . يكي از پيرمردها مخالف رفتن و ديگري موافق رفتن است است و از آن جا كه اين دو پيرمرد باجناق در همه مسائل با هم لجبازي و مخالفت دارند بالاخره هر دو تصميم مي گيرند در خانه بمانند . در پي اين تنها ماندن ماجراها و حوادثي رخ مي دهد.

تله فيلم «با هم در خانه» به تهيه كنندگي غلامحسين باي ساخته شده و بازيگراني چون عليرضا خمسه، باقر صحرارودي، مينا جعفر زاده، فريده سپاه منصور، محسن زهتاب، عزت مهرآوران، حسين چنگي، افسانه ناصري، فرحناز منافي ظاهر، امير نوري درآن بازي مي‌كنند.
اين فيلم روز چهاردهم فروردين ماه پخش خواهد شد.

«مامور ماليات»

اين فيلم محصول سال 1999كشور آمريكاست كه 109 دقيقه زمان دارد.

نويسنده و كارگردان اين فيلم «انتوني نيلسون» است و بازيگراني چون: «بيلي كونولي»، «كن استوت»‌، «فرانسيسكا آنيس» و «لاين روبرتسون» در آن بازي كرده‌اند.
اين فيلم روز شانزدهم فروردين ماه پخش خواهد شد.

«همه چيز پول نميشه»

فيلم سينمايي «همه چيز پول نميشه» محصول كشور آمريكا است.

اين فيلم داستان يك خلافكار است كه بليت‌هاي مسابقه‌ها را به صورت بازار سياه در اختيار مشتريان مي‌گذارد. او ناخواسته درگير ماجراي سرقت الماس مي‌شود و ...

شبكه سه:

اين شبكه در ايام نوروز فيلمهاي خود را ساعت 20:15 پخش خواهد كرد.

«چند مي‌گيري گريه كني»

اين فيلم توسط «شاهد احمدلو» در سال 1384 كارگرداني شده است.مدت زمان اين فيلم 100دقيقه است و بازيگراني چون «مرحوم منوچهر نوذري»،‌ «ابولفضل پور عرب»، «شهرام حقيقت دوست»، «الناز شاكر دوست»، «حميد لولايي» و «محبوبه بيات» در آن بازي كرده‌اند.

اين فيلم قصه پيرمردي است كه مقيم آمريكاست و زمانيكه احساس مي‌كند در آستانه مرگ قرار گرفته به ايران برمي‌گردد تا در وطن خود بميرد و چون دوست و فاميلي در كشورش ندارد، سراغ آدمهايي را مي‌گيرد تا پس از مرگش برايش گريه و زاري كنند.
اين فيلم اول فروردين ماه پخش خواهد شد.

«نارنيا»

اين فيلم كه روز دوم فروردين ماه پخش خواهد شد در سال 2005 به مدت 135 دقيقه به كارگرداني «اندرو آدامسون» ساخته شده است.

نارنيا بر مبناي «شير، جادوگر و كمد» نخستين رمان چاپ شده از مجموعه داستان‌هاي فانتزي و كودكانه «وقايع‌نگاري نارنيا» نوشته سي. اس. لوئيس ساخته شده است.

داستان اين فيلم درباره چهار كودك بريتانيايي است كه در دوران بمباران لندن در اوايل دهه 1940 به حومه شهر فرستاده مي‌شوند. بچه‌ها يك كمد پيدا مي‌كنند كه آنها را به دنياي فانتزي نارنيا هدايت مي‌كند، جايي كه پس از متحد شدن با يك شير به نام اسلان، عليه نيروهاي جادوگر سفيد وارد مبارزه مي شوند.

«الماس خونين»

اين فيلم كه روز سوم فروردين ماه پخش خواهد شد محصول سال 2006 آمريكا به كارگرداني « ادوارد زوئيك» است و 143 دقيقه زمان دارد.

فيلمنامه اين فيلم را چارلز ليويت نوشته و بازيگراني چون «لئوناردو دي‌كاپريو»، «جنيفر كانلي»، «ديجيمون هونسو»،«كاگيسو كوپيرس» و «بينو مابنا» بازي كرده‌اند.

داستان اين فيلم درباره استعمارگران غربي است كه براي غارت ثروت آفريقا دست به هر جنايتي مي‌زنند.آنها با كشتار مردم به دفاع و استثمار آنها به دست خود الماس ثروت ملي آفريقا را استخراج و به تاراج مي‌برند.

«پسر اژدها سوار»

پسر اژدهاسوار محصول مشترك آمريكا و بريتانيا در سال 2006 است كه به كارگرداني «استفان فانگ مير» ساخته شده است.

اين فيلم كه روز چهارم فروردين ماه پخش خواهد شد 104 دقيقه زمان دارد و «پيتر بوچمن» فيلمنامه آن را بر اساس رماني از «كريستوفر پائوليني» نوشته است.

در اين فيلم بازيگراني چون «ادوارد اسپليرز»، «جرمي آيرنز»، «سيه‌نا گيلوري»، «رابرت كارلايل» و «جان مالكوويچ» به ايفاي نقش پرداخته‌اند.

داستان پسر اژدها سوار درباره پسري است كه در يك دهكده به نام آن گاسيا با يك تخم اژدها رو به رو مي شود. اين واقعه او را به سفري افسانه‌اي مي‌برد و درمي‌يابد تنها او مي‌تواند سرزمينش را نجات دهد. اين فيلم روز چهارم فروردين ماه پخش خواهد شد.

اين فيلم روز چهارم فروردين ماه پخش خواهد شد.

«غريبه در شهر»

اين فيلم روز پنجم فروردين ماه پخش خواهد شد و محصول سال 200 به كارگرداني «ژوزف مارزانو» است.

«به نام پدر»

اين فيلم به كارگرداني «ابراهيم حاتمي كيا» در سال 83 ساخته شد.

در اين فيلم كه روز ششم فروردين ماه پخش خواهد شد پرويز پرستويي، گلشيفته فراهاني، مهتاب نصيرپور، كامبيز ديرباز، سيدمهرداد ضيايي، افشين هاشمي، ميرطاهر مظلومي، كاظم هژير آزاد و شبنم مقدمي بازي كرده اند.

اين فيلم كه به ارتباط ميان يك پدر و دختر مي پردازد، از موضوعي اجتماعي با پس زمينه جنگ برخوردار است.

«پسران پرواز»

فيلم سينمايي پسران پرواز روز هفتم فروردين ماه پخش خواهد شد.

اين فيلم به كارگرداني «توني بيل» محصول مشترك كشورهاي فرانسه و آمريكاست و 140 دقيقه زمان دارد.

در پسران پرواز بازيگراني چون«جيمز فرانكو»، «اسكات هازل» و«فيليپ وينچستر» بازي كرده‌اند.

«سياهچاله و اژدها»

فيلم سينمايي «سياهچاله واژدها» محصول مشترك ليتواني و آمريكاست كه روز هشتم فروردين ماه پخش خواهد شد.

اين فيلم در سال 2005 به مدت 105 دقيقه به كارگرداني «گري ليويلي» توليد شده است.
داستان اين فيلم درباره مرد شروري است كه قصد دارد با در اختيار گرفتن قدرت حاكم جهان شود. به همين دليل از نيروهاي شيطاني كمك مي‌گيرد و قصد دارد اژدهايي را كه سال‌ها قبل زنداني شده است، آزاد كند.

در «سياهچاله و اژدها» بازيگراني چون «مارك دايموند»، «كلمنسي بورتن ـ هيل»، «بروس پاين»، «استيون الدر» و «داون اكمي» به ايفاي نقش پرداخته‌اند.

«برمودا»

فيلم سينمايي برمودا در دو قسمت روزهاي نهم و دهم فروردين ماه پخش خواهد شد.
اين فيلم محصول مشترك آمريكا و انگلستان است كه در سال 2005 به كارگرداني «كريگ. آر باكسلي »ساخته شده است.

در اين فيلم بازيگراني چون «اريك استولتز»،«كاترين بل»، «لودايموندفيليپس»،«بروس داويسن» و «مايكل اي رودگرز» در آن بازي كرده‌اند. آمريكايي‌ها آزمايش‌هاي مخفي در اقيانوس انجام مي‌دهند كه باعث ايجاد شكاف زمان در آن منطقه مي‌شود و حالا مي‌خواهند از اين نيروي عظيم كه طي چند سال چند برابر شده است براي تسلط استفاده كنند كه ....

«تنگنا»

فيلم سينمايي تنگنا محصول كشور ايران است و روز يازدهم فروردين ماه پخش خواهد شد.
اين فيلم به كارگرداني عليرضا بذرافشان ساخته شده و بازيگراني چون شهاب حسيني، سروش صحت، جعفر دهقان، نيما رئيسي و رضا توكلي در آن بازي كرده‌اند.

داستان اين فيلم درباره دو دوست قديمي است كه پس از سال‌ها دوري به يكديگر مي‌رسد، اما درگير يك ماجراي پليسي مي‌شوند.

«حق السكوت»

فيلم سينمايي «حق السكوت» محصول هندوستان است كه به كارگرداني «آنيل ديوگان» ساخته شده است و بازيگراني چون «آجي ديوگان»،‌ «سونيل شتي» و«پرينكا چويرا» ساخته شده است.

اين فيلم درباره معاون پليس شهر در تعقيب يك مجرم سابقه دار است كه او را دستگير مي‌كند، اما در جريان اين دستگيري همسر مجرم كه باردار است پس از زايمان مي‌ميرد. پليس تصميم مي‌گيرد اين بچه را به فرزندي بپذيرد. پس از سال ها همين مجرم كه اطلاعي از زنده بودن فرزند خود ندارد، توسط يك رهبر باند مافيايي ماموريت دارد تا معاون را به قتل برساند.

«تيغه‌هاي جادويي»

اين فيلم كه روز سيزدهم فروردين ماه پخش خواهد شد،محصول هنگ كنگ در سال 1976 است.

اين فيلم به كارگرداني «چو يوئن» و بازي «تن لونگ»، «چينگ لي» و ... ساخته شده است.
داستان اين فيلم درباره فوخونگ شوئه، ماهرترين شمشيرزن چين است. او به مهارت‌هايي در مبارزه رسيده كه كسي قادر به شكست او نيست.

«جايزه»

فيلم سينمايي جايزه كه روز شانزدهم فروردين ماه پخش خواهد شد خلاصه مجموعه تلويزيوني «جايزه بزرگ» به كارگرداني «مهران مديري» است كه قبلا از تلويزيون پخش شده است.
در اين فيلم مهران مديري،رضا شفيعي‌جم، جواد رضويان، سعيد پيردوست، روشنك عجميان، بهنوش بختياري، سيامك انصاري و ... به ايفاي نقش پرداخته اند.

يك حساب مشترك در بانك برنده يك جايزه بزرگ مي‌شود كه تقسيم جايزه بين افراد برنده باعث بروز مشكلاتي مي‌شود.

شبكه چهار:

شبكه چهار سيما فيلمهاي خود را در ايام نوروز ساعت 17:30 پخش خواهد كرد.

«شارلوت گري»

اين فيلم روز اول فروردين ماه پخش خواهد شد.شارلوت گري در سال 2001 با مشاركت كشورهاي انگليس، استرليا و آلمان ساخته شده است. كارگردان آن گيلين آرم استرانگ است و بازيگراني چون كيت بلانشت، جيمز فلت و روبرت پنري جونز در آن بازي كرده‌اند.

«روزنامه»

فيلم سينمايي روزنامه به كارگرداني «ران هاوارد» روز دوم فروردين ماه پخش خواهد شد.اين فيلم توليد سال 1994 آمريكا و مدت زمان آن 112 دقيقه است. فيلمنامه‌اش را ديويد و استفن كوپ نوشته‌اند و مايكل كيتن، رابرت دووال، گلن كلوز، ماريسا تومي، رندي كوئيد و جيسن روباردز در آن نقش‌آفريني مي‌كنند.

اين فيلم 24 ساعت از زندگي حرفه‌اي و شخصي اعضاء يك روزنامه را به تصوير مي‌كشد. هنري هكت سردبير روزنامه‌اي در نيويورك سيتي است، مردي بسيار پركار كه كار را عاشقانه دوست دارد، اما ساعت‌ها كار و دستمزد پائين نارضايتي به همراه دارد. برني وايت، ناشر روزنامه با مشكلات مالي رو به روست و آليشيا كلارك مدير مسئول كه دشمن هنري است، محدوديت‌هاي بيشتري وضع مي‌كند.

از سوي ديگر، مارتا همسر هنري كه قبلاً به عنوان گزارشگر با او كار مي‌كرده و الان باردار است، از دست او خسته شده، براي اينكه وقت كمي براي خانواده مي‌گذارد. تا اينكه يك روز هنري با يك پيشنهاد كاري بهتر مواجه مي‌شود و ...

«جنگجوي حرفه‌اي»، «آخرين تدوين»

فيلم سينمايي جنگجوي حرفه‌اي روز سوم فروردين ماه پخش خواهد شد و آخرين تدوين به كارگرداني «عمر نعيم» روز چهارم فروردين ماه پخش خواهد شد.

اين فيلم ژانري علمي تخيلي دارد و به مدت 125 دقيقه در سال 2004 ساخته شده است. بازيگراني چون «رابين ويليامز»، «جيمز كاويزل»، «ماريا سورونيو»و «استفاني رومانو»در آن بازي كرده‌اند.

«ويدوك»، «راز گاليندر»

فيلم سينمايي ويدوك روز پنجم فروردين ماه پخش خواهد شد و راز گالينرد نيز روز هفتم پخش خواهد شد.

«باغهاي كندلوس»

فيلم‌هاي سينمايي باغ‌هاي كندلوس روز هفتم فروردين ماه پخش خواهد شد.
"باغ‌هاي كندلوس" محصول سال 1383 به نويسندگي و كارگرداني ايرج كريمي است. داستان اين فيلم درباره مقطعي از زندگي سه مرد است كه براي تجديد خاطره دو تن از دوستان خود كه يك زوج جوان هستند و حدود 20 سال پيش در يك تصادف فوت كرده‌اند، عازم جاده كندلوس و محل دفن آنها مي‌شوند. آنها در طول راه با چند مسافر جوان مواجه مي شوند و به مرور بخشي از خاطرات خود مي پردازند.

در اين فيلم 85 دقيقه اي محمدرضا فروتن، خزر معصومي، مسعود كرامتي، بهناز جعفري، احسان اماني، محمد ناجي، شاهرخ فروتنيان و فريبا كامران به ايفاي نقش پرداختند. عليرضا شجاع‌نوري تهيه‌كننده، محمدرضا سكوت مدير فيلمبرداري، ايرج كريمي و رضا شيرواني تدوين، فرشته يميني شريف طراح صحنه و لباس، سينا سليمي آهنگساز، مرتضي اصلانزاده و سعيد احمدي صدابردار، محمد حقيقي صداگذار و بابك شعاعي و مهين نويدي طراح چهره‌پردازي با اين پروژه همكاري داشتند.

«يكشنبه طولاني نامزدي»

فيلم سينمايي "يكشنبه طولاني نامزدي" سال 2004 به كارگرداني ژان پير ژونه ساخته شد و در آن آدري تاتو و گاسپار اوليه بازي مي‌كنند. اين فيلم محصول مشترك فرانسه و آمريكا و زمان آن 133 دقيقه است و روز هشتم فروردين ماه پخش خواهد شد.

«يك بوس كوچولو»

اين فيلم روز نهم فروردين ماه پخش خواهد شد.كارگردان يك بوس كوچولو بهمن فرمان آراست و بازيگراني چون هديه تهراني، جمشيد مشايخي و رضا كيانيان بازي كرده‌اند.

«قهرمانان»،«ناپولي»،‌«كلبه حصيري»

اين سه فيلم به ترتيب روزهاي دهم، يازدهم و دوازدهم فروردين ماه پخش خواهد شد.
فيلم سينمايي "كلبه حصيري" محصول كشور چين سال 2000 به كارگرداني جينگ ژو است. در اين فيلم 105 دقيقه اي دان كائو، كين كين وو و يوان دو به ايفاي نقش پرداختند.

«نيكيفور»، «ريو»

فيلم سينمايي نيكيفور روز سيزدهم فروردين ماه پخش خواهد شدو روز چهاردهم نيز فيلم ريو پخش خواهد شد.

فيلم سينمايي «ريو» سال 2004 به كارگرداني نوبوهيكو اوبايشي ساخته شده است. ژانر فيلم "ريو" درام و معمايي محصول كشور ژاپن به مدت 160 دقيقه است و در آن بازيگراني چون مياكو آكازا، تاكورو آتسوكي، بنگال و آكيرا ايموتو به ايفاي نقش پرداختند.

«پيرمردان غرغرو»

اين فيلم كه آخرين فيلم نوروزي شبكه چهار سيماست در قالب كمدي به كارگرداني دانلد پتري ساخته شده است.

اين فيلم با بازي جك لمون، والتر ماتائو و آن مارگارت محصول 1993 آمريكا است. فيلم را دانلد پتري بر مبناي داستاني از مارك استيون جانسن كارگرداني كرد. داستان درباره جان و مكس، دو پيرمرد غرغروست كه در همسايگي هم زندگي مي‌كنند. آنها هميشه با هم دعوا دارند و مدام به هم توهين مي‌كنند...

شبكه پنج:

شبكه پنج سيما فيلمهاي نوروزي خود را هر روز ساعت 13:30 پخش خواهد كرد.

«زيارت»

تله فيلم زيارت روز بيست و نهم اسفند ماه پخش خواهد شد. كارگرداني اين اثر را «صادق كرميار» برعهده دارد و بازيگراني چون حسن جوهرچي، ستاره اسكندري، اردلان شجاع كاوه، كاوه سماك باشي و مليكا ناظري در آن بازي مي كنند.

تله فيلم زيارت نگاهي به سرنوشت انسان هايي دارد كه به زيارت مرقد مطهر امام هشتم (ع) مي روند و در اين سفر به تحول روحي و معنوي مي رسند. اين فيلم به كرامات و معجزات آن حضرت نيز مي پردازد.

«گل»

فيلم سينمايي گل محصول كشور انگلستان است و روز اول فروردين ماه پخش خواهد شد. اين فيلم محصول سال 2003 به كارگرداني «هنري فاستر» است و بازيگراني چون «جان آشتون»، «مارك گرايدون»، «ديويد گيسي»و «ويكتوريا ايمراي» در ان بازي كرده‌اند.

«اگه ميتوني منو بگير»

اين فيلم سينمايي به كارگرداني «استيون اسپيلبرگ» و «لئوناردو دي كاپريو» روز دوم فروردين ماه پخش خواهد شد.

اگه مي‌توني منو بگيردر سال 2002 بر اساس فيلمنامه‌اي ازف ناتانسن ساخته شد. داستان اين فيلم درباره فرانك به عنوان يك شهروند موفق است كه براي همشهريانش سخنراني مي كند، ولي واقعيت اين است كه او در حال ورشكستگي است و همسرش نيز در حال جدا شدن از اوست ...

«راب بي هود»

فيلم سينمايي «رابي بي هود» به كارگرداني «بني چان» و بازي «جكي چان»، «ترزا كارپيو»، «اندرو دلين»، «جيسن توبين» و «كورتني وو» روز سوم فروردين ماه پخش خواهد شد.

اين فيلم بر مبناي فيلمنامه‌اي از جكي چان و كام لون يون در 136 دقيقه ساخته شده است. داستان اين فيلم كه محصول هنگ‌كنگ است درباره دو دوست صميمي با نام‌هاي تانگز و اكتاپوس است كه در كارهاي خلاف دست دارند. پدر تانگز با او خيلي مخالف است و از او مي‌خواهد دست از كارهايش بردارد، ولي تانگز ....

«شبي در موزه»

فيلم سينمايي شبي در موزه به كارگرداني «شاون لوي» روز چهارم فروردين ماه پخش خواهد شد.

اين فيلم كمدي محصول سال 2006 آمريكاست و بر مبناي كتاب شبي در موزه نوشته «ميلان ترنك» ساخته شده است. فيلمنامه اين اثر را «بن گارانت» و «تامس لنون» نوشته‌اند و «شاون لوي»، كارگرداني آن را بر عهده داشته است.

اين فيلم 108 دقيقه زمان دارد و بازيگراني چون بن استيلر، رابين ويليامز، ديك وان دايك، ميكي روني و اوئن ويلسن بازي كرده‌اند.

داستان شبي در موزه درباره مخترعي به نام لري است كه اختراعاتش خريداري ندارد. او از همسرش جدا شده، ولي پسرشان نيكي به همراه لري زندگي مي‌كند. لري از طريق يك بنگاه كاريابي كا در موزه را مي‌پذيرد، ولي اين موزه يك موزه معمولي نيست.

«قتل آنلاين»

اين فيلم ايراني به كارگرداني مسعود آب پرور روز چهارم فروردين ماه پخش خواهد شد.
نويسنده فيلم سينمايي قتل آنلاين نادر وحيدي است و به تهيه كنندگي سيد كمال طباطبايي ساخته شده است و بازيگراني چون حميد گودرزي، جمشيد هاشم پور، غلامحسين لطفي، شهاب حسيني و الناز شاكردوست در آن بازي كرده‌اند.

داستان فيلم درباره قاتلي است كه از راه چت و اينترنت، سلسله قتل هايي را انجام مي دهد تا اين كه پليس وارد ماجرا مي شود.

«پلنگ صورتي»، «زن بدلي»

فيلم سينمايي پلنگ صورتي روز پنجم و زن بدلي روز ششم فروردين ماه پخش خواهد شد.
فيلم سينمايي زن بدلي به كارگرداني مهرداد ميرفلاح ساخته شده است و بازيگراني چون رامبد جوان، رضا شفيعي جم،‌ ماهايا پطروسيان،رابعه اسكويي، بهزاد فراهاني، مهدي اميني‌خواه و منوچهر آذري به ايفاي نقش پرداختند.

اين فيلم 90 دقيقه است و داستان آن درباره شادي پارسي و آرش سپهري است كه به يكديگر علاقه دارند. آرش موسيقي كار مي‌كند. او هنگام خواستگاري از شادي متوجه مي‌شود كه او تصميم دارد براي ادامه تحصيل به لندن برود و ....

«تاريكي»، «خانه خنجرهاي پران»

تاريكي كه روز هفتم فروردين ماه پخش خواهد شد محصول كشور هندوستان است و آميتا باچان به عنوان نقش اول در آن بازي كرده است. فيلم خانه خنجرهاي پران نيز روز هشتم فروردين ماه از شبكه تهران پخش خواهد شد.

«اقبال»، «چكمه‌هاي استالين»

فيلم سينمايي اقبال نيز محصول كشور هند است كه روز دهم فروردين ماه پخش مي‌شود.
فيلم سينمايي «چكمه‌هاي استالين» نيزبه كارگرداني «بيژن صمصامي» و «رضا حامدي» ساخته شده كه روز يازدهم فروردين ماه پخش خواهد شد. در اين فيلم پورانداخت مهيمن، سعيد پورصميمي و يكتا ناصر بازي مي كنند و داستان آن درباره يوسف تهراني، پيرمردي است كه دو بار ازدواج كرده و همسر دومش سال هاست كه فوت كرده است. او صاحب چند فرزند دختر و پسر است، پيرمرد به يك بيماري خاص مبتلا مي‌شود، به همين دليل با گذشته‌اش زندگي مي كند و ...

«كلك تو كلك»، «محافظ»

فيلم سينمايي كلك تو كلك روز يازدهم و فيلم سينمايي محافظ روز سيزدهم فروردين ماه پخش خواهد شد.

«افسانه»

اين فيلم كه محصول سال 2005 كشورهاي چين وهنگ كنگ است روز چهاردهم فروردين ماه پخش خواهد شد. اين فيلم را «استنلي تونگ» كارگرداني كرده و بازيگراني چون «جكي چان»، «هي-سون كيم»، «توني ليونگ كا فاي»، «مليكه شراوت» و «كن لو» بازي مي‌كنند.

افسانه 122 دقيقه زمان دارد و داستان ژنرال منگ ‌لي را روايت مي‌كند كه ماموريت دارد شاهزاده اكي سو را براي ازدواج مصلحتي كه باعث پيوند بين دو امپراطوري خواهد شد، محافظت كند و به مراسم جشن ازدواج برساند، اما در بين راه مجبور مي‌شود براي حفظ جان شاهزاده خانم...

«ديوار آتش»

اين فيلم آخرين فيلم نوروزي شبكه تهران خواهد بود كه روز هفدهم فروردين ماه پخش خواهد شد.

ديوار آتش ساخته ريچارد لانكرين است كه در سال 2006 ساخته شد و مدت زمان آن 100 دقيقه است. اين فيلم روايتگر يك كارشناس امنيت در زمينه امور بانكي است كه زندگي خانوادگي خوبي دارد. تا اينكه يك گروه تبهكار به رهبري بيل كاكس به خانه او حمله مي‌كنند و جك را وا مي‌دارند در ازاي حفظ جان خانواده‌اش، 100 ميليون دلار به يك حساب بانكي در جزاير كيمن منتقل كند. وقتي بيل خانواده او را آزاد نمي‌كند، جك مي‌كوشد به تنهايي آنها را نجات دهد.

چهارشنبه 1/1/1386 - 13:42
دعا و زیارت
 نكته1
 در سال 203 و به قولى 202 هجرى قمرى كه حضرت رضا (ع) در طوس به شهادت رسيدند بدن مطهر آن امام همام را در باغ حميد بن قحطبه و در كنار قبر هارون خليفه عباسى به خاك سپردند و نخستين بناى حرم مطهر همان بقعه هارون الرشيد است كه بعدها حرم را روى ديوارهاى قديمى آن بنا نهادند و از ان طوس به مشهد الرضا تغيير نام يافت.
 
 نكته2
در سال 400 هجرى قمرى به دستور سلطان محمود غزنوى بناى بقعه و حرم تجديد بنا و مناره اى بر آن افزوده شد و پس از آن در زمانهاى مختلف اقداماتى به مرور صورت گرفته است
 
 نكته3
 سنگ مرقد نخستين كه براي مشخص نمودن مدفن امام بر زمين نصب شده سنگ بناي ساخت ضريح هم بوده است. آنچه مسلم است تاقرن هشتم هجري قمري ضريحي بر مضجع شريف نصب نبوده است.
 
 نكته4
 در ابتدا حرم مطهر به صورت بنایی ساده، با مصالح ویژه آن دوران بنا شده بود، چنانکه بقعه مطهر تنها یک در ورودی ساده در پیش روی مبارک داشت و دارای تزئیناتی مختصر به سبک آن زمان بود.
 نكته5
 مشهور است كه از زمان صفويان گذاشتن ضريح بر مرقد امام مرسوم شده است و برخي احتمال دادند كه ساخت ضريح از عصر تيموريان متداول گشته است.
 
 نكته6
28 هزار لامپ در حرم امام رضا(ع) روشن می باشد، که اکنون علاوه بر 28 هزار شعله برق ، 6 هزار لوستر نیز در ابعاد مختلف و با قدمتهای طولانی مورد استفاده قرار گرفته است.
 نكته7
 ضريح اول، ضريحي چوبي بوده ، با تسمه هاي فلزي و پوششي از صفحات طلا و نقره اين ضريح در زمان شاه طهماسب صفوي يعني سال 957 هجري قمري ساخته و بر روي صندوق چوبي مضجع منور نصب مي شود.در سال 1311 همزمان با تعويض صندوق بدليل فرسودگي پايه ها ضريح برچيده شده پوشش طلا و نقره و جواهرات آن از چوبها جدا و به خزانه آستان قدس منتقل مي شود.
 
 نكته8
 ضريح دوم، ضريحي بوده فولادي مرصع، معروف به ضريح نگين نشان اين ضريح در سال 1160 بدستور شاهرخ فرزند رضا قلي ميرزا نوه نادرشاه ساخته و به وقف برفراز مرقد شريف نصب مي شود.ضريح فولادي يا ضريح نگين نشان سقف نداشته پنجره ها و شبكه هاي چهار طرف آن داراي گوي و ماسوره هايي بوده است كه با نگين هاي كوچك ياقوت و زمرد تزيين يافته و تعداد آنها به 2000 بالغ مي شده است. به دليل وضعيت ويژه اين ضريح ذيلاً به عين كتيبه آن اشاره مي شود . «نياز رحمت ايزد مستعان، و تراب اقدام زوار اين آستان ملك پاسبان، سبط سلطان نادر شاه الحسيني الموسوي الصفوي، بهادرخان بوقف و نصب اين ضريح و قبه هاي مرصع چهار گوشه ضريح مقدس مبارك موفق گرديد.( سنه 1160قمري) »
 نكته9
 درزمان توليت ميرزا سعيد خان براي مصون ماندن نذورات داخل ضريح دوم ، شبكه و پوشش طلايي روي ضريح منور قرار مي گيرد، و بدين ترتيب سقف آن پوشش مي يابد. اين ضريح بدليل وقف دائمي بودن تا قبل از شروع عمليات جايگزيني و نصب اخير ضريح مطهر جديد يعني پنجمين ضريح بر مضجع شريف وزير ضريح پيشين قرار داشت.ضمن عمليات اخير محل نصب اين ضريح تغيير يافت و به قسمت تحتاني حرم مطهر منتقل گرديد.
 
 نكته10
 در عصر پادشاهي فتحعلي شاه قاجار ضريحي فولادي و ساده به ابعاد (3×4) و ارتفاع 2 متر ساخته و روي ضريح نگين نشان (ضريح دوم) نصب مي شود که در اصل ضریح سوم محسوب می شود.
 
نكته11
 سقف ضريح سوم با چوبهاي طلا كوب پوشش داشته و در سمت پايين ضريح دركوچك مرصعي قرار داشته است. بدليل كوچكي و غير مناسب بودن اين ضريح پس از مدتي برداشته شده و به جاي آن ضريح چهارم نصب مي گردد. درحال حاضر اين ضريح در موزه مركزي آستان قدس رضوي در معرض تماشاي بينندگان قراردارد.
 
 نكته12
 ضريح چهارم ضريح ملمع يا ضريح طلا و نقره، معروف به شير و شكراست، اين ضريح در سال 1338 بر روي ضريح نگين نشان يا ضريح دوم نصب مي گردد.
 
 نكته13
 طراحي ضريح چهارم توسط مرحوم استاد حافظيان انجام يافته و تحت نظارت ايشان كار اجرا و قلمزني توسط مرحوم استاد هنرمند حاج محمد تقي ذوفن اصفهاني انجام گرفت.
 
 نكته14
ضريح چهارم داراي 05/4 مترطول و 06/3 متر عرض و 90/3 ارتفاع و 14دهانه به نشان چهارده معصوم بوده است. اضافه بر بهره برداري از طلا و نقره و جواهرات
 
 نكته15
 پايه ها، ستونها، كتيبه هاي سيمين با نقش هاي مختلفي درنهايت مهارت قلمزني شده بود. بين هر دو زاويه ازپنجره هاي ضريح مقدس يك صفحه بيضي شكل از طلا، كه مجموعاً به هيجده عدد مي رسيد و هر يك به وزن تقريبي پنجاه مثقال بود احاديثي درباره فضيلت زيارت حضرت رضا عليه السلام به خط حاج شيخ احمد زنجاني معصومي كتيبه نوشته شده است .
نكته16
 بر روي هر يك از دهانه هاي ضريح مقدس، از سمت پيش روي مبارك اسمي از اسماي چهارده معصوم عليهم السلام بر صفحه اي فيروزه نشان از طلا و بخط ثلث و بقلم مرحوم حاج شيخ احمد زنجاني معصومي مكتوب بود. در بالاي صفحات بيضي شكل، كتيبه اي از نقره بطور برجسته سوره مباركه هل اتي را به قلم همان كاتب دربرداشت.
 
 نكته17
 در چهار گوشه ضريح چهار خوشه انگور بعنوان نمادي از نحوه شهادت حضرت قرار داشت. بالاي كتيبه سوره مباركه «يس» و بر لب ضريح چهل و چهار برگ از نقره ملمع بين چهل و چهار گلدان ملمع نصب شده بود كه بر روي صفحه مدور و محدب هر يك از آنها اسمي از اسماي حسني الهي به طور برجسته و به خط ثلث و به رنگ سفيد در زمينه لاجوردي مكتوب بود.
 
 نكته18
 پس از گذشت بيش از چهل سال از نصب ضريح پيشين موجباتي همچون فرسودگي، و سست شدن پايه ها و ساختار ضريح و ساييدگي پوشش و روكشهاي نقره اي و طلايي آن، ساخت و نصب پنجمين ضريح را ضروري مي نمود.
 
 نكته19
به دستور  توليت آستان قدس رضوي  آيه الله واعظ طبسي، از سال 1372 مطالعات و بررسيهاي مقدماتي ساخت ضريح آغاز گرديد، و بدنبال آن طرحهاي متعددي از طرف هنرمندان نامي كشور ارايه شد و نهايتاً توفيق طراحي ضريح نصيب استاد برجسته نگارگري كشور جناب آقاي فرشچيان گرديد.
 
 نكته20
به منظور ساختن آخرین ضریح نخست بر اساس طرح موجود پايه ها و ساختار ضريح كه تركيبي از كار آهنگري و نجاري است توسط واحدهاي مربوطه در آستان قدس رضوي در نهايت استحكام انجام گرفت و ساختاري مركب از آهن و فولاد و چوب گردو براي نصب روكش ها و پوشش طلا و نقره ساخته شد.
 
نكته21
 با آماده شدن طرح استاد فرشچيان كار قلمزني و زرگري و به عبارت ديگر اجراي طرح كه اساس كار ساخت ضريح و صورت پذيري آنست از تاريخ 12/11/75 تحت نظارت عاليه هنري استاد فرشچيان شروع شد و از ميان چند نفر از هنرمندان قلمزن همچنان توفيق كار قلمرني ضريح مطهر، نصيب استاد خدادادزاده اصفهاني گرديد.
 نكته22
 پس از چهار سال با كار بي وقفه روزانه و بعضاً شبانه و همچنين با كار متوسط روزانه شش نفر در كمال ظرافت و امتياز هنري و در نهايت صلابت و استحكام كار قلمزني پايان يافت و ضريح براي حمل و نصب آماده گرديد. از ويژگيهاي ضريح مطهر جديد، ضخامت پوشش نقره اي آن است كه حتي بعضاً به بيش از سه ميليمتر مي رسد.
 
 نكته23
 عمليات اجرايي برچيده شدن ضريح پيشين و نصب پنجمين ضريح از شامگاه روز شنبه 21/10/79، پس از مراسم غبار روبي آغاز گرديد، و با هماهنگي كامل نيروهاي فني- تخصصي مورد نياز بطور متوسط روزانه هفتاد نفر در سازماني منظم و منسجم با تقسيم كار و تعيين مسئوليت هر يك از بخشهاي عملياتي و مديران مربوطه طبق جدول زمان بندي شده، تحت مديريت جناب آقاي مهندس مهدي عزيزيان، مدير عامل سازمان عمران و توسعه حريم حرم امام رضا (ع) به مدت پنجاه روز جريان خودراطي نمود. كار بناي عشق و كعبه مقصود، و فراز آمدن معبد خورشيد در فضايي معنوي و شورانگيز آغازشد.
 
 نكته24
 محدوريت وقف به نصب بودن ضريح و عدم جواز شرعي انتقال آن از يك سو و از طرف ديگر، وجود موانع و مشكلات جدي فني و معماري بر سر راه استحكام سازي پايه هاي نصب ضريح جديد موجب گرديد تا پس از بررسي و مطالعات زياد چاره كار به انتقال ضريح به قسمت زيرين حرم مطهر و نصب محاذي اطراف مضجع شريف ديده شود.
 نكته25
 از جمله اقدامات اساسي ديگري كه همزمان با نصب ضريح مطهر صورت پذيرفت، بتون ريزي و كف سازي و مفروش نمودن كف حرم مطهر باسنگ هاي مرمر بسيار نفيس همراه با كانال كشي و برقراري سيستم تهويه و هوا دهي زميني و ديواري است، و نيز مرمت آيينه كاريها و كاشيكاريها و كتيبه هاي روضه منوره از جمله ديگر اقداماتي بود كه در جريان عمليات نصب ضريح به آن مبادرت شد.
 
 نكته26
 سنگ پلاك پيشين مضجع، كه مركب از 12 قطعه سنگ بود برداشته شده، به موزه مركزي آستان قدس رضوي انتقال يافت، و به جاي آن سنگ نفيس مرمر يكپارچه بطول 20/2 و عرض 10/1 و ارتفاع 90 سانت كه در نهايت جلا و صفا و زيبايي حجاري شده بود نصب گرديد.
 
 نكته27
 در اطراف ضريح مطهر به نشانه چهارده معصوم چهار ده دهانه به شكل محراب طراحي و اجرا شده است. سير نقش ها و جهت قوس هاي آن يكديگر را همراهي و تكميل كرده، و مدار يگانه آنها كه نهايتاً به مركز و نقطه واحدي مي رسد، تداعي كننده اصل اصيل عرفاني مشاهده وحدت در كثرت و كثرت در وحدت مي باشد، و نيز وحدانيت ذات باريتعالي و قائميت و بازگشت پذيري كائنات و ممكنات را به او متجلي مي سازد.
 
 نكته28
 در هشت لچكي چهار گوش ضريح مطهر، به سبك هنر اصيل ايراني، از گل آفتابگردان كه نمادي از شمس الشموس كه يكي از القاب امام رضا عليه السلام است نقش هايي تعبيه شده است. دراطراف ضريح مقدس گلهايي پنج و هشت برگي به نشانه خمسه طيبه و هشتمين امام طراحي و اجرا شده است.
 
 نكته29
 دو سوره مباركه «يس» و «هل اتي»، در بالاي ضريح مطهر بصورت كتيبه دور تا دور ضريح نوشته شده است. طول كتيبه بالايي يعني سوره مباركه «يس» داراي 66/17 وعرض 18 سانتيمتر و طول كتيبه «هل اتي» 76/16 و عرض آن 14 سانت مي باشد، هر دو كتيبه و ديگر خطوط بيروني و داخلي ضريح مطهر كه مشتمل بر آياتي از كلام الله مجيد و اسماي حسني الهي و نام هاي حجج خداوندي است، در كمال قوت و استحكام توسط خوشنويس نامي جناب آقاي موحد نوشته شده است.
 
 نكته30
 براي اولين بار پوشش داخلي ضريح مطهر، سقف و ديوارهاي آن با نقش و نگارها و كتابت اسماء الهي، با خاتم كاري يه طرز بسيار بديع و زيبا تزيين يافته است. طراحي نقوش داخل ضريح مطهر، توسط استاد فرشچيان انجام يافته، و اجرا و يا خاتم كاري توسط استاد هنرمند كشتي آراي شيرازي و همكارانشان صورت پذيرفته است.
نكته31
 ضريح مطهر جديد حدود 12 تن وزن داشته، ضخامت پوشش نقره اي و طلايي آن و اتصال روكش هاي بدون پيچ يكي از ويژگیهای اين ضريح است. طول ضريح 78/4 و عرض آن 37/3 و ارتفاع آن با محاسبه سنگ پايه 96/3 متر مي باشد.
 
 نكته32
 حرم مطهر مجموعه اي است تقريباً مدور، كه مركز آن مضجع منور امام ابوالحسن الرضا(ع) قرار دارد.همچنین حرم مطهر كه گنبد درخشان و طلايي برفراز آن قرار دارد، تقريباً در مركز بناهاي آستان مقدس واقع شده، و از نقطه نظر معماري و هنري بسيار بديع و استوار، و زيبا ودل انگيز است.
 
 نكته33
 سالانه در این حرم مطهر بیش از 700 هزار مهر نماز مورد استفاده و جایگزین مهرهای شکسته و کثیف می شود.
 
 نكته34
 نام های حرم مقدس امام رضا(ع) به ترتیب ذیل می باشد:
آستان ملائك پاسبان- ارض اقدس- بقعة مباركه- حرم مطهر- روضة رضويه- روضة مقدسه- روضة منوره- عتبة عاليه - قبلة هفتم- كعبة آمال- مرقد ملكوتي- مرقد منور- مضجع شريف- معين الضعفاء.
 نكته35
 سقف حرم داراي دو پوشش است، پوشش اول : كه از زير مشهود است، به صورت مقعر و مقرنس بوده، ارتفاع آن از سطح حرم تا نقطه پاياني سقف 80/18 متر مي باشد، و پوشش دوم: همان لايه خارجي گنبد مطلي است.
 
 نكته36
 حرم مطهر تقريباً به شكل مربع بوده، و مساحت آن پس از توسعه يي كه پس از انقلاب اسلامي انجام شد، به 139 متر مربع بالغ شده است، سطح حرم با سنگ مرمر مفروش گرديده، و تمام ازاره دور حرم با كاشي هاي ممتاز و ظريف چيني مانند، با رنگ هاي بسيار دلپذير، مشهور به كاشي هاي سنجري مزين شده است، بر روي اين كاشي ها آيات قرآن و احاديث معصومين(ع) با خط رقاع و ثلث، همراه با نقش هاي اسليمي نوشته و تزئين يافته است.
 
 نكته37
 از طريق چهار صفه يا ممر حرم مطهر، با رواق هاي اطراف اتصال يافته، و زائرين از طريق آنها حضور حضرت تشرف حاصل مي نمايند.پيش از اين، در ضلع جنوبي حرم مطهر (پيش روي مبارك)، دو محراب بسيار نفيس و ممتاز از جنس كاشي چيني نصب بوده، كه پس از توسعه به لحاظ قدمت و نفاست، به موزه آستان قدس منتقل شده است.
  نكته38
 حرم مطهر در اوايل قرن ششم يعني دوران سلطان سنجر سلجوقي، با كاشي هاي بسيار نفيس تزيين يافته، و وجود تاريخ 612 هجري قمري، كه بيانگر دوران سلطنت سلطان محمد خوارزمشاه مي باشد، گوياي اقدامات و فعاليت هايي است، كه در اين زمان، در زمينه توسعه و مرمت ابنيه حرم مطهر انجام يافته است.
  
 نكته39
 حرم پاك امام، اضافه بر جلال معنوي و جذبه روحاني، و زيبايي و شكوه معماري، مزين به برخي از نفايس و مآثر ارزشمند است، تعدادي از هداياي بزرگان و حكمرانان گذشته، در قاب هايي تعبيه شده، در مكان هايي از حرم مطهر، در برابر ديد زائران قرار دارد. اين جواهرات و نفايس كه در هشت قاب چيده شده، شامل 104 قلم اشياي مختلف است .قديمي ترين آنها سليمانيه هايي است، با دور نقره، مربوط به 550 سال قبل، و ديگر شمشيري جواهر نشان و خنجر الماس نشان، و مرواريد و تسبيح و انگشترهايي از الماس و برليان درشت.
  نكته40
 گنبد حرم از آجر ساخته شده، و سپس روي آن را با الواح مسي، كه روكشي از طلا دارد پوشانده اند، تذهيب اين گنبد براي آخرين بار در سال 1010 تا 1016، در زمان شاه عباس صورت گرفته، و به طوري كه از گفته هاي محققان بر مي آيد، رويه و سطح اين گنبد پيش از آن كاشيكاري بوده است.
منبع:http://www.kanoonparvaresh.com/emamreza/index.htm
چهارشنبه 1/1/1386 - 13:40
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته