• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 1568
تعداد نظرات : 388
زمان آخرین مطلب : 3768روز قبل
بیماری ها

ایرنا- محققان اسپانیایی کشف کردند معاینه شبکیه چشم اجازه می دهد بطور غیر تهاجمی پیشرفت بیماری ام اس دیده شود.

به گزارش خبرگزاری افه، این این امر بدین سبب است که تکنیک های توموگرافی انسجام نوری ام آر آی اجازه می دهند که نابودی عصب های بینایی که نشانه ای است از آنچه که در مغز می گذرد، مشاهده شوند.

محققان امروز دوشنبه، ضمن اعلام اینکه این مطالعه در نشریه علمی ˈسالنامه مغز و اعصابˈ منتشر شده، گفتند چشم پنجره ای به مغز است زیرا مغز از طریق عصب بینایی تا شبکیه گسترش می یابد و بدین دلیل که شبکیه بخشی از مغز است، بیماری های نابودی عصبی نظیر ام اس، آلزایمر و پارکینسون را تجربه می کند.

روش های لیزری تجزیه و تحلیل تصویری، به محققان اجازه می دهند تا با وضوح یک هزارم میلیمتر دست یابند، اندازه ای کافی برای تجزیه و تحلیل عصب هایی که از طریق عصب بینایی در چشم ظاهر می شوند و قطر آن یک میکرون است .

محققان حتی در حال کار با تکنیک طیف سنجی برای تصویر برداری مولکولی هستند که اجازه می دهد تغییرات در ترکیب سلول های عصبی قبل از اینکه تغییرات مورفولوژیکی در آنها صورت گیرد، شناسایی شوند .

محققان این مطالعات را از یک سال پیش بر روی 100 بیمار مبتلا به ام اس انجام دادند و پیشرفت ها از طریق تکنیک های تصویری با پیشرفت کلینیکی بیماران ربط داده شد تا اثبات شود که یک نابودی عصبی در مسیر بینایی وجود دارد که نمونه ای چیزی است که در مغز اتفاق می افتد.

سه شنبه 19/9/1392 - 14:13
خواص خوراکی ها

یک متخصص طب سنتی گفت: روغن‌هایی که رطوبت لازم را به مغز بازمی گرداند می تواند در بهبود بی‌خوابی موثر باشد.

kahoo.jpg

دکتر مجید انوشیروانی در گفت وگو با خبرنگار سلامت خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، گفت: بسیاری از بی‌خوابی‌های مرضی به سبب غلبۀ خشکی بر مغز روی می‌دهند. این خشکی به اقسام و صورت‌های گوناگونی بر مغز غلبه می‌کند.

 

وی ادامه داد: راه ساده برای تعدیل خشکی مغز و بهبود خواب، استفاده از روغن‌هایی است که رطوبت لازم را به مغز برمی گردانند. روغن کاهو از جملۀ بهترین این روغن‌هاست که اکنون در داروخانه‌های رسمی کشور نیز به فروش می رسد.

 

این متخصص طب سنتی ایران در ادامه تشریح کرد: کافی است که نقاطی از سر را با روغن کاهو چرب کرد این نقاط که شامل پشت هر دو گوش، هر دو شقیقه، ملاج جلویی (فونتانل قدامی) و ملاج پشتی (فونتانل خلفی) است را می‌توان به آرامی به مدت 2 تا 3 دقیقه بر روی آن قسمت مالید.

 

دکتر انوشیروانی افزود: غیر از این 6 نقطه، می توان در ابتدای هر سوراخ بینی نیز یک قطره روغن کاهو چکاند و با فشردن پره‌های غضروفی بینی همراه با انجام دم سریع از راه بینی، آن را به قسمتهای بالاتر مخاط بینی رساند.

 

این متخصص طب سنتی ایران همچنین خوردن کاهو به ویژه قسمتهای شیره دار ساق کاهو و تنۀ رنده شدۀ آن را نیز برای کمک به درمان بی‌خوابی مناسب دانست و اظهار کرد: نوشیدن عرق کاهو نیز توصیه می شود ولی این محصول بسیار کمیاب است.

 

وی ادامه داد: اگر بی‌خوابی ناشی از خشکی مغز باشد، مصرف خوراکی هایی مانند سرکه و آبغوره، زنجبیل و فلفل، سس‌های تند، پنیرهای شور، عدس، سیر و پیاز تند، غذاهای خشک و فست فودها مناسب نیست.

 

به گفته این متخصص، درمان کامل بی‌خوابی نیازمند بررسی‌های جامع توسط طبیب متخصص طب سنتی است.

دوشنبه 18/9/1392 - 16:57
تغذیه و تناسب اندام

دبیر علمی نهمین کنگره اورژانس‌ها و بیماری‌های شایع طب کودکان گفت: سوسیس و کالباس‌ها 10 برابر استاندارد جهانی میکروزامین دارند و معلوم است دستگاه گوارشی کودکان با این افزودنی‌های زیاد چه آسیبی می‌بینند.

خبرگزاری فارس: سوسیس و کالباس‌ها۱۰ برابر استاندارد، میکروزامین دارند

به گزارش خبرنگار بهداشت و درمان فارس، فرید ایمان‌زاده دبیر علمی نهمین کنگره اورژانس‌ها و بیماری‌های شایع طب کودکان در نشست خبری این کنگره گفت: شایع‌ترین مشکل کودکان تا چند سال قبل، بیماری‌های گوارشی، اسهال و استفراغ و بیماری‌های تنفسی بوده است اما امروزه حوادث از مهمترین بیماری‌ها و علل مرگ و میر کودکان محسوب می‌شود.

دبیر علمی نهمین کنگره اورژانس‌ها و بیماری‌های شایع طب کودکان تصریح کرد: حوادثی که موجب مرگ و میر کودکان می‌شوند یا از کار افتادگی و مشکلات بعدی کودکان را ایجاد می‌کنند به دو دسته حوادث خانگی و حوادث خارج از خانه تقسیم می‌شوند.

دانشیار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تصریح کرد: حوادث داخل خانه به دلیل اشتغال زیاد والدین و عدم توجه به داروها و مواد شوینده و در دسترس گذاشتن آنها برای کودک به وجود می‌آید که بیشترین مورد آن خوردن قرص‌ها، مواد شوینده یا گیرکردن سکه، باطری ساعت یا قطعات لوگو در داخل نای و مری کودکان است.

وی حوادث خارج از منزل را در تصادف با ماشین و موتور یا غرق‌شدگی در آب و رودخانه‌ها عنوان کرد و تصریح کرد: حوادث داخل و خارج خانه امروزه دست‌کمی از بیماری‌های شایع قبلی ندارد.

ایمان‌زاده ادامه داد: میزان آلرژی در کودکان بسیار زیاد است و آلرژی‌های تنفسی، گوارشی و پوستی بیش از پیش به چشم می‌خورد.

دبیر علمی نهمین کنگره اورژانس‌ها و بیماری‌های شایع طب کودکان آلرژی گوارشی در کودکان را به واسطه خوردن مواد غذایی غیر استاندارد یا با افزودنی‌های زیاد عنوان کرد و گفت: «دوغ، شیر و ماستی که در مغازه‌ها در بیرون از یخچال نگهداری می‌شوند و این قدر افزودنی دارند که خراب نمی‌شوند معلوم است چه بر سر سلامت ما و کودکانمان می‌آورند.»

وی به سوسیس و کالباس‌ اشاره داشت و گفت: سوسیس و کالباس‌ها 10 برابر استاندارد جهانی میکروزامین دارند و معلوم است دستگاه گوارشی کودکان با این افزودنی‌های زیاد چه آسیبی می‌بینند.

ایمان‌زاده ادامه داد: میوه‌ها و سبزیجات نیز به دلیل دریافت کود بسیار زیاد حتی با شستن هم قابل خوردن نیستند و باید حتماً با مواد ضدعفونی‌کننده شست و شو شوند تا معضلی برای کودک به وجود نیاورند.

وی آلرژی‌های تنفسی را در استشاق آلاینده‌ها عنوان کرد و افزود: باید توجه داشت که آلرژی ریفلاکس را تشدید می‌کند و تبدیل به آسم می‌شود.

دبیر علمی نهمین کنگره اورژانس‌ها و بیماری‌های شایع طب کودکان در پاسخ به خبرنگاران در مورد مولتی‌ویتامین‌ها، مکمل‌ها و غذاهای تکمیلی کودکان در بازار گفت: در بازار آشفته ویتامین‌ها و مکمل‌های غذایی مواردی وجود دارد که هیچ ارزش تغذیه‌ای ندارند به خاطر نداشتن ارزش تغذیه‌ای نباید برای کودکان آنها را مصرف کرد.

ایمان‌زاده تصریح کرد: به همین دلیل با همکاری انجمن تغذیه کودکان ایران، کمیته‌ای در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تشکیل شده که اسامی مکمل‌ها و مولتی‌ویتامین‌هایی را که ارزش تغذیه‌ای و علمی استفاده شدن برای کودکان را دارند، به وزارتخانه معرفی کرده است که شامل 20 تا 25 قلم از موارد موجود در بازار می‌شود.

دانشیار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی اظهارداشت: آمار سوء تغذیه در بعضی از استان‌ها مثل سیستان و بلوچستان و نواحی کرمان شیوع بیشتری داشته است و این به آن دلیل است که نوزاد در 6 ماه اول زندگی از شیر مادر تغذیه نکرده است یا اگر تغذیه کرده است بعد از 6 ماهگی در دریافت غذای کمکی، اصول علمی رعایت نشده است.

دبیر علمی نهمین کنگره اورژانس‌ها و بیماری‌های شایع طب کودکان تصریح کرد: در 6 ماه اول زندگی نوزاد، سلول‌های روده کامل نیستند و نباید در این بازه زمانی از غذای کمکی استفاده کرد چرا که بعدها می‌تواند به صورت آلرژن به کودک صدمه بزند.

ایمان‌زاده ادامه داد: باید تا انتهای 6 ماهگی، کودک از شیر مادر استفاده کند و تغذیه علمی و پروتئینی داشته باشد و این گونه نباشد که از آبمیوه و شیرینی‌ها برای تغذیه کودک استفاده شود چرا که این موارد پروتئین و کالری مورد نیاز کودک را تأمین نمی‌کند و کودک دچار سوء تغذیه یا اختلال پروتئینی و تغذیه‌ای می‌شود.

دوشنبه 18/9/1392 - 16:56
اطلاعات دارویی و پزشکی

معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی اهواز هشدار داد: قرص اکسی‌لیت غیرمجاز و غیرقابل مصرف است.

خبرگزاری فارس: قرص اکسی‌لیت غیرمجاز و غیرقابل مصرف است

معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی اهواز امروز در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در شهرستان اظهار کرد: قرص اکسی‌لیت با ادعای چربی‌سوزی و ادعای لاغری، فاقد هرگونه مجوزی اعم از تولید، توزیع و عرضه است و استفاده از آن سلامتی را به خطر می‌اندازد.

بهزاد شریف مخمل‌زاده تصریح کرد: شهروندان خوزستانی فریب تبلیغات را نخورند، قرص اکسی لیت با ادعای چربی‌سوز و ادعای لاغری غیرمجاز و غیر قابل مصرف است و از شهروندان درخواست می‌شود از محصولات بدون مجوز بهداشتی استفاده نکنند.

وی افزود: شهروندان در صورت مشاهده، موارد تخلف را به صورت تلفنی با شماره 1490 یا 63 و  2232362 -0611 به واحد رسیدگی و پیگیری به شکایات دارویی معاونت غذا و داروی خوزستان اطلاع دهند.

دوشنبه 18/9/1392 - 16:53
تغذیه و تناسب اندام

یک سوم ایرانیان یا چاق هستند یا اضافه وزن دارند، حالا تب کوچک کردن شکم، بازار مکاره‌ای را به راه انداخته که از تبلیغ گوشواره و گن لاغری گرفته تا داروهای عجیب و غریب و تیغ های برآویخته همه جا را پر کرده است تا مگر از این آشفته بازار سودی حاصل شود.

خبرگزاری فارس: بازار مکاره لاغری، چاق و چاقتر

به گزارش خبرنگار بهداشت و درمان فارس، سر صف صبحگاه معاون مدرسه دوباره به سمت سعید آمد و پرسید: چرا لباس فرم مدرسه را نپوشیده‌ای؟

سعید پلیورش را بالا زد و لباس مدرسه را نشان داد؛ اما ناظم اصرار داشت که باید لباس فرم بر روی پلیور پوشیده شود تا آن جا که سعید مجبور شد پلیور را در بیاورد تا لباس فرم نمایان شود، هنوز چند لحظه‌ای از درآوردن پلیور نگذشته بود که صدای خنده بچه‌ها به آسمان رسید، دگمه لباس‌های سعید بسته نمی‌شد و این موضوع بهانه‌ای شد تا بچه‌ها سعید را چاقالو خطاب کنند.

 

سعید با لپ‌های از خجالت قرمز شده‌اش، دست و پا می‌زد و هی می‌گفت که چاق نیست و فقط اندامش کمی رو آمده‌است؛ اما بچه‌ها دست از سرش بر نمی‌داشتند.

 

فریدون عزیزی، رئیس پژوهشکده غدد و متابولیسم و رئیس انجمن پیشگیری و درمان چاقی درباره افتراق چاقی از اضافه وزن می‌گوید: اگر فرد وزن خود بر حسب کیلوگرم را تقسیم بر مجذوب قد بر مبنای متر کند، حاصل تقسیم اگر عدد 25 به پایین باشد وزن فرد مناسب است اما اگر عدد حاصله بین 25 تا 30 باشد اضافه وزن تلقی می‌شود و اگر عدد حاصله بین 30 تا 35 باشد چاقی درجه 1، 35 تا 40 چاقی درجه 2 و 40 به بالا چاقی مفرط محسوب می‌شود.

رئیس انجمن پیشگیری و درمان چاقی می‌گوید: حدود 25 میلیون ایرانی یا چاق هستند یا اضافه وزن دارند که از این میان 8 میلیون چاق هستند و 17 میلیون اضافه وزن دارند که این آمار شامل 45 درصد مردان و 57 درصد زنان بالای 20 سال می‌شود.

* چرا افراد چاق می‌شوند

فریده باب صحبت را باز می‌کند و می‌گوید: من را که می‌بینید هیچی نمی‌خورم فقط حرص و جوش می‌خورم و چاق می‌شوم ؛ چون طبق ژنتیک خانوادگی چاق هستیم حتی با خوردن آب هم چاق می‌شویم. با این صحبت فریده بقیه زن‌های حاضر در مترو زیر چشمی نگاهش می‌کنند شاید با این نگاه می‌خواهند به او بفهماند که غلو نکند.

فریدون عزیزی در این باره می‌گوید: ژنتیک نیز در بروز اضافه وزن و چاقی نقش دارد اما اگر عوامل محیطی و رفتاری خود فرد نباشد شیوع زیادی نخواهیم داشت.

وی ادامه می‌دهد: متأسفانه سبک و شیوه زندگی امروزی باعث شده که افراد به جای پیاده‌روی و دوچرخه‌سواری و انجام حرکات ورزشی و تحرک روزانه فعالیت کمتری داشته باشند و به دلیل در دسترس بودن مواد غذایی در تمام فصول و افزایش قدرت خرید به مصرف بیشتر مواد غذایی رو بیاورند و همه این موارد در کنار بی‌تحرکی به اضافه وزن و چاقی بینجامد.

عزیزی، مشکلات اضافه وزن و چاقی را در حوزه‌های دیابت، بیماری‌های قلبی و عروقی، سکته قلبی، سرطان، مشکلات مفاصل همچون آرتروز و افزایش سنگ کیسه صفرا عنوان کرد و گفت: بیماری دستگاه ادراری نیز در این افراد شایع‌تر است؛ همچنین بیماری‌های تنفسی نیز در افراد چاق به چشم می‌خورد.

* کدام روش برای کاهش وزن مناسب است

اکرم روز به روز چاق‌تر می‌شود، خودش می‌گوید: دیگر از این وضع خسته‌شده‌ام ، همه چیز را امتحان کرده‌ام، از چسب و گن لاغری گرفته تا این دستگاه‌های دراز و نشست مدرن، حتی قرص‌های جدید لاغری را نیز خورده‌ام اما همه آنها فقط چند وقتی خوب بود و دوباره روز از نو و روزی از نو شد.

 استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی می‌گوید: حالا باید به این فکر کنیم که اگر فردی چاق شد، چه کار کند.

عزیزی به استفاده از گن، گوشواره، چسب، قرص و تبلیغات ماهواره‌ای برای کاهش وزن اشاره می‌کند و می‌گوید: استفاده از این روش‌ها تأثیر زیادی در کاهش وزن ندارند و اگر کاهشی نیز صورت پذیرد، اثرش موقتی است و با عوارضی همراه خواهد بود.

وی به قرص‌های لاغری موجود در بازار اشاره می‌کند و می‌گوید: قرص‌های غیر طبی که از چین یا کشورهای دیگر وارد می‌شود با خود عوارض جبران ناپذیری به دنبال دارند.

حسین دلشاد، فوق تخصص غدد و رئیس مرکز تحقیقات چاقی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی نیز در این باره می‌گوید: چاقی خفیف و متوسط با رژیم و فعالیت بدنی درمان می‌شود اما در چاقی شدید این عوامل نتیجه‌بخش نیست.

وی ادامه می‌دهد: استفاده از داروهای مجاز و تائید شده وزارت بهداشت به شرطی که با تجویز پزشک همراه باشد کمک کننده است.

فریدون عزیزی نیز کاهش وزن در افراد را به واسطه رژیم و با کاهش 5 تا 10 درصدی وزن در 6 ماه صحیح و درست ارزیابی کرد و گفت: اگر فرد در یکی دو ماه وزن خود را سریع پایین بیاورد با عوارض بسیاری همراه است، حتی نگه داشتن این کاهش وزن نیز امکانپذیر نیست.

جراحی درمان چاقی‌های شدید است

در صف آزمایشگاه نشسته بود، از سر و رویش معلوم بود که حالش خوب است اما مدام اصرار می‌کردکه جواب آزمایشش را به صورت اورژانسی آماده کنند. متصدی آزمایشگاه به او تأکید کرد که باید صبر کنند. با غرولند سر جایش نشست. رو به من کرد و گفت: این آزمایشگاه همیشه این طور است؟ با لبخند از او پرسیدم: جواب آزمایش خیلی مهم است؟

بادی به غبغب می‌اندازد و می‌گوید: می‌خواهم لیپوساکشن انجام دهم و باید تا ظهر آزمایش‌های مربوطه را به مطب دکتر ببرم تا وقت عمل بگیرم.

بدون آنکه دوباره بپرسم خودش ادامه می‌دهد؛ می‌خواهم از شر این شکم گنده راحت شوم.

می‌پرسم از عمل نمی‌ترسید؟ و او جواب می‌دهد: عمل که کاری ندارد یک ساعت بیهوش می‌شوم، چربی‌ها را می‌تراشند و بعد راحت، سرحال و لاغر مثل «مانکن‌ها»! در خیابان راه می‌روم به همین راحتی و تازه از فکر رژیم و گن و قرص لاغری و ورزش، دیگر خبری نیست.

رئیس مرکز تحقیقات چاقی علوم پزشکی شهید بهشتی می‌گوید: در صورتی که فرد دچار چاقی شدید و غیر قابل کنترل با رژیم غذایی و دارو باشد عمل جراحی مناسب، ضرورت پیدا می‌کند.

دلشاد ادامه می‌دهد: عمل جراحی برای تخلیه چربی‌های زیرپوست یا لیپوساکشن و لیزر تنها برای از بین بردن چاقی موضعی و غیر طبیعی کاربرد دارند اما قادر به کاهش خطر عوارض منتسب به چاقی نیستند و در این موارد هم برای انجام عمل لیپوساکشن باید یک تیم پزشکی شامل جراحی باریاتریک، غدد درون ریز، تغذیه، روان‌شناسی، طب ورزشی، مددکاری و طب داخلی تصمیم‌گیری کنند.

حالا با وجود همه این توصیه‌ها که برای «کنترل وزن باید رفتارمان را عوض کنیم»، ورزش کنیم، رژیم غذایی مناسب و علمی داشته باشیم، باز هم بسیارند آنهایی که به تبلیغات واهی وسایل لاغری، اعمال جراحی تهاجمی و پر مخاطره، رژیم های سخت غیر قابل تحمل و هزار راه رفته و نرفته بی حاصل که بیشتر برای جیب آدمهایی است که از این شکم‌های بزرگ سود می‌برند، گوش می‌سپارند، به جای آنکه از خودشان شروع کنند.

گزارش از: مریم عرب‌انصاری

دوشنبه 18/9/1392 - 16:51
آموزش و تحقيقات

وزارت آموزش و پرورش موضوع آموزش پیشگیری از اچ‌آی‌وی یا ایدز را در کتاب علوم زیستی و بهداشت دانش‌آموزان اول دبیرستانی گنجانده است.

خبرگزاری فارس: آموزش پیشگیری از ایدز به اول دبیرستانی‌ها/ توزیع کتابچه پیشگیری از ایدز در مدارس

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری فارس، آموزش و پرورش در سال‌های اخیر توجه ویژه‌ای به مسائل آموزشی خارج از کتب درسی روی آورده است که در نوع خود بسیار ستودنی است.

اما این بار و در یکی از اقدامات ارزشمندی که وزارت آموزش و پرورش انجام داده است، موضوع آموزش‌های پیشگیری از بیماری‌های واگیردار و غیرواگیردار و به خصوص موضوع اچ‌آی‌وی یا همان ایدز در کتاب‌های درسی دانش‌آموزان گنجانده شده است.

بر اساس اطلاعات و آمار ایدز اولین‌بار در سال 1981 در آمریکا مشاهده شد و پس از آن رواج پرشتابی گرفت؛ از این رو مبارزه و مقابله با چنین بیماری نا آشنایی نیاز به آموزش‌های بسیاری دارد که آموزش و پرورش این موضوعات را به کتاب‌های درسی آورده تا دانش‌آموزان از درون مدرسه بتوانند با این بیماری‌ها آشنا شوند.

*آموزش پیشگیری از ایدز در کتاب‌های درسی دانش‌آموزان

محمد چینیان، مدیر کل دفتر سلامت وزارت آموزش و پرورش در گفت‌وگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری فارس، با اشاره به اقداماتی که در خصوص اچ‌آی‌وی یا ایدز در وزارت آموزش و پرورش انجام شده است، اظهار داشت: مهمترین اتفاقی که درباره آشنایی با بیماری و راه‌های مقابله در وزارت آموزش و پرورش ایجاد شده است، درج مطالبی در کتاب «علوم زیستی و بهداشت» سال اول دبیرستان است.

*کتاب علوم زیستی و بهداشت مأمن آموزش‌های پیشگیرانه

وی در پاسخ به این پرسش که «آیا این اطلاعات در حال حاضر در کتاب دانش‌آموزان اول دبیرستانی وجود دارد؟»، گفت: بله، کتاب علوم زیستی و بهداشت سال اول دبیرستان موضوع آشنایی با بیماری‌های مختلف را عنوان کرده است.

چینیان افزود: فصل هفتم این کتاب با عنوان سلامت و بیماری موضوعات آشنایی با بیماری‌ها وجود دارد؛ در این فصل همچنین تعریفی از ایدز، تاریخچه ایدز در ایران، راه‌های ورود ویروس به بدن و دلیل ایجاد نقص در ایمنی بدن، نشانه‌های ایدز، تشخیص اچ‌آی‌وی، درمان، سلامت رفتاری و راه‌های پیشگیری از آن عنوان شده است.

وی با اشاره به موضوع مهم درج شده در کتاب علوم زیستی و بهداشت اول دبیرستانی‌ها، خاطرنشان کرد: در این کتاب به بحث مهارت‌های زندگی اشاره و در راه‌های پیشگیری موضوع مهارت‌های زندگی و همچنین گفتن «نه» در سلامت‌های رفتاری و پایبندی به زندگی خانوادگی اشاره شده است.

مدیر کل دفتر سلامت وزارت آموزش و پرورش با بیان اینکه در ذیل هر مطلبی در خصوص ایدز فعالیت‌هایی هم برای دانش‌آموزان به صورت کلاسی و گروهی پیش‌بینی شده است، تصریح کرد: وجود محتوای آموزشی در کتب درسی یکی از مهمترین برنامه‌های حوزه سلامت آموزش و پرورش محسوب می‌شود که دانش‌آموزان در کنار محتوا در فعالیت‌های گروهی هم شرکت می‌کنند.

به گزارش فارس، HIV مخفف ““Human Immunodeficiency Virus  به معنی “ویروس نقص ایمنی انسان” است؛ ویروس در اصلاح یک ذره زنده خیلی کوچک است که می‌تواند تکثیر و پخش شود اما برای زندگی نیاز به موجود زنده دیگری دارد؛ وقتی ویروس، سلولی را آلوده کند شروع به تکثیر در داخل آن سلول می‌کند که در نهایت منجر به آسیب آن سلول می‌شود.

انسان می‌تواند توسط فرد دیگری که به HIV مبتلا شده است، آلوده شود و او نیز می‌تواند بقیه افراد را آلوده کند و بر این اساس HIV منتشر می‌شود؛ به فردی که به HIV آلوده است HIV)+HIV مثبت) اطلاق می‌شود؛ (سیستم ایمنی، گروهی ازسلول‌ها و ارگان‌ها هستند که بدن را در برابر ویروس‌ها و عفونت‌ها محفاظت می‌کنند.)

چنین بیماری مرموزی بی‌شک نیاز به آموزش‌های بسیاری دارد تا بتوانیم آمار مبتلایان به این بیماری را در آینده با آموزش‌های پیشگیرانه کاهش دهیم؛ حال آموزش و پرورش و دفتر سلامت این وزارتخانه که وظیفه اطلاع‌رسانی در خصوص بیماری‌ها را به عهده دارند، این کار را آغاز کرده است.

*همکاری آموزش و پرورش با نهادهای بین‌المللی در کاهش بیماری‌ها

چینیان همچنین به برنامه‌های دیگری که در زمان فوق برنامه مدارس اتفاق افتاده است اشاره کرد و گفت: برنامه جهانی مبارزه با ایدز، سل و مالاریا در جمهوری اسلامی ایران با همکاری سازمان ملل متحد انجام شده است که دستگاه‌هایی از جمله وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، سازمان صداوسیما، سازمان بهزیستی، سازمان زندان‌ها و وزارت آموزش و پرورش در این برنامه جهانی مشارکت دارند.

وی اضافه کرد: این برنامه در راستای تحقق اهداف برنامه ملی استراتژیک مبارزه با ایدز در کشور خواهد بود و وزارت آموزش و پرورش با همکاری صندوق جهانی و سایر دستگاه‌ها در 2 برنامه 5 ساله فعالیت‌هایی را شروع کرده است.

*تهیه کتابچه پیشگیری از ایدز برای مدارس

وی به انجام این فعالیت‌ها اشاره و تصریح کرد: تهیه محتوای آموزشی و آموزش نیروی‌های انسانی که شامل معلمان و مدیران مدارس و حتی دانش‌آموزان می‌شود؛ تهیه یک محتوای آموزشی یکی از مهمترین فعالیت انجام شده در این راستا است که کتابچه «پیشگیری از ایدز برای دانش‌آموزان دبیرستانی، پیش‌دانشگاهی و فنی و حرفه‌ای در سال 1392» می‌شود.

 

 

*توزیع 400 هزار نسخه کتابچه آموزشی در 11 استان کشور

مدیر کل دفتر سلامت وزارت آموزش و پرورش در پاسخ به این پرسش که «آیا این کتابچه در کشور توزیع شده است؟»، گفت: توزیع به این معناست که این کتابچه فقط در 11 استان کشور توزیع شده است؛ این 11 استان به شکلی انتخاب شده‌اند که لازم‌التوجه‌تر نسبت به دیگر استان‌ها بودند.

وی با بیان اینکه 400 هزار نسخه از این کتابچه‌های آموزش پیشگیری در 11 استان کشور توزیع شده است، عنوان کرد: استان‌های آذربایجان‌غربی، خوزستان، البرز، فارس، لرستان، قزوین، کرمانشاه، خراسان‌رضوی، هرمزگان، بوشهر و سیستان و بلوچستان استانهایی هستند که از ابتدای سال تحصیلی تاکنون کتابچه آموزشی پیشگیری از ایدز را دریافت کرده‌اند.

چینیان به دیگر برنامه‌های آموزشی این حوزه اشاره کرد و گفت: برنامه‌های زمان‌بندی اجرای این موضوع برای سال تحصیلی 93-92 تهیه شده است و گزارش‌های استانی دریافت می‌شود که حتی نام مدرسه‌ای که در طول هفته این آموزش‌ها انجام می‌شود، مشخص شده است.

این کتابچه یا جزوه در اختیار استان‌ها قرار می‌گیرد و در مدارسی که بیشتر مورد توجه هستند، توزیع می‌شود و تعدادی از فرهنگیان به عنوان مدرس شناسایی شدند و در یک دوره 6 ساعته با عنوان پیشگیری از اچ‌آی‌وی یا ایدز را پشت سر گذاشتند و دانش‌آموزان مورد نظر را در 11 استان کشور آموزش می‌دهند.

به گزارش فارس، به گفته مسئولان وزارت آموزش و پرورش، متولی بحث سلامت در کشور وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است و آموزش و پرورش و دفتر سلامت این وزارتخانه موضوعات آموزشی و اطلاع‌رسانی در مدارس را انجام می‌دهند.

در این راستا تمامی فعالیت‌های اجرایی سلامت در درون مدرسه هم به عهده وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است و انجام شدن و یا نشدن فعالیت‌های اجرایی حوزه سلامت به عهده متولی سلامت در کشور است.

آموزش و پرورش با توجه به تعدد بسیار فعالیت‌ها نیاز به کمک دستگاه‌های مختلف در زمینه کمک و همیاری در بحث آموزش بیماری‌ها به دانش‌آموزان دارد تا بتوانیم در آینده کشوری سالم و عاری از هرگونه بیماری داشته باشیم.

 

 

*ورود کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها در شرح وظایف مربیان بهداشت

مدیر کل دفتر سلامت وزارت آموزش و پرورش به یکی دیگر از اقدامات انجام شده در حوزه پیشگیری از بیماری‌ها در آموزش و پرورش اشاره و تصریح کرد: در شرح وظایف مربیان بهداشت اشاره شده است که ایجاد ارتباط تنگاتنگ با مراکز بهداشتی درمانی و امور کنترل و پیشگیری از بیماری‌های واگیر و غیرواگیر و هماهنگی با مدیر آموزشگاه، اشاره شده است.

*آموزش پیشگیری از ایدز به دانش‌آموزان اول دبیرستانی

وی افزود: ذکر این نکته با اهمیت است که مربیان بهداشت بیشتر در مقطع ابتدایی ساماندهی شده‌اند و بحث پیشگیری از اچ‌آی‌وی یا ایدز و شناخت بیماری‌ها در مقطع دبیرستان تدریس می‌شود؛ ما در دوره ابتدایی بیشتر آشنایی با بهداشت فردی را مد نظر قرار داده‌ایم و در دوره متوسطه اول که همان دوره راهنمایی تحصیلی است، آشنایی با بهداشت همراه با مهارت‌های اجتماعی آموزش داده می‌شود و در مقطع متوسطه دوم یا دبیرستان نگاه ما بیشتر به شناخت بیماری‌ها و راه‌های پیشگیری از بیماری‌های واگیر و غیرواگیر اختصاص دارد.

چینیان به سرفصل‌ آموزش‌های سلامت اشاره کرد و گفت: آشنایی با بیماری‌های واگیر و غیرواگیر، اصول بهداشت فردی، سلامت تغذیه‌ای، سلامت روانی، بهداشت محیط و ایمنی، تحرک بدنی و ورزش، سلامت و خانواده و آموزش سبک خانواده از سرفصل‌های آموزش سلامت در وزارت آموزش و پرورش است.

وی اضافه کرد: بر اساس این سرفصل‌ها دوره های آموزشی مخصوص دانش‌آموزان تهیه و به عنوان مثال در خصوص بیماری ایدز در دوره متوسطه دوم آموزش داده می‌شود و در خصوص بیماری سل در پایه‌های اول و دوم تدریس و آموزش پیشگیری از بیماری سرخک و سرخچه در هر 3 مقطع تدریس می‌شود.

 

یک نمونه از برنامه زمان‌بندی در مدارس

 

به گزارش فارس، در انتها باز هم باید حضور دیگر دستگاه‌های متولی سلامت در کشور را مورد توجه قرار داد و موضوعات آموزش پیشگیری از بیماری‌های مختلف در کتابهای درسی و آموزش و پرورش را افزایش داد.

به نظر می‌رسد تهیه کتب آموزشی بیشتر و مفصل‌تر به همراه داشتن ساعت درسی مشخص در مدارس و در زمان آموزشی می‌تواند در کاهش انواع بیماری‌های واگیر و غیرواگیر در آینده نه چندان دور شرایط خوبی را برای کشور متصور بود.

گزارش از میثم حاجی‌پور

دوشنبه 18/9/1392 - 16:49
شهدا و دفاع مقدس

برادرانم! شما را سفارش می‌کنم به ادامه دادن راه جهاد در مسیر حزب‌الله که مسیر عزت و کرامت است و سفارش می‌کنم به یاری رهبر حزب‌الله، سید حسن نصرالله، که به خدا قسم راهی را به سوی خدا نیافتم که سریعتر از این راه به رضایت خداوند منتهی شود.

خبرگزاری فارس: وصیت‌نامه فرمانده ارشد حزب الله

به گزارش گروه حماسه و مقاومت فارس(باشگاه توانا)، شهید «حسان هولو اللقیس» از فرماندهان حزب‌الله است که به «سیدحسن نصرالله»، دبیرکل حزب‌الله بسیار نزدیک بود و مسئول این جنبش در همان منطقه محل سکونتش به شمار می‌رفت.

وی تا پیش از ترور در تاریخ 12 آذرماه 1392 بارها در معرض ترور قرار گرفته بود و این نشان از اهمیت جایگاه وی در جنبش مقاومت حزب‌الله دارد و اطلاعات موجود تأکید می‌کند که شهید حسان در ژوئیه 2006 میلادی و طی جنگ «وعده صادق» یکی از هواپیماهای بدون سرنشین رژیم صهیونیستی را هدف گرفته و ساقط کرده بود.

وصیت‌نامه فرمانده مجاهد، شهید «حاج حسان هولو اللقیس» در ادامه می‌آید:

بسم رب الشهداء والصدیقین

سپاس خدای را که اول است و چیزی پیش از او نیست و آخر است و چیزی بعد از او نیست. ظاهر است و باطن و هیچ چیزی ورای او وجود ندارد. سپاس خدای را برای هر آنچه که عطا کرد و هر آنچه که پس گرفت. برای هر صنع نیکویش و هر امتحانی که به آن مبتلایمان ساخت. شکر خداوند را برای هدایت ما و برای نعمت ولایت که بزرگترین نعمت اوست برای ما.

شهادت می‌دهم که محمد(ص) بنده خدا و رسول و حبیب اوست، خداوند او را به حق به پیامبری بر انگیخت تا بندگانش را از پرستش بت‌ها به پرستش خدا رهنمون شود و از اطاعت شیطان به اطاعت خداوند و اولیای خدا بازشان دارد.

شهادت می‌دهم علی(ع) ولی برگزیده خدا و حجت بر همه خلایق است و امامان از نسل او، رهبران مردم و ائمه هدایتند. خداوند ما را در زمره آنان محشور گرداند و به اندازه یک چشم بر هم زدنی بین ما و آنان جدایی نیفکند.  

بارالها! این جان من است که هنگام خلقتم آن را نزد من به امانت سپردی، امانتی پاک و مطهر و بری از هر گونه آلودگی! تو را به محبوبترین بندگان در پیشگاهت، محمد و اهل بیت طاهرینش قسم می‌دهم که این امانتت را در حالی از من قبول کنی که در خون خود آغشته‌ام، تا بدین وسیله آن را از همه آلودگی‌هایی که به واسطه اعمالم در این دنیای پست بر آن نشسته است پاک گردانی. و با همه وجود امید دارم خیانتم در حفظ امانتت را مورد عفو قرار دهی و آن را از من بپذیری همان طور که از ساحران فرعون پذیرفتی. امید آن دارم که قسم مرا به محبوبترین بنده‌ات رد نکنی و از من در گذری، ای مهربانترین مهربانان و بهترین بخشندگان!

سلام بر تو ای آقا و مولایم، یا ابا عبدالله الحسین! ای پیشوای آزادگان و انقلابیون! تویی که راه شهادت را پیمودی و سید شهیدان گشتی. ای کسی که قربانی کردن جان و فدا کردن خانواده را به ما آموختی و آتش شوق به ملاقات پروردگار را در حالی که در خون خود غوطه‌وریم در دل‌های ما برافروختی. همان گونه که خود نیز چنین بودی! از خداوند مسألت می‌کنیم شهادت را بر ما ارزانی دارد تا بدین وسیله با فاطمه زهرا(س) همدردی کرده باشیم و در زمره قافله نورانی تو در آییم که قافله عزتمندی و کرامت شهادت است، در آن روزی که جز اعمال صالح، چیزی به فریاد انسان نمی‌رسد. به خدا قسم که همه ایثارگری‌های شیعیان تو در طول تاریخ با هیچ یک از قربانی‌هایی که در روز عاشورا تقدیم کردی برابری نمی‌کند و حقیقتا هیچ روزی در سختی و شدت، مثل روز تو نیست!

السلام علیک یا سیدی و مولای یا صاحب الزمان! سلام بر تو که خلیفة الرحمن و حجة الله و بقیة الله در عالم و کشتی نجات این امت هستی. جان من و همه عالمیان فدای تو باد! خداوند فرج و ظهور تو را نزدیک گرداند و ما را به واسطه شما بر دشمنان جدتان نصرت عطا فرماید و دینی را که مورد رضای اوست بر عالم بگستراند و زمین را پس از آنکه از ظلم و عدوان لبریز شده، از عدالت سرشار گرداند.

اگر خداوند پیش از ظهور شما شهادت را روزی‌ام فرمود، از خداوند می‌خواهم مرا با بقیه شهیدان، برای یاری تو به این دنیا بر گرداند تا در زیر پرچم تو با دشمنانت بجنگیم و یک بار دیگر شیرینی شهادت را در زیر لوای شما تجربه کنیم. به درستی که خداوند شنوا و اجابت کننده است.

سلام بر بت‌شکن زمان ما و زنده کننده دین پیامبر خاتم و بیدارگر ما و رهبر کبیر انقلاب، امام خمینی(قدس سره) و سلام بر رهبر و ولی فقیه‌مان، سیدعلی خامنه‌ای (حفظه الله) که خداوند عمر طولانی به او عطا فرماید و حکومت اسلامی و پاسداران آن و مردمش را حفظ و حراست فرماید.

سلام بر سرور شهیدان مقاومت اسلامی حزب‌الله، سید عباس موسوی و سایر شهیدان مقاومت اسلامی که با خون پاکشان از مقاومت حراست کردند و باعث عزت و افتخار برای مقاومت شدند.

وصیت من به رهبرم، جناب سید حسن نصرالله  

سلام من به تو ای سید مقاومت و رهبر و حافظ و نگهبان مقاومت، که پیوسته آن را به انتصارات رهنمون شدی و یکی پس از دیگری افتخار برای مقاومت اسلامی رقم زدی. سید ما، جان‌های ما همه فدای تو باد! اگر روز و شب، خداوند را به جهت رهبری تو در مسیر مقاومت شکر گذار باشیم حق سپاسگذاری را ادا نکرده‌ایم.

تو تمثیل این جمله در مناجات هستی که «آنکس که تو را یافت چه گم کرد؟ و آنکس که تو را گم کرد چه یافت؟!» ما تحت رهبری تو در این مسیر مقاومت، ـ به اذن الله ـ هرگز راه را گم نخواهیم کرد.

 

ای صادق امین! مجاهدت در زیر لوای تو آن قدر شیرین است و آن چنان اطمینان و اعتماد قلبی به انسان می‌دهد که هیچ چیزی بر روی زمین قادر به از بین بردن آن نیست. خداوند تو را با دیده همیشه بیدارش حفظ و حراست فرماید. همان طور که فرزندم علی پیش از آنکه در عملیات «الوعد الصادق» در زیر لوای شما به شرف شهادت نایل آید، در مراسم عمومی، وظیفه حراست و حفاظت از شما را بر عهده داشت، پس از شهادت او را در خواب دیدیم که با عده ای از شهدا، همچنان عهده دار حفاظت از شما هستند.

اگر خداوند توفیق شهادت را روزی‌ام گرداند، اهل آسمان را باخبر خواهم کرد که خداوند چطور شیعیان لبنان را به وجود رهبری چون تو که مجاهدی پرهیزگار و صادق و حکیم و شجاع و متواضع و صبور و پیروز و سرفراز هستی امتیاز بخشیده است. و نیز خواهم گفت که چگونه تو را به وجود مردمی شریف و شجاع و صبور مختص گردانیده است که بسیاری از پیامبران و امامان در طول تاریخ از آن بی‌بهره بودند. مردمی که دوستت دارند و اطمینان به تو دارند و یاری‌ات می کنند و روز و شب پیوسته دعایت می‌کنند.

خوشا به حال تو و خوشا به سعادت آنان! از خداوند می‌خواهم شما را و آنان را حفظ کند و شما را نصرت عطا فرماید و آنان را به سبب شما یاری دهد، و این امت را با عطای عمر طولانی برای شما متنعم سازد، و مجاهدت طولانی‌ات را همانند اجداد مطهرت به شهادت ختم فرماید، تا در بهشت نیز در زمره فرماندهان و امرا باشی همان گونه که در زمین امیر و فرمانده ما بودی؛ به راستی که خداوند شنوا و اجابت کننده است.    

خواهش من از شما این است در مورد کوتاهی‌هایی که از من در دوران خدمتم سر زد، مرا مورد عفو و بخشش قرار دهی، چرا که رضایت شما به معنی رضایت خدا و رسولش و ناخشنودی شما نارضایتی خدا و رسولش است. از خدا می خواهم که من و بقیه شهیدان را با شما در کنار اباعبدالله الحسین و یارانش محشور گرداند.

در خاتمه، از جنابعالی به جهت محبت ویژه و اهتمام خاص‌تان به بنده و خانواده ام مخصوصا بعد از جنگ تموز (33 روزه) تشکر می کنم. ان شاء الله هیچگاه شما را از یاد نخواهیم برد. خداوند بهترین پاداش را از طرف این امت نصیبتان گرداند.  

خادم شما که هرگز فراموشتان نخواهد کرد؛ حسان اللقیس

 

وصیت من به برادران مجاهدم

به همه کسانی که خداوند توفیقم بخشید با آنها زندگی کرده و در کنار آنها جهاد کنم، و خدمتگذار آنان باشم، کسانی که محتاج دعای آنها هستم و از خدا می‌خواهم که از بین آنها شهادت را روزی ام گرداند.

برادرانم! دنیا محل گذر است و مکان توقف نیست. خداوند آن را برای این قرار داده است تا با اعمال خود مهیای آخرت شویم. ما در این دنیا مهمان‌هایی بیش نیستیم و در زمانی زندگی می‌کنیم که هجوم همه جانبه جهانی بر پیروان اسلام ناب محمدی شدت گرفته است. «یریدون لیطفئوا نور الله بأفواههم» می‌خواهند نور خدا را با دهان‌هایشان خاموش کنند، اما خداوند با وجود امثال شما که از صدق و صبر و ثبات قدم اصحاب اباعبدالله برخوردار هستید ابا دارد و نورش را کامل خواهد کرد «یأبی الله الا أن یتم نوره ولو کره المشرکون».

وصیت من به شما برادران این است که به جهاد با نفس بپردازید. چه بسیار برنده‌ای که باخت به سبب اینکه دنیا او را فریفته خود ساخت و گرفتار عجب و غرور و آرزوهای طولانی گرداند. برحذر باشید برادرانم! رضایت خدا جز با اطاعت او و اطاعت اولیایش به دست نمی‌آید و تقوی جز با پرهیز از محرمات الهی حاصل نمی‌گردد و به نیکی نمی‌توان رسید مگر با گذشتن از دل بخواهی‌ها و بخشیدن آنچه که دوست می‌داریم. آیا می‌خواهیم از راهی جز این راه به رضایت الهی دست یابیم و جزو اولیایش گردیم؟؟

هیهات! رضایت خدا و بهشت الهی برای آن بندگانی آماده شده است که تقوی پیشه کنند. و درجات اعلی برای آنان است که مال و جانشان را صادقانه در مسیر او به کار گیرند تا از خاصان اولیایش گردند «أن الله اشتری من المؤمنین أنفسهم و أموالهم بأن لهم الجنة». خداوند جان‌ها و اموال مؤمنان را از آنان خرید تا در مقابل، بهشت برای آنها باشد؛ بهشتی که پهنای آن، آسمان‌ها و زمین است، و برای پرهیزکاران آماده شده است: «و جنة عرضها السموات والأرض أعدت للمتقین». 

پس تقوای خدا پیشه کنید و برای تقوی پیشگی، از صبر کمک بگیرید؛ چرا که تقوا، امروز حرز و سپر شماست و فردا در قیامت راه شما به سوی بهشت است.

مؤمن باید با برادر مؤمن خود مهربان باشد و به خاطر عیب یا خطایی او را رسوا نسازد، چه بسا او با وجود آن خطا یا لغزش مورد غفران الهی قرار گیرد. و در مورد خود، حتی گناه کوچک را سبک نشمارد چه بسا به واسطه همان گناه عذاب شامل حالش شود. و باید که در مورد رفتار برادرانش حمل بر وجه نیکو کند چه بسا کسی که چیزی درباره کسی نقل کرده، مرتکب اشتباه شده باشد و بعدا باطل بودن سخن او آشکار شود. خداوند شنوا و بیناست. پس هیچ کدام از شما عیب جویی از برادرش نکند و هرکس باید مشغول سپاس و شکرگذاری از خداوند باشد.

بسیار استغفار کنید که «یرسل علیکم مدرارا»، «و بالشکر تدوم النعم» و با شکرگذاری است که نعمت‌ها استمرار می‌یابد، (مخصوصا نعمت ولایت)، بکوشید تذلل بندگی بر سرتان سایه‌افکن باشد و گردن افرازی و تکبر را از خود دور سازید، چرا که «الکبر رداء الله، ومن نازعه فی ردائه قصمه» (کبریایی، ردایی در خور شأن پروردگار و مختص اوست، هر کس در این خصوص با او منازعه کند خداوند او را در هم می کوبد و هلاک می گرداند!)، و «عاجزترین مردم کسی است که از یافتن دوستان ناتوان باشد». بر حذر باشید که خداوند بندگان مستکبرش را با دوستان خود که ضعیف شمرده شده‌اند به امتحان می‌کشد. خداوند متعال به پیامبر خود موسی (ع) در بیان علت برگزیده شدنش به پیامبری وحی فرمود: «ای موسی! من به بندگانم نظر افکندم، و در بین آنان، متواضع‌تر از تو نیافتم».

برادرانم! همان طور که خداوند پیامبران و اولیای خود را برگزید، این امت عظیم را نیز از بین همه امت‌ها برگزید. سرسخت‌ترین دشمنان را در مواجهه با آن قرار داد و با انواع و اقسام قهر و عذاب و جنگ‌ها و سختی‌ها و نقص در اموال و جان‌ها به امتحان کشید، این امت صبوری کرد و مورد بشارت قرار گرفت. خداوند بهترین رهبران را در طول تاریخ به امامت این امت برگزید که یکی پس از دیگری پیروزی و انتصار و عزت و افتخار برای آن به ارمغان آوردند و باعث مباهات این امت به سایر امت ها در دنیا شدند‌ و رسول اعظم نیز در آخرت به این امت در مقابل دیگر خلایق مباهات می‌کند.

رهبرانی که استحکام اسلام را به آن بازگرداندند پس از آن که گمراهان آن را دچار انحراف ساخته بودند، و طراوات و شیرینی جهاد در راه خدا را یک بار دیگر زنده کردند. خداوند برای مجاهدین در راهش، پرافتخارترین دروازه مجاهدت را گشود، خوشا به حال آنان که به سوی جهاد فراخوانده شدند و این دعوت را لبیک گفتند، به رهبرشان که مورد تأیید و نصرت الهی بود اطمینان کردند و از او اطاعت و فرمانبری کردند؛ بر سختی کارزار صبوری ورزیدند و ثابت قدم ماندند و جمجمه‌شان را به خدا سپردند و فراوان ذکر خدا را گفتند. برخی از آنها از سوی خدا برای دینش انتخاب شدند و سختی و عذاب را به جان خریدند و سرانجام در جایگاه امن خود در کنار محمد و آلش مأوا گرفتند... شما نیز جزو منتظرانی باشید که بر وعده‌شان با خدا ثابت قدم ماندند و دچار تغییر نشدند.

خداوند متعال می فرماید: «هذا یوم ینفع الصادقین صدقهم لهم جنات تجری من تحتها الأنهار خالدین فیها أبدا»؛ امروز روزی است که راستگویان از صدق خود بهره‌مند می‌شوند، برای آنان باغ‌هایی است که از زیر آن نهرها جاری است و در آن تا ابد جاودانه خواهند ماند.

برادرانم! شما را سفارش می‌کنم به ادامه دادن راه جهاد در مسیر حزب‌الله که مسیر عزت و کرامت است و سفارش می‌کنم به یاری رهبر حزب‌الله، سید حسن نصرالله، که به خدا قسم راهی را به سوی خدا نیافتم که سریعتر از این راه به رضایت خداوند منتهی شود، و رهبری را نیافتم که همچون ایشان بر مسیر هدایت قرار داشته باشد تا از او پیروی و تبعیت کنم.

همه ما به چشم دیدیم چگونه خداوند این امت را با رهبری مبارکش پیروزی بخشید، در حالی که او این ندا را سر داده بود (روزگار شکست ها به سر آمد!) و همچنان ما را به پیروزی بشارت می‌دهد. خداوند او را مورد تأییدات خود قرار داده و نصرتش را شامل حالش گرداند و عمر مبارکش را تا زمان ظهور امام مهدی (ارواحنا لمقدمه الفداء) طولانی گرداند. مبادا خدای نکرده روزی همانند ابا عبدالله الحسین(علیه‌السلام) به خداوند شکایت برد که «وا قلة ناصره» که در آن صورت غضب خداوند تا روز قیامت دامنگیرمان خواهد شد.

در خاتمه، از خداوند برای شما مغفرت و رضا و شهادت پس از عمری طولانی طلب می‌کنم و از شما طلب بخشش می‌کنم. برای من و بقیه برادرانتان که پیش از من در این مسیر به فیض شهادت نایل آمدند دعا کنید. مبارک باد بر حزب الله لبنان، این رهبری و این شیعیان و این مجاهدان و این شهیدانش! 

فقیر رحمت پروردگار؛ حسان اللقیس

دوشنبه 18/9/1392 - 16:46
آموزش و تحقيقات

دانشمندان بریتانیایی یک آزمایش پیشگامانه ابداع کرده اند که می تواند یک سری از مشکلات سلامت روانی را با تحلیل حرکات چشم بیمار تشخیص دهد.

به گزارش خبرگزاری مهر، این فناوری متحول کننده از نظریه ای با یک قرن قدمت استفاده می کند که مسیرهای غیرعادی نگاه کردن به اجسام با روان پریش بودن بیمار ارتباط دارد.

محققان این پروژه اعتقاد دارند که این فناوری می تواند برای تمایز قائل شدن بین بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی و اختلال دو قطبی و همچنین افسردگی شدید موثر باشد.

محققان با استفاده از دوربینهای ویژه حرکات چشم بیماران را هنگام تماشای تصاویر روی صفحه رایانه دنبال می کنند. بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی تصاویر را ناتمام تر از سایرین بررسی می کنند. آنها نگاه خود را به نقطه های خاصی برای مدت طولانی می دوزند و به نقطه های کمتری در تصویر کلی نگاه می کنند.

این شیوه برای بیماران دارای اختلال دو قطبی و افسردگی شدید با تفاوتهای جزیی بیشتری ذکر شده است.

این شرایط دارای علائم مشاهده هستند که تشخیص را با روشهای سنتی دشوار می سازد.

"مدجو نیر" کارآفرین فناوری این پروژه که امیدوار است این فناوری را وارد بازار کند، گفت: پیشرفتهای اخیر در فناوری ردگیری حرکات چشم با استفاده از شرایط غیرطبیعی حرکات چشم به عنوان یک شاخص قابل اطمینان می تواند به تشخیص این اختلالات کمک کند.

"مدجو نیر" درحال حاضر با دکتر فیلیپ بنسون از دانشگاه ابردین و دیویت سنت کلیر به عنوان رئیس کرسی سلامت روانی همکاری می کند و اعتقاد دارد که این فناوری تغییر مهمی برای عرصه روانپزشکی که اسکنهای مغزی و تکنیکهای دی ان ای هنوز نتوانسته اند در تشخیص این بیماریها تا این حد موثر باشند، محسوب می شود.

این آزمایش چشم با 95 درصد صحت ظرف 30 دقیقه انجام می شود، این درحالی است که تشخیص برخی از این بیماریها چندین سال طول می کشد. اما هنوز هم باید تحقیقات بیشتری برای استفاده گسترده از آن صورت گیرد.

دوشنبه 18/9/1392 - 16:45
تاریخ

جام جم آنلاین: وقتی در باب معضلات اعتقادی و حتی سیاسی در برابر قدرت‌های بزرگ گزینه گفت‌وگو به‌عنوان یک راه‌حل مطرح می‌شود، معمولا عده‌ای در برابر این گزینه موضع مخالف می‌گیرند.

بهانه این عده این است که گزینه گفت وگو الزاما به معنای سازش و دست برداشتن از اصول و ارزش هاست. حتی بعضا گفته می شود قدرت های بزرگ، قدرت خود را در گفت وگو بر مخاطب تحمیل می کنند و نتیجه مطلوب خود را از آن گفت وگو بیرون خواهند کشید. مباحثه های سیاسی درخصوص گفت وگو با قدرت ها، گاهی به برخی ارجاعات دینی نیز می رسد و موافقان و مخالفان گفت وگو مصادیقی از تاریخ اسلام ارائه می کنند.

از نگاه شیعه، واقعه عاشورا مصاف و مواجهه حقیقت اسلام با ظلم و بیداد است. این مصاف چنان بود که پیش از وقوع آن، امام و همه یارانش به نتیجه آن، یعنی شهادت مبارزان و به اسارت رفتن بازماندگان علم داشتند. اما آنها مرگ و اسارت با عزت را بر زندگی و آزادی با ذلت ترجیح دادند. بنابراین تن ندادن به ذلت، یک اصل فرهنگی و شیعی و نهادینه شده بین شیعیان است. از سوی دیگر گفت وگو و مذاکره، در برابر جنگ و مبارزه قرار دارد. پس پذیرش منطق گفت وگو می تواند این اصل اولیه شیعی را به مخاطره افکند و زمینه تن دادن به ذلت را فراهم کند. با این مضمون که محوریت دادن به مذاکره ما را از هدف عاشورایی و بینش حسینی «هیهات منّا الذله» دور خواهد کرد.

اما توجه به این نکته ضروری است که در این گفتمان، ناآگاهانه، برخی اعمال و گفتار امام حسین(ع) و نیز سایر ائمه نادیده گرفته می شود. مذاکره این نیست که ما اصول و موازین خود را بازگو کنیم و دیگران، اعم از مردم کوچه و بازار تا قدرت های بزرگ صرفا آن را بپذیرند و موضعی دیگر نداشته باشند. این منطق، نه در مورد زندگی دیگر ائمه صادق است و نه درباره خود واقعه عاشورا و حضرت اباعبدالله(ع).

با نگاهی گذرا به مقدمات واقعه عاشورا در می یابیم اعمال و کنش های امام که به حضور ایشان در کربلا منجر شد، به هیچ وجه یک طرفه و دلبخواهی نبوده، بلکه ناظر به موضعگیری ها و خواست و مطالبات دیگران بوده است. امام حسین(ع) از عربستان به سمت کوفه رهسپار شد، اما هر مسلمانی که اندک اطلاعات تاریخی ای درباره این واقعه مهم دارد می داند این حرکت به خواست کثیری از مردم کوفه اتفاق افتاد. بنابراین منطق امام، یک منطق یکسویه و خودمحور نبود، بلکه ناظر به زمینه های اجتماعی بود و نکته مهم تر اینجاست که وقتی امام متوجه شد این زمینه اجتماعی با ترفندهای بنی امیه از بین رفته است، در عین حفظ و پافشاری بر اصول اولیه خود، منطق خود را به اهل کوفه تحمیل نکرد. امام پس از مواجهه با لشکر عمر سعد و حضور کثیری از همان مردمی که او را به کوفه دعوت کرده بودند، در لشکر عمر سعد به آنها پیشنهاد گفت وگو داد. آنچه خط قرمز امام بود، عدم جنگیدن یا مذاکره نکردن نبود، بلکه خط قرمز امام پذیرش و بیعت با ستمگر و منحرف بود.

امام در گفت وگویی که با عمر سعد داشت در پاسخ به پرسش او که چرا ایشان به سمت کوفه آمده، فرمود به خواست اهل کوفه آمده ولی حال اگر آنها چیز دیگری می خواهند باز خواهد گشت و به این وسیله راه را برای ابن زیاد و یزید برای تن ندادن به جنگ باز گذاشت. حتی بر اساس برخی اسناد و روایات عمر سعد از این موضع امام خشنود شد و حتی وقتی پیغام این پیشنهاد به ابن زیاد رسید، او مسیر را برای پایان دادن به ماجرا باز دید. اما شمر مانع شد تا ابن زیاد از این پیشنهاد استفاده کند و از او خواست برای امام شرط بگذارد که یا بجنگد یا بیعت کند. کلام امام چنان نافذ و منطقش قوی بود که حتی هنگام نبرد نیز هرگاه خطاب به دشمنان جملاتی می گفت آنها را تحت تاثیر قرار می داد، چنان که فرماندهان دشمن مدام دستور می دادند نگذارید حسین(ع) با لشکر گفت وگو کند. امام حسین(ع) به عنوان الگویی برای همه آزادگان تاریخ در برابر ظلم و ستم جابرانه که خود را به منطق جاهلانه یکسویه نگر و من محور آذین کرده بود، شجاعانه ایستاد و تا پای جان از عزت خود و خاندان و یارانش دفاع کرد و بر همه دوستدارانش تا ابد، عزت بخشید. اما هم امام حسین(ع) و هم دیگر ائمه طی دوران امامتشان به پیروان خود آموختند در برهه های مختلف باید همواره در مواجهه با دشمنان، گفت وگو و تعامل در صلح را بر قهر و جنگ مقدم داشت و تا زمانی که امکان برقراری یک تعامل و گفت وگوی واقعی ـ ولو با حداقل شرایط آن ـ وجود دارد، نباید قهر و جنگ را مقدم داشت، این مشی اسلامی و شیعی ائمه بوده است، بنابراین نمی توان بر مبنای دفاع از اصول اسلامی و شیعی هرگونه گفت وگو را نفی کرد، مگر آنکه همان گفت و گو متضمن ذلت و خواری باشد.

دوشنبه 18/9/1392 - 16:42
آموزش و تحقيقات

جام جم آنلاین: رویکردی را که ایران بتازگی در مذاکرات ژنو به کارگرفت، می‌توان دیپلماسی سیاسی نامید که یکی از روش‌های تعامل یک دولت با دولت‌های دیگر در عرصه بین‌الملل است و در سطح مقامات بلندپایه و نمایندگان رسمی حکومتی برگزار می‌شود.

این سطح از دیپلماسی با استفاده از ابزار سنتی مذاکره، چانه زنی، اقناع یا تطمیع صورت می گیرد و قاعدتا توان و زمان زیادی را هم از مسئولان دولت ها به خود اختصاص می دهد تا بتوانند سرانجام به توافقی که مورد رضایت طرفین باشد، برسند. در این میان، البته حضور فعال وزیر امور خارجه کشور ـ که نفر اول مذاکره کننده از هیات ایرانی بود ـ در عرصه مجازی و شبکه های اجتماعی، اتفاق جدیدی را رقم می زد که برابر با میز مذاکره، چشم ها را به صفحه مجازی ایشان می دوخت تا به عنوان رسانه ای بی واسطه پیام خود را به مخاطبان ایرانی انتقال دهد.

دیپلماسی عمومی

در دهه های اخیر بخصوص پس از جنگ تاثیرگذار جهانی دوم، رویکرد غالب دولت ها در عرصه بین المللی بر تعامل و اتخاذ روش های نرم و اجتناب هرچه بیشتر از تهاجم و جنگ افروزی بوده است. هرچند گاه اصطکاک منافع و تقابل آنها میل باطنی برخی قدرت های بزرگ را بر برتری جویی حتی در صورت نیاز استفاده از گزینه نظامی کتمان نکرده، ولی رویکرد غالب سعی بر به کارگیری دیپلماسی بوده است. در این مسیر مفاهیم جدیدی ایجاد شدند که یکی از آنها «دیپلماسی عمومی» است که نخستین بار سال ١٩٦٥ در آمریکا توسط الموند گولیون، رئیس مدرسه حقوق و دیپلماسی فلچر در دانشگاه تافتز به کار گرفته شد که می توان آن را «اقداماتی برای تعامل و ارتباط با دیگر ملل و اندیشه ها دانست که هدف از آن استقرار و استمرار روابط طولانی مدت فرهنگ، ارزش ها و سیاست های نظام مورد نظر به جوامع دیگر است.»

به سوی تفاهم میان ملت ها؛ دیپلماسی فرهنگی

از انواع دیگر دیپلماسی که امروزه چشم ها برای تحقق صلحی به نسبت پایدارتر و ایجاد تساهل و ثبات در روابط دولت ها به آن دوخته شده «دیپلماسی فرهنگی» است. در تعریف میلتون کامینگز، دیپلماسی فرهنگی عبارت است از مبادله ایده ها، اطلاعات، هنر، نحوه زندگی، نظام ارزشی، سنت ها و اعتقادات برای دستیابی به مفاهیم مشترک و تقویت تفاهم میان ملت ها و کشورها.

محیط بین المللی که این دوران گذار را طی کرده و به بیان جوزف نای عرصه انتقال تدریجی قدرت از شرق به غرب محسوب می شود بیش از هر چیز پذیرای مولفه ها و کاربست های دیپلماسی عمومی و فرهنگی است. نای تصریح می کند: «قدرت نرم یک کشور در درجه اول بر سه منبع استوار است: فرهنگ، ارزش های سیاسی و سیاست های خارجی آن کشور.» همچنین وی دیپلماسی فرهنگی را نمونه اولیه قدرت نرم یا توان جذب از راه فرهنگ، ارزش و اندیشه می داند. اتخاذ این رویکرد از طرف قدرت های برتر امروزی سبب شده است تا آنها بتوانند با تعاملات فرهنگی و سرمایه گذاری عظیمی در تربیت و آموزش نخبگان و متفکران دیگر جوامع، تاثیرگذاری عمیق و بسزایی بر شکل گیری ذهنیت افراد و جذب آنها به سمت اهداف خود داشته باشند که از جمله فعالیت های قابل ذکری که از سوی ایالات متحده آمریکا در طول بیش از 50 سال در این زمینه صورت گرفته، برنامه بورسیه فولبرایت است که بنا بر آمار بیش از 300 هزار نفر از نخبگان جوان، دانشجویان بااستعداد، روزنامه نگاران، مخترعان، کاشفان و هیات حاکمه کشورهای دیگر و بخصوص کشورهای مسلمان در این پروژه ها شرکت کرده و عملا در فرآیند جامعه پذیری ارزش های آمریکایی وارد شدند.

همان گونه که توماس فریدمن در مقاله «واژه های فرهنگی و درخت زیتون» بیان می کند، ما باید از عصر «چه اندازه موشک شما بزرگ است» عبور کرده و به عصر «مودم شما چه قدر سریع است، برسیم.» دولت ها می توانند با دیپلماسی عمومی و رسانه ای و فرهنگی از طریق شناساندن مولفه ها و نمودهای فرهنگی و ارزشی جامعه خود، راه را برای ایجاد ارتباطات بیشتر باز کنند و با نفوذ آرام و بی صدای عناصر اصلی فرهنگشان در جوامع هدف، در واقع مسیر را در راه نیل به مقصود خود هموار سازند. گیفورد مالون، معاون سابق آژانس اطلاعاتی ایالات متحده آمریکا (USIA) و نویسنده مشهور مسائل دیپلماسی و سیاست خارجی آمریکا می گوید: «اگر به دنبال این هستیم که تلاش هایمان در جهت کسب احترام و نفوذ برای جامعه مان و همچنین سیاست هایمان موفقیت آمیز باشد، باید ابتدا محرک ها، فرهنگ، تاریخ، روان شناسی و بخصوص زبان مردمی را که می خواهیم با آنها ارتباط برقرار کنیم، بفهمیم.»

ضرورت سیاسی تعامل و گفت وگوی فرهنگی

در جامعه ما، کمتر کسی است که به سابقه تمدنی و فرهنگی ایران اذعان نداشته باشد و با مرور گذرایی به نوشته ها در این وادی، کاملا می توان به این امر پی برد. اما آنچه در واقعیت مشاهده می کنیم که کار را پیش روی هیات مذاکره کننده ایرانی در نشست های پی در پی ژنو سخت تر کرده بود، عدم سرمایه گذاری دقیق و بهینه و بی توجهی مایوس کننده ای به امر دیپلماسی فرهنگی در کشور بوده است. تدوین برنامه های کلان کشوری و اسناد بالادستی و تمایل مسئولان یک کشور بر ارتقای بیشتر جایگاه منطقه ای و بین المللی فقط با اتخاذ راهکارهای مذاکره و چانه زنی در یک دیپلماسی سیاسی قابل حل نیست و چنانچه دیدیم گاهی اختلافات عمیق و عدم درک درست متقابل در موارد متعدد، عرصه را از آنچه قابل تصور است بر دولت تنگ تر می کند و در صورت ایجاد اجماع جهانی علیه کشور، هزینه ضربه زدن به آن بسیار کاهش می یابد و در این مقطع است که راهکارهای خطرناکی چون تحریم، جنگ و تجزیه مطرح شده و بتدریج توان یک کشور را فرسوده می کند.

چنانچه ایران حضور فعالتری در عرصه بین المللی داشت و طی سالیان گذشته، دیپلماسی فرهنگی را به طور جدی تری در دستور کار خود قرار می داد، به یقین امروز از توان بیشتری میان دولت های دیگر بهره مند بود و با نفوذ قابل توجهی که در میان افکار عمومی جامعه بین المللی به دست می آورد می توانست فشارهای روانی و تهدیدهای متعددی را که متوجه این کشور شده بود، با ابزار قوی در دست خود، آسان تر کنار بزند.

ما باید به خاطر داشته باشیم شاید همواره از نعمت یک تیم قوی برای مذاکره های موردی برخوردار نباشیم و همان گونه که از اهداف بلند مدت ما در چشم انداز بیست ساله کشور هم نیل به جایگاه برتر اقتصادی و فرهنگی منطقه ای و بین المللی است پس شایسته است دستگاه دیپلماسی کشور که بازوی فرهنگی آن به عهده سازمان فرهنگ و ارتباطات است بیش از پیش فعال شود و با نظر به آسیب شناسی هایی که در کنفرانس ها و نشست هایی که به طور متعدد هم تا به امروز صورت گرفته، نقاط ضعف را کاهش داده و فرصت ها را شناسایی کند و با سرمایه گذاری هرچه بیشتر در اموری مانند امر یادگیری و اشاعه زبان فارسی و تخصیص بودجه مورد نیاز به آن، راه اندازی فعال و مستمر تعاملات و مبادلات دانشگاهی و آکادمیک میان نخبگان و اندیشمندان اسلامی و در قدم بعدی، جهانی و همچنین انعقاد قراردادهای همکاری فی مابین و البته نظارت بر حسن اجرای آنها نه صرفا تخصیص بودجه هایی بدون نظارت، می تواند گام های ابتدایی، ولی موثر را در این امر بردارد. هرچند پیشبرد منافع ملی یک کشور به ابزارهای نیرومند دیگری چون سیاسی، اقتصادی و نظامی نیازمند است و ابزار فرهنگی به تنهایی نمی تواند بار سنگین آن را به دوش بکشد، ولی به یقین می تواند به عنوان ابزاری کلیدی و مکمل به کار گرفته شود.

با نگاهی گذرا به کارنامه دولت های مقتدر امروزی می توانیم نقش شبکه های اجتماعی را که تحت لوای دیپلماسی عمومی می گنجند و در چند سال اخیر به عنوان دیپلماسی فیس بوکی، دیپلماسی توییتری، دیپلماسی دو و... مطرح شده اند، دریابیم. شبکه های اجتماعی به علت توانی که در تعامل و اجتماع سازی و حذف واسطه های ارتباطی با مردم سراسر دنیا دارند و در کوتاه کردن زمان، فاصله و برداشتن مرزهای دیپلماتیک بسیار موثر عمل می کنند و یک مکالمه حقیقی را شکل می دهند، به ما خطر غفلت از این عرصه و از دست دادن فرصت هایی بهینه جهت استفاده از این قدرت نرم را گوشزد می کند و چه بهتر که به جای موضعگیری، بتوانیم به طور کاربردی، ما نیز از این ابزارهای جدید در جهت پیشبرد سریع تر و کامیاب تر منافع ملی مان بهره مند شویم. روزنه ای که دکتر ظریف گشوده است، گامی نو و دیپلماسی هوشمندانه ای است که اگر مجالی برای گسترده تر شدن پیدا کند، هم در بعد داخلی هم در سطح بین المللی می تواند با ایجاد همبستگی بیشتر، ایران را در رسیدن به جایگاهی که سزاوار آن است یاری رساند.

دوشنبه 18/9/1392 - 16:41
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته