• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 2664
تعداد نظرات : 2458
زمان آخرین مطلب : 3769روز قبل
پوست و مو

یک متخصص طب سنتی گفت: در طب سنتی برای درمان ریزش موی سر و رشد مجدد آن توصیه شده ابتدا کمبود ویتامین B رفع و سبزی‌هایی مانند تره، سیر و موسیر مصرف شود. همچنین می‌توان برای جلوگیری از ریزش مو، موها را با ماست شست‌وشو داد.

خبرگزاری فارس: درمان ریزش مو به روش طب سنتی

علی حسینی در گفت وگو با خبرنگار بهداشت و درمان فارس گفت: در طب سنتی برای درمان ریزش موی سر و رشد مجدد آن روشهای متعددی وجود دارد اما همه آنها در جهت تحریک جریان خون در زیر پوست سر استفاده می‌شوند.

وی ادامه داد: عوامل متعددی در ریزش مو دخیل هستند که یکی از آنها کمبود ویتامین B و ماده معدنی گوگرد در بدن است.

حسینی گفت: برای جبران کمبود این ماده معدنی می‌توان از انواع پیاز خوراکی و سبزی‌هایی مانند تره، سیر و موسیر استفاده کرد.

این متخصص طب سنتی گفت: همچنین برای تحریک جریان خون در سر، می‌توان موها را با ماست شست‌وشو داد چرا که آب ماست از ریزش مو جلوگیری می‌کند.

وی ادامه داد: به افرادی که دچار ریزش مو شده‌اند توصیه می‌شود که یک عدد خیار بزرگ را که کاملاً رسیده و زرد شده است را از وسط به دو نیم کنند و در آن، مقداری جو قرار دهند. پس از چند روز جو از آب خیار استفاده کرده و جوانه می‌زند و پس از مدتی خشک می شود.پس از آن،خیار را کوبیده و به همراه حنا یا ماست به سر زده شود.

حسینی افزود: راه دیگری هم وجود دارد که می توان مقدار کمی سیر را رنده کرده و بعد به آن مقداری عسل اضافه کرده و با هم مخلوط شوند.این مایع به مدت 2 ساعت بر روی کف سر و موها مالیده شود و سپس شسته شود.

این متخصص طب سنتی گفت: همچنین برخی گیاهان در تقویت و رشد مو موثر هستند.گیاه بابونه نمونه‌ای از این گیاهان است.این گیاه، تارهای مو را تقویت می‌کند و آسیبهای مو را که بر اثر بیماری به وجود می‌آید به حداقل می رساند.

دوشنبه 25/9/1392 - 14:19
اطلاعات دارویی و پزشکی

پدر علم ژنتیک ایران گفت: اکثر بیماری‌های واگیر، بیماری‌های روانی و حتی سرماخوردگی نیز ریشه ژنتیک دارند اما این عوامل محیطی است که به فعال شدن عوامل ژنتیکی دامن می‌زند.

خبرگزاری فارس: MS، اختلالات روانی و حتی سرماخوردگی ریشه ژنتیکی دارند

داریوش فرهود در گفت وگو با خبرنگار بهداشت و درمان فارس، درباره تعداد مراکز غربالگری ژنتیک در ایران اظهار داشت: تعداد این مراکز نسبت به جمعیت کشور خوب است و رشد خوبی دارند.‌غربالگری در این مراکز با استفاده از خون مادر انجام می‌شود.

فرهود ادامه داد: در هفته‌های دهم و یازدهم بارداری، خون مادر گرفته و در دستگاه‌های ویژه آزمایش می‌شود.

وی گفت: هر چند در ایران گفته می‌شود که نتیجه این آزمایشات 80 تا 90 درصد پیش‌بینی کننده است اما تجربیات بین‌المللی رقمی حدود 70 درصد را نشان می‌دهد. در واقع منفی کاذب و مثبت کاذب این آزمایشها بین 20 تا 30 درصد است.

پدر علم ژنتیک ایران درباره تحقیقاتی که اخیراً درباره بیماری MS در حال انجام است، اظهار داشت: نه تنها MS بلکه بیماری‌های عفونی و واگیردار نیز زمینه‌های ژنتیکی دارند.

وی افزود: البته این به معنی کم اثر بودن عوامل محیطی نیست. زمینه وراثتی برای ابتلا به اختلالات از اجداد به ما منتقل می‌شود اما این محیط است که به آن دامن می‌زند و موجب بروز آن می‌شود.

فرهود ادامه داد: اگر به نوعی باکتری در ابتدا به اختلال MS برسند، تنها یک مورد را گفته‌اند چرا که عواملی مانند تشعشعات، غذاها، مناسبات خانوادگی و آلودگی محیط زیست هم در ابتلا به اختلالات اهمیت دارد.

پدر علم ژنتیک ایران با تأکید بر ژنتیکی بودن اکثر اختلالات گفت: حتی سرماخوردگی نیز ژنتیکی است.

وی افزود: اختلالات روانی نیز ژنتیکی هستند و استرس به عنوان عاملی اکتسابی که در نتیجه فشار موقعیت‌ها به وجود می آید،موجب پیدایش آن اختلال می‌شود.

فرهود درباره کنترل اختلالات ژنتیکی تصریح کرد: تالاسمی و هموفیلی قابل کنترل هستند اما بسیاری از بیماری‌ها هستند که کنترل شده نیستند.

وی ادامه داد: حدود 20 هزار بیماری ژنتیک وجود دارد ولی باید گفت بیماری‌های کروموزومی مانند سندروم داون و کلاین فلتر با غربالگری قابل کنترل هستند.

وی افزود: در سندروم داون، به دلیل افزایش سن مادر در ابتلا به این بیماری، می‌توان با آموزش زوج ها جلوی بروز این اختلال را در نسل بعدی گرفت.

فرهود گفت: البته ممکن است سن پدر هم علاوه بر سن مادر در ابتلا به اختلال داون موثر باشد.

وی افزود: تشخیص این اختلال با آزمایشی تحت عنوان آمنیوسنتز قابل کنترل است. چرا که ضریب خطای این آزمایش نیم درصد هم نیست.

پدر علم ژنتیک ایران درباره اخلاق‌زیستی در بین درمانگران اظهار داشت: آموزش مهمترین چیزی است که مانع بی‌اخلاقی در حوزه پزشکی و درمان می‌شود. آموزش باید از خانه و از بدو تولد شروع شود.

فرهود تصریح کرد: آنقدر این موضوع را تکرار کردم که یونسکو «اخلاق از مهد کودک»‌را تدارک دید. با 2 واحد درسی نمی‌توان اخلاق پزشکی را به جوانی که 23 سال از عمرش رفته و با تمام فوت و فن‌های بی‌اخلاقی آشنا شده، آموزش داد.

وی خاطرنشان کرد: دومین نکته یادگیری اخلاق از اسطوره‌هاست. استادان، پزشکان، هنرمندان و ورزشکاران می‌توانند الگوهای اخلاق در جامعه به ویژه برای نوجوانان و جوانان باشند.

دوشنبه 25/9/1392 - 14:18
تغذیه و تناسب اندام

اغلب افرادی که به دلایل مختلف از جمله سکته، ‌فلج مغزی یا معلولیت امکان تحرک ندارند با یبوست و کم‌آبی مواجه می‌شوند، اما نباید فراموش کرد مصرف زیاد ملین و غذاهای نرم زمینه سوءتغذیه را در این افراد افزایش می‌دهد.

خبرگزاری فارس: مصرف زیاد ملین به سوءتغذیه منجر می‌شود

احمد پور آرام، کارشناس ارشد تغذیه در گفت‌وگو با خبرنگار بهداشت و درمان فارس در مورد مشکلات تغذیه‌ای در معلولان به این نکته اشاره کرد که سوء تغذیه یکی از مشکلات معلولان است و معمولاً فرد معلول به مکمل‌های پرانرژی نیاز دارد و باید به دریافت انر‍ژی این افراد توجه لازم شود.

وی از دست دادن آب بدن (دهیدراتاسیون) را یکی دیگر از مشکلات عمده در معلولان عنوان کرد و گفت: این مشکل معمولاً به علت وجود مشکلاتی در مثانه و در نتیجه بی‌میلی در نوشیدن مایعات و آب ایجاد شود. از این رو باید مراقب بود که این افراد دچار کم آبی نشوند یا چنانچه مایعات را از طریق ورید دریافت می‌کنند دچار افزایش آب بدن نشوند و ثبت دقیق میزان مایعاتی که به این افراد می‌دهیم، بخش مهمی از مراقبت‌های تغذیه‌ای است.

پور آرام ادامه داد: در عین حال برخی معلولان شخصاً قادر به نوشیدن نیستند که باید وسایل مناسبی برای راحت نوشیدن، تهیه و در دسترسشان قرار گیرد چرا که مصرف مایعات در پیشگیری از عفونت‌های ادراری و سنگ کلیه مهم است.

پورآرام به این نکته اشاره کرد که به علت کاهش قدرت حرکت و تحریک‌پذیری اعصاب، حرکات روده کند می‌شود و معمولاً معلولان به ویژه افراد فلج دچار اختلال در دفع مواد زاید و یبوست می‌شوند که مواد غذایی مانند آلو به ویژه در ابتدای صبح، آبلیمو و میوه‌هایی که هسته چوبی دارند در رفع یبوست موثرند.

به گفته این کارشناس ارشد تغذیه گنجاندن مقدار کافی فیبرغذایی در رژیم غذایی معلولان، سبزی و میوه‌های خام مثل سیب، هویج مرکبات و غلات کامل نیز به رفع یبوست کمک می‌کند.

وی در پاسخ به اینکه داروهای ملین چقدر می‌تواند برای این دسته افراد برای رفع یبوست موثر باشد گفت: وابستگی زیاد بیمار به داروهای ملیّن می‌تواند به کمبود مواد مغذی منجر شود.

این کارشناس ارشد تغذیه گفت: از طرفی معلولان ممکن است در نتیجه پرخوری از یک سو و کاهش فعالیت فیزیکی از سوی دیگر به چاقی مبتلا شوند و در این بیماران به دلیل مصرف زیاد غذاهای نرمِ فرآیند شده و پرهیز از مصرف میوه و سبزی تازه، خطر کمبود ویتامین C بسیار زیاد است. 

دوشنبه 25/9/1392 - 14:17
آموزش و تحقيقات

محققان آمریکایی موفق به کشف کد دی‌ان‌ای ثانویه و جدیدی شده‌اند که به سلولها در خصوص نحوه کنترل ژن فرمان می‌دهد.

162-9.JPG

به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، دانشمندان مدت‌ها بر این باور بودند که دی‌ان‌ای (DNA) تعیین کننده چگونگی پروتئین‌سازی توسط سلول‌ است، اما کشف کد جدید توسط محققان دانشگاه واشنگتن نشان می‌دهد که بدن به دو زبان مختلف صحبت می‌کند.

 

کد ژنتیکی تازه کشف شده در داخل اسید دئوکسی ریبونوکلئیک (دی‌ان‌ای) یک ماده ارثی است که تقریبا در هر سلول بدن وجود دارد؛ این کد جدید به سلولها در خصوص نحوه کنترل ژن دستور می‌دهد.

 

کشف این کد نشان می‌دهد تغییرات دی‌ان‌ای یا جهش مرتبط با سن یا ویروس بسیار بیشتر از تصورات قبلی دانشمندان است.

 

«جان استاماتویانوپولوس» نویسنده ارشد این تحقیق تأکید کرد: طی مدت بیش از چهار دهه فرض بر این بود که تغییرات دی‌ان‌ای موثر بر کدهای ژتیکی، تنها بر چگونگی ساخت پروتئین تأثیر می‌گذارند؛ اما با این کشف مشخص شد که فرض پایه در خصوص خواندن ژن‌های انسان ناقص است.

 

بسیاری از تغییرات دی‌ان‌ای که باعث تغییر توالی پروتئین می‌شود، بوسیله اخلال در برنامه‌های کنترل ژن باعث بیماری یا هر دو سازوکار می‌شوند.

 

محققان در حال حاضر می‌دانند که کدهای ژنتیکی از الفبای 64 حرفی موسوم به کدون (codon) استفاده می‌کنند، اما کشف جدید نشان می‌دهد این کدون‌ها دارای دو معنا هستند و در حقیقت بدن از دو زبان استفاده می‌کند.

 

عناصر جدید زبان دی‌ان‌ای دارای یک معنای مرتبط با توالی پروتئین و معنای مرتبط با کنترل ژن هستند.

 

این کشف دارای پیامدهای مهمی برای محققانی است که از ژنوم‌های بیماران برای تفسیر و تشخیص بیماری‌های مختلف استفاده می‌کنند.

 

نتیجه این مطالعه در مجله ساینس منتشر شده است.

دوشنبه 25/9/1392 - 14:17
مد و لباس

لباس جدید شرکت «کابلا» به نام ColorPhase رنگ خود را متناسب با فصول تغییر می‌دهد.

6-1348.jpg

به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، گفته می‌شود، این سیستم اولین لباس استتار است که با رنگ‌ فعال‌شده توسط دما و تغییر سریع، چاپ می‌شود.

 

زمانی که محیط بیرون در بهار و تابستان گرمتر می‌شود، این لباس سبزرنگ است و هنگامی که دما به زیر 18 درجه سانتی‌گراد افت می‌کند، رنگ سبز درست مانند تغییر رنگ گیاهان در پاییز، به قهوه‌ای تبدیل می‌شود.

 

همچنین گرمای بدن، رطوبت، نور خورشید و بادهای خنک نیز می‌توانند موجب تغییر رنگ لباس مزوبر شود.

دوشنبه 25/9/1392 - 14:16
بیماری ها

سندروم "دویک" یک اختلال خودایمنی سیستم عصب مرکزی است که شباهت زیادی به MS دارد و در بیشتر موارد به اشتباه MS تشخیص داده می‌شود. این بیماری بیشتر عصب چشم و نخاع را درگیر می‌کند و سن ابتلا به آن دیرتر از MS آغاز می‌شود.

66-50.jpg

دکتر محمدرضا نجفی، متخصص مغز و اعصاب در گفت‌وگو با خبرنگار سلامت خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) منطقه اصفهان، با بیان اینکه بیماری "دویک" یک بیماری التهابی سیستم عصبی است، اظهار کرد: این بیماری علت ناشناخته‌ای دارد و تنها عصب بینایی و نخاع را درگیر می‌کند.

 

وی با اشاره به اینکه علایم بیماری دویک به علایم بیماری‌ MS شبیه است، افزود: گاهی تشخیص این دو بیماری از یکدیگر بسیار مشکل است به طوری که در گذشته تصور می‌کردند که بیمار به نوعی از بیماری MS مبتلا شده است اما بعدها مشخص شد که این بیماری از لحاظ آسیب شناسی تفاوت‌های زیادی با MS دارد.

 

این متخصص مغز و اعصاب با بیان اینکه دو علامت شاخص بیماری دویک آسیب به عصب بینایی و آسیب به نخاع است، ادامه داد: آسیب عصب بینایی می‌تواند به صورت تاری دید تا کوری در فرد بیمار بروز کند و آسیب نخاع منجر به فلج شدن حسی و حرکتی فرد و ضعف اندام‌های تحتانی بیمار شود.

 

نجفی با بیان اینکه علایم بیماری دویک می‌تواند به صورت همزمان یا با فاصله از هم در بیمار بروز کند، خاطرنشان کرد: البته این بیماری اشکال مختلفی دارد که گاهی تنها به صورت حملات عود کننده آسیب نخاع است و بدون درگیری چشمی بروز می‌کند و در برخی موارد تنها عصب بینایی به صورت مکرر درگیر می‌شود و علامتی از درگیری نخاع در آن دیده نمی‌شود.

 

وی با تاکید بر این که علایم شاخص بیماری دویک در ابتلای با بیماری MS اشتباه گرفته و تصور می‌شود بیمار به MS مبتلا شده است، تصریح کرد: در بیماری MS معمولا پس از حمله اول بیماران بهبود کامل یا نسبی می‌یابند اما در بیماری دویک، به ویژه اگر آسیب نخاع در ناحیه گردنی باشد بهبودی یا اصلا اتفاق نمی‌افتد و یا درصد بسیار کمی حاصل می‌شود.

 

استاد گروه مغز و اعصاب دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با تاکید بر اینکه در بررسی MRI، قسمت بزرگ‌تری از نخاع بیماران دویک در مقایسه بیماران MS درگیر بیماری است، گفت: حتی گاهی در بافت عصبی بیماران دویک حفره مشاهده شده است.

 

نجفی با اشاره به اینکه پیش آگهی دویک از بیماری MS دشوارتر است و درمان آن با MS کاملا متفاوت است، افزود: به صورت کلی بیماری دویک مانند MS اشکال مختلفی دارد که هر کدام از آن‌ها با پیش آگهی متفاوتی بروز می‌یابد.

 

وی با اشاره به اینکه بیماری دویک نسبت به MS چندان شایع نیست، افزود: به صورت کلی سیر بروز این بیماری و توزیع جنسی آن در زنان و مردان تقریبا یکسان است و دویک برعکس بیماری MS که در زنان بیشتر بروز می‌کند، در مردان و زنان تقریبا به یک اندازه دیده می‌شود.

 

این متخصص مغز و اعصاب با تاکید بر اینکه دویک و MS دو بیماری کاملا متفاوت هستند و متخصصان باید در تشخیص این دو بیماری دقت کنند، خاطرنشان کرد: تغییراتی که در ماده سفید مغز مبتلایان به MS دیده می‌شود، در بیماری دویک کمتر است و در واقع گسترش ضایعات ماده سفید که در بیماران MS وجود دارد در مبتلایان به دویک مشاهده نمی‌شود.

دوشنبه 25/9/1392 - 14:15
بیماری ها

یک جراح و متخصص زنان با بیان اینکه استفاده از تصاویر سه بعدی نقطه ضعف‌های لاپاروسکوپی را از بین برده است، گفت: درمان کلیه بیماری‌های زنان درصورت داشتن تجهیزات و جراحان متبحر با لاپاروسکوپی قابل انجام است.

253-2.jpg

دکتر ابوالفضل مهدی زاده در گفت وگو با خبرنگار ایسنا منطقه دانشگاه علوم پزشکی تهران، با اشاره به اینکه لاپاراسکوپی به جراحی با شکم بسته گفته می‌شود، افزود: درمان بعضی از سرطان‌ها به طور کامل با استفاده از این روش انجام می‌شود. کلیه بیماری‌های زنان درصورت داشتن تجهیزات و جراحان متبحر با لاپاروسکوپی امکان پذیر است.

 

وی با بیان اینکه استفاده از تصاویر سه بعدی نقطه ضعف‌های لاپاروسکوپی را از بین برده است، افزود: با مانیتورهای سه بعدی می‌توانیم در جراحی‌های لاپاراسکوپی دقیق‌تر و آسانتر عمل کنیم.

 

مهدی زاده با اشاره به اینکه تصاویر سه بعدی با استفاده از رباط های داوینچی عوارض جراحی را در لاپاراسکوپی کاهش می‌دهد، افزود: با توجه به اینکه در ایران رباط داوینچی نداریم اما امیدواریم بیمارستان‌های کشور نیز با این دستگاه تجهیز شوند.

 

این جراح و متخصص زنان گفت: آندومتریوز یکی از بیماری‌های شایع در زنان است که باعث گرفتاری تخمدان‌ها و روده‌ها و مثانه شده، توسط لاپاروسکوپی قابل درمان است.

 

وی با تاکید یر طیف وسیع کاربردهای لاپاروسکوپی، افزود: برای جراحی بهتر ضایعات و تومورها و عیوب مادرزادی داخل رحم علاوه برهیسترکتومی از این روش نیز استفاده می‌شود.

 

مهدی زاده با بیان اینکه لاپاروسکوپی به علت راحتی که از نظر میزان بستری شدن برای بیمار دارد مورد استقبال واقع شده است، تصریح کرد: متخصصان زنان در خصوص جراحی لاپاروسکوپی آمادگی کامل را دارند، این روش درمانی روز به روز در حال پیشرفت است و درمان با استفاده از این روش کاملا بی‌خطر است.

دوشنبه 25/9/1392 - 14:14
اطلاعات دارویی و پزشکی

یک متخصص بیهوشی معتقد است: اختلالات حافظه یا ضایعه ماندگار مغزی در هیچ کتاب علمی به عنوان عوارض بیهوشی برای کودکان و نوزادان منتشر نشده است.

3198.jpg

دکتر خسرو فرهادی در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) منطقه کرمانشاه، اظهار داشت: عوارض و پیامدهای ناشی از بیهوشی بسته به نوع آن و شرایط فیزیکی و جسمی افراد متفاوت است.

 

وی افزود: برخی از این عوارض سریع و تا پایان زمان جراحی خود را نشان می دهد و برخی از عوارض نیز در بلندمدت بروز می کند.

 

به گفته عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، بیهوشی یکسری خطرات احتمالی یکسان برای همه افراد دارد که ربطی به بیماری‌های زمینه‌ای آنها ندارد و قبل از عمل با آگاهی دادن به بیمار بر اساس چارچوب‌های قانونی از وی تعهد گرفته می‌شود که ریسک بیهوشی را می‌پذیرد یا نه.

 

فرهادی با اشاره به اینکه عوارض خطرناک ناشی از بیهوشی تنها در کمتر از یک درصد افراد رخ می دهد، واکنش‌های آلرژیک مقطعی به داروی بیهوشی و وارد شدن ترشحات به ریه را از جمله عوارض احتمالی بیهوشی دانست.

 

وی تصریح کرد: البته در برخی افراد که بیماریهای زمینه‌ای از جمله فشار خون مزمن، بیماری‌های قلبی زمینه‌ای، نارسایی قلبی پیشرفته، نارسایی ریه، ضایعات مغزی و ... دارند نیز بیهوشی می‌تواند پیامدهای خاص خود را داشته باشد.

 

تهوع و استفراغ از عمومی ترین پیامدهای ناشی از بیهوشی است که این متخصص بیهوشی به آن اشاره کرد و افزود: این عوارض ناشی از داروی بیهوشی است که البته در حال حاضر به دلیل اینکه از بهترین داروهای بیهوشی در کشور استفاده می شود، استفراغ و تهوع ناشی از بیهوشی بسیار کم شده است.

 

فرهادی در خصوص اینکه برخی از مردم تصور می کنند بیهوشی باعث اختلال حافظه می‌شود و این نگرانی خصوصا برای کودکان و نوزادن بسیار جدی‌تر است، یادآوری کرد: در هیچ کتاب علمی از اختلال حافظه یا ضایعات مغزی ماندگار به عنوان عوارض ناشی از بیهوشی نام برده نشده است.

 

وی تصریح کرد: البته وضعیت برای افراد بزرگسال کمی متفاوت است و ممکن است بعد از بیهوشی، فراموشی گذاریی در افراد بزرگسال ایجاد شود.

 

این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، در خصوص بی حسی نخاعی و موضعی هم گفت: این روش نیز پیامدهای خاص خود را دارد.

 

به گفته فرهادی سردرد و پس از آن کمر درد مهمترین عوارض ناشی از بی حسی نخاعی است و در برخی موارد نادر هم می تواند مشکلات دیگری را ایجاد کند.

 

وی در خصوص اینکه یک فرد با چه فاصله زمانی می تواند بیهوشی بگیرد، اظهار داشت: برای این کار باید شرح حال بیمار در نظر گرفته شود که آیا فرد تحمل دریافت مجدد داروی بیهوشی را دارد و یا داروهای قبلی مشکلی برای کبد، کیله و یا تنفس وی ایجاد کرده‌اند، یا نه.

دوشنبه 25/9/1392 - 14:13
اطلاعات دارویی و پزشکی

جام جم آنلاین: میله‌ای از جنس تیتانیوم که به شکل ریشه دندان فرم داده شده، قرار است نقش ریشه دندانی را بازی کند که از دست داده‌اید. دندانی به نام ایمپلنت که قرار است در لثه شما جاگذاری شود و با مراقبت شما، تا پایان عمر جای خالی دندان از دست رفته‌تان را بازی کند.

این پایه تیتانیومی شامل دو جزء بدنه ایمپلنت و پایه پروتز است. بدنه ایمپلنت طی جراحی در داخل استخوان فک قرار می گیرد و پایه پروتزی بعد از طی دوران ترمیم روی آن سوار می شود.

چه کسانی می توانند دندان بکارند؟

کسانی که یک یا چند دندان یا تمام دندان های خود را از دست داده اند و به عبارتی کاملا بی دندان هستند، می توانند از مزایای کاشت دندان بهره ببرند. نکته مهم این که ایمپلنت دندانی می تواند به عنوان یک تکیه گاه برای دندان های از دست رفته عمل کند. پس نیازی به تراش دندان های مجاور(روش سنتی بریج) وجود ندارد و در مورد افراد کاملا بی دندان سبب افزایش گیر و ثبات دندان مصنوعی و راحتی در جویدن و صحبت کردن فرد می شود. فراموش نکنید که فرد مناسب این کار کسی است که سلامت دهانی و سلامت عمومی مطلوبی داشته باشد. بر این اساس، وجود بافت های لثه ای سالم و عاری از عفونت، کمیت و کیفیت استخوان قابل قبول و بهداشت دهانی خوب برای موفقیت و ماندگاری ایمپلنت ضروری است. در صورت رعایت اصول استاندارد برای جایگذاری ایمپلنت و رعایت درمان های نگهدارنده، مدت زمان ماندگاری ایمپلنت محدودیتی ندارد.

چه کسانی نمی توانند دندان بکارند؟

افراد در حال رشد، کسانی که سابقه سکته قلبی در شش ماه گذشته را دارند یا افرادی که عفونت حاد کنترل نشده دارند، همچنین معتادان به الکل و مخدرها از انجام ایمپلنت بر حذر می شوند. البته بیماری متابولیک استخوان، نقص سیستم ایمنی و اختلالات روانی شدید نیز برای انجام کاشت دندان محدودیت به وجود می آورد.

از تخصص دندانپزشک تان مطمئن شوید

درمان ایمپلنت یک درمان تیمی است که از سوی متخصصان جراحی یعنی جراح لثه یا فک و صورت و متخصص پروتز انجام می شود. دندانپزشکان عمومی نیز با گذراندن دوره های خاص می توانند موارد ساده و غیرپیچیده را انجام دهند. بیمار باید از تخصص و مهارت دندانپزشک خود آگاهی داشته باشد. متاسفانه هم اکنون بعضی از دندانپزشکان غیرمتخصص و غیرمتعهد با گذراندن دوره های کوتاه مدت تئوری و عملی و دریافت مدرک غیرمعتبر به درمان بیماران متقاضی ایمپلنت اقدام می کنند که به عوارض و مشکلات جبران ناپذیری برای بیمار منجر می شود.

کاشت دندان؛ یک جراحی پرهزینه

هزینه ایمپلنت های دندانی بستگی به نوع ایمپلنت یعنی جنس و خصوصیات آن، شرکت واردکننده و کشور سازنده اش دارد. همچنین در صورت نیاز به درمان های اضافی مانند پیوند استخوان یا جراحی سینوس و نیز درجه تخصص پزشک عمل کننده، هزینه کاشت دندان تا اندازه ای افزایش خواهد یافت. متاسفانه بیمه درمانی هزینه ای برای کاشت دندان پرداخت نمی کند البته چند سالی است که بعضی از بانک ها و اداره ها بخشی از هزینه ها را تقبل می کنند.

ایمپلنت های دندانی، مراقبت ویژه می خواهد

نباید فراموش کرد که درمان های نگهدارنده که شامل روش های بهداشتی مناسب و ویزیت های دوره ای منظم تحت نظر دندانپزشک متخصص می شود برای بررسی سلامت بافت نرم و سخت اطراف ایمپلنت ضروری است.

ایمپلنت، از جنسی سازگار با بدن

ایمپلنت از ماده ای به نام تیتانیوم ساخته شده که ماده ای بسیار سازگار با بدن است. میزان موفقیت ایمپلنت بیشتر از 95 درصد و احتمال پس زدن آن بسیار نادر است. در واقع ایمپلنت متفاوت از پیوند اعضای بدن مثل کلیه، ریه و... است که احتمال پس زدن آن از سوی سیستم ایمنی وجود دارد و فقط در موارد معدودی ممکن است مشکلاتی نظیر عفونت، فشار بیش از حد و تحلیل استخوان سبب شکست درمان و خارج شدن ایمپلنت شود.

جراحی ایمپلنت، محدودتان نمی کند

روز عمل جراحی ایمپلنت، استراحت و اجتناب از فعالیت های سنگین ضروری است، اما مرخصی روز بعد از عمل بستگی به تعداد ایمپلنت، وسعت جراحی یا احتمال وجود پیوند سینوس یا پیوند استخوان دارد، جراحی ایمپلنت در بیشتر موارد، برای تداوم فعالیت شخص محدودکننده نیست.

اگر ایمپلنت انجام نشود

خالی بودن جای دندان سبب حرکت دندان های مجاور و مقابل به سمت ناحیه بی دندانی می شود که سبب به هم خوردن ردیف دندان ها، ایجاد گیر غذایی، بروز بیماری لثه و اختلال در جویدن و زیبایی می شود.

دکتر نسرین اصفهانی زاده / جراح لثه

يکشنبه 24/9/1392 - 12:1
اطلاعات دارویی و پزشکی

جام جم آنلاین: ارتودنسی، علم و هنر ردیف کردن دندان‌هاست. این تعریف تا حدودی گویای هدف این رشته است، اما تمام ابعاد تئوری و عملی آن را بازگو نمی‌کند. اگر بخواهیم دید کلی‌تری ارائه کنیم باید محدوده زندگی جنینی را تا سال‌های بعد از این‌که دندان‌ها را از دست می‌دهیم، در این محدوده بگنجانیم.

درمان های ارتودنسی شیوه هایی کاملا تخصصی است که طی یک دوره 3.5 تا چهار ساله، بعد از اخذ مدرک دکتری دندان پزشکی ارائه می شود. در واقع، انجام درمان های ارتودنسی نیاز به کسب تخصص و آموزش های بعد از دوره دکتری دندانپزشکی دارد. به بیان دیگر همان طور که جراح قلب تجربی نداریم، ارتودنتیست تجربی هم معنا ندارد.

هدف درمان هایی چون ارتودنسی آن است که با کمترین مداخله فعال، مشکلات دندانی را کاهش دهد. اگر این روش ها که انجام آنها به تجربه و آگاهی زیادی نیاز دارد، بدرستی انجام شود مشکلات دندانی کاسته می شود و نیاز به درمان های پیچیده بعدی کاهش می یابد. در غیراین صورت روش هایی مانند خارج کردن دندان ها، بدون تجویز پزشک و رها کردن آنها به امید رفع تدریجی مشکل، معمولا ناموفق است.

درمان ارتودنسی، محدودیت سنی ندارد

مشکلات ارتودنسی به دو دسته اسکلتی و دندانی تقسیم می شود که درمان مشکلات اسکلتی را باید در سنین پایین آغازکرد، اما مشکلات دندانی را می توان در سنین متفاوتی پیگیری کرد البته در مورد علت ایجاد این مشکلات باید گفت عوامل ارثی و محیطی در بروز آن دخیل است.

معمولا در دوره دندان های شیری درمان ارتودنسی عمومیت ندارد، ولی گاهی توصیه های کاربردی در این دوره کودک را از بروز پاره ای مشکلات اسکلتی و دندانی در آینده دور نگه می دارد. با افزایش سن، سطح استخوان پیرامون ریشه به دلایل مختلف کاهش می یابد. باید یادآوری کرد تا هر سنی که ریشه دندان ها دراستخوان قرار داشته باشد می توان به انجام درمان ارتودنسی امیدوار بود بنابراین تقریبا محدودیت سنی برای انجام درمان ارتودنسی نداریم، ولی در هر دوره سنی اهداف متفاوت است و معمولا در بزرگسالان این درمان ها با همکاری دیگر متخصصان برنامه ریزی می شود.

درمان ارتودنسی، درد ندارد

درمان های ارتودنسی بین 18 تا 30 ماه طول می کشد که معمولا طی این مدت، مراجعه ماهانه ضروری است. از سوی دیگر با آن که بسیاری درمان های ارتودنسی را دردناک تصور می کنند، تاکید می کنم درد، بخشی از درمان ارتودنسی نیست البته در برخی موارد، بروز می کند که تقریبا قابل پیش بینی و کنترل است.

گاهی دیده می شود در حوزه ارتودنسی به جای صحبت در مورد نحوه درمان، وسایل درمانی متنوع تبلیغ می شود که در مقام قضاوت و راهنمایی، ناچاریم ابتدا تفکر ناصحیح را اصلاح و به اصالت تفکر محور بودن درمان به جای وسیله محور بودن درمان پافشاری کنیم و افراد را نسبت به پیروی از تبلیغات کارخانجات مانند وسایل شفاف یا به اصطلاح نامرئی، سیم های رنگی و براکت هایی که در سمت زبانی قرار می گیرد، برحذر داریم.

نتیجه درمان همیشگی است؟

درمان های ارتودنسی بعد از پایان بخش فعال به دوره نگهداری وارد می شود. اگر در این دوره مراقبت مناسبی از سوی درمانگر صورت پذیرد، می توان به پایداری نتایج امیدوار بود، ولی هیچ گاه نباید از نظر دور داشت که طرح درمان صحیح، شرط لازم برای چنین درمانی است. تجربه نشان می دهد درمانی که بر مبنای طرحی غیر قابل قبول پیش رفته است، نمی توان با پلاک های نگهدارنده در دراز مدت حفظ کرد. در حالی که روند درمان صحیح، نتایج حاصل از ارتودنسی را به گونه ای بر دندان ها نشان می دهد که با حذف پلاک های نگهدارنده نیز نتایج درمان برای همیشه پایدار می ماند.

اگر دندان ها نامرتب بماند

اگر فردی به هر دلیلی با وجود دندان های نامرتب از درمان فراری باشد با خطر بیشتر بروز پوسیدگی، بیماری های لثه، در بعضی موارد ناراحتی های مفصل گیجگاهی ـ فکی مواجه خواهد بود و برای مقابله با بعضی از آنها باید مراقبت بیشتری از مجموعه دندانی خود داشته باشد.

درمان ارتودنسی، فقط یک بار قابل انجام است

فراموش نکنید تنها یک مرتبه می توان سیستم دندانی را در معرض نیروهای ارتودنسی قرار داد، پس انتخاب درمانگر باید براساس شناخت کافی از سوابق علمی و عملی وی باشد. چرا که درمان را نمی توان در میانه راه رها یا به درمانگر دیگری سپرد یا آن را برای مرتبه دوم در معرض نیرو ها قرار داد.

دکتر الهیار گرامی / ارتودنتیست

يکشنبه 24/9/1392 - 11:56
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته