• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 89
تعداد نظرات : 13
زمان آخرین مطلب : 5865روز قبل
انتخابات

مجلس

مجلس در نظام جمهوری اسلامی ایران از اهمیت ویژه و والایی برخوردار بوده و محور بسیاری از تصمیم گیری ها، قانونگذاری ها، برنامه ریزی ها است و چراغ هدایت دولت و ملت را به دست دارد. مجلس پایگاه اساسی نظام و مردم و مایه حضور و مشاركت واقعی مردم در تصمیم گیری ها و مظهر اراده ملی است.
با توجه به نقش مؤثر و مهم مجلس در نظام كشور، وظایف عمده مجلس در دو بخش خلاصه می گردد:
الف قانونگذاری
ب – نظارت
حال جهت اطلاع و آگاهی از جایگاه مجلس شورای اسلامی در قانون اساسی و همچنین نحوه اداره مجلس بر اساس آیین نامه داخلی و آشنایی با بخش های مختلف مجلس شورای اسلامی كه مسئولیت ارتباط با مردم را به اشكال مختلف به عهده دارند به طور خلاصه اطلاعاتی ارایه می گردد. بدیهی است محققین و صاحب نظران می توانند با مراجعه به قانون اساسی – آیین نامه داخلی مجلس – مشروح مذاكرات مجلس و همچنین انتشارات مجلس شورای اسلامی اطلاعات كاملتری را نسبت به مجلس شورای اسلامی كسب نمایند.
مجلس شورای اسلامی از نمایندگان ملت كه به طور مستقیم و با رای مخفی انتخاب می شوند تشكیل می گردد (اصل 62 قانون اساسی)
دوره نمایندگی مجلس چهار سال است. (اصل 63 قانون اساسی)
عده نمایندگان مجلس شورای اسلامی دویست و هفتادنفر است . (قسمتی از اصل 64 قانون اساسی )
زرتشتیان و كلیمیان هر كدام یك نماینده و مسیحیان آشوری و كلدانی مجموعا یك نماینده و مسیحیان ارمنی جنوب و شمال هر كدام یك نماینده انتخاب می كنند. ( قسمتی از اصل 64 قانون اساسی)
مجلس شورای اسلامی با حضور دو سوم مجموع نمایندگان (180 نفر) رسمیت پیدا می كند. (قسمتی از اصل 65 قانون اساسی)
مذاكرات مجلس شورای اسلامی باید علنی باشد و گزارش كامل آن باید از رادیو و روزنامه رسمی برای اطلاع عموم منتشر شود. (قسمتی از اصل 69 قانون اساسی)
مجلس شورای اسلامی در عموم مسایل در حدود مقرر در قانون اساسی می تواند قانون وضع كند. (اصل 71 قانون اساسی)
مجلس شورای اسلامی نمی تواند قوانینی وضع كند كه با اصول و احكام مذهب رسمی كشور یا قانون اساسی مغایرت داشته باشد. تشخیص این مسئله به عهده شورای نگهبان می باشد. (اصل 72 قانون اساسی)
لوایح قانونی پس از تصویب هیات وزیران به مجلس تقدیم می شود و طرح های قانونی به پیشنهاد حداقل پانزده نفر از نمایندگان، در مجلس شورای اسلامی قابل طرح است.
عهدنامه ها ، مقاوله نامه ها، قراردادها و موافقت نامه های بین المللی باید به تصویب مجلس شورای اسلامی برسد. (اصل 77 قانون اساسی)
گرفتن و دادن وام و یا كمك های بدون عوض داخلی و خارجی از طرف دولت باید با تصویب مجلس شورای اسلامی باشد. (اصل 80 قانون اساسی)
هر نماینده در برابر تمام ملت مسئول است و حق دارد در همه مسایل داخلی و خارجی كشور اظهارنظر نماید. (اصل 84 قانون اساسی)
نمایندگان مجلس در مقام ایفای وظایف نمایندگی در اظهارنظر و رای خود كاملا آزادند و نمی توان آنها را به سبب نظراتی كه در مجلس اظهاركرده انده یا آرایی كه در مقام ایفای وظایف نمایندگی خود داده اند تعقیب یا توقیف كرد. (اصل 86 قانون اساسی)
رئیس جمهور برای هیات وزیران پس از تشكیل و پیش از هر اقدام دیگر باید از مجلس رای اعتماد بگیرد. (قسمتی از اصل 87 قانون اساسی)
در هر مورد كه حداقل یك چهارم كل نمایندگان مجلس شورای اسلامی از رئیس جمهور و یا هر یك از نمایندگان از وزیر مسئول، درباره یكی از وظایف آنان سؤال كنند، رئیس جمهور یا وزیر موظف است در مجلس حاضر شود و به سؤال جواب دهد. (قسمتی از اصل 88 قانون اساسی)
نمایندگان مجلس شورای اسلامی می توانند در مواردی كه لازم می دانند هیات وزیران یا هر یك از وزرا را استیضاح كنند، استیضاح وقتی قابل طرح در مجلس است كه با امضای حداقل ده نفر از نمایندگان به مجلس تقدیم شود. (قسمتی از اصل 89 قانون اساسی)
اگر مجلس به هیات وزیران و یا وزیر مورد استیضاح رای اعتماد نداد هیات وزیران یا وزیر مورد استیضاح عزل می شود. (قسمتی از اصل 89 قانون اساسی)
در صورتی كه حداقل یك سوم از نمایندگان مجلس شورای اسلامی رئیس جمهور را در مقام اجرای وظایف مدیریت قوه مجریه و اداره امور اجرایی كشور مورد استیضاح قرار دهند، رئیس جمهور باید ظرف مدت یك ماه پس از طرح آن در مجلس حاضر شود و در خصوص مسایل مطرح شده توضیحات كافی بدهد. در صورتی كه پس از بیانات نمایندگان مخالف و موافق و پاسخ رئیس جمهور، اكثریت دو سوم كل نمایندگان به عدم كفایت رئیس جمهور رای دادند مراتب جهت اجرای بند 10 اصل یكصدودهم به اطلاع مقام رهبری می رسد. (قسمتی از اصل 89 قانون اساسی)
هر كس شكایتی از طرز كار مجلس یا قوه مجریه یا قضاییه داشته باشد، می تواند شكایت خود را كتبا به مجلس شورای اسلامی عرضه كند. مجلس موظف است به این شكایات رسیدگی كند و پاسخ كافی دهد و در مواردی كه شكایت به قوه مجریه یا قوه قضاییه مربوط است رسیدگی و پاسخ كافی دهد و در مواردی كه شكایت به قوه مجریه یا قوه قضاییه مربوط است رسیدگی و پاسخ كافی از آنها بخواهد و در مدت متناسب نتیجه را اعلام نماید و در موردی كه مربوط به عموم باشد به اطلاع عامه برساند. (اصل 90 قانون اساسی)
به منظور پاسداری از احكام اسلام و قانون اساسی از نظر عدم مغایرت مصوبات مجلس شورای اسلامی با آنها، شورایی به نام شورای نگهبان با تركیب زیر تشكیل می شود:
1 شش نفر از فقهای عادل و آگاه به مقتضیات زمان و مسایل روز، انتخاب این عده با مقام رهبری است.
2 شش نفر حقوقدان، در رشته های مختلف حقوقی، از میان حقوقدانان مسلمانی كه به وسیله رئیس قوه قضاییه به مجلس شورای اسلامی معرفی می شوند و با رای مجلس انتخاب می گردند. (اصل 91 قانون اساسی)
تشخیص عدم مغایرت مصوبات مجلس شورای اسلامی با احكام اسلام با اكثریت فقهای شورای نگهبان و تشخیص عدم تعارض آنها با قانون اساسی بر عهده اكثریت همه اعضای شورای نگهبان است. (اصل 96 قانون اساسی)
نمایندگان مجلس باید در نخستین جلسه مجلس به ترتیب زیر سوگند یاد كنند و متن قسم نامه را امضاء نمایند:


بسم الله الرحمن الرحیم
"من در برابر قرآن مجید به خدای قادر متعال سوگند یاد می كنم و با تكیه بر شرف انسانی خویش تعهد می نمایم كه پاسدار حریم اسلام و نگهبان دستاوردهای انقلاب اسلامی ملت ایران و مبانی جمهوری اسلامی باشم، ودیعه ای را كه ملت به ما سپرده به عنوان امینی عادل پاسداری كنم و در انجام وظایف وكالت، امانت و تقوی را رعایت نمایم و همواره به استقلال و اعتلای كشور و حفظ حقوق ملت و خدمت به مردم پای بند باشم، از قانون اساسی دفاع كنم و در گفته ها و نوشته ها و اظهارنظرها استقلال كشور و آزادی مردم و تامین مصالح آنها را مدنظر داشته باشم."

نمایندگان اقلیتهای دینی این سوگند را با ذكر كتاب آسمانی خود یاد خواهند كرد. (اصل 67 قانون اساسی)
هیات رئیسه دائم مجلس مركب از رئیس و دو نایب رئیس و شش منشی و سه كارپرداز می باشد و انتخاب آنها برای مدت یك سال خواهد بود. (ماده 27 آیین نامه داخلی)
به منظور بررسی و اصلاح و تكمیل لوایح دولت و طرح های قانونی كه نمایندگان و یا شوراهای عالی استان ها بر طبق اصول 24 و 102 قانون اساسی به مجلس می دهند به منظور تهیه و تمهید طرح های لازم و انجام وظایف دیگری كه بر طبقق قانون به عهده مجلس گذاشته شده است كمیسیون هایی در مجلس تشكیل می گردد. (ماده 33 آیین نامه داخلی)
هر نماینده به جز رئیس مجلس ملزم است عضویت یكی از كمیسیون های دائمی را كه برای آن انتخاب و تعیین می شود بپذیرد و در صورت تمایل می تواند در كمیسیون های دیگر مجلس با حق اظهارنظر و بدون حق رای شركت كند . (قسمتی از ماده 37 آیین نامه داخلی)

در هر جلسه رسمی یك نفر از نمایندگان كه مطلب مهمی داشته باشد و بخواهد به استحضار مجلس برساند می تواند تا یك ساعت قبل از شروع جلسه رسمی به عنوان نطق قبل از دستور در لوحه مخصوصی شخصا ثبت نام و مطالب خود را اظهارنماید و دو نفر دیگر از نمایندگان به نوبت طبق لیستی كه با قید قرعه مشخص شده است صحبت خواهند كرد. وقت هر كدام از نمایندگان برای نطق ده دقیقه است و می تواند تمام یا حداقل سه دقیقه از حق خود را به یك نفر نماینده دیگر واگذار نماید. (ماده 72 آیین نامه داخلی)
هرماه گزارش كارهای كمیسیون ها به هیات رئیسه مجلس داده می شود تا از طریق تكثیر و نصب در تابلو به اطلاع نمایندگان برسد. (ماده 49 آیین نامه داخلی)
در مواردی كه مجلس ضروری تشخیص دهد طبق اصل هفتادوپنجم قانون اساسی اختیار وضع بعضی از قوانین را به كمیسیون های خود تفویض می نمایند.(ماده 55 آیین نامه داخلی)
حداكثر مدت برای هر جلسه رسمی چهار ساعت است كه ممكن است یكسره و یا با فاصله تنفس باشد، مگر در موارد ضروری به تشخیص رئیس و تصویب مجلس، همچنین وقت دستور جلسات رسمی مجلس چنان تنظیم می شود كه با اوقات ادای نماز برخورد نداشته باشد. (ماده 63 آیین نامه داخلی)
مذاكرات كامل هرجلسه با مصوبات ضبط و ثبت می شود و به انضمام اسامی غائبین و دیرآمدگان آن جلسه و حتی الامكان قبل از انعقاد جلسه بعد بین نمایندگان توزیع می شود. (قسمتی از ماده 68 آیین نامه داخلی)
انعقاد رسمی جلسات و اعتبار اخذ رای، منوط به حضور حداقل دو سوم مجموع نمایندگان (180) نفر می باشد و اكثریت مطلق آراء وقتی حاصل می شود كه بیش از نصف نمایندگان صاحب رای حاضر، رای مثبت دهند مگر در مواردی كه قانون اساسی یا در آیین نامه یا به موجب قانون دیگر ، نصاب دیگری تعیین شده باشد.
برای ادامه مذاكرات، حضور حداقل نصاب مجموع نمایندگان (135 نفر) ضروری است.
جلسات رسمی با تلاوت آیاتی چند از قرآن مجید كه حتی الامكان متناسب جلسه آن روز باشد آغاز خواهد شد. (ماده 71 آیین نامه داخلی)
لایحه قانونی از طرف دولت به مجلس جهت تصویب پیشنهاد می شود.
طرح قانونی پیشنهادی است كه با امضاء حداقل 15 نفر از نمایندگان در مجلس به رئیس داده می شود (قسمتی از ماده 91 آیین نامه داخلی )
به طور كلی تمام لوایح و طرح ها به استثنای لوایح و طرح های فوری و مربوط به بودجه و تفسیر قوانین عادی و سایر مواردی كه در این آیین نامه برای شور در آن موارد ترتیب خاص دیگری معین شده است دو شوری خواهد بود فاصله دو شور حداقل باید پنج روز باشد. (ماده 96 آیین نامه داخلی)
در شور اول گزارش كمیسیون مربوط در خصوص لایحه یا طرح عادی در جلسه علنی مطرح می گردد و در رابطه با كلیات طرح و لایحه مذاكره می شود و در صورت تصویب با پیشنهادات كتبی نمایندگان كه تحویل هیات رئیسه شده است جهت بررسی به كمیسیون مربوطه ارجاع می شود. (اشاره به ماده 97 آیین نامه داخلی)
در شور دوم گزارش كمیسیون در مجلس مطرح می شود و پیشنهادات نمایندگانی كه در مهلت قانونی ارایه شده است مطرح می گردد و پس از بحث و بررسی در جزییات طرح و لایحه بر اساس آیین نامه داخلی مجلس رای گیری به عمل می آید و پس از تصویب جزییات و ماده واحده مصوبه از طریق ریاست مجلس جهت اظهارنظر به شورای نگهبان ارسال می گردد. (اشاره به ماده 100 آیین نامه داخلی)
لوایح و طرح ها چهار قسم است عادی و یك فوریتی و دو فوریتی و سه فوریتی . (ماده 115 آیین نامه داخلی)
لوایح و طرح های یك فوریتی آن است كه پس از تصویب فوریت به كمیسیون ارجاع می شود تا خارج از نوبت مورد بررسی قرار گیرد. (قسمتی از ماده 116 قانون آیین نامه داخلی)
طرح ها و لوایح دوفوریتی آن است كه پس از تصویب دو فوریت، بلافاصله به طبع و توزیع آن اقدام و 24 ساعت پس از توزیع در مجلس مطرح می شود. (قسمتی از ماده 116 آیین نامه داخلی)
لایحه و طرح سه فوریتی آن است كه وقتی سه فوریت آن به تصویب مجلس رسید در همان جلسه وارد دستور می گردد. (قسمتی از ماده 116 آیین نامه داخلی)
اخطار راجع به منافی بودن لوایح و طرح ها با قانون اساسی كشور یا آیین نامه داخلی مجلس مقدم بر اظهارات دیگر است و مذاكرات در موضوع اصلی را متوقف می كند و باید با استناد به اصل یا ماده مربوطه حداكثر ظرف مدت 5 دقیقه به عمل آید. (قسمتی از ماده 122 آیین نامه داخلی)
اخذ رای در مجلس به پنج طریق انجام می گیرد:
1 رای با قیام و قعود
2 رای با كلید برقی
3 رای علنی با ورقه
4 رای مخفی با ورقه
5 رای مخفی با مهره
(ماده 124 آیین نامه داخلی)

كلیه مصوبات مجلس رسما به شورای نگهبان فرستاده می شود در صورتی كه ظرف 10 روز پس از ابلاغ یا پس از انقضاء مدت تمدید ده روز مذكور در اصل 95 قانون اساسی ، شورای نگهبان مخالفت خود را اعلام نكرد طبق اصل 94 قانون اساسی مصوبات از طرف مجلس جهت امضاء به دفتر ریاست جمهوری ابلاغ می شود. (ماده 139 آیین نامه داخلی)
خبرنگاران جراید و صدا و سیما با داشتن كارت مخصوص می توانند محل مخصوص حضور یافته و ناظر مذاكرات جلسه علنی باشند.
در جلسات علنی مجلس تماشاچیان می توانند حضور داشته باشند و در مدت حضور در جلسه باید سكوت را رعایت نموده و از هر گونه ابراز احساسات خودداری نمایند. (قسمتی از ماده 177 آیین نامه داخلی)
گروه های علاقمند به شركت در جلسات علنی می توانند درخواست های كتبی خود را با ذكر آدرس و شماره تلفن به روابط عمومی مجلس ارسال كرده و یا جهت هماهنگی با شماره تلفن 6135387 و 6135487 تماس حاصل نمایند.(قسمتی از ماده 177 آیین نامه داخلی)
نمایندگان مجلس شورای اسلامی علاوه بر حضور در حوزه های انتخابیه در ایام تعطیلی ، در دفاتر استانی ملاقات مردم با نمایندگان نیز در ساعت های مشخصی كه توسط روابط عمومی از رسانه های گروهی اعلام می شود با موكلین بدون تشریفات خاصی ملاقات می نمایند.
علاقمندان می توانند با توجه به ساعت های اعلام شده به آدرس: تهران – خیابان ولیعصر – تقاطع خیابان امام خمینی (ره) – دفتر تماس مردم با نمایندگان مراجعه نمایند و یا جهت كسب اطلاع از چگونگی برنامه ها با شماره تلفن های 6469881 و 6469882 دفتر تماس مردمی روابط عمومی تماس حاصل نمایند.
ضمن این كه كلیه مكاتبات مردم با نمایندگان توسط دبیرخانه مستقیما در اختیار نمایندگان قرار می گیرد كلیه نامه هایی كه حاوی پیشنهاد و طرح و انتقاد در رابطه با مسایل مطروحه در مجلس می باشد از طریق روابط عمومی در اختیار كمیسون ها، نمایندگان و مسئولین ذی ربط قرار می گیرد.
دایره ارتباطات مردمی روابط عمومی مجلس با اختصاص شماره تلفن های 6466576 و 6466577 برای تماس مردم جهت ارایه پیشنهادات و انتقادات با جمع آوری نظرات بولتنی را به صورت منظم در اختیار نمایندگان و مسئولین ذی صلاح قرار می دهد.
همچنین شماره تلفن های فوق سؤالات قانونی و مصوبات مجلس را نیز پاسخگو می باشد.
مجلس شورای اسلامی دارای دو كتابخانه است كه از كتابخانه های معتبر كشور می باشند و كتب نفیس و اسناد تاریخی منحصر به فردی درآنها نگهداری می شود.
دانشجویان، محققین و علاقمندان جهت استفاده از كتابخانه های مجلس می توانند به آدرس:
كتابخانه شماره 1: میدان بهارستان ، جنب مدرسه عالی شهید مطهری
كتابخانه شماره 2 : خیابان امام خمینی (ره) ضلع شرقی مجلس شورای اسلامی مراجعه و یا جهت آگاهی از ضوابط عضویت با شماره تلفن های 3121609 و 3124257 تماس حاصل نمایند.
مشروح مذاكرات مجلس شورای اسلامی، همچنین كلیه قوانین مصوب توسط روزنامه رسمی كشور منتشر و در اختیار عموم قرار می گیرد.
نشانی : تهران – پارك شهر – خیابان بهشت – ساختمان شماره 2 دادگستری – روزنامه رسمی كشور.
اولین دوره مجلس شورای اسلامی در هفتم خرداد ماه سال 1359 با پیام رهبر كبیر انقلاب اسلامی حضرت امام خمینی رحمة الله علیه افتتاح شد.
اولین انتخابات مجلس شورای اسلامی در روز جمعه مورخ 24/12/1358 برگزار گردید.

مجلس شورای اسلامی در تاریخ بیست و سوم تیرماه سال 1372 با تصویب ماده واحده ای روز دهم آذر ماه سالروز شهادت مجتهد مجاهد و سیاستمدار متعهد آیت الله سید حسن مدرس را به عنوان روز مجلس نام گذاری كرد.

جمعه 5/11/1386 - 13:18
دعا و زیارت
 

در روایتی از امام صادق (ع) آمده است :

            روزی حضرت در راهی می رفتند دیدند مردی بر در خانة ربا خواری نشسته حضرت فرمود برای چه اینجا نشسته ای آن مرد گفت آمده ام از او تقاضا و خواهش بكنم ، حضرت مرد را بلند كرد و گفت بیا تا تو را راهنمایی كنم ، به دری  كه بهتر از در اوست  و بسوی ربّی كه بهتر از اوست و او را به مسجد پیغمبر برد و فرمود رو به قبله كن و دور ركد نماز كن به درگاه خدا و ثنا گو خدا را و صلوات بفرست بر رسول خدا و بخوان سوره حشر و در آیه آل عمران پس حاجت خود را بخواه از خدا كه عطا می فرماید پس ما هم هر وقت دلتنگ شدیم باید با خدا  درد و دل كنیم هر وقت محتاج شدیم باید به خدا دست باز كنیم و هر وقت حرف داشتیم باید با خدا راز و نیاز كنیم و باید برویم به بسوی نماز .

جمعه 5/11/1386 - 13:15
دعا و زیارت

دوری از تحقیر و استبداد در خانواده


خانواده‌ی الگو چه خانواده‌ای است؟ استبداد نباشد و مشورت باشد. ابراهیم صد ساله با بچه‌ی سیزده‌ ساله‌اش مشورت می‌كرد. می‌گوید: «فَانْظُرْ ما ذا تَرى‏» (صافات/102) اصلاً امام حسین كه به كربلا می‌رود، چون در آستانه‌ی محرم بحث را گوش می‌دهید بد نیست بشنوید. یك بچه‌ی سیزده ساله بود. پسر امام حسن مجتبی كه امام حسین عمویش می‌شد. به نام حضرت قاسم(ع) این بچه‌ی سیزده ساله بود. الله اكبر! چطور تربیت می‌كردند؟ امام حسین فرمود: عموجان بیا. مرگ را چطور می‌بینی؟ فرمود: از عسل شیرین‌تر. دروغ گفت؟ اصلاً، این حضرت قاسم دروغ می‌گوید؟ زبانم لال، زبانم لال، زبانم لال. اگر دروغ بگوید امام حسین این دروغ را می‌پذیرد؟ آنكه گفت: از عسل شیرین‌تر، راست گفت و امام حسین هم پذیرفت. این یعنی چه؟ یعنی اگر بنا باشد حكومت دست نااهل باشد این زندگی ارزش ندارد. زندگی ارزش دارد كه رییس من یك آدم به درد بخوری باشد. اگر بنا باشد حكومت دست یزید باشد این زندگی ارزش ندارد. مرگ از عسل شیرین‌تر است. یعنی اینها اینقدر رشد سیاسی دارند. بچه‌هایمان را با رشد سیاسی حكومت دست چه كسی است؟ شجاع، رشد سیاسی... بعضی‌ها رشد سیاسی دارند. ولی ترسو هستند. پایشان را در جبهه نمی‌گذارند ولی در همه روزنامه‌ها نقادی می‌كند. علیه او هرچه می‌خواهد می‌نویسد اما خودش پایش را در جبهه نمی‌گذارد. هم شجاع، هم سیاسی، هم بندگی، هم ولایت پذیری، می‌گوید: عموجان هرچه تو می‌گویی. خوب امام حسن است دیگر. امام حسن است. پای بندی به ارزش‌های اصلی. آن وقت امام حسین بچه‌اش را محك می‌زند. نظر شما چیست؟ بچه‌مان چه چیزی را دوست دارد؟ چه شغلی را دوست دارد؟ می‌خواهد چه كند؟ چه ورزشی دوست دارد؟ چه كتابی دوست دارد؟ این بچه‌مان را با یك چند نفر آدم خوب آشنا كنیم. حدیث داریم پول كه می‌خواهی به فقیر بدهی، خودت به فقیر نده. به بچه‌ات بده بگو: تو به فقیر بده. یعنی این كمك به فقیر را به یك نسل بعد هم منتقل كن. پیغمبر وقتی بنا بود به مسیحی‌ها نفرین كند و مسیحی‌ها هم به پیغمبر نفرین كنند، درگیری شد بین مسیحی‌ها بنا شد نفرین كنند. گفتند: مسیحی‌ها نفرین می‌كنند به پیغمبر، پیغمبر هم به مسیحی‌ها نفرین می‌كند هركدام نفرین قبول شد معلوم می‌شود آن دعا كننده حق است. وقتی می‌خواست قصه‌ی مباهله بچه‌هایش را هم با خودش برد.

جمعه 5/11/1386 - 11:2
دعا و زیارت

حكومت مرد در خانواده، نه تحكّم و زورگویی


اعتماد به همدیگر: كجا بودی؟ به چه كسی تلفن كردی؟ چه حقی داشتی رفتی؟ مرد در خانه حق حكومت دارد اما حق تحكّم ندارد. فرق است بین حكومت و تحكّم. تحكّم یعنی چون مرد هستم، باید اطاعت كنی. نه خیر همچنین خبری نیست. حكومت یعنی مصلحت نیست این كار را بكنی. تو اینجا می‌روی صلاح نیست. این فامیل چنین است و آن فامیل چنان است. خانم این جلسه رفتنش عوارض دارد، آسیب دارد، با یك چنین افرادی باید ملاقات كنی، یك چنین حرف‌هایی را مجبور می‌شوی بزنی، یك چنین حرف‌هایی را مجبور می‌شوی گوش كنی! حكومت یعنی مصلحت اندیشی! مرد در خانه حق حكومت دارد، یعنی حق دارد طبق مصلحت به خانمش بگوید: اینجا برو و اینجا نرو! اما حق تحكم ندارد. چون مردم نه! چون منطقی می‌گویم ... چون حرفم حسابی است، گوش بده! نه چون مردم.
ساده گرفتن! رازداری! تغافل! گاهی وقت‌ها زن و شوهر از هم چیزی می‌فهمند، تغافل یعنی شتردیدی ندیدی! به روی خود نیاورید. گاهی آدم می‌فهمد یك خبرهایی است. ولی به روی خود نیاورد. خیلی جاها باید به روی خود نیاورد... نسبت به بچه‌ها هم همینطور است. چون اگر بچه بفهمد، كه پدرش فهمید كه یك چنین عیبی دارد، می‌گوید: خوب! من كه آبرویم رفته است، پس بگذار یكباره بریزد. تغافل، رازداری، گفت و گو... در قرآن اینقدر «یا بنی» «یا بنی» هست. در نهج‌البلاغه اینقدر «یا بنی» «یا بنی» هست. پسر عزیزم! پسر عزیزم! پسر عزیزم! اولادها را هم طبق آداب خودتان تربیت نكنید. نگویید: تو مثل من باش. می‌گوید كه: «فانهم مخلوقون لزمان غیر زمانكم» بچه‌‌ها برای زمان دیگری تربیت شده‌اند. یعنی بچه طوری تربیت شود برای زمان آینده نه برای زمان امروز. خوب بس است.
انتخاب همسر، شیردادن، نامگذاری، آموزش، به ازدواج درآوردن، نظارت كردن، محبت كردن، تغافل، مشورت، ارزش دادن، فداكاری، تقسیم كار و لوس نبودن اینها چیزهایی است كه در خانه، در قرآن و روایات به ان سفارش شده است.
خدایا الگوی ما را پیغمبر و اهل بیت پیغمبر(ع) قرار بده. (الهی آمین) الگوهای شرقی و غربی، كه سرشان به سنگ خورده است و آمار طلاق و رجوع به دادگاه خانواده، بی‌اعتنایی، از هم گسستگی نظام خانواده در غرب غوغا می‌كند، خدایا ما را از این آسیب‌های غربی و شرقی حفظ بفرما! (الهی آمین) از عزاداران تقاضا می‌كنیم، ان‌شاءالله عزادری آنها طوری نباشد كه طول بكشد و نماز صبح قضا بشود، سخنرانی‌ها طول بكشد. صدای طبل‌ها بلند نباشد كه مردم را اذیت كند. صدای بلندگوها، طبل‌ها ... اگر مردم آزاری شود، گناه كبیره است. مردم آزاری گناه كبیره است. گاهی انسان با بلندگو، با شیپور، با طبل بی‌وقت زدن مردم آزاری است. عزاداری مقدس را با یك سری كارهای اینگونه از بین نبرید. خدا اجرتان بدهد، در عزاداری شركت كنید، بچه‌هایتان را به عزاداری ببرید، اما به مداحان هم سفارش می‌كنیم، فقط حماسه نباشد، رشد حماسی با رشد عقلی باید با هم باشد. اگر احساسات بالا رفت و عقل ایستاد این ضرر است. عقل بالا رفت و احساسات نبود، ضرر است. عقل و احساس باید با هم رشد كند. جلسات طولانی نشود، و عزاداری‌ها خالصانه باشد. نماز ظهر تاسوعا و عاشورا را فراموش نكنید. نماز ایران كاری كرد كه در پاكستان هم روز عاشورا و در وسط خیابان نماز خواندند، نماز ایران كاری كرد كه سال قبل در هامبورگ هم، ببخشید در نیویورك هم شیعیان در آمریكا در وسط خیابان نماز خواندند. نماز شما صادر شد. این پرچم «اشهد انك قد اقمت الصلاة» كه برای امام حسین است و عزاداران امام حسین دست‌ گرفته‌اند، این پرچم را نگذارند كه بخوابد. یك نماز با شكوه هركجا كه هستیم، اگر نزدیك مسجد است، در مسجد و اگر فاصله داریم از مسجد، هر كجا هستیم. منتها به شرطی كه راهبندان نشود. كنار خیابان و یك قسمت از خیابان، عزاداری و نماز و همه مراسم باید مانع عبور و مرور نشود، یعنی نباید ایجاد ترافیك كند كه ایجاد ترافیك هم گناه است.

جمعه 5/11/1386 - 11:1
فلسفه و عرفان
 

اسد الله بن محمد على بن مهدى بن محمد مهدى نراقى‏

اسد الله بن محمد على بن مهدى معروف به آقا بزرگ بن مهدى بن ابى ذر نراقى (زنده در اوائل قرن چهارم)

صاحب الذریعة درباره ایشان چنین آورده است: «فقیه فاضل من اعلام اواخر القرن الثالث عشر و اوائل القرن الرابع عشر قرّظ فی الطهارة السید حسین بن میر محمد على الحسینی الكاشانى مع تصدیق اجتهاد و اجازة الحدیث بتاریخ 22 جمادى الاخرة سنة 1295.» (الذریعة/6/25)

و قال فى التقریظ: العالم البهی و الفاضل الالمعى صاحب الذهن الوقّاد و الفكر النقّاد و السلیقة السلیمه و القریحة المستقیمة و القوة القدسیة التی یقدر بها على استنباط الاحكام الشرعیة و رد الفروع الجزئیة على اصولها الكلیه ذو الحسب الطاهر و النسب الفاخر المقتدى بآبائه فى العلم و العمل الحافظ لدینه عن النقص والخلل نتیجة علماء العظام و سلالة فقهاء الفخام و نخبة الفضلاء الكرام. (كتاب الطهارة ذ/15/184 موجود عند حسن النراقى بطهران)

ایشان از دانشمندان اواخر قرن 13 و اوایل قرن 14 بوده است درباره او گفته شده كه داراى ذهنى سرشار و فكرى نقاد و سلیقه‏اى پاك و ذوقى مستقیم و قدرت قدسى بوده كه مى‏توانست به وسیله آن استنباط احكام شرعى و رد فروع بر اصول كند. وى از خاندان پاك و بزرگوار بوده است كه در علم و عمل از آنها پیروى مى‏كرده و حافظ دین از نقصان و خلل بوده است . و یادگار دانشمندان بزرگ و ذریّه فقهاى بزرگوار بوده است.

چهارشنبه 3/11/1386 - 19:45
دعا و زیارت

قرآن و عترت در آخرین سخن پیامبر

عنها (س) قـالت: سمعت ابـى رسـول الله (ص) فـى مـرضه التـى قبض فیه یقول ـ و قد امتلات الحجره مـن اصحابـه ـ ایها الناس یـوشك ان اقبض قبضا یسیرا, و قـد قدمت الیكم القـول معذره الیكم, الا انى مختلف فیكـم كتاب ربـى عزوجل و عترتـى اهل بیتـى . ثـم اخذ بیـد على فقال: هذا علـى مع القـرآن و القـرآن مع علـى لا یفتـرقـان حتـى یـردا علـى الحـوض فـاسئلكـم مـا تخلفـونـى فیهما.

از پـدرم رسول خدا(ص) در هنگام مرضى كه به سبب آن از دنیا رفت ـ و در حالى كه خـانه, مملـو از اصحـاب بـودـ شنیـدم كه فـرمـود:

اى مردم نزدیك است كه به آسانى از میان شما رخت بربندم, وبه تحقیق سخنى كه عذر را برشما تمام كند پیش فرستادم.

بـدانیـد كه من در میان شما كتاب پـروردگارم و عترتم, اهل بیتم را بـر جاى مـى گذارم. آن گاه دست على را گرفت و فرمـود: ایـن علـى با قرآن است و قرآن با على است, از هـم جدا نمى شوند تا هر دو در كنار حوض كوثر بر من وارد شوند, مـن در قیامت از شما از آنچه درباره ایـن دو پـس از مـن انجام دهید خواهـم پرسید.

چهارشنبه 3/11/1386 - 19:38
دعا و زیارت

نتیجه صلوات بر زهراء(س)

عن فاطمه الزهراء(س) قالت: قال لى رسول الله(ص) یا فاطمه من صلى علیك غفـر الله له و الحقه بـى حیث كنت مــن الجنه.

رسـول خدا(ص) به مـن گفت: اى فاطمه هر كه بر تـو صلـوات فرستـد, خداوند او را بیـامـرزد و به مـن , در هـر جـاى بهشت بـاشـم ملحق گـردانـد.

چهارشنبه 3/11/1386 - 19:37
دعا و زیارت

  حضرت فاطمه زهرا (س)

فاطمه در مقام شكوه از دو خلیفه

قـالت فـاطمه الزهراء(س) للاولیـن :ارایتكما ان حـدثتكما عن رسول الله (ص): تعرفـانه و تفعلان به؟ قالانعم . فقالت: نشـدتكما الله الـم تسمعا رسـول الله یقـول: ((رضا فاطمه من رضاى, وسخط فاطمه من سخطـى, فمـن احب فاطمه ابنتـى فقد احبنى, و من ارضى فاطمه فقد ارضانى, و مـن اسخط فاطمه فقد اسخطنى))؟ قالا نعم, سمعناه مـن رسـول الله (ص) , فقالت: فانى اشهد الله و ملائكته انكما اسخطتمانى و مـا ارضیتمـانـى و لئن لقیت النبـى لاشكـونكمـا الیه .

حضـرت زهـرا(س) خطـاب به خلیفه اول و دوم فـرمـود: آیا اگر حـدیث را از پیامبر خـدا(ص) نقل كنـم به آن عمل خـواهید كرد؟ گفتنـد: آرى. فرمـودنـد: شما را به خـدا آیا نشنیده ایـد كه پیامبـر (ص) فـرمـوده انـد:

((خشنودى فاطمه خشنـودى من, و خشم فاطمه خشـم مـن است, هر كه دختـرم فاطمه را دوست بدارد مرا دوست داشته, و هر كه فاطمه را خشنود سازد مرا خشنـود ساخته, و هـر كه فـاطمه را خشمگیـن نمـایـد مـرا خشمگیـن نمـوده است))؟ گفتند: آرى , چنین حدیثى را از پیامبر خدا(ص) شنیده ایم . فرمود: مـن هم خدا و فرشتگان را گـواه مى گیرم كه شما دو نفر مرا خشمگیـن نمودید و خشنودم نساختید, و چـون پیامبـر (ص) را ملاقـات نمایـم حتما از شما به او شكایت خـواهـم نمـود.

چهارشنبه 3/11/1386 - 19:36
دعا و زیارت

  حضرت فاطمه زهرا (س)

بهترین زنان كیستند؟

قالت فاطمه (س) فــى وصف ما هـو خیرللنساء: خیر لهن ان لایـریـن الـرجال و لایـرونهن.

حضـرت در وصف این كه بهترین چیز براى زنان چیست, فرمـوده انـد: ایــن كه زنـان, مـردان را نبیننـد, و مـردان هـم زنـان را نبینند.

چهارشنبه 3/11/1386 - 19:36
دعا و زیارت
  حضرت فاطمه زهرا (س)

1ـ موقعیت اهل بیت در نزد خدا

و احمدوا الذى لعظمته و نـوره یبتغى مـن فـى السمـوات و الارض الیه الـوسیله و نحـن وسیلته فـى خلقه , و نحـن خـاصته و محل قـدسـه, و نحـن حجته فـى غیبه, و نحن ورثه انبیائه.(1)

خـدایـى را حمـد و سپاس گـوییـد كه به خاطـر عظمت و نـورش هر كه در آسمانها و زمیـن است به سوى او وسیله مى جـوید, و ما وسیله او در میان مخلوقاتـش و خاصان درگـاه و جـایگـاه قـدس او و حجت غیبـى و وارث پیـامبـرانـش هستیم .

چهارشنبه 3/11/1386 - 19:35
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته