• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 181
تعداد نظرات : 140
زمان آخرین مطلب : 4328روز قبل
سخنان ماندگار

بسم الله الرّحیم

لقمان حکیم : بخشی از روز و شب و ساعات خود را برای دانش پژوهی قرار ده؛ زیرا هیچ زیانی را مانند ترک آن نخواهی یافت.

اللّهمّ عجّل لولیّک الفرج

يکشنبه 18/10/1390 - 22:12
خانواده

بسم الله الرّحیم

امام خمینی (ره) : بیشتر ناله اولیاء، از درد فراق و جدایی از محبوب است و کرامت او

اللّهمّ عجّل لولیّک الفرج

يکشنبه 18/10/1390 - 22:10
سخنان ماندگار

بسم الله الحکیم

آیت الله سید علی قاضی : از آن چیزها که بسیار لازم و با اهمیت است دعا برای فرج حضرت حجت ـ صلوات الله علیه ـ در قنوت نماز وتر است، بلکه در هر روز و در همه دعاها.

اللّهمّ عجّل لولیّک الفرج

يکشنبه 18/10/1390 - 10:43
سخنان ماندگار

بسم الله الحکیم

 آیت الله سید علی قاضی : هر حقی که برگردنت باشد تا ادا نکنی باب روحانیت، باب قرب، باب معرفت باز شدنی نیست. یعنی این ها همه مال حضرت احدیت است. و حضرت احدیت رضایت خود را در راضی شدن مردم قرار داده است.

اللّهمّ عجّل لولیّک الفرج

يکشنبه 18/10/1390 - 10:41
سخنان ماندگار

بسم الله الحکیم

آیت الله سید علی قاضی : محال است انسانی به جز از راه سیدالشهدا علیه السلام به مقام توحید برسد. سریان فیوضات و خیرات از مسیر حضرت سیدالشهدا علیه السلام است و پیشکار این فضیلت هم حضرت قمر بنی هاشم ابالفضل العباس علیه السلام است.

اللّهمّ عجّل لولیّک الفرج

يکشنبه 18/10/1390 - 10:39
سخنان ماندگار

بسم الله الحکیم

آیت الله سید علی قاضی : اگر کسی نماز واجبش را اول وقت بخواند و به مقامات عالیه نرسد، مرا لعن کند.

اللّهمّ عجّل لولیّک الفرج

يکشنبه 18/10/1390 - 10:30
ایرانگردی

بسم الله النّور

 

 بازار تبریز یکی از بزرگترین و مهم‌ترین بازارهای سرپوشیده در سطح ایران و قارهٔ آسیا به‌شمار می‌رود. این بازار با مساحتی حدود یک کیلومتر مربع، بزرگترین بازار سرپوشیدهٔ جهان است. بازار تبریز در مردادماه سال ۱۳۸۹خورشیدی به‌عنوان نخستین بازار جهان در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده‌است. این بازار از بازارچه‌ها، تیمچه‌ها، سراها و کاروانسراهای متعددی تشکیل یافته‌است. پیش‌تر به ‌جهت قرارگرفتن شهر تبریز برسر چهارراه جادهٔ ابریشم و گذر روزانهٔ هزاران کاروان از کشورهای مختلف آسیایی، آفریقایی و اروپایی از آن، این شهر و بازار آن از رونق بسیار خوبی برخوردار بوده ‌است.

 

 

 

این بازار حدود ۳سدهٔ پیش و پس از وقوع زمین‌ لرزهٔ تاریخی تبریز، بازسازی شده‌است. بازار تبریز در سال ۱۳۵۴خورشیدی در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌است. تاریخ بنای این مجموعه مشخص نیست؛ ولی بسیاری از جهانگردانی که از سدهٔ چهارم هجری تا دورهٔ قاجاریان از این بازار بازدید کرده‌اند، دربارهٔ آن اطلاعاتی ارائه داده‌اند.

 

 

 

بسیاری از گردشگران و جهانگردان نظیر ابن بطوطه، مارکو پولو، جاکسن، اولیای چلبی، یاقوت حموی، گاسپار دروویل، الکسیس سوکتیکف، ژان شاردن، اوژن فلاندن، جان کارت‌رایت، جملی کاردی، کلاویخو، رابرت گرنت واتسن، حمدالله مستوفی و مقدسی از رونق و شکوه بازار تبریز تمجید کرده‌اند. این بازار با داشتن حدود ۵۵۰۰ باب حجره؛ مغازه و فروشگاه، ۴۰گونه شغل، ۳۵باب سرا، ۲۵باب تیمچه، ۲۰باب مسجد، ۲۰باب راسته و راسته‌بازار، ۱۱باب دالان و ۹باب مدرسهٔ دینی، به‌عنوان اصلی‌ترین مرکز داد و ستد مردم تبریز شناخته می‌شود.

 

300*300

 

 هستهٔ مرکزی شهر تبریز در داخل یک چهارضلعی قرار گرفته و بازار تبریز در مرکز این چهارضلعی واقع شده‌است. این بازار از سمت شرق به عالی‌قاپو (مجموعهٔ کاخ‌های ولی‌عهدنشین) و از سمت غرب به مسجد جامع محدود شده و از سمت شمال، بخش‌هایی از شمال رودخانهٔ مهران‌رود را شامل می‌شود و این دو بخش به وسیلهٔ پل‌های چوبی که در امتداد راسته ‌بازار قرار دارند، به هم متصل می‌شوند. نخستین نقشه از بازار تبریز در سال ۱۳۲۷هجری، در بخشی از نقشهٔ دارالسلطنهٔ تبریز و به دست اسدالله خان مراغه‌ای ترسیم شده‌است. نقشهٔ این بازار در بخش شمال شرقی نقشهٔ مذکور رسم شده و اکثر جاهای مهم آن نظیر تیمچه‌ها و کاروانسراها در این نقشه نامگذاری شده‌اند.

 

300*300

 

از نیمهٔ دوم سدهٔ سیزدهم، تاجران انگلیسی‌تبار از طریق جادهٔ ابریشم و پس از عبور از شهرهای استانبول و طرابوزان، کالاهای تجاری خود را به بازار تبریز منتقل می‌کردند. این بازار در زمان عباس میرزا به مرکز تجارت انگلیسی‌ها مبدل شده بود. تبریز پس از سدهٔ سیزدهم، پایگاه اصلی تجارت اروپا با مناطق شمالی ایران به ‌شمار می‌رفت؛ به گونه‌ای که در سال ۱۲۵۶خورشیدی، این شهر ۲۵تا ۳۳درصد از کل مراودات تجاری کشور را عهده‌ دار بود و از این حیث برتر از تهران محسوب می‌شد. همچنین تا سال ۱۲۸۵خورشیدی، تبریز مرکز اصلی تجارت ایران با آسیای میانه شناخته می‌شد. اروپاییان آینه، انواع پارچه‌های ابریشمی، مخملی و نخی، پنبه، چلوار، چیت موصلی، شکر، شیشه، فلز، قند و سایر محصولات ماشینی را وارد تبریز می‌کردند. بازاریان تبریزی نیز ابریشم و مقداری ابریشم ماشینی، اسلحه، تنباکو، خشکبار، رنگ، شال، مازو و موم به بازرگانان اروپایی می‌فروختند. البته همواره این داد و ستدها به نفع اروپاییان تمام می‌شد.

 

  

 

پیشتر یکی از ارکان‌های اصلی و اساسی بازار تبریز، ارامنه بودند؛ به طوری که یکی از گردشگران فرانسوی از جایگاه ویژه و ممتاز مغازه‌های آن‌ها در این بازار در تجارت با تاجران روس خبر داده ‌است. ارامنه داد و ستد بسیاری با اروپاییان داشتند؛ به گونه‌ای که ارامنهٔ گرجستان برای نخستین‌ بار کالاهای انگلیسی را از استانبول خریداری کرده و وارد مناطق شمالی ایران کردند. 

کنسولگری فرانسه در سال ۱۲۸۵خورشیدی، شمار ارامنهٔ تبریز را بالغ بر ۵۰۰۰ نفر دانسته و اضافه کرده که گروهی از آنان که در سال ۱۲۴۲خورشیدی به روسیه رفته بودند، به این شهر بازمی‌گردند و از همین ‌روی شمار ارامنهٔ تبریز روز به روز افزایش می‌یابد.

 

بازار امیر
 بازار امیر یکی از مهمترین و پررونق‌ ترین بازارهای تبریز است. میرزا محمدخان امیرنظام، فرزند شیخ علی‌ خان وزیر شاه سلیمان و نوهٔ میرآخور شیخ صفی‌الدین اردبیلی، این بازار را بنا نهاده ‌است. وی در زمان ولی‌عهدی عباس میرزای نایب‌السلطنه وارد تبریز شده و به ‌جهت حمایت‌های او به سمت امیرنظامی رسیده‌ است. 

بازار بلورفروشان
 بازار بلورفروشان (قیزبستی) پیش‌تر مکان فروش بهترین وسایل شیشه‌ای از جمله بلور در سطح تبریز بوده ‌است. تیمچه‌ها و سراهای آن شامل «تیمچهٔ قند فروشان»، «تیمچهٔ مظفریه»، «دالان بادامچی‌لر»، «دالان حاج شفیع»، «دالان میرزا مهدی»، «سرای میرزا مهدی» و «سرای گرجیلر (جورجیلر)» می‌شود. 

بازار حرمخانه
 از تیمچه‌ها و سراهای بازار حرمخانه می‌توان به «تیمچهٔ سعدیه»، «تیمچهٔ هاشمیه»، «سرای آلمانی‌ها» و «سرای صاحب‌ دیوان» اشاره کرد. 

بازار شیشه‌گرخانه
 بازار شیشه‌ گرخانه در گذشته محل فروش انواع شیشه بوده و بیشتر دکان‌های آن به شیشه‌ سازی مشغول بوده‌اند. این بازار پیش ‌تر از دو سرا به نامهای «حاج رسول» و «میرزا علی‌ النقی» تشکیل یافته بود؛ ولی شهرداری تبریز این دو سرا را تخریب کرده و در محل آنها، بازار و پارک شمس تبریزی را احداث نمود. امروزه بازار شیشه‌گرخانه محل عرضهٔ انواع لوازم آرایشی و لوازم ‌التحریر است. 

 

 

بازار صادقیه
 بازار صادقیه از گذشته تا به امروز، محل فروش انواع قالی دست ‌بافت تبریز بوده ‌است. از تیمچه‌ها و سراهای معروف این بازار می‌توان «تیمچهٔ حاج رحیم»، «دالان خونی»، «سرای بزرگ شاهزاده»، «سرای دباغایی»، «سرای دودری»، «سرای قدیم سید حسین»، «سرای کوچک شاهزاده» و «سرای میانهٔ سید حسین» نام برد. 

بازار عباچی
 «تیمچهٔ اخلاقی»، «تیمچهٔ حسینی»، «تیمچهٔ شعرباغان» و «سرای میراسماعیل» از تیمچه‌ها و سراهای مهم بازار عباچی محسوب می‌گردند. 

بازار کفاشان
 بازار کفاشان یکی از عمده ‌ترین مکان‌های تولید و عرضهٔ کفش در تبریز است. تیمچه‌ها و سراهای متعدد این بازار، محل دوخت و تولید انواع کفش است. از مهمترین تیمچه‌ها و سراهای بازار کفاشان می ‌توان به «تیمچهٔ امید»، «تیمچهٔ حاج ابوالقاسم»، «سرای امید» و «سرای حاج ابوالقاسم» اشاره کرد. 

 بازار یمنی ‌دوز
 بازار یمنی ‌دوز در گذشته محل دوخت نوعی کفش محلی به نام یمنی بوده‌است. تیمچهٔ شفیع و سراهای آقا، شاهزاده و شفیع، از مشهورترین تیمچه‌ها و سراهای این بازار به‌شمار می‌روند. 

 راسته ‌بازار
 راسته ‌بازار جزء یکی از بزرگترین بازارچه‌های بازار تبریز است. تیمچه‌ها و سراهای متعددی در این بازار وجود دارد که محل عرضهٔ بسیاری از اقلام موردنیاز مردم است و از این حیث به بازار ملی نیز شهرت دارد. «تیمچهٔ حاج تقی»، «تیمچهٔ حاج شیخ»، «تیمچهٔ حاج صفرعلی»، «تیمچهٔ حاج محمدقلی»، «تیمچه‌های دودری»، «دالان خان»، «سرای حاج محمدقلی»، «سرای درعباسی»، «سرای دودری»، «سرای شیخ کاظم»، «سرای کچه‌چی‌لی»، «سرای گرچیلر (جورچلر)»، «سرای میرزا مهدی»، «سرای میانهٔ حاج سید حسین»، «سرای میرزا جلیل» و «سرای نوی حاج سید حسین» از مهم‌ترین تیمچه‌ها و سراهای راسته‌بازار محسوب می‌شوند.  

 

 

 

هوتم شیندلر در سال ۱۳۲۸خورشیدی دربارهٔ تبریز و بازارهای آن می‌نویسد:
 شهر بسیار گسترده‌ است و احتمالاً از این بابت بر تهران برتری دارد. بازارهای آن بسیار زیبا و بزرگتر از بازارهای تهران است. تبریز صرف‌ نظر از معاملات مالی و وسیلهٔ پرداخت که از این‌ جهت تهران بر آن تفوق دارد، مرکز واقعی بازرگانی ایران است. با این ‌که در منتهی‌ الیه شمال غربی کشور قرار گرفته ‌است، تقریباً در سراسر ایران نفوذ دارد.

 ژان یونیر
ژان یونیر جهانگرد فرانسوی در این رابطه می‌نویسد:
 زمانی تبریز نسبت به تهران یک شهر متجدد به ‌شمار می‌آمد و مردم تبریز از زمانهای قدیم حتی پیش از دوران صفویان با اروپاییان در ارتباط بودند و با آنها داد و ستد می‌کردند. در حالی که در همان موقع در پایتخت کشور اصناف تهرانی از مشاهدهٔ اروپاییان دچار حیرت شده و از فروختن کالا به آنان خودداری می‌ کردند. در چنین شرایطی «دوکا»، «ونیز»، «لیور» و«روبل» واحد پول کشورهای مختلف جهان در بازار تبریز مثل پول ایران رایج بود.

 

 

 

اللّهمّ عجّل لولیّک الفرج

 

 

شنبه 17/10/1390 - 12:43
جهانگردی

بسم الله الکریم

حدود 70 درصد از سطح زمین را آب پوشانده است. با این حال تصور شهری شناور در آب همچنان جادویی و خیالی به نظر می‌رسد. در این شهرها اغلب قایق‌ جای خودرو را گرفته‌ و خیابان‌ها از جنس رودخانه هستند. در شهرهای شناور آهنگ زندگی آرام و دلپذیر است و ترافیکی هم اگر هست ازدحام قایق است و آب و پارو

گلد‌کست در استرالیا

گلدکست از روزگاران قدیم زیستگاه بومیان استرالیا بوده ‌است. جاذبه‌های گردشگری و طبیعی زیاد این شهر را اکنون به یک مرکز تفریحی گران‌قیمت تبدیل کرده است.

 بانکوک در تایلند

بازارهای شناور اطراف بانکوک، این شهر را به پرجاذبه‌ترین و مشهورترین شهر توریستی تایلند تبدیل کرده است.

 ونیز در ایتالیا

ونیز به شهر کانال‌ها مشهور است. ونیز هم سطح دریا و دارای 118 جزیره است. بعضی از این جزایر به وسیله پل به هم متصل شده‌اند و برخی دیگر مجزا هستند.

سوژو در چین

این شهر حدود 2500 سال پیش بنا نهاده شد. این شهر جاذبه‌های تاریخی بسیاری دارد به ویژه دو کانال آبی معروف آن از جمله کانال "پینگ‌جیانگ" که قدمتی 800 ساله دارد و کانال "شانتانگ" که قدمتی 1200 ساله دارد. این کانال‌ها حکم خیابان‌های اصلی سوژو را دارند.

 سن‌پترزبورگ در روسیه

این شهر در سال 1703 به دستور و با نظارت پتر کبیر ساخته شد و از آن زمان تا 1918 پایتخت روسیه بود. سن‌پترزبورگ در کناره‌های رود نِوا، در شرق خلیج فنلاند در دریای بالتیک قرار گرفته‌ است.

 بندر آبردین در هنگ‌کنگ

حدود شش هزار تن در این شهر بر روی قایق‌هایی که "جانکز" نامیده می‌شود، زندگی می‌کنند. گفته شده که هر ساله توریست‌های بسیاری برای صرف غذا در رستوران‌های شناور آبردین به این شهر سفر می‌کنند.

 فورت لادردیل در فلوریدای ایالات متحده

این شهر بیش از 300 مایل کانال قابل کشتیرانی دارد که آن را به آب‌های آزاد متصل می‌کند.

 دبی در امارات متحده عربی

دبی به تازگی توجه جهانیان را از طریق ساخت و سازهای بزرگ و عظیم از جمله جزایر مصنوعی و همینطور رویدادهای تفریحی و ورزشی هیجان‌انگیز به خود جلب کرده است.

 آمستردام در هلند

هستهٔ اصلی این شهر تاریخی در قرون وسطی بوجود آمد و در قرن شانزدهم توسعه یافت. رودخانهٔ آمستِل از وسط آمستردام می‌گذرد و شبکهٔ گسترده‌ای از کانال‌ها و نهرها بخش‌های مختلف شهر قدیمی را به هم وصل می‌کنند.


 

 بندر سری بگاوان در برونئی

سری بگاوان به بزرگترین روستای آبی جهان معروف است. گفته شده که علاوه بر راه‌های آبی حدود 19 مایل پل چوبی این منطقه را به بخش‌های دیگر این کشور متصل می‌کند.

 


 آلپی کرالا در هند

گفته می‌شود که کودکان در آلپی پیش از این‌که بیاموزند راه بروند شنا کردن را می‌آموزند. حدود 500 خانواده بر روی قایق‌های خود در این منطقه زندگی می‌کنند.

 نان مادول در کشور میکرونزی

نان ماندول شهری ویرانه در میانه آب‌های اقیانوس آرام است. میکرونزی از مجموعه 600 جزیره بزرگ و کوچک تشکیل شده‌ است. نان ماندول اگرچه سال‌هاست خاموش است ولی دیدن آن خالی از لطف نیست.

اللّهمّ عجّل لولیّک الفرج

 

 

جمعه 16/10/1390 - 12:7
سخنان ماندگار

بسم الله الواحد

حضرت آیت الله بهجت : از جمله، راههای آمادگی، اینکه توبه کند. همین توبه باعث می شود که این همه بلایایی که بر سر شیعه آمده است، که واقعاً بی سابقه است، و بلاهای دیگری که تا قبل از ظهور آن حضرت می آید؛ از سر شیعه رفع و دفع گردد.

اللّهمّ عجّل لولیّک الفرج

پنج شنبه 15/10/1390 - 9:58
خانواده

بسم الله الواحد

خواجه عبداله انصاری : الهی! کار آنکس کند که تواند، عطا آنکس بخشد که دارد . پس بنده چه تواند و چه دارد؟

اللّهمّ عجّل لولیّک الفرج

پنج شنبه 15/10/1390 - 9:53
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته