• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 10235
تعداد نظرات : 25
زمان آخرین مطلب : 1247روز قبل
سلامت و بهداشت جامعه

شکستگی‌های استخوانی از آن اتفاقات ناراحت‌کننده‌ای است که برای بعضی افراد در طول زندگی‌شان می‌افتد‌. البته خوشبختانه بیشتر شکستگی‌ها طی یک یا چند ماه از طریق درمان‌های غیرجراحی یعنی گچ گرفتن و بستن آتل و گاهی نیز از طریق جراحی باز درمان می‌شوند. با این حال نوع و محل شکستگی و بویژه سن و شرایط عمومی فرد آسیب‌دیده، زمان و کیفیت ترمیم و درمان را در افراد مختلف متفاوت می‌کند.

 

 

 

 

 

 

بعلاوه باید توجه داشت برخی شکستگی‌ها نیز به دلیل پر خطر بودن نسبت به شکستگی‌های کم آسیب‌تر برای بهبود و درمان به توجهات و مراقبت‌های ویژه‌ای نیاز دارند‌. اما منظور از این شکستگی‌های خطرناک چیست‌؟

دکتر غلامعلی عکاشه، جراح و متخصص درباره شکستگی‌های خطرناک به جام‌جم می‌گوید: میزان خطر و احتمال مرگ و میر ناشی از شکستگی در بدن، به نوع درمان، محل شکستگی، باز بودن یا نبودن شکستگی و سن بیمار بستگی دارد. در واقع اگر منظور از خطر در شکستگی، مرگ و میر است باید گفت وقتی شکستگی در بخش‌های مختلف بدن همچون بازو، ساعد، ساق و لگن ایجاد شود، خطر مرگ و میر افزایش می‌یابد که این مساله معمولا بر اثر تصادفات بروز می‌کند.

دکتر حمیدرضا اصلانی، فوق‌تخصص جراحی آرتروسکوپی و طب ورزشی نیز با تاکید بر این که دررفتگی‌های مفاصل به دلیل آن که ممکن است روی عروق و اعصاب فشار وارد کنند نیاز به توجه خاص دارند به جام‌جم می‌گوید: یکی از خطرناک‌ترین شکستگی‌ها، شکستگی لگن است؛ چرا که با احتمال قطع خونرسانی به استخوان لگن و خطر از بین رفتن استخوان آن همراه است. همچنین آسیب دیدگی عروق و اعصاب پشت مفصل زانو به دلیل شکستگی نیز باید مورد توجه جدی قرار بگیرد. چون شکستگی در این ناحیه ممکن است منجر به پارگی درون عروق شود.

شکستگی در سنین بالا خطرناک تر است

دکتر عکاشه رئیس انجمن علمی جراحان ارتوپدی ایران با بیان این که شکستگی در سنین بالا در پی نارسایی و پوکی استخوان و بیماری‌های قلبی و ریوی می‌تواند خطر مرگ نیز داشته باشد، می‌گوید: البته هر نوع شکستگی می‌تواند در سنین مختلف با ناتوانی همچون معلولیت و تأخیر در درمان همراه باشد.

دکتر اصلانی نیز در این باره اظهار می‌کند: یکی از خطراتی که افراد مسن را به دلیل ابتلا به پوکی استخوان تهدید می‌کند، آسیب‌دیدگی استخوان ناحیه مفصل ران به دلیل زمین‌خوردگی است. در واقع از آنجا که اندام تحتانی در این افراد مثل اهرم برای بدن عمل می‌کنند، هر نوع شکستگی در ناحیه پاها می‌تواند به بی‌حرکتی شخص و عوارض ناشی از آن از جمله مرگ منجر شود.

مراقب شکستگی‌های باز باشید

شکستگی باز یا شکستگی‌ای که بین استخوان و فضای بیرون بدن بروز کند، نسبت به بقیه شکستگی‌ها با خطرهای بیشتری همراه است و احتمال ایجاد عفونت، جوش نخوردن، بدجوش خوردن و حتی مرگ را به همراه دارد.

دکتر اصلانی با تاکید بر این که شکستگی‌های باز در کودکان خطرناک است و نیاز به توجه جدی‌تری دارد، توضیح می‌دهد: شکستگی‌های باز با خطر بروز عفونت همراه است و بویژه در کودکان باید مراقب بود این نوع شکستگی‌ها به عفونت نینجامد. البته بیشتر شکستگی‌ها در کودکان بجز شکستگی در ناحیه گردن، ران، قسمتی از آرنج و مچ پا از طریق درمان‌های بسته و بدون نیاز به جراحی بهبود می‌یابد.

وقتی خونرسانی به پاها مختل شود

به گفته دکتر عکاشه، در شکستگی‌های اندام تحتانی همچون شکستگی ران، ساق و مچ پا معمولا به خاطر خونرسانی اندام تحتانی، جوش‌خوردگی با تأخیر همراه است .

این جراح ارتوپدی می‌افزاید: بعلاوه با توجه به این که از طریق اندام‌های تحتانی، وزن بیمار به زمین منتقل می‌شود، در صورت شکستگی، راه رفتن و سلامت استخوان‌ها با چالش مواجه خواهد شد. به بیان دیگر، شکستگی اندام تحتانی اصولا سبب ناتوانی در راه رفتن می‌شود و بیشتر می‌تواند سبب بروز معلولیت شود.

از شکستگی ستون فقرات بترسید!

اکثر افراد بویژه در تصادفات از خطر بروز شکستگی در ناحیه گردن و ستون فقرات می‌ترسند. در واقع، چنین ترسی نابجا هم نیست، زیرا به گفته رئیس انجمن علمی جراحان ارتوپدی ایران، شکستگی ستون فقرات به دلیل عوارضی که بر سیستم عصبی ممکن است ایجاد کند، می‌تواند سبب فلج اندام‌ها، بی‌اختیاری و بی‌حسی اعضای بدن شود. بعلاوه گاهی شکستگی‌ها و دررفتگی‌ها با هم به وقوع می‌پیوندد که ‌در صورت بروز این مسأله، عوارض شکستگی و خطرات آن بیشتر و گاهی غیرقابل جبران است.

به گفته دکتر اصلانی آنچه هنگام بروز آسیب در گردن یا ستون فقرات شخص مهم است، حمل و نقل وی است. در چنین مواردی شخص آسیب‌دیده را باید با روش‌ها و ابزارهای حمایتی در نواحی آسیب‌دیده به مراکز درمانی منتقل کرد. چرا که احتمال بروز ضایعه عصبی پایدار بر اثر بی‌توجهی به نواحی آسیب‌دیده زیاد است.

7 نکته برای کمک به جوش خوردن استخوان‌ها

توجه داشته باشید برای جوش‌خوردن استخوان، سه عامل تعیین‌کننده هستند که اگر هر کدام از آنها دچار اشکال بشود، جوش‌خوردن استخوان به تاخیر می‌افتد و حتی ممکن است بدرستی صورت نگیرد:

 بی‌حرکتی محل شکستگی که با استفاده از گچ‌ و آتل‌ یا ابزاری به نام فیکساتور خارجی صورت می‌گیرد. حرکت هرچه سریع‌تر عضله شکسته شده که با کمک ابزار کمکی مثل واکر یا چوب زیربغل و نیز وزن‌گذاری یا وزن‌کشی روی عضله تا حد تحمل است.

 داشتن بستر خوب خون‌رسانی که هرچه شکستگی چند قطعه‌ای باشد یا شکستگی همراه با آسیب عضلات یا بافت‌های اطراف باشد خون‌رسانی سطحی‌تر و جوش‌خوردن دیر انجام می‌شود.

فراموش نکنید مصرف زیاد پاچه، پای مرغ و امثال آن نه‌تنها نقشی در جوش‌خوردن شکستگی‌ها ندارد، بلکه تاخیر جوش خوردن را نیز سبب می‌شود.

 کاهش وزن در افراد چاق به شرط این که ناگهانی نباشد و بنا به توصیه پزشک و طبق برنامه علمی باشد به جوش خوردن سریع‌تر شکستگی‌ها کمک می‌کند .

اگر شخصی، کمبود کلسیم و ویتامین داشته باشد، تجویز این مکمل‌ها به طبیعی شدن بدن کمک می‌کند و روند جوش خوردن را از کندی نجات می‌دهد.

سیگار یکی از عوامل مهم جوش‌نخوردن یا تاخیر در جوش خوردن استخوان‌ها بخصوص در افرادی است که سابقه بیماری‌های عمومی مثل دیابت و کم‌کاری بعضی از غدد را دارند.

 

پونه شیرازی‌

دانش و سلامت 

چهارشنبه 28/7/1395 - 11:25
سلامت و بهداشت جامعه

پزشکان پوکی استخوان را بیماری خاموش می‌نامند که آرام آرام مقاومت استخوان‌ها را از بین می‌برد و احتمال شکستگی بالا می‌رود.

 
 
 
 
 
 
 
 

به گزارش جام جم آنلاین به نقل از ضمیمه چاریواری، این بیماری از سن 50 سالگی به بعد بیشتر خود را نشان می‌دهد. همچنین در خانم‌ها بعد از یائسگی شتاب بیشتری پیدا می‌کند. برای جلوگیری از آسیب‌های ناشی از پوکی استخوان مصرف این مواد غذایی را در رژیم غذایی خود قرار دهید:

کلسیم مهم‌ترین ماده غذایی است که مصرف آن در جلوگیری از پوکی استخوان موثر است. از مواد غذایی سرشار از کلسیم استفاده کنید. این مواد شامل لبنیات، سبزیجات برگ سبز مثل کلم پیچ، اسفناج، کرفس، جعفری و نیز شلغم، هویج، زیتون، پرتقال، انگور، توت فرنگی، خرمالو، کشمش، بادام، پسته، بادام زمینی، گردو و حبوبات است.

لبنیات کم چرب مصرف کنید. هر چه درصد چربی شیر و لبنیات بیشتر باشد، کلسیم آن کمتر است.

به بدن خود ویتامین دی برسانید تا کلسیم مصرف شده جذب بدنتان شود. نور خورشید یکی از مهم‌ترین منابع ویتامین دی است پس سعی کنید در طول روز حتما در معرض نور خورشید قرار بگیرد.

مصرف کم شیر یکی از علل دریافت کمبود کلسیم در برنامه غذایی روزانه ایرانی‌هاست، روزی دولیوان شیر و یک پیاله ماست مصرف کنید تا کلسیم کافی دریافت کنید.

ماهی آزاد منبع خوبی برای کلسیم و ویتامین دی است که جذب کلسیم را در بدن بالا می‌برد. همچنین دارای اسیدهای چرب امگا 3 فراوان است.

مصرف زیاد فسفر جذب کلسیم در روده را کم می‌کند. نوشابه‌های گازدار حاوی اسید فسفریک هستند و در عمل مانع جذب بخش عمده‌ای از کلسیم مصرفی می‌شوند.

مصرف زیاد نمک احتمال ابتلا به پوکی استخوان را بیشتر می‌کند. به ازای مصرف هر2300 میلی گرم نمک، 40 میلی‌گرم کلسیم بدن از دست می‌رود. 
چهارشنبه 28/7/1395 - 11:20
سلامت و بهداشت جامعه

 

 

آیا شما نیز به درد مفاصل دچار هستید؟ این دردها شدید هستند یا خفیف؟ بیماری های بسیاری نظیر استئوآرتریت، آرتریت روماتوئید، بورسیت و نقرس موجب درد مفاصل می شوند.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

به گزارش جام جم سرا به نقل از تبیان ، صدماتی مانند رگ به رگ شدن و بالا و پایین رفتن زیاد از پله ها هم می توانند این دردها را تشدید کنند. درمان های مشترکی برای شدت های مختلف درد مفاصل وجود دارد.

درمان خانگی

بعضی از اشکال ساده ی درد مفاصل یا آرتروز به راحتی در خانه قابل درمان هستند. اگر محل درد دچار التهاب است از کیسه ی یخ کمک بگیرید تا درد را کاهش دهد. از طرفی می توانید اسپاسم اطراف مفاصل را با گرمادهی و همچنین قرار دادن مفصل آسیب دیده بالاتر از سطح قلب کاهش داده و یا درمان کنید. این کار احتمال تورم و نیز درد را کاهش می دهد.

ورزش

وزن بدن بر مفاصل فشار وارد می کند. بنابراین می توانید با انجام ورزش هایی که وزن را کاهش می دهند، از فشار بر روی مفاصل بکاهید. ورزش همچنین قدرت عضلات اطراف مفاصل و انعطاف پذیری آن ها را افزایش می دهد.

مهم این است که باید به آرامی ورزش کنید و مطمئن شوید که این عمل به شما آسیب نمی رساند. شنا و دوچرخه سواری از ورزش هایی هستند که به کاهش وزن کمک می کنند و نمی توانند درد زیادی ایجاد کنند.

فیزیوتراپی

فیزیوتراپی می تواند یکی از درمان های مفید برای درد مفاصل باشد. یک فیزیوتراپیست می تواند به شما کمک کند تا درد مفاصل را درمان کنید و از طرفی احتمال ابتلای مجدد به این گونه آسیب ها را کاهش دهید. در حالی که که این روش بسیار کمک کننده است، اما برخی پزشکان ترجیح می دهند با روش های دیگری مانند سرما یا گرما درمانی، تحریک عصب و ... درد مفصل را کاهش دهند.

درمان موضعی

فلفل قرمز با اینکه به خاطر ذات تندی که دارد، می تواند موجب سوزش می شود، اما با این حال می تواند درد مفاصل را تسکین دهد. کپسایسین ماده ی فعالی است که در فلفل قرمز وجود دارد و موجب کاهش درد می شود. کرم حاوی کپسایسین اگر به صورت موضعی در محل درد استعمال شود، سبب آزاد شدن ماده ای به نام اندورفین می شود که می تواند سیگنال های درد را مسدود کند. مواد موضعی دیگری هم مانند مواد حاوی منتول یا متیل سالیسیلات هم به کاهش درد کمک می کنند.

داروها

اگر نیاز باشد با توجه به شدت درد ، پزشک برایتان دارو تجویز می کند. معمولا برای دردهای خفیف داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAID) که بدون نسخه هم گاهی به فروش می رسند، پیشنهاد می شوند. آسپیرین، ایبوپروفن و ناپروکسن از این دسته داروها هستند.
همچنین احتمال دارد پزشک برای درمان دردهای خفیف تا شدید، برایتان داروهای مهار کننده COX-2 از جمله سلکوکسیب (Celebrex) تجویز کند. اگر هم دردها شدید باشد، معمولا داروهای مخدر با تجویز پزشک پیشنهاد می شود.

زانوبند

اگر مفصل زانویتان درد می کند می توانید از یک زانوبند استاندارد کمک بگیرید. این وسیله به همترازی زانو و بهبود درد کمک می کند. زانوبند را می توان در داروخانه ها یافت، اما می توانید با پزشک خود مشورت کنید تا نوع خاص آن را به شما پیشنهاد کند.

درمان های جایگزین

طیف گسترده ای از درمان های جایگزین برای درد مفاصل وجود دارد. از جمله آن ها می توان به تحریک الکتریکی عصب از طریق پوست (TENS)، طب سوزنی و یوگا اشاره نمود.

برخی افراد هم ترجیح می دهند از مکمل های حاوی مواد سازنده ی غضروف مانند گلوکزامین و کندرویتین استفاده کنند.

از آن جا که این داروها با برخی داروهای دیگر تداخل دارند، بهتر است قبل از مصرف آنها با پزشک مشورت کنید.

تزریق دارو

اگر درمان خانگی ، دارو و بقیه ی روش ها موثر واقع نشد، گزینه ی بعدی تزریق استروئید است. تزریق کورتیزون ممکن است به رفع التهاب در اطراف مفاصل کمک کند و معمولا با بی حسی موضعی صورت می گیرد. تزریق استروئید (کورتون) هم عوارض بالقوه ای دارد و در صورت تشخیص پزشک متخصص پیشنهاد می شود.

آرتروسکوپی

اگر درد مفصل به اندازه ی کافی جدی باشد، پزشک نیازمند آن خواهد بود که نگاهی به داخل مفصل بیاندازد. آرتروسکوپی روشی است که طی آن جراح یک لوله ی کوچک مجهز به دوربین فیبر نوری زیر پوست محل مفصل وارد می شود. به عبارتی دیگر می توان گفت آرتروسکوپی همان آندوسکوپی مفصل است. در این صورت پزشک می تواند تشخیص دهد که شما به جراحی نیاز دارید یا خیر. به علاوه محل دقیق آسیب و نکات دیگری هم از این راه بدست خواهد آورد.

تعویض مفصل

اگر زندگی تان به شدت تحت تأثیر درد مفصل تان قرار گرفته باشد و هیچ روشی کارساز نباشد، به احتمال زیاد جراحی تعویض مفصل انجام می شود. پس از بررسی مفصل با اشعه ی ایکس و یا انجام آرتروسکوپی، پزشک مفصل آسیب دیده را با مفصل مصنوعی از جنس پلاستیک، فلز و یا هر ترکیب دیگری عوض می کند. این مفصل مصنوعی تا 10 سال و یا بیشتر دوام می آورد. 

 

چهارشنبه 28/7/1395 - 11:18
سلامت و بهداشت جامعه

    معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی نسبت به ابتلا به پوکی استخوان در کهنسالی بر اثر کمبود ویتامین D توصیه‌های را ارائه کرد.

 

 

 

 

به گزارش جام جم سرا به نقل از تسنیم، سید علی وکیلی معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی خراسان‌شمالی اظهار داشت: کمبود ویتامین D در افراد بالای 50 سال، افرادی که خیلی کم در برابر خورشید هستند و افرادی که مشکلات کلیه و یا سایر بیماری‌ها جذب مواد معدنی را برای آن‌ها سخت کرده متداول است.

 

 

 وی با بیان اینکه افرادی که سطح ویتامین D بدنشان پایین است، برای جبران آن به مکمل‌ها احتیاج دارند، افزود: معمولاً بیشتر قرص‌های کلسیم و مولتی ویتامین‌ها دارای یک دوز مناسبی از ویتامین D هستند.


به گزارش سازمان غذا و دارو وکیلی یادآور شد: هم کودکان و هم بزرگسالان نباید بیش از دو هزار واحد ویتامین D در روز دریافت کنند.

به گفته وی بهترین منبع طبیعی ویتامین D نور خورشید است و فقط روزانه 10 تا 15 دقیقه قرارگرفتن در برابر نور آفتاب بدون ضدآفتاب می‌تواند ویتامین D مورد نیاز بدن را تامین کند.

 

چهارشنبه 28/7/1395 - 11:16
سلامت و بهداشت جامعه
به گزارش جام جم آنلاین به نقل از العالم علائمی که نشان می دهد در بدن میزان زیادی سم وجود دارد به شرح ذیل است:
 
 
 
 
 
 
 
 

1-مشکلات گوارشی: زمانی که میزان سم در بدن افزایش می یابد بر قدرت بدن در تولید آنزیم ها که به هضم غذا کمک می کند به شدت تاثیر می گذارد و به طور کلی در سیستم ایمنی بدن خلل ایجاد می کند.

2-پوست: به شدت تحت تاثیر افزایش میزان سم در بدن قرار می گیرد و باعث ایجاد جوش و بیماری های پوستی دیگر می شود.

3-بوی بد دهان: ممکن است ناشی از سم در بدن باشد و بر فعالیت کبد تاثیر می گذارد و همچنین مشکلات گوارشی ناشی از این سم ها که همه این ها به بوی بد دهان منجر می شود.

4- افزایش بیش از حد وزن: زمانی که با وجود مصرف غذای سالم یا داشتن رژیم غذایی، اضافه وزن ادامه پیدا کند، نشان می دهد که میزان زیادی سم در بدن وجود دارد.

5- خواب به مدت طولانی: زمانی که شخصی به مدت طولانی در طول روز می خوابد و هنگام بیدار شدن احساس خستگی شدید دارد علت آن سم های موجود در بدن است. 
چهارشنبه 28/7/1395 - 11:3
سلامت و بهداشت جامعه
احتمالا شما هم تاکنون محصولات تراریخته یا محصولات دستکاری شده ژنتیک مصرف کرده‌اید. برخی پزشکان می‌گویند این محصولات مواد سمی خود را در بدن به جا می‌گذارند. برای حفظ سلامت کامل، بدن باید از این سموم پاک شود؛
 
 
 
 
 
به گزارش جام جم آنلاین ، اما سم‌زدایی راه اصلی نیست و بهتر است محصولات ارگانیک مصرف کنید. چندراه‌، بدن را از سمومی که مصرف کرده‌اید، پاک می‌کند.

فیبر: بصراحت می‌توان گفت فیبر بسیاری از مشکلات سلامت و افزایش وزن را برطرف می‌کند. فیبرها با تقویت روند هضم غذا در درمان و پیشگیری از بیماری‌های مزمن نقش دارند، به کاهش وزن سرعت می‌بخشند و خطر برخی سرطان‌ها را کاهش می‌هند. فیبر به باکتری‌های خوب معده کمک می‌کند و باعث دفع مواد سمی از روده می‌شود. مطمئن شوید در طول روز فیبر کافی مصرف می‌کنید.

آب: نوشیدن آب، سبب بهبود عملکرد اندام‌ها، تسهیل انتقال مواد غذایی و افزایش حرکات مثانه می‌شود. نوشیدن آب همچنین باعث می‌شود مواد سمی از طریق تعریق و ادرار دفع شوند.

پروبیوتیک‌ها: فرآورده‌های پروبیوتیک، باکتری‌های خوب معده را تقویت و به آنها در حذف مواد مضر موجود در غذاها کمک می‌کنند. ماست غنی‌شده، سبزیجات پروبیوتیک و مکمل‌های پروبیوتیک برخی از مواردی هستند که باید مصرف شوند.

داروهای گیاهی: داروهای گیاهی مثل ارجنگ و ریشه بابا آدم می‌توانند شما را از شر سموم خلاص کنند. این داروهای گیاهی با خاصیت تصفیه‌کنندگی خود، خون و سیستم گوارشی را از سموم پاک می‌کنند.

چای سبز: چای سبز غنی از آنتی‌اکسیدان است و در مقایسه با قهوه، کافئین کمتری دارد. چای سبز همچنین در کاهش وزن موثر است.

تعریق: تعریق یکی از راه‌هایی است که بدن از طریق آن سموم را دفع می‌کند. با پرداختن به تمرینات ورزشی و حمام سونا می‌توانید تعریق بیشتری داشته باشید. 
چهارشنبه 28/7/1395 - 11:1
سلامت و بهداشت جامعه
خیلی‌ها ذاتا آدم‌های شادی هستند. به هر بهانه‌ای می‌خندند، وجودشان سرشار از انرژی مثبت است و همیشه و در هر شرایطی چهره شان متبسم است و برخی نیز کاملا برعکس... 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
به گزارش جام جم آنلاین ، بررسی روان‌شناسان و روان پزشکان ثابت کرده است که عوامل زیستی و روانی، هر دو در شاد بودن دخالت دارند یعنی هم ژنتیک و محیط خانواده و هم جامعه‌ای که در آن زندگی می‌کنیم، می‌تواند بر احساس شادمانی ما اثرگذار باشد، اما آیا ما می‌توانیم انتخاب و تلاش کنیم که شادتر باشیم یا نه؟ و تا چه حد سبک زندگی و رفتاری که برمی‌گزینیم، تعیین‌کننده شادمانی ماست؟

دکتر محسن رحیم‌نیا، روانپزشک، معتقد است: بسیاری از مطالعات نشان می‌دهد که نهایتا نگاه خود ما به دنیا، به خودمان و به آینده است که تعیین‌کننده میزان شادمانی ماست. بر این اساس، با تغییر نگرش می‌توانیم زندگی شادتری داشته باشیم. فقط باید راهکارهای عملی برای شادتر زیستن را یاد بگیریم و آنها را به کار ببندیم.

این فلوشیپ اختلالات روان تنی در گفت‌وگو با جام‌جم تاکید می‌کند: یکی از مهم‌ترین راه‌های شاد زیستن، آرزوپردازی، برنامه‌ریزی و گام برداشتن در مسیر آرزوهای شخصی است. البته بسیاری از عوامل تعیین‌کننده شادی در اختیار ما نیستند (مانند نقشی که هورمون‌ها یا مزاج در شاد بودن دارند)، ولی ما می‌توانیم با تغییر در نگرش و عملکرد، سهم مهمی در شادزیستن خودمان داشته باشیم.

شادی در ژن شماست

بی‌شک نمی‌توان منکر شد که بعضی افراد، ذاتا شادتر از دیگران هستند و با مسائل ساده‌،‌ احساس سرخوشی و شادی می‌کنند و برخی دیگر، براحتی احساس شادی نمی‌کنند.

روجا لاریجانی، روان‌شناس بالینی به جام‌جم می‌گوید: در عین این که شغل ثابت، درآمد کافی و زندگی خانوادگی رضایت‌بخش، مولفه‌های مهمی در احساس شادی فرد هستند،‌ اما تحقیقات زیادی نشان داده است که احساس شادی می‌تواند به زمینه ژنتیک فرد هم مربوط باشد. در واقع تا حدی احساس شادی به شخصیت و عوامل ژنتیک فرد برمی‌گردد. اگر احساس شادی نمی‌کنید الزاما اتفاق غیرعادی نیفتاده، اما راه‌هایی وجود دارد که می‌توان با کمک آنها احساس شادی خود را افزایش داد.

تلاش فراوان و توقع اندک

به گفته دکتر رحیم‌نیا، افرادی که برای کمترین تلاش‌های خود، انتظارات فراوان دارند، کمتر از دیگران از زندگی‌شان راضی و خوشحال خواهند بود. پس اگر می‌خواهیم زندگی شادتری داشته باشیم،‌ باید از توقعاتمان کم کنیم و بر سعیمان بیفزاییم.

لاریجانی می‌افزاید:‌ باید به خودمان و تفریحات خاص خودمان و ورزش نیز بپردازیم. همیشه لازم است وقت‌هایی را برای این گونه فعالیت‌ها بگذاریم. اشتغال زیاد به مسائل زندگی باعث می‌شود از تفریح کردن غافل شوید. پس در هر شرایطی که هستید،‌ بخشی از روز را به تفریح و بازی اختصاص دهید.

با افراد شادتر در ارتباط باشید

یادتان باشد، ‌افسرده دل افسرده کند انجمنی را یعنی شادمانی هم به اندازه افسردگی مسری است.

بر این اساس، دکتر رحیم‌نیا می‌گوید: افرادی هستند که مجاورت آنها به ما انگیزه و امید و اعتماد به نفس می‌دهد. معاشرت با اینها، گوهری گرانقدر است که ما را پر از انرژی می‌کند. یادمان باشد،‌ ما هم در قبال دیگران همین وظیفه را داریم. گاهی با یک جمله زیبا می‌توانیم اطرافیانمان را شاد کنیم؛‌ مثلا با گفتن نظر مثبتمان درباره زیبایی یا هوش یا متانت آنها یا این که مرتب به یادشان بیاوریم که چقدر دوستشان داریم.

لاریجانی در این باره می‌افزاید: ممکن است افراد خوبی اطراف شما باشند که از آنها فاصله گرفته‌اید. ارتباط بیشتر با افراد صمیمی، حس آرامش و امنیت را بالا می‌برد و باعث بهبود خلق می‌شود. پس دوستان خوب قدیمی را کنار نگذارید و با آنها حتی به صورت تلفنی در ارتباط باشید. از افرادی که به شما حس منفی می‌دهند،‌ پرهیز کنید. آنها زندگی را برای شما سخت می‌کنند.

با ترس‌هایمان بجنگیم

شاید باورش دشوار باشد، ولی هنوز افرادی هستند که از ترس چشم خوردن، خودشان را از برخورداری از بسیاری داشته‌هایشان محروم می‌کنند؛‌ مثلا ترجیح می‌دهند منزل کوچک‌تری داشته باشند، با وجود این که استطاعت خانه بزرگ تر را دارند، مبادا که چشم بخورند!

دکتر رحیم‌نیا با بیان این مطالب می‌گوید: غلبه بر ترس‌های بی‌مورد، گامی به سوی شادکامی است.

نقش قربانی را کنار بگذارید

یکی از رایج‌ترین مانع‌ها در برابر شادبودن، جاذبه‌ای است که در داشتن نقش قربانی نهفته است. جمله «فقط به خاطر بچه‌هام، بیمارانم، کشورم، و...» را زیاد می‌شنویم.

دکتر رحیم‌نیا معتقد است: در این نوع فرهنگ، رنج کشیدن نه‌تنها به یک ارزش تبدیل می‌شود، بلکه به آن یک معنای ثانوی فداکاری هم اضافه می‌شود. مشکل اینجاست که گویی اگر در زندگی‌مان جایی را برای لذت بردن و شادبودن خودمان داشته باشیم، دیگر نمی‌توانیم آن تصویر معنوی فداکار را داشته باشیم. بنابراین ترجیح می‌دهیم خودمان را از بسیاری خوشی‌ها محروم کنیم.

غذاهای شادی‌آور بخورید

امروزه درباره رابطه بین مواد غذایی و اثر آنها بر مغز بررسی‌های زیادی شده است و چند ماده موثر که خلق را بهبود می‌بخشند و احساس شادی را بیشتر می‌کنند، پیدا شده‌اند.

به گفته لاریجانی،کلسیم، آهن، امگا3 و اسیدهای چرب، ویتامین B6، B12، کروم، منیزیم، ویتامین D و روی با تاثیراتی که بر مغز دارند، باعث افزایش حس سرزندگی و خوشحالی می‌شوند .بی شک با خوردن موادی چون گردو، قهوه، شکلات، ماست،سبزیجات و میوه‌ها بویژه زردآلو، انار، تربچه، قارچ و چای سبز می‌توانید شادی‌تان را افزایش دهید.

منتظر نباشید که شادتان کنند

برای شاد بودن، وجود شرایط خاص یا افراد خاص ضروری نیست و هیچ کس قادر نیست ما را شاد کند، مگر خودمان.

افرادی که ناخودگاه خود را شایسته شادی نمی‌دانند، تلاشی برای به دست آوردن آن نمی‌کنند. عده‌ای آن را محصول شانس می‌دانند و باور ندارند خودشان می‌توانند شادی را به زندگی خود بیاورند، اما واقعیت این است که خود ما در شاد بودنمان خیلی نقش داریم. اگر همه کارها و فعالیت‌های خود را محدود به یک نفر یا یک کار کنیم، این وضعیت باعث نگرانی مداوم از دست دادن می‌شود که به نوبه خود، حس شادی و لذت بردن را به طور چشمگیری کاهش می‌دهد. پس بهتر است برای شاد بودن، فعالیت‌های مختلف و روابط متنوع داشته باشیم.

به یاد داشته باشید که اگر فکر کنید باید فلان شغل یا موقعیت یا ماشین را داشته باشید تا شاد باشید، شادی امروزتان را از دست می‌دهید. 
چهارشنبه 28/7/1395 - 11:0
سلامت و بهداشت جامعه
 
 
 
 
 
 
 
 
گاهی به داروهایی که همیشه روی پیشخوان آشپزخانه‌تان قرار دارند بیندازید؟ شما چه داروهایی را در طول هفته مصرف می‌کنید؟ محققان می‌گویند قرص‌هایی که خودسرانه و در اغلب روزها می‌خورید، می‌توانند رابطه زناشویی شما را به آخر خط برسانند و احساس لذتی را که می‌توانید تجربه کنید کمتر کنند. به نوشته بی‌بی‌سی، استامینوفن یکی از داروهایی است که به‌خاطر خاصیت ضددردش در بسیاری از خانه‌ها یافت می‌شود. اما از نظر محققان مصرف این دارو عوارضی را هم به دنبال دارد.
 
 
 
 
به گفته محققان استامینوفن علاوه بر درد جسمانی بر واکنش‌های عاطفی هم تاثیر می‌گذارد، و با مصرف آن، هم عواطف و احساسات منفی کمتر درک می‌شوند و هم عواطف و احساسات مثبت. البته استامینوفن همان‌طور که گفته شد تنها لذت‌های شما را از بین نمی‌برد؛ بلکه علاوه بر درد جسمانی، باعث می‌شود تجربیات آزاردهنده اجتماعی یا احساسات تلخ ناشی از روابط خود را هم با شدت کمتری درک کنید و شاید بتوانید آن را به عنوان دارویی برای تسکین درد‌های ناشی از شکست عشقی معرفی کنید. البته پژوهشگران هنوز قطعیت این موضوع را ثابت نکرده‌اند و تنها می‌دانند که استامینوفن می‌تواند در ترشح برخی هورمون‌های لذت‌آور و تحریک برخی از بخش‌های مغز که در لحظه‌های دردآور و سخت زندگی فعال می‌شوند تاثیر بگذارد. 
چهارشنبه 28/7/1395 - 10:35
سلامت و بهداشت جامعه
پزشکان در یک بررسی جدید تاکید کردند زنانی که در دوران بارداری از استامینوفن به عنوان یک مُسکن بی‌خطر استفاده می‌کنند بیشتر احتمال دارد فرزندشان در آینده به مشکلات رفتاری مبتلا شود.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

به گزارش جام جم آنلاین به نقل از ایسنا ، در این بررسی آمده است استامینوفن اولین انتخاب زنان باردار به عنوان یک مسکن بی‌خطر است در حالی که مصرف این مسکن باعث می‌شود احتمال تولد نوزادان مبتلا به مشکلات رفتاری از جمله بیش‌فعالی افزایش یابد.

همچنین در تعدادی از مطالعات دیگر هم آمده است که مصرف این نوع مسکن می‌تواند فرآیند رشد مغز را در نوزاد متولد نشده متوقف سازد. به گفته محققان مصرف مرتب مسکن استامینوفن در دوران بارداری خطر تولد نوزادان مبتلا به مشکلات رفتاری را تا ۷۰ درصد افزایش می‌دهد.

به گزارش ساینس ورلدریپورت، "اوی استرگیا کولی" از دانشگاه "بریستول" در این باره گفت: در این مطالعه ۷۷۰۰ زن در دوران بارداری‌شان شرکت داشته‌اند که ۵ درصد از کودکان آنان در سنین شش یا هفت سالگی دچار مشکلات رفتاری بوده‌اند. همچنین کودکان مبتلا به مشکلاتی چون بیش فعالی از مادرانی متولد شده‌اند که در دوران بارداری از قرص مسکن مصرف کرده‌اند. 
چهارشنبه 28/7/1395 - 10:14
سلامت و بهداشت جامعه
 
 
 
 
 
 
 
به گزارش جام جم آنلاین،سایت مدیکال دیلی در ارائه اطلاعاتی در مورد دو داروی استامینوفن و ایبوبروفن آورده است که اگرچه به نظر می‌آید این دو دارو قابل جایگزینی با یکدیگر هستند اما بیش از آنچه اغلب تصور می‌کنیم با هم تفاوت دارند.

از میان چهار مسکن اصلی، استامینوفن پس از آسپرین دومین داروی قدیمی به جا مانده در بسته‌های دارویی جدید است. اولین بار استامینوفن در اواخر قرن 19 میلادی کشف شد اما تا دهه 1950 استفاده از آن برای کاهش درد و تب با استقبال گسترده‌ای مواجه نبود. در حال حاضر استامینوفن از جمله مسکن‌هایی در جهان است که بدون نسخه یا با تجویز پزشک، بیشترین نرخ مصرف را در بین انسان‌ها دارد.

از طرف دیگر ایبوپروفن دومین داروی جدید در میان سه داروی ضدالتهابی غیراستروئیدی و غیرنسخه‌ای به حاسب می‌آید که در دهه 1960 تولید آن آغاز شد و در دهه 1970 مصرف آن از طریق تجویز پزشک در آمریکا گسترش یافت.

ایبوپروفن که داروی ضدالتهابی غیر استروئیدی است می‌تواند میزان التهاب بدن را کاهش دهد در حالی که داروی استامینوفن هیچ خاصیت ضدالتهابی ندارد و به همین دلیل مصرف آن برای تسکین درد ناشی از ورم زانو توصیه نمی‌شود.

نتایج بررسی‌ها حاکی از آن است که استامینوفن در درمان درد کمر تاثیر ندارد و اثرات آن برای بهبودی علائم آرتروز کوتاه مدت است در حالی که ایبوپروفن تا حدودی می‌تواند در تسکین هر دو عارضه نقش داشته باشد.

همچنین بررسی‌ها در مورد تاثیر این دو دارو بر کاهش تب نشان می‌دهد که ایبوپروفن نسبت به استامینوفن بیشتر در کاهش میزان تب کودک موثر است.

به گفته پزشکان یکی مهمترین نکات مثبت استامینوفن نسبت به ایبوپروفن این است که می‌توان از استامینوفن برای نوزادان تجویز کرد هرچند مصرف ایبوپروفن برای نوزادان شش ماه و کمتر توصیه نمی‌شود.

همچنین در حالی که ممکن است ایبوپروفن از ویژگی‌ چندمنظوره بودن برخوردار باشد اما عموما اعتقاد بر این است که استامینوفن گزینه بهتری است هرچند نتایج مطالعات حاکی از آن است که مضرات استامینوفن که مربوط به میزان مصرف آن است از داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی بهتر نیست. 
چهارشنبه 28/7/1395 - 10:12
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته