• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 5528
تعداد نظرات : 628
زمان آخرین مطلب : 4142روز قبل
آموزش و تحقيقات
گروهی از مبتکران اسکاتلندی پوستری تعاملی را ابداع کردند که بخشهایی از کنسرتی را که تبلیغ می کند می نوازد و قادر است بلیت آن را رزرو کند.

به گزارش خبرگزاری مهر، در بیست و ششمین فستیوال نوآوری آستین در تکزاس که همه ساله با عنوان "جنوب از جنوب غربی" (SXSW) برگزار می شود مبتکران گروه هنری "فاوند" و دانشگاه دوندی در اسکاتلند پوستری با عنوان " Listening Post" را معرفی کردند که در آینده می تواند به یکی از محتمل ترین ابزارهای فناورانه در زندگی روزمره تبدیل شود.

این پوستر نوآورانه تعاملی از نوعی کاغذ ارزان ساخته شده است که روی آن با جوهرهای رسانا که در ساخت مدارات مجتمع چاپی به کار می روند نوشته می شود.

به این ترتیب کاغذی هوشمند به دست می آید که گوش دادن به قطعاتی را که گروههای موسیقی در کنسرت خود برگزار می کنند میسر می کند.

براساس گزارش "بی. بی. سی"، نسخه های آینده این پوستر تعاملی می تواند اتصال به وب و به روز رسانی اطلاعیه ها، تبلیغات و ... را امکانپذیر کند.

پنج شنبه 25/12/1390 - 15:11
آموزش و تحقيقات
هفته نامه "نیو ساینتیست" در گزارشی به نقل از منابع متعدد تحقیقاتی، آینده زمین و بشر را در 100 هزار سال آینده مورد بررسی قرار داده است.

به گزارش خبرگزاری مهر، فکر کردن به آینده برای انسان امروز در کل به معنی آماده یا نگران شدن درباره چیزی است که می تواند تا 6 ماه آینده (رسیدن روبات کنجکاوی به مریخ و احتمال کشف اشکالی از حیات در سیاره سرخ)، تا 2 سال آینده (اقتصاد جهانی رشد دوباره خود را آغاز می کند) یا تا 20 سال آینده (چین به ابرقدرت دنیا تبدیل می شود) رخ دهد.

اما مطالعات جدیدی انجام می شوند که در عوض اینکه به دنبال راهی برای کشف این نکته باشند که دنیای ما نه بین 50، 100 یا 200 سال آینده چگونه خواهد شد، در تلاشند تا کشف کنند سرنوشت زمین و انسان تا 100 هزار سال آینده چه خواهد بود.

به این ترتیب، انسان امروز در ذهن خلاق خود و با در اختیار داشتن اطلاعات علمی می تواند تجسم کند که در سال 102012 چه ظاهری خواهد داشت، به چه زبانی صحبت خواهد کرد و در کجا زندگی خواهد کرد.

به ندرت پیش می آید که به آینده ای چنین دور نظر افکنیم چون تصور این آینده ما را به یاد نکاتی ترسناک می اندازند که از جمله آنها می توان تغییرات آب و هوایی، خطر همه گیریهای مرگبار ناشی از ویروسهای جدید و یا خطر برخورد یک سیارک غول پیکر به زمین اشاره کرد.

چنین فجایعی موجب می شوند که ترجیح بدهیم به فرداهای بسیار دور فکر نکنیم تا ترس ناشی از آن روی ما تاثیر منفی نگذارند.
محاسباتی که دانشمندان در "کنفرانس خطر فاجعه بار جهانی" در سال 2008 در دانشگاه آکسفورد ارائه کردند نشان می داد که تا سال 2100 تنها 19 درصد از انسانها شانس زنده ماندن دارند. 

اکنون هفته نامه نیوساینتیست در گزارشی به نقل از مطالعات متعددی نشان داده است که این بدبینی اشتباه است.

اولین خبر خوبی که این مجله آمریکایی به نقل از دانشمندان "بنیاد لانگ نو" در سانفرانسیسکو نوشته است نشان می دهد که تا 100 هزار سال آینده انسان هنوز منقرض نشده است.

بقایای فسیلی نشان می دهند که پستانداران می توانند یک میلیون سال زنده بمانند و حتی بعضی از گونه های این گروه از جانوران 10 برابر طولانی تر به حیات خود ادامه دهند. بنابراین، چرا انسان Homo Sapiens که باهوشترین جاندار زمین است نباید میان گروه "نجات یافتگان" باشد.

همچنین، ریچارد گات، فیزیکدان نجوم دانشگاه پرینستون برپایه 200 هزار سال تاریخ وجود انسان روی زمین ارزیابی کرده است که انسانها تا 7.5 میلیون سال آینده زنده خواهند ماند.

فجایع مصیبت باری که خود انسان بیشتر آنها را رقم زده است (جنگهای ترموهسته ای)، همه گیری ویروسهای کشنده جدید (که در طول 100 سال اخیر جهش یافته اند) و یا فورانهای آتشفشانی فوق عظیم (که هر 50 هزار سال معمولا یکبار رخ می دهد) می توانند به انسان به شدت آسیب برسانند اما به سختی می توانند 7 میلیارد نفری را که در سراسر زمین پراکنده شده اند منقرض کنند.

خطر وخیم تر مربوط به سیارک غول پیکری است که همانند واقعه ای که احتمالا 65 میلیون سال قبل دایناسورها را منقرض کرد به زمین آسیب می رساند. اما حتی در این مورد نیز محاسبات ناسا نشان می دهد که این برخورد موجب انقراض کل جمعیت بشری نمی شود.

خطر متحمل تر ناشی از گرمای جهانی سیاره زمین است. به طوریکه اگر در قرن آینده دمای زمین بین 2 تا 10 درجه افزایش پیدا کند کلان شهرهای ساحلی پرجمعیتی چون نیویورک، لندن و توکیو در زیر اقیانوسهای فرو می روند و سپس مناطق حاره ای و جزایر بزرگ غرق می شوند. باوجود این، سایر مناطقی که امروز خشک و غیرقابل سکونت هستند مرطوب و قابل سکونت می شوند (برای مثال قطب جنوب) و بنابراین انسان در 30 هزار سال آینده به مناطق جنوبی تر زمین مهاجرت می کند.

به بیانی ساده، تمام این تحقیقات نشان می دهند که می توانیم تا 100 هزار سال آینده زنده بمانیم اما برای منقرض نشدن باید سطح مقاومت و سازگاری خود را تغییر دهیم.

باوجود این، ارتباطات کلامی ما می تواند پیچیده تر شود. "مارک پاگل"، زبانشناس دانشگاه ریدینگ در این خصوص توضیح داد: امروز نمی توانیم انگلیسی هزار سال قبل را درک کنیم. درحقیقت، زبانها توسط کسانی که به آنها سخن می گویند به طور ریشه ای تغییر می کنند. درحال حاضر دیکشنری آکسفورد سالانه 2 هزار و 500 واژه جدید را به این فرهنگ واژگان اضافه می کند. در کنار تغییر واژگان، قوانین دستوری نیز دستخوش دگرگونی می شوند. بنابراین انگلیسی 100 هزار سال آینده شباهتی به انگلیسی امروز نخواهد داشت.

پنج شنبه 25/12/1390 - 15:10
آموزش و تحقيقات
"فرانک شروود رولند" دانشمندی که درباره نازک و سوراخ شدن لایه اوزن به جهان اخطار داد، در سن 84 سالگی درگذشت.

به گزارش خبرگزاری مهر، دلیل مرگ این دانشمند بزرگ ابتلا به بیماری پارکینسون عنوان شده است. وی در سال 1995 به خاطر کمک به کشف ماده شیمیایی و معلق در هوا که در تولید اسپری و گاز یخچالها به کار گرفته می شدند و تاثیر آن بر روی سوراخ شدن لایه اوزن موفق شد نوبل شیمی را از آن خود کند.

رولند به همراه دو دانشمند دیگر در دهه 1970 دریافتند که این ذرات معلق در هوا که به CFC ها شهرت دارند از پایداری بالایی برخوردارند و همین پایداری باعث شده تا این ذرات در اتمسفر زمین باقی بمانند و این رویداد، یعنی حضور CFC ها در معرض ماورا بنفش نور خورشید آنها را به ذراتی تبدیل می کند که می توانند لایه اوزن را از بین ببرند.

این یافته در سال 1974 در نشریه نیچر منتشر شد اما نتوانست بلافاصله توجه مجامع علمی را به خود جلب کند و در واقع در همان ابتدا با سکوت محض مجامع علمی و صنعتی مواجه شد زیرا ایده ای بسیار نوآورانه بوده و فراتر از تفکر و مطالعات علمی آن زمان بود.

همچنین مدیران اجرایی شرکتهای تولید کننده CFC ها به سرعت نتایج این تحقیق را رد کردند زیرا از به خطر افتادن صنعت چند میلیارد دلاری خود وحشت داشتند.

در سال 1985 دانشمندان بریتانیایی از کشف حفره ای در لایه اوزن بر فراز آنتراکتیکا خبر دادند و کشف مقادیر زیادی از ذرات CFC بر روی این منطقه باعث شد تا یافته های رولند به اثبات برسد. در نهایت این ایده در سال 1987 منجر به انعقاد پیمان مونترال در بین 70 کشور شد که بر اساس آن تمامی این کشورها متحد شدند تا تولید و استفاده از CFC ها را متوقف کنند، امروز تعداد این کشورها به 196 رسیده است.

بر اساس گزارش واشنگتن پست، کشف رولند و همکارانش در واقع منجر به یکی از بزرگترین موفقیتهای زیست محیطی یعنی پیمان مونترال شد و توانست زمین را از خطر پرتوهای فرابنفش خورشیدی نجات دهد.

چهارشنبه 24/12/1390 - 15:8
بیماری ها
زنی جوان و انگلیسی به نوعی بیماری بسیار نادر مبتلا است؛ او هرگز نباید گریه کند زیرا در این صورت جان خود را از دست خواهد داد، بیماری که تنها 35 نفر در کل جهان به آن ابتلا دارند.

به گزارش خبرگزاری مهر، "کتی دل" بیماری است که به نوعی اختلال به نام "آکواژنیک اورتیکاریا" مبتلا است، بیماری به شدت نادر که تنها 35 نفر در جهان به آن ابتلا دارند.

دل حتی نمی تواند گریه کند زیرا اشکهایی که از چشمانش سرازیر شوند موجب ایجاد زخمهایی دردناک بر روی صورتش خواهند شد و حمام کردن نیز برای او ممنوع است زیرا وضعیتی مانند سوختگی شدید را برای وی به وجود خواهد آورد.

این بیمار27 ساله که پیش از این ورزشکار بوده است به خاطر بیماری اش مجبور شد تا دست از ورزش بشوید زیرا تعرق نیز در بدن او ایجاد واکنشهای شدید حساسیت زا و زخمهای عمیق می کند، این بیماری می تواند در آینده منجر به مرگ این بیمار شود.

 

 

بیماری های این زن جوان از سن 16 سالگی و پس از جراحی لوزه هایش آغاز شد و از این رو پزشکان احتمال می دهند برداشته شدن لوزه ها باعث مختل شدن میزان هیستامین در بدن او شده است. در حال حاضر هیچ درمان شناخته شده ای برای این بیماری ارائه نشده است.

بر اساس گزارش میل آنلاین، وی در حال حاضر برای کنترل بیماری خود از داروهایی استفاده می کند که بیماران پیوندی آن را مصرف می کنند تا از ایجاد واکنش شدید بدنش در برابر آب جلوگیری کند. پس از آن داروی بیماران سرطانی بر روی او آزمایش خواهد شد تا سیستم ایمنی بدن او دوباره ساخته شود.

چهارشنبه 24/12/1390 - 15:7
کامپیوتر و اینترنت
لابراتوار تحقیقاتی شرکت مایکروسافت موفق به ارائه نرم افزاری جدید شده است که می توان آن را پیشرفتی جدید در راستای در اختیار داشتن مترجمی جهانی برشمرد.

به گزارش خبرگزاری مهر، افراد با زبانهای مختلف به کمک این ابزار می توانند با صدای خود با یکدیگر صحبت کنند زیرا این ابزار می تواند با سرعتی بالا زبانی را به زبانی دیگر ترجمه کرده و دوباره پاسخ را به زبان اولیه ترجمه کند، به این شکل امکان شکل گیری مکالمه میان افراد خارجی به وجود خواهد آمد.

این فناوری می تواند لحن، لهجه و نیت گوینده را در هنگام ترجمه حفظ کند و در عین حال از قابلیت ترجمه 26 زبان مختلف به یکدیگر برخوردار است. همچنین با وجود اینکه اکثر ابزارهای ترجمه از صدایی روباتیک برخوردارند، در این فناوری صدای گوینده حفظ خواهد شد.

فرایند ترجمه در این فناوری فوری انجام نمی گیرد و نرم افزار برای فراگرفتن ویژگی های کلامی گوینده به یک ساعت زمان نیاز دارد. اما زمانی که نرم افزار با گوینده هماهنگی پیدا کرد به صورت تقریبی می تواند مکالمات را به صورت همزمان ترجمه کند.

ایده نهایی این است که در آینده با استفاده از این نرم افزار انسانها بتوانند گوشی های هوشمند خود را متناسب با ویژگی های کلامی خود آموزش داده و سپس با کمک گوشی با هر فردی به هر زبانی سخن بگویند.

بر اساس گزارش گیزمگ، محققان دانشگاه ابردین نیز در حال توسعه نرم افزاری هستند که از دوربین لپ تاپ یا موبایل برای ترجمه زبان اشاره به متن استفاده می کند. ایده اصلی توسعه درک زبان اشاره برای اکثریت انسانهایی است که به زبانهای مختلف تسلط ندارند.

چهارشنبه 24/12/1390 - 15:6
هوا و فضا
دانشمندان با استفاده از فناوری مشابه با فناوری قطارهای مغناطیسی چین که Maglev نام دارد و با استفاده از شناوری مغناطیسی حرکت می کند، موفق به ارائه طرحی شده اند که می تواند قطارها را از میان لوله ای بسته به فضا پرتاب کند.

به گزارش خبرگزاری مهر، برای کم مصرف شدن این قطار که Startram نام دارد، انرژی آن از انرژی خورشیدی زمینی تامین خواهد شد. راه آهن Startram که قدرت محرکه آن از کابلهای معلقی برخوردار است که به واسطه نیروهای مغناطیسی معلق باقی مانده اند. نسخه باری این قطار که هزینه ای در حدود 20 میلیارد دلار برای ساخت آن هزینه خواهد شد تا 10 سال آینده تکمیل می شود. 

 

 

ناسا می گوید این فناوری دست یافتنی است اما طراحان آن می گویند پروژه Startram که به اعتقاد آنها قدمی جدید در راستای توسعه تمدن انسانی است، پروژه ای بین المللی خواهد بود.

این قطار در تونلی از خلاء به طول 1609 کیلومتر و به ارتفاع 19 کیلومتر با سرعتی برابر دو هزار مایل بر ساعت سفر فضایی خود را از روی زمین آغاز کرده و در نهایت به مدار پایینی زمین می رسد.

بر اساس گزارش گیزمگ، با استفاده از این فناوری قطار حرکت خود را در تونل خلاء بر روی زمین آغاز و سرعت آن دقیقه به دقیقه افزایش پیدا می کند تا به 5.6 مایل در ثانیه دست پیدا کند، سپس از انتهای این تونل خلاء که باید تا ارتفاع 19 کیلومتری از زمین بالا رفته باشد، به میان آسمان پرتاب می شود، جایی که هوا به شدت رقیق است. در این مرحله سرعت قطار فضایی به دو هزار مایل بر ساعت رسیده است.

چهارشنبه 24/12/1390 - 15:5
آموزش و تحقيقات
گروهی از دانشمندان آمریکایی با استفاده از اطلاعات جمع آوری شده توسط ماهواره های ناسا نشان دادند که "ابرهای سوراخ دار" چگونه ساخته می شوند.

به گزارش خبرگزاری مهر، دانشمندان، عکاسان و تماشاچیان آماتور ابرها دهه ها است که با حیرت و شگفتی به "ابرهای سوراخ دار" نگاه می کنند.

در این پدیده، به جای اینکه یک پوشش ابری مداوم وجود داشته باشد یک فضای خالی غول پیکر و باز در وسط ابر دیده می شود و نه تنها اشکال زیبایی از ابرها را رقم می زند بلکه یک فرصت بزرگ تحقیق و مطالعات علمی را در اختیار دانشمندان می گذارد.

مقاله جدیدی که این هفته در مجله معتبر ساینس منتشر شد به بررسی این موضوع پرداخت که این حفره ها چگونه ایجاد می شوند و نشان داد که هواپیماها مقصران اصلی شکل گیری این پدیده هستند و در واقع این وسایل نقلیه پرنده، همانند دستگاه سوراخ کن بزرگی این سوراخها را در میان ابرها ایجاد می کند.

نتایج این تحقیقات همچنین می تواند توضیح دهد که چرا در اطراف فرودگاهها سطح بارشها افزایش می یابد.

"اندرو هیمس فیلد" از مرکز ملی تحقیقات جوی آمریکا و مولف این تحقیق در این خصوص توضیح داد: "این اثر نسبتاً گسترده به خاطر هواپیماها پدیدار شده و موجب می شود که بارشهای برف و باران در مناطقی که تردد هوایی بالا است افزایش یابد. این پدیده لزوماً برای بارشها به حدی که بتواند در آب و هوای جهانی اثر محسوس داشته باشد کافی نیست اما می تواند در خصوص اینکه چرا در اطراف فرودگاهها بارشها زیاد است دلیل قانع کننده ای ارائه کند."

در این تحقیقات از اطلاعات جمع آوری شده توسط ماهواره های "آب" (Aqua)، زمین (Terra)، "کالیپسو" و CloudSat ناسا استفاده شد.

این دانشمندان همچنین از یک لایه ابر آب مایع فوق خنک که در دمای زیرانجماد در پهنه آسمان شبیه به یک ورق کاغذ گسترده شد عکسبرداری کردند.

سپس یک هواپیما با عبور از وسط این لایه ابر آن را سوراخ کرد و در پشت خود یک فضای خالی را شبیه به یک کلوچه گرد برجای گذاشت.

در بعضی موارد، شکل به جا مانده ناهموارتر و یا حتی مستطیلی شکل و یا کانال- مانند است. اما بیشتر، اشکال دایره ای در آسمان دیده می شود.

براساس گزارش سایت ناسا، درحال حاضر در اینترنت مجموعه عکسهای متنوعی از ابرهای سوراخ دار در سراسر دنیا وجود دارند.

دانشمندان اولین مشاهده ابرهای سوراخ دار را در سال 1940 گزارش دادند. حتی بسیاری از گزارشاتی که تاکنون در خصوص رویت فضاپیماهای بیگانگان فضایی (یوفوها) و یا پرتاب راکتهای اسرارآمیز نیز منتشر شده اند نیز اغلب مربوط به "پدیده ابرهای سوراخ دار" بوده اند.

 

 
یک ابر سوراخ دار که در 17 آگوست 2008 در نزدیکی "لینز" در اتریش مشاهده شد
این عکس را ماهواره "لند ست- 5" در 11 دسامبر 2009 گرفت و شرایط منحصفربفردی را نشان داد که در آن ابرها شکل می گیرند
یک ابر سوراخ دار در فراز "اوماراما" در می 2006 در نیوزلند رویت شد
این ابر در سال 2009 در آسمان مسکو رویت شد. بسیاری از مردم تصور کردند که یک فضاپیمای بیگانگان فضایی را مشاهده کرده اند. این ابر در شرایطی غیر از پرواز هواپیما و در اثر یک پدیده جوی ایجاد شد. به گفته کارشناسان، این توده های ابر مربوط به برخی از جبهه های هوای سرد هستند که از اقیانوس منجمد شمالی به روسیه رسیده اند. این جریانها با عبور نوری که در زمان غروب آفتاب از خورشید ایجاد می شود این اثر ویژه را ایجاد کرده اند
چهارشنبه 24/12/1390 - 15:4
خواص خوراکی ها
 

پرتقال، نارنگی، گریپ فروت، لیموترش، نارنج و لیموشیرین به خانواده مرکبات تعلق دارند. انواع مرکبات دارای ویتامین C می‌باشند.

لیموترش

یکی از اعضای خانواده بزرگ مرکبات، لیموترش است. حتما شنیده‌اید که گفته‌اند سیب سلطان میوه‌ها است. اگر به خواص لیموترش توجه کنید، مطمئنا قبول خواهید کرد که سلطان میوه‌ها لیموترش است.

لیموشیرین دارای ویتامین‌های B و C و ریزمغذی‌ها، آنتی‌اکسیدان‌ها و فلاوونوییدها است که کاربردهای متفاوتی در حفظ سلامت بدن دارند

سعی کنید در نوشیدنی‌هایتان از آب لیمو استفاده کنید. چنانچه هر روز صبح یک عدد لیمو را با مقداری آب گرم میل کنید، نوشیدن این مایع به جای نوشیدن چای باعث می‌شود شما بدن سالم‌تری داشته باشید، البته بهتر است چای را در میان‌وعده بنوشید. خوردن لیموترش قبل از غذا و همراه با غذا، اشتها را تحریک و زیاد می‌کند در ضمن هضم کننده غذا نیز بوده و آهن غذا را حفظ می‌کند. همچنین با استفاده از آب لیموترش، چشم‌های شما درخشان‌تر شده و پوستی سرحال‌تر از قبل خواهید داشت.

در صورت تمایل برای بهتر کردن طعم آن می‌توانید از شکر یا عسل استفاده کنید. لیمو دارای اثرات ضد عفونی کننده و قابض است و بدین جهت می‌توان از آن برای درمان گلودرد استفاده نمود. با توجه به مقدار بسیار زیاد ویتامین C موجود در لیمو، مصرف آن باعث افزایش مقاومت سیستم ایمنی بدن می‌شود.

برای فرد مبتلا به آنفلوآنزا و سرماخوردگی، مصرف مخلوطی از آبلیموی تازه با عسل در یک لیوان آب گرم بسیار مفید است. مصرف آب لیمو باعث کاهش تب در افراد بیمار می‌شود. به عنوان مثال اگر چند قطره از اسانس لیمو یا مقداری آب لیمو را به آب سرد اضافه کنید، سپس با استفاده از یک دستمال آن را روی پیشانی تب دار قرار دهید، این کار باعث کاهش تب و تقویت نیروی بدن خواهد شد.

لیمو باعث تسکین سردردهای معمولی و سردردهای میگرنی می‌شود. برای این منظور می‌توان ‌٥ قطره اسانس لیمو را در ٢٥ میلی لیتر از یک روغن حامل مناسب (مانند روغن بادام) مخلوط کرد و آن را با استفاده از یک دستمال کتانی بر روی ناحیه مبتلا به درد ماساژ داد. آب لیمو ترش و اسانس آن برای بدن، ذهن و روح بسیار مفید است.

اسانس لیمو به علت انرژی‌زا بودن آن مشهور است. در کشور ژاپن به علت اثرات شاداب کننده و فرح بخش این اسانس، آن را به هنگام کار در فضا منتشر می‌کنند. همچنین می‌توان از چند قطره از اسانس لیمو به عنوان بخور استفاده کرد یا مقداری از آن را در وان حمام ریخت. این کار باعث سرحال شدن کلیه اعضای بدن می‌شود.

البته هرگز نباید اسانس لیمو را مستقیما روی پوست استفاده کرد. برای گلو درد بهترین دارو لیموترش است. یک قاشق چایخوری آب لیمو ترش را در آب نیمه گرم بریزید و با آن غرغره کنید تا ورم گلو و گلو درد برطرف شود، اگر برطرف نشد، حتماً به پزشک مراجعه کنید. برای رفع انگل معده و روده باید یک لیموترش را با پوست و هسته له کنید و آن را با یک لیوان آب سرد و یک قاشق عسل مخلوط کرده و بمدت یک ساعت قبل از خواب بنوشید، البته رفع انگل مستلزم بررسی پزشک و تجویز دارو است، ولی نوشیدن آبلیمو و عسل خوب است.

آب لیمو یک ضد ویروس مناسب می‌باشد و همچنین مصرف آن برای سرماخوردگی شدید بسیار مفید است. لیمو تقویت کننده حافظه است. لیمو همواره به عنوان یک ماده تسکین دهنده روح مطرح بوده است و استشمام رایحه معطر لیمو در طی تمرینات تمرکز و تعمق روح (مدیتیشن) بسیار مفید است.

خواص

مصرف لیمو باعث حفظ کلسیم بدن می‌شود. لیمو حاوی مقدار زیادی اسیدسیتریک و ویتامینC می‌باشد. لیمو مقداری فسفر، منیزیم، پتاسیم، سدیم و کلسیم دارد. مرکبات و از جمله لیموشیرین، سرگیجه را بر طرف می‌کنند. مصرف لیموشیرین در آنفلوانزا، تب، زکام و گلودرد بسیار موثر است، زیرا این میوه خاصیت سم زدایی داخل بدن را دارد.

گریپ فروت

گریپ فروت به علت وجود رگه‌هایی از تلخی، کمتر طرفدار دارد، اما اگر از خواص اعجاب انگیز آن از جمله کاهش چربی خون، کاهش بروز برخی سرطان‌ها، کمک به هضم غذا و... آگاهی داشته باشید، حتما میل بیشتری به مصرف آن پیدا کنید. گریپ فروت، میوه مفیدی برای متعادل ساختن وزن بدن می‌باشد. یک گریپ فروت حاوی 90 کیلوکالری است و مقدار زیادی فیبر گیاهی دارد که گرسنگی را فرو می‌نشاند. در گذشته، بسیاری از مردم، از خوردن گریپ فروت بدون شکر، به خاطر عصاره تلخ و ترش آن، خودداری می‌کردند، ولی اگر آب پرتقال و گریپ فروت را با هم مخلوط کنید، آب میوه نیروبخشی خواهید داشت که نیاز به شیرین کردن ندارد. روزانه بیش از هر میوه‌ای از آن بخورید تا جلوی پرخوری شما را بگیرد.

خواص

گریپ فروت سرشار از پکتین (فیبر محلول)‌ است که به کاهش کلسترول خون کمک می‌کند. گریپ فروت همچنین دارای مواد دیگری مانند لیکوپن است که از بروز بیماری‌ها پیشگیری می‌کند. لیکوپن یک ماده آنتی‌اکسیدان است که خطر بزرگ شدن پروستات را کاهش می‌دهد.

تحقیقات نشان داده‌اند که مصرف 10 وعده از مواد غذایی حاوی لیکوپن در هفته، سبب کاهش 50 درصدی سرطان پروستات می‌شود.

گریپ فروت حاوی موادی است که موجب تولید آنزیم‌هایی می‌شوند که در جلوگیری از پیدایش سرطان اثر دارند و نیز بیوفلاوونوییدهایی دارد که از عملکرد هورمون‌هایی که باعث رشد غده (تومور) می‌شوند، جلوگیری می‌کنند.

در افرادی که به روماتیسم مفصلی و لوپوس مبتلا شده‌اند و یا اختلالات التهابی دارند، مصرف هر روزه گریپ فروت از شدت بیماری می‌کاهد. افرادی که به مرکبات حساسیت دارند، امکان دارد به گریپ فروت هم واکنش حساسیت‌زا داشته باشند. این حالت ممکن است به خاطر خود میوه یا روغن موجود در پوست آن باشد.

میوه گریپ فروت کم کالری است، ولی اشتها را تقویت می‌کند. گریپ‌فروت، عمل هضم را آسان می‌کند و ترشح شیره معده و کیسه صفرا را سرعت می‌بخشد. گریپ‌فروت سرشار از ویتامین C، پتاسیم و بیوفلاوونویید است. این مواد در حفظ سلامت قلب و عروق بدن مؤثرند. گریپ فروت، منبعی از فولات، آهن،کلسیم و سایر مواد معدنی می‌باشد و دارای ویتامین‌های B3 ,B2 ,B1, A است. گریپ فروت به درمان اختلالات مفصلی کمک می‌کند.

نکته: مصرف زیاد گریپ فروت در برخی افراد موجب افت فشار خون می‌شود. ضمنا باید بین مصرف گریپ فروت و مصرف داروها فاصله کافی وجود داشته باشد.

پـرتـقال

پرتقال در زمره یکی از میوه‌هایی است که در سراسر جهان طرفداران بسیاری دارد. انواع مرکبات حاوی مواد معدنی، انواع ویتامین، کربوهیدرات، پتاسیم، فولات، کلسیم، فسفر، منیزیم و مس است که همگی آن‌ها در فرآیند رشد جسمی و جلوگیری از ابتلا به انواع بیماری‌ها، دخالت دارند.

پرتقال و آب پرتقال نقش مهمی در تأمین نیازمندی‌های روزانه بدن ایفا می‌کنند. پرتقال به عنوان منبع غنی از ویتامین C شناخته شده است. یک پرتقال متوسط دارای 60 تا 80 کیلو کالری است. در مرکبات، کربوهیدرات‌های ساده از قبیل فروکتوز، گلوکز، ساکارز و اسید مرکبات وجود دارد که می‌تواند مقدار کمی انرژی تولید کند. همچنین حاوی نوع پیچیده‌ای از کربوهیدرات‌ها هستند که برای سلامتی بسیار مفیدند.

خواص پـرتـقال

مصرف پرتقال و دریافت کافی ویتامین C به کاهش شدت علائم سرماخوردگی و کاهش طول مدت آن کمک می‌کند. مصرف پرتقال و دریافت کافی ویتامین C، موجب حفاظت در برابر بیماری‌های قلبی می‌شود. این ویتامین از LDL در برابر تخریب اکسیداتیو توسط رادیکال‌های آزاد حفاظت می‌کند. LDL تخریب شده سبب انسداد شریان‌ها و ابتلا به بیماری‌های قلبی می‌گردد. افرادی که به طور منظم از مرکبات استفاده می‌کنند، تا 60 درصد کمتر به سرطان معده مبتلا می‌شوند.

احتمالا ویتامین C در مرکبات سبب مهار تشکیل مواد سرطان‌زا در معده می‌شود. درمقایسه اشخاصی که زیاد پرتقال می‌خورند با اشخاصی که خیلی کم مصرف می‌کنند، خطر ابتلا به سرطان نای 50 درصد کمتر می‌شود. ویتامین C  به پیشگیری از گاستریت (نوعی التهاب لایه‌های پوششی دیواره معده) که خود عاملی برای تشکیل سلول‌های سرطانی در معده است، کمک می‌کند.

فیبر پرتقال و یا انواع مرکبات از نوع نامحلول است، بنابراین به افزایش حجم مدفوع و سرعت بخشیدن به حرکت آن در دستگاه گوارش کمک می‌کند. به این ترتیب یکی از روش‌های پیشگیری از ابتلا به سرطان روده بزرگ، مصرف منظم و فراوان انواع مرکبات است. پرتقال دارای فولات است که به همراه قرص‌های اسید فولیک به پیشگیری از بروز اسپینابیفیدا (بسته نشدن لوله عصبی) در جنین کمک می‌کند، لذا به مادران باردار مصرف منابع اسیدفولیک از جمله پرتقال توصیه می‌شود.

عدسی‌های چشم انسان به طور طبیعی حاوی مقادیر زیادی ویتامین C می‌باشند. افرادی که ویتامین C کمتری در روز مصرف می‌کنند، بیشتر با خطر ابتلا به آب مروارید مواجه می‌شوند، بنابراین مصرف مرکبات به حفاظت از عدسی‌ها در برابر آب مروارید کمک می‌کند. ویتامین C به افزایش جذب آهن در رژیم غذایی کمک می‌کند. خصوصاً برای افراد گیاهخوار ضروری است که جذب آهن در آنها افزایش یابد. پرتقال به طور خاص به دلیل دارا بودن فولات برای پیشگیری از کم خونی ناشی از کمبود اسید فولیک مفید می‌باشد.

نارنگی

نارنگی از پرطرفدارترین اعضای خانواده مرکبات است. پوست این میوه خوشمزه به آسانی کنده می‌شود. شاید همین ویژگی، دلیل علاقه زیاد مردم به این میوه باشد. خوردن این میوه آرامش خوبی به افراد می‌دهد. از پوست آن هم می‌شود به صورت خلال شده، خشک یا تازه در تهیه غذاها و شیرینی‌ها و یا به صورت مربای پوست نارنگی، استفاده کرد.

خواص

اگر می‌خواهید خوابی عمیق و آرام داشته باشید، بعد از شام چند نارنگی میل بفرمایید. نارنگی هم مانند سیب خاصیت خواب‌آوری دارد، زیرا به دلیل داشتن ویتامین‌های C، A و B مفرح قلب است و می‌تواند اعمال قلب را تنظیم کند. این میوه تا حدودی از چسبندگی خون و در نتیجه تصلب شرایین پیشگیری می‌کند. نارنگی حاوی مقدار زیادی منیزیم است و از این طریق در فعالیت عضلانی، دستگاه گوارش و سیستم عصبی موثر است. نارنگی به علت وجود ویتامین‌ها و مواد معدنی باعث تقویت حافظه و هوش می‌شود و برای رفع بی‌اشتهایی نیز مفید است.

منبع : ماهنامه تغذیه شماره 17 

سه شنبه 23/12/1390 - 16:53
خواص خوراکی ها
 

سرانه مصرف ماهی در دنیا در دهه 1960 میلادی 9/9 کیلوگرم بوده است. این رقم در دهه 1970 به 5/11 کیلوگرم، در دهه 1980 به 5/12 کیلوگرم و در دهه 1990 هم به 4/14 کیلوگرم رسیده و بر اساس آخرین آمار منتشر شده در سال 2005، سرانه مصرف ماهی در دنیا حدود 4/16 کیلوگرم اعلام شده است...

بد نیست بدانید که هر چینی در طول یک سال به طور متوسط، 1/26 کیلوگرم ماهی می‌خورد و به همین علت کشور چین در صدر فهرست مصرف‌کنندگان ماهی در دنیا قرار گرفته است اما محمد عزیززاده، معاون آبزی‌پروری سازمان شیلات کشور، در گفت‌وگو با خبرگزاری اقتصادی ایران اعلام کرده که سرانه مصرف ماهی در ایران، 7 کیلوگرم است و استان‌های شمالی و جنوبی کشورمان که دسترسی بیشتری به این خوراک دریایی دارند، بزرگ‌ترین سهم مصرف ماهی را در کشور به خود اختصاص داده‌اند.

از این بحث‌ها که بگذریم، می‌رسیم به نحوه خرید، چگونگی نگهداری و پخت ماهی که این هفته به نکاتی ساده اما کلیدی در این مورد اشاره می‌کنیم:

1.پولک‌های ماهی تازه، کاملا به سطح بدنش چسبیده‌اند. ماهی‌هایی که پولکشان کم‌وبیش از روی پوست جدا شده‌اند، تازه نیستند.

2.بدن ماهی تازه تقریبا سفت است. یعنی وقتی شما آن را برمی‌دارید، در دستتان صاف قرار می‌گیرد و شل و افتاده نمی‌شود. به علاوه، اگر انگشتتان را روی پوست ماهی فشار دادید و آن قسمت از بدن ماهی به سادگی فرو رفت و سریع به حالت اولیه برنگشت، یعنی ماهی پیش روی شما، آنقدر هم که فروشنده تبلیغش را می‌کند، تازه نیست.

3.پوست ماهی تازه، لیز است. ماهی‌هایی که پوستشان حالت چسبندگی دارد و ترشحات لزج و چسبناکی روی بدنشان را پوشانده، چندان تازه نیستند.

4.ماهی تازه را می‌توان از روی آبشش‌هایش هم شناخت. آبشش ماهی تازه کاملا قرمز و کمی مرطوب و آبشش ماهی مانده، خاکستری رنگ و تقریبا خشک است.

5.یکی از ساده‌ترین راه‌های شناختن ماهی تازه، بوکردن آن است. ماهی تازه دریایی بوی آب و گیاهان دریایی می‌دهد و ماهی تازه پرورشی بویی شبیه بوی آب آکواریوم دارد. در حالی که بوی ماهی‌های مانده و فاسد، تند و ترش، شبیه گندیدگی است.

6.حتما ماهی باز را از مراکز معتبر و دارای مجوز کسب بخرید.

7.از خریدن ماهی‌هایی که در خارج از مغازه و درون یخدان‌های پر از یخ نگهداری می‌شوند، خودداری کنید. ماهی باید حتما داخل مغازه، درون یخچال و دور از تابش نور خورشید نگهداری شود.

8.به هیچ‌وجه از ماشین‌ها یا افراد دست‌فروش ماهی نخرید. معمولا این افراد بار ماهی مانده خود را در انتهای روز دوباره فریز می‌کنند و روزهای بعد به فروش می‌رسانند. حتما می‌دانید که چند بار یخ‌زدایی و دوباره فریز کردن مواد پروتئینی، باعث تخریب بافت پروتئین و از بین رفتن خواص آنها می‌شود. به علاوه، امکان فاسد شدن چنین ماهی‌هایی هم خیلی زیاد است.

9.اگر قصد خرید ماهی‌های بسته‌بندی را دارید، حتما به تاریخ صید، تاریخ بسته‌بندی، تاریخ انقضا، پروانه بهداشتی و مهر استاندارد آن توجه کنید. بهتر است که بیشتر از 2 ماه از تاریخ صید ماهی‌ منجمدی که قرار است بخرید، نگذشته باشد.

10.اگر در مناطق مرکزی، شمالی، شرقی یا غربی کشور زندگی می‌کنید، حتما ماهی‌های جنوب را منجمد خریداری کنید؛ چون امکان فساد ماهی تازه با انتقال آن در مسیرهای طولانی وجود دارد.

11.هنگام خرید ماهی دودی، ‌شکم آن را باز کنید و پس از اطمینان از نداشتن بوی ناخوشایند یا کپک‌زدگی، آن را بخرید.

12.اگر قرار است ماهی زنده بخرید، حواستان باشد که فروشنده ماهی‌های مرده را از داخل آب جدا نکند و به شما ندهد. ماهی زنده باید حداقل حدود 20 تا 30 ثانیه پس از خروج از آب، بدنش را تکان دهد.

13.ماهی تازه را به تعداد اعضای خانواده و به اندازه مصرف یک وعده خود بشویید و بسته‌بندی کنید تا مجبور نباشید چند بار آن را یخ‌زدایی کنید.

13.ماهی‌های منجمدی که پس از رسیدن به منزل کمی یخشان باز شده است، بدون شستشو از هم جدا کنید و داخل بسته‌‌های کوچک‌تر (به اندازه نیاز خانواده‌تان) بگذارید.

15.ماهی تازه را پس از شستشو داخل فریزر بگذارید و هنگام مصرف، فلس آن را جدا کنید. فلس ماهی منجمد بسیار ساده‌تر جدا می‌شود.

16.ماهی‌ها را پیش از بسته‌بندی و قرار دادن داخل فریزر، به قطعه‌های نازک تقسیم کنید تا به سرعت یخ بزنند و دچار فساد در مرکز بسته‌بندی نشوند.

17.ماهی تازه را می‌توان تا 24 ساعت داخل یخچال و تا 4 ماه در فریزر نگهداری کرد.

18.برای یخ‌زدایی ماهی و پیشگیری از متلاشی شدن بافت نرم بدنش، کافی است آن را حدود 18 ساعت پیش از مصرف از فریزر خارج کنید و داخل یخچال بگذارید. قرار دادن ماهی یخ‌زده داخل آب (برای یخ‌زدایی) باعث از بین رفتن خواص و طعم آن می‌شود. اگر قرار است از مایکروفر برای یخ‌زدایی ماهی استفاده کنید، حواستان به درجه حرارت یخ‌زدایی باشد، چون گوشت ماهی خیلی نرم است و امکان دارد در طی مراحل یخ‌زدایی با مایکروفر، حالت شلی و پختگی پیدا کند.

ندا احمدلو/

منبع : هفته نامه سلامت 

سه شنبه 23/12/1390 - 16:52
کامپیوتر و اینترنت
 

ویکیپدیا مدعی است آنچه در آن آمده حقیقت محض است

بسیاری از شما آگاهید که ویکیپدیا یکی دیگر از نیروگاه‌های اینترنت است که برای گسترش تبلیغات و نظرات مخدوش درباره رویدادهای تاریخی و سیاسی خاص درست شده است. مضاف بر این، این وبگاه موضوعات خاصی را برمی‌گزیند و به دیگران هم اجازه ویرایش و تصحیح آن را نمی‌دهد.

این هم برای رساندن این پیام است که آنچه در ویکیپدیا آمده حقیقت محض است و جز این نیست. مثلا اگر به موضوع هولوکاست در ویکیپدیا نظری بیندازید متوجه می‌شوید که امکان هر نوع ویرایش از شما گرفته شده است. پس تصادفی نیست که در محتوای این مطلب به هیچ‌کدام از شواهدی که هولوکاست را دروغی بزرگ می‌داند اشاره‌ای نشده است.

ویکیپدیا: دقیق در مسائل انتزاعی و نادرست در مسائل شخصی و سلیقه‌ای

ویکیپدیا ابزار شستشوی مغزی نسل هزاره جدید و "عصر اطلاعات" است؛ نسلی که با اتکا به این منبع اطلاعاتی دروغزن و به شدت نادرست بار آمده‌اند. در نتیجه می‌بینید که بسیاری از جوانان ویکیپدیا را به عنوان مدرک حقیقت‌‌گویی خود در منابع می‌آورند که اصلا درست نیست. ما حتی می‌بینیم که نسل پیشین نیز شستشوی مغزی داده شده و به این باور سوق داده شده که محتوای ویکیپدیا حقیقت است.

البته تا وقتی که پای مطالب انتزاعی در میان باشد ویکیپدیا بسیار دقیق است، اما وقتی که کار به مسائل شخصی‌تر کشیده می‌شود، محتوایش تماما نادرست می‌شود. نویسندگان اغلب منابع رسانه‌ای را برای تأیید گفته‌ها و تصویرسازی‌هایشان از بخش‌های شخصی‌تر وقایع ذکر می‌کنند و لابد تصورشان هم این است که هیچ‌کس نمی‌رود رسانه‌ها را به دقت زیرورو کند.

"ویلز" یهودی است، در وال استریت بوده و پیشتر وبگاهی درباره پورنوگرافی داشته است

استدلال من این است که موسس ویکیپدیا، "جیمی ویلز"، همان‌قدر مورد اعتماد است که "مارک زاکربرگ". بیایید نگاهی دقیق‌تر به این آدم، یعنی "ویلز"، بیندازیم.

نخست، "ویلز" یهودی است، که خب تعجبی هم ندارد، زیرا تمامی رسانه‌ها، مطبوعات، برنامه‌های تلویزیونی، و اینترنت تحت کنترل مافیای یهود است. شایان ذکر است که "ویلز" ذهن اقتصادی خوبی هم دارد و مدرکش هم در زمینه اقتصاد است. به عبارت دیگر، افرادی که مدرک اقتصاد و بازرگانی دارند عموما به دنبال پول درآوردن از تمامی کارهای تجاری تا سر حد ممکن هستند. با این وجود، این اطلاعات به تنهایی کسی را رسوا نمی‌کند.

باید این نکته را نیز مد نظر داشته باشیم که "ویلز" در وال استریت هم فعالیت داشته که خود پشتیبان این پیش‌فرض است که این آدم ذهنیتی کرکس‌مآبانه دارد، و البته باز هم منظورم این نیست که هر متخصص امور بورس در وال استریت ذهنیتی کرکس‌مآبانه دارد. من فقط قصد دارم که به گرایش‌های کلی اشاره کنم.

در آخر اینکه، اگر آنچه فوقا گفتیم کافی نبود، این را هم اضافه کنم که "ویلز" پیش از راه‌اندازی ویکیپدیا وبگاهی هرزه‌نگارانه (پورنوگرافی) را اداره می‌کرد.

دلایل محکمی برای مشکوک شدن به ویکیپدیا و موسس آن در دست داریم

با تمام این‌ها، ممکن است که برخی ادعای من، مبنی بر اینکه انگیزه‌های منحرفی پشت راه‌اندازی ویکیپدیا است، را باور نداشته باشند. اما احساس من این است که پس از دانستن پیشینه "ویلز"، اینکه این وبگاه چطور اداره می‌شود، چه محتوایی مجوز ثبت شدن در آن را دارد، چه محتوایی حذف می‌شود، و چه کسی حرف آخر در مورد چگونگی ارائه محتوا را می‌زند، منطقی است که به "ویلز" مشکوک شویم.

شاید مأیوس کننده‌ترین بعد ویکیپدیا این باشد که "ویلز" به بسیاری از مردم اینطور باورانده که ویکیپدیا اطلاعات دقیقی عرضه می‌کند و برای همگان امکان دسترسی آزادانه به مطالب و ویرایش آن فراهم است؛ که اصلا صحت ندارد. در واقع، بسیاری از متعهدترین نویسندگان ویکیپدیا پس از اینکه فهمیدند محتوای مطالب را معدودی ناظر کنترل می‌کنند، این وبگاه را ترک گفتند.

ویکیپدیا ابزار نفوذ مافیای قدرت بر گفتمان عمومی است

"ویلز" تنها یهودی کنترل کننده ویکیپدیا نیست. اگر کارکنان این وبگاه را چک کنید، به تعداد زیادی کارمند یهودی برمی‌خورید. اما اوضاع از این هم بدتر است. چندین گروه در اسرائیل مشغول آموزش یهودیان اسرائیل برای دستکاری مطالب ویکیپدیا هستند. اگر چنین بساطی در آمریکا جریان نداشته باشد که دیگر باعث تعجب است. نهایت اینکه، اگر واقعیت داشته باشد که سازمان سیا از ویکیپدیا به عنوان راهی برای نفوذ بر گفتمان عمومی در مورد مسائل مهم و حیاتی سود می‌برد که دیگر هیچ جای شک و تردیدی باقی نمی‌ماند.

با این حال، یهودیان تنها گروه‌ مسئول نادرستی‌های ویکیپدیا نیستند. به نظر می‌رسد افرادی که بالاترین مقامات را در ویکیپدیا دارند مشغول مخدوش کردن یا حذف وقایعی درباره درگیری اسرائیل ـ فلسطین، تسلط یهودیان بر آمریکا و دیگر مسائلی هستند که همگان انتظار چاپ شدنش در وبگاهی را دارند که ادعای ارج نهادن به آزادی را دارد.

منابع ویکیپدیا رسانه‌ها هستند که در زمینه صحت مطالب حرفی برای گفتن ندارند

شاید نامحسوس‌ترین صدمه‌ از جانب ویکیپدیا استفاده‌ای باشد که از آن جهت اعتباربخشی به اشکال سنتی یا عموما پذیرفته شده اطلاعات، داده‌ها یا تعاریف صورت می‌گیرد. به بیان دیگر، در مداخل ویکیپدیا اغلب به منابع رسانه‌ای مانند "نیویورک تایمز"، "واشنگتن پست"، "شبکه سی‌بی‌اس"، "شبکه ان‌بی‌سی" و غیره به عنوان منابعی موثق ارجاع داده می‌شود و دیگر منابع خارج از این رسانه‌های رسمی را رد می‌کنند. هر کس می‌داند که رسانه‌ها در زمینه اعتبار و صحت مطالب حرفی برای گفتن ندارند. استدلال من این است که وقتی ویکیپدیا از منابع رسانه‌ای استفاده می‌کند، یا باید این استفاده را محدود سازد، یا مشوق این بحث باشد که آیا این وبگاه واقعا قصد انتشار اطلاعات درست را دارد یا نه.

تعریف توطئه "افزایش کاذب و سقوط ارزش" در ویکیپدیا ناقص است

مثلا تعریف توطئه "افزایش کاذب و سقوط ارزش" که در فیس‌بوک آمده (و از ویکیپدیا نقل شده) را به عنوان تعریفی رسمی ارائه می‌کنند و واقعیت این است که بسیاری از افراد نمی‌دانند که این تعریف ناقص است، زیرا اشکال معاصرتر توطئه "افزایش کاذب و سقوط ارزش" را در بر نمی‌گیرد. اما معدود افرادی هستند که اصلا از آن اشکال جامع‌تر و معاصرتر توطئه "افزایش کاذب و سقوط ارزش" خبر داشته باشند، زیرا کسانی که این تعاریف را می‌نویسند کارشناس صنایع نیستند.

در نهایت این ویراستاران ویکیپدیا هستند که اجازه ویرایش مطلب را می‌دهند

اما در ویکیپدیا حتی ویراستارهای ارشد نیز خود تصمیم‌گیرنده‌اند و آنها هم جزء کسانی هستند که مشخص می‌کنند کسی اجازه وارد کردن اطلاعات اضافی را دارد یا نه. ممکن است کسی هم که اجازه وارد کردن این اطلاعات را می‌یابد یکی از برجسته‌ترین کارشناسان جهان در آن زمینه باشد، ولی در نهایت این ویراستاران ویکیپدیا هستند که تصمیم می‌گیرند اجازه ویرایش مطلب را بدهند یا نه. این درست مثل این می‌ماند که به یک میمون اجازه دهیم تعیین کند که آیا باید اجازه ثبت توضیح یک پروفسور رشته فیزیک از نظریه ریسمان در وبگاه را صادر کرد یا نه و معیار این پذیرش را هم مطابقت این توضیح با تعریف رسمی رسانه‌های عمومی بگذاریم. در نتیجه، ویراستاران ویکیپدیا به تعاریف کتاب‌های درسی بسنده می‌کنند که اغلب چندان هم دقیق نیستند.

منبع : پایگاه خبری تحلیلی اهل البیت

سه شنبه 23/12/1390 - 16:51
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته