• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 9190
تعداد نظرات : 108
زمان آخرین مطلب : 3718روز قبل
سينمای ایران و جهان

کورش علیانی به جای علی درستکار، مجری برنامه «این شب‌ها» در ماه مبارک رمضان شد.

یونس قاسمی، تهیه‌کننده برنامه این شب‌ها به فارس گفت: از این پس برنامه این شب‌ها با موضوعات مرتبط با اخلاق با اجرای کورش علیانی پخش می‌شود.این شب‌ها کاری از گروه معارف شبکه یک است که در ماه مبارک رمضان هر شب بجز پنجشنبه شب‌ها ساعت 23 و 15 دقیقه پخش می‌شود.

پنج شنبه 20/4/1392 - 21:32
شخصیت ها و بزرگان
آیت الله مکارم شیرازی:
مسلمانان در مقابل توطئه دشمنان هوشیار باشند
آیت‌الله مکارم شیرازی بر لزوم هوشیاری کشورهای مسلمان مقابل توطئه‌های دشمنان تاکید کرد.

به گزارش واحد مرکزی خبر،‌ این مرجع تقلید در نخستین جلسه تفسیر قرآن کریم در حرم مطهر حضرت معصومه (س) با ابراز تاسف از شعله‌ور شدن آتش اختلاف و برادرکشی در کشورهای اسلامی منطقه افزود: وسوسه اجانب موجب شد تقریبا همه کشورهای اسلامی درگیر جنگ و کشتار داخلی شده و این در حالی است که دشمنان و توطئه‌گران خارجی در امن و امان هستند.

آیت‌الله مکارم شیرازی افزود: امروزه اسرائیل و آمریکا و اروپاییان در سوریه، مصر، عراق، بحرین، پاکستان و افغانستان آتش روشن کرده‌اند و خودشان در امن و امان هستند، آیا ما مسلمانان نباید بیدار شویم؟!

وی با خطرناک دانستن شرایط امروز کشورهای اسلامی ابراز امیدواری کرد: همه طرف‌های درگیر در ماه مبارک رمضان با کنار گذاشتن سلاح و خشونت و با مذاکره مشکلات را حل کنند و صلح و صفا در کشورهای اسلامی ایجاد کنند.

آیت‌الله مکارم شیرازی تاکید کرد: امروز اگر میان دو برادر مسلمان جنگ و دشمنی به وجود آمده است، دیگر مسلمانان باید بیایند و میان آنها را اصلاح کنند و نباید دست روی دست گذاشت تا این کشورها ویران شود.

پنج شنبه 20/4/1392 - 21:26
سينمای ایران و جهان
شبکه 2 سریال‌های همه بچه‌های ما و خانه‌ای روی تپه با موضوع کودکان را در دست تولید دارد


شبکه دو برای بعد از ماه رمضان سریال‌های همه بچه‌های ما و خانه‌ای روی تپه را در جدول پخش خود قرار می‌دهد. محور سریال همه بچه‌های ما، کودکان بی‌سرپرست است و خانه‌ای روی تپه هم داستان نوجوانی است که با بازسازی خانه قدیمی، آنجا را محلی برای گردشگری می‌کند.

به گزارش جام‌جم، شبکه دو در سال‌های اخیر سریال‌های متنوعی با موضوع کودک و نوجوان یا درباره آنها را تولید و پخش کرده است. گرچه نقش کودک و نوجوان در سریال‌‌های خروس و بوی باران که ماه رمضان از این شبکه پخش می‌شود، کمرنگ است، اما این شبکه برای بعد از ماه رمضان دو سریال همه بچه‌های ما و خانه‌ای روی تپه را پخش می‌کند که قهرمان قصه آنها کودکان و نوجوانان هستند.

سریال تلویزیونی خانه‌ای روی تپه به کارگردانی داریوش یاری و تهیه‌کنندگی بهروز مفید مراحل فنی را سپری می‌کند. محمد یارمحمدلو تاکنون 90 درصد سریال را تدوین کرده است و همزمان با تدوین، صداگذاری و آهنگسازی هم انجام می‌شود که به ترتیب مهرداد جلوخانی و بردیا کیارس این کار را به‌عهده دارند؛ صالح کشوردوست و ردا مرادی تیتراژ این سریال را می‌سازند.

در این سریال تلویزیونی فاطمه گودرزی، آتیلا پسیانی، همایون ارشادی، مهران رجبی، عباس آتش‌سرو، مانا پاک‌سرشت، امیر نوری، امین امینی، لاله صبوری، بیژن امکانیان، فرهاد بشارتی، حسین توشه، رحیم نوروزی، مینا نوروزی، علی کوهپایه‌حقی، طوفان مهردادیان، مجید مشیری، نصرالله رادش، سیروس همتی، زیبا بروفه، ساقی زینتی، مهرداد بخشی، انوش نصرماسوله، شیوا خسرومهر، مازیار رضازاده و دانیال خوش‌سیما ایفای نقش کرده‌اند.

داستان سریال تلویزیونی خانه‌ای روی تپه درباره پسر نوجوانی است که با خواهر و مادر خود در یک روستا زندگی می‌کند. شرایط خانوادگی باعث می‌شود تا او یک خانه قدیمی را بازسازی و از این طریق جذب گردشگر ‌کند. هر قسمت از سریال داستان یک خانواده است که برای اسکان به این خانه می‌آیند.

بچه‌های ما، پاییز می‌آیند

سریال تلویزیونی همه بچه‌های ما به کارگردانی تاجبخش فناییان و تهیه‌کنندگی علیرضا سبط‌احمدی هم برای شبکه دو تولید می‌شود. فناییان که ساخت سریال تلویزیونی حجر‌ بن‌ عدی را در کارنامه دارد، در این سریال به سراغ بچه‌های بی‌سرپرست رفته است.فناییان در گفت‌وگو با جام جم درباره روند تولید این سریال گفت: اکنون همزمان تدوین، صداگذاری و موسیقی انجام می‌شود که به ترتیب به عهده بهرام دهقان، حسین غفاری و محمدعلی است.

وی درباره زمان پخش این سریال گفت: به ما اعلام کردند که این سریال مهر ماه پخش می‌شود.

بازیگرانی چون ستاره اسکندری، امیر آقایی، محمدمهدی هاشمی، مارال فرجاد، اردلان شجاع‌کاوه، اسماعیل سلطانیان، داوود پورحسن، صحرا فتحی و لیلا تقوی در این مجموعه نقش‌آفرینی می‌کنند.

اسکندری در این سریال نقش فرزانه را بازی می‌کند که دکترای حقوق قضایی دارد و کار وکالت انجام می‌دهد. آقایی نیز در نقش امیر (همسر فرزانه)‌ ظاهر شده است.

همه بچه‌های ما، قصه خانواده‌ای است که در پی حادثه‌ای تنها فرزندشان را از دست می‌دهند. فرزانه دچار یک بحران روحی و روانی می‌شود. امیر به فرزانه کمک می‌کند که از این شرایط بیرون بیاید. فرزانه بعد از این که دوره بحرانی را می‌گذراند به فکر کمک به کودکان بی‌سرپرست می‌افتد. برخی از این کودکان به‌واسطه ناهنجاری‌ها به سمت زندگی نامناسب سوق پیدا کرده‌اند. قصه‌های همه بچه‌های ما به صورت اپیزودیک روایت می‌شود. در هر قسمت این خانواده بچه‌های بدسرپرست را شناسایی می‌کنند و زندگی بچه‌ها دستمایه کار قرار می‌گیرد. این خانواده خانه پدری‌شان را مرکز کمک به کودکان بی‌سرپرست می‌کنند.

زن که وکیل دادگستری است، همراه مرد خانواده که یک مهندس معمار است، به مرور به این نتیجه می‌رسند که بین بچه‌های خیابانی و بچه‌های کار و فرزند خودشان شباهت وجود دارد؛ به این معنا که همه آنها یک روح مشترک دارند و تنها به لحاظ جسمانی ممکن است با یکدیگر تفاوت‌هایی داشته باشند. با این استدلال همه بچه‌ها می‌توانند فرزندان آنها باشند. سریال تلویزیونی همه بچه‌های ما به سیر اتفاقاتی می‌پردازد که در زندگی برخی کودکان می‌افتد.
پنج شنبه 20/4/1392 - 21:24
اخبار

مدیرکل عتبات عالیات سازمان حج و زیارت گفت: آخرین گروه زائران ایرانی که دوازدهم تیر ماه امسال به عتبات اعزام شدند، به کشور بازگشته‌اند.

به گزارش مهر، مسعود اخوان افزود: با بازگشت آخرین گروه زائران ایرانی از عتبات عالیات، هیچ زائر ایرانی که در این مدت از طریق سامانه شرکت شمسا به عتبات اعزام شده باشد تا یکم‌مرداد ـ چهاردهم رمضان ـ در عراق وجود نخواهد داشت. این مقام مسئول در سازمان حج‌و‌زیارت یادآور شد: به علت بازسازی و نوسازی مراکز اقامتی زائران ایرانی، اعزام زائران به عتبات مدت هجده روز از سی‌ام تا سی‌ویکم تیرماه متوقف خواهد بود.

اخوان ادامه داد: با توجه به تعطیلی اخیر، یک هیات ایرانی از شرکت شمسا به عراق اعزام شده‌اند تا وضع اسکان و تغذیه زائران ایرانی عتبات عالیات را مورد بررسی قرار دهند. مدیرکل عتبات عالیات سازمان حج و زیارت اضافه کرد: مرحله جدید اعزام‌های عتبات پس از پایان تعطیلات هجده روزه از یکم مرداد آغاز شده و تا بیست‌وهشتم مرداد ادامه خواهد داشت.

به گفته اخوان، این مرحله بدون انجام پیش‌ثبت‌نام اینترنتی انجام می‌شود و متقاضیان اعزام در این ایام می‌توانند با مراجعه مستقیم به دفاتر حج و زیارت نسبت به نامنویسی در کاروان‌ها اقدام کنند.

وی خاطرنشان کرد: پس از اتمام اعزام‌های مرحله جدید، دور دوم اعزام‌ها از بیست‌ونهم مرداد آغاز می‌شود و تا پانزدهم مهر ماه ۹۲ ادامه خواهد داشت. مدیرکل عتبات عالیات سازمان حج و زیارت یادآور شد: اعزام‌های مرحله دوم مانند اعزام‌های گذشته به صورت پیش‌ثبت‌نام اینترنتی خواهد بود که زمان آن و چگونگی مراجعه به سامانه، متعاقبا از طریق رسانه‌های جمعی اعلام می‌شود.

پنج شنبه 20/4/1392 - 21:20
اقتصاد

رئیس دفتر توسعه صنایع تکمیلی شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران با اشاره به رشد و توسعه صنایع تکمیلی ایران اظهار کرد: بازار کفش کشور را از چینی‌ها گرفتیم واکنون این بازار در اختیار کفش ایرانی است، چرا که کیفیت خوب و قیمت ارزان دارد.

به گزارش ایسنا، محمد زیار با اشاره به این‌که سال گذشته 150 میلیون دلار فقط در حوزه کیف و کفش از شهر قم صادرات داشتیم، بر رشد کیفیت و اشتغالزایی در حوزه صنایع تکمیلی پتروشیمی تاکید کرد و گفت: مشابه همین رقم نیز صنعت کیف و کفش تبریز و خراسان صادرات داشته‌اند. وی افزود: ‌قم، تبریز و خراسان سه قطب تولید کیف و کفش در کشور هستند و اکنون علاوه بر این که بازار داخل را از چینی‌ها گرفتیم بخش عمده‌ای از صنایع کیف و کفش نیز در منطقه متعلق به صنایع تکمیلی ایران هستند. رئیس دفتر توسعه صنایع تکمیلی شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران با اشاره به این‌که فقط در شهر قم 9 تا ده هزار نفر در صنعت کیف و کفش اشتغال دارند، بر ارتقای تولید صنایع تکمیلی در ایران تاکید کرد و گفت:‌ چند سال پیش کشور پر از کفش چینی بود، اما اکنون بازار در دست کفش ایرانی است.

صنایعی که از محصولات پتروشیمی یا تولیدات پالایشگاه‌های نفت به عنوان مواد اولیه استفاده می‌کند، صنایع پایین دستی (صنایع تکمیلی) پتروشیمی شناخته می‌شوند. صنایع پایین دستی پتروشیمی را می‌توان در دو حیطه محصولات مصرفی نهایی و مواد حد واسط بررسی کرد.

مواد حد واسط، مواد اولیه مورد نیاز برای تولید محصولات نهایی است که توسط آنها در جهت تکمیل و بهبود زنجیره تولید محصولات پتروشیمی و حرکت به منظور تولید محصولات نهایی از اولویت برخوردار هستند.

پنج شنبه 20/4/1392 - 21:20
قرآن

همزمان با اولین روز از ماه مبارک رمضان، ماه نزول قرآن، عصر دیروز به مدت بیش از 3.5 ساعت محفل انس با قرآن در حضور حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی برگزار شد.

در این محفل نورانی که آکنده از عطر و معنویت قرآن بود، حافظان، قاریان و استادان قرآنی، آیاتی از کلام الله مجید را تلاوت کردند و گروه‌های جمع‌خوانی نیز در فضیلت رمضان کریم، به مدح و ثنای پروردگار پرداختند.

رهبر انقلاب اسلامی در سخنانی در این مراسم تلاوت و تجوید و حفظ قرآن را مقدمه رسیدن به جامعه قرآنی مطلوب دانستند و تأکید کردند: باید در جامعه اسلامی هدایت قرآنی و سبک زندگی اسلامی حاکم باشد.

حضرت آیت الله خامنه ای قرائت و حفظ قرآن را زمینه ساز فهم قرآن و تخلق به اخلاق قرآنی دانستند و افزودند: باید فرهنگ جامعه اسلامی منطبق با اخلاق قرآنی و دستورات معصومین (علیهم السلام) باشد.

ایشان با اشاره به برخی تلاش‌ها برای متأثر کردن فرهنگ و سبک زندگی و روابط اجتماعی جامعه از فرهنگ غربی خاطرنشان کردند: تبعیت اکثریت مردم دنیا از فرهنگ غرب، ملاک و دلیلی برای تبعیت از این فرهنگ در جامعه اسلامی نیست.

رهبر انقلاب اسلامی تأکید کردند: در جامعه اسلامی باید هدایت و معیارهای قرآنی مورد تبعیت قرار گیرد.

حضرت آیت الله خامنه ای افزودند: دین، عقل سلیم و گفتار معصومین (علیهم السلام) معیارهای قرآنی است که باید در جامعه اسلامی ملاک پیروی و تبعیت باشد.

ایشان با اظهار خرسندی از توجه بیش از پیش جوانان و علاقه‌مندی آنان به قرآن و تلاوت و حفظ آن خاطرنشان کردند: همه آحاد جامعه باید با قرآن ارتباط برقرار کنند زیرا قرائت و فهم قرآن مقدمه تدبر در آن است.

پنج شنبه 20/4/1392 - 21:19
موبایل

در حالی که بازار تلفن همراه ایران در غیاب برند ایرانی قوی در اختیار شرکت‌های خارجی است، بررسی‌ها نشان می‌دهد این شرکت‌ها اهتمام جدی به رعایت حقوق مصرف‌کننده ایرانی و رعایت اصول گارانتی و ضمانت ندارند.

به گزارش خبرنگار ما، اغلب برندهای جهانی تلفن همراه در ایران حضور دارند. لذا یک چنین بازار بکری عرصه تاخت و تاز و رقابت برندها با یکدیگر شده است. از سوی دیگر قیمت این گوشی‌ها نیز گران و هنگفت است و خرید آنها برای بیشتر شهروندان راحت نیست. در این شرایط مهم‌ترین کاری که می‌شود برای مصرف‌کنندگان ایرانی انجام داد، این است که آنان را از گزند ضررهای مالی و غیرمالی این گوشی‌ها در امان نگه داشت و این امر در گرو تضمین خدمات پس از فروش قوی برای گوشی‌های وارداتی است؛ موضوعی که به نظر نمی‌رسد در شرایط خوبی قرارداشته باشد، به طوری که در ماه‌های اخیر بسیاری از شهروندان درتماس با جام‌جم نسبت به تحقق نیافتن آن اعتراض کرده‌اند. جالب اینجاست که این اعتراضات درباره برندهای گمنام نیست بلکه اتفاقا برندهایی که بیلبوردهای آنان فضای تهران و اکثر کلانشهرها را پر کرده، پای ثابت این شکایات است.

نبود قطعات، نصب قطعات معیوب که به بروز چند باره عیب منجر می‌شود، ناتوانی یا کم‌توانی فنی برای رفع عیوب، انتظار طولانی برای انجام تعمیرات، دریافت هزینه‌های پیش‌بینی نشده و از قبل اعلام نشده، سر دوانیدن‌های متعدد و سرانجام شانه خالی کردن از بار تعهداتی که حتی کتبا هنگام خرید گوشی ارائه شده است، مهم‌ترین گلایه‌های مردم از وضع گارانتی و خدمات پس از فروش گوشی تلفن همراه را تشکیل می‌دهد.

این بازار 6.6 میلیارد دلاری

طبق اعلام رسمی وزیر ارتباطات، تاکنون ۱۱۳ میلیون سیمکارت به مردم واگذار شده که ۵۵ میلیون آن فعال است. این یعنی این‌که حداقل 55 میلیون گوشی تلفن همراه در کشور وجود دارد.

از سوی دیگر، رئیس صنف لوازم صوتی و تصویری و تلفن همراه کشور در گفت‌وگو با جام‌جم با اشاره به بهای گوشی تلفن همراه می‌گوید: آستانه قیمتی تلفن همراه در دو دسته از 50 تا 300 هزار تومان و از 300 هزار تومان تا نزدیک به دو میلیون تومان است. ابراهیم درستی افزود: تمایل 75 درصد بازار به گوشی‌های تا 300 هزار تومان است و 25 درصد بازار نیز به گوشی‌های هوشمند و گران تمایل دارند اما گردش (ترنول) مالی آن 25 درصد با آن 75 درصد برابری می‌کند، این درحالی است که سالانه یک میلیون گوشی جدید هم به این بازار تزریق می‌شود.

بر اساس گفته این مسئول و اعلام تعداد سیمکارت‌های فعال می‌توان با در نظر داشتن رنج قیمتی حداقل همان 300 هزار تومان و با یک جمع و ضرب ساده بر مبنای نرخ ارز مبادلاتی 2500 تومان به عدد شش میلیارد و 600 میلیون دلاری رسید.

این عدد یعنی این‌که بازار گوشی تلفن همراه ایران با کمترین ارزش محاسباتی و بدون در نظر گرفتن بازار بزرگ لوازم جانبی و حتی بدون در نظر گرفتن تبلت‌های مجهز به سیمکارت و امثال آن ارزشی در حد سایر بازارها و صنایع بزرگ کشور دارد و هر سال بالغ بر 5‌/‌5 میلیارد تومان فقط از محل گوشی‌های نو نیز به این بازار افزوده می‌شود. لذا طبیعی است که گارانتی موضوعی حساس در این بازار بزرگ است که مخاطب آن مستقیما اشخاص حقیقی هستند.

دکوری به نام گارانتی

سالانه یک میلیون گوشی نو در بازار ایران فروخته می‌شود و هر روزه تمایل به داشتن گوشی هوشمند و گرانقیمت‌تر نیز افزایش می‌یابد، حال پرسش این است که همپای افزایش حجم کمی، کیفیت خدمات پس از فروش نیز ارتقا می‌یابد؟

درستی در این باره می‌گوید: متاسفانه بیشتر گارانتی‌ها در بازار تلفن همراه جنبه یک بار مصرف دارد و تمام تلاشی که ما برای سروسامان دادن به این امر انجام می‌دهیم، به دلیل بد بودن خدمات پس از فروش بی‌نتیجه می‌ماند.

این مقام صنفی افزود: متاسفانه مراکز گارانتی برندهای تلفن همراه در بسیاری از موارد با بهانه‌جویی از عمل به تعهدات گارانتی سر باز می‌زنند.

وی با بیان این‌که این شرکت‌ها باید به نفع مشتری و بنا بر مشتری‌مداری فعالیت کنند گفت: در بسیاری موارد مثلا می‌گویند ال‌سی‌دی گوشی گارانتی نیست یا گوشی آب خورده است، اما این مسائل توجیهی بیش نیست و فقط نارضایتی و پایمال شدن حقوق مردم را در پی دارد.

بررسی‌ها نشان می‌دهد بیشترین شکایت‌ها از گارانتی گوشی تلفن همراه درباره نبود پشتوانه برای اجرای تعهدات است. زیرا مشتریان در زمان برخورد با مشکل، هیچ مرجع پاسخگویی را نمی‌یابند و در نهایت قید خدمات پس از فروش را زده و به دنبال راهکارهای دیگری از جمله تعمیرگاه متفرقه یا تعویض و خرید گوشی تازه می‌روند.

بر اساس قانون، شرکت‌های واردکننده یا تولیدکننده تلفن همراه در کشور باید مراکز و چارچوب خدمات پس از فروش داشته باشند تا مجوز دریافت کنند اما ظاهرا این فقط یک اقدام تشریفاتی است.

زیرا تقریبا تمام این شرکت‌ها با ایجاد یک دفتر برای تعمیر و پذیرش گارانتی تمام بار مسئولیت حقوقی در برابر مشتریان را از دوش خود برمی دارند و با یک ویترین موضوع گارانتی را تمام‌شده فرض می‌کنند.بنابر گفته فعالان بازار تلفن همراه در حدود 40 درصد گوشی‌ها تا قبل از پایان شش ماهه اول نیاز به تعمیر پیدا می‌کند اما به دلیل طولانی بودن فرآیند دریافت خدمات، مردم از پیگیری حقوق خود منصرف می‌شوند.

براساس شیوه مرسوم فعلی، حتی در بهترین شرایط عیب‌هایی مانند مشکل باتری یا همخوان نبودن نرم‌افزار گوشی با زبان فارسی یا معیوب بودن نرم‌افزارهای آن یا حتی مشکلات ضعف آنتن که از کارکردهای اصلی گوشی است شامل گارانتی نمی‌شود.

در بسته بعضی شرکت‌ها

هنوز بخش عمده‌ای از گوشی تلفن همراه مصرفی کشور به صورت قاچاق تامین می‌شود و گارانتی‌های موجود در حقیقت یک برگه رنگی است که در بازار سیاه به صورت کیلویی خرید و فروش می‌شود و گاهی با یک شماره پیامک دل مشتری را خوش می‌کنند.

با این حال بخش‌هایی از این محصول که به صورت رسمی وارد می‌شود، طبق قانون باید دارای دفتر بوده و پاسخگوی مردم و مشتریان باشد.

معاون فروش گوشی تلفن همراه شرکت کره‌ای ال‌جی در گفت‌وگو با جام‌جم در خصوص وضع گارانتی این شرکت گفت: سالانه حدود 700 هزار دستگاه گوشی تلفن همراه تولیدی ما در بازار ایران فروخته می‌شود و 80 تا 85 درصد این گوشی‌ها هوشمند است که بین 270 هزار تا یک میلیون و 800 هزار تومان قیمت دارد و ما برای آنها گارانتی سه ساله می‌دهیم.

محمود منصوری ادامه داد: ما به عنوان دفتر هماهنگی راسا بر شرکت‌های خدماتی نظارت داریم زیرا تا دو سال قبل شرکت ارائه‌ کننده خدمات آنچنان که باید پاسخگوی مشتریان نبود و ما تصمیم گرفتیم بخش خدمات را به طور مستقل مورد نظارت قراردهیم.

وی با اشاره به این‌که حدود 5 درصد مشتریان به دلایلی مانند آموزش ناکافی، مشکلات لوازم جانبی و مشکلات فنی گوشی به دفاتر مراجعه می‌کنند، گفت: راهکار اصلی رشد کیفیت خدمات پس از فروش، افزایش فرهنگ مشتری‌مداری است تا شرکت‌ها به قولی که هنگام خرید به مشتریان می‌دهند متعهد باشند.

مدیر فروش بخش گوشی تلفن همراه شرکت هواوی که شرکت چینی تولیدکننده گوشی تلفن همراه و تجهیزات مخابراتی است نیز در گفت‌وگو با جام‌جم در خصوص گارانتی محصولات این شرکت گفت: ما حدود 10 درصد بازار ایران را تا پایان سال در اختیار خواهیم داشت و براساس آمار داخلی فقط یک درصد از میزان فروش، به گارانتی برگشته است.

رضا آقایی‌نیا ادامه داد: بیش از 70 درصد مشکلاتی که به دفاتر گارانتی مربوط بوده ناشی از ایرادات نرم‌افزاری بوده که رفع شده است و برای سایر موارد نیز سعی ما بر رضایت مشتری است و حتی در مواردی که مشکل از نظر ما حل شده بود ولی مشتری رضایت نداشت با تعویض کامل گوشی سعی کرده‌ایم کار به نفع مشتری پایان یابد.

در همین حال بیش از 50 درصد بازار تلفن همراه کشور در اختیار شرکت کره‌ای سامسونگ است که بر اساس حجم بازار حدود 20 میلیون گوشی را دربر می‌گیرد. بیشترین تعداد از گوشی‌های جدید فروخته شده از انواع هوشمند و گرانقیمت در بازار نیز محصول همین شرکت است. لذا طبیعی است بیشترین میزان نارضایتی در بین مشتریان از نظر تعداد متعلق به این شرکت باشد.

اما با وجود تلاش‌های فراوان، هیچ‌یک از مسئولان این شرکت در دفتر مرکزی شرکت واردکننده و حتی شرکت ارائه‌کننده خدمات پس از فروش حاضر به هیچ نوع پاسخگویی نشدند. حال مشخص نیست وقتی این شرکت‌ها از پاسخگویی به رسانه طفره می‌روند، چگونه مشتریان می‌توانند به حقوق از دست رفته خود برسند؟

به این ترتیب به نظر می رسد افزایش مشکلات گارانتی در کنار گران شدن قیمت گوشی‌ها به دلیل رشد قیمت ارز، شکایات مردم از این امر را طوری افزایش داده که دستگاه‌های نظارتی باید هرچه زودتر فکری برای آن بکنند.

پنج شنبه 20/4/1392 - 21:19
سلامت و بهداشت جامعه
گفت‌و‌گو با دکتر عبدالله شفیع‌آبادی، متخصص مشاوره شغلی


کار‌کردن و شغل داشتن، نمادی از زندگی اجتماعی است که برای همه آقایان و البته بسیاری از خانم‌های نسل امروز ضروری و البته خوشایند تلقی می‌شود، چراکه از یک‌سو منابع مالی بیشتری را در اختیار شخص شاغل قرار می‌دهد و از سوی دیگر، برخی نیاز‌های روحی و شخصیتی وی نظیر داشتن تحرک روانی و بدنی و روابط اجتماعی و نیز احساس خود ارزشمندی را ارضا می‌کند. با وجود این، کار‌کردن در برخی موارد می‌تواند منبع فشار و در واقع استرس روانی نیز باشد؛ استرسی که اثرات و عوارض منفی زیادی بر عملکرد و بازده کاری کارمندان و در نهایت یک اداره یا سازمان خواهد داشت. به بیان دیگر مدیران، کارکنان و ارباب رجوع یک سازمان، همگی تحت تاثیر فشارهای عصبی دچار حالات روانی خاصی می‌شوند که در فعالیت‌ها و بازدهی آنها تاثیر خواهد داشت. از آنجا که بسیاری از شاغلان کم و بیش با درجاتی از استرس شغلی دسته و پنجه نرم می‌کنند، بر آن شدیم پای صحبت‌های دکتر عبدالله شفیع‌آبادی، عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی و متخصص مشاوره شغلی بنشینیم.

منظور از استرس شغلی چیست؟

استرس یک کلمه انگلیسی است که فارسی آن فشار است؛ بنابراین استرس همان فشار روانی است که در نهایت فرد را با شکست مواجه می‌کند و یکی از آفت‌های قرن کنونی است که در زمینه‌های مختلفی از جمله شغل گسترده شده است. وقتی می‌گوییم فردی استرس دارد یعنی در حقیقت تحت فشار روانی است و این فشار زندگی وی را مختل و ایجاد دلهره می‌کند و تصمیم گیری‌های او را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

‌چرا این اصطلاح همیشه با بار منفی همراه است؟

شغل یکی از مهم‌ترین، اساسی‌ترین و بنیادی‌ترین عوامل زندگی انسان است که ایجاد امنیت برای جامعه و سلامت روانی را به دنبال دارد و می‌تون آن را با زنده بودن فرد مساوی دانست، بنابراین اگر فردی در زمینه شغل خود با استرس روبه‌رو باشد، روند زندگی اش مختل می‌شود و از سلامت روان فاصله می‌گیرد. با توجه به این‌که استرس شغلی آثار نامطلوبی را هم برای فرد و هم برای جامعه به دنبال دارد، پس این پدیده منفی تلقی می‌شود.

مدیران، کارکنان و ارباب رجوع یک اداره یا سازمان، تحت تاثیر فشارهای عصبی دچار چه حالات روانی و رفتارهای عصبی می‌شوند؟

استرس علائم فردی دارد که گریبانگیر کارکنان و مدیران می‌شود. این علائم عبارتند از: بی‌قراری، بی‌خوابی، حواس‌پرتی، کاهش تمرکز، اختلال در تصمیم‌گیری، خستگی، بالارفتن ضربان قلب، تعرق و تهوع، بی‌حوصلگی و کاهش آستانه تحمل فرد. فردی که دچار استرس شغلی است آستانه تحمل پایینی دارد و زود از کوره در می‌رود. در نتیجه کارآمدی او افت می‌کند و درنهایت ممکن است کارش را از دست بدهد و بیکار شود.

‌این نوع استرس چه اثرات و عوارضی را بر عملکرد و فعالیت‌های محیط کاری بر جای می‌گذارد؟

مسلما وقتی کارکنان یک سازمان دچار استرس باشند، با افت عملکرد و کارکرد روبه‌رو می‌شوند و به دنبال آن علمکرد نهایی سازمان افت می‌کند و پیامدهای وسیع‌تر و مخرب‌تری به دنبال دارد؛ بنابراین سلامت روان، آرامش کارکنان و کارایی و عملکرد آنان تاثیر مستقیمی بر فضای محیط کار و کارایی بالای سازمان دارد و موجب افزایش کمی و بهبود کیفی خدمات و کالا می‌شود.

‌‌استرس شغلی تا چه اندازه بر اثر تعارضات روانی درونی خود شخص و مشکلات روحی‌اش شکل می‌گیرد؟

یکی از عواملی که در بروز استرس شغلی موثر است، ویژگی‌های شخصیتی و فردی است. افرادی که آستانه تحمل آنها پایین است یا زیاده‌طلب هستند یا از لحاظ کارکردی مشکل دارند، بیشتر دچار استرس شغلی می‌شوند. این افراد معمولا با هرگونه ناکامی و تغییر، مضطرب و نگران می‌شوند. این مساله به حیطه شغلی آنان نیز سرایت می‌کند و در انجام امور با استرس‌های فراوان و با افت کاری مواجه می‌شوند. یعنی افرادی که روحیه قوی، توازن و تعادل درونی بیشتری دارند کمتر دچار استرس شغلی می‌شوند.

‌‌آیا تاکید بیش از حد بر رعایت ضوابط و قوانین کار نیز می‌تواند در ایجاد استرس موثر باشد؟ به بیان دیگر توجه و تاکید بیش از حد بر ضوابط کاری خوب است یا بد؟

یکی از مواردی که به ایجاد استرس شغلی منجر می‌شود قوانین خشک، بی‌روح و یکطرفه یک سازمان یا کارفرماست. اگر افراد در محیط کار به صورت ابزار و ماشین در نظر گرفته شوند و به مسائل روانی و مشکلات آنها توجه کافی نشود، بتدریج دچار استرس شغلی می‌شوند و احساس نارضایتی می‌کنند. در سازمان‌ها یا محیط‌های کاری که کارفرما به صورت افراطی انتقاد و عیب‌جویی می‌کند و به نکات مثبت و قوت کارکنان بی‌توجهی می‌شود، معمولا این مسأله بیشتر به چشم می‌خورد. رعایت قانون خوب و مطلوب است، اما افراط در آن و در نظر نگرفتن روحیه و عواطف انسان‌ها باعث خشکی کار و ایجاد ناراحتی و استرس شغلی می‌شود.

تغییر شغل یا فضای کاری در این استرس چقدر تاثیرگذار است؟

تغییر شغل و پرداختن به شغلی جدید می‌تواند به طور موقتی ایجاد استرس کند. نکته مهم آن‌که نبود امنیت و ثبات شغلی بشدت در ایجاد استرس شغلی موثراست و چنانچه فردی در شغلی که دارد احساس امنیت نکند، به طور مستمر و شدید استرس شغلی را تجربه می‌کند. به همین دلیل است که افراد استخدام در مشاغل دولتی را ترجیح می‌دهند، زیرا در مقایسه با مشاغل آزاد، از ثبات‌ بیشتری برخوردار است.

‌‌بی‌عدالتی و تبعیضی که بین کارکنان گذاشته می‌شود تا چه حد در بروز استرس‌های شغلی موثر است؟

گاهی ممکن است در یک سازمان بی‌عدالتی وجود داشته باشد که می‌تواند به ایجاد ناراحتی و ناامنی در فرد منجر شود، اما مسأله دیگری که به آن نیز باید اشاره شود این است که ممکن است فردی توقعات زیادی داشته باشد و به طور دائم، خود را با دیگران که حتی در سطح او نیستند، مقایسه کند. در این صورت خود فرد است که بی‌علت احساس می‌کند با بی‌عدالتی روبه‌رو شده است.

‌آیا نداشتن همکار خوب در ایجاد استرس شغلی موثر است؟

همان‌طور که قبلا هم به آن اشاره شد برای ایجاد محیطی سالم، هم خود کارکنان اهمیت دارند و هم مسائل مربوط به شغل. فردی که زود از کوره در می‌رود در محیط کار یا در روابط بین فردی با اختلال کارکردی روبه‌رو می‌شود. بنابراین اگر در محیط کار افراد با استرس شغلی روبه‌رو نباشند یا استرس آنها حداقل باشد زود از کوره در نمی‌روند و اگر در یک مجموعه کارکنان آن سازمان افرادی گرم و اجتماعی باشند و روابط حسنه و صمیمی داشته باشند برای فرد نوعی دلگرمی را به دنبال دارد و افراد بهتر در آن مجموعه کار می‌کنند.

‌نداشتن تخصص هم می‌تواند در ایجاد استرس شغلی موثر باشد؟

به کارنگرفتن افراد بر اساس توانایی و تخصصی که دارند باعث می‌شود هم خود فرد دچار استرس شود و هم کارفرما ناراضی باشد. پس توصیه اکید این است هر فردی در هر شغلی که قرار دارد باید توانایی و تخصص و کارایی لازم را برای احراز آن شغل داشته باشد تا بتواند در آن به موفقیت برسد و کمتر با استرس روبه‌رو شود، زیرا اطمینان دارد که توان انجام آن کار را دارد.

می‌توان گفت یکی از ریشه‌های اصلی استرس‌های شغلی نگرفتن حقوق به اندازه میزان کار یا پایین بودن سطح درآمد به نسبت هزینه‌های زندگی باشد موافقید؟

دقیقا همین‌طور است. ساعات کار طولانی و متناسب نبودن هزینه‌های زندگی فرد با میزان درآمدش باعث می‌شود وی دچار استرس شود. استرس شغلی معمولا به نارضایتی شغلی می‌انجامد و با توجه به اهمیت شغل، تمام سیستم خانواده به هم می‌ریزد. زیرا هم درآمد فرد ناکافی است و هم ناگزیر است ساعات طولانی را به اشتغال بپردازد و نمی‌تواند وقتی را برای بودن با خانواده و پرداختن به فعالیت‌های زندگی در نظر بگیرد.

‌چرا مدیران باید نگران استرس شغلی کارمندان باشند؟

استرس شغلی هزینه‌های سنگینی برای فرد و جامعه به دنبال دارد و برآورد میزان دقیق هزینه‌های استرس شغلی دشوار است. زمانی که کارکنان یک مجموعه با استرس روبه‌رو هستند در محیط کار، فضا ناآرام است و افراد کم تحمل می‌شوند و احتمال بروز درگیری و ناراحتی بین آنها افزایش می‌یابد و چنانچه محیط کار ناسالم و فضا نامطلوب باشد، عملکرد کارکنان افت پیدا می‌کند و در نهایت مجموعه سازمان به دنبال کارکنانش صدمه می‌بیند.

‌ اگر بالابودن فشار و ساعات کاری همراه با حقوق و مزایای خوب باشد، بازهم به استرس شغلی منتهی می‌شود؟

ساعات کارطولانی حتی اگر هم با مزایای خوبی همراه باشد چون توازن بین کار و زندگی را به هم می‌ریزد، باعث می‌شود فرد دچار استرس و ناآرامی شود. در این حالت جذابیت مالی برای فرد وجود دارد، اما چون از زندگی خانوادگی و انجام فعالیت‌های مفرح دور می‌شود به مرور زمان دچار استرس شغلی می‌شود، اما در مورد فشار کاری باید زمان بازیابی فرد و رسیدن به آرامش نیز در نظر گرفته شود. چنانچه فشارکار در حدی باشد که زمان زیادی را صرف آرام شدن خود بکند بازهم توازن بین ساعات کار و استراحت برهم می‌خورد.

‌کاهش استرس شغلی برای کارمندان با رعایت چه اصولی ممکن است؟

همواره پیشگیری از استرس شغلی بهتر از درمان آن است. برای انجام این کار باید ابتدا عوامل ایجادکننده استرس شغلی شناسایی شود. دنیای فعلی، دنیای علت و معلولی است و باید اول علت‌ها شناخته شود و بعد به پیشگیری و درمان اقدام کنیم. برای شناسایی عوامل فشارزا بررسی مشکلات فردی به‌تنهایی موثر نیست و باید به صورت سیستمی بررسی شود و شرایط شغل نیز مورد بررسی قرار گیرد و علت‌یابی شود.

‌‌آیا جدای از راهکارهای شخصی، دعوت از مشاوران و کارشناسان را برای دادن مشاوره در محیط‌های شغلی توصیه می‌کنید؟

یکی از مواردی که بسیار کارآمد خواهد بود ایجاد مراکز مشاوره شغلی است که در آن افراد متخصص و آموزش دیده‌ای که در دانشگاه‌ها در همین زمینه تحصیل می‌کنند و آموزش می‌بینند به ارائه راهنمایی و مشاوره‌های شغلی بپردازند. این مشاوران می‌توانند هم به محل‌های کار مراجعه کنند و هم در آنجا کارگاه‌هایی را برای آموزش‌های لازم کارکنان برگزار کنند و هم در مراکز مشاوره شغلی به ارائه خدمات بپردازند، بنابراین جزو توصیه‌های اکید اینجانب ایجاد مراکز مشاوره شغلی است.

با توجه به این‌که در بسیاری موارد، تغییر محل کار، شرایط یا همکاران ممکن نیست، بهترین مهارت‌هایی که هر شاغلی باید برای غلبه بر استرس‌هایش یاد بگیرد، چیست؟

بهترین توصیه من یادگیری مهارت‌های حل مسأله، افزایش سطح پذیرش و ایجاد سازگاری در محیط کار است.
پنج شنبه 20/4/1392 - 21:19
رمضان



سلامت نیوز : با فرا رسیدن ماه مبارک رمضان زمان‌بندی دریافت مواد غذایی تغییر می‌کند و روزه داران اگر می‌خواهند کمتر تشنه شوند از خوردن غذاهای شور، ‌تنقلات و چای پررنگ بپرهیزند.

حامد پور آرام در گفت‌وگو با فارس برای حفظ تعادل بدن، جلوگیری از تشنگی و گرسنگی زودرس و تامین نیازهای اولیه توصیه‌هایی کرد.

وی گفت: در ماه مبارک رمضان چون زمان‌بندی دریافت مواد غذایی تغییر می‌کند یک هفته تا 10 روز طول می‌کشد تا بدن با شرایط جدید خود را تطبیق دهد.

این متخصص تغذیه با اشاره به اینکه بسته به میزان فعالیت فرد و چاق و لاغر بودن او نیاز به دریافت مواد غذایی متغیر است، افزود: معمولا برای روز اول ماه مبارک توصیه می‌کنیم تا افراد یک ساعت زودتر از همیشه برای وعده سحری بیدار شوند و با آرامش بیشتری غذا بخورند.

وی ادامه داد: برخی برای اینکه ساعت بیشتری را بخوابند، در ساعات پایانی شب شام می‌خورند و بدون سحری روزه می‌گیرند در صورتیکه بسیار کار غلطی است. از طرف دیگر دسته دیگر از ترس گرسنگی در طی روز در وعده سحری پر خوری می‌کنند که عوارض زیادی مانند نفخ یا سوء هاضمه در پی دارد.

به توصیه این متخصص تغذیه مصرف سالاد و سبزی به دلیل داشتن مقادیر زیادی آب در وعده سحری مناسب بوده و جلوی تشنگی زودرس را طی روز می‌گیرد.

غذای شور،‌ قهوه و چای روزه داران را تشنه‌تر می‌کند

وی در پاسخ به اینکه با توجه به فصل گرما چگونه می‌توان جلوی تشنگی زودرس را در طی روز گرفت، گفت: مصرف نوشیدنی تخم شربتی به دلیل نگه‌داشتن آب در دانه‌های این گیاه در ساعات پایانی شب تا سحر توصیه می‌شود. همچنین روزه‌داران باید از خوردن غذاهای شور و تنقلات حاوی نمک در این ایام اجتناب کنند چون هم حجم معده را می‌گیرد و هم بدن برای دفع نمک مجبور است آب زیادی دفع کند.

پور آرام به آنهایی که علاقه زیادی به خوردن چای پررنگ و قهوه بین زمان افطار تا سحر را دارند خواست از این کار امتناع کنند چرا که این دو نوشیدنی بسیار ادرار آور بوده و آب زیادی را از بدن دفع می‌کند.

روزه را با آب ولرم و خرما باز کنید

وی بهترین ماده غذایی برای باز کردن روزه را در ایام ماه مبارک خرما و آب ولرم عنوان کرد و افزود: خرما به دلیل داشتن قند و پتاسیم هم فشار خون را تنظیم می‌کند. هنگام افطار نباید به یکباره آب سرد نوشید چون به معده شوک وارد می‌شود.

کارشناس ارشد دفتر امور تغذیه وزارت بهداشت در مورد مصرف آش و حلیم در وعده افطار، گفت: باید سعی کنیم تا وعده افطار را سبک و وعده سحری را کامل‌‌تر در نظر بگیریم و از خوردن غذاهای دیر هضم در وعده افطاری بپرهیزیم.

خوردن آش رشته و آش جو در وعده افطار توصیه نمی‌شود ولی سوپ رقیق و شیر برنج بهترین غذا در وعده افطاری است.

روزه اولی‌ها هله هوله نخورند

کارشناس ارشد دفتر امور تغذیه وزارت بهداشت به خانواده‌هایی که امسال فرزند آنها برای نخستین بار روزه می‌گیرد هم توصیه‌هایی کرد.

پورآرام گفت: روزه اولی‌ها از مصرف هله هوله و چیپس و پفک بپرهیزند چون فقط حجم معده را اشغال میکند و اجازه نمی دهد مواد مغذی کافی دریافت شود. حتی در برخی موارد مصرف مکمل‌های ویتامینی و املاح زیر نظر متخصصان تغذیه اشکالی ندارد.


پنج شنبه 20/4/1392 - 20:39
رمضان



 

سلامت نیوز : افرادی که به بیماری زخم معده و زخم دستگاه گوارش مبتلا هستند لازم است نکات ساده‌ اما در عین حال مهمی را در طول ماه مبارک رمضان رعایت کنند.

 

به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایسنا ؛ به گفته کارشناسان، روزه گرفتن در مبتلایان به زخم معده و زخم دستگاه گوارش مشکلات ناخواسته‌ای را با توجه به افزایش سطح اسید معده بوجود می‌آورد که می‌تواند وضعیت جسمانی این افراد را وخیم‌تر سازد.

 

بیماری زخم معده به التهاب جداره داخلی معده گفته می‌شود و زخم دستگاه گوارش ناشی از بروز شکاف سطحی در دستگاه گوارش است که استفاده بیش از حد از داروهای مسکن، مصرف موادالکلی و استعمال سیگار می‌تواند این دو مشکل را وخیم‌تر کند.

 

بیماران مبتلا به این دو اختلال گوارشی با رعایت نکات ساده‌ای می‌توانند احتمال تشدید علائم این اختلالات در حین روزه‌داری را تا حد زیادی کاهش دهند. این توصیه‌ها عبارتند از:

 

- حتما هنگام سحر از خواب برخیزید و به هیچ وجه وعده سحری را حذف نکنید.

- پس از خوردن سحری از خوابیدن بپرهیزید زیرا به رفلاکس اسیدی منجر می‌شود.

- از پرخوری در هنگام افطار و استعمال سیگار پس از آن خودداری کنید.

- در فاصله افطار تا سحر مواد خوراکی را در چندین وعده و با حجم کم مصرف کنید.

- از مصرف غذاهای داغ، تند و اسیدی پرهیز کنید.

- از مصرف نوشیدنی‌های کافئین‌دار و نوشیدنی‌های قندی خودداری کنید و انواع مواد خوراکی حاوی کربوهیدرات‌ها، پروتئین‌، چربی، ویتامین و فیبر را در رژیم غذایی‌تان بگنجانید.

 

همچنین به روزه‌داران مبتلا به زخم معده توصیه می‌شود که مانند باقی روزه‌داران مصرف مقدار کافی آب را در فاصله افطار تا سحر فراموش نکنند.



پنج شنبه 20/4/1392 - 20:38
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته